Inkontinencia – Ne szégyeld, hanem kezeld!

A vizelet kóros elcsepegése, azaz a vizelettartási képtelenség több embert érint, mint gondolnád. Az inkontinencia a már szült nők kb. ⅔-át érinti, ami megdöbbentően nagy hányad. Csak Magyarországon többszázezren küzdenek vele, világszerte másfél milliárdan. A változókorban lévő nők a leginkább veszélyeztetettek. Az érintettek többsége azonban szégyenli a tüneteit és ezért el sem megy orvoshoz. Pedig van megoldás az “önpelenkázáson”, a gyógyszeres próbálkozáson és a bizonytalan kimenetelű műtéten túl is.

Az inkontinencia lehet enyhe (a távozó vizeletmennyiség 140 ml alatti), középsúlyos (140-300 ml) és súlyos (több mint 300 ml). Az utóbbi esetben a betegek többsége már ágyhoz kötött.

Ne szégyelld! Kezeld hatékonyan!

Legyen szó stressz-, késztetéses- vagy kevert inkontinenciáról, nemcsak szégyenérzetet, de önbizalomhiányt is okozhat az inkontinencia. Úgy érezheted a tested „cserbenhagyott”, nem vagy képes tudatosan irányítani. Ráadásul a vizelettartási problémák kellemetlen tünetei miatt alig vagy egyáltalán nem mozdulsz ki otthonról. Kerülöd a társasági összejöveteleket és ódivatú, lezser nadrágokkal próbálod meg takargatni, hogy pelenkát kel hordanod. Egy tüsszentés, köhögés, vagy akár a nevetés is végzetes lehet. Ha vizeletcsepegésben szenvedsz, nem jársz sportolni sem, mert fizikai aktivitásra súlyosodnak a tüneteid.

Az elveszített önbizalom és maga a probléma káros kihatással lehet a szexuális életedre, végeredményben pedig a házasságodra is. Nemcsak nők, hanem férfiak is lehetnek érintettek: prosztata  megnagyobbodás vagy gyulladás, daganat egyaránt kiválthatja a tüneteket.

A betegek zöme sajnos még a háziorvosától vagy a gyógyszerésztől sem mer kérdezni, nehogy meghallja valaki, mi a problémája, így titkolja azt. Egyáltalán nem beszélnek a problémáról. Ez az elzárkózó, gátlásos magatartás sajnos stresszhez, szorongásos zavarokhoz és depresszióhoz vezethet.

Az inkontinencia legenyhébb formájában is keresd fel a nőgyógyászod vagy urológusod. Fontos megtudnod, mi áll a tünetek mögött! A kiváltó ok lehet például a gátizmok gyengesége szülés(ek) vagy gátmetszés miatt, esetleg fertőzéses gyulladás. Ok lehet továbbá az idegrendszeri gyengeség vagy sérülés is. Egyes betegségek esetén gyakoribb az inkontinencia: Alzheimer-kór, Parkinson-kór, nyitott gerinc, sclerosis multiplex.

Figyelem, felfázás esetén is előfordulhat átmeneti inkontinencia.

Az inkontinencia leghatékonyabb kezelését az izomstimulátor biztosítja

Inkontinenciában a gyógyulást a korszerű izomstimulátor készülékek segítik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a használók döntő hányadánál biztosan segít ez az otthon, diszkréten használható kis orvostechnikai készülék. A kezelés időtartama naponta 10-15 perc. 3-4 hét után már érezni fogod a hatást, 2-3 hónap után csökkentheted a kezelési gyakoriságot és elegendő néhány naponta 1-1 fenntartó kezelés, hogy megakadályozd a kiújulást.

A kezelést otthoni környezetben végezheted, amikor kellő nyugalmat és intimitást biztosíthatsz magadnak. A kezeléshez ugyanis egy vékony szondát kell a hüvelybe (férfiaknál és széklet inkontinenciában a végbélnyílásba) helyezni. A kezelés során a készülék apró és veszélytelen elektromos impulzusokat ad le a szondán keresztül és ez kiváltja a medencefenéki izom összehúzódását. Az izomösszehúzódások sorozatban “érkeznek”, azaz rándulásokat fogsz érezni! Mozgasd meg a szondát (bentebb-kintebb), hogy megtaláld azt a pozíciót, ahol legerősebb összehúzódások keletkeznek. Az érzés hasonló, mint amit az intimtorna során érzel, de a stimuláció lényegesen gyorsabb és hatékonyabb. 15 percnyi stimulációs kezelés 50-60 percnyi intimtorna hatásával ér fel, azaz lényegesen gyorsaban érsz el eredményt stimulációval, mint intimtornával.

Egyetlen kezelés hatása elenyésző! Hasonló ez ha egyetlen alkalommal mész la a konditerembe – semmi változást nem észlesz a kondíciódban, alakodon.

Ha azonban rendszeresen kezelsz, 2-3 hét után már érzehető eredményt ad. A kezeléseket a tünetek teljes megszűnéséig (általában 6-12 hét) kell folytatnod naponta egyszer. 3-4 naponta egy pihenőnapot iktass közbe. Ezután fenntartó kezelésre kell váltanod.

Néhány inkontinencia kezelő stimulátor készülék

A sokféle készülék közül választani nem egyszerű, így nézzünk néhány szempontot, ami segíthet a döntésben.

 • A készülékek egyik csoportja kizárólag az inkontinencia kezelésre “szakosodott”. Mindhárom formára (stressz, késztetéses és kevert inkontinencia) egyaránt biztosít programokat és akár testreszabott, egyéni programot is készíthetsz. A specializált készülékek ezen felül nem kínálnak más elektroterápiás programokat, ezért csak az inkontinencia kezelésre szolgálnak.
 • A készülékek másik csoportja úgynevezett multifunkcionális, azaz többféle elektroterápiás kezelést is biztosítanak (például: fájdalomcsillapító, izomstimulációs, alakformáló, szépségápolási programokat és iontoforézist). Az ilyen készülékkel sok-sok betegség tünetei kezelhetők, sőt akár egy kisebb orvosi rendelő, gyógymasszőr, fizioterapeuta minden igényét is teljesítik, miközben az inkontinencia kezelő tudásuk korlátozott, azaz inkább az enyhe és középsúlyos esetekre valók. A multifunkcionális készülékek ára -a többlettudásnak megfelelően- általában magasabb, mint a specializált, egyfunkciósaké.

Ismerj meg néhány inkontinenciakezelő készüléket

Biolito inkontinencia kezelő készülék

 • Biolito inkontinencia kezelő készülékkétcsatornás készülék
 • 4 féle előre beállított inkontinencia kezelő programmal
 • saját program készítés lehetősége
 • enyhe és közepes vizelet és széklet inkontinenciában szenvedőknek ajánlom
 • megfelelő a stressz, a késztetéses és kevert inkontinencia kezelésére
 • kizárólag inkontinenciára való, más kezelőprogramot nem tartalmaz
 • otthoni használatra javasolt

BioBravo inkontinencia kezelő készülék

 • kétcsatornás készülék
 • 9 előre defininált inkontinencia programmal rendelkezik BioBravo inkontinencia kezelő TENS, izomstimulátor
 • kiváló a stressz, késztetéses és kevert inkontinencia minden súlyossági fokában
 • további 3 saját program hozható létre
 • kiváló otthoni felhasználásra, de magas tudása miatt elsősorban az inkontinencia kezeléssel foglalkozó orvosok, fizikoterapeuták számára ajánlott

Genesy 300 Pro multifunkciós elektroterápiás készülék

 • négycsatornás készülék
 • közel 100 féle, előre defininált programmal rendelkezik, ezek közül egy speciális inkontinencia kezelő Globus Genesy 300 Pro multifunkciós elektroterápiás készülék
 • enyhe és közepes vizelet és széklet inkontinencia esetén ajánlom
 • fájdalomcsillapító, izomerősítő, gyulladáscsökkentő, iontoforézis programok sorát biztosítja, sok-sok tünet kezelésére alkalmas.
 • kiváló otthonra, ha sokféle panaszt kell kezelni
 • fizikoterapeuták, masszőrök és rendelők számára is megfelelő

Javaslatom

Ha az inkontinencia enyhe vagy középsúlyos, akkor a Biolito készülék tökéletesen megfelelő.
A BioBravo készüléket akkor válaszd, ha az inkontinencia tünetei erősek vagy kifejezetten súlyosak, régóta fennállnak, illetve ezt javaslom, ha inkontinencia kezeléssel (is) foglalkozó orvos, fizikoterapeuta vagy.
A multifunkciós Genesy 300 Pro az inkontinenciára nem biztosít többet, mint a Biolito vagy különösen a BioBravo, de sok-sok más kezelési lehetőség is rendelkezésedre áll. Akkor érdemes a Genesy-t választanod, ha más problémákat is kezelni szeretnél vagy családod többi tagjának is szüksége lehet (ízületi, izom, fájdalomcsökkentő, stb.) kezelésekre. Vásárlás előtt gondold végig, milyen kezelések jönnek szóba, és olyan készüléket válassz, ami biztosítja számodra ezeket.

Mindent egyben az inkontinenciáról és FES kezelésről

Szeretnél mindent megtudni arról, hogyan szüntetheted meg az inkontinenciát FES (azaz funkcionális izomstimuláció) segítségével?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel az inkontinenciával kapcsolatban bőséges információ áll rendelkezésre, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet.

Bízom abban, hogy az FES kezelés alapos ismerete segít a tüneteid megszüntetésében, legyen az vizelet vagy akár széklet inkontinencia.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 3 months

  Az állapot oka a végbélzáróizom meggyengülése. Izomstimuláció kiváló és gyors módja az izomerő célzott javításának. A Biolito készülék, az Incoprobe R szondával megfelelő választás.

 • comment-avatar
  B. Csaba 4 months

  Tisztelt Doktor Úr!
  Végbélrákkal műtöttek május 2. majd 4 hónapig sztómám volt. Szeptember 12. zárták a sztómát, utána aranyér problémáim voltak. Jelenlegi problémám, hogy egymás után többször kell wc-re mennem és gyakorlatilag a végbelemből állandóan szivárog a széklet. A székletet akaratlagosan meg tudom tartani, éjjel álmomban kiszivárog egy kicsi. Ha wc-re kell mennem, azt megérzem és tartani is tudom. Biolito készüléket néztem ki magamnak az “R” jelű szondával.
  Kérem szíves tanácsát ezzel kapcsolatban!
  Üdvözlettel,
  B.Csaba