Kóros izzadás és csapvíz-iontoforézis tudnivalók

csapvíz-iontoforézis

A kóros izzadás (orvosi nevén hiperhidrózis) általában a tenyér, a talp vagy hónalj erőteljes izzadását jelenti. Az izzadás sokszorosan erősebb, mint normális lenne. Alaposan megkeseríti az érintettek életét. Van egy kevésbé ismert módszer, ami az esetek 80-90%-ában megszünteti az izzadást. Ez a csapvíz-iontoforézis. A kezelés egyszerű, naponta 15-20 perc, otthon is elvégezhető. Nézzük át, amit a kóros izzadásról és a csapvíz-iontoforézisről érdemes tudnod.

 

Mi a hiperhidrózis?

Testedben sokmillió izzadságot termelő mirigy található, melyek fő feladata a testhőmérsékleted szabályozása. A meleg, a testmozgás, a stressz, a fertőző betegségek és az erősen fűszeres, csípős ételek fogyasztása aktiválja az izzadságmirigyeid és fokozza a veríték termelést (izzadást).

Egyes emberek verejtékmirigyei ismeretlen okból és indokolatlanul hiperaktívak, folyamatosan és túlzott mennyiségű izzadságot termelnek. Ez a kóros izzadás vagy hiperhidrózis, mely a világ népességének körülbelül 5% -át érinti.

A hiperhidrózis lehet általános vagy lokális, azaz kiterjedhet az egész testre vagy csak annak egy kisebb területét érinti. Leggyakrabban érintett a tenyér, a talp és a hónalj.

Noha nincs gyógymód, ami véglegesen megszünteti a jelenséget, azonban számos kezelés létezik a tünetek enyhítésére. Ilyenek az izzadásgátló kozmetikumok és a vényköteles orális és helyi gyógyszerek, valamint a csapvíz-ionoforézis.

Csapvíz-iontoforézis a tenyér és a talp hiperhidrozis kezelésére az 1940-es évekig visszavezethető. A módszer bemutatása óta a technológia folyamatosan fejlődött, melynek eredménye a hatékonyság jelentős javulása. Ezért ma a csapvíz-iontoforézis a hiperhidrózis kezelésének egyik legbiztonságosabb, legkönnyebb és leghatékonyabb módja. A napjainkban beszerezhető készülékekkel a túlzott izzadás kezelése otthoni körülmények között is könnyű, gyors és kockázatmentes.

 

Mi a csapvíz-iontoforézis?

Az iontoforézis  jobb megértése érdekében értelmezzük magát a szót.

  • Ion = elektromosan töltött molekula 
  • Forézis =  folyamat, amelyben elektromos egyenáram hatására, a töltéssel rendelkező részecskék vándorlása zajlik, az elektromos vezetőként működő elektrolit folyadékokban. A pozitív ionok (kationok) a negatív töltésű katód felé vándorolnak, míg a negatív ionok (anionok) a pozitív oldal, az anód felé vándorolnak.
  • Iontoforézis = ionizált (elektromosan töltött) részecske mozgatása elektromos áram segítségével

A csapvíz-iontoforézishez a kezed vagy lábad külön-külön egy edénybe kell helyezni, amiben sekély víz van. A hónalj esetén nedves szivacsok kerülnek mindkét oldalra. Az iontoforézis készülék enyhe elektromos áramot vezet a tálakban levő csapvízbe. Az áram magával “viszi” az oldott ásványi anyagokat és elektrolitokat. Eljutnak a bőrödben levő verejtékmirigyekhez és a kapcsolódó idegszálakhoz. A kezelés “kikapcsolja” a verejtékmirigyet, amely “beszünteti” a veríték termelést, azaz leáll az izzadás. A “száraz időszak” tartama egyénenként változik, általában néhány hétig tart.

Ha az izzadás intenzitása újra növekszik, a kúra ismétlésével megszüntetheted. Fenntartó kezelésekkel megnyújthatod a verítékezésmentes időszakot.

 

Az otthoni, biztonságos csapvíz iontoforézishez nincs szükséged másra, csak egy megfelelő készülékre, mint amilyen például a Dermadry és kevés csapvízre. A kezelési előkészületek 1-2 percet vesznek igénybe. A módszerrel kezelhetők a leggyakrabban érintett területek: a kezek, lábak vagy a hónalj.

csapvíz-iontoforézis kezelések

Hogyan működik a csapvíz-iontoforézis?

A hiperhidrosis pontos oka nem ismert. A legelfogadottabb nézet szerint a szimpatikus idegrendszer hiperaktivitásának következménye, amely hatására az izzadságmirigyek folyamatosan verítéket termelnek.

A hiperhidrozisban szenvedők 4-5-szer többet izzadnak, mint az átlag. A veríték mennyisége jelentősen meghaladja a test számára a hőmérséklet fenntartásához és szabályozásához szükséges mértéket.

Lényegében a hiperhidózisban szenvedők verejtékmirigyei mindig “bekapcsolt állapotban vannak”, és az aktiválásukhoz nincs szükség kiváltó okra, mint például a testhőmérséklet emelkedése edzés közben.

 

Van néhány alaposan átgondolt elmélet, amely magyarázni próbálja a csapvíz-iontoforézis kedvező hatását a kóros izzadásra. A leginkább elfogadott elmélet szerint az iontoforézis gátolja a szimpatikus idegi jelátvitelt, azaz semlegesíti a jelet az ideg- és verejtékmirigyek között, ezzel csökkenti vagy teljesen gátolja az verejtékképződést a kezelt területen. Más elméletek azt sugallják, hogy az iontoforézis az izzadságmirigy elzáródását okozza – a kezelés során az ionok lerakódása ideiglenes „dugót” hoz létre az izzadságmirigyekben.

Végülis mindegy, hogy melyik úton, de a kezeléssel kiváló eredményeket érhetsz el.

 

Hatékony-e a csapvíz-iontoforézis?

Egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja a csapvíz-iontoforézis hatékonyságát és biztonságosságát a hiperhidrozis kezelésében. A vizsgálatok többségében a siker-arány a résztvevő betegek 90-100% -a között mozog.

A tanulmányok következetesen bebizonyították, hogy a csapvíz-iontoforézis a hiperhidrózis egyszerű, biztonságos, gazdaságos és hatékony kezelési lehetősége. Akkor érdemes alkalmazni, ha az egyszerűbb és olcsóbb izzadásgátló anyagok, kozmetikumok nem vezetnek megfelelő eredményre.

A csapvíz-iontoforézist mindenképpen a toxin-injekciók, a műtéti beavatkozások és a vényköteles,  hosszú távú gyógyszeres kezelés előtt-helyett érdemes alkalmaznod. Ez egy természetes, gyógyszermentes, tűmentes és nem invazív kezelési lehetőség, amely hosszú távú eredményeket biztosít. Hatékonyan képes kezelni a hiperhidrózis különböző fokozatait, az enyhétől a súlyos esetekig.

 

Milyen gyakran kell csapvíz-ionoforézis kezelést végezni?

A kezelésnek két szakasza van: a tüneti és a fenntartó fázisra. A tüneti szakaszban intenzív (napi) kezeléssel visszaszorítod a tüneteket, majd ezek elmúlta után ritkább, de rendszeres kezeléssel fenntartod az elért állapotot. Idővel az izzadás visszaerősödhet, ekkor ismét intenzívebb kezelésre válthatsz.

A tüneti szakaszban a kezelés szükséges gyakorisága a hiperhidrozis mértékétől függ.

  • Enyhe: hetente 3-5 alkalommal, 1-2 héten át.
  • Közepes: hetente 3-5 alkalommal, 2-3 héten át.
  • Súlyos: hetente 3-5 alkalommal, 4-6 héten át.

A Dermadry készülékkel a kezelés mindössze 15 perc (hónalj) és 20 perc (kéz és láb).

Miután a kívánt szárazsági szintet elérted, csökkenthető a kezelések gyakorisága, de az eredmények fenntartásához továbbra is kezelni szükséges.

  • Enyhe: hetente 1 alkalommal, további 2-3 héten át
  • Közepes: hetente 1 alkalommal, folyamatosan
  • Súlyos: hetente 1-3 alkalommal, folyamatosan

 

A csapvíz-iontoforézis ellenjavallatai

Bár a csapvíz-iontoforézis a legtöbb ember számára megfelelő és kockázatmentes kezelési lehetőség, de vannak esetek, amikor az elektroterápiás kezelés nem alkalmazható. A kezelés megkezdése előtt ismerd meg az elektroterápiás kezelések ellenjavallatait, hogy megtudd, alkalmazhatod-e! Az iontoforézis ellenjavallatai azonosak más elektroterápiás módszerek ellenjavallataival.

 

A Dermadry otthoni csapvíz-ionoforézis készüléket itt szerezheted be.

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)