Küldetés

Tény, hogy az orvostudomány évezredek óta megállíthatatlanul fejlődik. Ifjúkoromtól tanulom a gyógyítás művészetét, különös figyelmet szentelve a holisztikus szemléletnek. Meggyőződésem, hogy egy betegség tüneteinek „elnyomása”, „visszaszorítása” nem jelenti a baj gyökeres kiirtását. Ezért is nagy jelentőségű, hogy az orvos és a beteg is ismerje a legmodernebb gyógyítási lehetőségeket. Ezért, erről kezdtem írni blogomat. Ismerd meg küldetésem fő mozgatórugóit.  

Rohamos fejlődés a gyógyítás érdekében

Ötszáz éve még nem tudták, mi keringeti testünkben a vért, hogyan veszünk levegőt. Száz éve még olyan betegségekben haltak tömegével az emberek, mint bárányhimlő, szamárköhögés, torokgyík, vakbélgyulladás, stb. 70 évvel ezelőtt még nem voltak antibiotikumok, így egy mandulagyulladás is életveszélyes volt. 30 éve a szívinfarktus szinte a biztos halált jelentette, ma meg egy katétert „úsztatnak” az ereken át szívbe és belülről távolítják el a vérrögöt.

A fejlődés célja a betegségek egyre hatékonyabb kezelése, egy tünet vagy állapot gyorsabb javítása. Sőt… bizonyított, hogy a betegségek legalább 80%-át mi magunk okozzuk az életmódunkkal, így ma már az igazi cél a megelőzés.

A gyógyítás privilégiuma

Még ma is elterjedt „hiedelem”, hogy csak az orvos képes gyógyítani, csak ő végezhet kezelést. Bár ez sok esetben ma is helytálló, de már messze nem az összes beteg és betegség estén!

A hirtelen fellépő betegségek, például baleseti sérülések, kilyukadt gyomor, elrepedt ér-aneurizma azonnali beavatkozást igényelnek. A daganatot is minél korábbi szakaszban ki kell vágni a testből. Tehát számos beavatkozás ma sem nélkülözheti az orvos jelenlétét, munkáját.

Napjainkra azonban a betegségek nagyobb része nem ilyen akit állapot, hanem lassan kialakuló, lassú lefolyású, ami az életet nem veszélyezteti közvetlenül.

A betegségek is megváltoztak

A második világháborút megelőzően az életkilátásokat elsősorban a szegénység betegségei (fertőzések, táplálékhiány, rossz higiénia) határozták meg. A második világháború után az emberek életmódjában, életkörülményeiben jelentős változás állt be, ami elindította a betegségek átalakulását is.

A vezetékes, tiszta víz, a rendszeres étkezés és az egészségesebb lakáskörülmények, a csatornázottság hatására a higiénia javulni kezdett és a kolera, vérhas, tífusz, lepra, stb. szinte eltűnt. A védőoltások és antibiotikumok a korábban taroló betegségeket (himlő, torokgyík, szamárköhögés, TBC, stb.) söpörték el.

A régi betegségek helyett azonban korábban nem vagy alig előfordulók jelentek meg és kezdtek rohamos terjedésbe. Mára a magas vérnyomás, cukorbetegség, COPD, elhízás, mozgásszervi betegségek, fájdalmak, allergiák, leépülés és elbutulás, daganatok teszik ki a betegségek döntő többségét.

Ezek nem veszélyeztetik közvetlenül az életed, azonban éveken, évtizedeken át kínoznak, míg végül valamelyik szövődményük okozza a halálod.

Az orvoslás alkalmazkodik a változáshoz

A magas vérnyomással, cukorbetegséggel vagy a túlsúlyod által okozott ízületi panaszaiddal hiába rohansz minden nap az orvosi rendelőbe, nem lesz hatása az állapotodra. Megváltozott az orvosok, különösen a háziorvosok/családorvosok szerepe.

Míg a vakbélműtét sikere szinte kizárólag az orvosi-műtősi csapattól függ, addig a magas vérnyomás, cukorbetegség vagy ízületi gyulladás kezelése ma már csak néhány %-ban az orvos és 96-98%-ban a Te feladatod.

Az első panaszaid miat az orvos kivizsgál és a vizsgálati eredmények alapján megállapítja a diagnózist. Erre egyszer van szükség. Ha a magas vérnyomás (vagy más tartós állapot) diagnózisát kimondta, akkor ez az állapot az életed végéig elkísér majd. Értelmetlen minden héten ismételni a kivizsgálást.

Ha megvan a diagnózis, akkor az orvos feladata felírni a gyógyszereket, javasolni az otthoni terápiás kezeléseket. Más tanácsokkal is ellát, például több mozgást, megfelelő étrendet javasol. A feladata itt véget is ér, legfeljebb jelentős állapotváltozás esetén kell hozzá fordulnod.

Ha a gyógyszert pontosan szeded, alkalmazod az otthoni kezelési módokat, betartod az utasításokat, változtatsz az életmódodon, akkor javulás állhat be az állapotodban. Ha nem… Nos… ahogy mondtam… az orvosnak minimális szerepe van a javulásodban.

Valamennyi krónikus betegség ilyen, azaz döntő mértékben tőled függ, hogy javul-e!

Az önkezelést segítő módszerek

Az Európai Unió legtöbb országában ma már természetes az, amit leírtam.

Tudják, hogy a tartós betegség mindennapi, rendszeres kezelést, karbantartást igényel, mely nem kórházban, nem szakrendelőben, de még csak nem is a háziorvosi rendelőben végzendő! Nem életszerű, hogy a beteg naponta elutazzon, sorba álljon az egyébként pár percet igénylő kezeléséért. Mindezt évtizedeken keresztül.

A tartós betegség kezelésére a legjobb hely a beteg otthona.

A technológiai fejlődés pedig biztosítja azokat az orvos jelenléte nélkül is biztonságosan és hatékonyan alkalmazható eszközöket, melyeket a beteg az otthonában, az orvos jelenléte nélkül (de az ő által javasolt módon) használhat.

Alapvető készség

A hivatalos egészségügyi statisztikák szerint legalább százmillió európai szenved olyan állapotoktól, melyek nem indokolják a kórházi kezelést, azonban állandó panaszokat, kellemetlenséget, szenvedést okoznak. A nagyobb baj azonban az, hogy a tartós betegség akadályozza a munkavégzést, anélkül pedig nem szerzel jövedemet sem. A tartós betegség lassan elszegényít, kiszorít a társadalom peremére, magadra maradsz.

A technikai fejlődás hatására mára a számítógép és mobiltelefon vagy az internet használata szinte nélkülözhetetlenné vált. Az otthoni orvostechnikai eszközök ismeretét én a mindennapi élethez alapvetően fontos tudáshoz sorolom.

A TENS, az EMS, a MENS, a terápiás ultrahang, vérnyomás és vércukormérő, stb. szerintem pont olyan fontosak egy háztartásban, mint a tányér, kanál, villa vagy kés.

Küldetésem

A legújabb technológiák közös jellemzője, hogy előbb jelennek meg, mint ahogy a velük kapcsolatos ismeretek elterjednek. Egy frissen elkészült eszközről (például egy lágylézer) kezdetben alig néhány ember tudja, hogy eszik-e vagy megisszák.

Ha megnézed a népszerű egészségmagazinokat, akkor láthatod, hogy döntően gyógyszerhirdetések tartják el őket. Ezért a betegségek tankönyvi ismertetésén felül főképp a gyógyszeres kezelési módokat ismertetik. Legfeljebb említik az új technológiákat, de érdemi információt nem kapsz róluk.

Blogommal ezt a hiányt szeretném „befoltozni”. Arról írok, hogy mit, mivel és hogyan tehetsz Te a tartós betegséged javítása érdekében. 

Dr.Zátrok Zsolt

Dr. Zátrok Zsolt

 

 

Jogi nyilatkozat

A www.elethosszig.hu oldalon található írások, képek, ábrák és videók, továbbá a kapcsolódó megjegyzések nem orvosi tanácsok.

Bár Dr. Zátrok Zsolt gyakorlattal rendelkező orvos, de nem az Te kezelőorvosod!

Dr. Zátrok nem rendelkezik sem távdiagnosztikai, sem az interneten át történő távgyógyító képességgel.

A blogon Dr. Zátrok által elmondottak a személyes meggyőződését tükrözik, de nem helyettesítik az orvosi kivizsgálást és a diagnózis felállítását! A diagnózis nélkül, önkényesen alkalmazott kezelések ronthatják az állapotod!

Az elhangzottakra alapozott öndiagnózis, önterápia következményeiért Dr. Zátrok nem vállal felelősséget!

Ezt a blogot Dr. Zátrok Zsolt azért készíti, bővíti, hogy segítse az orvostechnológiai eszközök megismerését, a rendeltetésszerű használat elsajátítását.

E tanácsok általánosságban helytállók és érvényesek. Azonban azt, hogy az adott módszer, technika alkalmazható-e a Te esetedben, csak az előzményeket, állapotodat, kezelések személyesen ismerő orvosod vagy fizikoterapeutád tudja megmondani. Kérd a véleményüket!