Cisztás fibrózis – a sóterápia hatékony segítség

A cisztás fibrózis egy örökletes genetikai betegség, ami általában gyermekek és fiatal felnőttek körében jelenik meg. Abnormálisan sűrű nyálka termelése jellemzi, ami kedvez ismétlődő, súlyos légúti fertőzések kialakulásának. A cisztás fibrózis hatással lehet a tüdő és az emésztőrendszer működésére is. A krónikus fertőzés progresszív tüdőkárosodáshoz és ezáltal halálhoz vezethet.

A cisztás fibrózis a 7. kromoszómán elhelyezkedő CFTR gén károsodása miatt jön létre. Emiatt a klorid-ion és a víz nem vagy alig jut át a mirigyekbe és az így képződött sűrű váladék nem tud rendesen kiürülni a szervezetből. Azaz a betegség a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelésével jár együtt.

A cisztás fibrózis hordozója gyakorlatilag bárki lehet. Minden 25. ember hordoz valamilyen cisztás fibrózis mutációt. Az, hogy Ön érintett-e, egy vérvizsgálatra épülő genetikai teszttel megállapítható. A betegség recesszíven öröklődik, ami azt jelenti, hogy öröklődéséhez mindkét szülő hibás génje szükséges.

A cisztás fibrózis leggyakoribb tünetei

Arcüreggyulladás, gyakori tüdőgyulladás, légcsőhurut és vastag nyák előfordulása a légutakban, illetve a külső elválasztású mirigyekben.

Gyakori, váladékozással járó köhögés, magas sótartalmú verejték, emésztési panaszok, férfi meddőség, újszülöttkori bélelzáródás és jó étvágy melletti súlyvesztés esetén is gondolni kell cisztás fibrózisra.

A legtöbb érintett gyermek tíz évvel ezelőtt még csecsemő korában meghalt, de ma egy cisztás fibrózisban szenvedő beteg várható élettartama már 40 év is lehet.

A cisztás fibrózis hagyományos kezelése

Az általánosan használt módszerek a betegség kezelésében a következők: hasnyálmirigy enzim kiegészítők, multivitamin terápia, antibiotikumok inhalálás útján való vagy intravénás bevitele, nyákoldók, hörgtágítók és gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelés.

A vezető szakemberek által végzett legújabb kutatások alapján a cisztás fibrózis egyik legjobb kiegészítő kezelési módja a sóterápia.

Segítsd további cikkek készítését.


Kattints a részletekért!

A sóterápia és előnyei cisztás fibrózisban szenvedő számára

A sóterápia nem számít új felfedezésnek. Ez a fajta kezelés egészen a nagyszerű ókori görög orvosig, Hippokratészig vezethető vissza. Ő volt az, akiről elsőként feljegyezték, hogy sós vizes inhalálással kezelte légzőszervi megbetegedésben szenvedő pácienseit. A középkori szerzetesek pedig sóbarlangokban kezelték a betegeiket, mivel tudták, hogy a sós levegő belélegzése, azaz a sóterápia gyógyító hatással bír.

A mai modern korban a sóterápia különböző formáit használják. Európában a sóbarlangok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a krónikus légzőszervi betegségek kezelésében. A föld mélyében található sóbarlangok levegője magas koncentrációban tartalmaz mikroszkopikus sókristályokat és ionokat. A mély lélegzetvételek útján a sókristályok mélyen bejutnak a tüdőbe, ahol semlegesítik a káros baktériumokat és allergéneket, valamint csökkentik a  tüdő szöveti duzzanatát.

Cisztás fibrózisban a só ozmotikus képessége biztosítja a kedvező hatást. A belégzett só a légutak sűrű nyákkal bevont falára kerül, vizet vonz magához és ezzel feloldja, elfolyósítja a nyákot, mely így könnyebben kiürül. Csökken a váladékdugó, könnyebbedik a légzés és tisztulnak a légutak – csökken a fertőzés veszélye.

Az otthoni sóterápiás készülék jótékony hatásai

A készülék segítségével már utazás nélkül is lehetséges élvezni a sóbarlangok és a sóterápia áldásos hatását. A leghatékonyabbnak a SaltDome sóterápiás készüléket tartom. Ez a készülék ultrahangos porlasztója segítségével hasonló levegőt hoz létre, mint amilyen a természetes sóbánya-barlangok vagy tengerpartok levegője. A mikroszkopikus méretű sórészecskéket a szobalevegővel együtt lélegezheted be. A sópára a nyálka elfolyósodását váltja ki, így könnyebben ürülnek-tisztulnak a légutak. Könnyebbé válik a lélegzés és javul a szervezet oxigén-ellátottsága.

Könnyű használni, hiszen semmiféle maszkot nem kell felvenni. Ráadásul, mivel állandóan elérhető a készülék, folyamatosan részesülhet a kedvező hatásokból. Javítja az éjszakai pihenés minőségét azáltal, hogy alvás közben is sópárában dús levegőt lélegezhet be. Hosszú távú használata enyhíti a cisztás fibrózis által okozott légzőszervi problémákat.

SaltDome sóterápiás készülékSaltDom ultrahangos sóterápiás készülék

  • ultrahangos porlasztás
  • 1, 3, 6 óra vagy folyamatos működés
  • 5 mikronnál kisebb sórészecskék
  • kétfokozatú páraképzés
  • színterápia
  • otthoni, munkahelyi használatra
  • ára 20-23 ezer forint körül mozog
  • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Mindent egyben a sóterápiáról...továbbiak

Tudj meg többet a sóterápiáról

Tudj meg többet a sóterápiáról

A sós levegő kedvező hatása régóta ismert. Biztosan hallottál már a sóbányák levegőjének gyógyító hatásáról és ha jártál már tengerparton, akkor tapasztalhattad, hogy az itthon kínzó szénanáthád a tengerparton gyorsan megszűnt vagy ekcémád visszahúzódott. A sóterápia a nátha, influenza, ... ...részletek

Sóterápiával kapcsolatos cikkek...továbbiak

Cisztás fibrózis – a sóterápia hatékony segítség

0

A cisztás fibrózis egy örökletes genetikai betegség, ami általában gyermekek és fiatal felnőttek körében jelenik meg. Abnormálisan sűrű nyálka termelése jellemzi, ami kedvez ismétlődő, súlyos légúti fertőzések kialakulásának. ... ...részletek

Arcüreggyulladás – a sóterápia kedvező hatású

3

Az arcüreggyulladás  (más néven melléküreg -gyulladás) az arckoponya csontjaiban található üregek vírusos vagy bakteriális fertőzése. Kezelés nélkül az arcüreggyulladás súlyos állapottá, krónikus orrmelléküreg-gyulladássá alakulhat, ami akár műtéti beavatkozást ... ...részletek

A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről

20

Újra korlátozások léptek életbe a COVID-19 második hulláma miatt. Egyre többen vesztik el türelmüket és tartják a korlátozásokat túlzónak, feleslegesnek. Tényleg szükség van-e ezekre az intézkedésekre vagy csak ... ...részletek

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)