Fájdalomcsillapító impulzusok: a TENS programok

Arról már több ízben is írtunk, hogy a gyógyszer- és mellékhatásmentes fájdalomcsillapító módszerek mennyire valóságos lehetőséget jelentenek. Szót ejtettünk már a TENS és MENS kezelésekről is, melyek mindegyike az idegek elektromos impulzusokkal történő stimulálásán alapul. Nem említettük azonban, hogy egy-egy idegstimulátor készülék konkrétan milyen programlehetőségeket biztosít a különböző akut vagy akár krónikus mozgásszervi fájdalmakban szenvedőnek. Mostani cikkünkben bemutatjuk, milyen programok közül válogathatnak azok, akik a pirulák nélküli megoldást választják panaszaik enyhítésére.

A transzkután elektromos idegstimuláció, röviden TENS kezelés célja az ízületi és izomfájdalom csökkentése, az endogén eredetű panaszok mérséklése.

Fájdalomcsillapító impulzusok

Ha úgy dönt, ilyen jellegű fájdalmait gyógyszermentesen (vagy gyógyszermennyiségének csökkentésével) szeretné enyhíteni, a következő TENS készülékek-adta programlehetőségek közül tud választani*:

  • Hagyományos fájdalomcsillapító TENS: Általában 30-40 perces program, azonos frekvenciájú impulzosokból áll. Bármely esetben alkalmazható fájdalomcsillapításra, azonnali tüneti kezelésre ideális.
  • Modulált fájdalomcsillapító TENS: Szintén 30-40 percig tartó programban az impulzusok frekvenciája folyamatosan váltakozik, ezáltal biztosítva, hogy ingerelt rostjaink nem szoknak hozzá a stimulációhoz. Hosszabb kezelési ciklusoknál alkalmazzák, krónikus, régen fennálló fájdalmakra.
  • Endorfin TENS: A fentebbi programoktól eltérően az Endorfin (a szervezetet egy fájdalomcsillapító anyag kiválasztására serkenető) kezelés általában két fázisú, egyenként 20-20 perces tartammal. Növeli a fájdalomküszöböt, optimális a krónikus fájdalom kezelésére.
  • Alacsony frekvenciájú fájdalomcsillapító TENS: Az alacsony frekvenciájú impulzusok nemcsak az idegvégződésekre, hanem az izmokra is hatnak. Eredménye a fájdalomcsillapítás és az izomrelaxáció. A program olyan akut és krónikus fájdalmak mérséklésére ideális, amelyek izomgörcsökkel és izommerevséggel járnak. A kezelés általában 30 percig tart.

Az elektromos impulzusok használatának intenzitását minden program esetében úgy szükséges beállítani, hogy érezzük azt a bizonyos „hangyamászást” testünkön – azonban fontos, hogy ez az érzet semmiképp ne érje el a már fájdalomérzettel járó határt.

Többféle TENS készülék létezik

Ahhoz, hogy ki tudja választani az Önnek leginkább megfelelő készüléket, az alábbi szempontokat szükséges figyelembe venni:

MM - mainpage
MM - mainpage
  • a fájdalom által érintett terület nagysága,
  • a fájdalom erőssége,
  • a készülék által biztosított programok száma és azok részletei.

Arról, hogy pontosan milyen kérdéseket érdemes átgondolni készülékválasztás előtt, itt tud bővebben olvasni.

*Mielőtt TENS készüléket vásárol, feltétlenül konzultáljon orvosával, hogy kiderüljön fájdalmának eredete. Csak akkor alkalmazzon elektrostimulációs kezelést otthonában, ha ismeri a fájdalom pontos okát!

Szerzőről:

Dr. Zátrok Zsolt
Az otthoni orvostechnológiai eszközök és a krónikus betegségek otthoni, fenntartó kezelésének lehetőségei gyorsan fejlődnek. A szükséges ismeretek azonban nem jutnak el sem a magyar orvosokhoz, sem a betegekhez. Több mint két évtizedes orvosi és orvostechnológusi tapasztalataimat e blog keretei között igyekszem megosztani azért, hogy segítsem a krónikus betegségben szenvedők életét és kezelőorvosaik munkáját.