Az isiász - ülőideg gyulladás kínzó fájdalmat okoz - Dr. Zátrok Zsolt blog

Az isiász – ülőideg gyulladás kínzó fájdalmat okoz

Az isiász, azaz az ülőideg gyulladás vagy ülőidegzsába erős deréktáji fájdalom, mely a farizmokba vagy a lábakba sugárzik. Gyakran “becsapós”, mert a derék egyáltalán nem fáj, csak a fenék mélyére és a lábra sugárzó fájdalom a panasz. A probléma gyökere azonban az ágyéki gerincnél van! Maga a fájdalom és a kiváltó ok is nagyon hasonlít a lumbágóhoz. Össze is keverhető vele. Cikkem arról szól, mit tehetsz az ismétlődése ellen. 

Az isiász oka

Az ülőideg a IV-V. ágyéki és I. keresztcsonti csigolyák közül indul ki, majd a farizmok alatt, a mélyben fut le a combokon át, le egészen a lábszárig és ujjakig.

az isiász leggyakoribb okai

Isiász esetén az említett csigolyák közötti porckorong meggyengül és megnyomja a csigolyaközötti résben futó idegszálat (Lásd az alábbi ábrát). Amikor az ideg nyomás alá kerül fájdalom lép fel.

Az isiász, a lumbágó és a gerincsérv tulajdonképpen azonos állapot. Ezek ma már “népbetegségek”, azaz nagyon sokakat érintenek. A legfőbb oka a túl sok ülés és a mozgásszegény életmód. A gerinctartó izmok meggyengülnek és nem tartják megfelelően a gerincet, így nagyobb nyomás nehezedik a porckorongokra. Ha ehhez még túlsúly vagy nehéz tárgy megemelése is társul, akkor könnyen megvan a baj. Az isiász, a lumbágó, a gerincsérv többnyire hirtelen, egyetlen mozdulatra alakul ki – hogy aztán hosszasan kínozza az “áldozatát”.


A Gerinctartó izmok és hátfájdalom

A hátfájdalom napjaink egyik leggyakoribb civilizációs betegsége. Egész nap a számítógép előtt gubbasztasz, majd a dugóban zötykölődsz a kocsiban-buszon és alig várod, hogy a karosszékbe huppanva nézd kedvenc sorozatod… Fizikai aktivitásod a nullához közelít… csodálkozol is, vajon mitől kezd fájni a hátad. Minél többet pihensz, annál inkább fáj… Az egész a gerinctartó izmok meggyengülése miatt van. De minél jobban fáj, annál kevesebbet mozogsz. Így nem is lehet megszabadulni a kellemetlen fájdalomtól. De van erre segítség!…kattints ide a teljes cikk megnyitásához


A leggyakoribb okot már említettem, de a gerinccsatorna szűkülete, a csigolyák közötti ízületek kopása és meszesedése vagy akár a stressz miatti görcsös izomösszehúzódás (pl. piriformis szindróma) is kiválthatja az isiászt.

Az isiász hátterében lelki eredetű okok is állhatnak! A pszichológia az egyén túlterheltségeként értékeli – múltbéli vagy jelenkori problémák hurcolása, esetleg a jövőtől való félelem, szorongás is kiválthatja. Az isiász miatti fájdalom arra késztetheti a sokszor kisebbrendűségi érzéssel küzdő beteget, hogy megtalálja a megoldást a problémáira, megszüntesse valós vagy képzelt túlterhelését.

Az isiász tünetei

A fájdalom korlátozódhat a deréktájra, de többnyire nem itt fáj, hanem lefelé sugárzik a fenék mélyére, a comb belső-hátsó felébe, a lábszárak hátsó és külső éle irányába. Enyhe esetben csak a fájdalom van, de mellette érzészavar és akár bénulás is előfordul.

A fájdalom helye becsaphat téged, sőt akár a tapasztalatlan orvost is! Mivel a lábadban érzed a fájdalmat, nem is jut eszedbe, hogy a derekad, gerinced az igazi ok. Bár a lábad fáj erősen, de ennek oka feljebb, az ágyéki gerincnél van!

Tehát nem is a lábat kell kezelni, hanem elsősorban az ágyéki gerincet! A kezelés célja az ülőideg “kiszabadítása” a “becsípődésből”, a porckorong lenyomása alól.


Tanácsok a megelőzéshez

 • Az isiász rendszeres testmozgással, hátizom-erősítő tornával megelőzhető.
 • Válassz olyan sportokat, amelyek erősítik a gerinctartó izmaidat és ezzel tehermentesítik a porckorongokat. Ideális mozgás az úszás, (szoba)kerékpározás, jóga, bármely hátizomerősítő torna.
 • A panaszokat gyakran a rossz munkahelyi ülés váltja ki. A széknek támasztania kell a deréktájad! A monitorodat emeld szemmagasságba. Ne ücsörögj egész nap, gyakran állj fel és végezz néhány deréklazító mozdulatot.
 • Tornázz rendszeresen, már napi 15-20 perc is csodákra képes.
 • Ha nehéz tárgyat kell megemelned, egyenes gerinccel, guggolásból indulva végezd.
 • Egyenletesen terheld a két testfeled. Ha mindig ugyanazon az oldalon cipeled a táskád, az aszimmetrikus terheléssel egyenetlenné válik az izomzatod is, mely kihat a gerincedre is.
 • Használj megfelelő fekvőbetétet az ágyadban. Ne legyen sem túl kemény, sem túl “süppedős”.

Az isiász otthoni kezelése

Ha korábban még nem volt isiászod, minél előbb keresd fel a háziorvosod. El kell küldjön ideggyógyászatra (neurológia) vagy gerincgyógyász központba. Ki kell deríteni a porckorong eltérés mértékét. Ha a porc ép, akkor konzervatív kezelést fognak javasolni. Ha azonban a porc kiszakadt, akkor az idegrendszeri tüneteid eleve súlyosak lehetnek, pl.: a fájdalom mellett érzészavar, izomgyengeség, mozgászavar, vizelet és széklettartási probléma is lehet. A kiszakadt sérvet csak műtéttel lehet megoldani.

Az isiászra jellemző, hogy időről időre ismétlődik, amit az okoz, hogy a panaszok ellenére sem erősíted meg a hátizmaid, nem változtatsz sem a munkádon, sem az életmódodon. Az ilyen ismétlődő panaszok esetén nem szükséges mindig újabb kivizsgálás (csak akkor, ha idegrendszeri tünetek lépnek fel).

Néhány napos otthoni kezeléssel segíthetsz magadon. Egyrészt bevehetsz néhány gyógyszert, melyet épp az ilyen alkalmakra írt fel az orvos. Az izomlazítók, a fájdalomcsillapítók, a nem szteroid gyulladáscsökkentők tabletta, kapszula, tapasz vagy akár kúp formában is elérhetők. E szerek hosszas (többhetes) szedése során nemkívánatos mellékhatásokkal (pl. gyomorfájdalom, fekély, fekete széklet, stb.) számolni kell. Ha ilyet észlelsz fordulj orvoshoz.

A fizikoterápiás berendezések mellékhatásmentesek, egyszerűen alkalmazhatók és hatékonyak. Persze nem csodatevők, azaz nem találsz egyetlen olyan módszert sem, ami egyetlen kezeléssel, egycsapásra elmulasztja a kínokat. Néhány nap alatt, fokozatosan javulhat az állapotod.

Multimodalitásos kezelés

Az isiász multi-modalitásos kezelést igényel. Ez azt jelenti, hogy lehetőleg több eltérő hatásmódú kezelést alkalmazz egymás mellett és ne egyetlen módszert próbálj.

Megértéséhez szokásos példám a barkácsolásról szól. Ha madárodút akarsz készíteni, de csak egy kalapácsod van, akkor soha nem lesz készen. Szükséged van fűrészre, hogy a deszkákat méretre vágd. Fúróra, hogy az odúnyílást elkészítsd. Kalapácsra és szegekre, hogy összeállítsd a falapokat. Egy kampóra, hogy fel tudd akasztani egy ágra.Ha minden szerszámod megvan, de rosszul alkalmazod (a kalapáccsal vágni, a fűrésszel kalapálni akarsz), akkor az eredmény sem lesz jó. Ha megfelelő módon és sorrendben alkalmazod őket, akkor elkészül az odú.

Az isiászra is többféle “szerszám” létezik, egyik sem garantálja önmagában a javulást. A legjobb – és a fizikoterápiás rendelőben ezért kapsz egyszerre többféle kezelést- ha van otthon többféle készüléked. Ha nincs, akkor vedd a legegyszerűbbet (és olcsóbbat) és ennek hatástalansága esetén a bonyolultabb (és drágább) módszer felé haladj.

A következő fejezetben azt veszem sorra, milyen módszerek alkalmazhatók az isiász kezelésére és melyik milyen hatású.

Mit várhatsz az egyes módszerektől

TENS kezelés

Fájdalomcsillapító módszer, melyet a gyógyszerek helyett alkalmazhatsz. Ha velük együtt használod, akkor erősítheted a gyógyszerek hatását, azaz kevesebb mérget kell bevenned. A  TENS hátránya, hogy csak tüneti hatású, azaz nem hat az isiász okára, nem is szünteti meg. 

Mikroáramú (MENS) kezelés

Ez is elektroterápiás módszer, de a TENS-nél erősebb a fájdalomcsillapító hatása. További előnye, hogy csökkenti a becsípődött idegszál duzzanatát (ödémáját) és serkenti, gyorsítja a sérült idegszál regenerációját is.

Terápiás ultrahang

Az ultrahang kezelés az akut időszakban (becsípődéstől számított első három nap) alkalmazva csökkenti az idegszál duzzanatát (ödémáját), enyhíti a fájdalmat. Ellazítja a gerincmelletti izmokat és ezzel csökkenti a fájdalmat. Az ultrahang nem erősíti az izmokat, nincs hatással az esetleges kiújulásra.

Lágylézer és PEMF – pulzáló mágneses mező terápia kezeléseket

E kezelések segítenek az akut fájdalmak csillapításában, fő szerepük a becsípődött ideg körüli ödéma, duzzanat csö9kkentésében, illetve a regenerációjában van. Egyik sem erősíti az izmokat, így nincsenek hatással az esetleges kiújulásra.

Izomstimuláció (EMS)

Isiász esetén legtöbbet az izomstimulációtól (EMS) várhatsz. Hatása kettős. Ellazítja a fájdalom hatására bemerevedett, feszülő gerincmelletti izmokat. Az izomstimuláció legfőbb előnye, hogy 10-12 hétig tartó, napi használatával annyira megerősítheted a gerinctartó izmaid, hogy az isiászos panaszok tartósan megszűnnek. Ez a lényeges, hiszen a gerinctartó izmok visszaerősítése nélkül bármikor elég egy hirtelen mozdulat és kiújulnak a panaszaid.

Az isiász kezelési stratégiája otthonra 

A következőket tartsd szemmel:

csillapítsd a fájdalmat

csökkentsd az izommerevséget 

akadályozd meg a kiújulást a gerinctartó izmok megerősítésével 

 • ez az isiásztól való megszabadulás legfontosabb lépése!
 • Ha a gerinctartó izmaidat megerősíted, akkor ezzel megakadályozod a csigolyák egymásra torlódását és az ideg nyomás alá kerülését.
 • erre való eszköz az izomstimulátor.

Az otthoni fizikoterápiás készülékeket pontosan ilyen állapotok kezelésére hozták létre. Nincs más dolgod, minthogy betartsd a kezelési utasításokat.

Bár akár egyetlen kezelés is mérsékelheti a fájdalmad, de tartós eredményt csak kitartó kezeléssel érhetsz el. A tünetmentesség általában 10-15 nap után érhető el. Ahhoz, hogy megelőzd a kiújulást, a gerinctartó izmok visszaerősítése és kb. 60-90 nap szükséges.

Az isiász otthoni kezelésére ezeket a készülékeket ajánlom

Myolito multifunkciós elektroterápiás készülék

 • alapszintű, 2 csatornás elektroterápiás készülékMyolito 2 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, FEs funkciókkal
 • multifunkciós, azaz TENS, EMS és FES áramokat biztosít, sokoldalúan felhasználható
 • modulált TENS program a fájdalom enyhítésére
 • izomfeszülés, izommerevség oldó program
 • a tartós javulást segítő izomerősítő programok
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • otthoni használatra javasolt
 • ára 25 ezer Ft körüli
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülék

 • középszintű, 4 csatornás elektroterápiás készülékMyoBravo 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, FEs funkciókkal, nagy terület kezelése egyszerre
 • multifunkciós, azaz TENS, EMS és FES áramokat biztosít, sokoldalúan felhasználható
 • modulált TENS program a fájdalom enyhítésére
 • precíz programok izommerevség oldásra és a gerinctartó izmok megerősítésre
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • használható akár csak 1 csatorna (azaz kis izmok kezelésére), akár a legnagyobb izmaink (combok, hát, has) egyidejű kezelésére
 • otthoni használatra, de kezdő fizikoterapeutának, edzőnek is javasolt
 • ára 60 ezer Ft körüli
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Premium 400 multifunkciós elektroterápiás készülék

 • magas tudásszintű, 4 csatornás elektroterápiás készülékPremium 400 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal
 • multifunkciós, azaz izomstimuláción felül más áramformákat is biztosít (TENS, MENS, FES), azaz sokoldalúan felhasználható
 • egyedi “isiász” mikroáramú program, gyors fájdalomcsökentés
 • precíz programok izommerevség oldásra és a gerinctartó izmok megerősítésre
 • saját program készítés lehetősége (szakértelem kell hozzá)
 • használható akár csak 1 csatorna (azaz kis izmok kezelésére), akár a legnagyobb izmaink (combok, hát, has) egyidejű kezelésére
 • otthoni használatra is alkalmas, de megfelel kisebb fizikoterápiás rendelőnek sportklub számára is
 • ára 140-150 ezer Ft körül
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

MediSound Pro II terápiás ultrahang készülék

 • 1Mhz frekvenciájú ultrahangot kibocsátó, terápiás eszközMedisound pro II terápiás ultrahang készülék
 • ellazítja a merev izmokat, enyhíti a feszülő fájdalmat
 • isiász, lumbago tüneti kezelésére
 • otthoni használatra javasolt
 • ára 220 ezer Ft körül
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

Personal Laser L400 lágylézer készülék

 • 808nm infravörös lágylézerpersonal laser L400 lágylézer készülék 808nm lézer
 • 400mW, 12.5 másodperc alatt 5Joule energia beadása
 • nagy hatékonyság és rendkívül rövid kezelési idő
 • enyhíti az ideggyök duzzanatát és ezzel csökkenti a feszülő fájdalmat
 • isiász, lumbago, gerincsérv tüneti kezelésére
 • otthoni és rendelői használatra javasolt
 • ára 330-350 ezer Ft között
 • vásárláshoz kattints ide vagy a képre

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (34)
 • comment-avatar

  Azt nem írta, hogy az elmozdult-elfordult csigolya rögzítve is lett-e? Mondjuk, ahogy írta ez a sérülés a legfelső ágyéki csigolyáknál volt, a panaszok azonban attól lejjebi szakasz érintettségére utalnak, azaz akár az is lehet, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz. Most egy rossz mozdulatra lejjebb történt becsípődés.
  Az előző válaszomban írtam, többféle módszert lehet próbálni – a több együtt nagyobb valószínűséggel segít, mint egy a sok közül.

 • comment-avatar
  Agnes 4 hónap

  Azert volt szukseges, mert elesett az elekromos autojaval. ( feldolt ) Letort egy pici darabka, gondolom a csigolyabol, az pedig elmozdult es el is fordult onnan.

 • comment-avatar

  Miért volt szükség a “cementezésre”?
  A leírása alapján a rossz mozdulat miatt valóban nem az L1-nél lehet a hiba, hanem lejjebb, az L4-L5 szakaszon keletkezett “becsípődés”.
  A morfinos, kábító-fájdalomcsillapítók igen erősek, nincs ennél erősebb fájdalomcsillapító mód. A fizikoterápiás kezelés önmagában biztosan nem váltja ki a gyógyszert, de hozzájárulhatnak a fájdalmak enyhítéséhez. Pl. a gerinc melletti izmok ultrahang kezelése csökkenti az ideggyök duzzanatát, az ágyéki gerincmelletti izmok izomstimulációs lazítása pedig oldja a feszítő fájdalmat. Ezek és a gyógyszeres terápiák egymást segítve enyhíthetik a kínt.

 • comment-avatar
  Agnee 4 hónap

  Jo napot ! Nagymamamrol lenne szo. 2 hete mutottek gercint cementezest hajtottak vegre az L1 es csigolyanal. Minden szep es jo volt, hazaengedtek, 1 hetig voltak fajdalmai(erosek, de turhetoek). Mutet utan 1 hettel ahogy fordult az agyban, igy erezte, mintha valami roppant bolna. Ez ota elviselhetetlen fajdalmai vannak. Voltunk surgossegin, rontgent keszitettek, azt mondtak minden ok, a hatgerincnel nincs baj. Viszont a hatgerince mellett lent detek tajekon, balta kb 5-6 cm re lett egy kis bemelyedes( lyuk ). A deteka faj es oldalt elore a has tajekba, valamint fent a combnyaktol le balra a laba. Megjegyzes, hogy mozgasra szinte keptelen, morfium alapu fajdalomcsillapitokat szed, es mar nem tudom mit tehetnek, hogy enyhitsek a fajdalman. Beszeltem egy fizioterapeutaval, o csak penteken tud hazhoz jonni. On szerint lehet -e ez valami idegbecsipodes ? Valaszat elore koszonom.

 • comment-avatar

  Az isiász nem a gyorsan megszűnő, átmeneti tünet kategóriába tartozik. Eltűntetni csak hosszú idő alatt lehet. Versenyezni vele meg… hát…nem a kockázatos az igazán jó szó rá. Az élete függ a versenytől?? Ha tényleg isiász, akkor azt jelenti, hogy a porckorongokkal, csigolyákkal van baj az alsó lumbális szakaszon. Az isiász egy utolsó figyelmeztetés a gerincsérv előtt. Ezzel nem versenyezni kell! Hanem kideríteni, mi is a pontos helyzet és korrigálni! Lehet, hogy valóban csak az erős túlterhelés okozza. Akkor is módosítani kell az edzésmunkán, mert ha csak a túlterhelés, akkor is heteket vesz igénybe a gyógyulás. Az alternatíva az, hogy érzéstelenítő blokádot nyomnak az ideg kilépési pontjára. Ami megengedi, hogy versenyezzen relatíve fájdalommentesen – de egyben a nagyon komoly sérülés kockázatát is jelenti. Ha nem érzi a fájdalmat, azt sem érzi, meddig “mehet el”.
  Én azt javaslom, hogy az egészségét helyezze előbbre, menjen kivizsgálásra, találják meg, miért nem bírja a terhelést az ágyéki gerince. Erősítse meg a gerinctartó izmokat a terhelésnek megfelelőre. Ez fogja elvinni a panaszait. Lehet, hogy elmegy fél éve, de a másik oldalon akár egy súlyos és maradandó sérülés lehet.

 • comment-avatar
  Aliz 5 hónap

  Az lenne a kérdésem ,hogy én 7 éve fitneszezek es ezen a hétvégén lesz a versenyem es ugye fáj ott hátul a fenekem és a combhajlításánál.Ez kb.3 napja kezdődött ,de tegnap alig edzettem mert sirni tudtam a fájdalomtól .Szerintem ez a túlterhelés miatt van ,de tudna segiteni hogy lehetne helyre hozni 4 nap alatt ? Az a baj ,hogy nincs sok időm egy elég fontos versenyem lesz hétvégén. Válaszát előre is köszönöm.

 • comment-avatar

  Mivel a tünetei változatlanul fennállnak, így kezelésre van szüksége. Különféle fizikoterápiák, gyógytorna a legjobb. Abban téved, hogy ha kapott 10 kezelést és 10x volt gyógytornán, akkor már történt valami. A fizikoterápia és a gyógytorna is hosszú időn át alkalmazandó, egészen a gyógyulásig. Gereincpanaszok esetén ez lehet több nap vagy több is.
  Menjen vissza a gyógytornászhoz, fizikoterapeutához és folytassa a kezeléseket.

 • comment-avatar
  Teréz 9 hónap

  Kérdésem a következő. Két éve érzéstelenítettek többszöri szúràssal a gerincbe. Azóta írtózatos fàjdalmaim vannak. A legnehezebb ülő helyzetből felàllni. Mr vizsgàlat kisizületi gyulladást mutatott és meszesedést csontkinövéseket a csigolyákon. Fizikoterápiások, gyógytornán túl vagyok. Folyamatosan masszíroztatom lassan egy éve hetente, de a fàjdalom felállásnál nagyon ritkán kis időre csitul csupán. Tartok tőle, hogy súlyosabb következményei lesznek ennek az évek óta fennálló gyulladásnak. Kérem segítsen kihez forduljak és mit tegyek.

 • comment-avatar

  A gerincsérv magától nem húzódik vissza. A gerinctartó izomzat megerősítése nagy fontosságú. A gerinctorna azonban a panaszok fokozódását okozhatja. Első lépésként a gerinctartó izmok izomstimulációs megerősítését javaslom. Olvassa el ezt a cikkem. Amikor végzett, akkor ezzel folytassa.

 • comment-avatar
  B.Brigitta 12 hónap

  Nekem sajnos kiszakadt L5- ös gerincsèrvem van. MR törtènt. A bal làban 2 hètig le volt zsibbadva..mèg itt ott kevèsbè èrzèketlen. Viszont az ūlögumòm fàj nagyon mostansàg.. Piriformis izomra gyakorlatot csinàltam rèszben csökkent a fàjdalom de van mèg. Egy hèt mulva kezdhetem a mèly hàtizom erősitő tornàt. Kèrdèsem az lenne..hogy jò ötlet volt a piriformis izomra a torna? Igy hogy kiszakadt a sèrv egy hònapja? Vàlaszàt köszönöm.

 • comment-avatar

  Olvassa el a dermatómákról szóló cikkem. Megértheti belőle, hogy a tünetei alapján melyik gerincszakaszon lehet a porckorong kiboltosulás vagy sérv, ami az idegszálat nyomja. A panaszait a mozgáshiány és az izmai mozgáshiány következtében bekövetkezett elgyengülése okozhatja. Nem tartják meg a csigolyák közötti távolságot, így a gerincből kilépő ideget nyomják. Olvassa el ezt a cikkem is. Benne van, hogy hogyan keletkezik és az is, hogy mit tehet ellene.
  A gerinctartó izmok erejét rendszeres testmozgással lehet megtartani. Amikor fájdalom, idegi tünetek vannak, akkor azonban már nem szabad edzeni, izomstimulátor kezeléssel lehet “visszaállítani” a tartóerőt, majd néhány hét után a rendszeres mozgásra kell áttérni.

 • comment-avatar
  Kovács Ildikó 1 év

  Kedves doktor Úr!

  A digitális oktatás miatt rengeteget kellett ülnöm. A derekam fáj is kicsit de nem kellemetlen. A külső combi részeim fájnak inkább. Ami elviselhetetlenebb, hogy bizonyos ülésnél és legtöbbször fekvéskor az egyik lábamba combhajlatból kiinduló vibráló, remegő érzést érzek. Lehet ez is idegi fájdalom? Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  A farba és lábszárba sugárzó fájdalom általában az ülőideg gyulladása, becsípődése, gerincsérv következménye lehet. Szerintem nincs köze a szárkapocs csont műtétével.
  Ideggyógyászt keressen fel a farba és lábba sugárzó fájdalom miatt.

 • comment-avatar
  Pinczel Ilona 1 év

  Szép estét kívánok! Szeretném megkérdezni, hogy ezzel a problémával milyen szakembert lehet megkeresni. Nekem a jobb szárkapocs csontomat műtötték meg, mivel elvesztettem az eszméletemet és térdre eshettem. Azóta nem érzem a jobb talpam nagy felületét, valamint iszonyatos fájdalmaim vannak a farcsontom területén, valamint a lábszáramban. Most igazából nem tudom, hogy elvághattak-e egy ideget, vagy nekem is ideggyulladásom van? Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  Az előző válaszomban már benne volt a válasz erre a kérdésére.

 • comment-avatar
  Beáta 1 év

  Tisztelt Doktor Úr.Előző válaszára adnék még néhány észrevételt az ülőideg fájdalmam miatt. Voltam már orthopaedián,és amikor mondtam a doktornőnek, hogy már a járásban is akadályoz, néha annyira fáj, hogy húzom a bal lában magam után,akkor azt mondta hogy akkor csináljunk egy csípőröntgent, ami szintén nem mutatott elváltozást.Viszont amikor 10 évvel ezelőtt hüvelyi ultrahangon voltam éreztem, hogy megérinti vele a vizsgáló, és szóltam hogy ott most fáj.De ő is azt mondta hogy nem lát ott semmi eltérést.Van ennek egyáltalán módszere amivel ki lehet mutatni az eltérést, mert én már mostanra kb.gesztenye nagyságúnak érzem a gócót, ami folyamatosan fáj, és már a járásban és a munkavégzésben is akadályoz,állómunka.Egyáltalán merre induljak, és milyen szakorvost keressek meg ezzel,mert félek hogy munkaképtelen leszek emiatt.Válaszát várva, maradok tisztelettel.

 • comment-avatar

  Elvileg lehet ilyen, de nem kell mindig a legrosszabb lehetősélgre gondolni. Az ülőideg bántalmait általában egyszerűbb és veszélytelenebb dolgok okozzák – persze így is nagyon-nagyon kellemetlen tud lenni.
  Egy kivizsgálás során lépésről-lépésre szokás haladni. Eddig kizárták a hasi problémákat. A hasi ultrahang vizsgálatot végző orvos nyilván átnézte a hasüreget és semmi gyanúsat nem talált.
  most folytatni kellene a neurológusnál, az ortopédusnál, reumatológusnál.
  Igen gyakran az ülőgumó fájdalmát a piriformis-szindróma vagy isiász okozza. Lehet még gerincsérv, gerinc-meszesedés, stb.
  Amíg nem tudni, hogy mi a betegség, érdemben kezelni sem lehet.

 • comment-avatar
  Beáta 1 év

  Tisztelt Doktor Úr! Mi van akkor ha daganat nyomja a medencében az ülőideget? Ki tudják ezt vizsgálni? Mert legutóbb az ügyeletes orvos a vesémet meg a májamat ultranangozta,de nekem az ülőgumómnál fáj , és azt mondta nem tudja mi a bajom, nem lát semmi eltérést.Pedig már akkor a járás is nehézkes volt, azért mentem az ügyeletre!

 • comment-avatar

  A terhesség során, ahogy a pocak növekszik, fokozatosan megváltozik testének súlypontja és egyre nagyobb teher nehezedik a deréktájra. Úgy tűnik, hogy erre a többlet terhelésre nem készítette fel tornával a gerinctartó izmait. Most egyszerűen nem bírják el a megnőtt súlyt és a megváltozott tartást. A tünetek arra utalnak, hogy az ágyéki gerincszakaszán nyomás alá kerülhettek a csigolyák között kilépő idegszálak.
  Sajnos terhesség alatt -a baba védelme miatt- nem lehet mesterséges izomerősítő eszközt használni és a gyógyszereket sem javaslok pont emiatt.
  Keressen a neten kismamatorna videókat és naponta végezze a gyakorlatokat – óvatosan kezdjen, mert hirtelen és erőteljesen kezdve a panaszai fokozódhatnak.

 • comment-avatar
  Váradi karolina 1 év

  Jó napot 7 hónapos terhes vagyok de kb 3 hónapja fáj a fenekemtől a combomig és egyre fájdalmasabb.
  Mit lehet tenni hogy elmúljon a fájdalom ?

 • comment-avatar

  Igen. valószínűleg összefügghet a szokatlan terheléssel, cipekedéssel. Egyszerű esetben akár “sima izomláz” vagy húzódás is lehet, de valószínűbb, hogy isiász, lumbágó, vagy akár gerincsérv. Ezért kellene megvizsgálni, melyik és az alapján kezelni.

 • comment-avatar
  Niki 1 év

  Köszönőm szépen a segítséget. Fel keressük a házi orvost. Teherautó soforkent dolgozik, tegnapi nap folyamán a cégnél polcokat raktak össze. Nem lehet hogy ebből kifolyólag fájdult meg a lába.

 • comment-avatar

  Egy friss, váratlanul megjelenő fájdalomnak sok oka lehet. Ennek kiderítése nagyon fontos.
  Kezelni akkor szabad, és jól csak akkor lehet, ha már tudják, hogy mi okozza. (tudni kell, hogy levest vagy sültet fog-e enni, mert ettől függ, hogy a kanalat vagy a kést-villát használja).
  Az ok ismerete nélkül bármely kezelés, bármely gyógyszer veszélyes lehet. A fájdalomcsillapítók elfedhetik a tünetet és ezzel nagyobb bajt okozhatnak.
  Első lépés: forduljon orvoshoz, hogy a fájdalom okát kiderítsék. És ennek megfelelően kezelés javasolnak.

 • comment-avatar
  Niki 1 év

  Jó napot!
  Ma reggel a párom fel kelt és arra panaszkodott hogy fáj a lába és zsibbad. Mi lehet ennek az oka. Tudna ebben nekem segíteni vagy milyen gyógyszert ajánlana. Válaszát előre is köszönöm

 • comment-avatar

  Nincs olyan, hogy tens mikroáramú! Van TENS és mikroáramú. Olvassa el, hogy mi a különbség itt.
  Ide kattintva talál isiász kezelésre is alkalmas MENS készülékeket.

 • comment-avatar
  Tímea 2 év

  Jó napot kívánok! Az előző hozzászólásokból már megtudtam, hogy az isiászra legjobb a Tens mikroáramú készülék. Van belőle több fajta? Melyiket vegyem meg? Ha még egy készüléket javasolhatna isiászra, melyiket? Válaszát előre is köszönöm.

 • comment-avatar

  Hát igen. Úgy tűnik, hogy jó az öndiagnózisa. A kamionozás a gerincet nagyon megterhelő ülőmunka. Mivel nem mozog, így a gerinctartó izmok gyengék és a gerincre nagyon nagy teher nehezedik. A panaszait isiász vagy piriformis szindróma okozhatja. El kellene mennie kivizsgálásra, hogy kiderüljön van-e operálandó sérv. Ha nincs, akkor a gerinctartó izmok visszaerősítésével néhány hét alatt valószínűleg teljesen megszüntethető a probléma.

 • comment-avatar
  József Kovács 2 év

  Üdvözletem doktor ur,

  En jozsef vagyok, kamionozok 2 eve csipokopasom van kb:15eve most 47 eves vagyok. A csipo kopast kezelgetem otthon edzéssel de mostanaban alig van idom 2 hetente.
  Mai nap kb 2 órája erős fajdalmam lett a jobb combomban ha a csipo hoz rakom a kezem/csuklom akkor az ujjaim vegenel kicsit hátrafelé. Alig tudom a fek es gaz pedalon cserelni a labam a ki-be szallas a fulkebe kín keserves kezzel emelem a labam, a jaras is nagyon fájdalmas.
  Ez is esetleg a fent leirt probléma lehet?

  Tisztelettel

  Jozsef

 • comment-avatar

  A háziorvosa tudja megmondani, ki a területileg illetékes.

 • comment-avatar
  Eke Zoltánné 2 év

  Több hete irtózatos comb fájdalma van a férjemnek, ülőideg gyulladással kezelték, de semmi sem használt. Hova kérjek beutalót?

 • comment-avatar

  Az isiászos becsípődés néhány nap alatt általában enyhül, néhány hét alatt magától is megszűnik. A masszázs, különösen ha a masszőr nem érti a dolgát, akkor a fájdalmat fokozhatja. Hozzáértő kéz segíthet a panasz oldásában. Otthon a TENS, Mikroáram és izomlazító kezelésekkel tud segíteni. Ehhez megfelelő készülék kell.

 • comment-avatar
  Mariann Vida 2 év

  2 hete vannak nekem a fenti tunetek, de 2 napja olyan eros fajdalmam van a jobb labamban hogy megorulok. En Angliaban elek itt sciatica nak hivjak, de az orvos csak 6 het utan kuld el tovabbi kezelesre. Addig naproxen t szedek napi 2×1000 mg-t. Semmit nem er. Lehet menni ilyenkor. Asszorhoz vagy mit lehet tenni hogy enyhuljon a fajdalom?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 3 év

  Olvassa el a cikket és megtalálja a javaslataimat.

 • comment-avatar
  Lakatos Ferenc 3 év

  Jó napot én nékem ez a betegségem van. Mit tegyek már egy hete igy vagyok de nincs változás