Lágylézer és fájdalomcsillapítás - Dr. Zátrok Zsolt blog

Lágylézer és fájdalomcsillapítás

A lágylézer szóról alighanem egy keskeny, vörös fénysugár jut eszedbe. Nemcsak vörös lézerfény létezik – a szín a hullámhossztól függ- és akár szemed számára láthatatlan is lehet! A lézer felhasználása sokrétű. Használják az iparban hegesztésre és polírozásra, navigációhoz és nem utolsó sorban a gyógyításban.

A lágylézer gyógyászati alkalmazása

Kemény (nagy energiájú) lézerrel operációkat végeznek. “Sebészkésként” használva elvágja a szöveteket vagy éppen “elpárologtatja” a nemkívánatos sejteket. Nagyenergiájú lézert csak kórházi-rendelői körülmények között szabad alkalmazni.

A lágylézer vagy más néven alacsony energiájú lézersugár a fizikoterápia módszere. Serkenti a gyógyulási folyamatokat és csökkenti a fájdalommat is.

A lágylézer (szemben a klinikai, kemény lézerrel) nem termel hőt (nincs termikus hatása). Hatását fotokémiai úton, foto-biostimulációval fejti ki. A sugár behatol a szövetekbe és egy sorváltozást idéz elő. Serkenti a regenerációs folyamatokat, gyorsítja a sejtek anyagcserefolyamatait, fokozza a vérkeringést.

Kiváló terápia számos kórképben, mivel segít visszaállítani a gyógyulási folyamatokat,  javítja a sejtek életfunkcióit, az oxigénellátását és a keringés javítása révén csökkenti a lágyrészek ödémáját.

A lágylézer kezelés akut és krónikus elváltozásoknál egyaránt alkalmazható

Számos orvoscsoport igazolta már a lágylézer kezelés kedvező hatását. Az ízületi gyulladás (artritisz), ízületi kopás (artrózis), derékfájás (lumbágó, isiász, gerincsérv), reumás ízületi fájdalom, ín és szalag sérülések, sarkantyú, stb. esetén kiváló.

A sportsérülés esetén azonnal megkezdhető a használata. Csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot (ödéma). Friss sérülés után óránként kezelj, akár 10x naponta.

A bőrgyógyászatban égési sérülések, ekcéma, felfekvés, lábszár fekély és övsömör kezelésére alkalmazható.

A fogászatban fogíny gyulladás, állkapocs ízület gyulladás kezelésére, nyálkahártya sérülés, műtéti eg gyógyulásának serkentésére.

Hatékony trigeminus neuralgia, Bell-féle arcbénulás és más neuralgiák esetén.

Fontos észben tartanod, hogy a lézersugár veszélyes lehet a szem ideghártyájára, ezért soha ne próbálj közvetlenül belenézni a lézersugárba, illetve ajánlott a védőszemüvegek használata! Minden 3.osztályú lézernél tartsd be ezt a javaslatom.

Az I. osztályba sorolt lágylézer készülékek (B-Cure, Safe Laser gyártmányok) használatához nem kell szemüveg, mert a készülék egy prizmát tartalmaz és a sugarakat szétszórja. Így a szemedre nem veszélyesek (de azért ne nézegesd).

Csak kivizsgálás után, a diagnózis ismeretében kezdj kezelésbe. A készülékekhez kapott leírást kövesd az alkalmazott kezelési idő tekinttében! A több nem jobb!

A készüléket egyszerűen a fájdalmas területre kell helyezned, közvetlenül a bőrre, majd ott tartani amíg a szükséges kezelési idő lejár. Egy pont kezelése a készüléktől függően 2-8 percet igényelhet. A nagyobb teljesítményű lézerkészülékkel rövidebb kezelési idő kell.

Ha két készülékben a lézersugár hullámhossza azonos, akkor a kezelési eredményük is azonos lesz, de a teljesítménytől függően eltérő lesz a kezelési idő.

A lézer -szemben az ultrahanggal- nem kumulálódik, így nem kell szünetet tartani néhány kezelés után. Addig használhatod, amíg a panaszaid meg nem szűnnek. Ehhez sok esetben kitartó kezelésre van szükség.

Ne alkalmazd a lágylézert, ha

Kerüld a lágylézer kezelést a pajzsmirigy környékén és a mell területén. Ne “lézerezz” festékes anyajegyeket, rosszindulatú daganatot, gombás vagy egyéb fertőzött bőrterületet. Szintén ne alkalmazd lázas betegség esetén, terhesség idején az ágyéki gerinc és alhasi területen.

Ha a lézerkezelés hatására a fájdalmad fokozódik, azt jelenti, hogy a szöveteid erőteljesen reagálnak a bevitt energiára – ez természetes gyógyulási reakció! Nem ártasz vele magadnak, de szenvedni sem kell. Csökkentsd a kezelési időt 1-2 perccel és fokozatosan emeld az előírt tartamra.

A friss, akut sérülések esetén érzékenyebbek a szövetek, krónikus állapotokban ritkán tapasztalható a fájdalom fokozódása.

A lágylézer kezelések tudnivalói

  • A kezelés nagy előnye, hogy nincs mellékhatása, fájdalommentes. Nem okoz sugár vagy elektromos terhelést, rövid és megismételhető.
  • Kisgyerekeknél és időseknél is egyaránt alkalmazható.
  • Segíti a sejtregenerációt, csökkenti a gyulladást és a szöveti ödémát, csillapítja a fájdalmat, gyorsítja a sebgyógyulást és oldja az ín- és izomfeszülést.
  • Ha nyak-, hát-, derékfájdalommal, ízületi kopással, nem gyógyuló sebekkel (fekéllyel), izomgörcsökkel, íngyulladással, szalagszakadással, lumbágóval vagy isiásszal küszködsz,  a lézer kezelés segíti a fájdalmak megszüntetését és a gyógyulás serkentését.
blank
blank
blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Mengele 1 year

    Sokkoló?