Inkontinencia kezelése házilag

Inkontinencia a vizelet- és/vagy széklet visszatartási nehézség vagy képtelenség. Minden formája igen kellemetlen, még enyhébb formában is akadályozhatja a normális tevékenységet. Súlyosabb formával érintett gyakran az otthonát sem meri elhagyni. A vizeletcsepegés egy tünet, melynek hátterében többféle megbetegedés állhat, így a kivizsgálás legyen az első lépésed. Ha valamely betegség okozza, akkor azt kell kezelni. Ha az inkontinencia oka “szokásos”, akkor többféle tüneti kezelési mód közül választhatsz, de akár véglegesen is megszabadulhatsz a problémától. 

 

A vizelet vagy széklet elcsepegéséhez, a tartás zavarához vezethet, ha

 • a medencefenéki izmok meggyengülnek, megnyúlnak
 • a húgycső vagy végbélzáró izmaid meggyengülnek
 • az izmok sérülnek baleset, durva szexuális aktus vagy műtét miatt
 • a szülés során sérülnek a jelentős tágulás és/vagy gátmetszés miatt
 • a változókor táján az ösztrogénszint változás miatt a medencefenéki izmok tónusa csökken
 • a húgyhólyag izmainak működése fokozódik vagy a záróizmok összehúzódása romlik (idősebb korban)
 • az ülő-álló munka, az állandó függőleges testhelyzet és a mozgáshiány hatására meggyengülnek az izmok
 • ezek közül több fordul elő együtt.

 

Az esetek jelentős hányadában az inkontinencia házilag is kezelhető.

Fordulj orvoshoz, hogy kivizsgáljanak. Ha a diagnózisod az alábbiak egyike, akkor az inkontinencia kezelése gyakorlatilag szinte csak házilag végezhető.

 • Stressz inkontinencia: a vizeleted elcsepeg vagy szivárog nevetés, tüsszentés, köhögés, felülés és általában minden olyan helyzetben, amikor a húgyhólyagod nyomás alá kerül.
 • Késztetéses inkontinencia: hirtelen, intenzív vizelési ingered jelentkezik, melyet képtelen vagy elnyomni és a vizelet távozást irányítani. Általában nagyon kevés időd van eljutni a mellékhelyiségig a “baleset” bekövetkezése előtt.
 • Kevert inkontinencia: a fentiek kevert formája, különösen nőknél gyakori.
 • Széklet inkontinencia: képtelen vagy szabályozni a székletürítést.

 

Az inkontinencia kezelése házilag több módon lehetséges

Szinte minden módszernek vannak korlátai. Néhány csak a tüneteket csökkenti és nincs hatással magára a kiváltó okra. Úgy tartom, hogy a módszerek kombinációja adja a legjobb eredményt.

 

betét (nadrágpelenka)

alsóneműként viselheted, magába szívja az elcsepegő vizeletet. Alig nagyobb, mint a hagyományos bugyi, a ruha alatt szinte észrevétlen. Semmilyen hatással nincs azonban a kiváltó okra. Ha ezt választod, akkor soha nem fogsz megszabadulni a problémától.

 

viselkedésterápia

alakíts ki olyan napirendet, amiben rendszeresen és akaratlagosan üríted a vizeleted, székleted. Ha tudod, hogy 2 órán túl válik kritikussá a probléma, akkor 90 percenként szándékosan menj wc-re.

 

intimtorna (Kegel gyakorlatok, gáttorna)

naponta végzendő tornagyakorlatok, mely során akaratlagosan kell megfeszítened a medencefenéki izmaidat. Hátránya, hogy a hatás kialakulása nagyon lassú, hónapokig tartó “edzésére” van szükség. Bár az intimtorna az inkontinencia házilagos kezelésének legolcsóbb és legegyszerűbb módja, de a leglassabb is. Az izomstimulációval tizedannyi idő alatt érhetsz el eredményt.

 

biofeedback

olyan berendezés, amely a hüvelybe vagy a végbélnyílásba helyezett érzékelőszondával segíti az intimtornát. Az izom megfeszítését a készülék érzékeli és visszajelez. Például számmal vagy fénnyel jelzi az összehúzódás erejét. Maga a biofeedback készülék nem kezel, hanem segítséget nyújt ahhoz, hogy a gyakorlat leghatékonyabb végrehajtását megtanuld. Biofeedback segítségével az intimtornánál hatékonyabban és gyorsabban érsz el eredményt.

 

FES, azaz funkcionális elektrostimuláció

a medencefenéki záróizmok edzését egy készülék segíti, mely a hüvelyedbe vagy a végbélnyílásodba helyezett elektródán keresztül közvetlenül a medencefenéki izmokat kezeli. Az izmok a stimulációra válaszolnak. Az impulzus frekvenciájától és időtartamától függ, hogy a kezelés az izomerő fokozását vagy éppen a túlfeszült izom relaxálását biztosítja-e. Az egyes inkontinencia formák más impluzust igényelnek. Ezt az intimitást igénylő kezelést otthon, az orvos jelenléte nélkül is biztonságosan elvégezheted.
A stimulációs kezelés lényegesen hatékonyabb az akaratlagosan végzett intimtornánál. Ha a kezelést rendszeresen végzed az izmok megerősödnek és a vizelet-széklet tarthatóvá, az ürítés kontrollálhatóvá válik. Az első eredményeket már 2-3 hét után tapasztalhatod. 8-10 hét után fenntartó kezelésre térhetsz át (heti 1-2 kezelés) és így a hatás tartósan megmarad. (Ha teljesen leállsz a kezelésekkel, idővel az izmok ismét meggyengülnek és a probléma visszatérhet).

 

biofeedback + FES (funkcionális stimuláció)

a legkorszerűbb és leghatékonyabb, egyben a legdrágább inkontinencia kezelő készülék kombinálja a biofeedback és stimulációs kezeléseket. A hüvelyedbe vagy végbélnyílásba helyezett szonda érzékeli, amikor akaratlagosan megfeszíted az izmokat. Ekkor a stimulátor “rásegít”, azaz hatékonyabbá teszi az izomösszehúzódást. A módszer további előnye a záróizmokhoz futó idegek “tanítása”. Sok esetben az akaratlagos összehúzódást a mozgató ideg sérülése vagy más problémája okozza, így az akaratlagos tornát nem is lehet elvégezni. A kombinált biofeedback + stimulátor készülék az inkontinencia kezelés leghatékonyabb házilagos módja.

Néhány esetben az elektrostimuláció nem javasolt, ilyenek például a pacemaker és súlyos szívritmuszavar megléte. Itt olvashatsz részletes információt az elektrostimuláció ellenjavallatairól. 

Arról, hogy hogyan kell az inkontinencia stimulációs kezelését kivitelezni, másik cikkemben olvashatsz. 

 

Az inkontinencia különféle formáinak kezelésére ezeket a készülékeket ajánlom

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 hónap

  Nincs más dolga, mint a cikkem végén ajánlott készülékek nevére kattintani és bővebb információhoz jut.

 • comment-avatar
  Anikó 4 hónap

  Stimulálo készülékröl érdeklödnék

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 5 hónap

  Véleményem szerint a megjelölt gyógyszertől -és általában a gyógyszerektől- minimális hatást remélhet inkontinenciában. A medencefenéki izmok megerősítése intim tornával, izomstimulációval megszünteti, de legalábis jelentsen csökkenti a problémát. És nem kell pelenkázni sem.

 • comment-avatar
  Margit 5 hónap

  Jó napot kívánok!Én az Urostemol Men gyógyszerrel kapcsolatosan szeretnék kérdést feltenni.Férjemnek stressz és késztetéses inkontinenciája van,erre használható-e ez a gyógyszer és mennyi időnek kell eltelnie,hogy a megfelelő hatás kialakuljon?Ha használ esetleg,akkor is állandó szedése javasolt?Jelenleg pelenkanadrágot használ idegszakorvos javaslatára,de ezt nem találom kielégítőnek.Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 8 hónap

  A leírása szerint a problémája kezdődö stressz inkontinencia. Erre a Biolito inkontinencia kezelő készülék is megfelelő. Rendelkezik a megfelelő programmal és hüvelyi elektróda kiegészítővel. Mellesleg az ára is kedvező.

 • comment-avatar
  Ildikó 8 hónap

  Üdvözlöm !Érdeklődni szeretnék hogy melyik készülék lenne számomra a legmegfelelőbb? 50 éves vagyok,4 hónapig olyan munka helyen dolgoztam,ahol vegyszerek irritálták a tüdőmet, állati eredetű száraz ürülék por (már 2 hete ott hagytam), eközben kialakult az állandó köhögés,ami oda vezetett hogy ha köhögök,vagy tüsszentek akkor némi vizelet távozik ennek hatására.Ha fekszem, vagy ülök akkor nem,viszont emeléskor szintén jelentkezik ez a probléma. KB 2 éve nagyon megfáztam,köhögtem vagy másfél honapig akkkor tapasztaltam elősször ezt a problémát. Várom megtisztelő válaszát! Előre is köszönöm!