Kerékpározás és izomstimuláció - Dr. Zátrok Zsolt blog

Kerékpározás és izomstimuláció

Személyes meggyőződésem, hogy valamennyi sportoló közül a kerékpáros profitálhat a legtöbbet az izomstimuláció használatából. Leginkább azért, mert a kerékpározás során döntően a lábizomzat, azon belül is a quadricepsz állapotától függ a teljesítmény. Erre a hatalmas izomra fókuszálva a stimulációt akár 100Watt (!!!) plusz teljesítményt “nyerhetsz”. Ez pedig brutál különbséget jelent. Olyan, mintha öt-hat kilóval csökkenne a bringád súlya. Egy ilyen bringáért viszont többmilliót kell fizetned… egy csúcs-izomstimulátor viszont alig haladja meg a százezret… nehéz döntésnek tűnik 🙂 … 

A kerékpározás izmai

kerékpározás pedálfordulatban résztvevő izmok

A kerékpározás során a pedál forgatásában az alsó végtag szinte összes izma részt vesz. A fenti (www.trainingpeaks.com-ról származó) ábrán láthatod, hogy az egyes izmok a pedálfordulat melyik tartományában “dolgoznak”. A diagramot elektromiográf (EMG – az izmok elektromos aktivitását rögzítő készülék) segítségével, mozgás közben regisztrálták. A legnagyobb erőt a quadricepsz fejti ki. Egyébként is ez a tested legnagyobb tömegű izma! Ennek ereje, állóképessége döntően befolyásolja a teljesítményed.

Bár nyilvánvaló a lábizmok szerepe, de kerékpározás során is igen fontosak a far és a törzs (deréktáji és has) izmok. Ha ezeket nem erősíted, akkor -különösen hosszabb távokon-, a támaszkodó és a könyöklő pozíciókban egyaránt fájdalom jelenhet meg, mely akadályozza a koncentrációt és motivációt. Iktass be rendszeresen súlyzós edzéseket, sajátsúllyal történő gyakorlatokat a has és deréktáj izmainak edzéséhez.

Az izomstimuláció és a kerékpáros felkészülés

Arról, hogy mi mindenre jó az izomstimulátor a sportolónak ebben a cikkemben olvashatsz. Ebből ki fog derülni számodra, hogy az izomstimulációhoz idő kell! Ha a munkád, aktivitásod olyan, hogy egy percre sem tudsz megállni, nincsenek “üres óráid”, akkor a stimulátor használatára sem lesz időd. Ha viszont irodai, ücsörgős a melód, akkor nagyot tudsz nyerni a stimulációval, hiszen ezt a passzív időszakot tudod a combizom edzésére fordítani. Az izom számára a több edzés gyorsabb fejlődést jelent!

kerékpározás

A nyeregben Tóth Gábor a Triatád versenyzője-edzője az eXtremeMan hosszútávú triatlon bajnokságon – az üléspozíció szerepét ne becsüld alá!

Két fő módon javíthatod stimulációval a teljesítményedet. Közvetlenül az izom erősítésével és közvetetten, az izomregeneráció gyorsítása révén.  

A közvetlen izomkezelés célja

 • a távtól függő képesség javítása:
  • állóképesség (hosszú távokhoz, közepes intenzitás, de tartósan)
  • kitartó erő (rövid távokhoz, amikor maxhoz közeli intenzitás kell)
  • izomerő, izomtömeg és robbanékonyság növelése sprintekhez (pl. pályakerékpár)
 • a pedálfordulat és az iramtartás javítása
 • izom vérellátás javítása (magasabb aerob küszöb)
 • az izom stressztűrő képességének javítása (ez valójában a metabolitokkal szembeni ellenállás javítása, azaz végső soron a fáradékonyság csökkentése)

A regenerációs kezelés célja

 • a leginkább igénybe vett térdízület és combizmok felfrissítése
 • a merevséget és fáradtságot okozó metabolitok mielőbbi kimosása, melynek
 • eredménye a frissebb izomzat és
 • folyamatosan magas intenzitással tudsz edzeni, gyorsul a fejlődésed.

Olvasd el ezt a cikkemet, hogy megértsd, milyen módon hat az izomstimuláció és mitől függ a hatása!

Hogyan kell használni az izomstimulátort?

Maga a stimulációs kezelés tök egyszerű. 1-2 óra alatt elsajátíthatod, hogyan és hova ragaszd fel az elektródákat, hogyan állítsd be az intenzitást, stb. A combizom erősítés 4 csatornás izomstimulátorral című cikkemben részletes ismertetést, sőt edzéstervet találsz arra, hogyan kezeld a quadricepszed.

A “tudomány” nem is a végrehajtásban van, hanem abban, hogy melyik programot, hányszor és hogyan alkalmazd. Mert ahogy fentebb említettem, az izomstimulációs impulzus beállításai függvényében eltérő lesz a hatás.

Más kezelés kell az állóképesség javításhoz, az izomerő növeléshez, a robbanékonyság fokozáshoz vagy éppen az aerob-küszöb feljebb “tolásához”. Szóval nem lehet “ész nélkül stimulálni”, mert ha például hosszú távra készülsz, de nekiállsz izomtömeg növelő kezeléseket csinálni, akkor hetek alatt lerontod az állóképességed!  Vagy fordítva: sprinterként a túlzásba vitt állóképességi kezeléssel veszíteni fogsz az izomerődből és robbanékonyságból.

Ha nem tudod, hogyan alkalmazd a stimulátort, hogyan integráld az edzéseidbe, fordulj hozzám tanácsért!

Sport és Izomstimuláció...továbbiak

Az izomstimuláció alkalmazása a sport-felkészülésben

Az izomstimuláció alkalmazása a sport-felkészülésben

Az első levelet az adatok megadása után perceken belül küldöm. Ha nem találod, akkor nézd meg a levélszemét vagy promo levelek mappát is. A további részek néhány napos időközökkel, automatikusan érkeznek, nincs mód, hogy a következő rész küldését előre ... ...részletek

Sporttal kapcsolatos cikkek...továbbiak

Elektrostimulátor – mi alapján válassz készüléket?

6

Nem könnyű eligazodni az otthoni használatra tervezett elektrostimulátor készülékek között. 100 ezer forint feletti készülékek többféle elektroterápiás kezelést biztosítanak. Nem könnyű eldönteni, hogy a seregnyi funkció, program közül ... ...részletek

Állóképesség fejlesztés és izomstimuláció

0

Állóképesség fejlesztése, felkészülés hosszútávú futó, kerékpáros, triatlon, stb. versenyekre sok edzést igényel. A legtöbb sportolónak pont ebből van a legkevesebb. Munka, család, tanulás mellett, szabadidejében készül fel. Most ... ...részletek

Sarkantyú (sarokcsont kinövés) kezelése

14

A sarkantyú a sarokcsonton megjelenő csontfelrakódást (kinövést) jelent. Ott fordul elő, ahol a szalagok, inak a sarokcsonthoz tapadnak. Hátul az Achilles-ín, a sarok talpi részén a talpboltozatot tartó ... ...részletek

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)