Facebook-hát okai, tünetei és megszüntetése - Dr. Zátrok Zsolt blog

Facebook-hát okai, tünetei és megszüntetése

A technológia térnyerésével olyan -korábban nem látott- egészségügyi problémák is megjelennek, melyek alaposan megkeseríthetik a mindennapjaidat. Egyre többet tűnik fel mostanában a jellegzetesen görbülő “facebook-hát”. Ez persze nem a “hivatalos” orvosi neve, csak a figyelemfelkeltés érdekében neveztem el így. Azonban a jelenség és az általa okozott panaszok nagyon is valósak.

Facebook-hát tünetei

A fejlett világban napjainkban az orvoshoz fordulás egyik leggyakoribb oka a kínzó nyak és hátfájás.

Kezdetben csak a nyak és válltáj feszülése jelentkezik. Többnyire reggel nincs vagy enhye, a nap közben azonban fokozatosan erősödik és estére a legkellemetlenebb. Idővel a fájdalom nem szűnik, állandósul.

A gerinc nyaki és háti szakaszának természetes görbülete lassan megváltozik, eldeformálódik és kialakul a jellegzetes “banyapúp”.

A facebook-hát okai

A gerinc eldeformálódása persze nem egy pillanat műve, idő kell hozzá.

Oka a modern életmód. Egész nap képernyő előtt gubasztasz, folyamatosan mobilozol. A tartásod messze van a természetestől. Testmozgást nem végzel (a lakásból az iskoláig-munkahelyig az nem mozgás).

A tested egyensúlyra törekszik és a működését ahhoz igazítja, amit teszel. Ha csak ülsz naphosszat, úgy érzi: “nézd má’! Ez nem használja az izmait! Ha nem kell neki, akkor minek tartsam fenn???” És neki is áll lebontani, megkisebbíteni.

Ha valamit nem használsz rendszeresen, azt a test “kiveszi a fókuszból”. Ha az izmaid nem használod, akkor a test nem fordít energiát az izomépítésre és fenntartásra.

A facebook-hát kialakulásához tehát az izmok gyengülése és az állandó képernyőt figyelő tartás vezet.

A nyakizmok, a trapézizom és a hát felső szakaszának izmai meggyengülnek. Velük szemben, a mellkasi oldalon az izmok merevebbé válnak.

A merev izmok a fejet és a vállakat előre és le húzzák – a gyenge nyak és hátizmok nem tudnak ellentartani. A feszülő fájdalmaidért elsősorban a nyaki izmok túlfeszülése felelős.

Ha nem változtatsz, akkor néhány hónap alatt a nyaki gerincgörbületed kiegyenesedik, a háti fokozódik és jellegzetes banyapúpod jelenik meg.

Mit tehetsz ellene?

Az első és legfontosabb: mozogj többet!

Ez napi rendszeres testmozgást jelent. Lehetőleg 40-50 percet vagy többet fordíts a tested egészségének megtartására vagy visszaállítására.

A megelőzés legjobb módszerei a különféle tornaformák. Lehet jóga, saját testsúlyos gyakorlatok, de akár konditermi átmozgatás. Emellett ne hanyagold a szívedet sem. Ha teheted menj gyalog, ne használj tömegközlekedést. Lift helyett a lépcsőn menj fel. Legalább sétálj egy jót rendszeresen vagy fuss, kerékpározz.

A testmozgás hatására a tested azt érzi: “nézd má’! Ez használja a testét! Meg kell erősítenem az izmait!”.

A mozgás és torna hatására a mellizmok merevsége csökken, a hátizmaid megerősödnek és helyére húzzák a vállaid. A gerinced visszanyeri a természetes görbületét és a panaszaid semmivé foszlanak.

Ehhez persze idő és rendszeres testmozgás kell. Attól, hogy egyszer csinálsz 5 fekvőtámaszt semmi javulást nem várhatsz.

Mikor kell izomstimulátort igénybe venned?

előrebukó fej okai facebook hát szindrómában

Ha a testedzést túl sokáig hanyagoltad és a panaszaid erősek, akkor a hirtelen megkezdett testmozgás még erősíteni is fogja a fájdalmakat.

Ha idáig juttattad magad, akkor néhány hétig használj izomstimulátort. Ez semmiképpen nem rontja a panaszaid, az izmaid erősítésére azonban nagyon hatékony!

Elöl és hátul eltérő kezelésre van szükség! A mellizmokon merevséget oldó, a nyak, trapéz és felső hátizmokon izomerősítő stimulációt kell végezni.

Már a harmadik héten fogod érezni a kedvező hatást és 2-3 hónap múlva elérheted azt a szintet, hogy fájdalom és veszélymentesen kezdhetsz tornázni.

Aztán ennek kell átvennie a szerepet a készüléktől.

Ha a készüléket nem használod, az izmaid erejét edzéssel sem javítod, akkor mitől is várnád a változást?

Tablettáktól? Igen…ha szedsz párat, akkor lesz változás! Hamarosan gyógyszer mellékhatások is kínozni fognak. De gyógyszertől nem fognak erősödni az izmaid!

Megfelelő eszközök

Olyan készüléket válassz, ami orvosi izomstimulációt biztosít. Amiben izommerevség oldó és izomerő visszanyerést biztosító programok egyaránt vannak.

Például a Myolito multifunkciós készülék ilyen. Ez egy “belépő” szintű és kedvező árú készülék. 2 csatornás, így egyszerre csak a nyakad kezelheted. Utána kell a hát felső részét, és végül a mellizmokat. A három terület külön kezelése napi 2 óra időt igényel.

4 csatornás készülékkel nagyobb terület kezelhető, így a kezelési idő akár felére is csökkenthető. Ilyen készülék a MyoBravo és az Elite multifunciós készülék.

Ahogy egyetlen edzéstől nem erősödsz meg, úgy egyetlen stimulációs kezeléstől sem!

Azt nyilván tudod, hogy a rendszeres edzés hatására az izom garantáltan erősödik. Ugyanígy a készüléked is csak rendszeres és kitartó használat esetén segít – de ha használod, akkor biztosan.

blank
blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)