Hullámmasszázs gép nyiroködéma kezelésre - Dr. Zátrok Zsolt blog

Hullámmasszázs gép nyiroködéma kezelésre

A hullámmasszázs gép több néven is ismert. Nevezik nyirokmasszázs gépnek vagy kompresszióterápiás készüléknek is. Ezek az elnevezések azonban ugyanazt a készüléket jelölik. Kiterjedten alkalmazzák az orvosi és kozmetikai gyakorlatban. És egyre többen használnak nyirokmasszázs gépet otthoni kezelésre is.

A hullámmasszázs gép a hozzá csatlakoztatott csizma, kesztyű vagy övszerű mandzsetták légrekeszeinek felfújásával és leeresztésével biztosítja a kezelést. A mandzsetták felfújásáért felelős légpumpa, a kezelőfelület és a szabályozó elektronika a készülékben található, ehhez csatlakoztatjuk a több légrekeszből álló mandzsettákat. A hullámmasszázs készülék egymás után fújja fel és engedi le a légrekeszeket, ezzel összenyomja az izmokat és szöveteket, mely elindítja a nyirok- és vér áramlását. Mérséklődik a duzzanat, csökken az akut és krónikus végtagfeszülés, javul a vérkeringés, enyhül a fájdalom.

A hullámmasszázs gép számos tünet kezelésére alkalmazható

  • Nyiroködéma (nyirokpangás okozta végtagduzzadás) tüneteinek kezelése
  • Elsődleges nyirokér betegség tüneteinek kezelése
  • Emlődaganat eltávolítás utáni karduzzadás kezelése
  • Kismedencei műtétek utáni alsó végtagi pangás csökkentése (kivétel a hasi, nőgyógyászati daganat radikális eltávolítása utáni állapot)
  • Alsó végtagi visszérelégtelenség miatti tünetek csökkentése
  • Terhességi visszeres panaszok csökkentése
  • Mélyvénás trombózis megelőzése (például tartósan fekvő beteg esetén)
  • Trombózis kiújulás megelőzése
  • Izomsorvadás kezelése és izommerevség csökkentése bénult páciensek esetében.

Mire van szükség a kezeléshez?

nyirokmasszázs gépA hullámmasszázs géphez általában lábra, karra és törzsre helyezhető mandzsettákat biztosítanak a gyártók. Azt a mandzsettát vásárolja meg és csatlakoztassa a készülékhez, amely területet kezelni szeretné. Ha a duzzadás csak a lábát érinti, a kezét soha, akkor nincs szüksége a kar mandzsetta megvételére. A láb mandzsetta mellé érdemes lehet a törzs mandzsetta megvétele, mert a láb mandzsetta a lábból a combtőig “hozza fel” a folyadékot, onnan pedig a törzs mandzsettával lehet továbbítani (felfelé).

Fontos, hogy a megfelelő mandzsetta mérete válassza. Túl nagy méretű mandzsetta használata esetén a kezelés hatása elmaradhat vagy kisebb lehet. Mérje meg a csukló-könyök-felkar, a boka-lábszár-térd-combtő, illetve a has-derék-csípő körfogatait és ennek megfelelően válasszon mandzsetta méretet.

A mandzsettán található rekeszek száma alapján megkülönböztethetünk 4, 6 és 12 csatornás készülékeket. Minél több a légrekesz, annál finomabban szabályozható a kezelés, de annál drágább a készülék és a tartozékok is, továbbá a beállítás is egyre bonyolultabb lehet. Otthoni használatra kiválóan megfelelnek a 4 csatornás hullámmasszázs készülékek, míg nagyobb forgalmú rendelőkbe, fizikoterápiára, szépségszalonokba kifejezetten a 6-12 csatornás készülékek ajánlhatók.

Az otthonra javasolt készülékek esetén az olcsóbb készülékek általában egyetlen “programot” biztosítanak, azaz a mandzsetta rekeszeit alulról felfelé irányban fújják fel (láb mandzsetta esetén először a bokánál levő rekeszt, majd a lábszáron levőt és tovább a térden, majd combon levőig). Az ilyen készülékben csak a kezelési nyomás és időtartam állítható. Az egyszerűség hasznos, de általában ezek a készülékek alacsonyabb hatékonyságot biztosítanak, mint a kezelés több paraméterének beállítását lehetővé tevő drágább készülékek.

A drágább készülékek számos lehetőséget biztosítanak a használó számára: többféle felfújási minta választható, légrekeszenként eltérő nyomás állítható be, szabályozható a mandzsetták felfújási sebessége, illetve az egyes ciklusok közötti pihenő hossza is. Ez hatékonyabbá teszi a kezelést.

Melyik hullámmasszázs gép megfelelő számomra?

presureprograms

A magas tudású (drágább) 4 csatornás készülékek többféle mandzsettafelfújási mintát és sokféle szabályozási beállítást biztosítanak.

Az egyszerű készüléket akkor vásároljon, ha duzzanat enyhe vagy közepes és egyenletesen oszlik el a végtagon. A technológiai eszközök kezelésével nehezen boldogulók számára is a legegyszerűbb készülék javasolható, mert egy több programos készülék menürendszerének kezelése túl nehéz lehet számukra.

Közepesen súlyos vagy súlyos esetekben az egyszerű készülékek nem biztosítanak elegendő segítséget. Ilyen esetekben a többféle beállítási lehetőséget biztosító készülékeket javaslom.

A gépi hullámmasszázs kezelések szükség esetén naponta alkalmazhatók, csak ritkán van kontraindikációja a kezelés.

Fontos tudni, hogy a nyirok nagyon alacsony nyomású (3-5 Hgmm) rendszer, ezért a hullámmasszázst általában alacsony (max. 50-60 Hgmm) nyomással kell végezni. Az ennél magasabb nyomás fájdalmat okozhat, illetve a vénákat is kiüríti, ami a szív megterhelését okozhatja. A magas nyomással végzett kezelés kerülendő, különösen szívbetegek számára.

Emlékezz arra, hogy a hullámmasszázs gép és nyirokmasszázs gép ugyanazt a terméket jelenti, csak elnevezésben különböznek!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)