Mi fán terem az étrend-kiegészítő?

Amerikában és Nyugat-Európában az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág az egészség hosszan tartó megőrzésével kapcsolatos: az étrend-kiegészítők fogyasztása növekszik a leggyorsabb ütemben. Emberek milliói fogyasztanak különböző kivonatokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, probiotikumokat és más hasonló anyagokat.

De miért növekszik ilyen tempóban a fogyasztásuk? – kérdezheti az olvasó, miközben sokan szkeptikusak és megkérdőjelezik a szükségességüket.

Összegyűjtöttem néhány okot, amelyek a jó minőségű étrend-kiegészítők fogyasztása mellett szólnak.

  • Napjainkban az élelmiszerek előállítása nagyüzemi módszerekkel történik. Az intenzív műtrágya és kémia anyag használat (rovarirtószerek) révén egy hektáron 2-3-szor több terményt állítanak elő, mint néhány évtizeddel ezelőtt. vitamin pillsA talaj eközben egyre kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, amiből a növények egyre kevesebbet tudnak felvenni – a műtrágyák többnyire csak azokat az anyagokat tartalmazzák, melyek a növények gyors növekedéséhez szükségesek. Az eredmény? Tanulmányok bizonyítják, hogy egy adott termény ma lényegesen kevesebb hasznos anyagot tartalmaz. Például ma 5-60 darab alma tartalmazza azt a hasznos anyag mennyiséget, amit egyetlen tartalmazott az 50-es években!

  • Bizonyított tény, hogy a betegségek mintegy 80%-a visszavezethető valamely anyag hiányára vagy éppen túlkínálatára, azaz a tápanyag egyensúly felbomlására. Ebben jelentős szerepe van a táplálékkal elfogyasztott elégtelen bevitelnek, illetve más anyagok túlfogyasztásának (pl. szénhidrátok, zsírok).

  • A zöldségek és gyümölcsök jelentős része nagy távolságról kerül a fogyasztókhoz, azaz teljes érettségük előtt leszedik őket, közben kémia szerekkel késleltetik az érést, illetve a hosszú várakozás során például a vitamintartalom lebomlik.

  • A kémiai anyagok, tartósítószerek a szervezetben olyan molekulákká alakulnak, melyek megkötik a nyomelemeket, ásványi sókat, így bélrendszerünk nem képes felvenni azokat – lenne tápanyag, de szervezetünk mégsem jut hozzá.

  • Az élelmiszerek feldolgozása, hőkezelése, tartósítása során a tápanyagok egy része károsodik, tönkremegy.

  • A nagyobb terméshozam érdekében nemesített fajták, bár nagyon szépek és mutatósak, de tápanyagtartalmuk csak töredéke a nemesítetlen fajtáknak.

  • Megváltoztak étkezési szokásaink. Rohanva, kapkodva eszünk, a falatot alig rágjuk, csak nyeljük, hogy mielőbb folytathassuk stresszes munkánkat. Az elégtelen rágás következtében az emésztőnedvek nem tudják lebontani a nagy darabokat. Így tehát eszünk, falunk, de szervezetünk mégis „éhezik” bizonyos szempontból.

  • Gyógyszerek, antibiotikumok tömegét fogyasztjuk, melyek elpusztítják az emésztéshez elengedhetetlenül fontos, természetes bélflóra baktériumait, melyek nélkül emésztési zavarok alakulnak ki.

  • Bizonyos időszakokban és állapotokban egyes tápanyagokra nagyobb szükség van. Például terhesség során a folsav.

  • A levegő, a víz vagy az élelmiszerek növekvő szennyezés tartalma tönkreteszi az érzékeny molekulákat. Különösen érzékenyek erre az antioxidáns vitaminok: A, C és E-vitamin.

  • Egy sereg tápanyagról bizonyosodott be, hogy nagyon hatékonyan képesek segíteni az egészség megőrzésében és olyan állapotok prevenciójában, mint a magas koleszterinszint, az artritisz, születési defektusok vagy daganatok.

http://www.dreamstime.com/stock-image-vegetables-shopping-basket-healthy-nutrition-fresh-herbs-wooden-background-organic-diary-products-food-image39237041

Étrend-kiegészítô: egyes tápanyagokat koncentráltan tartalmazó élelmiszer

Szerzőről:

Dr. Zátrok Zsolt
Az otthoni orvostechnológiai eszközök és a krónikus betegségek otthoni, fenntartó kezelésének lehetőségei gyorsan fejlődnek. A szükséges ismeretek azonban nem jutnak el sem a magyar orvosokhoz, sem a betegekhez. Több mint két évtizedes orvosi és orvostechnológusi tapasztalataimat e blog keretei között igyekszem megosztani azért, hogy segítsem a krónikus betegségben szenvedők életét és kezelőorvosaik munkáját.