Lágylézer kezelés gyógyító hatásai

A lágylézer, szoftlézer, hideglézer, alacsony intenzitású lézer ugyanazt a készüléket jelöli. A vele való kezelés energiával tölti fel a sejteket. Hatása a biostimuláció, azaz lézersugár elindítja, serkenti a gyógyulást és regenerációt. 

Mi a lézer?

A lézer egy fénysugár, melyben a fotonok hullámhossza azonos és a kibocsátott hullámok teljesen azonos fázisban mozognak. Nagyrészt párhuzamos fénysugarakból áll, nagyon kis szóródási szöggel és nagy energiasűrűséget biztosít. A lézer energiája sokszorosa lehet a szokásos fényforrásokénak. A lézerek fénye egyszínű, mert a sugarat egyetlen hullámhosszúságú összetevő alkotja. Lehet látható és láthatatlan (a hullámhossztól függően).

A látható fény ezzel szemben nemcsak egyetlen hullámhosszt, hanem a teljes spektrumot tartalmazza, széttartó és így nem koncentrálható egyetlen pontra.

Nagy energiájú orvosi lézerek

A lézer technológia már régóta ismert és alkalmazott a gyógyításban. A sebészet, a bőrgyógyászat, a fogászat, az ortopédia és reumatológia számos lézer-alkalmazási lehetőséget biztosít kórházi körülmények között.
A nagy energiájú lézerek azonban csak szakember által, intézményben alkalmazhatók. A kórházi lézerek olyan “tömény” energiát bocsátanak ki, hogy sebészi késként is alkalmazhatók. Másodpercek alatt hatalmas energiamennyiséget juttatnak a szövetekhez.

Mi a lágylézer?

A lágylézer a nagy energiájú lézer “megszelídített” változata. A lágylézer készülék alacsony energiájú lézersugarat bocsát ki, mely az orvos jelenléte nélkül is teljesen veszélytelenül alkalmazható különféle állapotok kezelésére.
A kórházi és otthoni készülékek közötti fő különbség a készülék által kibocsátott energiában van.

Az otthoni lágylézerrel egy ponton nem másodpercekig, hanem néhány percig kell a készüléket tartani ahhoz, hogy terápiás energiamennyiséget juttass be.
A szükséges idő a készüléktől függ. Így az otthoni lágylézer kezelés hosszabb időt igényel (általában 20-30 perc egy kezelés), azonban minden kockázatot nélkülöz.

A lágylézer gyógyhatása és a hullámhossz

A lágylézer gyógyhatása a hullámhossz függvénye és a különböző hullámhosszúságú sugarak hatása eltérő.
Gyógyító hatása csak a 600 és 1000 nanométer közötti sugárnak van (ez az úgynevezett biológiai ablak), ez képes befolyásolni a sejtek működését. Az e tartományon kívüli lézersugarat a bőr és vér pigmentjei elnyelik, így biológiai hatást nem fejtenek ki.

fény spektrum és biológiai ablak lágylézer kezeléshez

Az, hogy a lézersugár milyen mélyen képes behatolni a sejtekbe és hol fejti ki a hátást, szintén a hullámhossz függvénye.

A 600 – 700 nm-es (vörös) lézersugár legfeljebb 1-2 cm mélységig terjed, így csak a felületen használható. Leginkább bőr- és sebkezelésre való – ilyen péládul a Safelaser 150 készülék.

Fájdalomcsillapításra, ízület kezelésére, gyulladásokra a 800 – 900 nm hullámhosszú (infra) lézer alkalmazandó, mely képes akár 6-8cm mélyre hatolni – ilyenek a B-Cure készülékek és a Safelaser 500.

Ebből következik, hogy olyan készüléket kell választanod, ami a betegségednek megfelelő. 

Hogyan hat a lágylézer?

Sérülés, gyulladás, stb. esetén a megbetegedett beteg területen a sejtek élettani folyamatai lelassulnak vagy leállnak. Leáll a sejtszintű energiatermelés és fehérjeszintézis is.  Pedig éppen ezekre lenne szüksége a test öngyógyító folyamatainak.

A lágylézer kezelés során kívülről juttatunk be energiát a szövetekbe, amely aktivál bizonyos anyagokat, enzimeket. Ez újraindítja a sejt számára “üzemanyagot” biztosító ATP molekulák termelését. A sejt működése “felpörög” az öngyógyító folyamatok megindulnak. Olyan ez, mint amikor üzemanyagot töltesz a leállt autódba. A motor újra indul és az autó újra halad!

A lézerfény fokozza az endorfinok termelését (a test által termelt fájdalomcsillapító anyag), mely hatására csökken a fájdalom.

A lézersugár elnyelődése során hő szabadul fel, mely felmelegíti a kezelt szöveteket. A vérkeringés meggyorsul, elindul a bomlástermékek, gyulladásos méreganyok eltakarítása és a gyógyító tápanyagok odaszállítása. A véráramlás fokozódása egyben hatékonyabbá teszi a nyirokelvezetést, így csökken a duzzanat és feszülés.

A lézerfény igazolt biológiai hatásai

 • Fokozza a sejtműködés aktivitását
 • Fokozza a sejt anyagcserét
 • A mitokondriumok ATP-termelése fokozódik
 • A limfociták, leukociták és makrofágok a gyulladás helyére vándorolnak
 • Értágulatot vált ki és javul a vérkeringés
 • Kollagén termelés fokozódik
 • A sejtek oxigén felvétele javul
 • A sejtmenbránok Na-K szivattyúja helyreáll
 • Helyreáll a beteg sejtek membránpotenciálja

Eredmények

 • Gyulladásgátló hatás. A lézerfény stimulálja a gyulladásgátló folyamatokat, melynek hatása csökkenő duzzanat, csökkenő vörösség és csökkenő érzékenység.
 • A fájdalomcsillapító hatás. Az idegsejtek stimulációja hatására endorfinok szabadulnak fel. Ezek a testünkben termelt, erős fájdalomcsillapító hatású anyagok. Az endorfinok csökkentik a fájdalomreceptorok érzékenységét a méreganyagok hatása ellen. Az idegvégződések stimulálásával erős fájdalomcsillapító hatás érhető el. A fájdalom megszüntetése mellett az endorfinok támogatják a gyulladáscsökkentő hatást is.
 • “Építőanyag” termelés fokozása. Az energia hatására a mitokondriumokban fokozódik az ATP termelése, mely elegendő energiát biztosít a fehérjék és gyógyulást serkentő anyagok előállításához.
  Az egyik jelentős folyamat a kollagén termelés. A kollagén szinte minden szövet része – különösen a bőr alsó rétegeiben. A lézerfény serkenti kollagénszintézist és ezzel javítja a sebek gyógyulását.
  A megfelelő mennyiségű kollagén biztosítja a sebek heg nélküli gyógyulását.
 • Hulladéktermékek felszabadítása a sejtekből. Ez a hatás nagy jelentőséggel bír a pl. szöveti sérülések és hematómák kezelésében.

A lágylézer kezelés végrehajtása

A kezelés rendkívül egyszerűen végrehajtható. Csuklófájdalom esetén például a csuklóhoz kell tartani a készüléket és a kezelési javaslatban található kezelési időtartamig ott tartani.

A lényeg, hogy megfelelő energiamennyiséget “adj” a szöveteknek. Ha csak rövid ideig tartod oda, akkor kevés energiát adsz ahhoz, hogy a gyógyító folyamatok beinduljanak.

A lágylézer túladagolható!

Ha túl sokáig kezelsz egy pontot, akkor “túlterheled” a sejtet. A túl sok energia gátolja a sejtműködést és leállítja a sejtszintű folyamatokat. A kezelési idő indokolatlan megduplázásával nem lesz gyorsabb a gyógyulásod! Sőt…!

A lágylézer csak egy bizonyos “adagban” hatásos!

 • 1 J/cm2 alatt a kezelés hatástalan
 • 1-5 Joule között hatékony a gyógyulás serkentő biostimuláció, míg
 • 7 Joule felett inkább a gátló hatások érvényesülnek.

Kezelési dózis és kezelési idő

Általános lágylézer kezelési dózisok
 • Sebek, hegek és bőrproblémák: 2 – 5  Joule/cm2
 • Ízületek, inak, szalagok és izmok: 5 – 10 Joule/cm2
 • Fájdalmas pontok: 10 – 15 Joule vagy amíg a fájdalom fennáll.
Akut esetekben általában naponta többször (2-4x) is kezelhetsz. Előnyös, ha a friss sérülések kezelését még a sérülés napján elkezded.
Krónikus állapotokban (amikor a panaszok már hónapok óta fennállnak) kezelhetsz naponta, de 1-2 nap szünettel is – a lényeg a folyamatos, kitartó kezelés! Bár néhány nap után javulást érezhetsz, de ne hagyd abba a teljes gyógyulásig!

Folyamatos és impulzus lézerüzem

 • Folyamatos (CW) lézer: a lézersugár folyamatos, megszakítások nélküli. Energiája állandó. Ezen a módon nagy energiát lehet bejuttatni és jelentős hő termelődik a szövetekben. A folyamatos üzemű lézernél fontos, hogy a készülék jelzése szerint minden “pittyenésre” egy újabb pontra helyezd át a kezelőfejet. Ha a folyamatos lézert túl sokáig tartod egy adott ponton, akkor égési sérülést okozhatsz. A CW lézer főképp szakemberek számára javasolt, bár vannak egyszerűen használható otthoni változatai is (ilyenek a SafeLaser készülékek).
 • Impulzus lézer: a lézersugár bizonyos frekvenciájú és időtartamú impulzusok sorozata, azaz váltakozik a sugár-szünet-sugár. Értelemszerűen így az energia is folyamatosan változó. Impulzus üzemű lézerrel kevesebb energiát lehet adott idő alatt a szövetekbe juttatni, mint CW lézerrel, Azonban éppen ez az előnye is! Nem termelődik hő, így a kezelést nagyobb biztonsággal végezheted. A szövetek nem melegszenek fel (a szünet alatt visszahűlnek), azonban a biostimulációs hatás impulzusról-impulzusra összeadódik.
  Az impulzus lézerrel egy pont kezelése hosszabb ideig tart, de nem vagy kitéve az égési sérülés veszélyének. Az impulzus lézer ideális otthoni alkalmazásra, akár idősek számára is (ilyenek a B-Cure készülékek).

Hogyan válassz lágylézer készüléket?

Ha két lézerkészülék közül kell választanod és azt látod, hogy mindkettő ugyanazt a hullámhosszúságot biztosítja (p. 806nm), de eltérő az energiakibocsátása, akkor a következőt kell tudnod:
 • Mindkét lézerkészüléktől pontosan ugyanazt a gyógyító hatást várhatod el! Ebben nem lesz különbség.
 • Különbség az, hogy mennyi kezelési időre van szükséged ugyanahhoz a hatáshoz!
 • Ezt két dolog befolyásolja: a kezelőfej mérete és a készülék által kibocsátott energia nagysága.
 • Ha a beteg terület 10 cm2, akkor a kezelést úgy kell végezni, hogy minden pontra jusson fénysugár.
 • Ha a kezelőfej mérete 5 cm2, akkor kettő ponton kell a beteg területre tenni, hogy mindenütt kezelj.
 • Ha a kezelőfej mérete 1 cm2, akkor tízszer kell áttenned a készüléket, hogy a teljes beteg terület kezelést kapjon.
 • A kisebb energiájú készülékkel több ideig kell egy ponton kezelned. Pl. 250 mW-os készüléket 6, míg 500 mW-ost csak 3 percig kell az adott ponton tartani.
 • Azonban, ha 250 mW-os készüléked kezelőfeje 5 cm2, akkor 2×6, azaz összesen 12 percig tart egy kezelés.
 • Ha a készüléked energiája kétszer akkora (500 mW), de a kezelőfej átmérője csak 1 cm2, akkor 10×3, azaz 30 percig tart egy kezelés ugyanazon a területen!
Készülék választás előtt nézd meg a készülék teljesítményét és a kezelőfej átmérőjét. Ez alapján már lehet dönteni. Ha nem egyértelmű, akkor kérd szakértő segítségét!

A lágylézer alkalmazás ellenjavallatai

 • Soha ne irányítsd a szemedbe a lézerfényt, akkor sem, ha az láthatatlan! Maradandó látásromlást okozhat. Minél nagyobb energiájú egy lézer, annál veszélyesebb ebből a szempontból.
 • Soha ne kezelj közvetlenül daganatot! Azaz pl. a válladon levő melanómát semmiképpen ne próbáld kezelni – viszont ennek ellenére pl. a boka, térd, csípő, derék vagy éppen csuklófájdalmad nyugodtan kezelheted.
 • Fényérzékenség, fényiszony esetén
 • Ha fényre érzékenyítő gyógyszert szedsz
 • Pajzsmirigyre soha ne irányítsd a lézersugarat
 • Ne alkalmazd fájdalomcsillapításra, ha nem tudod a panasz okát – előbb vizsgáltasd ki magad!
 • Aranyeres csomókat ne kezelj!

A lágylézer főbb alkalmazási területei

Több ezer tudományos és klinikai vizsgálat igazolja a kedvező hatást. A lézerterápiával foglalkozó orvosok szervezete a WALT (Word Association for Laser Therapy) a lézerfény terápia legfőbb alkalmazási területeinek jelöli a következőket

Hatékony segítség

A lágylézer – megfelelő alkalmazás esetén- segíti a szervezeted öngyógyító folyamatait és ezzel gyorsítja a gyógyulást. Számos gyógyszerrel, tüneti kezeléssel szemben a lágylézer valódi segítséget jelent a betegség megszüntetésében is.

Ebből következik, hogy a lágylézer nem hat egy pillanat alatt. Egyetlen kezeléstől minimális hatás várható, bár lehet fájdalomcsillapító hatása. A kezelések kedvező hatására 10-14 napi, kitartó kezelés után lehet számítani.

Mindent egyben a lágylézerekről

A lágylézer készülékek ma a mozgásszervi gyulladások, fájdalmak, továbbá a sebek gyógyításának leghatékonyabb eszközei. Iratkozz fel hírlevelemre, hogy mindent megtudhass a lágylézerekről.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (18)
 • comment-avatar

  A legnagyobb segítséget a rendszeres mozgás, séta jelentené. Napi 2x 20-30 perces séta nagyon jó hatással lenne az általános állapotra. MInden más csak pótszer. A lézerek a fájdalom csökkentésében segíthetnek és így többet tudna sétálni. Erre a célra az itt látható készülékek bármelyiket megfelelő lehet.

 • comment-avatar
  Klára 1 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Édesanyám 82 éves és 2 éve bokaszegecseléses műtétje volt. A tavaly ősszel kivették a szegecseket mert estére betagadt a lába és nagyon fájt. Azóta nehezebben tud mozogni, tünetei felerősödtek, pihentetésre jól reagál a láb.

  Az Ő esetében melyik lézert javasolja?
  Köszönettel : Klára

 • comment-avatar

  A lelet alapján a csípőizület szerkezete erősen károsodott, deformált. Ezek az elváltozások fizikoterápiás eszközökkel nem módosíthatók. Sem az elektromos kezelés, sem a lágylézer nem tudja az eldeformálódott csontot, ízületet helyreállítani.
  Az izomstimulátor rendszeres, napi alkalmazása esetén (a csípőt körülvevő és stabilizló izmokon, így a comb és farizmokon) néhány hónap alatt az izomerő növelése révén csökkenti a panaszokat (de nem változik az eredeti ok). Az izomkezelések kedvező hatását már észleli. Folytassa a kezelést.
  Az izomstimuláció némiképp – közvetetten- csökkenti a gyulladást.
  A lágylézer az izomstimulátornál jelentősen erősebb gyulladáscsökkentő, ezzel szemben semmi hatása az izmok erejére.
  Azaz a két módszer eltérő úton, de a tünetek javítását segíti. A kettő együtt többet segít, mint egyik vagy másik egyedül.
  Ha anyagilag megengedheti a lágylézert, akkor érdemes. Valóban segíthet a műtét elodázásában, de a lelet alapján leginkább ebben.
  A csípőízület mélyen van, így csak a 808nm-es lágylézerek és azon belül is a nagy energiájúak lehetnek megfelelők. Így pl. Personal Laser L400, a Safelaser 500 vagy az Energy Laser L500 Pro.

 • comment-avatar
  Anna 4 hónap

  Tisztelt Dr ÚR! 2011-ben jobb oldali hybrid implantátumot ültettek a csípőmbe. A legutóbbi(2018.) röntgen leleten ez áll:

  A bal oldalon a csípőizületi rés jelentősen beszűkült.A combfej deformált,a terhelési felszín alatt scleroticus,amelyen belül felritkulások vannak.A vapa sekélyebb.A vapatető scleroticus. Necrosis gyanuja felmerül. Néhány hete, bal oldali csípőfájdalom miatt nehézkes a járásom. Terhelésre fokozódik a fájdalom. Az ön javaslatára vásároltam a Medimarkettől egy ELITE 150 készüléket. Rendszeresen végzem a fájdalomcsillapító és az izomstimulációs kezeléseket. Némi javulás tapasztalható. A lágy lézer készülékről érdeklődnék. Az én esetemben mennyire lenne hatékony egy ilyen készülék alkalmazása? Gondolom, a fájdalom gyulladás miatt alakult ki.A lágy lézer készülék gyulladáscsökkentő hatással is bír. Sőt azt is olvastam már,hogy porcépítő,regeneráló hatása is van. Mi erről a véleménye? érdemes beruháznom egy ilyen készülékre? Tudom,hogy csodát nem tesz,de ha néhány évig még kibírnám fájdalom és műtét nélkül,az nagyon jó lenne.

 • comment-avatar

  Örülök, hogy jobban érzi magát, azonban biztosan nem a lézertől csökkent a székrekedése. A magas vérnyomása a lézertől nem fog csökkenni, erre lézernek nincs hatása.
  Érdemes elolvasnia ezt a cikket, amihez kérdését feltette. Ebben láthatja, hogy a lézer hatása milyen állapotokban igazolt.
  Olvassa el továbbá ezt a cikkem is.

 • comment-avatar
  Erzsi 4 hónap

  Nemrégen vásároltam részletre egy lágylézer készüléket a DoktorNATURTÓL Family Laser
  Ez áll rajta: Lézer hullámhossza:650nm×20nm 850nmx20nm Lítium akkumulátorral. Nem hitem benne de nagyon gyorsan éreztem a hatását,azóta nincs székrekedés, a fájdalmat gyorsan csökkenti, de tanúsítványt nem kaptunk hozzá! Sajnos itt nemtudok képet küldeni, szeretném tudni , hogy valóban jó készüléket vásároltunk-e mert elvileg még vissza adható 30 napon belül.
  Még valami a magasvérnyomás csökkenhet a lézer kezelésektől?
  Válaszát előre is köszönöm!

 • comment-avatar

  A készülék használati útmutatójában ez szerepel: javasolt alkalmazása Szépségápolásra. Mégpedig azért írják, mert a készülék nem rendelkezik orvosi tanúsítvánnyal. Az európai és magyar jogszabályok szerint gyógyítási célra nem ajánlható!
  Ez jellemzően az átveréssel foglalkozó cégek stratégiája. Egy kozmetikai készüléknek minden lehetséges gyógyhatást tulajdonítanak és átverik a vevőket. Az említett készülék ára is 750 ezer forint. Ez 2-3-szor magasabb összeg, mint az orvosi tanúsítvánnyal rendelkező, valódi gyógyászati lézer készülékek (pl. B-Cure lézer, Personal Laser vagy a Safelaser kaphatók.
  Ön alighanem átverés áldozata lett.
  A készüléket egyébként az Alibaba kínai webáruházban 149 dollárért, azaz nagyjából 45 ezer forintért lehet megvásárolni.

 • comment-avatar
  Hajni 7 hónap

  Néhány napja vásáróltam családi lézert a Doktor Naturtól szeretném kérni a véleményét,hogy mennyire hatékony.

 • comment-avatar

  A készülék használati útmutatójában ez szerepel: javasolt alkalmazása Szépségápolásra. Mégpedig azért írják, mert a készülék nem rendelkezik orvosi tanúsítvánnyal. Az európai és magyar jogszabályok szerint gyógyítási célra nem ajánlható!
  Ez jellemzően az átveréssel foglalkozó cégek stratégiája. Egy kozmetikai készüléknek minden lehetséges gyógyhatást tulajdonítanak és átverik a vevőket. Az említett készülék ára is 750 ezer forint. Ez 2-3-szor magasabb összeg, mint az orvosi tanúsítvánnyal rendelkező, valódi gyógyászati lézer készülékek (pl. B-Cure lézer, Personal Laser vagy a Safelaser kaphatók.
  Ön alighanem átverés áldozata lett.

 • comment-avatar

  Szeretnek erdeklodni hogy egy csaladi lazertvettem a doktor naturtol hogy mennyire hatekony?emailba koszonettel

 • comment-avatar

  Guglizzon rá! Használja a “légylézer terápia tanfolyam” kifejezésre. Néhány napos OKJ-s, és pontokat is adó tanfolyamok találhatók. Vannak olyanok, amik csak fogászati alkalmazásról szólnak, mások medikai (fizikoterápiás) alkalmazásról.

 • comment-avatar
  Ágnes 1 év

  Hol lehet lágylézer terápiás tanfolyamot elvégezni, mert el szeretném végezni! Köszönöm a válaszát: Ágnes

 • comment-avatar

  Egyelőre állatkísérleti adatokat találtam erről. Egereken tudtak előidézni változást. Nem találtam olyan eszközt, amivel transzkraniális (azaz koponyán keresztüli) lézerkezelést lehetne csinálni. A lézer egy fénysugár, a koponya pedig egy csont, amely nem engedi át a lézert, így az agyba jutása a nagy kérdés.
  “Sima” lézerkészülékkel biztosan nem lehet ilyet.
  A mikroáram azonban alkalmas az agy kezelésére. Egészen kiváló eredményeket értek el vele a depresszió, szorongás és alvászavarok kezelésében. Erről írtam is.

 • comment-avatar
  Kriszt Edina 2 év

  T. Doktor Úr!
  Most olvastam a Hogyan gyógyul az agy? c. könyvet, és ebben a könyvben beszámoltak arról is, hogy akár depresszió gyógyítására is alkalmas az alacsony intenzitású lézer. Esetleg ez a készülék is alkalmas ilyen probléma kezelésére? Ha ez a készülék nem alkalmas, létezik forgalomban olyan készülék, ami igen?
  Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  Kifejezetten TILOS lágylézert alkalmazni közvetlenül daganatra. A lézerkezelés hatására fokozódik a sejtek energiatermelése és fehérjetermelést, stb. Ha a kezelést a daganatra adja, akkor a daganat növekedését sietteti.
  Azaz lágylézer kedvezőtlen a daganatos sejtekre! Nem öli meg őket, sőt… növekedésüket provokálja.
  A melanómától távol, például a térdét kezelve már semmi hatása nincs a daganatra.

 • comment-avatar
  Kovács Gábor 2 év

  T. Doktor úr.
  A melanomát szabad-e, célszerű-e lézerrel kezelni. A kéz középső ujján van a körmön. Köszönöm a válaszát. Gábor.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 3 év

  A csuklóra kapcsolható lézer az átverős orvosi termékek egyik “gyöngyszeme”. Sajnos sokan bedőltek.
  Olyan gyenge a teljesítménye, hogy ha 15-16 ÓRÁT tartja egy ponton folyamatosan, akkor éri el a terápiás értéket. És ez csak egyetlen pont volt. A térden pl. legalább 100 ponton kellene vele kezelni…
  Amikor lágylézerről írok, akkor nem ezekre a csuklóra tehető, mindenre (de valójában semmire sem) jó izékre gondolok, hanem orvosi szintű, terápiás készülékekre. Sokszor elmondtam: vannak a játékdömperek, amik nagyon jók akkor, ha a játszótéren homokozunk a gyerekkel-unokával, de nem jók akkor, mikor építkezésre kell nagy mennyiségű homokot szállítani. A lágylézerek között is van egy csomó “játék” és egy sor nagyon jó és hatékony eszköz.

 • comment-avatar
  Marinka 3 év

  Szeretném tudni h.juthatokbhozzá Nekem van csuklóra kapcsolható lézerem sokáig használtam de nem éreztem semmit !!