Csuklóalagút szindróma kezelési lehetőségei - Dr. Zátrok Zsolt blog

Csuklóalagút szindróma kezelési lehetőségei

A csuklóalagút szindróma a kéz és csuklótáj egyik leggyakoribb betegsége. Az ujjakat hajlító izmok inai, az erek és a nervus medianus (középideg) egy “árokban” haladnak, amit a kéztőcsontok alakítanak ki. Felettük erős szalag feszül. Bizonyos esetekben az idegszál “beszorul” ebbe az alagútba és ez fokozatosan erősödő zsibbadást okoz. A panaszok a kézizmok elsorvadásáig súlyosbodhatnak. 

A csuklóalagút szindróma kialakulása

Az egyoldalú, ismétlődő terhelés (például gépelés, hosszas egérhasználat, kalapálás, stb) hatására az inakban gyulladás lép fel, megduzzadnak és leszorítják a közöttük futó idegszálat (nervus medianus – középső ideg). A medianus a nyaki gerinctől a vállon és a könyökön át vezet a csuklóhoz. Az alkarhajlító és a kézizmok jó részének beidegzéséről is gondoskodik. Bizonyos betegségekben, mint például a cukorbetegség, reuma vagy a pajzsmirigy működési zavara, nagyobb az alagút szindróma kialakulásának kockázata.

csuklóalagút szindróma carpal tunnel syndrome

Balra a leszorítás helye, jobbra az anatómiai részletessége látható.

A kéz beidegzését három ideg végzi.

 • a középideg (nervus medianus) a hüvelyk, a mutató és a középső ujjak tenyéri oldalát, valamint ezek utolsó ujjperceit látja el,
 • a singcsonti ideg (nervus ulnaris) a gyűrűs és kisujj beidegzését biztosítja,
 • a kézhát hüvelyk, mutató és középső ujjaihoz az orsóideg (nervus radialis) fut.

Csuklóalagút szindrómáról a középideg leszorításakor beszélünk. Ha ez az ideg kerül leszorítás alá kerül, akkor a hüvelyk, a mutató és a középső ujjak zsibbadása jelentkezik.

Eleinte csak nappal, rövidebb időszakokra, de később éjszaka is megjelenik, míg végül a zsibbadás állandóvá válik.

Az alagút szindróma kezelése

A csuklóalagút szindróma kezelése többnyire konzervatív módon történik, melynek célja a gyulladás csökkentése. Előfordulhat azonban, hogy ezek a törekvések nem vezetnek eredményre és műtéti megoldás szükséges.thermedig hideg-meleg terápiás készülék

A kezelés első és legfontosabb lépése a tehermentesítés, azaz hagyd abba azokat a tevékenységeket, amelyek az inak túlterheléséhez vezettek (legyen az sport vagy akár munka).

Az egészen frissen keletkezett csukló fájdalom esetén a hűtés hasznos lehet. Az ízület alakját felvevő hűtőgéles pántok a legmegfelelőbbek. Közönséges jég használata esetén egy törölközőt is tegyél a jég és bőr közé. A közvetlenül a bőrre helyezett jég fél órára “ottfelejtve” fagyásos bőrsérüléshez vezethet! A hűtés fájdalomcsillapító hatása akkor legerősebb, ha 10-15 perc alatt a bőr hőmérséklete legalább 15°C fokkal csökken.

Ezzel egyidejűleg nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek is alkalmazhatók. Ha a hűtés hatására 2-3 nap alatt nem szűnik meg a fájdalmad, akkor hagyd abba, mert a túlzásba vitt hűtés a gyógyulási folyamatokat is lassítja.

TENS kezeléstens elektróda felhelyezése csoklófájdalom esetén

a fájdalom csillapításra a TENS készülékek elektromos impulzusai alkalmazhatók. A fájdalom fölé és alá 3-5 cm-rel ragassz 1-1 elektródát és így kezelj. Ha a készülékeden van moduláris TENS program, akkor ezt használd, ha nincs, akkor a hagyományos vagy endorfin programokat is választhatod. A TENS tüneti kezelés, azaz bár a fájdalmat csillapítja, de nincs hatással a gyógyulásra.

mikroáramú kezelés.

A mikroáramú kezelést a TENS-hez hasonlóan kell végrehajtani, azzal a különbséggel, hogy a mikroáram a fájdalomcsillapítás mellett regenerálja a beteg, gyulladt sejtek membránját és hatékonyan csökkenti a gyulladást és serkenti a gyógyulást.

ultrahang kezelés

az ultrahangsugár megemeli a kezelt szövetek hőmérsékletét, gyorsítja a vérkeringést és ezzel a gyógyulási folyamatot. Az ultrahang kezeléshez mindig használj kontakt gélt. A kezelőfejet lassú, körkörös mozdulatokkal mozgasd a fájdalmas területen. Olvasd el az ultrahang adagolásról szóló cikkem.

lágylézer kezelés.

A lézersugarat a csuklóalagútra irányítsd és addig tartsd ott, amíg 5 Joule energiát juttatsz a fájdalmas területre. A különböző teljesítményű lézereknél más és más kezelési időre van szükség – olvasd el a készülék tájákoztatóját! A lézersugár energiája a szövetek mélyére hatol, serkenti a gyógyulási folyamatokat. Hatékonyan csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.

B-Cure lágylézer csukló kezelési pontok

mágnesterápia 

bármely ízületet, inat érintő állapotban -így csuklóalagút szindróma esetén is- hatékony az elektromos árammal előállított pulzáló mágneses mező terápia.
Figyelem: az úgynevezett statikus -nem elektromossággal előállított- mágneseknek -karperec, nyaklánc, pánt, öv, stb.- nincs orvosilag igazolt hatása.

Ha ezek a gyulladáscsökkentő, konzervatív kezelések nem vezetnek eredményre vagy a leszorított ideg vezetési sebessége közepesnél erősebben csökken (ENG/EMG vizsgálattal igazolható), akkor a csuklóalagút szindróma műtéti megoldás jöhet szóba, melyet kézsebész végezhet.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • comment-avatar

  A csontkinövést-ha valóban csontfelrakódásról van szó- akkor nem lehet eltávolítani otthoni módszerrel. Sebészileg “levéshető”, de ilyet csak akkor végeznek, ha a plusz csont akadályozza a mozgást vagy ideget, eret nyom, ami miatt fájdalom, érzészavar vagy idegi tünet (bénulás, mozgáskorlátozottság) jelenik meg.
  Azonban lehet, hogy nem csontról van szó! Gyakori a ganglion, ami valójában egy ciszta. Olvassa el erről írt cikkemet.

 • comment-avatar
  Zsuzsanna 11 hónap

  Először is köszönöm a tanácsait, cikkeit, a válaszokból is sokat lehet tanulni !
  Évekkel ezelőtt már volt csukló-alagút szindróma mindkét kezemen. Sínezést használtam éjjelre, később magától elmúlt. Most újból érzékeny a jobb csuklóm és egy borsó nagyságú csontkinövés keletkezett a csukló csont mellett.
  Mivel lehetne kezelni, hogy elmúljon ? Segíthet a kompressziós kesztyű ? Válaszát előre is köszönöm, Zsanna

 • comment-avatar

  Az Akut fájdalom is megfelelő, de még inkább az “Íngyulladás” program. Ezen felül a “Zúzódás” programot is használhatja. Akár ezeket felváltva, egymás után is.

 • comment-avatar
  Elevenné Kéri Valéria 1 év

  Szép napot!
  Ha alagútszindrómám van és van egy genesy pro 300 készülékem a mikroáram programon belül melyiket válasszam? Akut fájdalom vagy melyik ?

 • comment-avatar

  A fájdalom csökkentése tüneti terápia, erre (is) teljesen jó lehet a GEnesy 300 fájdalomcsökkentő TENS és MENS programjai.
  Az Ön esetében a probléma gyökere, hogy a törés és/vagy műtét során valamely érző ideg megsérült vagy a heg leszorítja. A leszorítást az elektroterápia nem oldja fel. Ha az ideg megsérült, akkor viszont az elektroterápia segíti, gyorsítja a regenerációját.
  Ebből következik, hogy a fájdalomcsillapításra és idegsérülés regenerációjának javítására jó lehet. Ha az ideget heg nyomja, akkor arra csak tüneti megoldás.

 • comment-avatar
  Miklós 1 év

  Tisztelt Doktor úr!

  Csuklótörés, lemezes OS műtét után kialakult kéz zsibbadás és fájdalom kezelésére esetleg gyógyítására alkalmas lehet a Genesy 300 készülék?
  A készülék leírásában olvastam a csuklóalagut szindrómát is. https://www.medimarket.hu/hu-HU/genesy-300-pro-4-csatornas-tens-ems-mikroaramu-keszulek/p/240?utm_campaign=banner&utm_medium=Elethosszig&utm_source=Ban-Genesy-300-Pro

  Köszönettel, Miklós

 • comment-avatar

  Köszönöm a kiegésztést!

 • comment-avatar
  Évicka 1 év

  Tisztelt Doktor Úr ! Nekem is volt kezdődő csuklóalagút szindrómám. Éjjel használható sínnel bélelt “kesztyű” mely gyógyászati segédeszköz boltban kapható. és olyan egérpad, amin található egy szivacsos csuklómegtartó domb, teljesen helyrehozta a problémát. Kb. 6 hónap alatt. A kesztyűt már elhagyhattam, az egérpadot folyamatosan használom, hogy megelőzzem az ismételt kialakulást. Enyhe esetben talán ez is segítség lehet másoknak is.