Immobilizáció hatása a szervezetre

Az immobilizáció jelentése rögzítés; a test vagy valamely részének mozdulatlanná tétele. Leggyakrabban betegség, csonttörés, ízületi sérülés, illetve műtét után áll elő a helyzet. Sajnos sokan önszántukból választják az “immobilitást”. Az inaktív élet -ücsörgés a munkahelyen, a kocsiban, a TV előtt-, mind ugyanazt eredményezi.

Azon kívül, hogy számos szív- és érrendszeri problémát okozhat ez az életforma, negatív hatással van a mozgatórendszerünkre is: csökkenti az izmok erejét, fokozza a csontritkulás kialakulásának esélyét, csökkenti az ízületek mozgásterjedelmét, izom és ízületi fájdalmakat okozva ezzel. Ezen az ember tud változtatni és javítani.

De mi van akkor amikor az ember kényszerítve van arra, hogy inaktív életet éljen? Mit tehetünk olyan esetben, amikor egy baleset, egy műtét az ágyba kényszerít, vagy egy törött végtagot gipszbe kell rakni, hogy ne mozogjon?

Nagyon sok mindent! De először is nézzük mi is az az immobilizáció és milyen hatása van a szervezetünkre.

 

MM - mainpage

Az immobilizáció hatása a szervezetre

Az immobilizáció alatt a mozgás korlátozását, vagy mozgásképtelenségét értjük. Ilyen, ha egy testrészt rögzítünk huzamosabb ideig a gyógyulás elősegítése érdekében.

Mi történik a szervezetben ilyenkor?

  • Csökken a szövetközötti folyadék, ami lehetővé teszi, hogy rendellenes kötések alakuljanak ki a kötőszövetben.
  • Rosszabbá válik a keringés.
  • Ödémásodás-folyadékpangás jön létre.
  • Izomatrófia-izomtömeg csökkenés alakul ki.
  • Letapadások jönnek létre, amik elősegítik az ízületi mozgásterjedelem csökkenését.

 

Mozgásmegvonás helyett alkalmazz más eljárást!

Annak ellenére, hogy a csontrendszeri sérülések kezelésében nagyon hasznos eljárásnak számít ez a módszer, számos fiziológiai és klinikai káros hatás jelentkezik a szervezetben immobilizálás után, ami megnehezítheti a beteg rehabilitációját.

Így azokban az esetekben, amikor nem feltétlen indokolt a teljes pihentetés, megkérdőjelezhető ez az eljárás. Joggal merül fel ilyenkor a kérdés: hogy akkor mit tehetünk?  Nézzünk meg pár példát!

 

Manuálterápiás eljárások

Mára nagyon elterjedté váltak a különböző manuálterápiás módszerek. A szakemberek különböző technikákkal (fascia terápia, flossing, FDM, masszázs stb.) segítenek fellazítani a letapadt szöveteket, feloldják a rendellenes kötéseket a kötőszövetekben, serkentik a vérkeringést. Ezzel javítják a salakanyagok elszállítását, a friss szövet közötti folyadék megfelelő áramlását, valamint megszüntetik az ödémát.

 

Korai gyógytorna-mozgatás

Szintén megfelelő szakembert igénylő módszer a gyógytorna. Lehetőleg minél előbb kezdjünk neki, hiszen a korai mozgatás kiemelkedő szerepet játszik a rehabilitáció gyorsaságában. Egy gyógytornász segít, hogy a megfelelő területet mozgassuk, kis lépésekben, megfelelő ütemben haladjunk, nehogy túlzásba essünk, hiszen a megfelelő regenerációhoz is idő kell.

 

Elektrostimuláció

Gyakran -főleg műtétek után- az érintett ízületet napokig nem lehet mozgatni. Azonban az izmok stimulációja megakadályozhatja az izmok sorvadását, hiszen nem okoz mozgást az ízületedben és nem is terheli, viszont az élettani hatása azonos.

A rehabilitáció idejét nagyban meghatározza, hogy a beteg mikor nyeri vissza a sérült végtagon lévő izmok tömegét és erejét annyira, hogy a gyógytornán már funkcionális gyakorlatokat tudjon végezni. Ennek az időnek a lerövidítésében kulcsfontosságú szerepet játszik a mindennapi gyakorlás, illetve olyan eszközök használata, amik segítenek a folyamat felgyorsításában. Erre a célra kiválóak lehetnek az elektrostimulációs eszközök. Szerencsére, ezek már az otthonunkban is elérhetőek!

De hogyan működnek? Az elektromos impulzusok hatására pontosan olyan izomösszehúzódások jönnek létre, mint a fizikai edzés során. Ha pedig azonos a mechanizmus, akkor a hatás is azonos! Az otthoni készülékekben levő programok az orvosi tapasztalatok alapján készülnek, biztonságosak. Csak ki kell választani a megfelelőt (izomsorvadás kezelő-, izomtömeg növelő program) és már mehet is!

 

Egyéb fizikoterápiás eljárások

A keringésfokozásra jó kiegészítő módszer lehet a lézer terápia. Illetve a merev és feszes, „beállt” izmok oldására pedig használhatjuk az ultrahang terápiát is.

 

Összefoglalva, akadnak olyan esetek, amikor a teljes immobilizáció kikerülhetetlen. Ilyenkor is lehet segíteni a gyorsabb gyógyulást a többi testrész mozgatásával és keringésfokozásával. A jó rehabilitáció komplex terápiát igényel: a megfelelő izomerősség ugyanolyan szerepet kell, hogy kapjon, mint a teljes mozgásterjedelem elérése.

Olyan esetekben, ahol csonttörés nem következett be, érdemes csak részleges pihentetés mellett dönteni (pl. levehető rögzítők). Ilyenkor ugyanis megkezdhetjük szakember segítségével a korai mobilizációt, fokozhatjuk a vérkeringést és gyorsíthatjuk a rehabilitációt!

Izomsorvadás, műtét utáni izomgyengeség, általános izomerősítés célbából ezeket az izomstimulátorokat ajánlom

 

Forrás:

  • Francisco Fleury Uchoa Santos-Júnior et al (2013).Consequences of immobilization and disuse: a short review. International Journal of Basic & Applied Sciences 2(4):297-302
  • Caierão,  Q.  M. et al(2007).The influence  of immobilization  on the muscle  connective tissue: a  review. Fisioterapia em Movimento, 20(3), 87-92
  • Powers, S. K. et al. (2012). Oxidative stress and disuse muscle atrophy: cause or consequence? Current Opinion in Clinical  Nutrition  and  Metabolic  Care,  15(3),  240–245.

MM - mainpage

Legyen az első hozzászóló on "Immobilizáció hatása a szervezetre"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*