Az isiász – ülőideg gyulladás jelentős fájdalommal jár

Az isiász, azaz az ülőideg gyulladás rendkívül erős fájdalomként jelentkezik. Bár “magától” is megszűnhet néhány hét alatt, de a kínzó fájdalom miatt ez nem könnyű “kivárni”. Persze nem is kell szenvedned. Isiász esetén a fájdalom csillapítása az első teendő. Aztán persze olyan kezelésre van szükséged, mely a kiváltó okot is megszüntetheti. 

 

Az isiász tünetei

Az ülőideg az alsó deréktájról indul ki. Lefut a csípő-fartájákon, át a combokon, le egészen a lábszárig. Ebből következnek az isiászos panaszok is. A fájdalom több helyen is megjelenhet. Korlátozódhat a deréktájra, de többnyire nem itt fáj, hanem lefelé sugárzik a nemi szervek, far, comb hátsó fele, lábszárak hátsó és külső éle irányába. Enyhe esetben csak ez a fájdalom jelentkezik, de okozhat érzészavart és akár bénulást is.

Már említettem, hogy a fájdalom leggyakrabban a faron, a combon vagy a lábszáron jelenik meg és ez becsaphat téged, sőt akár a tapasztalatlan orvost is! Bár a combodnál legerősebb a fájdalom, de az okát fent, az ágyéki gerincnél keresd! Ha a fájdalom a lábszáradon jelenik is meg, mégis fent a gerinctájat kell kezelned és az ülőideget felszabadítani a nyomás alól!

 

Az isiász okai

Az isiásznak számos oka lehet, de mindegyik az ágyéki (más néven lumbális) gerincszakaszod környékét érinti.
Lehet a gerinccsatorna szűkülete, a csigolyák közötti ízületek kopása és meszesedése, az ülőideg összenyomatása (pl. porckorongsérv által), a meggyengült gerinctartó izmok és rossz tartás miatt egymásra torlódó csigolyák nyomása vagy akár a stressz miatti görcsös izomösszehúzódás miatt is. A 4-es vagy 5-ös ágyéki csigolya baleset vagy akár rossz mozdulat miatti elmozdulása is kiválthatja.

Bár kevesen gondolnak erre, azonban az isiász hátterében lelki eredetű okok is állhatnak, amit ne vegyél félvállra! A lélekgyógyászok az isiászt az egyén túlterheltségeként értékelik. A múltbéli vagy jelenkori problémák hurcolása, esetleg a jövőtől való félelem, szorongás is kiválthatja. A fájdalom arra késztetheti a sokszor kisebbrendűségi érzéssel küzdő beteget, hogy megtalálja a megoldást a problémáira, megszüntesse valós vagy képzelt túlterhelését.

Ha korábban még nem volt isiászod, minél előbb keress fel orvost. Derítsék ki az okot és mérjék fel az állapot súlyosságát. Ha ismétlődik a panasz és korábban már kivizsgáltak, akkor kezdheted otthoni kezeléssel.

az isiász leggyakoribb okai

Az isiász otthoni kezelése

Néha olyan súlyos a gerinc elváltozása, hogy csak a műtét segíthet. Erre azonban többnyire csak akkor kerül sor, ha a tüneteid (pl.: tartós fájdalom, érzészavarok, vizelési és székelési zavar) 2-3 hónap alatt sem javulnak, ha a háttérben idegdaganat, porckorongsérv áll vagy ha bénulás jelentkezik.
Porckorongsérv valószínű, ha nyugalomban csökken a fájdalmad, de a hasprés fokozására (pl, tüsszentés, köhintés) fokozódik.
Mindegy, hogy mi az ok, a kezelés célja a fájdalom csökkentése, az ideg felszabadítás a nyomás alól.

 • gyógyszerek
  • izomlazítók
  • fájdalomcsillapítók (főként nem szteroid gyulladáscsökkentő)
  • lehet tabletta, infúzió, izomba adott injekció, fájdalomcsillapító tapasz formában
  • a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek tartós szedése esetén számolni kell nemkívánatos mellékhatásokkal.

Az isiász kezelési stratégiája otthonra 

Háromfázisú kezelés javasolt!

 • az első lépes mindig a fájdalom csillapítása
 • a gerincmelleti izmokban létrejött reflexes izommerevség oldása
 • a gerinctartó izmok megerősítése izomstimulációval
  • ez az isiásztól való megszabadulás legfontosabb lépése. Ha a gerinctartó izmaidat megerősíted, akkor ezzel megakadályozod a csigolyák egymásra torlódását és az ideg nyomás alá kerülését.

Az otthoni fizikoterápiás készülékek ma már mobiltelefon méretűek, ellenőrzött orvosi programokat és terápiás dózisokat biztosítanak. Nincs más dolgod, minthogy betartsd a kezelési utasításokat. Az egyes kezelések általában 20-30 percet vesznek igénybe. Nincs mellékhatásuk. Az ultrahang kivételéve szükség szerint ismételheted.

A fájdalomcsillapító kezelések (TENS, mikoráramú, ultrahang, lágylézer) hatását már az első kezelés alatt vagy néhány kezelés után érezni fogod, míg az izomerősítő kezeléseket hetekig kell végezned. Hasonló ez, mint a tornatermi edzés – egyetlen alkalomtól nem leszel edzett, ha azonban kitartóan tréningezed az izmokat, a kedvező hatás sem marad el.

 

Elektróda felhelyezés isiászos fájdalom esetén

Isiasz-tens-elektroda-felhelyezesAz isiászos fájdalom esetén a TENS-től várhatod a leggyorsabb hatást. A hagyományos, endorfin, modulált TENS programok egyaránt alkalmasak az azonnali fájdalomcsillapításra.

Az alkalmazandó elektródapozíció “trükkös”. Sokan gyakran rossz helyre helyezik az elektródákat. Mivel a fájdalom a legtöbbször a lábba sugárzik, az elektródákat is oda (combra, térdre, lábszárra) ragasztják.

Amint fentebb írtam, az isiász oka fent, az ágyéki-keresztcsonti gerincszakaszon van, a lábon csak úgynevezett kisugárzó fájdalomként jelenik meg. Ebből következően az isiászos fájdalom csökkentésének fókusza a deréktáj.

A helyes elektróda felhelyezés a bal oldali ábrán látható. Más elhelyezés is hatásos lehet, érdemes többet is kipróbálni és a leghatásosabbat választani.

 

Előzd meg az isiászt helyes életmóddal

 • Válassz olyan sportokat, amelyek erősítik a gerinctartó izmaidat és tehermentesítik a porckorongokat. Ideális mozgás az úszás, (szoba)kerékpározás, jóga, bármely hátizomerősítő torna.
 • A panaszok gyökere gyakran a helytelen munkahelyi üléspozíciód. A szék adjon megfelelő támaszt a deréktáji hajlatodnak. A monitorod legyen szemmagasságodban. Ne ücsörögj egész nap, gyakran állj fel és végezz néhány deréklazító mozdulatot.
 • Végezz rendszeresen gerinctornát – napi 15-20 perc már csodákra képes.
 • Ha nehéz tárgyat kell megemelned, egyenes gerinccel, guggolásból indulva végezd.
 • Egyenletesen terheld a két testfeled. Ha mindig ugyanazaon az oldalon cipeled a táskád, az aszimmetrikus terheléssel egyenetlenné válhat az izomzatod is, mely kihat a gerincedre is.
 • Használjon megfelelő fekvőbetétet az ágyadban. Ne legyen sem túl kemény, sem túl “süppedős”.

 

Isiász esetén a  fájdalom azonnali megszüntetésére, illetve a panaszok kezelésére ajánlom

 

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Olvassa el a cikket és megtalálja a javaslataimat.

 • comment-avatar
  Lakatos Ferenc 6 hónap

  Jó napot én nékem ez a betegségem van. Mit tegyek már egy hete igy vagyok de nincs változás