Arthritisz kezelése lágylézerrel

Az arthritisz az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegség. Az arthritisz egy szélesebb kategória, amelybe több mint 100 különböző betegséget sorolnak. Az osteoartritisz és a reumatoid arthritisz gyakori és jól ismert, de ide sorolják a köszvényes arthritiszt, a psoriázisos ízületi gyulladást, a szisztémás lupus erythematosust, sőt a fibromyalgiát is.

A lágylézer kezelés jelentős megkönnyebbülést eredményezhet az érintett betegek jelentős többsége számára.

Arthritisz tünetei

A gyakori tünetek közé tartozik a fájdalom, a merevség és a duzzanat az ízületekben vagy annak környékén. Bizonyos formái, például a rheumatoid arthritisz és a lupus több szervet érinthetnek és sokféle tünetet produkálhatnak.
Az ízületi gyulladás minden korosztályban előfordul, de leggyakoribb a 65 éves és idősebb felnőttek körében. A nők 24,4% -os előfordulási gyakorisággal, míg a férfiak 18,1% -a minden korosztályban. Minden fajra és etnikai csoportra hatással van.2

Lágylézer hatásvizsgálatok eredményei arthritisz kezelésében

A lézerterápia az arthritisz kezelésére hatékony kiegészítő terápia, amint számos vizsgálat is igazolta, Néhány példa.

 • Palma megállapította, hogy a vörös lézer gátolja a prosztaglandin e1 és a bradikinin emelkedést.
 • Campana megfigyelte, hogy a kísérleti állatoknál kalcium-pirofoszfát beadására arthritiszes tünetek jelentek meg, azonban a lézerrel kezeltek csoportjában ez elmaradt.
 • Skinner emberi fibroblaszt sejteket kezelt GaAs lézerrel. A kollagén termelés és a sejtbiostimuláció jelentős növekedését tapasztalta 4 kezelés után.
 • A Glazewski GaAs lézert használt 224 rheumatoid arthritiszben szenvedő beteg kezelésére. A lézerkezelés hatására kevesebb nem szteroid gyulladásgátlóra volt szükség és csökkent a fájdalom.
 • Molina két arthritiszes betegcsoportot hasonlított össze. Az egyik csak nem szteroid gyulladáscsökkentőt kapot, míg a másik csoport emellett lézerkezelést is kapott. A lágylézert és gyógyszert együttesen kapó csoportnál jelentkezett az erősebb hatás.
 • Soriano 938 osteoarthritiszes beteget kezelt lágylézerrel. Az akut (friss gyulladásos) állapotban erősebb hatást tapasztalt, mint krónikusban.
 • Antipa a lézerterápia hatékonyságának vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a gyógyszer és lágylézert is kapó csoport jobb eredményt adott, mint a csak a gyulladásgátló terápiával kezeleteké.

A lágylézer általános élettani hatásai

A lágylézer élettani hatásait először Mester Endre professzor írta le, állításait azóta kutatások sora igazolja. A lézer egy sor biokémiai reakciót indít el a szervezetben, melyek pozitív klinikai hatást eredményeznek.

 • A sejtmembrán stabilizálása (a beteg sejt membránpolaritása (elektromos töltések eloszlása) felborul, a lágylézer energia hatására olyan mikoréramok keletkeznek, melyek helyreállítják ezt az egyensúlyt és ismét megindulnak a sejt élettani folyamatai és így a gyógyulás is)
 • Az ATP szintézisnek fokozása – az ATP a sejtek legfőbb energiaforrása. Hiányában az alapvető sejtfunkciók sem működnek. A lágylézer az ATP termelés fokozásával beindítja a sejt biokémiai folyamatait, és enrgiát biztosít a gyógyuláshoz.
 • Értágulat – az szövetek által elnyelt lézersugár energiája hatására kapilláris tágulat és a keringés gyorsulás alakul ki
 • Serkenti a leukocita aktivitást
 • Fokozza a prosztaglandin szintézist
 • Csökkenti az interleukin-1 szintet
 • Fokozza az angiogenezist
 • Csökkenti a C-reaktív fehérje és neopterin szintet, stb.

A lágylézer kezelés hatása 3 csoportra bontható, elsődleges, másodlagos és harmadlagos hatásokra, melyek egymásra épülve jönnek létre.

 • Az elsődleges hatás a fotorecepció, azaz a fény-részecskék és citokróm közvetlen kölcsönhatása. Ilyen hatások az energiaelnyelődés, sejtmembrán stabilizálás, melyek újraindítják a betegség miatt leállt sejtműködési folyamatokat.
 • A másodlagos hatások ugyanabban a sejtben fordulnak elő, amelyben a fotonok előállították az elsődleges hatásokat. Másodlagos hatások közé tartozik a sejtproliferáció, a fehérjeszintézis, a növekedési faktor szekréciója, stb. – ez a sejt típusától és érzékenységétől függően. Azaz a lágylézer energiája hatására újra működni kezd a sejt – energiát, fehérjét, védekező és gyógyító anyagokat termel.
 • A harmadlagos hatások a lézersugárzást közvetlenül nem kapó, távoli sejtekre gyakorlolt hatásban jellennek meg. Ezek a hatások legkevésbé kiszámíthatók, mert függnek az elsődleges és másodlagos reakcióktól, viszont klinikailag ezek a leginkább jelentősek, hiszen itt jelennek meg a szervezet egészére való hatások. Például ha a sejt energiatermelése, feheérjeszintézise, a gyógyító anyagok termelése fokozódik, akkor az serkentő hatással van a szervezet egészének gyógyulási folyamataira is.

A lágylézer kezelés arthritisz esetén

Az otthon is használható lágylézer készülékek kis energiájúak, azaz a megfelelő energiamennyiség bejuttatása érdekében egy adott pontra kell helyezni a készüléket és a szükséges besugárzási ideig (általában 3-8 perc egy adott ponton) kell ott tartani, mozdulatlalnul. A kezelést közvetlenül a bőrre kell eladni. Ruhán vagy kötésen keresztül nem jut át a lézerfény, így a kezelés hatástalan marad!

Ha az arthritisz kisízületet érint, például egy ujjpercet, akkor akár egyszer 5-6 perc kezelés is elég lehet. Ha azonban nagyobb a fájdalmas terület, például térd, akkor több ponton, több oldalról is kezelni kell a teljes területet.

Minden egyes szövetnek, ízületnek, fájdalomnak megvan a saját besugárzási ideje. Azaz nem mindegy, hogy meddig tartja helyben a készüléket. Vannak érzékenyebb szövetek, amelyek kevesebb energiával “beérik”, másoknál meg hosszabb behatás (több energia bejuttatása) kell. A nagyobb energiájú készüléknek rövidebb idő kell ugyanannyi energia bejuttatásához, mint a kisebb energiájúnak.

Maga a lágylézer kezelés általában nem érzékelhető. A hatások a mélyben, a sejtekben játszódnak le és nem azonnal jelentkeznek. Bár az elnyelt energia hatására a terület melegedhet, azonban ez legfeljebb csak tized Celsius fokban mérhető.

A lágylézer kezelés fájdalomcsillapító hatása már az első alkalommal is jelentkezhet, valószínűbb azonban, hogy 10-12 napra van szükség a tünetek megszűnéséig, miközben naponta többször is kezelni szükséges. A kezeléseket csak a teljes gyógyulás elérése után hagyja abba.

Az arthritisz eredetű fájdalmak esetén minden kezelési pontot addig kezeljen, amíg 5 Joule energiát visz be egy adott pontra. Ha például egy készülék 1 Joule/cm2 energiájú, akkor 5 perc kezelés kell az 5 Joule beviteléhez. Általában napi 2-4 alkalommal érdemes kezelni. Ha szükséges, akár többször is lehet, így például friss sérülés vagy égés esetén akár tíz kezelést is végezhet egy nap alatt.

Lágylézer kezelési pontok arthritisz esetén

A következő képek és videók azokat a pontokat mutatják be, ahol kezelned kell (a B-Cure lágylézer készüléket látod a felvételeken).

Váll fájdalom esetén: a vállízület területe és a felkar külső része.

B-Cure lágylézer váll kezelése

Kézujjak ízületi fájdalma (pl. rheumatoid arthritisz) esetén: az ujj jobb és bal oldala (minden ujjon, egyenként), a tenyér és az ujjak közötti redő.

B-Cure lágylézer kéz ízületek kezelése

Térd arthritisz, térdfájdalom, térdsérülés esetén, térdműtét után: a térd hátoldala, a hajlat, a térd jobb és bal oldala (esetleg a térdkalács alatt).

B-Cure lágylézer térd kezelés

Arthritisz otthoni kezelésére ajánlom a B-Cure lágylézer készülékeket

Források

 • www.cdc.gov/arthritis. Accessed 3/19/2010.
 • www.cdc.gov/chronicdiseases/resourses/ publications/AAG/arthritis.htm. Accessed 3/19/2010.
 • Palma J et al. Blockade of inflammatory signals by laser radiation. Lasers in Surgery and Medicine. 1991. Suppl. 1:31.
 • Campana V, Moya M, Gavotto A, et al. Effects of HeNe laser on microcrystalline arthropathies. Lasers in Surgery and Medicine. 2001, Suppl. 13:11.
 • Skinner SM, Gage JP, Wilce PA, Shaw RM. A preliminary study of the effects of laser radiation on collagen metabolism in cell culture. Aust Dent J. June 1996. 41(3): 188–192.
 • Lievens P and van der Veen P. The influence of low level infrared laser on the regeneration of collagen tissue. Laser in Medical Science. 2002. 17 (4). Proceedings from the 14th Annual Meeting of Deutche Gasellschaft fur Lasermedizin, Munich, Germany (June 2003).
 • Glazewski JB. Application of low intensity lasers in rheumatology. The results of four year observation in 224 patients. Proc. SPIE. 1996. Vol. 2929: 80-91.
 • Molina Soto JJ and Moller I. La laserterapia como coadyavente en al tratamiento de la A.R. (Artritis Reumatoidea). Bol. C.D.I. 1987. 14: 4-8.
 • Soriano F. The analgesic effects of 904 nm GaAs semiconductor low level laser therapy on osteoarticular pain: a report on 938 irradiated patients. Laser Therapy. 1995. 7(2):75-80.
 • Antipa C et al. Low energy laser treatment of rheumatic diseases: a long-term study. Proc. SPIE. 1995.Vol. 2391: 658-662 (Laser Tissue Interaction VI).

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Otthoni használatra az ajánlott B-Cure Laser készülékek közül a legolcsóbb is megfelelő. A drágább készülékek csak annyiban térnek el, hogy több energiát juttatnak a kezelt területre. Ezért a kezelés rövidebb ideig tart és hamarabb jelennek meg a kedvező hatások. Az olcsóbb, gyengébb energiát kibocsátó készülékkel tehét egy kezelés pár perccel tovább tart és 2-3 nappal hosszabb kezelés után várható az érdemi hatás.

 • comment-avatar
  Görömbeiné Tripa Rozsa 7 hónap

  Tisztelt Dr. Ur! Ön szerint melyik készülék a legalkalmasabb az otthoni kezelésre, mindkét térdem, nagyon fáj, porckooásos. Mindkét bokám és lábfelyem dagad, keveset mozgok a fájdalmaim miatt. Hol szerezhetö be a készülék és milyen áron. Várom válaszát! Köszönettel Görömbeiné Rozsa