Izomstimuláció, avagy izomképességeink „felülírása”

Sokszor hallunk csodaszerekről, melyek úgy szabadítanak meg minket nem kívánt kilóinktól vagy tüntetik el szarkalábainkat, esetleg gyógyítják meg sportsérülésünket, hogy közben a kanapén ülve nézzük kedvenc sorozatunkat vagy épp lepihenünk pár percre, miután elvittük a gyerekeket az iskolába. Ezek közös jellemzője, hogy eredményük – állítólag – szinte varázsütésre jelentezik. Megtanultuk már, hogy nem mindig szabad hinni azon reklámoknak, amelyek olyan világot ígérnek, mely „túl szép, hogy igaz legyen”; azonban létezik olyan módszer, mely valóban pozitív hatással van izmainkra mindenféle tényleges megerőltetés nélkül is: ez pedig az izomstimuláció. Az izmok elektromos stimulálásával viszont csak „félig van tele a pohár”: ahhoz, hogy teletöltsük azt, a hagyományos edzést kell kiegészítenünk ezzel a módszerrel.  

Egy kis történelem: az elődeink és az elektromos impulzusok

Az elektromos impulzusok izmokon, idegvégződéseken történő alkalmazásával olyan hatás váltható ki, amely megegyezik az e területeken történő „eredeti” izomösszehúzódások hatásával – azaz a testünk gyakorlatilag nem érzékeli a különbséget aközött, hogy épp egy hathatós edzésen veszünk-e részt vagy izomstimulációs kezelésen vagyunk-e. A módszert régebb óta használják, mint gondolnánk – noha természetesen nem a ma ismert formájában.

Egyiptomban például már évezredekkel ezelőtt felismerték az elektromos impulzusok pozitív hatásait: elektromos töltéseket generáló halakat használtak egyes betegségek kezelésére. A módszer – nyilvánvaló kockázatai ellenére – olyannyira hatékonynak bizonyult, hogy az egyiptomiak példáját követték elsőként a görögök, majd a rómaiak is; de érdekes módon a huszadik század közepéig nem használták ezt a megoldást a sport világában. Az 1960-as évekre már más lett a helyzet: ekkor szovjet atlétákat vetettek elektromos kezelések alá erejük növelése (és ennek demonstrálása) érdekében. Akkoriban egy ilyen kezelés még nagy tortúrával járt, a kivitelezés azonban azóta meglehetősen sokat változott: míg régebben az izomstimulációs kezelésekhez óriási, akár a 20 kilogrammot is elérő, helyhez kötött készülékeket használtak, manapság már legalább ugyanolyan eredményeket lehet elérni hordozható és rendkívül könnyű eszközökkel, melyek olyan aprók, hogy még a tenyerünkben is elférnek.

Milyen célokra lehet használni az elektrostimulációt?

Amikor egy akaratlagos mozgást indítunk, az agy motoros központja elektromos jelet küld az összehúzandó izomnak. Ezután az izom összehúzódik, ezzel pedig elvégezzük a kívánt mozdulatot. Hasonló mechanizmus lép életbe akkor is, amikor ezt az összehúzódást elektrostimulátor által idézzük elő.

Az elektrostimulációnak két fő felhasználási területe van:

 • az izomstimuláció, mely az erő fejlesztésére és különböző esztétikai kezelésekhez ideális;
 • valamint az idegvégződések stimulációja, mely fájdalomcsillapító kezelések elvégzésére hivatott.

Az elérni kívánt eredménytől függően az izomstimulációs kezelés többféle célt is szolgálhat:

 • betegségben szenvedők javulást érhetnek el használatával,
 • traumát szenvedett személyek felgyorsíthatják a rehabilitációs folyamatot általa,
 • sportolók növelhetik vele teljesítményüket (hagyományos edzéseik mellett, egyfajta kiegészítésként),
 • szépülni vágyók” pedig testük esztétikai hibáit javíthatják ki a segítségével.

Milyen intenzitású izomstimuláció ajánlott?

Ahhoz, hogy elérjük az izomösszehúzódást, mindenkinek más és más intenzitás szükséges; az eredmény nagyban függ olyan tényezőktől is, mint például az elektródák pozíciója, az alatta fekvő zsírszövet, az izzadás vagy a kezelt felületen található szőrmennyiség. Sőt mivel szöveteink reagálnak a stimulációra és igyekeznek alkalmazkodni hozzá, ebből következik, hogy ugyanolyan áramerősség más és más érzést kelt bennünk a különböző alkalmakkor, mely érzések még testünk jobb és bal oldalain is eltérhetnek. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy egy izomstimulációs folyamat teljes időtartama alatt szükséges az intenzitást szabályozni, hiszen csak így lehet sikeres a munkafolyamat.

Milyen típusai vannak az izomstimulációnak, melyik mire alkalmas?

A Globus elektrostimulátorok többféle izomstimulációs módot is biztosítanak, melyek eltérő célok elérésében segítenek.

 • A szakaszos izomstimuláció során váltakoznak a működési és nyugalmi, azaz aktív és passzív periódusok. Ennek a módszernek a segítségével a nyugalmi állapot során biztosítható az aktív levezetés.
 • A frekvenciamodulációs stimuláció alatt a frekvencia előre meghatározott értékek között váltakozik, amivel nagyobb számú izomrostot is be lehet vonni a munkafolyamatba. Főként esztétikai kezelésekre, valamint meghatározott programokra (sportolóknál például robbanékonyság fejlesztésére) alkalmazzák.
 • Az amplitúdómodulációs stimuláció esetében az impulzus amplitúdója, azaz időtartama váltakozik – az előbbihez hasonlóan – előre meghatározott értékek között. Ez a típus leginkább esztétikai és fitneszkezelésekhez optimális.
 • A BIO-PULSE stimuláció, mely a Globus úttörő megoldása, az amplitúdó és a frekvencia különböző típusú átmeneteiből tevődik össze, és a szépségápolási és wellness felhasználási területein túl relaxációs, stresszoldó masszázsprogramok esetében javasolt.

Az izomstimuláció alkalmazása a sportban

izomstimulációNem szabad elfelejtenünk, hogy a hagyományos edzés nem nélkülözhető például az alapképességek vonatkozásában, a légzési-keringési rendszer alkalmazkodásának kialakításában; ugyanakkor az is igaz, hogy izomstimulációval bármely izom, sőt akár izomrost is specifikusan edzhető. Attól függően, hogy mit szeretnénk kiemelten erősíteni, lehetőségünk van akár az izomerő, az állóképesség, a gyorsaság vagy éppen a reakcióidő fejlesztésére. Gondoljunk csak bele: micsoda különbség van egy rövid- és egy hosszútávfutó teljesítménye között! Az eltérő tevékenységek eltérő erőtípusok fejlesztését igénylik, így például más stimulációs kezelést szükséges alkalmazni a futballkapusnál (reflex fejlesztése), mást az úszónál (a váll és törzsizmok erősítése), mást a sprinternél (gyorsaság fokozása) és mást a tájékozódási futónál (állóképesség növelése). Az izomstimuláció – a hagyományos edzés kiegészítéseként – mindegyik esetben speciálisan segíti a képességfejlesztést és az egyéni képességek maximális kifejtését – azaz az izomstimulciós kezelésekkel „felülírhatjuk” saját izomzatunk veleszületett, alapvető sajátosságait, olyan képességeket fejleszthetünk nagy hatékonysággal, amelyek „gyenge pontjaink”.

Az elektromos impulzusok alkalmazása a szépségiparban

izomstimuláció a szépségápolásban

Az izomstimuláció nemcsak a sporteredmények (legális!) feltornázásában játszhat szerepet, hanem különböző szépészeti problémákra is megoldást kínál. Szépségipari alkalmazásai két fő területre oszthatók:

 • Bőrhibák kezelésére: ide tartozik (többek között) a szövetfeszesség javítása, azaz a ráncok eltüntetése; a nyirokgyülem (duzzanat) csökkentése, az anyagcsere serkentése, a lokális zsírpárnák csökkentése és eltüntetése; és orvosság lehet sokak egyik legádázabb ellenségére, a narancsbőrre is.
 • Tonizáló és feszesítő programokra: főként azok számára, akiknek nincs elég idejük a mozgásra.

Az izomstimuláció rehabilitációs célú alkalmazásai

Ha valaki mozgásszervi traumát szenved, ami eredményeképp nem mozoghat úgy, mint azelőtt, rendkívül fontos feladattá válik az izom helyreállítása. Ebben segítenek az elektromos impulzusok: lehetővé teszik ennek a gyógyulási folyamatnak a gyorsítását és a mozgáshiányból fakadó felgyülemlett folyadék elvezetését.

A rehabilitációs alkalmazás esetén is igaz azonban, hogy a stimuláció önmagában nem megoldás a problémára: mindig szükséges kikérni szakember véleményét. Az izomstimuláció nem helyettesíti, hanem kiegészíti az gyógytornász felügyelete alatt végzett rehabilitációs foglalkozásokat.

 

Legyen az első hozzászóló on "Izomstimuláció, avagy izomképességeink „felülírása”"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*