Többféle elektroterápiás kezelési módszer létezik. A legismertebb a TENS kezelés vagy más néven idegstimuláció, ami egy fájdalomcsillapító módszer. Ilyen az EMS (izomstimuláció), az iontoforézis, a denervált (szelektív ingeráram), a MENS és MCR (mikroáramú). Az esetek többségében ezek teljesen veszélytelenek és mellékhatásoktól mentesek. Van azonban néhány olyan állapot, amikor az elektromos kezelés bármely formája TILOS. Más esetekben gondos mérlegelés kell, hogy alkalmazható-e és ha igen, melyik testrészen. Elektromos kezelés előtt tájékozódj vagy kérd ki fizikoterápiás szakember véleményét.

Soha ne végezz fájdalomcsillapító (TENS, MENS) kezelést, ha nem tudod, mi okozza a fájdalmat! Fájdalomcsillapítás megkezdése előtt az okát ki kell kideríteni!
Ez bármely más fájdalomcsillapító eljárásra igaz, beleértve a gyógyszereket is! Veszélyes lehet, ha például kezdődő vakbélgyulladás tüneteit elfeded a kezeléssel! Fordulj orvoshoz és akkor kezdj fájdalomcsillapításba, ha a fájdalom oka ismertté válik.

Az elektromos kezelés ellenjavallatai

A legtöbbször a következő esetek merülnek fel, amikor nem javasolt az elektromos kezelés alkalmazása

  • súlyos trauma esetén (pl. balesetes eredetű fájdalmak). Ilyenkor a fájdalom elnyomása elterelheti a figyelmet fontos tünetekről.
  • pacemaker megléte esetén – az elektromos impulzusok elállíthatják vagy megzavarhatják a pacemaker működését és ezért kockázatos az alkalmazásuk.
  • a nyaki verőér feletti stimuláció (carotis sinus) – e terület elektromos ingerlése befolyásolhatja a szívritmust és a vérnyomás szabályozását.
  • daganatos megbetegedések esetén közvetlenül a daganatszövet felett ne kezelj. Ennek oka az a feltételezés, hogy a TENS által keltett mikroáramok esetleg serkenthetik a daganat növekedését. Ettől azonban például tüdődaganat esetén az alsó végtagi ízületi fájdalmakat kezelheted.
  • agyterület stimulációja (koponya területén végzett stimuláció) – ebből következik, hogy a TENS nem ajánlott fejfájás csillapításra. Vannak speciális stimulációs készülékek, melyek használhatók fejfájásra, de a TENS nem.
  • epilepsziás betegeknek nem ajánlják a készülék használatát, mert az impulzusok esetleg rohamot válthatnak ki.
  • friss bőrseb és bőrgyógyászati gyulladásos betegségek területén.
  • friss műtéti heg közvetlen környezetében – az impulzusok általi izomrángás a friss seb gyógyulását hátráltathatja.
  • terhesség esetén tilos az elektromos kezelés a hason. A méh közelében leadott impulzusok hosszútávú hatása a magzatra nem ismert és nincs is olyan tanulmány, ami ezt merné vizsgálni, ezért inkább nem javasolják. De ha a bokád fáj…
  • szigorúan tilos az elektrostimulátor szemen történő és szemközeli használata
  • kapilláris törékenységben szenvedő betegek esetén a készüléket csak különös körültekintéssel, alacsony intenzitással használd, mivel a túlzott stimuláció a kapillárisok megrepedését okozhatja.
  • kisgyermeket soha ne hagyd felügyelet nélkül a készülékkel. Soha ne hagyj magára a készülékkel olyan személyt sem, aki nem tudja felmérni a lehetséges következményeket. Ha a gyermek már kooperál, megérti, hogy mik a „játékszabályok”, akkor kezelhető. De azért maradj a közelben!

Elektromos kezelés és implantátumok

Hazánkban évtizedek óta tartja magát a tiltás, miszerint tilos a TENS, EMS, FES, MENS kezelést implantátumok közelében vagy közvetlenül felette végezni. De mi az igazság?

Kétféle implantátum van

  • Az egyik PASSZÍV implantátum, amit a csontok rögzítésére alkalmaznak, mint például a velőűrszeg, csavar, lemez, de akár a komplett ízületet (pl. térd, csípő) is pótolhatja fémből készült anyag.
  • Az implantátumok másik formája az AKTÍV implantátum, amely elemmel, akkumulátorral működik. Ilyenek a pacemaker, a defibrillátor, az inzulinpumpa és mások.

Aktív implantátumok

Az aktív implantátumok elektromosan működnek. A pacemaker és a defibrillátor például a szív elektromos tevékenységét figyeli és ha bizonyos rendellenes szívműködést érzékel, akkor működésbe lép, beavatkozik.

Hazánkban ezek megléte abszolút ellenjavallatot jelent, nincs mérlegelés! Ezt egy feltételezésre alapozzák, miszerint a külső elektromos impulzust nyilvánvalóan megzavarhatja a készüléket. Így a hazai orvosok aktív implantátum esetén TILTJÁK bármely elektroterápiás kezelés alkalmazását.

A nemzetközi gyakorlatban a kép már árnyaltabb. Azt jelenti, hogy az aktív implantátum megléte esetén mérlegelni kell az előny/kockázat arányt és kezelni akkor szabad, ha a várható előnyök jelentősen meghaladják a kockázatokat.

Például a mellkason végzett elektromos kezelést továbbra is kerülendőnek ítélik, de a lábak, lábszár, térd, csípő vagy a csukló, könyök kezelése már minimális kockázatot jelent. Azaz kínzó térdfájdalmat vagy a peroneus bénulást pacemaker mellett is kezelni lehet elektroterápiával.

Maguk a pacemaker készülékeket gyártó cégek is ezt javasolják. Méréseik során nem találtak arra utaló jelet, hogy a TENS kezelés hatására a pacemaker működésében zavar keletkezett volna.

Orvosi tanulmányok a pacemaker és TENS használatáról 

Szakemberek számára összeszedtem néhány angol nyelvű publikációt a témakörben.

Passzív implantátumok

A passzív implantátumok esetén azt feltételezték, hogy a kezelési áram hatására a fém implantátum „jelentősen” felmelegedhet, amelynek káros hatása lehetne az implantátumot rögzítő cementre vagy a körülvevő szövetekre.

Amikor ez a vélekedés kialakult, többnyire vas, acélötvözetek kerültek alkalmazásra és akkoriban az elektroterápiás eszközök is tökéletlenek voltak. Időközben azonban az implantátumokhoz használt anyagok teljesen megváltoztak és az elektroterápiás eszközök is sokkal precízebbek.

Jelenleg otthonra csak kisfrekvenciás elektroterápiás készülékek adhatók ki. Ezek rezgései, az alkalmazott áramerősség még hosszas kezelések során sem tud annyi hőt termelni, ami felmelegedését okozna. Másrészt a ma a protézisekben alkalmazott könnyűfém ötvözetek másképp reagálnak az elektromosságra, a mágnesességre, mint a régiek.

Bár az otthoni elektroterápiás eszközöd leírásában megtalálhatod a tiltást: implantátum felett ne használd, de ezt már meghaladottnak kell tekinteni.

Egyes elektroterápiás módszerek nem alkalmazhatók otthon!

De kicsit nézünk körül… vannak olyan kezelési módok, amelynek legfőbb hatása a melegítés és az ezáltal létrehozott vérkeringés gyorsulás.

A rövidhullámú, mikrohullámú, TECAR, diatermiás, folyamatos ultrahang, orvosi lézer kezelések ilyenek. Gondtalan alkalmazásukkal akár ártani is lehetne.

Ezek a kezelések azonban otthon nem, de intézetben, szakember által végezhetők! Draper és munkatársai nemrégiben bebizonyították, hogy a viszonylag nagy teljesítményű, impulzusos, rövidhullámú kezelés nem volt káros hatással a kezelt területen levő fémimplantátumokra. (Draper és mtsai, 2004).

Az egyik legfontosabb tudnivalód: a jogszabályok nem teszik lehetővé azoknak az eszközöknek a lakossági értékesítését, amelyekkel ártani lehet. Azok az elektroterápiás, ultrahang, lágylézer, stb. készülékek, amelyeket megvásárolhatsz úgy kerültek kialakításra, hogy ártani nem tudsz vele. Illetve képes lennél ártani, de ahhoz kifejezetten ártó szándékkal és a használati javaslatot figyelmen kívül hagyva kellene használnod. Rendeltetésszerű használat esetén azonban ilyen kockázat nincs.

Összefoglalva

A TENS, EMS, MENS, FES, interferencia kezelések esetén, még hosszas alkalmazás esetén sem alakul ki olyan melegítő hatás, mely a passzív implantátum környezetét károsítja. Azaz ezeket a kezeléseket nyugodtan használhatod bármely passzív implantátum megléte esetén.

Egy biztos: amíg gyógyszertúladagolásban és mellékhatásban egyes becslések szerint világszerte százezrek (!) halnak meg évente, addig a TENS kezelés okozta halálesetről nincs említés az orvosi szakirodalomban. Úgy is mondhatnám: soha nem fordult elő.

Ha mégis bizonytalan vagy a kezeléssel kapcsolatban, akkor kérj tanácsot elektroterápiás kezelésekben jártas fizikoterápiás szakembertől.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

126 Comments

  1. Az elektromos kezelések többnyire a testfelszínen történek, elsősorban ízületek, inak, izmok kezelésére alkalmasak.
    A méh, illetve más hasi szervek nem kezelhetők ezekkel a módszerekkel. Hibás alkalmazás esetén a méhet is elérheti az elektromos áram, de ehhez minden kezelési szabályt fel kell rúgni.
    Nem javaslom viszont testüregi szonda alkalmazását (ez az inkontinencia kezelésére szolgáló eszközt a hüvelybe vagy végbélnyílásba kell helyezni). Ennek alkalmazása zavaró (de nem ártalmas) kezelést eredményezhet.

  2. Jó napot, Tens készülék használható annak akinek réz fogamzásgátló spirál van? Köszönettel

  3. A csonttörés gyógyulás serkentésére a pulzáló mágneses mező terápia alkalmazható akkor, ha a csontokba nek került fémlemez, drót, csavar.
    Ha van fém, akkor nem használható.
    A műtéti seb gyógyulását segítheti lágylézer kezeléssel. Ezzel szebb és erősebb heg keletkezik. A fémek megléte esetén is használhatja.
    Az elektroterápiás módok közül a mikroáramú kezelés segíthet a műtési heg gyógyulás segítésére.
    Ezen felül nagyon fontos a napi többszöri gyógytorna, az alapos mozgatás – ez kell az ízület mozgásterjedelmének javításához.

  4. Csukló izületbe beletört orsó csontot mütöttèk egy hónapja milyenkezelèst javasol…koszönöm válaszát

  5. Általánosságban: gyereket nem kezelünk mesterséges módon! A test fejlődésének megfelelő módja a rendszeres testmozgás, járás, futás, mozgás, torna.
    Semmivel sem pótolható.
    Azaz a gyereknek azt kell megtanítania, hogy tegyen a teste érdekében, mert ha már gyerekkorban elhanyagolja, akkor problémás felnőttkor elé néz.

    De nem kerülöm meg a kérdést: az ems használata segíthet édesanyja visszeres fájdalmain. A meszes plakkokat „nem bántja”, attól nyugodtan használhatja.

    Valamilyen mértékben segíthet a lányával kapcsolatos problémákon is, de fenntartom, hogy ha ezzel próbálja megoldani a mozgást egy 10 éves gyereknél, akkor súlyos hibát követ el ön, mint szülő. Mert nem lehet egy életen át talpmasszírozót használni. Sportolni, mozogni kell. Ez az élet rendje, természete és nem a gépek.
    Gépet akkor kell használni, ha a betegség olyan súlyos, hogy „nem enged” természetesen mozogni.

  6. Tisztelt Doktor úr.

    EMS Láb masszírozó készülékkel kapcsolatban az lenne a kérdésem,hogy kislányom 10 éves, elégé lúdtalpas. Viszont a mindennapi tornagyakorlatokat szereti hanyagolni. Ezzel a lábmaszírozó készülékkel lehet az ő izmait stimulálni? Bajt nem csinálok vele? Elég merev a lábfeje…ezért gondoltam rá.
    Édesanyám is eléggé lábfájós, viszont meszes plakkok vannak a vénáiban. Ezzel az izomstimulálóval tudunk valami bajt okozni?
    Válaszát hálásan köszönöm!

  7. ezek olyan elváltozások, melyek mérlegelést igényelnek. Nem jelentenek abszolút kizáró okot, azonban a gyulladt nyálkahártya és az aranyeres csomók érzékenyebbek, sérülékenyebbek.
    Ha az alkalmazás mellett döntenek, akkor a szokásosnál alacsonyabb áramerősség alkalmazható (így persze kisebb a hatékonyság, és több kezelésre lehet szükség).
    Alternatív megoldás a bőrön keresztüli stimuláció.
    Olvassa el a részleteket ebben a cikkemben: Inkontinencia stimulációs kezelése a gyakorlatban

  8. Gyulladasok a végbélben, aranyér és hüvelygyulladás nem kizáró ok e az inkontinencia stimulációs kezelésére? 

  9. Érdeklődnék, hogy az iontoforézis felmelegíti-e a szöveteket? Olyan professzionális készüléket vettem saját használatra hazai mérnöktől, melyet kozmetikusok és gyógytornászok számára gyárt, nem kínai terméket rendeltem vakon az internetről. Nincs implantátumom, kizárólag a lágyszövet felmelegedése érdekelne az arcon. Előre is köszönöm a válaszát!

  10. Fiamnak arcidegzsába problémája van,mely jelentős fájdalommal jár. A fájdalom csillapítására Globe Genesy 3000-es készüléket vásárolnék,de a használati utasítás nem ad iránymutatást arra vonatkozóan,hogy az elektródákat hol kell elhelyezni az arcon,vagy fejen,és hány elektródát kell használni a kezelésnél.

    Segítségét előre is köszönöm!

  11. A térdszalag szakadást az izomstimuláció nem kezeli. A szalagregeneráció segítésére lágylézert vagy mikroáramú kezelést javaslok.
    Az izomstimuláció a combizmok visszaerősítésére használható. Ez fontos, hiszen a térdízület stabilitását a lábizmok biztosítják. Azaz az izomerő visszanyerése fontos.
    Az izomstimuláció további hatása az izommerevség oldása és a mozgásterjedelem visszanyerés támogatása (de ebben a gyógytorna, a nyújtások kiegészítésére való).
    Olvassa el ezt a cikkem: Izomstimuláció alkalmazása betegségtünetek kezelésére
    És ezt: Mikroáram – fájdalomcsillapító (MENS) és gyógyító (MCR) hatás
    A mikroáramú készülékek tartalmazzák mindazt, ami szükséges lehet.

  12. Jó napot kívánok Dr Úr!
    Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy melyik készüléket ajánlaná az alábbi problémára. A 14 éves kislányomnak elszakadt az elülső térdszalagja és a porc is leszakadt októberben . Rögtön meg is műtötték azóta eltelt 4,5 hónap és a térde csak 110 fokig hajlik illetve még mindig nincs meg a teljes nyújtása. Folyamatosan jár gyógytornára és kézzel is mozgatják a le tapadt szalagokat. A combizma is 1,5 cm kisebb mint a másik. Fájni nem fáj a térde az rendben van. Esetleg izomstimulációs készülék lenne jó vagy másfajta?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel  Szabolcs

  13. Köszönöm szépen.
    Tudna esetleg ajánlani megbízható készüléket erre a célra otthoni használatra?

  14. El kell keserítsem… A Dermagene „csak egy brand”. Egy kereskedőcég által kitalált márka. A kínai gyártóknál vásárolnak össze egy csomó készüléket és saját logójukat nyomtatják rá.
    Mivel ezt orvosi készülékkel (azaz minőségi termékekkel) nem lehet megtenni, így a termékeket kozmetika célokra adják el, mert ott nem kell bizonyítani a használhatóságot.
    Ha az alibaba kínai webáruházban szétnéz, akkor megtalálhatja a Dermagene készülékek eredetijét… pl. egyes termékeiket a Weiyou gyártja eredetileg…
    Azt, hogy rosszul lehet-e a kezeléstől??? Hiszen azért hívott fel, mert a kezelés hatására fura problémái vannak.
    Én orvosi eszközökkel foglalkozom, azoknál elvben nem lehetséges olyan, hogy panaszokat okoz. A kínai izék esetén ez már nem kizárt.

  15. Köszönöm szépen a választ 🙂
    Igazából direkt nem olcsó készüléket választottam,Dermagene márkát használok.Ennek a kozmetikai márkànak van sokféle terméke,és dicsérik is.
    Úgy használom a készüléket,ahogy a videoban és a mellékelt füzetben található,kétnaponta 10-15 percet.Nyaki verőéren és a halántékom nem szoktam kezelni.
    Az lenne a kérdésem,ha tovább használom a készüléket,okozhatok-e magamnak vele bárminemű problémát?
    Rosszul lehetek-e tőle a kezelést követően?Szív és érrendszeri elváltozás lehetséges?
    Előre is köszönöm.

  16. Minden attól függ, hogy milyen készüléket használ!
    A professzionális elektroterápiás gépekkel az arcon is ehet kezelést végezni.
    Az elektroterápia -ha helyesen és jó minőségű géppel, megfelelő elektródapozíciókkal végzik- nem okozhat sem pulzusszám változást, sem izgatottságot.
    Gyanítom, hogy egy párezres kínai készülékkel kezel az arcán… és a nem megfelelő eszközzel és rossz pontokon leadott impulzusok miatt „összekeveri” az idegrendszeri működést.
    Valószínűnek tartom, hogy a nyakon vagy halántékon is kezel, vagy az elektródákat az arc két oldalán helyezi el. Ez hozzá nem értést, azaz rosszul végzett kezelést jelent.
    Így lehet panaszokat okozni.

  17. Kedves Doktor Úr!
    Nemrég vásároltam egy EMS arcfeszesítő gépet.
    Pár használat után szinte minden alkalommal gyorsabb pulzust,és izgatottságot tapasztaltam.Előfordult,hogy a lábamban vagy karomban feszítő érzés keletkezett.
    Nem tudok róla,hogy szívbeteg lennék,vagy a vérnyomásommal jelentősebb probléma lenne.
    Kissé idegenkedem az elektromos stimulaciotol,így érdekelne,hogy csak “beképzelem”vagy valóban okozhat-e ilyen mellékhatásokat kezelés után egy EMS készülék kifejezetten az arcon.
    Megnyugtató lenne tudni,hogy tudományosan mi generálja ezeket az érzéseket.
    Várom megtisztelő válaszát.
    Üdv:H.

  18. Nem! A TENS készülék erre alkalmatlan.
    Az izmok kezelésére, lazítására az izomstimulátor (EMS) készülék való.
    Olvassa el ezt a cikkem.
    Azaz olyan elektroterápiás készüléket válasszon, amelynek EMS funkciója is van. Például ezek.

  19. Alagút szindróma műtét után használható-e a Tens készülék az izmok lazítására?
    Válaszát előre köszönöm, István

  20. Olvassa el a TENS kezelésről szóló cikkem. Benne van, hogy milyen fájdalmak esetén segíti a panaszok mérséklését. https://elethosszig.hu/fajdalomcsillapitas-pirulak-nelkul/
    A protézis nem akadálya a használatának. Olvassa el erről szóló cikkem.
    Egyébként nem TENS készüléket javaslok, mert ennek érdemi javító hatása nincs az állapotára. Ezzel szemben az EMS, azaz izomstimulátor rendszeres használatával jelentős javulást érhetne el. A csípőizület stabilitását ugyanis a far és combizmok adják. Ha ezek gyengék (és ha fájdalmak miatt kevesebbet használja, akkor biztosan gyengék), akkor a műtét sikere is kisebb, mint megfelelő izomerővel.
    Azaz a műtétre felkészülés érdekében 2-3 hónapnyi izomstimulációt javaslok (amit a műtét után is folytatni kell). Ez csökkentené a fájdalmakat és lerövidítené a műtét utáni regenerációs időt. Hamarabb nyerné vissza a mozgási képességét, mint enélkül. https://elethosszig.hu/comb-erosites-izomstimulatorral/

  21. Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy lehet-e használni, illetve hatásos lehet-e tens készülék a fájdalomcsillapításban, ha csípőtörés után, annak rögzítésére fémet használtak egy baleset után, már több mint húsz évvel ezelőtt. Azóta a nagyfokú kopás miatt fájdalmak vannak, és csípőprotézis beültetésre fog sor kerülni a közeljövőben. Köszönöm a válaszát, előre is!

  22. Kedves Doktor úr!
    90 éves Édesanyámnak nyaki gerinc meszesedése van évtizedek óta. Egyre jobbadnak zsibbadnak az ujjai, főleg az ujjbegynél, ami nagyon megnehezíti mindennapjait, nem tud úgy fogni vele, nem érzi, stb.
    Milyen programmal és hol javasolja a kezelést?
    Válaszát előre is köszönöm! Anikó

  23. A bokasüllyedés a testsúly csökkentésével és talpbetéttel, a bokát is rögzítő lábbelivel javítható és tünetmentessé tehető.
    Vannak műtéti lehetőségek. Magánpraxisokban 5-800 ezerig vannak a beavatkozások. Én a súlycsökkentést és a megfelelő támasztást javaslom.

  24. Kedves DrÚr!Haråntboltozati sűlyedésem van a talpujjak alatt.Nagyon fájdalmas bármit teszek oda.Ludtalpbetét,szilikon emelő stb nem használ.Érdeklődnék hogy lehet e ezt műtteni vagy ez mår így marad? Köszönöm a válaszát.Tisztelettel.O Judit.

  25. A készüléket migrénre ajánlják, a paraméterek alapján TENS készülék. Nincs vele közvetlen tapasztalatom. Kissé túlárazottnak tűnik.

  26. Súlyos hormonális migrénesként (félidőben valamint menzesz előtt 1-2 nappal jelentkező és napokon át tartó) folyamatosan keresem a minél kevesebb gyógyszerszedéssel járó megoldást a havonta 6-8 napon át jelentkező, sokszor teljes munkaképtelenségig, görcsös hányásig fokozódó migrénemre. Így találtam rá a TENS készülékre, pontosabban a TENSCARE K-MYND eszközre. Sajnos keveset tudok róla, érdekelne nem ellenjavalt-e részemre? 40 éves vagyok, családi örökletes magas koleszterinre szedek rendszeresen gyógyszert hosszú évek óta (Delipid-Plus) és migrén megelőzésre Betalocot, eseti rohamgyógyszerként Triptagramot. Fogamzásgátló irányába is próbálkoztam nőgyógyásznál, ám trombózishajlam miatt (MTHFR heterozigóta mutáció) nem merem elkezdeni a fogamzásgátlóval történő kezelést a migrének számának csökkentése reményében. Megtisztelő válaszát nagyon szépen köszönöm előre is! Üdvözlettel: Brigitta

  27. A TENS NEM alkalmas arcizom stimulációra! Mégpedig azért, mert a TENS nem hat az izmokra, csak a fájdalomérző idegvégződésekre, amivel fájdalomcsillapító hatású – kizárólag. Olvassa el mi a különbség a TENS és EMS között!
    Az arcizmok stimulációjához EMS, azaz izomstimulátor készülék való. Mégpedig akkor, ha azt felkészítették az arc kezelésére! Az egyszerű stimulátorokban nincs ilyen és ugye érti, hogy a combizmaira való programmal nem ideális az apró arcizmait kezelni?
    A Take Ten kezelés az arcizmok elektromos kezelését biztosítja. Ilyen stimulációt számos otthoni készülék is tud. Kattintson ide.
    TENS vagy EMS kezelést a hajjal borított koponya területen nem szabad végezni. Szintén nem ajánlom a halántéktáj, a nyak elülső oldalán a nyaki verőerek és a pajzsmirigy feletti stimulációt sem. A Take-ten-t megfelelő helyekre szokták adni (már, ha érti a dolgát a kezelő).

  28. tens készülék arcizom stimulációra (az áll körüli izmok) alkalmaható-e, nincs-e veszélye? Írja a cikkben, hogy a koponya közelében nem alkalmazható. Van egy kozmetikai kezelése, a take tens, ami az arcizmot erősíti. Én szeretném magamnak heti pár alkalommal tens készükékkel itthon végezni az arcizmom erősítésére, de csak ha az agy közelsége miatt nincs veszélye. Köszönöm!

  29. Amit a reumatológus mond, az igen gyakori állapot. Gyermekkoromban nekem is volt ilyen problémám egy ideig, de valóban „átment”.
    A lényege: serdülőkorban a csontozat és a test nagy tempóban növekedésnek indul. Az izomzat fejlődése azonban lassabban követi a folyamatot és a relatíve gyengébb izomzat „nem bírja el” a gyorsan növekvő testet.
    A legfontosabb a rendszeres testmozgás, hogy az izmok ereje is növekedjen. Az egész nap a szobában ücsörgés kifejezetten nem jó erre. Azonban azt is kell figyelni, ha a térdek fájnak, akkor nem szökdelni, lépcsőzni kell, mert bár ez a leghatékonyabb combizom erősítő, de ettől a fájdalmak fokozódni fognak, a futástól is. A kerékpározás jobb, mert a testsúly terhelését a kerékpár viseli és nem az ízületek.
    Ezen felül izomstimulátor használata gyorsíthatja fel a folyamatot. Lásd ezt a cikkem.
    Lehet ezernyi vizsgálatot csináltatni, de nem fog többet mutatni – érdemi eltérés aligha lesz.
    A TENS a fájdalmat csillapíthatja, de nem segít az izomgyengeségen. Izomstimulátorra van szükség. Olvassa el ezt a cikkem is.

  30. Tanácsot szeretnék kérni öntől. 16 éves fiamnak évek óta növési fájdalma van mind két térdében, hirtelen nőtt 13 évesen. Sokszor olyan szinten tud fájni a térde hogy alig tud menni…. egyébként évek óta folyamatos enyhe hol erősebb fájdalommal él ami mindig meg van. Az 2019 RTG condropathia patellae I. 1.u. diagnosztizáltak. Vérképe korához képest rendben.. komolyabb eltérést nem mutatott.. A reumatológusunk azt mondta kinövi…porc erősítőt is szedett de kora miatt erőset nem mertünk, a gyengébb meg hatástalan volt…Most tojáspor tartalmú készítményt fogunk ki próbálni és iszappakolást kezdtem el használni nála.. Dolio Tens alkalmazását javasolja e és van e valami alternatív módszer erre a problémára… még gondolkodtam ízületi ultrahang vizsgálaton érdemes e elmenni megcsináltatni? kérem segítsen, nagyon elkeseredett vagyok…Üdvözlettel: Tünde

  31. Egészen biztosan nem lesz hatással az aranyeres csomókra. Sem javítani, sem rontani nem fogja. A csípőfájdalmakra azonban mindkét elektromos kezelés jó.

  32. Időszakosan kicsit vérző belső aranyeres csomóim vannak, melyet megfelelő diétával,kúppal, VENOTEC gyógyszerrel kezelek. A kérdésem az, hogy e betegségem mellett csípőizületi fájdalomra a Reumatológus által felírt INTERFERENCIÁS és TENS kezelés nem lesz-e káros hatással a belső aranyeremre? A fizikoterápiás kezelés még nem kezdődött meg. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.

  33. Egészen nyugodtan. A TENS csak a fájdalomvégző idegvégződésekre hat és a fájdalom kialakulását akadályozza. Nincs más hatása, különösen olyan, aminek kockázata lenne.

  34. Az oltás utáni fájdalmat a vállban szabad TENS kezeléssel enyhíteni?
    Köszönttel
    Robert

  35. Polineuropatiara melyik készülék jo.Idővel javulhat ez abetebseg.

  36. Az egyszerűbb, otthoni használatra tervezett készülékek általában az egyszerűbben kezelhető problémák, mint pl., stressz vagy késztetéses inkontinencia kezelését célozzák. A leírt problémára viszont nem, ezért olyan eszközre van szükség, amelyben egyedi programot lehet létrehozni. Kérem, hogy hívjon fel, hogy egyeztessünk. tel. 53-200108 (9:00-14:00, kedd, szerda, csütörtök)

  37. Lányom endometriózis műtéten esett át (mélyen infiltrálódott a vastagbél felé) és műtét közben valamilyen sérülés érhette a hólyag környéki területet, melynek következtében február óta katéterre szorul. Nincs vizelési ingere és a vizelet is csak katéterrel ürül ki. Kérem szíves tájékoztatását, hogy mivel lehetne javítani a helyzeten, illetve, hogy a házi orvos által javasolt Tens készülékek valamelyike tud-e segíteni. Stimulációs kezelést fog kapni a SOTE-n, ha javul a vírus helyzet. Üdvözlettel. Ildikó, egy aggódó anya.

  38. A TENS kizárólag fájdalomcsillapító hatású, abból is leginkább az ízületi fájdalmak esetén hatékony.
    Az SMA esetén egy jó minőségű izomstimulátor (EMS készülék) az, amit használni érdemes.
    Az izomerő visszanyerésre ezt kell alkalmazni. A jelen ajánlások szerint ráadásul SMA-ban a tornagyakorlatok és stimuláció kombinálását javasolják. A mozdulattal kombinálva egyébként is hatékonyabb a stimuláció.
    Ilyen célra a Premium 400, Runner Pro vagy a Compex SP6.0, SP8.0 alkalmazható.

  39. Tisztelt Doktor Úr!

    SMA betegeknél hatásos lehet-e a TENS kezelés.
    Válaszát köszönöm!

  40. A TENS kezelést – mivel ez kizárólag fájdalomcsillapító hatású- már a sérülést követő első másodperctől használhatta volna. Mostanra a fájdalmai megszűntek, így a TENS nem nincs semmi értelme.
    A gyógyulás segítését a mikroáramú és EMS (izomstimulációs) kezeléstől várhatná. A mikroáram is azonnal használandó a sérülés után. Az izomstimulációval meg kell várni, amíg az izomszakadás által okozott vérzés eláll, így a sérülést követő második, harmadik naptól kell használni a gyógyulás serkentése és az inaktivitás miatt izomleépülés megakadályozása érdekében. Javasolt TENS-EMS készülék: Myolito vagy Myobravo, Mikroáramú és EMS: Premium 400.

  41. Részleges combizom (quadriceps) szakadás (már a járás fájdalommentes)  3-4 hetében lehet-e tens kezelést alkalmazni?

  42. A túlterhelés miatti íngyulladás kezelésében a TENS-nek semmilyen szerepe nincs (a fájdalmat enyhítheti, de a gyógyulásban nincs szerepe). Az izomstimulátor nem hat az ínra – csak az izmok kezelésére való. Az Achilles-ínhoz vezető izmok stimulálásával egy kevés közvetett hatást elérhet, de ez elmarad a gyulladáscsökkentő módszerek hatásától. A Myolito készülékkel minimális javulást érhet el. Mikroáramú készülék vagy terápiás ultrahang vagy lágylézer adhat segítséget. Ezeknek van gyulladáscsökkentő hatásuk.

  43. TENS készülék vásárlás előtt állok, és szeretném kikérni a tanácsát.Tartós fizikai terhelésnek van kitéve a szervezetem. Az Achilles szalagom, tényleg az achillesem 🙁 Sikerült a kezdetekkor elcsípni a gyulladást, Kapok rá gyulladáscsökkentő port, illetve béreltem egy TENS készüléket, de ahogy most olvasom, annak a hatása csak pár nap, és hetekre szüneteltetni kell. A Myolito TENS készüléket néztem, de nem tudom, hogy az számomra megfelelő lenne e?
    Köszönöm, ha ad tanácsot!

  44. A „vakon”, öndiagnózis alapján végzett kezelést nem javaslom, akár rontani lehet vele a helyzeten. Kb olyan, mint amikor átmegy a szomszédhoz, akinél a tűzhelyen rotyog a leves és Ön beleszór két kanál sót anélkül, hogy kóstolta volna. Lehet, hogy segít, de méginkább az, hogy nem.
    Kivizsgálás nélkül, önhatalmúlag, a kezelés hatásának ismerete nélkül végzett kezeléssel árthat magának. Forduljon orvoshoz, kérje a panasz kivizsgálását. És ha tudják, hogy mit kell kezelni, akkor az annak megfelelő eszközt kell választani és nem azt, ami a szomszédnak valami hasonló panaszára jó volt.
    Nem hiszem, hogy egyetlen TENS kezelés javulást biztosítana, hiszen a TENS egy fájdalomcsillapító módszer. Olyan, mint egy fájdalomcsillapító tabletta. Amikor alkalmazza, akkor néhány órára fájdalommentességet vált ki, de ez elmúlik és visszatér a fájdalom.
    Más elektromos kezelések (mikroáram, interferenciális, EMS, stb) serkentik a gyulladást, ellazítják a görcsös izmokat és így ténylegesen enyhítik a panaszokat.

  45. Tisztelt Doktor úr!

    Most már lassan harmadik hónapja zsibbad és a fáj a kezem. Mindkettő. Eleinte vártam, hogy elmúlik, aztán elmentem masszíroztatni, tornásztatni, de kénytelen voltam orvoshoz menni. Úgy néz ki, hogy alagút szindróma. Egyik ismerősöm, akinek szintén volt, elment csontkovácshoz, aki a kezelés mellett egy áramos mély izom stimuláló kezelést végzett nála- nem tudta a nevét a hölgy, de így írta le- és ez már az első alkalom után jelentős javulást okozott. Később el is múltak teljesen a panaszai. Ön szerint erről a Tens készülékről lehet szó? És ezt én is tudnám otthon alkalmazni? Nem mennék műtétre ha nem muszáj. Köszönöm válaszát, Monika

  46. Üdv,

    Stent-el használható-e Tens készülék?

    Köszönöm a választ.

    Varga László

  47. Próbáltam keresni az orvosi irodalomban de nem találtam semmi adatot arra vonatkozóan, hogy bárki is használta volna az elektroterápiát vagy akár említene a nyugtalan láb szindrómára.
    Szerintem a TENS minden valószínűséggel nem jó erre.
    Azonban az EMS, azaz izomstimuláció elméletileg jó lehet erre. No nem izomerősítő stimulációra gondolok, hanem görcskészség csökkentő kezelésre. Erre sok izombetegségben, sztroke után, stb használják az izomstimulációt.
    Mivel erre vonatkozó ajánlás nincs, így csak „kísérleti nyúlként” próbálhatja ki. Ártani nem lehet vele, legfeljebb nem is használ. De ugyanúgy lehet sikeres is.

  48. Tisztelt Doktor Úr! Nyugtalan láb szindrómában szenvedek, amelyet 0,18 mg Mirapexin jelenleg rendben tart, erre 900 mg Gordius-ról váltott kezelő orvosom, mivel ez utóbbi gyógyszer hatása 2 év alatt megszűnt. Kérdésem, tud-e ajánlani erre a betegségre TENS stb. készülék alkalmazását. Második kérdésem: 4 éve kaptam 4 stentet a szívkoszorú ereimbe, ezek a passzív kategóriába esnek ugyan, de megkérdezem a biztonság kedvéért, van-e kizáró ok a TENS használatára.
    Köszönettel: György

  49. Kedves Balázs! Negyvenedik levelét küldi ebben a témában. Minden cikkemet elolvas, kizárólag azt nem hajlandó, ami a sarkantyúról szól és már többször elküldtem Önnek. Kérem, hogy végre az újabb levelek írása helyett olvassa már el figyelmesem azt, amit küldök!!!! Benne van, hogy mivel segítheti a gyógyulást otthon.

  50. Tisztelt Doktor Úr!

    Lassan 1 hónapja hogy szabadságon vagyok, jártam kezelésre, csináltam lábmasszázst, nyújtást, bicikliztem, kenegetem gyulladáscsökkentővel többfajtával de semmi változás. Kicsit sem javult a helyzet. Tud javasolni olyan gyógymódot ami nem elektromos gyógyító, hanem otthoni terápia lehet esetleg és lehet elérni hatékonyabb eredményt? Január vége óta szenvedek a sarokfájdalmammal. Ez a talpi bőnye szívós tud lenni. Nem sokat járok a lábamon csak amennyit feltétlenül szükséges.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  51. Minden nap csinálom a masszást és a nyújtásokat lekiismeretesen. Ezeket csinálni is fogom. Csak már mennék dolgozni..2 hetet vagyok még itthon. Addig tudom így kezelni. Masszázs és hengerezés meg hűtés. Sajnos a kezelések 2 hétig biztosan kimaradnak de talán addig azért javul valamit.

  52. Sajnos nem tudok távgyógyítani. Egy adott betegség esetén többféle kezelési mód van. Vannak egyszerű módszerek, mint a masszírozás, hűtés vagy épp melegített babzsák/sópárna. De nem minden állapotra elegendő ez. Sokszor még a fizikoterápiás eljárások sem. Egyébként is idő kell, hogy egy kezelést kitartóan végezve a gyógyulás elinduljon. Ha „csak” otthoni praktikákat tud végezni, akkor a gyógyulása hosszabb időt, hónapokat vehet igénybe (már ha naponta végzi az önkezelést). Az orvosi gyógymódok, a fizikoterápia arra való, hogy ezt a hosszú időt lerövidítsék.
    Szóval ha a kezeléseket végzi, akkor 4-5 hétig semmit sem fog tapasztalni. Aztán „mintha” javulna. További 6-8 hét után meg azt veszi észre, hogy eltűnt.
    Akkor, ha a lábát nem terheli, azaz a panaszokat nem provokálja!

  53. Elolvastam azokat a cikkeket amiket javasolt. És mivel kezelésekre jelenleg nem tudok járni így maradt a masszázs és a nyújtás, hengerezés. Gondoltam van olyan otthoni gyógymód amivel lehet valamit elérni. Pl:hagyma. Jeges borogatás se ért sokat. Oké felteszem a kérdést sokszor, de sajnos egyenlőre nem tapasztalok javulást. Pedig minden nap elvégzem amit lehet nyújtásokat. Jelenleg csak a Doktor Úr segítségére tudok támaszkodni.

  54. Olvassa már el végre az erről szóló cikket. Kb ötvenedszer teszi fel ugyanazt a kérdést.

  55. Hagymát? azt minek? Ugyan az Indul a bakterház filmben a piócás-ember ezt használta, de a hagyma csak akkor hat, ha 7 féle macskaszőrrel kevert dohányt is szívnak rövidszárú pipából! 🙂 Bocs, de a kommentjére nem tudok komolyan reagálni.

  56. Van olyan házi módszer amivel tudom gyógyítani itthon a talpam? Sajnos a nyújtások és a hagyma egyenlőre semmit nem segít…

  57. Tisztelt Doktor Úr!

    Sajnos jelenleg nem tudok ilyet beszerezni. Így maradnak a házi praktikák. Csak az érdekelne hogy ha nem használok egyenlőre ilyen készülékeket, mi az ami biztosan segít hogy javuljon a lábam?
    Természetesen megértem hogy most a vírus legyőzése a priorítás, nincs is ezzel semmi gond. Ma 2 órán keresztül hagymát kötöttem a lábamra.

  58. Az egészségügy erőforrásait a vírus elleni küzdelemre kell koncentrálni. A lábfájás bármennyire kínoz is, nem veszélyezteti az életet, azaz ezekkel most “hátrébb sorolják” a fontossági listán. Teljesen jogosan. A krónikus mozgásszervi betegségek kezelésére egyébként számos otthoni használatra tervezett orvosi készülék áll rendelkezésre. Terápiás ultrahang, lágylézer, mágnesterápiás készülék, TENS, izomstimulátor és sokféle eszköz létezik. Ezekkel otthon, az orvos jelenléte nélkül is hatékonyan kezelheti a panaszokat. Szerezze be a szükséges eszközt és nem kell hónapokat várni, amíg ismét fogadni fogják a szakrendelők.

  59. Tisztelt Doktor Úr!

    Befagyasztották hétfőtől a fizikoterápiás kezeléseket. Most itthon nyújtok meg hengerezem a talpam. Kipróbáltam hogx vöröshagymát teszek a talpamra. Tud a Doktor Úr valami jó és hatásos gyakorlatot ami kezelés nélkül is segít?
    Ugyanúgy fáj a talpam mint eddig.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  60. Tisztelt Doktor Úr!

    Köszönöm szépen. Akkor idáig jól csináltam. Napi 3-szor hengerezem a talpam és a vádlimat. Nyújtok egy sállal felém, átkötve a lábujjaimat magam fele húzva és a fél literes üveg fagyasztott hengerrel fejezem be. Illetve napközben rugozok rajta párszor lépcsőn vagy sima talajon. És nyomkodom, masszírozom a fájó pontot, körülötte is.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  61. Ha állva csinálja, akkor túl nagy súly nehezedik a talpra és a masszázs szükségtelenül durva.
    Ülve, csak a láb súlyát használva „görgőzzön”. A cél, hogy átmozgassa, megnyomkodja a talpat, segítse a keringést, mert ez javítja a gyógyulási folyamatot.

  62. Tisztelt Doktor Úr!

    Azt szeretném megkérdezni hogy a talpam hengerezésekor ülve vagy állva hengerezzek? Igyekszek erősebben rányomni a talpam ülve hogy minél jobb legyen.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  63. Tisztelt Doktor Úr!

    Köszönöm szépen. Akkor napi 3-szor megmasszírozom a talpam és hengerezek, valamint a talpam is hengerezem a sodrófával.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  64. NEm kell túl erősen hengerezni, csak annyira, hogy átmozgassa! Naponta 2-3 alkalom elég. Nem kell túlzásba esni sem!

  65. Tisztelt Doktor Úr!

    Jelenleg a vádlim, a bokám nagyon fáj. Jó erősen hengereztem reggel. Ön napi hányszor javasolja ezeket a tornákat a talpammal és a masszást és a hengerezést vádlin és bokán?

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  66. Igen. De nem egy nap alatt. Sőt, az első 2-3 napban akár fokozhatja a fájdalmat. Ha ilyet tapasztal, azt jelenti, hogy sikerült javítani a vérkeringést az adott területen és megindul a gyógyulás. 2-3 hét múlva már javulást tapasztalhat. Ezután ne hagyja abba addig, amíg megszűnnek a panaszai.

  67. Tisztelt Doktor Úr!

    Érdeklődni szeretnék, segít-e valamit a gyógyulásban ha reggel felkelés előtt megmasszírozom a talpamat az ujjakig, utána ruhát átkötök a lábujjaimon és nyújtom magam felé, utána pedig sodrófával masszirozom a talpam előre hátra, valamint a hengerezem a bokám a vádlitól a talpig. És 3-szor hengerezek egy fagyott üveggel a fájós talpammal 25 percig. Érdemes folytatnom vagy jobb ha nem csinálom?

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  68. Tisztelt Doktor Úr!

    Köszönöm szépen. Amiket leírt kipróbálom a talpamon. Masszírozni fogom és nyújtani ahogy írta. Mától használni fogom a fél literes hűtéses módot a talpamnál. Igyekszek meggyorsítani a gyógyulási folyamatot. Remélem elkerülöm így a lökéshullámot meg az injekciót.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  69. Tisztelt Doktor Úr!

    Köszönöm szépen az információt. Akkor bíznom kell a 2 elektroterápiás kezelésben, és ha az se segít akkor a lökéshullámot kipróbálom. Tényleg hosszú folyamat a gyógyulás. Ha meggyógyulok, utána mit tegyek hogy a gyógyult fájdalom mentes állapot fenn maradjon sokáig?

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  70. A sarkantyú ott alakul ki, ahol a talpi fascia eléri a sarokcsontot és megtapad. Attól, hogy önnél a fascia másik végén (az ujjaknál) van fájdalom, még teljesen ugyanarról a folyamatról van szó. Amíg gyulladás és nincs csontfelrakódás, addig a kezelés is azonos. Amit a cikkből érteni kellene: nincs egyetlen módszer sem, amire azt lehet mondani, hogy na ez tutira meggyógyítja és eltünteti a fájdalmat. Ahogy egyik kezelést kapja a másik után egyszercsak megtalálják azt, ami az Ön esetében segít. Sajnos ez nem megy másképp.

  71. Tisztelt Doktor Úr!

    Nekem talpi plantaris fasciitis okozta talpi fájdalmamim vannak. Sarkanytúm nincs szerencsére még. Ezért gondolkozok a lökéshullám terápián ha nem segít a 2 elektroterápiás kezelés. Nem sokat csökkent eddig a fájdalmam pedig pihentetem, nem dolgozok jelenleg, és eljárok a kezelésekre is. Ezért érdekel hogy a Doktor Úr szerint többet érne-e a lökéshullám terápia. Valóban megszűnnének e a fájdalmak és tudnék-e járni.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  72. Tisztelt Doktor Úr!

    Ha lejár a 2 féle elektroterápia és elküldenek lökéshullám terápiára, az meg tudna gyógyítani hosszútávon? Állítólag az fájdalmas kezelés.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  73. Egy régi gyulladás gyógyulása heteket vesz igénybe. Minél többféle kezelés kap és minél tartósabban, annál inkább segíthetnek. A kétféle elektroterápia ellenére a gyógyulás nem garantált.

  74. Tisztelt Doktor Úr!

    10 ionthoporézis kezelést és 10 ultrahang kezelést kaptam idáig. Holnaptól újabb 10 kezelés lesz az ionthoporézisből, és 10 TENS kezelés lesz. Ön szerint ez többet fog segíteni?

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  75. Tisztelt Doktor Úr!

    Eddig szedtem napi szinten, így a kezeléssel valamit csökkent a fájdalom. De azért is érdekel hogy a gyógyszer mellett meg a gyulladás csökkentő krém mellett melyik kezelés a jobb. Az előző vagy a TENS. Ezeket kedden megtudom mondani mi volt a pontos kezelés. Aflamint szedek jelenleg a Flector kenőcs mellett

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  76. A gyógyszer akkor hat, ha folyamatosan szedik és a vérben hatásos vérszintje van. Ha egyik nap beveszi, másik nap nem, akkor egyáltalán nem érdemes szednie. Döntse el: vagy szedi vagy nem. De össze vissza szedni teljesen értelmetlen. Ha viszont nem szedi, akkor hatást se várjon.

  77. Tisztelt Doktor Úr!

    Kedden visszakapom a kezelési papírt amire fel van írva a kezelés, vagy megkérdezem a hölgyet hogy eddig pontosan milyen kezelést kaptam, és akkor megtudom mondani konkrétan hogy mi is a neve. Holnap nem lesz kezelés, de kedden folytatom. Viszont addig nem veszek be gyógyszert csak pihentetem a lábam.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  78. Ez egy rendelői felhasználású, professzionális elektroterápia-ultrahang készülék. Tucatnyi elektromos kezeléstípus közül lehet választani, azaz továbbra sem beazonosítható, hogy mit kap. Ön szerszámról beszél, de nem tudja megmondani, hogy fogót, villáskulcsot, kalapácsot, fűrészt, baltát vagy mit használtak. Így én sem tudom megmondani, hogy mihez képest lehet változás.

  79. Tisztelt Doktor Úr!

    Sonopuls 992 a gép neve amiről ment a kezelés. Fekete gumilapra volz csatlakoztatva a piros vezeték csatja meg a fekete vezeték fém csatja.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  80. MIvel nem tudom, hogy előzőleg milyen elektromos kezelést kapott, így nem tudom megmondani, hogy miben térhet el a hatása a TENS-től.
    A TENS csak fájdalomcsillapító, nincs gyulladáscsökkentő hatása, azaz a TENS-től nem várhatja, hogy bármi változna a gyulladás vonatkozásában.
    Amit várhat, hogy az egyes TENS kezelések végére a fájdalom megszűnik, de (egyéntől és kezeléstől függően) 1-6 óra múlva a fájdalomcsökkentő hatás elmúlik és akkor újra kell(ene) a TENS kezelés.

  81. Tisztelt Doktor Úr!

    Elolvastam az oldalt, sok hasznos információ van benne. Tegnap az orvos nekem a jobb lábamra (talpi bőnye gyulladás) 10 TENS kezelést írt fel még. Azt olvastam hogy ez a típus csak fájdalomcsillapító. Eddig áramos kezelést kaptam ami csipte a talpamat. Ön szerint jobb lesz a TENS kezelés vagy az előző elektromos kezelés jobb volt? Piros és fekete diódát bekötötték nedves ruhával és azt helyezték a talpamra amit szintén fehér kötözővel átkötözte a lábamra. Ez olyan csaláncsípés szerű érzés volt, előtte meg ultrahang. Most ebből 1 kezelés lesz még és utána ez a TENS kezdődik. És pihentetem a lábamat ahogy csak tudom.

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  82. Tisztelt Doktor Úr!

    9. Kezelésem volt tegnap. Ma megyek vissza az orvoshoz. Valamit csökkent a fájdalom de még nem tudok ráállni a lábamra. Kenegetem napi szinten 3-szor, a kezeléssel együtt. Másfél hétre kiírtak a munkából, de félek az kevés lesz. Elektroterápiát és ultrahangot kaptam idáig. Ma kiderül mit javasol az orvos. Bottal járok hogy csökkentsem a jobb lábam terhelését. Aflamint szedek napi 2-szer, de kapram apranax dolo-t is. Ön szerint melyiket érdemesebb továbbra is szednem?

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  83. Az előző kérdésére adott válaszomban elküldtem a kérdésről írt cikkem, amiben benne van mindaz a lehetőség, amivel otthon kezelhet.
    Az, hogy az első fizikoterápiás kezelésekre a fájdalma inkább fokozódik nem feltétlenül rossz jel. A gyulladáscsökkentő kezelések többsége a gyulladt terület vérkeringését serkenti, és ez felszabadítja a gyulladásból a méreganyagokat, toxinokat – ennek hatására érzi a fájdalom fokozódását. Ez a jelenség azonban 4-5 kezelés után el kell, hogy múljon és inkább a fájdalomcsökkentő hatásnak kell érvényesülnie. Ha a 4-5. kezelés után is inkább a fájdalom fokozódik, akkor jelezze a kezelőorvosnak és kérje a terápia módosítását.

  84. Tisztelt Doktor Úr!

    Sajnos nem tudok elmenni hosszabb szabadságra a talpam miatt egyenlőre, de 4 órában dolgozok. A nap további részébe bottal járok otthon hogy csökkentsem a terhelést a jobb lábamra. Ma volt a 3. Kezelésem és nagyon fáj a sarkam. Egyre jobban érzem minden kezelés után. Szinte nem tudok rálépni. Ez természetes? Elvileg talpi bőnyém van, fascia ahogy a Doktor Úr is mondta. Le van ragadva az az izület ami a talpamon van. Igyekszek nem túlerőltetni de egyre inkább fáj. És a talpam teteje ahol a hajlat van. A talpam alja az nem fáj.

    Köszönöm előre is a válaszát 🙂

  85. A 2-3 hetes sarokfájdalom (valószínűleg sarkantyú vagy talpi fascia gyulladás) gyógyítása nem megy egyetlen csettintéssel! Néhány hét, akár 2-3 hónap is kell a megszüntetéséhez – ha szerencséje van és teljes nyugalomba helyezi a lábát. Ha „használja”, azaz jár rajta, akkor a gyógyulás ellen dolgozik…Olvassa el ezt a cikkemet.

  86. Tisztelt Doktor Úr!

    2-3 hete sarok fájdalmam van a jobb lábamon. Tegnap kezdtem elektro terápiás kezelést. Ma voltam 2.-ra és jelenleg jobban érzem a fájdalmat ha nyugalmi állapot után ráállok. Ez jó vagy rossz? Mellette Flector krémmel kenegetem a talpam és Aflamin gyógyszert szedek napi 2-szer. Egyenlőre nem érzek javulást a lábamban. Mennyi idő alatt érzek javulást, vagy mit tehetek ezeken kívül még a gyorsabb gyógyulás érdekében?

    Tisztelettel:

    Baksa Balázs

  87. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!
    2018. április hónapban a combcsont törésem okán implantátummal rögzítették a csontokat. Nem találtam az orvosi papírok között, hogy milyen anyagból van. Ön szerint egy évvel ezelőtt olyan implantátum került használatra, amely mellett használhatom a készüléket?
    Köszönettel: Sándor Zita

  88. A korábbi epilepsziás roham relatív kizáró tényező minden elektroterápiás kezelés vonatkozásában. A relatív azt jelenti, hogy általában tilos, de a várható előnyök és kockázatok alapos mérlegelése után az orvosok dönthetnek az alkalmazása mellett.
    Az adott betegre vonatkozó tiltást távolról nem lehet eldönteni, azaz tőlem nem várhatja ennek elbírálását. Mindenképpen beszélnie kell a kezelőorvosával és a fizikoterapeutájával!
    Ezt kérdezze meg, hogy „Szabad-e izomstimulációt alkalmaznia otthon a sztroke által okozott izomgyengeség javítására, illetve TENS-t a fájdalom csillapítására (annak ellenére, hogy korábban volt epilepsziás roham)?”
    Ha igenlő választ kap, akkor olyan készüléket válasszon, ami TENS és EMS (izomstimuláció) funkciókkal is rendelkezik, mert a TENS csak fájdalomcsillapításra való, a TENS nem jó a sztroke okozta izomgyengeségben. Az izmok kezelésére IZOMSTIMULÁTOR (EMS) VALÓ! MIndkettőt biztosíja a Myolito vagy a MyoBravo multifunkciós készülék.

  89. Tisztelt doktor Úr! Bátyám 3 hete strókot kapott előtte 1 éve volt 1 epilepsziás rohama. Nem tudják mitől. A bal oldala mozgásképtelen. Utófájdalmai vannak. Szeretném a mozgást elősegíteni. Merném használni nála a TENS -t? Köszönöm szépen előre is .

  90. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a TENS vagy bármely hasonló elektroterápiás kezelés rontaná a pitvarfibrillációt vagy egyéb ritmuszavart. A Mai álláspont szerint a pitvarfibrilláció nem akadálya a TENS kezelésnek.

  91. Tisztelt Doktor Úr!
    Doktor Úr tanácsát, véleményét szeretném kérni. Csípő fájdalmamra TENS kezelést írtak elő. Állandó- szívritmus-zavarral küzdök mivel szinusz csomóm 7 éve nem működik. A pitvar fibrilláció önmagában is félelmetes érzés, vajon a TENS során az elektromos impulzusok nem rontják tovább a helyzetet?
    Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

  92. Ultrahangot vagy lágylézert javaslok. A TENS csak fájdalomcsillapító hatású, a gyulladásra nem hat. Ezen felül az ujjakra nem lehet felragasztani az elektródákat, így a kezelés is nehézkes.

  93. Kedves Dr.Úr
    Kézfejre illetve az ujjakra melyik készülék jó?Ízületi gyulladásom van.
    Köszönöm

  94. Jó estét
    A Dr.Urat kérdezném,mind a két kézfejembe ízületi gyúladás van.
    Melyik készülék lenne nekem jó?
    Köszönöm

  95. TENS esetén nincs olyan megkötés, hogy csak 10 alkalommal használható.
    A TENS egy fájdalomcsillapító eszköz. Tartósan, akár éveken át is használható minden kockázat nélkül.
    Azaz egészen nyugodtan alkalmazzák továbbra is, akár naponta több alkalommal is!

  96. Szep estet, Azt szertetnem kerdezni,hogy honapok ota hasznalt tensz gepet alkalmazzuk lebenult betegnel!Strok kovetkezteben!
    Lehet e hasznalni minden nap!? Olvastam,hogy 10 alkalom utan minden masodiknap lehet hasznalni!
    Setalassal nagyon sokat javult mellette!
    A kerdesem,artalmas lehet e ha minden nap hasznaljuk!
    Varom a visszajelzeset!
    Koszonom szepen!

  97. Az elektroterápiás kezelések során nem véletlen, hogy az intenzitást nulláról, fokozatosan kell emelni. Egyrészt minden ember másképp „viseli el az áramot”, azaz van akinek a kicsi áramerősség is fájdalmas, más meg ennek többszörösét is bírja, mert más a bőre beidegzése.
    A maximális intenzitással, hirtelen kezdett kezelés sajnos a kezelést adó hibája, figyelmetlensége és mivel a hirtelen magas intenzitás erős izomösszerándulást vált ki így bizony a fájdalmai is származhatnak ebből. „Szerencsére” ezek nem lesznek maradandók, mert az izom és esetleg az ín és tapadási pontja „megrántása” olyan, mint egy izomhúzódás, izomrándulás – 1-2hét alatt meg fog gyógyulni.
    Viszont kezelés kellene rá! Persze odafigyelve! Az izomhúzódást és fájdalmat csökkenteni izomstimulációval lehet. Ezért nem érdemes rendelőbe mennie. Egy jó izomstimulátor 20-25 ezer forint körül kapható. Például a Myolito készüléket javaslom. Ez ráadásul úgy működik, hogy ha egy program leáll vagy a készülék kikapcsol, akkor mindenképpen nullára áll vissza az intenzitás, azaz még szándékosan sem tudna olyat csinálni, mint a rendelőben (max intenzitással indulni).
    A fájdalmas izmaira izomlazító-merevséget oldó kezelést kell adnia. Ez egyben csillapítja a fájdalmat és javítja az izom állapotát is. Ezt alkalmazza az első 8-10 napban, minden nap. A 10. nap után ebből elég csak minden második napon 1 kezelés, viszont kezdjen el izomerősítő kezelésbe. Szintén másnaponta. A mozgások 1 hét után javulni fognak és 3-4 hét után fogja érezni, hogy sokat javult. azért 2 hónapig ne hagyja abba a kezelést és közben kezdjen tornába, mozgassa át alaposan az ízületet.

  98. Tisztelt Doktor Úr,
    Tens kezelésre járok, orvosi javallatra. 15 alkalomnál tartottam, részleges izomszakadásom van felkaron. Sajnos a múlt héten az asszisztens úgy rakta fel a csatornákat, hogy nem nullán volt az erősség és azt tekerte fel, hanem maximumra volt állítva. Nagyon megrántotta a kezem. Azóta folyamatosan fáj és még rosszabb lett az állapotom mint előtte. (Korábban csak hátra nem tudtam felemelni a karom, most már előre és oldalra is problémát okoz.) A visszaesést okozhatta a túl erős kezelés vagy ez nem árthatott és más a probléma? Folytassam (kezdjem előről) a kezelést?

  99. Olvassa el a „Gerincsérv – mit tehetsz ellene?” című cikkemet. MInden benne van. A TENS fájdalomcsillapító, azaz azzal a fájdalmat csillapíthatja, de nem szabadulhat meg tőle. Izomstimulátorra van szüksége, ez segíthet tartósan megszüntetni a panaszait.

  100. Milyen készüléket használt (típus, csatonrák számra), hova tette a TENS elektródákat? Milyen kezelőprogramot futtatott? Mi volt a kezelési frekvencia, impulzus időtartam? Elképzelhető, hogy nem megfelelő kezelést (nem TENS-t) és nem megfelelő helyen (pl. fejen, halántékon, szívtájon) alkalmazott kezelést és ez okozhatott közvetett panaszt.
    Többen írtak már arról, hogy elkezdték használni a TENS készüléket és rosszul lettek tőle. Teljesen biztos vagyok abban, hogyha a kezelést a rendeltetésnek megfelelően alkalmazzák és tényleg TENS impulzust alkalmaznak, akkor ilyen nem okozhat! Sokkal inkább arról van szó, hogy a TENS első használata „felizgatja” a gyakorlatlan használót. Fél attól, hogy kárt tesz magában és az ezzel járó stressz… no az már okozhat szívdobogást és vérnyomás kiugrást. De ezt nem a TENS váltja ki, hanem a kezeléstől való félelem.
    Pedig nem kellene, mert a TENS tutira veszélytelen módszer, ami nem okozhat bajt (ha az ellenjavallatokat figyelembe veszik).

  101. T. Doktor Úr! Tens készülék okozhat szivritmus zavart és vernyomas kiugrást?
    Köszönöm Kiss Józsefné

  102. Kedves Doktor úr! Nyaki gerinc sérvet állapítottak meg nálam. A sebészeten azt mondták egyenlőre nincs szükség műtétre. A nyakam vállaim fájdalom csillapitására használhatók TENS készüléket? Ha igen milyen típust javasol? Köszönettel:Eszter

  103. TENS kezeléssel biztosan nem lehet fájdalmat fokozni. A TENS fájdalomcsillapító hatású módszer, élettani szempontból alátámasztott működési móddal. Ez nem fokozhatja a fájdalmat.
    Más kérdés, hogy nem biztos, hogy TENS kezelést végzett -annak ellenére, hogy TENS készüléke van! Sok TENS készülék valójában izomstimulátor (a legtöbb olcsó készülék ilyen), akkor a talp kezelése minimális fájdalomcsillapító hatású.
    A fájdalom akkor fokozódhat, ha a kezelés serkenti a vérkeringést és ezzel „kimossa” a gyulladt területből a felhalmozódott méreganyagokat. Ilyen módon a fájdalom fokozódása a gyógyulási folyamat elindulását jelzi. Egy makacs gyulladást gyógyulása azonban több hetes vagy hónapos folyamat. Ön dönti el, hogy tovább kezel és kivárja, vagy nem tűri. A fájdalom általában néhány nap alatt csökken, megszűnik.
    Milyen „TENS készüléket” használ. Milyen programot alkalmazott?

  104. Kedves Doktor Úr!

    Hetek óta fáj a bal talpam sarok alatti része. Nyugalmi helyzetben nem érzek fájdalmat, csak járáskor. Négy napja otthoni Tens készüléket alkalmaztam a fájdalom csillapítására. Sajnos a fájdalom nem csökkent, hanem inkább felerősödött, az egész sarok részre érzem a fájdalmat. Fájdalomcsillapító krémet is használok, nem sok sikerrel. Hagyjam abba a Tens készülék használatát, vagy természetes néhány napig a felerősödő fájdalom, és később fejti ki jótékony hatását.
    Megtisztel ha válaszol kérdésemre. Köszönettel:Magdi

  105. A megjelölt készülék hatását azért nem érzi, mert olyan programokat tartalmaz, amelyek nem alkalmasak olyan tartós és erős fájdalom kezelésére, mint az artrózis. A készülékét használhatja olyan esetekben, mint elfeküdt nyak. Ennek fájdalma 2-3 napig tart és a készülék hatása is eddig terjed. Aztán rohamosan veszít a hatásából, azaz hozzászokik.
    Részletesen írtam erről a TENS kezelés a gyakorlatban című cikkemben. Használja a keresőt és olvassa el.

  106. Kedves Doktor Úr! Két csatornás tens készülékem van vivatens porckopás van a térdembe használom a készüléket,de nem érzem hogy jobban csillapitaná a fájdalmat mint a gyógyszer.Mi a véleménye erről a készülékről?

  107. Igen. Alkalmazható. Azonban ezek a kezelések nincsenek hatással magára a trombocitopéniára.

  108. Tisztelt Doktor Úr ! Azt kérdezem Öntől,hogy alacsony trhombocytopenia betegség esetén alkalmazható -e fiziotherápias kezelés,mint TENS vagy mágneses terápia. Köszönöm válaszát .

  109. Tisztelt Doktor Úr!
    6 évvel ezelőtt stroke következtében a bal oldalam lebénult. Megvásároltam egy TENS készüléket a lábujjakban jelentkező fájdalmak enyhítésére. Kérdésem: Biztonságosan használhatom beültetett Occluder esetén?

    Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Sz.Zsuzsa

  110. Kedves Hölgyem!
    A Tenisz kellemes sport, mell amputáció után a kart kevésbé igénybe vevő sportot válasszon. például torna, jóga.
    Szerintem azonban nem a teniszre akart kérdezni, hanem a TENS kezelésre. Ha azt akarta tudni, hogy a TENS kezelést használhatja-e, akkor az a válaszom, hogy attól függ! Általában igen, hogy ha nem tudja, hogy mi okozza a fájdalmat, akkor először ki kell vizsgálni, hogy mitől van a fájdalom. A kezelés az ok ismeretében, attől függően végezhető. Ha a fájdalom oka már ismert (például a hegek miatt idegleszorítás, izommerevség, stb), akkor fájdalomcsillapító gyógyszer helyett alkalmazhat TENS kezelést is.

  111. Tisztelt Doktor Úr!ket éve estem át mell amputacion. Azóta ősszel kezd ízületi és nem tudom mi (gondolom nyirok probléma) fájni. Leginkább a vállam és az azoldali hatresz. Ha tavaszodik ez nincs. Nekem van tenisz használható? Tisztelettel köszönettel. Kovács Imréné. Salgotarjanbol. Babimama.

  112. Tisztelt dr Zátrok Úr!
    Tens 30 -hoz kerestem tűscsatlakozós 50 X 50-estét elektródákat.Nem kapok-rendelhető utávéttel v. más módon-honnan ? ?? Köszönettel István

  113. A megadott eszköz egy TENS készülék. Kizárólag fájdalomcsillapításra való, abban is a kisebb területet érintő fájdalmakra. Ilyen lehet csuklója. Tehát a fájdalom csökkentésére akár jó is lehet.
    Nem való azonban rehabilitációra, semmilyen hatással nincs az izmok felépülésére. Erre izomstimulátor kell.
    A rögzítés utáni izomgyengeség, izommerevség oldására a TPN200 semmilyen hatással nem bír.
    Olyan ez, mintha az ebayen 20 dollárért vett nagybőgővel szeretne hegedű koncertet adni… azt hiszem ez jól leírja Önnek a helyzetet.
    Rehabilitációra a Runner Pro vagy Triathlon Pro készülékeket javaslom.

  114. Kedves Doktor Úr!
    Hegedûmûvész vagyok.6 héttel ezelôtt eltörtem a balcsuklómat,ami operáció nélkül ,szépen gyógyult.Véletlenül van a családban egy N601
    TPN200 Plus készülék.Segíthet-e a kezdeti visszaszokásnál,mert 3-4 hét múlva fontos fellépéseim vannak.Köszönettel:Gizus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük