Az isiász - ülőideg gyulladás kínzó fájdalmat okoz - Dr. Zátrok Zsolt blog

Az isiász – ülőideg gyulladás kínzó fájdalmat okoz

Az isiász, azaz az ülőideg gyulladás vagy ülőidegzsába erős deréktáji fájdalom, mely a far, illetve a lábakba sugárzik. Sőt, gyakran csak a lábfájás a panasz, pedig valójában az ágyéki gerincnél van a probléma oka. A tünet és az ok is nagyon hasonlít a lumbágóhoz. Gyakran össze is keverik vele. Isiász esetén a fájdalom csillapítása az első teendő. Aztán persze olyan kezelésre kell váltanod, amely a kiváltó okot is megszüntetheti. 

Az isiász okai

Az ülőideg a IV-V. ágyéki és I. keresztcsonti csigolyák közül indul ki. Az egyik legvastagabb idegköteg a testedben. A farizmok mélyén fut le a csípő belső oldalán, a combokon át, le egészen a lábszárig és ujjakig.

Ahogy a lumbágó, úgy ez is “népbetegség manapság”. Az ülő, mozgásszegény életmódnak, elhízásnak és az elgyengülő hátizomzatnak köszönhető. A gerinctartó izmok és hátfájdalmak kapcsolatáról itt olvashatsz.

Okozhatják persze ennél komolyabb dolgok is, mint a gerinccsatorna szűkülete, a csigolyák közötti ízületek kopása és meszesedése vagy akár a stressz miatti görcsös izomösszehúzódás.

Bár kevesen gondolnak erre, azonban az isiász hátterében lelki eredetű okok is állhatnak, amit ne vegyél félvállról! A pszichológusok az isiászt az egyén túlterheltségeként értékelik. A múltbéli vagy jelenkori problémák hurcolása, esetleg a jövőtől való félelem, szorongás is kiválthatja. A fájdalom arra késztetheti a sokszor kisebbrendűségi érzéssel küzdő beteget, hogy megtalálja a megoldást a problémáira, megszüntesse valós vagy képzelt túlterhelését.

Legtöbbször azonban a meggyengült gerinctartó izmok és rossz tartás miatt egymásra torlódó csigolyák összenyomják a csigolyák közötti porckorongot, ami ellapulva nyomás alá helyezi a mellette levő ülőideget.

az isiász leggyakoribb okai

Az isiász tünetei

A fájdalom több helyen is megjelenhet. Korlátozódhat a deréktájra, de többnyire nem itt fáj, hanem lefelé sugárzik a nemi szervek, far, comb hátsó fele, lábszárak hátsó és külső éle irányába. Enyhe esetben csak a fájdalom jelentkezik, de okozhat érzészavart és akár bénulást is.

A fájdalom leggyakrabban nem a deréktájon jelenik meg, hanem a faron, a combon vagy a lábszáron. Ez becsaphat téged, sőt akár a tapasztalatlan orvost is!

Bár a combodnál legerősebb a fájdalom, de az oka fent, az ágyéki gerincnél van!

Annak ellenére,  hogy a fájdalom a lábszáradon jelenik is, elsősorban nem ezt, hanem az ágyéki gerinctájat kell kezelned. Az ülőideget kell felszabadítani a nyomás alól!

Előzd meg az isiászt helyes életmóddal

 • Válassz olyan sportokat, amelyek erősítik a gerinctartó izmaidat és tehermentesítik a porckorongokat. Ideális mozgás az úszás, (szoba)kerékpározás, jóga, bármely hátizomerősítő torna.
 • A panaszok gyökere gyakran a helytelen munkahelyi üléspozíciód. A szék adjon megfelelő támaszt a deréktáji hajlatodnak. A monitorod legyen szemmagasságodban. Ne ücsörögj egész nap, gyakran állj fel és végezz néhány deréklazító mozdulatot.
 • Végezz rendszeresen gerinctornát – napi 15-20 perc már csodákra képes.
 • Ha nehéz tárgyat kell megemelned, egyenes gerinccel, guggolásból indulva végezd.
 • Egyenletesen terheld a két testfeled. Ha mindig ugyanazon az oldalon cipeled a táskád, az aszimmetrikus terheléssel egyenetlenné válhat az izomzatod is, mely kihat a gerincedre is.
 • Használj megfelelő fekvőbetétet az ágyadban. Ne legyen sem túl kemény, sem túl “süppedős”.

Az isiász otthoni kezelése

Ha korábban még nem volt isiászod, minél előbb keress fel orvost. Derítsék ki az okot és mérjék fel az állapot súlyosságát. Műtét legtöbbször nem szükséges, legfeljebb akkor ha idegrendszeri tüneteid (pl.: fájdalom, érzészavar, izomgyengeség, mozgászavar, vizelet és széklettartási probléma) tartósan fennmaradnak.

Ha már többször volt és ismétlődik a panasz, akkor nem szükséges újabb kivizsgálás – otthoni kezeléssel segíthetsz magadon.

Elsőként a fájdalmat csökkentsd. Erre használd azokat a gyógyszereket, amit az orvosod felírt. Az izomlazítók, fájdalomcsillapítók (főként nem szteroid gyulladáscsökkentők) tabletta, kapszula, tapasz vagy akár kúp formában is elérhetők. E szerek hosszas (többhetes) szedése során nemkívánatos mellékhatásokkal (pl. gyomorfájdalom, fekély, fekete széklet, stb.) számolni kell. Ha ilyet észlelsz fordulj orvoshoz.

A fizikoterápiás módszereket erősítheted a gyógyszerhatást, de még inkább helyettük javasolhatók.

A TENS kezelés helyi fájdalomcsillapító, azaz tüneti hatású. A mikroáramú (MENS) kezeléstől erősebb fájdalomcsillapító hatást várhatsz, fő előnye azonban az idegszál regenerációjának gyorsítása.

A terápiás ultrahang, a lágylézer, és a mágnesterápia elsősorban az akut fájdalmak csillapításában játszik szerepet. Csökkenti a becsípődött ideg ödémáját (duzzanatát).

Az izomstimuláció (EMS) kettős hatású. Egyrészt ellazítja a fájdalom körül bemerevedő izmokat, másrészt rendszeres alkalmazása megerősíti a gerinctartó izmaid! Ez fontos, mert így elkerülheted a kiújulást!

Az isiász kezelési stratégiája otthonra 

 • csillapítsd a fájdalmat
 • csökkentsd az izommerevséget 
 • akadályozd meg a kiújulást a gerinctartó izmok megerősítésével 
  • ez az isiásztól való megszabadulás legfontosabb lépése!
  • Ha a gerinctartó izmaidat megerősíted, akkor ezzel megakadályozod a csigolyák egymásra torlódását és az ideg nyomás alá kerülését.
  • erre való eszköz az izomstimulátor.

Az otthoni fizikoterápiás készülékeket pontosan ilyen állapotok kezelésére hozták létre. Nincs más dolgod, minthogy betartsd a kezelési utasításokat.

Bár akár egyetlen kezelés is csökkentheti a fájdalmad, de a fizikoterápiás kezeléseket kúraszerűen kell alkalmazni, legalább 10-15 napig vagy a teljes gyógyulásig. Pl. az izomerősítő stimuláció hatása 40-50 nap után kezd nyilvánvalóvá válni.

Azt, hogy a gerinctartó izmaidat milyen eszközzel és hogyan erősítheted meg, ebben a cikkemben ismertetem.

blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (24)
 • comment-avatar

  Olvassa el a dermatómákról szóló cikkem. Megértheti belőle, hogy a tünetei alapján melyik gerincszakaszon lehet a porckorong kiboltosulás vagy sérv, ami az idegszálat nyomja. A panaszait a mozgáshiány és az izmai mozgáshiány következtében bekövetkezett elgyengülése okozhatja. Nem tartják meg a csigolyák közötti távolságot, így a gerincből kilépő ideget nyomják. Olvassa el ezt a cikkem is. Benne van, hogy hogyan keletkezik és az is, hogy mit tehet ellene.
  A gerinctartó izmok erejét rendszeres testmozgással lehet megtartani. Amikor fájdalom, idegi tünetek vannak, akkor azonban már nem szabad edzeni, izomstimulátor kezeléssel lehet “visszaállítani” a tartóerőt, majd néhány hét után a rendszeres mozgásra kell áttérni.

 • comment-avatar
  Kovács Ildikó 3 hónap

  Kedves doktor Úr!

  A digitális oktatás miatt rengeteget kellett ülnöm. A derekam fáj is kicsit de nem kellemetlen. A külső combi részeim fájnak inkább. Ami elviselhetetlenebb, hogy bizonyos ülésnél és legtöbbször fekvéskor az egyik lábamba combhajlatból kiinduló vibráló, remegő érzést érzek. Lehet ez is idegi fájdalom? Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  A farba és lábszárba sugárzó fájdalom általában az ülőideg gyulladása, becsípődése, gerincsérv következménye lehet. Szerintem nincs köze a szárkapocs csont műtétével.
  Ideggyógyászt keressen fel a farba és lábba sugárzó fájdalom miatt.

 • comment-avatar
  Pinczel Ilona 3 hónap

  Szép estét kívánok! Szeretném megkérdezni, hogy ezzel a problémával milyen szakembert lehet megkeresni. Nekem a jobb szárkapocs csontomat műtötték meg, mivel elvesztettem az eszméletemet és térdre eshettem. Azóta nem érzem a jobb talpam nagy felületét, valamint iszonyatos fájdalmaim vannak a farcsontom területén, valamint a lábszáramban. Most igazából nem tudom, hogy elvághattak-e egy ideget, vagy nekem is ideggyulladásom van? Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  Az előző válaszomban már benne volt a válasz erre a kérdésére.

 • comment-avatar
  Beáta 4 hónap

  Tisztelt Doktor Úr.Előző válaszára adnék még néhány észrevételt az ülőideg fájdalmam miatt. Voltam már orthopaedián,és amikor mondtam a doktornőnek, hogy már a járásban is akadályoz, néha annyira fáj, hogy húzom a bal lában magam után,akkor azt mondta hogy akkor csináljunk egy csípőröntgent, ami szintén nem mutatott elváltozást.Viszont amikor 10 évvel ezelőtt hüvelyi ultrahangon voltam éreztem, hogy megérinti vele a vizsgáló, és szóltam hogy ott most fáj.De ő is azt mondta hogy nem lát ott semmi eltérést.Van ennek egyáltalán módszere amivel ki lehet mutatni az eltérést, mert én már mostanra kb.gesztenye nagyságúnak érzem a gócót, ami folyamatosan fáj, és már a járásban és a munkavégzésben is akadályoz,állómunka.Egyáltalán merre induljak, és milyen szakorvost keressek meg ezzel,mert félek hogy munkaképtelen leszek emiatt.Válaszát várva, maradok tisztelettel.

 • comment-avatar

  Elvileg lehet ilyen, de nem kell mindig a legrosszabb lehetősélgre gondolni. Az ülőideg bántalmait általában egyszerűbb és veszélytelenebb dolgok okozzák – persze így is nagyon-nagyon kellemetlen tud lenni.
  Egy kivizsgálás során lépésről-lépésre szokás haladni. Eddig kizárták a hasi problémákat. A hasi ultrahang vizsgálatot végző orvos nyilván átnézte a hasüreget és semmi gyanúsat nem talált.
  most folytatni kellene a neurológusnál, az ortopédusnál, reumatológusnál.
  Igen gyakran az ülőgumó fájdalmát a piriformis-szindróma vagy isiász okozza. Lehet még gerincsérv, gerinc-meszesedés, stb.
  Amíg nem tudni, hogy mi a betegség, érdemben kezelni sem lehet.

 • comment-avatar
  Beáta 4 hónap

  Tisztelt Doktor Úr! Mi van akkor ha daganat nyomja a medencében az ülőideget? Ki tudják ezt vizsgálni? Mert legutóbb az ügyeletes orvos a vesémet meg a májamat ultranangozta,de nekem az ülőgumómnál fáj , és azt mondta nem tudja mi a bajom, nem lát semmi eltérést.Pedig már akkor a járás is nehézkes volt, azért mentem az ügyeletre!

 • comment-avatar

  A terhesség során, ahogy a pocak növekszik, fokozatosan megváltozik testének súlypontja és egyre nagyobb teher nehezedik a deréktájra. Úgy tűnik, hogy erre a többlet terhelésre nem készítette fel tornával a gerinctartó izmait. Most egyszerűen nem bírják el a megnőtt súlyt és a megváltozott tartást. A tünetek arra utalnak, hogy az ágyéki gerincszakaszán nyomás alá kerülhettek a csigolyák között kilépő idegszálak.
  Sajnos terhesség alatt -a baba védelme miatt- nem lehet mesterséges izomerősítő eszközt használni és a gyógyszereket sem javaslok pont emiatt.
  Keressen a neten kismamatorna videókat és naponta végezze a gyakorlatokat – óvatosan kezdjen, mert hirtelen és erőteljesen kezdve a panaszai fokozódhatnak.

 • comment-avatar
  Váradi karolina 5 hónap

  Jó napot 7 hónapos terhes vagyok de kb 3 hónapja fáj a fenekemtől a combomig és egyre fájdalmasabb.
  Mit lehet tenni hogy elmúljon a fájdalom ?

 • comment-avatar

  Igen. valószínűleg összefügghet a szokatlan terheléssel, cipekedéssel. Egyszerű esetben akár “sima izomláz” vagy húzódás is lehet, de valószínűbb, hogy isiász, lumbágó, vagy akár gerincsérv. Ezért kellene megvizsgálni, melyik és az alapján kezelni.

 • comment-avatar
  Niki 5 hónap

  Köszönőm szépen a segítséget. Fel keressük a házi orvost. Teherautó soforkent dolgozik, tegnapi nap folyamán a cégnél polcokat raktak össze. Nem lehet hogy ebből kifolyólag fájdult meg a lába.

 • comment-avatar

  Egy friss, váratlanul megjelenő fájdalomnak sok oka lehet. Ennek kiderítése nagyon fontos.
  Kezelni akkor szabad, és jól csak akkor lehet, ha már tudják, hogy mi okozza. (tudni kell, hogy levest vagy sültet fog-e enni, mert ettől függ, hogy a kanalat vagy a kést-villát használja).
  Az ok ismerete nélkül bármely kezelés, bármely gyógyszer veszélyes lehet. A fájdalomcsillapítók elfedhetik a tünetet és ezzel nagyobb bajt okozhatnak.
  Első lépés: forduljon orvoshoz, hogy a fájdalom okát kiderítsék. És ennek megfelelően kezelés javasolnak.

 • comment-avatar
  Niki 5 hónap

  Jó napot!
  Ma reggel a párom fel kelt és arra panaszkodott hogy fáj a lába és zsibbad. Mi lehet ennek az oka. Tudna ebben nekem segíteni vagy milyen gyógyszert ajánlana. Válaszát előre is köszönöm

 • comment-avatar

  Nincs olyan, hogy tens mikroáramú! Van TENS és mikroáramú. Olvassa el, hogy mi a különbség itt.
  Ide kattintva talál isiász kezelésre is alkalmas MENS készülékeket.

 • comment-avatar
  Tímea 6 hónap

  Jó napot kívánok! Az előző hozzászólásokból már megtudtam, hogy az isiászra legjobb a Tens mikroáramú készülék. Van belőle több fajta? Melyiket vegyem meg? Ha még egy készüléket javasolhatna isiászra, melyiket? Válaszát előre is köszönöm.

 • comment-avatar

  Hát igen. Úgy tűnik, hogy jó az öndiagnózisa. A kamionozás a gerincet nagyon megterhelő ülőmunka. Mivel nem mozog, így a gerinctartó izmok gyengék és a gerincre nagyon nagy teher nehezedik. A panaszait isiász vagy piriformis szindróma okozhatja. El kellene mennie kivizsgálásra, hogy kiderüljön van-e operálandó sérv. Ha nincs, akkor a gerinctartó izmok visszaerősítésével néhány hét alatt valószínűleg teljesen megszüntethető a probléma.

 • comment-avatar
  József Kovács 7 hónap

  Üdvözletem doktor ur,

  En jozsef vagyok, kamionozok 2 eve csipokopasom van kb:15eve most 47 eves vagyok. A csipo kopast kezelgetem otthon edzéssel de mostanaban alig van idom 2 hetente.
  Mai nap kb 2 órája erős fajdalmam lett a jobb combomban ha a csipo hoz rakom a kezem/csuklom akkor az ujjaim vegenel kicsit hátrafelé. Alig tudom a fek es gaz pedalon cserelni a labam a ki-be szallas a fulkebe kín keserves kezzel emelem a labam, a jaras is nagyon fájdalmas.
  Ez is esetleg a fent leirt probléma lehet?

  Tisztelettel

  Jozsef

 • comment-avatar

  A háziorvosa tudja megmondani, ki a területileg illetékes.

 • comment-avatar
  Eke Zoltánné 7 hónap

  Több hete irtózatos comb fájdalma van a férjemnek, ülőideg gyulladással kezelték, de semmi sem használt. Hova kérjek beutalót?

 • comment-avatar

  Az isiászos becsípődés néhány nap alatt általában enyhül, néhány hét alatt magától is megszűnik. A masszázs, különösen ha a masszőr nem érti a dolgát, akkor a fájdalmat fokozhatja. Hozzáértő kéz segíthet a panasz oldásában. Otthon a TENS, Mikroáram és izomlazító kezelésekkel tud segíteni. Ehhez megfelelő készülék kell.

 • comment-avatar
  Mariann Vida 7 hónap

  2 hete vannak nekem a fenti tunetek, de 2 napja olyan eros fajdalmam van a jobb labamban hogy megorulok. En Angliaban elek itt sciatica nak hivjak, de az orvos csak 6 het utan kuld el tovabbi kezelesre. Addig naproxen t szedek napi 2×1000 mg-t. Semmit nem er. Lehet menni ilyenkor. Asszorhoz vagy mit lehet tenni hogy enyhuljon a fajdalom?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Olvassa el a cikket és megtalálja a javaslataimat.

 • comment-avatar
  Lakatos Ferenc 1 év

  Jó napot én nékem ez a betegségem van. Mit tegyek már egy hete igy vagyok de nincs változás