Immobilizáció hatása a szervezetre - Dr. Zátrok Zsolt blog

Immobilizáció hatása a szervezetre

Az immobilizáció jelentése rögzítés; a test vagy valamely részének mozdulatlanná tétele. Leggyakrabban betegség, csonttörés, ízületi sérülés, illetve műtét után áll elő. Persze sokan önszántukból választják az “immobilitást”. Az inaktív élet -ücsörgés a munkahelyen, a kocsiban, a TV előtt-, mind ugyanazt eredményezi.

A mozgásszegény életmód csökkenti az izmaid erejét, csökkenti az ízületek mozgásterjedelmét, elmerevíti a szalagokat – közvetlenül izom és ízületi fájdalmakat okoz. Továbbá fokozza a csontritkulás kialakulásának esélyét is. Ezen azonban tudsz változtatni és javítani – csak kezdj el rendszeresen mozogni.

Más a helyzet akkor, ha betegség kényszerít arra, hogy inaktív legyél! Amikor baleset, műtét az ágyba kényszerít vagy törött végtagod gipszbe teszik.

Az immobilizáció hatása a szervezetedre

Az immobilizáció alatt azt értsd, hogy tartósan korlátozott vagy lehetetlen a mozgásod. Lehet, hogy a gyógyulás érdekében rögzítették (pl. törés miatti gipsz), máskor a műtétet követően nem szabad terhelned. A közös bennük, hogy megszűnik az izmok mozgása és ezzel egy sor kedvezőtlen folyamat is beindul.

  • Csökken a szövetközötti folyadék, ami keményebbé, merevebbé teszi a kötőszövetet.
  • Romlik a vérkeringés és így a betegség által generált bomlástermékek és toxinok nem szállítódnak el.
  • Ödémásodás (folyadék felszaporodás) jön létre.
  • A nem mozgatott izom gyorsan veszít tömegéből és erejéből. Ezt atrófiának vagy izomsorvadásnak is nevezik.
  • Az izmok és szalagok “letapadnak” és ez tovább rontja az ízületek mozgásterjedelmét.

Amennyire csak lehet, kerüld a teljes immobilizációt!

Bár számos esetben elkerülhetetlen az immobilizáció, de tudatosan tegyél a káros hatások elkerülése érdekében! Ha nem feltétlen indokolt a teljes pihentetés, akkor ne is maradj inaktív! Attól, hogy gipszkötésed van, még igyekezz mozogni, aktív maradni! Műtét után se “süppedj az ágyba”. Azokat a testrészeid, izmaid, amiket nem érint a műtét és a kötelező immobilizáció, rendszeresen mozgasd át, tornáztasd, használd!

Manuálterápia

A különböző manuálterápiás módszerek (fascia terápia, flossing, FDM, masszázs stb.) segítenek fellazítani a letapadt szöveteket, feloldják a rendellenes kötéseket a kötőszövetekben, serkentik a vérkeringést. Ez javítja a salakanyagok elszállítását, a szövet közötti folyadék áramlását, valamint megszünteti az ödémát.

Gyógytorna

Műtét, törés után minél előbb kezdj gyógytornázni! A korai mozgatás kiemelkedő szerepet játszik a rehabilitáció gyorsaságában. Mindenképpen kérd gyógytornász segítségét abban, miként szabad és kell átmozgatnod izmaid. Az ő szakértelme biztosítja, hogy a kis lépésekben, megfelelő ütemben haladj, ne ess túlzásba, ne okozz kárt magadnak!

A regenerációhoz idő kell! Ne gondold, hogy egyszer-kétszer megmozgatod a karod, attól már “kész is vagy”. A gyakorlatokat egyedül is kitartóan végezd, ne csak akkor, mikor a gyógytornász is jelen van. Nem neki dolgozol, hanem saját gyógyulásod érdekében!

Elektrostimuláció

Főleg műtétek után fordul elő, hogy az érintett ízületet napokig nem mozgathatod. A rehabilitáció határozza meg, hogy milyen gyorsan térhetsz vissza a mindennapi életbe. Ehhez meg kell őrizned izmaid erejét, tömegét. Ebben kulcsfontosságú a mindennapi gyakorlás, illetve a folyamat felgyorsítását segítő eszközök.

Az izomtömeg és izomerő megtartás érdekében alkalmazz izomstimulátor készüléket. Az izomstimuláció során a készülék elektromos impulzusokat ad le a kezelt izomra és ennek hatására izomösszehúzódások jönnek létre – pontosan olyanok, mint az edzés során. A különbség annyi, hogy izomstimulátorral rövidebb idő alatt hozható létre a kívánt hatás. A stimulátor előnye, hogy nem terheli az ízületeket.

Olyan izomstimulátor készüléket keress otthonra, amely rendelkezik izomsorvadást kezelő és izomtömeg növelő programokkal. Kétcsatornás készülékkel kb kétternyérnyi területet tudsz egyszerre kezelni, így akkor vegyél ilyet, ha pl. egyik vállad, egyik térded kell kezelni. Ha a porbléma kétoldali (pl. mindkét térded), akkor 4 csatornás készüléket válassz inkább (mert fele annyi idő kell a kezeléshez).

Egyéb fizikoterápiás eljárások

A sérült terület gyógyulásának serkentésére bevetheted továbbá a lágylézer terápiát és az ultrahang terápiát is. A részleteket elolvashatod, ha a linkekre kattintasz.

Össszefoglalva: akkor is törekedj a mozgásra és a gyógyulás gyorsítására, ha az immobilizáció kikerülhetetlen. Gyógytornász segítségével sajátítsd el a végezhető gyakorlatokat és ismételd minél többször. Alkalmazz izomstimulációt, lágylézert és ultrahangot a gyógyulás gyorsítása érdekében.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)