Az elhízás a limfödéma „melegágya”. Ha elhízol, akkor ezzel növeled a limfödéma kockázatát is. Ha már megjelent a limfödémád és ezután hízol, akkor jelentősen súlyosbítani fogja a tüneteket. A limfödéma veleszületett és szerzett formáiról már írtam, ebben a részben pedig az egyik legfontosabb kockázati tényezőről, az elhízásról fogok. 

Elhízás és limfödéma kapcsolata

Nem kerülgetem a forró kását: az elhízás, különösen a nagymértékű, jelentősen növeli a nyiroködéma megjelenésének kockázatát. Ha pedig már meglévő limfödéma esetén hízol néhány kilót, akkor súlyosbítja annak tüneteit.

A klinikai vizsgálatokkal egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a testtömegindex (BMI) és a limfödéma (4) kialakulása között. A magasabb indexhez magasabb limfödéma előfordulás társult. Hasonlóképpen gyakrabban alakult ki a felsővégtagi limfödéma mellrák műtétet követően akkor, ha elhízás is társult (1,2,3).

Miért rontja az elhízás a nyirokkeringést?

A zsírszövet sok eret és így sok vért tartalmaz és ez nagy mennyiségű „nyirok” képződését eredményezi. A több nyirok pedig lassabban tud a lábakról a testbe visszatérni. Az elhízással járó több folyadék túlterheli a nyirokrendszert, különösen, ha már egyébként is károsodott volt.

Felszaporodott zsírszövet összenyomja a puha és vékonyfalú nyirokereket (elszorítja a nyirok útját) és ez elősegíti a limfödéma kialalkulását.

Az elhízáshoz társuló izomgyengeség és a kevesebb mozgás szintén kedvezőtlenül befolyásolja a nyirokkeringést

Az elhízás szintén gyakori kísérője a krónikus vénás elégtelenség (CVI, azaz visszeresség), mely tovább növeli a nyirokrendszerre háruló folyadékterhet, így jelentős szerepet játszhat az alsó végtagi limfödéma kialakulásában és rosszabbodásában.

Súlycsökkentés, mint kezelési mód

A limfödéma kezelés sikerét jelentősen akadályozza a túlsúly! A limfödéma csökkentését segítő diétáról itt olvashatsz.

Napjainkban az egyik elterjettebb megoldás a nyirokmasszázs gépi kezelése, ahol a másszázs imitálásával segíti a készülék a nyirok felszívódását.

Elhízott betegeknél gyakran lehetetlen alkalmazni a kötszereket, a kompressziós ruházatot. Különösen az alsó végtagokat érintő limfödémiában. A fásli, harisnya nem maradnak a helyükön, hajlamosak néhány lépés után lecsúszni.

Az egyéni méretre gyártott kompressziós ruhák ára egyébként is magasabb. Ahogy az extra méretre szükséges kompressziós csizma, kesztyű ára is.

Minél magasabb a testsúlyod, annál nehezebben tudod magad kezelni (fáslizás, harisnya felhúzás, stb.), nehezebben mozogsz és ezért nehezebben szabadulsz meg túlsúlytól is. Azaz ördögi körbe kerülsz!

A testsúly csökkentése, a rendszeres fizikai aktivitás és a kalóriaszegény étrend elengedhetetlenül fontos a limfödéma sikeres kezeléséhez! 

A limfödéma további formái és okai

A nyiroködéma kialakulhat valamely végtagon, ritkábban a törzsön, nyakon vagy fejen, a nyirok szövetek közötti felhalmozódás miatt. Ezt a betegséget lehet veleszületett (elsődleges) vagy szerzett (másodlagos) formában megkülönböztetni. Annak ellenére, hogy eltérő formákkal jár, a tünetek és kezelésük általában azonosak. Erről bővebben itt olvashatsz.

[message title=”Mindent egyben a nyiroködémáról” title_color=”#ffffff” title_bg=”#1898bf” title_icon=”” content_color=”#1e73be” content_bg=”#e8e8e8″ id=””]

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

[/message]

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. Ez egy nagyon nehéz kérdés! Általában a nyirokmasszázs végzését nem javasoljuk olyankor, ha aktív daganat okozza. Amikor a lábból masszázzsal (lehet akár kézi, akár gépi) a nyirkot kipréselik, akkor fennáll a kockázata, hogy a daganatból sejtek szakadnak le és azokat a vér és nyirokáram elsodorja, terjesztve a rákot.
  Az ön által leírt esetben azonban egyértemű, hogy a daganat nem kioperálható, a kemo és sugárterápia ellenére a daganat terjed, nő.
  A feszülő láb miatt azonban a beteg nagyon szenved, sőt ez segítség nélkül tovább fog fokozódni.
  Azaz az orvosokkal azt kellene mérlegelni, mit lehet tenni. A daganat úgy tűnik, gyózött, tehát a daganatot nem lehet már meggátolni. A szenvedést pedig igen. És ez -a beteg szenvedésének mérséklése- az adott esetben már felülírhat minden más szabályt.
  Ezt kellene mérlegelni a kezelőorvosokkal egyeztetve.

 2. Páromnak lágyéki nyirokcsomó daganata van. A sugárkezelés után alakult ki nyiroködema a lábában. A lágyékban összecsapzódott elhalt es aktiv daganatos sejteket nem tudják kioperálni, mert a venára es artériára van ránőve.
  Kemoval és még egy sorozat sugárral próbálták a csomót összezanzásitani, hogy műthető legyen, de az csak egyre nő. Már 6,5×5,2 cm-es és van pár kisebb is. A lába akár a beton, olyan kemény. Feszül, fájdalmai vannak, es trombózis is kialakult az összenyomodott erek miatt.
  Kerdésem, hogy tud-e ajánlani valami megoldást a dologra?

 3. Szeretném válaszát kérni.
  Bal alsó végtagot érinti a nyirok ödéma 54 éves vagyok és 93kg.Érdeklődnék mit tegyek hogy könnyítsem minden napjaim mert a duzzadt lábam megkeseríti az életem már évek óta. Köszönöm önnek.

 4. Nem vagyok híve sem a gyógyszereknek, sem a fogyókúrás csodalöttyöknek. A fogyás kulcsa nem egy termék, hanem Te magad! Az elhatározás, hogy lefogysz és megvalósítod.
  A fogyás csak akkor tartós, azaz csak akkor sikeres, ha az életmódod változtatod meg. Egy pár hétig tartó diéta (vagy nevezzük nevén: önsanyargatás) teljesen értelmetlen, szerintem soha nem segít, mert átmeneti hatású. Csak annyit eredményez, hogy az ételmegvonás hatására lemegy néhány kiló. Ilyenkor jön az elégedettség és a visszatérés a régi étrendhez, életmódhoz – és már jönnek is vissza a kilók.

  Ha nekiállsz ilyen italokat inni, az pont egy ilyen pár hetes átmeneti fogyáshoz vezet. Mivel kontrollált kalóriát tartalamznak, fogyni fogsz. De nem a löttytől, hanem attól, hogy nekiduráltad magát és csak ezt a korlátozott energiamennyiséget viszed be. Azaz ha arra van akaraterőd, hogy ilyeneket igyál, akkor arra is lenne, hogy a szokásos és ízletes ételeiből kevesebbet egyél, hogy kihagyd mindazt, amire nincs szükséged.Ez a legnehezebb.

  A fogyókúra lassú. Normálisan fél kilót lehet fogyni hetente (úgy, hogy nem jelent szenvedést), azaz 2 kg-ot havonta. Ennél több is lehetséges, de azt kínnak hívják – ezért sem lehet tartós, mert alig várja az ember, hogy abbahagyja az önkínzást. Tartósan fogyni csak az életmód teljes megváltoztatásával lehet. A legjobb, ha van egy olyan ismerőse, akivel együtt kezdenek bele a változtatásokba és amikor egyikük „elgyengül”, elkeseredik, akkor a másik segít és átlendíti a holponton.
  Életmódváltásban benne van, hogy a táplálkozást át kell rendezni. Felül kell bíráni, hogy eddig mit ettél és ebből mi maradhat meg. A táplálkozás egyensúlyon alapul. Egyik oldalon az energiafelhasználás, a másikon az energiabevitel áll. Ha a testsúlyod nő, akkor többet eszel, mint kellene, ha a testsúlyod csökken, akkor kevesebbet.
  Ezt egy egyszerű mérleggel lehet követni. Ha nő a súlyod… többet ettél, mint amire szükséged lett volna. Nincsenek csodák! A mérleg nem hazudik, azt mutatja, amit megettél. Nem lehet hivatkozni semmire, ilyen-olyan betegségre, „nekem még a víz is árt”…. mert a kalóriák csak a szájadon keresztül kerülhetnek a testedbe.

  A testsúly gyarapodás másik oka, hogy a bevitt kalóriákhoz képest keveset adsz le, azaz keveset mozogsz. Ülsz az irodában, a buszon, az autóban, a tv előtt. El kell hagyni a karosszéket és napi rendszereséggel mozogni kell. Ezt lehet végezni otthon a szobában is (torna, jóga, stb), le lehet menni futni, kerékpározni vagy sétálni. A konditeremben is mindig van hely. Az edzéssel leadott energia segít az egyensúly megtalálásában. Az edzés akkor jó, ha az életmód részévé válik.

  Én nagyon hasznos segítségnek tartom a mennyikaloria.hu oldalt. Rögzíthetsz mindent, amit megeszel, megiszol és amennyit mozogtál. Megmutatja az egyensúlyt. Tudni fogod, mennyi a bevitt energia, mennyit kell csökkentened, hogy negatívba forduljon a trend.

  NE KAMPÁNYBAN FOGYÓKÚRÁZZ! Ennek csak időleges hatása van! Rendezd át az életed, aktivitásod, étkezésed és visszanyered a testsúlyod – ez egyben egyenes út a betegségek elkerüléséhez is. Azaz hosszútávon kiváló hatású.

  A fentiek alapján már értheted, hogy én nem hiszek csodaszerekben, csak az emberi lelkierőben. Szedd össze az akaraterőd, bízz magadban és ne a löttyökben! Sok sikert!

 5. Szeretném megkérdezni, hogy testsúlycsökkentés céljából, mit szól a Life Tilt termékekhez? Ha esetleg ismeri a terméket, adna ebben tanácsot? Nagyon kéne 20 kg-t fogynom, a lábamnak nagy szüksége lenne rá. Csak az egyik lábamat érinti a probléma. Nagyon nagy balesetem volt, abból ered a nyirokpangás. Köszönöm előre is a válaszát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük