Artrózis – a leggyakoribb ízületi megbetegedés

Ízületek egyik leggyakoribb betegsége az ízületi porckopás, más néven artrózis, amely a lakosság nagyjából 20%-ánál okoz kellemetlen tüneteket. Ha érintett vagy, akkor a tünetek évekig, évtizedekig kínozhatnak, így érdemes ismerned az otthoni kezelés lehetőségeit. A melegterápia, a TENS kezelés, a mikroáram, a terápiás ultrahang, a mágnesterápia és a lágylézer kezelés mind hatékony és olyan módszer, melyek akár otthon is elvégezhetsz. 

 

Csontjaid végeit ízületi porcok borítják, melyek lehetővé teszik a csontfelszínek súrlódásmentes elmozdulását az ízület mozgatása közben. Artrózis esetén ezek a porcok károsodnak – először elvékonyodnak, majd felszínük berepedezik, ezt követően összetöredeznek, végül pedig felszívódnak. Ha ez bekövetkezik, akkor az ízületedben levő csontjaid összeérnek, közvetlenül érintkeznek egymással. Ez egyrészt nehezíti a mozgást, másrészt károsítja a csontot, harmadrészt jelentős fájdalmat okoz. A porcállomány lebontása és felépítése közötti egyensúly felborul és a lebomlás nagyobb ütemben megy végbe, mint a felépítés.

a térd artrózis

Az artrózis formái

Az elsődleges, azaz primer artrózis gyakrabban fordul elő a nőknél, általában 45 éves kor felett alakul ki. Kiváltó oka ismeretlen.

A másodlagos, vagyis szekunder artrózis bármely életkorban felléphet, és hátterében más betegség, állapot vagy hajlamosító tényező áll. Ilyenek például…

 • cukorbetegség, reumatoid artritisz vagy köszvény
 • az ízületek túlterhelése (ízületet terhelő munka vagy sport)
 • a balesetek után visszamaradó állapotok vagy bizonyos munkaköri ártalmak
 • a veleszületett fejlődési rendellenességek, mint a csípőficam vagy az ízületi lazaság
 • a tartós mozgáshiány vagy az elhízás (már akár 5 kg-os többletsúly is kockázatot jelenthet!)

Artrózis általában egy ízületen alakul ki (leggyakrabban a csípő, a térd és a boka jelentenek „célpontot”); azonban ha az ujjakat támadja meg a betegség, akkor egyszerre több ujjon is jelentkezhetnek a tünetek.

Artrózis stáiumai

I – Minimális eltérések, a porcállomány 10%-kal csökkent
II – Az ízületi rés beszűkült. Az ízületet borító porcfelszín töredezni kezd. Néhány csontkinövés is található.
III – Az ízületi rés közepes mértékben beszűkült. A porcfelszín töredezett és helyenként láthatóvá válik a csont. Csontkinövések szaporodnak.
IV – Az ízületi rés szinte eltűnt, a porcállomány több mint 60%-kal csökkent. Nagy csontkinövések az ízület peremén.

Az artrózis tünetei

Az ízületi porckopás sokszor csak lassan, fokozatosan alakul ki, hónapok, akár évek alatt; vannak azonban olyan jelek, melyekre érdemes odafigyelned. Az artrózis leglényegesebb tünetei a következők:

 • az ízület fájdalma mozgás esetén, ízületi merevség érzése (ún. „indítási fájdalom”, mikor pihenés után a mozgás elkezdése fájdalomérzettel jár)
 • az ízület alakjának megváltozása, deformálódása
 • az ízületi mozgáskorlátozottság, az ízület mozgásterjedelmének beszűkülése

 

Az ízületi porckopás kezelési lehetőségei

Ha a porckopás már elkezdődött, a kellő odafigyelés és a megfelelő kezelés hiányában az állapot rosszabbodhat. Ugyan oki terápia még nem áll rendelkezésre az artrózis kezelésére, a fájdalom csökkentésére és az ízület mozgásképességének javítására több módszerhez is folyamodhatsz:

 • Gyógyszeres kezelés (a legtöbb gyógyszer mellékhatásokat okoz tartós szedés esetén).
 • Gyógytorna
  • rendkívül fontos az ízületeid (túl)terhelésének a csökkentése a túlsúly csökkentésével,
  • a rendszeres testmozgás, olyan módon, hogy egyformán terhelj minden ízületet.
 • Fizikoterápiás kezelések
  • A TENS kezelések elektromos impulzusokkal stimulálják az idegeket, használatukkal akár hosszú órákra is megszabadulhatsz a fájdalomtól. A TENS készülékek segítségével hatékonyan megszüntethető ugyan a fájdalom, azonban a TENS kezelésnek nincs gyógyító hatása. Ha a TENS készüléked nem rendelkezik modulált TENS programmal, akkor néhány kezelés után a fájdalomcsökkentő hatása megszűnik – hozzászokás alakul ki. Csak olyan TENS készüléket vegyél artrózis esetén, amiben van modulált TENS program.
  • A mikroáramú kezelés hatékony fájdalomcsillapító hatású, azonban méginkább a gyulladáscsökkentő hatása miatt javaslom.
  • Izomstimuláció: a kezelések célja a combizomzat erősítése. Ezek az izmok rögzítik, stabilizálják a térdízületed. Ha a combizmokat megerősíted, ez önmagában is enyhíti az ízfelszínek egymáshoz dörzsölődéséből származó fájdalmakat.
  • Ultrahang kezelés, lágylézer kezelés és  a mágnesterápiás kezelés mindegyike kiváló artrózis kezelésre. Ezek mindegyike csökkenti az artrózis okozta fájdalmat és serkenti a gyógyulási folyamatot.
 • Talpboltozat korrekció: a lábboltozat deformitása áttételesen terhelés növekedést okoz a térdízületben. A lúdtalp korrekciója, a megsüllyedt lábboltozat alátámasztása (egy egyszerű talpbetéttel) “csodákat tehet”. Kérd szakember segítségét a korrekcióhoz!
 • Műtéti kezelés. Csak súlyos, deformitásos esetben!

 

Az artrózis kezelésére ajánlom

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (4)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  az opiatokkal legyen nagyon ovatos, mert hozzaszokast es fuggoseget okoznak.

 • comment-avatar
  sivado-mihály 5 days

  kb.3hónappjavannak.fájdalmaim.Artrózistállapítottak.meg.Rengeteg.gyógyszer.semmihatás.Opiátokatis.szedek.nagydozisban/125/mg.semmíhatás.3hete.olyan.fájdalmam.van.hogy.ordítani.tudnék!a.legkissebb.térd

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 9 months

  Olvassa el a cikkemet és megtalálja a választ. TENS, terápiás ultrahang, lágylézer a szóba jöhető módszer. Ezek mindegyike csökkenti a fájdalmakat, de egyik sem “javítja meg” az elkopott ízületet.

 • comment-avatar
  Szathmári Zsófia 9 months

  Üdvözlöm csipő kopásom van milyen itthoni kezelést javasol és , mennyiért?