Izzadás kezelése iontoforézissel

A túlzott izzadás, azaz hiperhidrózis egy ártalmatlan, azonban az érintett számára igen kellemetlen tünet. Az izzadás kezelése során számos módszerrel próbálkoznak, pedig van egy nagyon egyszerű és hatékony, a csapvizes iontoforézis. Már az 1940-es évek óta használják a kéz és láb izzadás kezelésére, de csak az utóbbi időben jelentek meg olyan eszközök, melyekkel a kezelés igazán hatékonnyá vált és akár otthon is egyszerűen elvégezhető.

Az iontoforézist leginkább azoknak ajánlják, akiknél a recept nélkül vagy akár a receptre kapható szerek sem segítettek és erősebb kezelésre van szükségük! Az iontoforézis drámai módon csökkenti a verejtékezést. Egy tanulmány szerint az iontoforézis a kéz és láb izzadás esetén a betegek 91%-ánál segített. A “sikertelenebb” vizsgálatok során is az esetek 80%-ában csökkentette az izzadást. Hasonló hatású a hónalji izzadás esetén is. Külön előny a teljes mellékhatás mentesség. A kedvező hatás hosszú távon fennmarad, különösen akkor, ha nem hagyod abba a kezeléseket, hanem fenntartó kezelést is végzel.

Az iontoforézis

Az iontoforézis az elektroterápia egyik formája, mely során enyhe elektromos áramot vezetnek át az érintett testtájon. Az izzadás csökkentése érdekében végzett iontoforézis kezelés 15-40 percig tart a készüléktől és a programtól függően. Ezt hetente három-öt alkalommal kell ismételned mindaddig, amíg a kívánt hatás kialakul. Ezután átválthatsz hetente egy-két kezelésre. Ezzel a jó eredményt tartósan fenntarthatod.

Milyen vizet használj?

A kezeléshez egyszerű csapvíz szükséges! A víz minősége településenként eltérő lehet. Túl lágy víz esetén elmaradhat az iontoforézis hatása. A lágy víz nem tartalmaz elegendő ásványi anyagot vagy elektrolitokat (apró elektromos részecskéket). Használj lágyítatlan vizet vagy adj egy teáskanálnyi szódabikarbónát a felhasznált vízhez.
Egyes klinikusok azt javasolják, hogy a sós víznek erőteljesebb a hatása. Ha a sima csapvízzel “elégedetlen vagy”, adja a vízhez kevés konyhasót és így végezd a kezelést.
Bár egy iontoforézis készülék megvásárlása drágának tűnhet (40-45 ezer forinttól kezdődnek a készülékek), de gyorsan átláthatod, hogy mivel az eszköz hosszú évekig, (akár évtizedekig is) “kitart”, további költségek nélkül kezelheted az izzadást.  A túlzott izzadás gyakran “fut végig” a teljes családon, azaz szinte minden családtag érintett. Az iontoforézis készüléket akár a család valamennyi tagja is használhatja.

Fontos tudnivalók az izzadás kezelése előtt

 • Iontoforézis kezelést csak akkor végezz, ha annak nincs ellenjavallata. Ezek azonosak az egyéb elektroterápiás kezeléseknél is figyelembe veendő okokkal. Kövessd a készülékgyártó útmutatását, javaslatait.
 • Fontos tudnod, hogy az iontoforézis során enyhe bizsergő érzést érezhetsz.
 • Tudnod kell azt is, hogy az iontoforézis során használt elektromos áram nem elég erős ahhoz, hogy bármilyen károsodást okozzon.
 • Ne használj iontoforézist terhesség esetén, ha pacemakered van, szívbetegséged vagy epilepsziád van. Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg kezelőorvosod.
 • Iontoforézis kezelés előtt távolítsd el az ékszereket, gyűrűt, karkötőt.
 • Ha seb, karcolás van a bőrödön, akkor a kezelés előtt kend be vazelinnel, ez megvédi a sebet a felázástól. A vazelin akadályozza az iontoforézist, ezért csak szükséges helyen és mértékben alkalmazd.
 • A kezelés enyhe kipirosodást okozhat a bőrön. Ez pár perc alatt elmúlik. Ha nem, akkor kérdezd meg a kezelőorvosod a teendőkről.
 • Ha túlzottan kiszárítja a bőröd, használj kezelés után hidratáló testápolót.

Iontoforézis készülék

Ha otthon, biztonságoan szeretnél izzadáscsökkentő kezelést végezni, akkor olyan elektroterápiás készüléket vásárolj, amely rendelkezik iontoforézis programmal vagy programokkal. Mostanában ezek a készülékek nemcsak iontoforézist, hanem fájdalomcsillapító TENS (idegstimulációs), izomstimulációs (EMS) és más programokat is kínálnak. Azaz egy többfunkciós készülékkel nemcsak az izzadást, hanem számos más tünetet, panaszt is kezelhetsz.

A készülékkel adják vagy hozzá külön vásárolható az iontoforézis készlet. A kezeléshez 2 darab szivacs tok, illetbe a méretben beleilleszkedő karbon-elektróda szükséges.

Általános iontoforézis kezeléshez a szivacsot mártsd vízbe, majd picit nyomd ki (jó nedves legyen, de nem kell csöpögnie). Ezután a karbon-elektródát (fekete műanyag lapnak látszik) bele kell csúsztatni a szivacs “zsebébe”. Az elektródát kábellel csatlakoztasd a készülékhez, majd rögzítsd a kezelendő testtájra a gumipánttal, hogy ne mozduljon el. Az otthoni készülékek általában csak egyetlen csatornán biztosítanak iontoforézist (hiába négycsatornás például a TENS funkciójuk). Ezért a kábelt mindig az egyes csatornába csatlakoztasd (CH1 jelzés általában).

Miután a szivacs nedves, az elektróda a helyén van, a kábelt is csatlakoztattad, kapcsold be a készüléket és válaszd ki a menüből az iontoforézis programot. Emeld az intenzitást (áramerősséget) 10-15mA-re. Amint fentebb írtam, bizsergő érzést érzehetsz. Nem kell félned, semmilyen bajod nem eshet! Ha alig érzel valamit, akkor emeld az intenzitást addig, hogy határozottan érezd a “csipkedést”, de semmiképp ne legyen kellemetlen érzés.

Várd meg amíg a program leáll (ha letelik a kezelési idő, a készülék automatikusan megállítja az áramot). Kapcsold ki a készüléket. A fekete elektródát vedd ki a szivacsból és szárítsd meg. Ne hagyd egyben a szivacsot és karbon-elektródát, mert köztük ásványi anyagok rakódhatnak le és ez rontja a kezelés hatásfokát.

Kéz és láb izzadás kezelése iontoforézissel

kóros kéz és láb izzadás kezelése iontoforézissel

 • Szerezz be nagyméretű iontoforézis készletet, kb. 5x9cm vagy nagyobb karbon-elektróda lappal.
 • Szerezz be két darab műanyag tálat. Egyenként akkorát, amibe a kezed vagy lábad pont belefér.
 • Az edénybe tölts kb 1 cm vastag vízréteget. A kéz vagy láb csak félig merüljön el a vízben!
 • Az előző bekezdésben ismertetett módon csatlakoztasd az elektródát-kábelt-készüléket.
 • Helyezd az egyik szivacsot-elektródát az egyik tálba, a másikat a másikba.
 • Mindkét kézzel vagy lábbal állj rá.
 • Indítsd el a készüléket. Futtasd az iontoforézis programot 10-15mA áramerősséggel.

Hónalj izzadás kezelése iontoforézissel

hónalj izzadás kezelése iontoforézissel

 • Az ismertetett módon csatlakoztasd az elektródát-kábelt-készüléket.
 • Helyezd az egyik megnedvesített szivacsot-elektródát az egyik hónaljad alá, a másikat a másikba. Tartsd szorosan törzshöz zártan a karjaid a kezelés végéig.
 • Indítsd el a készüléket. Futtasd az iontoforézis programot 10-15mA áramerősséggel.

Rendszeres iontoforézis kezelés segítségével nagy valószínűséggel érsz el eredményt a kellemetlen izzadás mérséklésében vagy megszüntetésében.

Ezeket az iontoforézis készülékeket ajánlom

 

Források:

 1. https://www.sweathelp.org/hyperhidrosis-treatments/iontophoresis.html
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=7.%09Dahl+JC%2C+Glent-Madsen+L.+Treatment+of+hyperhidrosis+manuum+by+tap+water+iontophoresis.+Acta+Derm+Venereol.+1989%3B69%3A346-348.
 3. https://www.derm.theclinics.com/article/S0733-8635(14)00076-X/abstract

Legyen az első hozzászóló on "Izzadás kezelése iontoforézissel"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*