Inkontinencia kezelése házilag - Dr. Zátrok Zsolt blog

Inkontinencia kezelése házilag

Inkontinencia a vizelet- és/vagy széklet visszatartási nehézség vagy képtelenség. Minden formája igen kellemetlen, még enyhébb formában is akadályozhatja a normális tevékenységet. Súlyosabb formával érintett gyakran az otthonát sem meri elhagyni. A vizeletcsepegés egy tünet, melynek hátterében többféle megbetegedés állhat, így a kivizsgálás legyen az első lépésed. Ha valamely betegség okozza, akkor azt kell kezelni. Ha az inkontinencia oka “szokásos”, akkor többféle tüneti kezelési mód közül választhatsz, de akár véglegesen is megszabadulhatsz a problémától. 

A vizelet vagy széklet elcsepegéséhez, a tartás zavarához vezethet, ha

 • a medencefenéki izmok meggyengülnek, megnyúlnak
 • a húgycső vagy végbélzáró izmaid meggyengülnek
 • az izmok sérülnek baleset, durva szexuális aktus vagy műtét miatt
 • a szülés során sérülnek a jelentős tágulás és/vagy gátmetszés miatt
 • a változókor táján az ösztrogénszint változás miatt a medencefenéki izmok tónusa csökken
 • a húgyhólyag izmainak működése fokozódik vagy a záróizmok összehúzódása romlik (idősebb korban)
 • az ülő-álló munka, az állandó függőleges testhelyzet és a mozgáshiány hatására meggyengülnek az izmok
 • ezek közül több fordul elő együtt.

Az esetek jelentős hányadában az inkontinencia házilag is kezelhető.

Fordulj orvoshoz, hogy kivizsgáljanak. Ha a diagnózisod az alábbiak egyike, akkor az inkontinencia kezelése gyakorlatilag szinte csak házilag végezhető.

 • Stressz inkontinencia: a vizeleted elcsepeg vagy szivárog nevetés, tüsszentés, köhögés, felülés és általában minden olyan helyzetben, amikor a húgyhólyagod nyomás alá kerül.
 • Késztetéses inkontinencia: hirtelen, intenzív vizelési ingered jelentkezik, melyet képtelen vagy elnyomni és a vizelet távozást irányítani. Általában nagyon kevés időd van eljutni a mellékhelyiségig a “baleset” bekövetkezése előtt.
 • Kevert inkontinencia: a fentiek kevert formája, különösen nőknél gyakori.
 • Széklet inkontinencia: képtelen vagy szabályozni a székletürítést.

Az inkontinencia kezelése házilag több módon lehetséges

Szinte minden módszernek vannak korlátai. Néhány csak a tüneteket csökkenti és nincs hatással magára a kiváltó okra. Úgy tartom, hogy a módszerek kombinációja adja a legjobb eredményt.

betét (nadrágpelenka)

alsóneműként viselheted, magába szívja az elcsepegő vizeletet. Alig nagyobb, mint a hagyományos bugyi, a ruha alatt szinte észrevétlen. Semmilyen hatással nincs azonban a kiváltó okra. Ha ezt választod, akkor soha nem fogsz megszabadulni a problémától.

viselkedésterápia

alakíts ki olyan napirendet, amiben rendszeresen és akaratlagosan üríted a vizeleted, székleted. Ha tudod, hogy 2 órán túl válik kritikussá a probléma, akkor 90 percenként szándékosan menj wc-re.

intimtorna (Kegel gyakorlatok, gáttorna)

naponta végzendő tornagyakorlatok, mely során akaratlagosan kell megfeszítened a medencefenéki izmaidat. Hátránya, hogy a hatás kialakulása nagyon lassú, hónapokig tartó “edzésére” van szükség. Bár az intimtorna az inkontinencia házilagos kezelésének legolcsóbb és legegyszerűbb módja, de a leglassabb is. Az izomstimulációval tizedannyi idő alatt érhetsz el eredményt.

biofeedback

olyan berendezés, amely a hüvelybe vagy a végbélnyílásba helyezett érzékelőszondával segíti az intimtornát. Az izom megfeszítését a készülék érzékeli és visszajelez. Például számmal vagy fénnyel jelzi az összehúzódás erejét. Maga a biofeedback készülék nem kezel, hanem segítséget nyújt ahhoz, hogy a gyakorlat leghatékonyabb végrehajtását megtanuld. Biofeedback segítségével az intimtornánál hatékonyabban és gyorsabban érsz el eredményt.

FES, azaz funkcionális elektrostimuláció

a medencefenéki záróizmok edzését egy készülék segíti, mely a hüvelyedbe vagy a végbélnyílásodba helyezett elektródán keresztül közvetlenül a medencefenéki izmokat kezeli. Az izmok a stimulációra válaszolnak. Az impulzus frekvenciájától és időtartamától függ, hogy a kezelés az izomerő fokozását vagy éppen a túlfeszült izom relaxálását biztosítja-e. Az egyes inkontinencia formák más impluzust igényelnek. Ezt az intimitást igénylő kezelést otthon, az orvos jelenléte nélkül is biztonságosan elvégezheted.
A stimulációs kezelés lényegesen hatékonyabb az akaratlagosan végzett intimtornánál. Ha a kezelést rendszeresen végzed az izmok megerősödnek és a vizelet-széklet tarthatóvá, az ürítés kontrollálhatóvá válik. Az első eredményeket már 2-3 hét után tapasztalhatod. 8-10 hét után fenntartó kezelésre térhetsz át (heti 1-2 kezelés) és így a hatás tartósan megmarad. (Ha teljesen leállsz a kezelésekkel, idővel az izmok ismét meggyengülnek és a probléma visszatérhet).

biofeedback + FES (funkcionális stimuláció)

a legkorszerűbb és leghatékonyabb, egyben a legdrágább inkontinencia kezelő készülék kombinálja a biofeedback és stimulációs kezeléseket. A hüvelyedbe vagy végbélnyílásba helyezett szonda érzékeli, amikor akaratlagosan megfeszíted az izmokat. Ekkor a stimulátor “rásegít”, azaz hatékonyabbá teszi az izomösszehúzódást. A módszer további előnye a záróizmokhoz futó idegek “tanítása”. Sok esetben az akaratlagos összehúzódást a mozgató ideg sérülése vagy más problémája okozza, így az akaratlagos tornát nem is lehet elvégezni. A kombinált biofeedback + stimulátor készülék az inkontinencia kezelés leghatékonyabb házilagos módja.

Néhány esetben az elektrostimuláció nem javasolt, ilyenek például a pacemaker és súlyos szívritmuszavar megléte. Itt olvashatsz részletes információt az elektrostimuláció ellenjavallatairól. 

Arról, hogy hogyan kell az inkontinencia stimulációs kezelését kivitelezni, másik cikkemben olvashatsz. 

Mindent egyben az inkontinencia kezeléséről

A vizelet és a széklet inkontinencia erősen rontja az életminőséget. Sokan nem tudják, hogy a legtöbb esetben kezelhető!

Hallottál már az intim tornáról, a funkcionális stimulációról, a biofeedbackről vagy éppen a biofeedback által kiváltott stimulációról? Ezekről a modern, nyugaton már széles körben elterjedt kezelési módokról számos cikket írtam már.

Ha szeretnéd ezeket megkapni, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (18)
 • comment-avatar

  A stressz inkontinenciát a medencefenéki izmok meggyengülése okozza, mely az izmok visszaerősítésével kezelhető. Végezhető intimtornával, ami napi 40-50 perc gyakorlatozás mellett 1-másfél év után hoz eredményt. Az izomstimulációs kezelés nyugat-európában egyre népszerűbb, mert ezt a folyamatot 2-3 hónapra rövidíti le.
  nincs ezeknél gyorsabb módszer. A műtét az, de hatása többnyire csak pár év.

 • comment-avatar
  Szilvia 4 hónap

  Sajnos több éve küszködom vizelet vissza tartással kb 5-10 percig tudom csak tartani,de ha közben köhögés vagy tüsszögés jön rám befolyik. ez miatt betétet használok illetve hasmenés esetén sem tudom kontrollálni; ez kb. 2 éve áll fenn. Akkor kb 1 hétig nem tudtam felkelni bal medencétől erős,keshasitasra hasonló fájdalmam volt.Kezeles,torna és injekció alkalmazása után csillapodott. A mai napig gerinctornaval és B1 vitaminos krémmel kezdem a napot; előfordul gyógyszer is kell.Ma voltam urológiai szakrendelésen elmondtam a problémám,de javaslatot nem kaptam.Enyhe meszesedest állapítottak meg. Hová forduljak,mit tanácsol?
  Sajnos a párom is küszködik hasonló problémával.Szekleturites után olyan mintha szivárognak, csíp a széklet.Pedig ha tehetjuk kimossuk és nedves törlőkendőt is használunk.Sajnos neki is gerincbetegsege van. Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  A szokványos elektródák tartalmazhatnak a jelzett fémekből Keressen olyan elektródát, amiben ilyenek nincsenek (ne lepődjön meg, ha igen drágák).
  Az óvszer ráhúzása hatástalanná teszi a kezelést (a gumi szigetel, azaz ilyen módon nulla a hatás).
  Nem a szexuális örömszerzés a kezelés célja, az sem, hogy javítsa a szexuális élményt. Az inkontinencia megszüntetését célozza. “Mellékhatás” lehet a hüvelyizmok, hüvely körüli izmok erősödése, változása, mely befolyásolhatja, hogy Ön vagy partnere mit érez. De erre vonatkozóan nincsenek orvosi kutatások 🙂

 • comment-avatar
  Veronika 9 hónap

  Kedves Doktor úr!
  57é. Stressz inkontinencia. Megerőltetéskor már 5-6 csepp ürül!

  Milyen fém az érzékelő? Króm, nikkel, (higany)thiomersal és kobalt allergiám van. Ha tartalmazza vmelyiket, használható-e a készülék óvszer ráhúzásával?

  Élek rendszeres nemi életet. (Jobb) lesz a hüvelyi orgazmusom vagy a napi készülék tudatos,”torna jellege”miatt épp kevésbé lesz izgalmas az aktus?

 • comment-avatar

  A proktológusa intintornát javasolt, amiből arra következtetek, hogy széklet inkontinenciára gondol. Erre való az elektroterápia.
  A fém allergia miatt lehet, hogy az végbélbe helyezhető elektróda helyett (mert ezen van fém felület) öntapadós elektródát lehet használni. Ebben a cikkben leírtam, hogyan. A végbélszondával végzett kezelés hatékonyabb és gyorsabban ad eredményt.
  Néhány javasolt készülék.

 • comment-avatar
  László 11 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!50 éves férfi vagyok.Székelés után sokszor kell visszamennem megtörölni úgy érzem mintha szivárogna minimális mennyiség.Ez most inkontinencia?A székletet vissza tudom tartani.Proktológus ajánlott intimtornát. Milyen készüléket ajánl erre a panaszra.Enyhe fémallergiám van.Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  A Myolito 08-as programja a késztetéses inkontinencia kezelésére szolgál, azaz a záróizomzat és hólyag túlzott aktivitását, feszülését csökkenti.
  Ön esetében nem inkontinenciáról van szó, hanem a záróizomzat más okból történő feszüléséről. Az izomlazító impulzusok segíthetnek lazítani a feszülésüket, de a készüléke nem specializált erre.
  A szonda felhelyezése során éreznie kell, ahogy a “helyére csúszik”, a szondán levő mélyedést körülfogja a záróizom. A szonda hegye kb 2-3cm mélyen van ilyenkor, tehát a szondát nem teljesen kell feltolni.

  A kezelni naponta 1-2x elég, többször nem kell. A több kezelés inkább a feszülést fokozza, mint a lazítást.
  A kezelést maximum 30-40 mA erősséggel végezze. Minél nagyobb intenzitást használ, annál inkább keményedik az izom! A 80 is sok, a maximum meg egyenes tilos, ha izomlazításról van szó.
  Az Ön esetében probléma, hogy eleve érzészavara van, így nem is érezheti, hogy mit csinál a készülék és fáj-e a 80mA. Normálisan ennek már fájnia kellene!

  A fájdalomcsillapító programok nem hatnak az izomra, azaz minimális hatásuk van a feszülésre. Erre a 05-ös izomlazító program a hatékonyabb. Ez is végezhető szondával vagy olvassa el ezt a cikkemet és talál benne elektróda felhelyezési javaslatot

  A bőr érzészavar javítására nincs mód ezzel a készülékkel, ha az érzészavar kellemetlen érzéseket okoz (égés, zsibbadás), akkor a TENS programokat (01-02-03-04) programok segíthetnek ezeket megszüntetni, de javítani nem fognak a sérült idegeken.

 • comment-avatar
  Pál 1 év

  Doktor Úr!

  Egy – a lumbális szakaszon – leszakadt porkorong sérvből kialakult cauda equina szindrómám van, melynek következtében a székletet esetenként, a vizeletet egyáltalán nem vagyok képes megindítani. A bőrfelület a fenék illetve comb hatsó tájékon, genitáliákon érzéketlen. Az idegek sérüléséből fakadóan egy állandó kellemetlen, szorító, szúró érzésem van a rektum körül.
  Lassan egy hónapja használom a Myolito két csatornás neutrostimulátorját és bár egyszer telefonon már röviden kaptam öntől instrukciókat az állapotomra hasznos használatával kapcsolatban, kérem ha lesz ideje, itt írásban is fejtse ki mire, milyen programokat használjak!

     1. A 08-cas inkontinencia programnál, szondával a maximum 80as mA erősségen is csak pillanatokra érzek bármit. Szabad a program tejes ideje alatt maximumon, vagy ahhoz közeli erősségen használnom?
  Mennyire kell/érdemes felhelyezni a szondát?
  Lehet ezt a programot naponta többször is használni? 

  2. A fájdalomcsillapító programokat a befeszült izom lazítására is használhatom?
  Ha igen hova érdemes tenni az elektródákat?

   3. Használ bármelyik program a bőrfelület érzőképességének visszanyerésére?
  Ha igen, melyik és hogyan használva?

  Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
  Minden jót!
  Pál

 • comment-avatar

  A hirtelen kezdet miatt inkább húgyuti fertőzésre, felfázásra gondolok. Menjen el urológushoz és nőgyógyászhoz, hogy kivizsgálják a tünet okát! Így távolról ez nem megállapítható.

 • comment-avatar
  Erika 1 év

  Kedves Doktor ur!
  Egy hete kezdodott a panaszon,eloszor megfazasra gyanakodtam,voltam orvosnal (korzetinel)kaptam gyogyszert de sajnos nem mult el a vizelesi inger. Erdekes ,h ejjel nem kell csak napkozben,erzem nagyon kellemetlen erzes.Felek menni urologushoz,azt vettem eszre,h a meleg jot tesz,akkor ugyanis rendben vagyok,ha villanyparnan fekszem.Eros vizelesi ingert erzek napkozben..Az volna a kerdesem,h ez a tunet inkontinencia?? Sose volt ilyen panaszom,nagyon hirtelen jott,egyik naprol a masikra.Koszonom a valaszt. Szep napot kivanok! Borostyan

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Olvassa el ezt a cikkemet: https://elethosszig.hu/vizelet-inkontinencia-izomerosito-kezeles/

  Az Ön esetében az inkontinencia oka több dolog is lehet. Egyrészt az izomzat meggeyngülése (sztressz inkontinencia), másrész a valószínűleg műtéti sérülés miatti beidegzési zavar (késztetéses inkontinencia). Azaz Önnek Kevert típusú inkontinenciája van, mely hatékonyan kezelhető funkcionális stimulációval. Lásd cikkem.

 • comment-avatar
  Andrea 1 év

  Kedves Doktor Úr! Mit ajánlana arra az esetre, ha az inkontinencia műtét utóhatása? Rákműtét során, amikor kivették a méhemet, idegek, izmok, ki tudja még, mik megsérültek azon a területen, és azóta küzdök ezzel a kellemetlenséggel.

  Nem érzek vizelési ingert, és sokszor nem is tudom visszatartani – van még remény, hogy viszonylag fiatalon ezt még rendbehozhassam?

  Előre is köszönöm

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Nincs más dolga, mint a cikkem végén ajánlott készülékek nevére kattintani és bővebb információhoz jut.

 • comment-avatar
  Anikó 2 év

  Stimulálo készülékröl érdeklödnék

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Véleményem szerint a megjelölt gyógyszertől -és általában a gyógyszerektől- minimális hatást remélhet inkontinenciában. A medencefenéki izmok megerősítése intim tornával, izomstimulációval megszünteti, de legalábis jelentsen csökkenti a problémát. És nem kell pelenkázni sem.

 • comment-avatar
  Margit 2 év

  Jó napot kívánok!Én az Urostemol Men gyógyszerrel kapcsolatosan szeretnék kérdést feltenni.Férjemnek stressz és késztetéses inkontinenciája van,erre használható-e ez a gyógyszer és mennyi időnek kell eltelnie,hogy a megfelelő hatás kialakuljon?Ha használ esetleg,akkor is állandó szedése javasolt?Jelenleg pelenkanadrágot használ idegszakorvos javaslatára,de ezt nem találom kielégítőnek.Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  A leírása szerint a problémája kezdődö stressz inkontinencia. Erre a Biolito inkontinencia kezelő készülék is megfelelő. Rendelkezik a megfelelő programmal és hüvelyi elektróda kiegészítővel. Mellesleg az ára is kedvező.

 • comment-avatar
  Ildikó 2 év

  Üdvözlöm !Érdeklődni szeretnék hogy melyik készülék lenne számomra a legmegfelelőbb? 50 éves vagyok,4 hónapig olyan munka helyen dolgoztam,ahol vegyszerek irritálták a tüdőmet, állati eredetű száraz ürülék por (már 2 hete ott hagytam), eközben kialakult az állandó köhögés,ami oda vezetett hogy ha köhögök,vagy tüsszentek akkor némi vizelet távozik ennek hatására.Ha fekszem, vagy ülök akkor nem,viszont emeléskor szintén jelentkezik ez a probléma. KB 2 éve nagyon megfáztam,köhögtem vagy másfél honapig akkkor tapasztaltam elősször ezt a problémát. Várom megtisztelő válaszát! Előre is köszönöm!