Elhízás és nyiroködéma (limfödéma) - Dr. Zátrok Zsolt blog

Elhízás és nyiroködéma (limfödéma)

Az elhízás a nyiroködéma “melegágya”. Ha elhízol, akkor ezzel növeled a nyiroködéma kockázatát is. Ha már megjelent a nyiroködémád és ezután hízol, akkor jelentősen súlyosbítani fogja a tüneteket. A nyiroködéma veleszületett és szerzett formáiról már írtam, ebben a részben pedig az egyik legfontosabb kockázati tényezőről, az elhízásról fogok. 

Elhízás és nyiroködéma kapcsolata

Nem kerülgetem a forró kását: az elhízás, különösen a nagymértékű, jelentősen növeli a nyiroködéma megjelenésének kockázatát. Ha pedig már meglévő limfödéma esetén hízol néhány kilót, akkor súlyosbítja annak tüneteit.

A klinikai vizsgálatokkal egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a testtömegindex (BMI) és a limfödéma (4) kialakulása között. A magasabb indexhez magasabb nyiroködéma előfordulás társult. Hasonlóképpen gyakrabban alakult ki a felsővégtagi nyiroködéma mellrák műtétet követően akkor, ha elhízás is társult (1,2,3).

Miért rontja az elhízás a nyirokkeringést?

A zsírszövet sok eret és így sok vért tartalmaz és ez nagy mennyiségű “nyirok” képződését eredményezi. A több nyirok pedig lassabban tud a lábakról a testbe visszatérni. Az elhízással járó több folyadék túlterheli a nyirokrendszert, különösen, ha már egyébként is károsodott volt.

Felszaporodott zsírszövet összenyomja a puha és vékonyfalú nyirokereket (elszorítja a nyirok útját) és ez elősegíti a limfödéma kialalkulását.

Az elhízáshoz társuló izomgyengeség és a kevesebb mozgás szintén kedvezőtlenül befolyásolja a nyirokkeringést

Az elhízás szintén gyakori kísérője a krónikus vénás elégtelenség (CVI, azaz visszeresség), mely tovább növeli a nyirokrendszerre háruló folyadékterhet, így jelentős szerepet játszhat az alsó végtagi nyiroködéma kialakulásában és rosszabbodásában.

Súlycsökkentés, mint kezelési mód

A nyiroködéma kezelés sikerét jelentősen akadályozza a túlsúly!

Elhízott betegeknél gyakran lehetetlen alkalmazni a kötszereket, a kompressziós ruházatot. Különösen az alsó végtagokat érintő limfödémiában. A fásli, harisnya nem maradnak a helyükön, hajlamosak néhány lépés után lecsúszni.

Az egyéni méretre gyártott kompressziós ruhák ára egyébként is magasabb. Ahogy az extra méretre szükséges kompressziós csizma, kesztyű ára is.

Minél magasabb a testsúlyod, annál nehezebben tudod magad kezelni (fáslizás, harisnya felhúzás, stb.), nehezebben mozogsz és ezért nehezebben szabadulsz meg túlsúlytól is. Azaz ördögi körbe kerülsz!

A testsúly csökkentése, a rendszeres fizikai aktivitás és a kalóriaszegény étrend elengedhetetlenül fontos a nyiroködéma sikeres kezeléséhez! 

Mindent egyben a nyiroködémáról

A nyiroködémával kapcsolatban számos cikket írtam már. Az okairól, a tüneteiről, a kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról, önmasszázsról, stb.

Ha szeretnéd ezeket megkapni, hogy mindent megtudj, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
blank
blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Nem vagyok híve sem a gyógyszereknek, sem a fogyókúrás csodalöttyöknek. A fogyás kulcsa nem egy termék, hanem Te magad! Az elhatározás, hogy lefogysz és megvalósítod.
  A fogyás csak akkor tartós, azaz csak akkor sikeres, ha az életmódod változtatod meg. Egy pár hétig tartó diéta (vagy nevezzük nevén: önsanyargatás) teljesen értelmetlen, szerintem soha nem segít, mert átmeneti hatású. Csak annyit eredményez, hogy az ételmegvonás hatására lemegy néhány kiló. Ilyenkor jön az elégedettség és a visszatérés a régi étrendhez, életmódhoz – és már jönnek is vissza a kilók.

  Ha nekiállsz ilyen italokat inni, az pont egy ilyen pár hetes átmeneti fogyáshoz vezet. Mivel kontrollált kalóriát tartalamznak, fogyni fogsz. De nem a löttytől, hanem attól, hogy nekiduráltad magát és csak ezt a korlátozott energiamennyiséget viszed be. Azaz ha arra van akaraterőd, hogy ilyeneket igyál, akkor arra is lenne, hogy a szokásos és ízletes ételeiből kevesebbet egyél, hogy kihagyd mindazt, amire nincs szükséged.Ez a legnehezebb.

  A fogyókúra lassú. Normálisan fél kilót lehet fogyni hetente (úgy, hogy nem jelent szenvedést), azaz 2 kg-ot havonta. Ennél több is lehetséges, de azt kínnak hívják – ezért sem lehet tartós, mert alig várja az ember, hogy abbahagyja az önkínzást. Tartósan fogyni csak az életmód teljes megváltoztatásával lehet. A legjobb, ha van egy olyan ismerőse, akivel együtt kezdenek bele a változtatásokba és amikor egyikük “elgyengül”, elkeseredik, akkor a másik segít és átlendíti a holponton.
  Életmódváltásban benne van, hogy a táplálkozást át kell rendezni. Felül kell bíráni, hogy eddig mit ettél és ebből mi maradhat meg. A táplálkozás egyensúlyon alapul. Egyik oldalon az energiafelhasználás, a másikon az energiabevitel áll. Ha a testsúlyod nő, akkor többet eszel, mint kellene, ha a testsúlyod csökken, akkor kevesebbet.
  Ezt egy egyszerű mérleggel lehet követni. Ha nő a súlyod… többet ettél, mint amire szükséged lett volna. Nincsenek csodák! A mérleg nem hazudik, azt mutatja, amit megettél. Nem lehet hivatkozni semmire, ilyen-olyan betegségre, “nekem még a víz is árt”…. mert a kalóriák csak a szájadon keresztül kerülhetnek a testedbe.

  A testsúly gyarapodás másik oka, hogy a bevitt kalóriákhoz képest keveset adsz le, azaz keveset mozogsz. Ülsz az irodában, a buszon, az autóban, a tv előtt. El kell hagyni a karosszéket és napi rendszereséggel mozogni kell. Ezt lehet végezni otthon a szobában is (torna, jóga, stb), le lehet menni futni, kerékpározni vagy sétálni. A konditeremben is mindig van hely. Az edzéssel leadott energia segít az egyensúly megtalálásában. Az edzés akkor jó, ha az életmód részévé válik.

  Én nagyon hasznos segítségnek tartom a mennyikaloria.hu oldalt. Rögzíthetsz mindent, amit megeszel, megiszol és amennyit mozogtál. Megmutatja az egyensúlyt. Tudni fogod, mennyi a bevitt energia, mennyit kell csökkentened, hogy negatívba forduljon a trend.

  NE KAMPÁNYBAN FOGYÓKÚRÁZZ! Ennek csak időleges hatása van! Rendezd át az életed, aktivitásod, étkezésed és visszanyered a testsúlyod – ez egyben egyenes út a betegségek elkerüléséhez is. Azaz hosszútávon kiváló hatású.

  A fentiek alapján már értheted, hogy én nem hiszek csodaszerekben, csak az emberi lelkierőben. Szedd össze az akaraterőd, bízz magadban és ne a löttyökben! Sok sikert!

 • comment-avatar
  Kati 2 év

  Szeretném megkérdezni, hogy testsúlycsökkentés céljából, mit szól a Life Tilt termékekhez? Ha esetleg ismeri a terméket, adna ebben tanácsot? Nagyon kéne 20 kg-t fogynom, a lábamnak nagy szüksége lenne rá. Csak az egyik lábamat érinti a probléma. Nagyon nagy balesetem volt, abból ered a nyirokpangás. Köszönöm előre is a válaszát.