A legtöbb magyar amatőr sportoló a munkája mellett, a családjától, párjától „elcsent” szabadidőben végzi az edzéseit. Ilyen kötelezettségek mellett csak kevesek felkészülése optimális. Megmutatok egy, a legkorszerűbb orvostechnológia által biztosított lehetőséget, melyet passzívan, azaz pl. irodai munka közben is alkalmazhatsz és ezzel valóban edzésidőt „nyerhetsz”. Az izomstimulációval hatékonyan fejlesztheted az izmaidat. Persze nem mind egyszerre, mint a hagyományos edzéssel. De nem is ez a cél! Az izomstimulációt azokon az izmaidon alkalmazd, amelyeket az általad űzött sportág leginkább igénybe veszi. Pl. ha kerékpározol vagy futsz, akkor főképp a lábizmaidon. Ha a stimulációt az edzésterv részévé teszed, jelentős fejlődési lehetőséget biztosít számodra. Nézzük, miről van szó.

Hogyan tuningolhatsz egy autót?

Vegyünk egy egyszerű példát. Veszel egy széria autót, de elégedetlen vagy a kocsi sebességével és javítani szeretnéd. Mit csinálsz? Tuningolsz!
És milyen lehetőségeid vannak erre?
Bár én laikus vagyok az autószerelésben, de néhányról azért hallottam: spoilereket, terelőszárnyakat raksz fel, leülteted a futóművet és keményebb rugózást állítasz, cseréled a porlasztót, megpiszkálod a csipet, megfúrod a hengert, erősebb turbót építesz be, módosítod a részecskeszűrőt és a kipufogórendszert.

Sokféle lehetőséged van tehát. Ha ezekből egyet piszkálsz, már javul a teljesítmény, de ha szisztematikusan mindenhez „hozzányúlsz”, nagyon jó végeredményt kapsz.

Hogyan „tuningolhatod” a tested?

Ha az autós példát megértetted, akkor rájöhettél, hogy tested, képességeid fejlesztésére nemcsak egyetlen módszer létezik. Nem elég csak gyúrni, vzze! – mondhatnám. Ahogy az autónál számtalan tényező módosítására van lehetőség, úgy tested, izmaid esetében is így van!

A sportteljesítmény növelése az edzéssel kezdődik, ami komplexen hat a testedre. A rendszeresen és a céljaidnak megfelelő edzésmunka hatására az izmaid, keringésed, légzésed, anyagcseréd, energiatermelő folyamataid egyre optimálisabb és hatékonyabb módon működnek. A célnak megfelelő edzésmunka fontos, mert ha például állóképességi versenyre készülsz, de kizárólag súlyokat emelsz egy teremben, akkor a futóteljesítményed nem fog javulni, illetve fordítva: ha a célod az erős, látványos izomtömeg, akkor hiába futkározol naphosszat. A célnak megfelelő edzéseket végezz!

Amikor edzel, akkor az agyadból küldött impulzusok összehangolt izomösszehúzódásokat hoznak létre. Az izmok tápanyag és oxigénigénye megnő és ezért gyorsul a légzésed és emelkedik a pulzusszámod és vérnyomásod. Ismétlődő és fokozódó terhelésre a tested „építkezésbe” kezd. Erősebb csontozatot, inakat és izmokat épít, új kapillárisokat (ereket) növeszt, javítja a keringésed, légzésed és anyagcsere folyamataid hatékonyságát.

Hogy ez megtörténhessen, szükséged van pihenésre és visszapótlásra (az építéshez szükséges tápanyagok és folyadék biztosítására) is. Pihenés alatt történik a „beépülés”, azaz az edzés hatása ilyenkor válik „tested részévé”. A regenerációt ne hanyagold el! Ha nem pihensz, akkor a fáradtság miatt a következő edzésen csak csökkentett intenzitású munkát végezhetsz és ez a fejlődés lassulásához vezet, továbbá a fáradt izmok hajlamosítanak a sérülésekre.

Az említett lehetőségek csak azok a főbb csoportok, amelyek egyenként is külön tudományt jelentenek és egyenként is sokféle beavatkozási lehetőséget biztosítanak. Az izomstimuláció a leginkább igénybe vett izmaid optimalizálására ad lehetőséget és a cikkben csak erről az egy lehetségről írok.

Miben ad pluszt az izomstimuláció?

Mivel akkor tudsz edzeni, amikor munkád, családi kötelezettségeid és az időjárás engedi, így gyakran megeshet, hogy kimaradnak edzések vagy nem jut annyi idő, mint eredetileg terveztél. Ilyenkor a stimulációval (akár a TV előtt ülve) is pótolhatod az elmaradt izommunkát a legfontosabb izmaidon!

Ha irodai munkát végzel, akkor az ücsörgés közben is végezhetsz stimulációt, ami egy második edzést jelenthet! Ezzel gyorsítod a fejlődésed, javítod a teljesítményed.

Miért hatékony ez? Mert az izomstimuláció során a készülék impulzusai pontosan ugyanolyan izomkontrakciót hoznak létre, mint amit az agyadból induló impulzussal, akaratlagosan létrehozol. Nincs különbség!

Persze stimulációval csak a legfontosabb izmok rostjaira, anyagcseréjére és keringésére hatsz és nincs „szisztémás” hatása. Ezért nem alkalmas a hagyományos edzés kiváltására, hanem csak kiegészítésére. Tested többi izmát, keringésed és légzésed adaptációját kemény edzéssel kell javítanod, de célzott stimulációval nagyon jelentős pluszt adhatsz magadnak.

Összefoglalva: az izomstimuláció az izmok speciális fejlesztését segítő, edzéskiegészítő módszer. Hatása orvosilag igazolt, alátámasztott. Ami a legfőbb előnye: doppingmentes, teljesen veszélytelen az egészségedre és 1-2 óra tanulással elsajátíthatod!

Amikor írásaimban „izomstimulátor” megnevezést használok, akkor csakis minőségi és orvosi szempontból általam hatásosnak tartott eszközökre gondolok. Ne gondold, hogy bemész a Lidl-be és az ott kapható akciós, háromezer forintos készüléktől olyan hatást várhatsz, mint amiről írok! Amikor arról beszélsz, hogy elautózol a szomszéd településre, akkor nem a gyerek műanyag játékautójába akarsz beülni! Ha érted azt, hogy játékautóval nem tudsz közlekedni (hiába hívják „autó”-nak), akkor azt is érted, hogy párforintos stimulátorral nem tudod kezelni az izmaidat sem.

Szemléltetés céljából készítettem egy videót, hogy megérts a különbséget készülék és készülék között.

Mikor használj izomstimulációt?

Akkor, ha

  • kevesebb időd jut hagyományos edzésre, mint szeretnéd
  • ha megrekedtél egy szinten és nem tudsz továbblépni, fejlődni
  • ha a terhelést a szokásosnál nehezebben pihened ki
  • ha fájdalmaid jelennek meg terhelésre (pl. az Achilles-ín körüli fájdalom túlterhelésre, krónikus gyulladásra vagy éppen izomgyengeségre utal, amit stimulációval kezelhetsz, korrigálhatsz)
  • ha az izomrostjaid típusával ellentétes célod van. Pl. nagy és erős izmaid vannak, mégis félmaratonon akarsz indulni vagy fordítva vékony az alkatod, de triatlonozni szeretnél és a kerékpárhoz nincs elég comberőd
  • ha egy adott izom vagy izomcsoport fejlesztésével -akárhogy próbálod- nem jutsz eredményre
  • ha tudatosan szeretnél javítani egy izomképességeden: pl. állóképesség, kitartó erő vagy éppen erő növelés (ezek egyszerre nem lehetségesek – ha erőt növelsz az rontja az állóképességed és fordítva)
  • ha sérülés ér és az inaktivitás ideje alatt nem szeretnéd elveszíteni az izomtömeged egy részét
  • ha gyorsítanád az izomregenerációd, hogy magasabb intenzitású edzéseket bírj
  • ha fejleszeni szeretnéd a legfontosabb izmaid vérkeringését és aerob tűrőképességét
  • ha szeretnéd megelőzni a túlterheléses sérüléseket

Ha eljutottál idáig, akkor láthatod, hogy az izomstimulációtól sokat várhatsz. Persze elhiszem, hogy kételkedsz. Ezért aztán szeretném bebizonyítani számodra, hogy mennyire hatékony.

Kövess végig egy 10 hetes edzésprogramot!

Az a leghasznosabb, ha egy „önkéntes kísérlet” segítségével demonstrálom a stimulációban rejlő lehetőségeket. A kísérlet a következő: 10 héten keresztül „közvetíteni” fogom az edzéseimet. Változatlanul folytatom a bringás edzéseimet, de kiegészítem az irodában, munka közben és passzívan végzett izomstimulációs kezeléssel.

Megnézzük, hogy tudok-e javítani a teljesítményemen és igazolni tudom-e az állításaimat, tudniillik, hogy az izomstimulációval hatékonyan javítható a sportteljesítmény. Több mint 20 éves, orvosként és orvostechnológiai szakértőként szerzett tapasztalataim alapján ebben én elég biztos vagyok. 🙂

Hamarosan 52 éves leszek, magasságom 188cm, súlyom 110kg. Egykor dobóatléta voltam, többszörös bajnok, válogatott, korosztályos csúcstartó. Amióta a versenysportot abbahagytam -azaz közel 30 éve- egészségem megőrzése érdekében kerékpározok (többnyire mountain bike, kevesebb országúti).

Az elmúlt 6 hónapban összesen több mint 3600km-t tekertem, a szintemelkedés pedig meghaladja a 45 000m-t. Ez az edzésmennyiség amatőr szinten sem sok, de azért ismerek olyanokat, akik az ExtremeMan-nek ennél kevesebbel indulnak neki.

Update: a táblázatot kibővítettem a januári, februári és márciusi adatokkal. A jobb áttekinthetőség érdekében a kék oszlopok a „projekt” megkezdése előtti időszakot mutatják, míg a zöldek a kezdés óta teljesített értékeket. 

Januárban összesen 21 óra 29 percet töltöttem nyeregben, 621km távot tettem meg és 12 731m szintet gyűrtem le (ez 2% átlagos szintemelkedésnek felel meg, azaz kilométerenként átlagosan 20 méter –  hát ebben semmi különös nincs) .

Februárban 462 km-t tekertem és 9722m szintet emelkedtem, ami 2.1% átlagos emelkedés, azaz a téli „nyaralás” miatt sok volt a kieső edzés.  

Márciusban 620 km-t tekertem és 11 000 szintet emelkedtem, ami 1.8% átlagos emelkedés.

A grafikonból jól láthatod, hogy átlagosan 600 km-t tekerek egy hónapban. Ez így van már évek óta és a teszt miatt sem módosítottam a hagyományos edzésmennyiségen!
A grafikonból jól láthatod, hogy átlagosan 600 km-t tekerek egy hónapban. Ez így van már évek óta és a teszt miatt sem módosítottam a hagyományos edzésmennyiségen!

 

A szintemelkedés is belefér a trendbe. Általában 8-10 ezer méter szintemelkedést "gyűrök le" egy-egy hónapban, átlagos emelkedés 2% körüli.
A szintemelkedés is belefér a trendbe. Általában 8-10 ezer méter szintemelkedést „gyűrök le” egy-egy hónapban, átlagos emelkedés 2% körüli.

 

Mi a deal?

Van egy ProForm Tour de France 4.0 kerékpár ergométerem, mely a Google Maps-on megrajzolt útvonalat szimulálja, azaz virtuálisan egy valós pályán tekerek. A jó benne, hogy ugyanazt a pályát annyiszor teljesítem, ahányszor akarom, a gép mindig ugyanazokat a körülményeket teremti meg. Nincs szél, eső, forgalom. A különbség csak az izmaimban, testemben lehet.

Ezen az ergométeren készítettem egy pályát, amit tesztként fogok használni. Hossza 20.16km, a teljes szintemelkedés mintegy 450méter. Az első 8.5km-es szakasz teljesen sík, a Mirna-folyó völgyében halad, majd mintegy 11km-en emelkedik.

Visinada teszt pályarajz

Indulásként tekerek egyet, hogy rögzítsük az indulási állapotot, majd a tesztet rendszeresen megismételve megnézzük mire jutok. Továbbra is dologzok és annyit edzek, amennyit időm enged. Nem változtatok az elmúlt fél évben szokásos edzésadagomon, nem követek speciális edzéstervet. Annyit tekerek, amennyire épp időm van és amit „megkívánok”.

Továbbra is úgy edzek, mint eddig, egyetlen dolgot kivéve!

Mivel blogom, illetve tanácsadói munkám is irodához köt, így az íróasztalomnál töltött, passzív időt fogom izomstimulációra fordítani.

Mivel a kerékpározáshoz -különösen a hosszabb távhoz- állóképességre van szükség, így állóképességfejlesztő programokat, illetve a vérellátást és az aerob képességeket befolyásoló kezeléseket fogok futtatni a bringához leginkább fontos comb és vádli izmaimon. Időközben ezekről a programokról is írni fogok, hogy teljes képet kapj arról, mit és miért csinálok.

A dolog egy másik aspektusát is szeretném megvilágítani, amely jól mutatja, hogy nem egyszerű elérnem a célt. Már említettem, hogy egykor gerelyhajító bajnok voltam, azaz olyan sportágat űztem, amelyben a versenyszám maximum 10 másodpercig tart. Egy rövid roham, majd ennek energiájának átadása a hajító mozdulatba. Egyetlen villanás az egész. Ilyen mozdulatra ideálisak a IIb. izomrostjaim – robbanékonyak és nagyon erősek. De van velük egy komoly gond… a IIb. rost nem kitartó, maximum 1 percig bírja a terhelést. A kerékpározásra meg nem ez kell! Erre az úgynevezett I-es típusú, azaz lassú rostok képesek. Nekem meg kevés ilyen van… Szóval az állóképességi  sportok nem az én csontozatomhoz, izomzatomhoz valók. Az izomrostok aránya genetikailag meghatározott, a a IIb. rost soha nem alakul át I-es lassú rosttá. Azonban az IIa. gyors rostok, megfelelő stimuláció hatására hajlandók módosítani a tulajdonságaikat az egyik irányba. Kísérletemmel azt is vizsgálni, bizonyítani kell, hogy a stimulációval változtatni lehet az intermedier rostokon, azaz erőt, teljesítményt és persze állóképességet lehet nyerni. Az izomrost arány jelentőségéről és az izomrostok tulajdonságairól írt cikkemet itt olvashatod.  

Külön csavar a történetben, hogy február 15 és március 2 között egy olyan utazáson veszek részt, ahol kerékpáros edzésre biztosan nem lesz lehetőségem. Azaz kéthetes kihagyással is meg kell küzdeni. Így azt is megnézhetjük, hogy mi történik ennyi edzéshiányra. Vajon meg tudom-e tartani az állapotukat, teljesítményüket izomstimuláció segítségével ennyi ideig?

Március végén összesítünk, elemzünk, értékeljük az adatokat. Biztos vagyok benne, hogy érdekes tapasztalatokat szerzünk majd!

Velem tartasz?

A Youtube csatornám SPORT lejátszási listáját itt éred el.

Beszámolók

dátum idő átlag teljesítmény átl. pedálfordulat átlag szívfrekv. – % változás induláshoz (mp) / % video URL

„Alap – 1.teszt”

2019.01.19.

50:39 324W
2.95W/ttkg
79

149 ü/perc

89%

– / –

A teszt összefoglalóját megnézheted ide kattintva

Az induló teszt adatai a Strava-n

„2.teszt”

2019.01.30.

49:40 338 W
3.07 W/ttkg
82

 156 ü/perc

93%

59 mp

-2%

A teszt összefoglalóját megnézheted ide kattintva
A második teszt adatai a Strava-n

„3.teszt”

2019.02.14.

 43:35 422 W
3.84 W/ttkg
 87

155 ü/perc

92%

424 mp

-14%

A teszt összefoglalóját megnézheted ide kattintva 
3.teszt adatai a Strava-n

„4.teszt”

2019.03.03.

 44:15 408 W
3.71 W/ttkg
85 158 ü/perc
94%
384 mp
-12.6%
 4.teszt adatai a Strava-n

„5.teszt”

2019.03.13.

42:37  434 W
4.05 W/ttkg
 80

 152 ü/perc

90%

482 mp

-15.9%

 

Nem készült video összefoglaló.
Az ötödik teszt adatai a Strava-n

„6.teszt”

2019.03.27.

 41:13  443 W
4.22 W/ttkg
 83

 158 ü/perc

94% 

566 mp
-18.6%
A záróteszt adatai a Strava-n

 

Részletek

2019. január 19. – 1. teszt

Az első 8km-es sík szakaszon 32.5 feletti átlaggal mentem, ami lehet, hogy kicsit gyors volt, a pulzus ekkor 150 feletti, ami szinte az aerob határom. Később az emelkedős szakaszon nem is tudtam tartani a pedálfordulatot és a teljesítményből is vissza kellett vennen 15-20W-ot. Jobb erőbeosztással, kicsit lassabb kezdéssel egyenletesebb pályát mehettem volna
Az átlagpulzusom 149 ütés/perc, ami a maximális 89%-a. Az átlagos teljesítmény 324 W, ami 2.95 W/ttkg-nek felel meg.

2019. január 20.

A mai nap lustálkodással telt, csak stimulátoros kezelést csináltam mindkét quadricepszen. A The Champion készülékem Sport programcsoportjában levő bemelegítés, kapillarizáció, majd állóképességi erő programokat futtattam cikkírás közben.

2019. január 21.

Ez egy peches nap volt. Jó kis tekerést terveztem a mai napra, aztán délutánra olyan fejfájásom keletkezett, hogy nem bírtam fennmaradni (szerencsére csak 2-3 évente fáj a fejem, de akkor ágynak dönt). Még szerencse, hogy délelőtt az irodában alapos stimulátor edzést csináltam :). Talán kicsit túl is lőttem a célom, mert már estére durva izomlázam jelentkezett a combomban.

2019. január 22.

Biztosan túltoltam, mert a combomban komolyan tombol az izomláz tüze. Miért van izomlázam, amikor nem is edzettem? Mert az izomstimuláció hatására ugyanolyan kontrakciók (izomösszehúzódások) jönnek létre a kezelt izmok, mint az aktív edzésnél. Ugyanaz a mechanizmus, ugyanazok az anyagcsere folyamatok. Véleményem szerint a stimuláció az akaratlagosnál is hatékonyabb kontrakciót eredményez az adott (kezelt) izmon, nagyobb izomros-tömeg húzódik össze a hatására, és erősebben. Nem csoda tehát, hogy túl lehet adagolni – még akkor is, ha csak ebben a hónapban többszáz km tekerés és közel 8 ezer szint van a lábamban. Szerencsére a fejfájásomat kialudtam.

Egyébként ma az irodában ülve Bemelegítés, Kapillarizáció és állóképességi erő stimulációs programokat futtattam, összesen 65 percben, alacsony intenzitással. Az izomláz miatt az izmaim érzékenyebben reagáltak az intenzitásra, különösen a bal vastus laterális izomfej volt érzékeny, ott még visszább kellett venni az intenzitást.
Délután tekertem egy jót. Több mint 41 km táv, 30km/óra feletti átlag, 600m feletti összes szintemelkedés. Edzés után Aktív regeneráció stimulációs programot futtattam, melynek célja a metabolitok gyors kimosása és az izomregeneráció javítása.

2019. január 23.

Az aktív regeneráció határozottan javított az izomlázon. Jelentős a különbség (javult a helyzet). Ennek egyik jele, hogy ma az irodában a stimulációt magasabb intenzitással „bírtam”, mint tegnap. Az elmúlt napon az izmaim nagyon érzékenyek voltak. A szokásos 65 perc délelőtti stimuláció után ugyanennyit tekertem, 600 m szinttel, 145-ös átlagpulzussal. Azaz ma a szokásos dupláját edzették a combizmaim. Szerinted lesz ennek eredménye?

2019. január 24.

Jelentem az izomláznak annyi! 🙂 Ma egy Tour pályát tekertem, egy kisebb hegyecske (630m szint) megmászása után hosszú lejtőn lehetett hasítani. Így igen jó, 33km/óra feletti átlag lett a vége. A változatosság érdekében ma kapillarizáció mellett maximális izomerő stimulációt végeztem. Ez teljesen más jellegű, magas frekvenciás impulzus, ami nem a lassú, hanem az intermedier rostok erejét javítja. Nagy szükség van erre egy-egy emelkedőn vagy éppen a befutónál, amikor rövid időre 800 vagy akár ennél több watt teljesítményre van szüksége a combjaidnak.

2019. január 25.

Szorgalmasan folytatom a stimulációs edzéseket az irodában. Lassan kialakult a rend: kb 60-80 perc stimuláció fér bele naponta. De ez óriási többlet!

2019. január 26.

Eltelt az első hét. Ezalatt 4x tekertem, összessen 4 óra 15 percet ültem nyeregben, össz táv 122km, szint fel 1150m. Ez a szokásosnál némiképp kevesebb. Az irodában ehhez 6 óra 40 percnyi stimuláció jött hozzá! Hoppá! Azaz nemhogy dupláját stimuláltam, hanem még többet. Folytatom, ahogy elkezdtem.
Egy dolgot sajnálok, hogy nem mértem meg a quadriceps-em körfogatát induláskor. Szerintem látható a különbség az izom alakjában.

2019. január 27.

Ma 60 perc állóképességi erő stimuláció fért bele a napomba.

2019. január 28.

Ma az irodában 80 perc aerob állóképesség programot futtattam. Intenzitás 18-26mA között mozgott (az intenzitást egy edott kezelésen belül is módosítani szükséges – többnyire emelni kell).
Délután aztán az egyik kedvenc hegyi pályámon tekertem, közel 1600m szint, egy 5km-es és egy 12 km-es emelkedővel… Fincsi…. A combom teljesen kivan… ennyi terhelést már réges régen nem kapott. Holnap kap egy kis pihenőt, mert túltolni sem akarom.

2019. január 29.

Ma kihagytam a stimulációt, mert a combizmaimnak úgy érzem, hogy kell egy nap „fellélegzés”, regeneráció. Viszont tekertem 1ó:16p:43mp-et, 39,5km-t, 460 szinttel.
A combizmaim meglehetősen fáradtak. A bringán ülve nem tekerek többet, mint korábban, azaz heti 130-160km közötti a táv. Azonban a stimulációs „kiegészítés” hatását nagyon is érzem. Olyan a combom, mint egy erős edzőtábor közepén, amikor agyon van terhelve.
Holnap jön a második teszt… 10 nap után nem várok csodát, különösen így, hogy a combizmaim még inkább izomlázasak a plusz terheléstől. Meglátjuk holnap!

2019. január 30. – 2.teszt

Kora délután nekigyűrkőztem a tesztnek. Már az első 1-2 kilométeren éreztem, hogy a pulzusomat nem tudom kontroll alatt tartani, csak emelkedett, emelkedett… nem is emlékszem, hogy mikor volt ilyen magas átlagom.  Évek óta biztos nem. 167 ü/perc volt a max érték, az átlag pedig 156, ami a maximális 93%-a… ezt ennél nem hiszem, hogy jobban ki lehetne maxolni. Az oka talán a magasabb pedálfordulat volt, ami most átlag 82/perc volt, 3-mal magasabb, mint múltkor. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy 59 másodperccel jobb időt tekertem, mint elsőre. 2%-kal gyorsabb, ami olyan csekély különbség, hogy semmilyen következtetést nem lehet levonni belőle.
Az edzéseket és a stimulációt is a tervnek megfelelően folytatom. A következő teszt két hét múlva esedékes.

2019. január 31.

Az influenza megkísérelt ledönteni….pár napja színházban voltunk, ahol a közönség jelentős része köhögött, köpködte a vírusait szerteszét… Már tegnap éreztem…. mára meg igen erőtlenné tett. Ezért inkább pihenést választottam, nem tekertem ma.  A stimulációt azonban rendben elvégeztem az irodában.

2019. február 01.

Az influenza szerencsére nem tört ki rajtam teljes erejével. Kicsit köhögök, kicsit folyik az orrom, de nem vészes. A tegnapi rossz közérzetem is elmúlt. Úgyhogy ma ismét tekertem és persze a stimulációs edzést sem hagytam ki.

2019. február 02.

A facebookon többen jelezték, hogy „hihetetlen wattokat” tekerek. Erre azt mondom, hogy nézd meg a TDF 4.0 promo videót (link a Mi a deal? bekezdés elején). Ebben szerepel, hogy az ergométerem integrált, fejlett teljesítménymérőt (advanced power meter) tartalmaz. Nem állítom, hogy 100% pontosságú, de mindig ugyanúgy mér. A kísérletem szempontjából a „mindig ugyanúgy” a fontos! Nem watt-világcsúcsot akarok dönteni, hanem azt „mérni”, hogy kiindulási Önmagamhoz képest mennyit tudok javulni az izomstimuláció nyújtotta többlettel. Ebből a szempontból fontos az ergométer és a mindig azonos teljesítménymérés. Már említettem, hogy évekig dolgoztam orvosként egy kardiológiai osztályon, ahol naponta több vizsgálatot végeztünk a legprecízebb orvosi terheléses rendszerrel, azaz pontosan tudom, miről van szó. Számos alkalommal teszteltem saját teljesítményem is és az elmúlt 30 év során 350-375W-ot minden tesztnél teljesítettem.      

Ez volt a második hét. 5x tekertem, az össz táv 230.2km, a szint 3680m. Össz edzésidő 6 óra 56 perc. Ez a szokásos mennyiségem.
Ehhez jön 8 óra 55 percnyi passzív izomstimuláció. WOW!

2019. február 03.

Délelőtt dolgozgattam, cikket írtam, filmet töltöttem fel és közben 90 perc stimuláció futott le. Egyre nagyobb intenzitást bírnak el az izmaim, folyamatosan állítgatom az áramerőséget a tűrőképességemhez. Délután belefért még egy kis „hegymászás”. 31km-es táv 840méter szintemelkedéssel. Kifejezetten jó érzés jött a combom irányából :). A mai pályán több helyen volt 10% feletti szakasz, sőt majdnem egy kilométeren 13-16% közötti az emelkedő, de mindig volt elég erő a combjaimban. Ígéretesen haladnak a dolgok.

2019. február 04.

Hát ma „elsodort” az élet… Délelőtt az irodában dolgoztam, stimulációra jutott időm, de egy késő délutáni program miatt nem fért be edzés a napba.

2019. február 05.

Most az unalmasabb időszakban vagyok… amikor tudok edzek és persze a stimulációt sem hanyagolom. De ez nem túl látványos és érdekes időszak, nem tudok sok újdonságról beszámolni. A stimuláció intenzitását emelem, már 40mA környékén tudok kezelni, azaz egyre erőteljesebb kontrakciókat „kap” a combizmom. A kerékpáron jól érzem a fáradtságot, de már egyre jobb az izomfeeling… például általában a szokotthoz képest egyel erősebb áttétet bírok meghajtani. Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a combom erősebb, bár még fáradt a sok stimulációtól, azaz nem „szárnyal”. De el fog jönni az ideje ennek is.

2019. február 06.

Este színházba megyünk, úgyhogy kora délutánra sikerült még bepréselni egy tekerést, azonban ma nem jutott időm stimulációra.

2019. február 07.

Miután délelőtt egy kiadós stimulációs edzésem volt, délután az egyik kedvenc pályámon tekertem. Bár a táv kevesebb, mint 35 km, de a szint 1600m feletti. Ez ráadásul két komolyabb mászást jelent. Az első emelkedő 5.5km és 475m emelkedést (átl. 8.6%), a második 12.6km és 1150m szintet (átl. 9.0%) tartalmaz. Nem pótoltam vissza és valahol 30 km-nél elfogyott az energiaforrás… Ekkor észbekapva betoltam fél szelet PowerBar-t és néhány km kínlódás után sikerült rendeződni annyira, hogy a pályát befejeztem…közel 10 perccel elmaradva a szokásos időmhöz képest. Tanulság? Hát bizony edzésen is figyelni kell a visszatáplálásra, egyébként az edzéshatékonyság nem megfelelő!

2019. február 08.

A mai stimulációnál egy új programot próbáltam ki. A speciális kerékpáros programokok közül az Aerob workout 1-et csináltam. A program frekvenciák célja az izmok aerob képességeinek javítása, azaz a metabolitokkal szembeni tűrőképesség javítása. Ha ugyanis az izmok jobban elviselik a savas környezetet, akkor ez intenzívebb mozgást biztosít.

Délután egy többnyire sík, néhány kisebb „hullámot” rejtő pályát tekertem. Jólesett a pörgetés a tegnapi erős hegymenet után. A combizmaim még mindig fáradtak, mivel napi két edzést kapnak (egy stimuláció + egy hagyományos edzés.

2019. február 09.

Teljes „szélcsend”. Ma lusta voltam és nem edzettem, sőt mégcsak nem is stimuláltam.

2019. február 10.

Stimulációmentes nap, kiadós 50km feletti tekeréssel (igaz, majdnem síkon).

2019. február 11.

A délelőtti 110 perc stimuláció után egy sok szintet tartalmazó pályát tekertem. A combjaim egyre jobb erőben vannak, hála a „dupla” edzéseknek. Az elmúlt 3 hét elég volt arra, hogy az izmok hozzászokjanak a plusz terheléshez és megszűnt a kezdeti állandó izomlázszerű fáradtság.
Csak emlékeztetlek – „hagyományos edzésből” pontosan ugyanannyit csinálok, mint az elmúlt években szoktam (havi 550-650 km körül), de ehhez immár 3 hete pluszban izomstimulációs kezelést végzek a quadricepszeimen. Az a cél, hogy bebizonyítsam, a stimuláció -szigorúan kiegészítésként végezve- komoly többletet jelent és jelentősen javíthatod vele a sporteredményed.

2019. február 12.

A délelőtti 120 perc stimulációs edzés fért bele az időmbe. Erre jött délután egy speciális edzés… kombináltam a stimulációt és a hagyományos edzést, azaz tekerés közben izomstimulációs kezelést kaptak a combizmaim. Ez együtt a szokásosnál is erőteljesebb hatással van az izmokra, amit az edzés után röviddel megjelenő izomláz is jól jelzett. Érdemes kipróbálnod a módszert.

2019. február 13.

A tegnapi „dupla” edzés (kerékpáron ülve stimulátor kezelést végeztem a combizmaimon) ismét újdonság volt izmaimnak. Erős izomlázam van…. Bár reggel azt gondoltam, hogy inkább nyalogatom a „sebeimet” és nem tekerek, csak regenerációs kezeléseket futtatok a combizmokon, hogy megszabaduljak a metabolitoktól, de végül mégis nyeregbe pattantam és nem bántam meg.

2019. február 14. – 3.teszt

 Az „önkísérletem” megkezdése óta eltelt 26 nap. Nézzük át az eddigieket!

Az indulás óta 676 km-t tekertem, 13 940m szintet gyűjtve (átl. 2% emelkedés), 24 óra 40 percet töltöttem edzéssel. Ez a szokásos mennyiség. De ez volt a cél, bemutatni, hogy változatlan edzésadagok mellett mennyit segít a passzívan végzett izomstimuláció.

Mivel sokat ülök a számítógép előtt, ezért sok az inaktív-passzív időm. Ezt az időszakot használtam ki, hogy izomstimulációval erősítsem a kerékpározás szempontjából legfontosabb combizmaimat. Az összes stimulációs kezelési idő: 30 óra 58 perc volt, ami több, mint a hagyományos edzésidő.

3. felmérő: 43:39! Azaz a javulás 7 perc 04 másodperc, ami azt jelenti, hogy egy hónapnyi izomstimulációs edzés segítségével 3.5km-t vertem egy hónappal korábbi önmagamra a 20.2km-es pályán.

a harmadik teszt eredménye
A 3.teszt végeredménye – az ergométer képernyője az összegző adatokkal

Nézzük a tényeket!
A mai teljesítés során a pulzus átlagom 155 ütés/perc volt, ez 6-tal magasabb, mint az első tesztnél. A pedálfordulatszám 79-ről 87-re javult. A teljesítmény 324W átlagról 422W-ra emelkedet (erről már írtam: az ergométerem integrált wattmérőt tartalmaz, mindig ugyanúgy mér, azaz a javulás trendjét és mértékét figyeld, mert az a fontos és nem az abszolút értéke! Nem a magas watt elérése a tesztem célja, hanem a javulás lehetősége!)

Az elmúlt időszakban nem változott a testsúlyom, 110kg voltam a teszt előtt és most is.
Ugyanannyi edzésem volt, mint az elmúlt fél év során minden hónapban, azaz ebben a hónapban 670km került az izmaimba. Így az elmúlt 7 hónap össztávja 4270km-re nőtt. Ezt azért fontos rögzíteni, mert a 14%-os időjavulást nem edzetlen állapotból kezdve és nem a hagyományos edzésmennyiség emelése segítségével értem el. Ezekben nem történt változtatás!

Ami viszont változott és ennek tulajdonítom az eredmény javulását: egy hónap alatt 30 órányi izomstimulációt végeztem a kerékpározás szempontjából legfontosabb quadricepszeken, ami több mint a hagyományos tekerésre fordított idő.

A stimulációval 3 fő célpontra koncentráltam:

  • izom vérkeringés (oxigenizáció) javítása a kapilláris proliferációt serkentő stimulusokkal
  • a lassú izomrostok erejének maximalizálása, továbbá az intermedier rostok állóképességi irányba „terelése”
  • a lassú rostok anyagcseréjének javítása az aerob küszöb „feljebb tolása” révén – magasabb pulzusszám mellett is aerob módon legyen képes energiát termelni az izomsejt

Az eredmény egyértelműen látható: magasabb pulzusszám mellett sem savasodott el az izomzatom (csak az utolsó km-en belül emelkedett a pulzusom 160 fölés és léptem át az aerob köszöböt). Az első teszthez képest közel 100W-tal (30%-kal) nagyobb átlagos teljesítmény leadására volt képes az izomzatom, ami magasabb pedálfordulatszámot és erősebb áttétel meghajtását biztosította.

2019. február 15.

Mától új szakaszba lép a „teszt”. Mostantól március elejéig Sri Lankán töltöm a szabadságom. Viszem magammal az izomstimulátort és folytatom a kezeléseket, miközben arra számítok, hogy hagyományos edzést egyáltalán -vagy nagyon minimális mértékben- fogok tudni végezni.

Azaz a kísérlet következő két hete olyan, mintha sérülés miatt ki kellene hagynom az edzéseket. Azt kellene bizonyítani, hogy egy ilyen kényszerpihenő átveszelhet minimális teljesítménycsökkenéssel, ha az izomstimulációt fenntartom.

Ma déltől repülés…

2019. február 16.

A reggeli órákban érkeztünk meg Columbóba, Sri Lanka fővárosába, majd egyből buszba pattantunk, hogy a 250 km-re levő Nilaveli-t elérjük. Az útviszonyokról és közlekedésről sokat elárul, hogy 17:30-kor sikerült is elérni a célpontot, azaz egy szolid 8 órás buszozás következett a kétszer 6 órás repülésre… Azért a buszon volt időm elővenni a stimulátort és kezelni.

2019.február 17-március 02.

Annyira gyenge volt a net fedettség még az ötcsillagos hotelekben is, hogy a blogot megnyitni sem tudtam, hogy updateljek. Persze nem is történt semmi érdemi – két hét teljes edzéskihagyás! Sem az infrastruktúra, sem a program, sem az időjárás nem tette lehetővé az edzést. Viszont 3 nap kivételével mindig volt 60-90 percem a quadricepszek stimulációs kezelésére.

Olyan volt ez a nyaralás, mint egy kéthetes sérülés vagy műtét okozta edzéskiesés! Ekkora kihagyás -esetleg már tapasztalhattad magad is- jelentős teljesítményromlást tud okozni. Holnap felmérő és meglátjuk. Megyek és alszom egyet, mert közel 36 órája ébren vagyok.

2019. március 03. – 4.teszt

Nem vagyok túl fitt! Van egy kis jetlag (4 és fél óra az időeltolódás), na meg a 12 órás, szinte teljesen alvásmentes repülőút sem volt nyomtalan…

Az időeredményem azonban meglepően kiváló lett! 44 perc 15 mp csak 40 másodperccel gyengébb, mint két héttel ezelőtt. Akár azt is mondhatnám, hogy két hét kihagyás ellenére nem veszítettem az izomállapotomból – hála az izomstimulációnak. A magasabb pulzusszámot és a némiképp hosszabb időt a fáradtság és időeltolódás számlájára is írhatnám!

Számomra elég egyértelmű, hogy betegség, sérülés vagy éppen nyaralás miatt elmaradó edzések esetén az izomerő megtartásában jelentős segítséget nyújt az izomstimulátor.

2019. március 4-12.

Ez egy unalmasabb időszak. Nem is részletezem írásban. Heti 5 tekerés mellett ugyanennyi izomstimulációt végzek, azzal a különbséggel, hogy elhagytam a kapillarizációt és az állóképességi rostok maximalizálására koncentrálok. A tekerések során azt tapasztalom, hogy immár 2 áttéttel keményebbet tudok forgatni (azonos pedálfordulattal), mint a februári teszt kezdéskor. Ez lényeges sebességnövekedést eredményez. Edzéseken sorra érem el a legjobb útvonalidőket, évekkel ezelőtti eredményeimet adom át a múltnak – pedig nem fiatalodtam.

2019. március 13. – 5. teszt

Az „önkísérletem” megkezdése óta eltelt közel két hónap. Nézzük át az eddigieket!

A február felemás volt edzés szempontjából. Míg az első 14 napban a korábbival megegyező intenzitású edzéseket végeztem, addig 15-e után semmit. Hogy miért… utaztam… Sri Lankára… ott is folyamatosan vándoroltunk egyik helyről a másikra, de még a legcsúcsabb 5 csillagos szállodában sem volt konditerem. Az infrastruktúra nem teszi lehetővé még a kocogást sem. Meg persze a 35 fokban, 98% páratartalom mellett nagyon kedvem sem volt. Így maradt az izomstimuláció, hogy combizmaim állapotát fenntartsam.

Hogy ez mennyire volt elég??? Bizony nem elhanyagolható mértékben!

5. felmérő: 42:37! Azaz tovább javult az eredményem. Immár 8 perc és 02 másodperccel jobb az időm, mint induláskor. Ez azt jelenti, hogy másfél hónapnyi izomstimulációs edzésplusz segítségével kb 4-4.5 km-t verek induláskori önmagamra a 20.2km-es pályán. Ez már 15% feletti javulás. És nem érzem, hogy ne lenne tovább. Két hét múlva jön a záróteszt. Meglátjuk, lehet-e ennél is jobb az eredmény.

2019. március 14-26.

A dolgos hétköznapok ideje. Sok részleteznivaló nincs. Heti 3-5 tekerésen túl további 5-6 órányi izomstimulációt végzek, a quadricepsz állóképességének maximalizálására koncentrálva.
A tekerések során a combizmaim erejét mindenkor elegendőnek találom, azaz nincs az az emelkedő, ahol „combilag” elfogyok – immár a keringésem és légzésem a szűk keresztmetszet. Azonban amíg januárban nem tudtam 150-15-nél magasabbra emelni a pulzusomat, akármennyire „nyomtam” is, most simán 175 köré is tolhatom (csak megjegyzem, hogy 52 éves korom miatt az „elvi maximum 220-52, azaz 168 ütés/perc lenne).
A pedálfordulat tartósan magasabb, mint másfél hónapja volt és ehhez erősebb áttét is „tartozik”, azaz lényeges a sebességnövekedés. Azt hiszem, közel vagyok ahhoz, amit ennyi edzésmunkával és stimulációval el lehet érni. Holnap kiderül, mennyit ér ez a teszten.

2019. március 27. – 6. teszt

Azt hiszem, sikerült minden kétséget igazolóan bizonyítani, hogy az izomstimulátor igen hatékonyan „tolja meg” a teljesítményt. Persze ehhez használni is kell! Az én esetemben az izomstimulációs idő több volt, mint maga a hagyományos edzés!

6. felmérő: 41:13! Azaz további egy perccel javultam. Immár 566 másodperc, azaz 9 perc és 16 másodperccel jobb az időm, mint az induláskor. Ez azt jelenti, hogy 10 hetes izomstimulációs edzéskiegészítés segítségével több mint 18% eredményjavulást értem el. Azaz mintegy 5 km-rel előzném meg induláskori önmagamat ugyanazon a 20.2km-es pályán.

blank

 

Ha nem győztelek meg, akkor a hiba nem bennem van! 🙂 A tesztadatokat feltöltöttem Strava profilomba is, úgyhogy ott is megnézheted. 

dátum edzésidő táv szint izomcsoport – stimulációs program (időtartam percben – intenzitás mA) készülék
január 19  50:29 – teszt 20.2 km 467 m  Quadriceps – Aktív regeneráció (30p – 18mA) The Champion
január 20       Quadriceps – Bemelegítés (15p – 18mA), Kapillarizáció (20p – 22mA), Állóképességi erő (30p – 28mA) The Champion
január 21        Quadriceps – Bemelegítés (15p – 18mA), Kapillarizáció (20p – 22mA), Állóképességi erő (30p – 28mA) The Champion
január 22 1:24:35 41.44 km 650 m Irodában: Quadriceps – Bemelegítés (15p – 15mA), Kapillarizáció (20p – 15mA), Állóképességi erő (30p – 18mA)
Edzés után: Aktív regeneráció (15 perc – 15mA)
 The Champion
január 23 1:06:21 31.43 km 595 m   Quadriceps – Bemelegítés (15p – 18mA), Kapillarizáció (20p – 18mA), Aerob állóképességi (30p – 23mA)
Edzés után: Aktív regeneráció (15 perc – 18mA)
The Champion
január 24  54:36 30.34 km 631 m    Quadriceps – Kapillarizáció (20p – 21mA), Maximális erő (30p – 21mA)
Edzés után: Aktív regeneráció (15 perc – 21mA)
The Champion
január 25       Irodában: Quadriceps – Állóképességi erő (60p – 23mA)  Cycling Pro
január 26  1:40:02  52.30 km 380 m Edzés után: Aktív regeneráció (15 perc – 20mA)  
január 27       Quadriceps – Állóképességi erő (60p – 19mA)  Cycling Pro
január 28  1:35:51 34.70 km 1594 m Quadriceps – Állóképességi erő (80p – 23mA)
Edzés után: Aktív regeneráció (15 perc – 18mA)
 Cycling Pro
január 29 1:16:43 39.5 km 460 m Quadriceps – Állóképességi erő (80p – 23mA)
Edzés után: Aktív regeneráció (15 perc – 18mA)
The Champion
január 30  49:40 20.20 km 467 m Quadriceps – Állóképességi erő (80p – 23mA)
Edzés után: Aktív regeneráció (15 perc – 18mA)
 The Champion
január 31       Quadriceps – Aerob állóképesség (80p – 28mA) The Champion
február 01 1:49:08 54.3 km 1 099 m Quadriceps – Állóképességi erő (80p – 23mA)
Edzés után: Aktív regeneráció (15 perc – 18mA)
 The Champion
február 02  1:23:39 46.8 km 60 m  Edzés után: Aktív regeneráció (15 perc – 18mA)  The Champion
február 03 1:05:36 31.4 km 844 m    Quadriceps – Kapillarizáció (20p – 30mA), Aerob állóképesség (30p – 35 mA), Állóképességi erő (40p – 43 mA)  The Champion
február 04         Quadriceps – Aerob állóképesség (80p – 41 mA)   The Champion
február 05  1:22:41 41.4 km 937 m  Quadriceps – Kapillarizáció (20p – 38mA), Aerob állóképesség (40p – 43 mA), Állóképességi erő (40p – 43 mA)  The Champion
február 06  1:20:08 39.59 km 823 m    
február 07 1:31:40 34.71 km  1 661 m  Quadriceps – Kapillarizáció (30p – 40mA), Állóképességi erő (80p – 48 mA) The Champion
február 08 1:26:19  46.62 km 453 m  Quadriceps – Bemelegítés (20p – 38mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (80p – 48 mA) The Champion
február 09  –  –
február 10  1:38:55 52.3 km 360 m
február 11  1:16:54 37.5 km 890 m   Quadriceps – Kapillarizáció (30p – 40mA), Állóképességi erő (80p – 48 mA) The Champion
február 12  1:03.40 31.8 km 780 m  Iroda – quadriceps – Kapillarizáció (40p – 40mA), Aerob állóképesség (80p – 44 mA)
Kombinált edzés: ergométeren tekerés közben Aerob állóképesség program (30p – 36mA)
The Champion
február 13  1:02:53 31.44 km  790 m    Quadriceps – Bemelegítés (20p-35mA), Kapillarizáció (30p – 40mA), Aktív regeneráció (60p – 38 mA) The Champion
február 14 43:39 20.2 km 467 m    
február 15 – március 02  –  – Minden nap végeztem izomstimulációt. Általában 60-90 perc időtartamban. Kapillarizációra és állóképességi erőre koncentrálva.   The Champion
március 03  44:15 20.2 km 467 m    
március 04  1:22:03 39.6 km 962 m Quadriceps – Bemelegítés (20p – 28mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 35 mA)    The Champion
március 05  26:13 11.4 km  401 m
március 06  –  –
március 07  44:00 20.5 km  719 m
március 08  –  –  – Quadriceps – Bemelegítés (20p – 28mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 35 mA)  The Champion
március 09  1:21:50 46.8 km  246 m Quadriceps – Bemelegítés (20p – 28mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 35 mA) The Champion
március 10  –  –  –  –
március 11  1:25:33 34.7 km  1 440 m Quadriceps – Bemelegítés (20p – 30mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 36 mA) The Champion
március 12 1:10:59 40.1 611 m  Quadriceps – Bemelegítés (20p – 28mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 38 mA) The Champion
március 13 42:37 20.2 km 467 m Quadriceps – Bemelegítés (20p – 25mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 39 mA)  The Champion
március 14  1:19:31 43.1 km 800 m Quadriceps – Bemelegítés (20p – 28mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 38 mA) The Champion
március 15        Quadriceps – Bemelegítés (20p – 25mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 38 mA)  The Champion
március 16  2:11:22 70.9 km  600 m  Quadriceps – Bemelegítés (20p – 24mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 28 mA)   Cycling Pro
március 17  –  Quadriceps – Bemelegítés (20p – 25mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 30 mA)   Cycling Pro
március 18 1:19:52 41.4 km 1 062 m  Quadriceps – Bemelegítés (20p – 26mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 38 mA) The Champion
március 19  44:01 22.1 km 650 m Quadriceps – Bemelegítés (20p – 26mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 41 mA)  The Champion
március 20  –  
március 21  51:05 36.0 km  116 m  
március 22       Quadriceps – Bemelegítés (20p – 38mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 40 mA) The Champion
március 23        
március 24  1:23:36 34.31 km 210 m Quadriceps – Bemelegítés (20p – 25mA), Spec.prog. Aerob állóképesség 1 (50p – 32 mA) The Champion
március 25 1:18:30 30.24 km 940 m  
március 26  1:09:47 38.2 km 262 m  –  
március 27  41:13 20.2 km 587 m  –  

 

Mindent egyben a sport-izomstimulátorokról

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha szeretnél mindent megtudni arról, hogy az izomstimulátorok mire valók, miben segíthetnek amatőr vagy profi sportolóként számodra!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr.Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

20 Comments

  1. Az erős izommunka során mikrosérülések történnek, ezért CK emelkedés minden intenzív edzést követően mérhető lehet. Ezek a mikrosérülések váltják ki a szuperkompenzációt, azaz a test erősebb izmot épít az elszakadt helyett. Ez a pihenés alatt történik meg, azaz nagyon fontos a regeneráció.
    A test fantasztikus öngyógyító és adaptációs rendszerrel rendelkezik. Ha az ellene való ártást abbahagyjuk, akkor igyekszik visszatérni a normális működéshez! 🙂 Remélhetőleg Önnél is így lesz.

  2. Most aschwagandat szedek 2x500mgot illetve este foszfatidil szerint xanax helyett… Nem ismerik sajnos és igazán nagyon nem is találni róla erre vonatkozó leírást. Ldh és Ck szint emelkedésről olvastam csak, ezért először én is kardiologushoz mentem. Hat remelem, h még nem késő és magától rendeződik minden! Mégegyszer köszönöm! 

  3. Végülis jó irányba indultak el ! 🙂 a stresszre gondoltak, csak lehet, hogy ezt az EMS dolgot nem mondta nekik vagy nem ismerték, hogy mit csinál, hogyan működik egy EMS gép.
    Ha az elektromos kezelést ilyen dózisban alkalmazza és eközben xanax-szal „lefojtja” a testét, akkor még nagyobb „gáz” lehet belőle. Olvassa el a „Kutyaszar stratégia” című cikkemet! 🙂

  4. Azt a mindenit! Nagyon köszönöm az őszinte választ!!! 5 orvos látott és abból 3 xanaxot irt fel! Már pszichiáterhez is kertem időpontot 🙈

  5. Lehet, hogy kicsit túltolta a teljestest edzéseket. Gondolom tapasztalta, hogy maga a technológia valóban jó, hiszen 20 percbe sűríti az olyan edzést, ami normálisan 50-60 perc, miközben a hatékonysága is jó.
    De ekkora dózisban az elektromos áram összekeverhet pár dolgot. Olvassa el az emberi test természetéről szóló cikkem. Illetve ezt a hasonló témában készült másikat.
    Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy a test működése, vezérlése döntő mértékben elektromos jelekkel történik. Ha kívülről, durva elektromos jeleket adunk a testnek (ilyen a full-test EMS), akkor ez befolyásolja a szabályozást. Az Ön esetében úgy tűnik (ezt feltételezem, ez a véleményem), hogy a nagyon intenzív külső elektromos jelekkel „átírta” a teste vezérlésének bizonyos részét. Azt gondolom egyben, hogy a stimuláció heti 2-3 alkalomra csökkentése vagy persze a teljes elhagyása után néhány hét alatt normalizálódhatnak az értékek.

  6. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Xbody géppel 20 percig tartó teljes testes izomstimulacos edzést végeztem tartósan, tehát hónapokon keresztül heti 2 alkalommal a sulyzos edzés mellett! Mostanra igen magas lett a korzitol szintem! 

  7. Az EMS tréningen a „speedfitnesz” technikát érti, azaz speciális ruhában, „géphez kötve” végzett tornagyakorlatokat, amelyek során az izmait elektromos stimuláció éri? Vagy az izomstimulátor készülékkel egyetlen izomcsoportra adott kezelést?
    Nos… a kortizol egy stresszhormon, ami fokozz a test veszélyre vagy fizikai erőfeszítésre adott válaszát. A speedfitnesz kezelés során -az edzés természetes stressze mellett- egyszerre 10-12 izomcsoportra, azaz az összes nagyobb izomcsoportra elektromos kezelést adnak le, ami „stresszelheti” a testet.
    Nyilván ahány ember, annyiféle reakció. De elvben okozhat olyan stresszt a rendszeres „ruhás-ems” fitnesz, ami tartós stresszhormon szintet vált ki.

  8. Engem leginkább az érdekelne, hogy az ems tréning okozhat e krónikus Kortizol szint emelkedést! Köszönöm 

  9. Lehet, hogy 2-3 gram zsír is elmegy 30-40 perc hasizom kezelés alatt. Az összhatás szempontjából tök mindegy.
    A zsírt nem tudja átalakítani izommá. Ez téves elképzelés. A zsírt lebontani lehet, hogy energiává és salakanyagokká bomolva hozzájáruljon a fehérjék felépítéséhez.
    Ha azonban ezt a sok fehérjét mind befalja, az kiváló forrás a testének arra, hogy izmot képezzen, a felesleg egy részét kiüríti, a másik részéből meg képez egy adag zsírt, mert jó lesz az később.
    Szóval a fehérjék nyakló nélküli falása egyrészt tök értelmetlen, mert 30-40gram-nál több nem hasznosul egy átlagos aktivitású felnőtt férfiban. A nőben meg kevesebb. Ami ennél több (ha jól értem ennek 3-szorosát viszi be). Ez felesleg, amivel a testének valamit „tennie kell”. Pl, hogy zsírként elrakja.
    Az izomstimuláciuó miatt a teste nem kér több fehérjét. Nem fog több kollagént termelni és a szépészeti programok sem lesznek hatékonyabbak.

  10. Kedves Zsolt! Köszönöm a válaszát. Bocs szerintem nem jól értem. 1 gramm zsír az egy hasizomnak ( ami elvileg hatalmas) nem kevés? Ráadásul 1 gramm zsír ismereteim szerint csupán 9 kcal.
    Mi a véleménye amúgy arról, hogy az izomstimulációs gyakorlathoz is vigyen be az ember plusz fehérjét? Jelenleg a célom ugye a zsír izommá alakítása lenne (a súlycsökkenés már nem olyan fontos számomra, így is már csak 83,3 kg vagyok – valamiért lement egy hét alatt 1,4 kg, ami sok 🙁 ). Ezt fehérje gazdag táplálkozással igyekszem elősegíteni (meg persze mozgással, hogy a fehérje beépülhessen új izmokba). A szabályom jelenleg, hogy 1,5 g/tskg fehérjét fogyasszak naponta. Ez picit több, mint ami indokolt lenne (ugye nettó – zsír nélküli tömeg – x2g a napi maximum ajánlott fehérje de az csak élsportolóknak), ez az én esetemben 25%-os fehérjebevitel a teljes kcal keretből (2075 kcal/nap), azaz 130 gramm. Ezt most emiatt a nagyobb fogyás miatt újra kellett állítanom, most csak 23% a napi fehérjém, de ez is 120 gramm naponta.

    De az eredeti kérdés, hogy az izomstimuláció miatt a testem fel fogja használni a bevitt fehérjét, ugyan úgy, mintha edzéssel növelném az izmaim? (nyilván csak a stimulált izomra vonatkoztatva a kérdése) Vagy ha stimulálom az izmokat, de nem növelem a „természetes” mozgást, akkor a fehérje nem használódik fel teljesen? A relative magas fehérje bevitel másik oka egyébként a kollagéntermelés elősegítése, ennek támogatására majd ilyen szépészeti programokat is szeretnék kipróbálni a készüléken, ami elvileg perceken – órákon belül érkezik, már alig várom 🙂

  11. 🙂 amikor egész testével nekiáll edzeni, futni, akkor testének minden izma „oxigénért kiált”. Ezt érzékeli a test szabályozórendszere és mivel mindenhonnan, minden izomból növekszik az igény, elkezdi a pulzus és légzésszámot emelni. Így a tüdő több oxigént vesz fel, a gyorsabb keringés pedig el tudja vinni minden izomhoz.
    Izomstimulációkor egyetlen izom végez aktív munkát. A szabályozórendszer pedig annyit csinál, hogy átcsoportosít egy keveset más területekről, ahol nincs igény, mert az izmok pihennek.
    Már írtam valamelyik kérdésére, hogy stimulációval egyetlen izmot kezelünk, így a kezelésnek semmilyen hatása nincs az általános teljesítőképességére, nem fog jobban dolgozni a szíve, légzése, csak az adott izom erősödik és fogyaszt több zsírt. A környezetéből. Stimuláció során az egyetlen működő izom nagyjából 1 gram zsírt bont (50-70kal) egy kezelés alatt. Ezért stimulációval végülis lehet fogyni, de kell pár év, hogy látszajta is legyen. Ha ez egész teste mozog, akkor ugyanennyi idő alatt 5-800 kalóriát is eléget, ami 10-15 deka zsír.
    Más kérdés, hogy az adott izom sokkal gyorsabban növekszik, erősödik, mint azok, amiket nem kezelt.
    Tehát a stimulációt mindig egy adott izom vagy izomcsoport ereje, feszülése, erejének visszanyerése érdekében kell alkalmazni.

  12. Kedves Zsolt! Köszönöm a válaszát, megfogadom.

    Nem vagyok teljesen edzetlen, csak bringázni relative rétkán jutok el. Szeretnék, de megmondom őszintén, egyedül nincs nagy hangulatom, a fiam meg 10 éves és nem olyan mint én voltam 10 évesen (falusi gyerek vagyok, a szó 80-es évek végi értelmében). A 20 km távot így teljesíti: Distance: 21.23km
    Moving time: 1:32:58
    Elevation: 148m
    Estimated Avg Power: 54W
    Energy output: 302kJ
    Avg Max
    Speed 13.7km/h 39.2km/h
    Heart Rate 110bpm 145bpm
    Calories 890
    Elapsed Time 2:21:43
    Igen, jól látja, 50 perc pihenővel, 13,7 km/h átlagtempóval, és picsori szájjal (a pulzusadatok az enyéim, Stravából másoltam). Mással meg nem tudok kimenni (ez az átka a homeoffice-nak és hogy nincsenek az embernek kollégái, barátai, meg azért a gyereket is szeretném ha erősödne).
    Amúgy naponta edzek a Keep nevű appal, ma egy 20 perces közepes erősségű HIIT típusú edzés volt, de ez folyamatosan változik, egy közepes erősségű zsírégető edzésprogramot csinálok, amiben minden féle volt. Emellett minimum 4-5 km gyaloglás naponta. Mostanában elkezdtem futni is, de még csak kóstolgatom.

    Nem tudom megenged e egy cikk javaslatot. Ha lenne már ilyen, kérem linkelje. Azt mondta hogy ez az EMS edzésforma nem éget zsírt. De azt is mondja, hogy az izmok ugyan úgy használnak energiát/tápanyagokat. Azt az energiát/tápanyagot honnan pótolják? Ha nincs mellette kalóriabevitel, akkor szerintem (de ehhez ön ért, ezért kérdezem) kénytelen a zsírhoz nyúlni. A másik amit nem értek, hogy miért nem emelkedik jelentősen a pulzusom? Most is megy egy comb program (nemsokára megyek ki bringázni), és csak 87 a pulzusom. Amúgy a nyugalmi pulzusszámom 58-61 között szokott lenni (órával mérem, szóval nem 100%-os pontosságú, de ez az új órám közel olyan adatokat ad, mint a mellkaspántom, szóval bár még csak pár napos, eddig elégedett vagyok vele). Szóval most olyan a pulzusom, miközben a bal combom itt riszál, mint amikor sétálok. Hogy lehet ilyen relatíve alacsony pulzussal ilyen aktív izommunka? Vagy a normál edzésnél nem az izmok miatt gyorsul a szívverés? Vagy egy nagyobb izom is csak ilyen „kis” mértékű pulzusemelkedéssel jár, és a komplex mozgás sok kisebb nagyobb izmának össz „fogyasztása” generálja a 160-170-es pulzust mondjuk futás közben?

    Bocs ha már nagyon fárasztom, de nagyon érdekelne ez hogy működik.

    Köszönettel: Sanyi.

  13. Igen és NEM.
    Az izomstimuláció során a kezelt izom a hagyományos edzésnél is intenzívebben és hosszabb ideig húzódik össze. Ez pont úgy elfárasztja az izmot, mint azt edzés, továbbá az izomban levő tápanyagokat is felhasználja közben. Nem jó, ha egyből 90 perces stimulációkkal kezd, mert az edzetlen izom 30-40 perc után elfárad, tápanyagraktárai kiürülnek és összehúzódásra alig képes. Innentől a kezelés hatákonysága a nullához közelít (ahogy a hullafáradtan edzés erőltetés is ilyen). Ahogy a sportban, úgy a stimulációban is a fokozatosság a fontos. Hetente emelhető a stimuláció tartama pár perccel.
    Azaz ne kezdjen 90 perces stimulációkkal, de pár hét után már elérheti.
    Egy adott izomcsoport stimulációja esetén az adott izom tömege és ereje önmagában a stimulációtól is növekedni fog. Azonban a szervezete összességében nem lesz állóképesebb, kitartóbb. Mert a sport (pl. futás, kerékpározás, stb.) során a test összes izma dolgozik, beleértve a szív és légzőizmokat is. Jelentősen megnő az izmok energia-, vér- és oxigénigénye. Azaz a szívnek, légzésnek, anyagcserének „meg kell tanulnia” a megnövekedett aktivitás „kiszolgálását”. Önmagában a stimuláció nem hat a szervezet egészsének keringésére, sem a légzésre és így a kezelt izom vérkeringése sem tud elég hatékonnyá válni a megnyújtott stimulációhoz.
    Azaz a stimulációt csak a szokásos edzések, kardiozás mellett lehet „kimaxolni”. Olyan, mintha egy második edzést tennénk be a napi programban (az adott izomra és nem a test egészsére). Ezért lehet vele gyorsabban fejlődni.
    A legfontosabb tanácsom: fokozatosan és más, az egész testet átmozgató edzések mellett, második edzésként alkalmaza.

  14. Kedves Zsolt! Ha az elektroterápiás programja beállításait (egyfajta kaptafának, de persze erősség tekintetében a saját igényeimre szabva) lemásolom, eredményes lehet akkor is, ha nem tudok (még) több száz méteres szintkülönbségeket és 40-50 km-eket letekerni? Tehát kezelhető ez úgy, mint egyfajta általános edzésterv?

    Köszi: Sanyi.

  15. Kedves Mikkamakka!
    Kifejtenéd, mi az, amit bullshitnek tartasz? Mert ez így elég sértő a hozzászólásod… Szeretném érteni, hogy mi cseszte fel az agyad? 😊
    Csak hogy értsd: 30 éve dolgozok orvosként, technológia tanácsadóként. Nagyon ügyelek arra, hogy csak orvosilag alaposan igazolt állításokat tegyek, kövessem a legújabb fejlesztéseket és amiről írok azokat magam is személyesen kipróbáljam, meggyőződjek róluk.
    Ugyan ma már nem versenyzek, de egykori válogatott atlétaként 40 éve nem hagytam abba a sportot és heti legalább 4-5 edzést csinálok… napi szinten használom a stimulátorokat, azaz pontosan ismerem a használatukat és hatásukat. Azaz szaktudással használom őket.
    Szóval kíváncsian várom, hogy szerinted mely állításaim nem állják meg a helyüket!

  16. Micsoda áltudományos bullshit…van aki megeszi?

  17. Kedves Krisztina! A speedfitnesz ezközök általános kondícionálásra kiválók, de nem lehet velük célzottan kezelni egyes kritikus izomcsoportokat. Az egyéni izomstimulátorok meg pont erre jók. Amit célzottan szeretne javítani, erősíteni, azt nagyon precízen lehet velük.
    A Globus gyártó készülékeit (RunnerPro-CyclingPro-Triathlon) ajánlom.
    Ezekben nagyon hatékony és erőteljes orvosi programok (fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, rehabilitáció, atrófia megelőzés, erővisszanyerés, stb) vannak.
    Ezen felül az adott sportnak megfelelő fejlesztőprogramok sorát találja.
    A készülékek közötti választás leginkább „szerelem” kérdése. Az alapok azonosak mindegyik említett készülékben, azt válassza, ami szimpatikusabb.
    Blogomban sok infót talál a használatukról.
    Mailemre írva személyre szabottabb tanácsot is kérhet.

  18. Üdvözlöm!
    Örülök, hogy rátaláltam a blogjára, mert végre van valaki, aki hiteles és tudok segítséget kérni.
    Szeretnék venni egy izomstimulátort és abban kérném a segítségét, hogy melyiket válasszam és hogy az én problémámra, hogy használjam.
    12 évig atletizáltam, ennek 20 éve, azóta szinte semmi sport, 8 éve műtötték a gerincemet ( stabilizációs műtét volt), azóta rendszeresen gyógytornásszal tornázom, EMS edzésre járok, de még ez is kevés ahhoz, hogy a gerinc melletti izmok úgy megerősödjenek, hogy segítsenek a tartásban.
    Nehezen hajolok, ezért sokat kell guggolnom, ami kikészítette a térdemet, most erősítjük azt is, de az is nagyon lassú és az sem olyan mély, mintha izomstimulálással történne.
    Olyan gépet szeretnék, aminek jó a rehab programja is és elég erős ahhoz, hogy a mélyizmokat megdolgoztassa.
    Futni nem szeretek és már nem is tudok, eliptikust használok és szobabiciklit, eközben gondoltam, hogy jó lenne.
    Segít nekem? Köszönöm előre is.

  19. Köszönöm a kommentet!… érdekes, amit írsz, majdnem teljesen egyezik a véleményünk.
    Az állóképességi stimulációhoz én nem feltétlenül ajánlom a fájdalomküszöb „ostromát”, de közelébe érdemes menni.
    A quadricepsz-en én napi kb 60-90 percet stimulálok. Addig emelem az áramerősséget, amíg fájdalmassá válik és akkor 2-3 mA-t visszaveszek – így nem zavar, de igen határozott a kontrakció.
    A stimulációs edzést mindig izomkimerülés követi, amit hagyományos tekeréssel csak ritkán tudok előidézni.

    Érdekes, hogy 40-60mA közötti áramot elviselsz. Én jelenleg 18-25mA közöttivel bírok kezelni.
    Az intenzitás attól függ, hogy milyen az állapotom, mennyit ittam, mennyire maradt savas a combom az előző napi tekeréstől.
    Abban teljesen igazad van, hogy folyamatosan figyelni kell az intenzitást és utánaállítani kezelés közben, amint nő a tolerancia.

    Milyen készüléket használsz?

  20. Megjegyzéseim: a jó edzés az „kemény”! Nagyon kemény! A normál (nem stimulációs) tréning esetében a „keménység” nem feltétlenül az intenzitást jelenti, sok esethen az időtartam és kivitelezés minősége legalább annyira fontos – például alapozó edzés alacsonyabb teljesítmény*/pulzustartományokban.

    Az a tapasztalatom, hogy az izomstimulációs esetében viszont sokkal fontosabb az intenzitás. Nekem például minimum kettő, de inkább három egymás utáni nagyon intenzív program szükséges ahhoz (40-60mA közötti intenzitás), hogy hasonló fáradtságot érezzek az adott izmcsoportban, mint egy hagyományos intenzív edzést követően.

    Azért mondom ezt, mert az EMS-sel rendelkező barátaim visszajelzései alapján azt látom, hogy nem „csavarják” fel az intenzitást a fájdalomhatárig, sőt még annak a közelébe sem. Persze „várják a csodát”. Nem fog eljönni, és emiatt valószínűleg félre is teszik az eszközüket.

    Az intenzitást a fájdalomhatárig kell emelni, és szinte minden vagy minden második összehúzódás után újra emelni kell – a kazelés alatt egyre magasabb lesz a küszöb.
    Quadricepszre a legjobb az ülő pozíció, olyan intenzitás alkalmazásával, amely szinte „felállít” a székből. Persze nem fogsz felállni, mivel a lábaid nyúlnak majd ki.
    Brutális izomfejelsztő edzéseket lehet végezni stimulátorral!

    A bringázás ebből a szempontból talán a legalkalmasabb sport az EMS-sel történő edzésre, mivel a quadricepsz kb 70%-ban a legfontosabb izomcsoport. Azt tapasztaltam, hogy a vádli külön edzése gyakorlatilag felesleges.
    Miért? Mert mindenképpen szükség lesz kemény kardio edzésekre is, márpedig az futással vagy tekeréssel végezve elégséges input a vádli erősítésére.
    Nyilván lehetnek olyanok, akiknek a vádlijuk gyengébb és pont ott igényli a fejlesztést, ilyen esetben az esetük kivétel.

    Számomra (a kerékpározáshoz) a feszítő combizmok stimulációs tréningje is mellőzhető. Nálam a szűk keresztmetszetet a farizmok adják. Azt viszont jobb inkább kitörésekkel és guggolással edzeni. Az EMS is használható, de max 1:3/4 arányban a quadricepszhez képest.

    A lényeg az, hogy a bringásoknak comberősítéshez alap kellene hogy legyen az EMS!

    Teljesen mindegy mennyire vagyok edzett, „amióta az EMSt használom” (és ez nem reklámszöveg), a combfeszítő izom soha semmilyen körülmények között nem volt szűk keresztmetszet.
    Akkor érezni ezt igazán, ha mondjuk két hét EMS kihagyás után megpróbálom ugyanazt a tempót tekerni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük