Izzadás kezelése csapvíz-iontoforézissel - Dr. Zátrok Zsolt blog

Izzadás kezelése csapvíz-iontoforézissel

A túlzott izzadás, azaz hiperhidrózis egy ártalmatlan, azonban az érintett számára igen kellemetlen tünet. Az izzadás kezelése során számos módszerrel próbálkoznak, pedig van egy nagyon egyszerű és hatékony, a csapvíz iontoforézis. Már az 1970-es évek óta használják a kéz, láb és hónalj izzadás kezelésére, de csak az utóbbi időben jelentek meg olyan eszközök, melyekkel a kezelés igazán hatékonnyá vált és akár otthon is egyszerűen elvégezhető.

Az iontoforézist leginkább azoknak ajánlják, akiknél a recept nélkül vagy akár a receptre kapható szerek sem segítettek és erősebb kezelésre van szükségük! Az iontoforézis drámai módon csökkenti a verejtékezést. Egy tanulmány szerint az iontoforézis a kéz és láb izzadás esetén a betegek 91%-a esetén segített. A “sikertelenebb” vizsgálatok során is az esetek 80%-ban csökkentette az izzadást. Hasonló hatású a hónalji izzadás esetén is. Külön előny a teljes mellékhatás mentesség. A kedvező hatás hosszú távon fennmarad, különösen akkor, ha nem hagyod abba a kezeléseket, hanem fenntartó kezelést is végzel.

Az iontoforézis

Az iontoforézis az elektroterápia egyik formája, mely során enyhe elektromos áramot vezetnek át az érintett testtájon. Az izzadás csökkentése érdekében végzett iontoforézis kezelés 15-20 percig tart a készüléktől és a programtól függően. Ezt hetente három-öt alkalommal kell ismételned mindaddig, amíg a kívánt hatás kialakul. Ezután átválthatsz hetente egy-két kezelésre. Ezzel a jó eredményt tartósan fenntarthatod.

Milyen vizet használj?

A kezeléshez egyszerű csapvíz szükséges! A víz minősége településenként eltérő lehet. Túl lágy víz esetén elmaradhat az iontoforézis hatása. A lágy víz nem tartalmaz elegendő ásványi anyagot vagy elektrolitokat (apró elektromos részecskéket). Használj lágyítatlan vizet vagy adj egy teáskanálnyi szódabikarbónát a felhasznált vízhez.
Egyes klinikusok szerint a sós víznek erőteljesebb a hatása. Ha a sima csapvízzel “elégedetlen vagy”, adj a vízhez negyed kávéskanálnyi konyhasót és így végezd a kezelést.
Bár a kóros izzadás kezelésére specializált készülék megvásárlása drágának tűnhet, de gyorsan átláthatod, hogy mivel az eszköz hosszú évekig, (akár évtizedekig is) “kitart”, további költségek nélkül kezelheted az izzadást. A túlzott izzadás gyakran “fut végig” a teljes családon, azaz szinte minden családtag érintett. Az iontoforézis készüléket akár a család valamennyi tagja is használhatja.

Fontos tudnivalók az izzadás kezelése előtt

 • Iontoforézis kezelést csak akkor végezz, ha annak nincs ellenjavallata. Ezek azonosak az egyéb elektroterápiás kezeléseknél is figyelembe veendő okokkal. Kövesd a készülékgyártó útmutatását, javaslatait.
 • Fontos tudnod, hogy az iontoforézis során enyhe bizsergő érzést érezhetsz.
 • Tudnod kell azt is, hogy az iontoforézis során használt elektromos áram nem elég erős ahhoz, hogy bármilyen károsodást okozzon.
 • Ne használj iontoforézist terhesség esetén, ha pacemakered van, szívbetegséged vagy epilepsziád van. Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg kezelőorvosod.
 • Iontoforézis kezelés előtt távolítsd el az ékszereket, gyűrűt, karkötőt.
 • Ha seb, karcolás van a bőrödön, akkor a kezelés előtt kend be vazelinnel, ez megvédi a sebet a felázástól. A vazelin akadályozza az iontoforézist, ezért csak szükséges helyen és mértékben alkalmazd.
 • A kezelés enyhe kipirosodást okozhat a bőrön. Ez pár perc alatt elmúlik. Ha nem, akkor kérdezd meg a kezelőorvosod a teendőkről.
 • Ha túlzottan kiszárítja a bőröd, használj kezelés után hidratáló testápolót.

Iontoforézis készülék

A legjobb eredményt a speciálisan a kóros izzadás kezelésére készített készülékektől várhatod. A kóros izzadás kezelésében a pulzáló áram (az áram/szünet folyamatos váltogatása) a leghatékonyabb. Ilyen iontoforézist csak a speciálisan az izzadást kezelő készülékeknél – például DermaDry–  alkalmaznak.

Kaphatók olyan otthoni elektroterápiás készülékek, amelyek a fájdalomcsillapító TENS (idegstimulációs), izomstimulációs (EMS) programok mellett iontoforézist is biztosítanak. Az ilyen készülékek főképp az ízületi panaszok kezelésére valók. Az iontoforézis programjuk állandó áramot biztosít, amely 30-40%-kal kisebb hatékonyságú az izzadás kezelésében, mint a pulzáló áramot biztosító készülékek (pl. Dermadry).

A döntésedben szerepet játszhat, hogy a többfunkciós készülékekkel számos ízületi és izom tünetet, panaszt kezelhetsz. A speciálisan az izzadásra való eszközök ezzel szemben kizárólag az izzadás kezelésére jók. A többfunkciós gépek ára esetleg kedvezőbb lehet, de vedd figyelembe azt is, hogy ezekhez általában külön kell megvásárolnod az iontoforézis készlet (2-2 darab szivacs tok és fém vagy karbon elektróda) és a kezeléshez való tálakat is.

Kéz és láb izzadás kezelése iontoforézissel

Maga a kezelés teljesen ugyanúgy történik a pulzáló áramú és hagyományos iontoforézis készülékekkel egyaránt. Nézzük a lépéseket.kóros kéz és láb izzadás kezelése iontoforézissel

 • Vedd elő a készüléket, az iontoforézis készletet, két darab műanyag tálat (akkorát, amibe a kezed vagy lábad pont belefér).
 • Az edénybe tölts fél centiméter vízréteget. A kéz vagy láb csak éppen érjen a vízbe!
 • Csatlakoztasd az elektródát-kábelt-készüléket.
 • Helyezd az egyik szivacsot-elektródát az egyik tálba, a másikat a másikba.
 • Mindkét kézzel vagy lábbal állj rá.
 • Indítsd el a készüléket. Futtasd az iontoforézis programot olyan áramerősséggel, amit elviselsz, de nem okoz fájdalmat.

Hónalj izzadás kezelése iontoforézissel

hónalj izzadás kezelése iontoforézissel

 • Csatlakoztasd az elektródát-kábelt-készüléket.
 • Nedvesítsd meg a szivacsokat és helyezd az egyiket a jobb, a másikat a bal hónaljadba. Tartsd a karjaidat a törzshöz zártan a kezelés végéig.
 • Indítsd el a készüléket. Futtasd az iontoforézis programot olyan áramerősséggel, amit elviselsz, de nem okoz fájdalmat.

Egy kezelés 15-20 perc, egy kúra 12-14 kezelésből álljon. Az eredmény 6-8 hétig marad fenn, utána ismételt kúrára lesz szükséged.

blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (12)
 • comment-avatar

  Köszönöm a visszajelzést.
  A csapvíz iontoforézis kezelést kúraként szokás csinálni. 10-15 nap után a kezelést kapok 90%-a már javulást vagy legalább csökkenést tapasztal. Akinek ilyen rövid idő alatt nem hat, annak tovább kell folytatni a kezelést. Ha 30-40 nap után sincs változás, akkor sajnos az adott betegnél nem hat. Ez szerencsére ritkán, mindössze a készüléket használók 3-5%-a, azaz 100-ból 3-5 ember esetén fordul elő.
  Az intenzív, naponta végzett kúra néhány hétig az izzadás elmarad. Két út van: ilyenkor nem kezel egyáltalán vagy 2-3 naponta csinál egy-egy fenntartó kezelést. Fenntartó kezelésekkel hosszabb ideig tart a hatás.
  Az izzadás vissza fog térni idővel, ekkor újabb intenzív kúra szükséges.

 • comment-avatar

  Tisztelt Doktor Úr!
  A DermaDry fantasztikus készülék! 15 éves lányom kiskora óta szenvedett a túlzott kéz és láb izzadástól. Szó szerint folyt a víz a tenyeréből. Másfél hét használat után teljesen megszűnt az izzadás. Ha nem látom, nem hiszem el! Az lenne a kérdésem, hogy kell-e végezni fenntartó kezelést, vagy meg kell várni, míg visszatérnek a tünetek és utána kezdeni az újabb kúrát? Okozhat-e problémát, ha túl hosszú ideig napi szinten használja a készüléket?
  Szíves válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Bea

 • comment-avatar

  A csapvíz iontoforézis egy teljesen “vegyszermentes” módszer. Semmi káros nem kerülhet a testébe ezen a módon, így a szoptatással sem tudja továbbadni.
  A fejen általában ritkán végzünk elektroterápiás kezelést. Ennek oka, hogy az agy is elektromos módon működik, de lényegesen kisebb áramerősségel. Azaz a koponyán végzett iontoforézis vagy más elektroterápia agyműködési zavarokhoz, akár epilepsziához is vezethet.
  Vannak gyártók, akik nem nagyon törődnek ezzel a kockázattal és a fejen is végeznek iontoforézist. Általános mellékhatás a kezelés során jelentkező fémíz érzés a szájban, ami órákig megmarad. Emiatt a betegek sem szeretik.

 • comment-avatar
  Berényi Katalin 4 hónap

  Tisztelt Doktor úr!Érdeklödni szeretnék,hogy szoptatás alatt is alkalmazható?Illetve azt tetszett irni,hogy nincs olyan készülék ami a fejen is alkalmazható,de az elektro Antiperspiranthoz gèphez kapható.Ön ezt veszélyesnek gondolja,inkább nem ajánlja?Mi lehet a kockázat?Köszönöm a válaszait,Katalin

 • comment-avatar

  A Mio-Ionotens “nem mai gyerek”. Folyamatos áramú iontoforézist biztosít, mely a kóros izzadás kezelésében alacsony hatékonyságú – csak a kezelést kapók 50-60%-a számára hoz valamilyen mértékű javulást.
  Ma már más technológiát alkalmaznak a modern csapvíz iontoforézis készülékek (például Dermadry). Ezek pulzáló egyenáram kezelése jóval hatékonyabb, 90% feletti sikert biztosít, azaz majdnem mindenki számára javulást hoz (bár a javulás mértéke itt is egyénenként eltérő lehet.)
  Mivel a készüléke megvan, így tehet egy próbát a kóros izzadás kezelésére. A készülék 3 programja eltérő frekvenciát alkalmaz. Felváltva használja őket. 2-3 hétig minden nap kezeljen. Ezután “szűrheti le” tanulságot. Ha csökkent az izzadása, akkor ez a készülék is megfelelő lehet.

  Megjegyzem, nem teljesen értem Önt. A Mio-Ionotens olyan elavult eszköz, mint például a tárcsázós telefon. Ha a telefonját már mobilra (sőt okostelefonra) cserélte, akkor a saját egészsége javítására miért akar egy tárcsázós telefon műszaki szintjén levő eszközt (MioIonotens) használni? Ma már lényegesen korszerűbbek léteznek.

 • comment-avatar
  Kornél 7 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!
  Már rendelkezem egy MIO-IONOTENS (I-TECH) típusú készülékkel.Erős hónaljizzadásban szenvedek.Annó a készüléket édesanyám izületi problémáira vásároltuk.Megvan hozzá az elektród a valamint a szivacs is az iontoforézis kezeléshez.A kérédsem,hogy elegendő e ez a készülék vagy szükséges e vásárolni újat a túlzott izzadás kezelésére?A leírása sajnos elég hiányos de három iontpoforézis program is megtalálhaó rajta.
  Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 10 hónap

  Kedves Márti! Nem ismerek olyan -Magyarországon is forgalmazott- készüléket, amit a fej-nyak izzadásra alkalmazni tud. Ez egy nagyon érzékeny terület, azaz elektromossággal “nekieesni” nem kockázatmentes.

 • comment-avatar
  Márti 11 hónap

  Tisztelt doktor úr!
  Szivelégtelenségben és veseelégtelenség, alulműköpajzsmirigy betegségben szenvedek..A fejem borzalmasán izzad retentően zavar..-ön szerint használhatom én a keszüléket..? Előre is köszönöm a választ ..
  Üdvözlettel:Márti

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Köszönöm a visszajelzését! Örömmel hallom, hogy jók a tapasztalatai. A kezelés alkalmazható a gyermekeknél is, ha nincs más ellenjavallata.
  Az intenzitást nem maximum erősségre kell állítani, hanem olyan erősre, ahogy fájdalommentesen eltűri az ember. Azaz addig emelje az intenzitást, amíg azt kényelmesen elviselik. A magasabb intenzitás erősebb hatású – de fájdalmat okozni, elszenvedni NEM KELL!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 év

  Az otthoni iontoforézis készülékek általában csak egyetlen csatornán biztosítanak iontoforézis kezelést. Azaz a kezeléshez CSAK az 1-es csatornát tudja használni. A CH1-be dugott kábel két vége között „folyik az áram”, azaz a kábel egyik végét az egyik, a másikat a másik tálba kell helyezni! Nem jó ugyanabba mindkettő!
  Izzadásra az iontoforézis kezelés való. Azaz a készülék leírásában keresse meg, hogy melyik az iontoforézis program és azt használja. A kezelési intenzitást (áramerősséget) úgy állítsa, hogy az nagyon határozottan érezhető legyen, de ne fájjon. Ha a kezeléskor nem érez semmit, nem is kezel.

 • comment-avatar

  Nagyszerűen használt a hónalj izzadásra a Genesy 300 készülék iontoforézis programja!!!
  Kérdésem, hogy fejlődésben lévő 12 éves kislányomnál (sajnos szintén nagyon izzadós) is alkalmazható a kezelés? Ha igen, de nem bírja a maximum erősséget, akkor hatásos lehet alacsonyabb erősségen is?

 • comment-avatar

  Kaptam ajàndékba egy iontoforézis készüléket a kezeim tùlzott izzadàsa megszüntetésére. Ha jol értelmezem csatlakoztatnom kell a kàbelt az 1es csatornához és ez az egy kàbel ami két részre oszlik megy az egyik, és màsik “edénybe”. Tehàt nem CH1 az egyik CH2 a màsik edénybe. Nem sikerült kideritenem melyik az a program amivel a végtag izzadàst tudom kezelni. Vàlaszukat megköszönöm!