Lágylézer kezelés gyógyító hatásai

A lézersugár energiával “tölti fel” a sejteket a szövetek felmelegedésének veszélye nélkül. A terápiás célú lézert többféleképp nevezik. A lágylézer, szoftlézer, hideglézer ugyanazt a készüléket jelöli. A vele való kezelés pedig alacsony intenzitású lézerkezelés (Low Level Laser Therapy (LLLT)) vagy foto-biostimuláció. Lézerfényt több mint 40 éve használják kezelésekre, nem tévesztendő össze az ultrahanggal vagy egyéb elektromedikai módszerekkel.

Lézerfény és látható fény

A fény hullámként terjedő fotonok sokasága. Egyik jellemző tulajdonsága a hullámhossz, ami két hullám közötti távolság. Ez határozza meg, hogy az emberi szem képes-e érzékelni, illetve milyen színűnek látja. A fényspektrum látható része 380-670 nm között található. A 808-980 nm hullámhosszúságú terápiás lágylézer az emberi szem számára láthatatlan. A 660 nm lézerfényt vörös fényként láthatod.

A fény és lézerfény tulajdonságai jelentősen különböznek egymástól. A “normál” fénynek nincsenek érdemi biológiai hatásai. A lágylézer azonban energiával “tölti fel” a sejteket és szöveteket. Egy sor kémiai, élettani folyamatot serkent, és ezek pozitív hatással bírnak a szervezet egészére.

A napfény a látható spektrum minden hullámhosszát tartalmazó, kevert fény. A lézerfény leginkább abban különbözik tőle, hogy csak és kizárólag egyetlen, adott hullámhosszúságú fénysugarat tartalmaz. Az, hogy egy lágylézer milyen hullámhosszúságú attól függ, hogy milyen anyag gerjesztésével állítják elő. A lézer készülék fotonok milliárdjait bocsátja ki egy adott színű (hullámhosszúságú) sugár formájában, melyet felerősítenek és optikai lencsék segítségével összegyűjtenek. Ez teszi lehetővé nagy mennyiségű energia koncentrálását egy kis területre. További lényeges különbség, hogy a lézersugárban levő fotonok mindegyike azonos hullámfázisban mozog (koherens).

A normál fény energiájának nagy részét hő teszi ki, és ezt az energiát nem lehet közvetlenül, irányítva továbbítani. A koherens sugárnyaláb miatt lézer energia nem hőként szabadul fel. A felületnek ütköző sugarak elnyelődnek és átadják energiájukat az anyag részecskéinek.

MM - mainpage
MM - mainpage

A lézerfény hullámhosszát nm (nanométer)-ben, energiáját mW (milliwatt)-ban és Joule (1000 mW = 1 W = 1J/sec)-ban adják meg. A terápiás célú lágylézerek teljesítménye nem haladhatja meg az 500 mW/cm2 értéket, mert a lézerenergia a szövetekben elnyelődve hővé alakul. Az energiát elsősorban a bőr pigmentjei, a szőrtüszők és az erek veszik fel, ami túlmelegítheti a szöveteket. Ha a lézer teljesítmény meghaladja az 500 mW-ot, a lézersugarat optika alkalmazásával szórni kell. Ezzel az energia nagyobb területen nyelődik el, mérsékelve a melegítő hatást. Például. egy 5000 mW teljesítményű lézert 10 cm2-es területen kell szórni. Így egy cm2-re 500mW teljesítmény esik és elkerülhető a bőr és a szövetek túlhevítése és károsítása.

Lézerek osztályozása

A lézerkészülékeket teljesítményük és más paraméterek szerint csoportosítják.

Az 1. lézerosztályba kisteljesítményű készülékek tartoznak. Akár szemvédelem nélkül is teljesen kockázatmentesen alkalmazhatod. Ilyen készülékekkel egy adott pont hosszú kezelésére van szükség. Jellemzően 5-8 percig kell egy adott ponton tartanod a készüléke, hogy elegendő energiát juttass be. Ezután kell kezelési pontot váltani. Ebbe a csoportba tartoznak a B-Cure lágylézer termékcsalád készülékei.

A 3B. lézerosztályba tartozó lézerkészülékek teljesítménye jellemzően 200-500 mW/cm2 közötti. Megfelelő alkalmazás és védőszemüveg használata esetén biztonságosak és ezért otthoni használatra is alkalmasak. Ezek a készülékek azonban nem játékszerek! Fontos, hogy gyerek kezébe véletlenül se kerüljön. A nagyobb energia fő előnye, hogy egy-egy pont kezelése legfeljebb 10-20 másodpercig tart és máris át kell helyezned a következő területre. Jelentősége leginkább akkor van, ha a panaszok nagy területet érintenek. Például rheumatiod arthritiszben minden ujjad összes ízülete egyenként kezelendő. Nem mindegy, hogy egy-egy pont kezelése 5-6 percig vagy 10 másodpercig tart. Ebbe a csoportba tartoznak az Energy-Laser készülékek.

Az 500 mW-nál nagyobb energiájú, a 4. osztályba sorolt lézerek gondatlan alkalmazás esetén égési sérüléseket okozhatnak a bőrön és egyéb szövetken. Ezért ezeket a készülékeket az otthoni használatban nem szabad alkalmazni, rendelőkbe, gyakorlott szakemberek kezébe valók.

A biológiai ablak

A lágylézer gyógyhatása hullámhossz függvénye. Így más és más hatása van a különböző hullámhosszúságú sugaraknak.

A kb. 600nm-es látható fénytől a kb. 1000nm-es láthatatlan infravörös fényig terjedő tartományra “biológiai ablak” néven hivatkoznak. Az ebbe a tartományba tartozó fény képes a testbe behatolni, a szövetekben terjedni és befolyásolni a sejtek működését. A 600 nm-nél kisebb vagy 1000 nm-nél nagyobb hullámhosszú lézerfény nem alkalmazható kezelésre, mert a fény behatolását a bőr pigmentjei, a szőrtüszők, a vér és a vízmolekulák megakadályozzák.

A 600 – 700nm hullámhossz kb. 1-2 cm mélységig képes hatolni, ezért leginkább bőr- és sebkezelésre használható.

800-900 nm hullámhossz mellett a behatolóképesség kb. 3-5 cm-t vagy akár 6-8 is lehet. Ezért ezeket a lézereket elsősorban a fájdalomcsillapításra és szöveti kezelésekre alkalmazzák mozgásszervi, bőrgyógyászati, fogászati panaszokra, állapotokra.

fény spektrum és biológiai ablak lágylézer kezeléshez

Kezelési dózis és kezelési idő

Általános kezelési dózisok

 • Sebek, hegek és bőrproblémák: 2 – 5  Joule/cm2
 • Ízületek, inak, szalagok és izmok: 5 – 10 Joule/cm2
 • Fájdalmas pontok: 10 – 150 Joule vagy amíg a fájdalom fennáll.

Akut esetekben általában naponta végezhető kezelés,  míg krónikus esetben a kezelések között 2-3 nap is eltelhet. Előnyös, ha a friss sérülések kezelése még a sérülés napján elkezdődik.

Ha rendelkezel lézerkészülékkel, akkor a szükséges dózis és a készüléked teljesítménye alapján kiszámíthatod a fájdalmas terület kezeléséhez szükséges időt.

Készülék teljesítmény Kezelőfej mérete cm2 Energia sűrűség (J/perc)/cm2  5 Joule beadáshoz
szükséges idő perc
 10 cm2 terület kezeléséhez
szükséges idő
5 mW 1 cm2 0.3 Joule 16 perc 20 mp 2 óra 45 perc
50 mW 2 cm2 1.5 Joule 3 perc 20 mp kb. 33 perc
200 mW 1 cm2 12 Joule 25 mp kb. 4 perc
500mW 6 cm2 5 Joule 1 perc kb. 2 perc

Az erősebb lézerrel rövidebb a idő alatt érhető el a kívánt hatás. Gyengébb teljesítményű eszközzel hosszabb ideig kell egy pontot kezelni.

Túladagolható-e a lágylézer?

IGEN! Már Mester professzor is észlelte, hogy a lágylézer csak egy bizonyos energiabeviteli tartományban hat!

Ha a javasoltnál rövidebb ideig alkalmazod a kezelést, akkor nem juttatsz be annyi energiát a szövetekbe, amely elegendő a sejtszintű folyamatok serkentéséhez.

A túl sok energia viszont már gátolja a sejtműködést. Rosszul gondolod, hogy a kezelési idő megduplázása jobb eredményt hoz! Ilyenkor ugyanis annyi energiát juttathatsz a szövetekbe, amelyek leállítják a sejtszintű folyamatokat.

Ezért fontos, hogy az adott probléma kezeléséhez megfelelő energiát vidd be. Általában elmondható, hogy 1 J/cm2 alatt a kezelés hatástalan, 1-5 Joule között hatékony a biostimuláció, míg 7 Joule felett gátló hatás érvényesül.

Folyamatos és impulzus lézerüzem

 • Folyamatos (CW) lézer: a lézersugár folyamatos, megszakítások nélküli. Energiája állandó. Ezen a módon nagy energiát lehet bejuttatni és jelentős hő termelődik a szövetekben. A folyamatos üzemű lézernél fontos, hogy a készülék jelzése szerint minden “pittyenésre” egy újabb pontra helyezd át a kezelőfejet. Ha a folyamatos lézert túl sokáig tartod egy adott ponton, akkor égési sérülést okozhatsz. A CW lézer főképp szakemberek számára javasolt, bár vannak egyszerűen használható otthoni változatai is.
 • Impulzus lézer: a lézersugár bizonyos frekvenciájú és időtartamú impulzusok sorozata, azaz váltakozik a sugár-szünet-sugár. Értelemszerűen így az energia is folyamatosan változó. Impulzus üzemű lézerrel kevesebb energiát lehet adott idő alatt a szövetekbe juttatni, mint CW lézerrel, Azonban éppen ez az előnye is! Nem termelődik hő, így a kezelést nagyobb biztonsággal végezheted. A szövetek nem melegszenek fel (a szünet alatt visszahűlnek), azonban a biostimulációs hatás impulzusról-impulzusra összeadódik.
  Az impulzus lézerrel egy pont kezelése hosszabb ideig tart, de nem vagy kitéve az égési sérülés veszélyének. Az impulzus lézer ideális otthoni alkalmazásra, akár idősek számára is.

A lézerfény biológiai hatásai

 • Sejtműködés aktivitása fokozódik
 • Sejt anyagcsere fokozódik
 • A mitokondriumok ATP-termelése fokozódik
 • A limfociták, leukociták és makrofágok a gyulladás helyére vándorolnak
 • Értégulat és javuló vérkeringés
 • Kollagén termelés fokozódása
 • A sejtek oxigén felvétele javul
 • A sejtmenbránok Na-K szivattyúja helyreáll
 • Helyreáll a beteg sejtek membrán potenciálja

A lágylézer hatásmechanizmusa

A lézerfény energiája a szervezet mélyén átadódik a sejteknek. Ez az “energiabomba” serkenti a sejtműködést, növeli a véráramlást, erősíti az immunrendszert és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. E kedvező élettani hatások miatt a lézerfényt nagyon sokféle panasz, tünet, elváltozás, állapot kezelésére bevetheted.

A fotonok felgyorsítják a sejtproliferációt (a sejtek újraképződését) és a gyógyulási folyamatot. Kimutatták, hogy a lézer energia stimulálja az olyan endogén anyagok, mint például a flavinok és citokrómok működését, amelyek fontos szerepet töltenek be a sejtlégzésben. Az elnyelt energia szabad oxigénné alakul, amely stimulálja a légzést és növeli a mitokondriumokban az ATP termelést. Az ATP ezután aktiválja a DNS és az RNS-t, ami növeli a citoplazmában a kalciumkoncentrációt. Ez szükséges a sejtosztódás serkentéséhez – összességében a gyógyulási folyamat aktiválásához.

A lézerfény kezelés az erek kitágítása révén fokozza a véráramlást, javítja a szövetek oxigenizációját, a serkenti fibroblaszt és a kollagén termelést. Ennek eredményeképp csökkenti a gyulladást, fokozza a szövetek és az új bőr képződését.
A lézerfény kedvező hatású a nyirokelvezetésre, csökkenti a gyulladásos szöveti ödémát.

Legjelentősebb hatások

 • Gyulladásgátló hatás. A lézerfény stimulálja a gyulladásgátló folyamatokat, melynek hatása csökkenő duzzanat, csökkenő vörösség és csökkenő érzékenység.
 • A fájdalomcsillapító hatás. Az idegsejtek stimulációja hatására endorfinok szabadulnak fel. Ezek a testünkben termelt, erős fájdalomcsillapító hatású anyagok. Az endorfinok csökkentik a fájdalomreceptorok érzékenységét a méreganyagok hatása ellen. Az idegvégződések stimulálásával erős fájdalomcsillapító hatás érhető el. A fájdalom megszüntetése mellett az endorfinok támogatják a gyulladáscsökkentő hatást is.
 • “Építőanyag” termelés fokozása. Az energia hatására a mitokondriumokban fokozódik az ATP termelése, mely elegendő energiát biztosít a fehérjék és gyógyulást serkentő anyagok előállításához.
  Az egyik jelentős folyamat a kollagén termelés. A kollagén szinte minden szövet része – különösen a bőr alsó rétegeiben. A lézerfény serkenti kollagénszintézist és ezzel javítja a sebek gyógyulását.
  A megfelelő mennyiségű kollagén biztosítja a sebek heg nélküli gyógyulását.
 • Hulladéktermékek felszabadítása a sejtekből. Ez a hatás nagy jelentőséggel bír a pl. szöveti sérülések és hematómák kezelésében.

Mire figyelj lézerkészülék vásárlásakor

Lágylézer készülék vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódnod! Sok termék kapható a piacon, melyek minősége, műszaki tulajdonságai, hatásai és persze az árai is igen eltérőek lehetnek.

Sorszor keresnek meg olyanok, akik vásároltak egy készüléket és a használatával kapcsolatban kérdeznek. Nagyon meg vannak lepődve, amikor az ízületi fájdalmakra vett készülékükről kiderül, hogy legfeljebb pattanások kezelésére használható.

Hasonlítsd össze a termékek tulajdonságait!

A következő műszaki adatoktól függ majd az, hogy mire alkalmas a készülék és hogyan kell használnod.

 • Hullámhossz. A 600-700nm hullámhosszúságú lágylézert bőrproblémák, herpesz, égési seb, műtéti heg gyógyulás serkentésére használhatod, de ez nem jó ízületi és izompanaszaidra és fájdalomcsillapító hatása is minimális. A 800-900 nm hullámhosszú készülékeket az ízületek, izmok, továbbá fogászati panaszok kezelésére és fájdalomcsillapításra alkalmazhatod.
 • Teljesítmény. A teljesítmény mértékegysége a  Watt. 1 W = 1 Joule/másodperc. Azt mutatja meg, hogy mennyi energiát “ad le” a készülék.
  Attól, hogy egy készülék nagyobb teljesítményű, még nem biztos, hogy a hatása is erősebb! Ez az energiasűrűségtől függ.
 • Energiasűrűség (Joule/cm2). Ez nagyon fontos adat, azt mutatja meg, hogy mennyi energia jut egy cm2-re.
  Számítása: energiasűrűség = (kimeneti teljesítmény x kezelési idő) / kezelőfej területe.
  Ha egy készülék teljesítménye 500mW és a kezelőfej mérete 5 cm2, akkor a képlet alapján kiszámolhatod, hogy egy perc alatt 6 Joule/cm2 energia bevitelét biztosítja.
  Ha egy másik készülék teljesítménye 200mW, a kezelőfej mérete 1 cm2, akkor ezzel 12 Joule/cm2 energia vihető be ugyanennyi idő alatt, azaz kétszer olyan erős!!!
  Sok forgalmazó trükközik és az energiabevitelt megtévesztően adja meg.
  Nagyobb energiasűrűségű készülékkel jelentősen csökkentheted a kezeléshez szükséges időt és mélyebbre hatolnak a sugarak.
 • Kezelőfej mérete. Azt a területet jelenti, amit egyszerre kezelhetsz. Általában minél nagyobb a kezelőfej mérete, annál kisebb az egy négyzetcentiméterre jutó energia.
  Pontszerű kezelőfejű készülék esetén kisebb területet kezelhetsz, de rövidebb az egy pontra jutó kezelési idő.
  A nagyobb területet kezelő készülékek kényelmesen használhatók pl. térd, vagy derékpanaszok esetén, mert bár egy ponton tovább kell tartanod őket, de nem kell néhány másodpercenként pozíciót változtatni.

A lágylézer alkalmazás ellenjavallatai

 • Daganat (soha ne kezeld közvetlenül a daganatszövetet!)
 • Soha ne irányítsd a szemedbe a lézerfényt! Akkor sem, ha az láthatatlan. “Kiégetheti” az ideghártyád és ez maradandó látásromlást okozhat.
 • Fényérzékenség, fényiszony esetén
 • Ha fényre érzékenyítő gyógyszert szedsz
 • Pajzsmirigyre soha ne irányítsd a lézersugarat
 • Ne alkalmazd fájdalomcsillapításra, ha nem tudod a panasz okát – előbb vizsgáltasd ki magad!
 • Aranyeres csomókat ne kezelj!

A lágylézer elismert orvosi kezelés

Több mint 6000 tudományos és klinikai vizsgálat igazolja a kedvező hatást. A lézerterápiával foglalkozó orvosok szervezete a WALT (Word Association for Laser Therapy) a lézerfény terápia legfőbb alkalmazási területeinek jelöli a következőket

 • Akut és krónikus fájdalmak
 • Neuralgia (idegfájdalom)
 • Idegkompresszió (gyöki ödéma) csökkentés (lumbágó, gerincssérv, isiász)
 • Cukorbetegség által okozott érzészavar (neuropátia)
 • Sebgyógyulás serkentése
  • cukorbetegség által okozott fekélyek, visszeres eredetű fekélyek, felfekvések
  • égési sérülés gyógyulása
  • műtéti heg gyógyulás serkentése
  • fogászati műtétek utáni gyógyulás serkentése
 • Krónikus ízületi betegségek (arthrózis)
 • Gyulladásos állapotok (arthritiszek, ín és ínhüvely gyulladások, burzitisz)
 • Az inak elváltozásaival járó betegségek (tendinopátiák, szakadás, húzódás)
 • Alagút szindrómák (csukló, talp)
 • Epicondylitis (teniszkönyök és golfkönyök)
 • Triggerpont kezelés
 • Afta és herpes kezelés, stb.

Otthoni kezelési célokra az 1. lézerosztályba tartozó B-Cure lágylézer készülékeket ajánlom

 

MM - mainpage

2 Comments on "Lágylézer kezelés gyógyító hatásai"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-02-21 at 05:17 |

  A csuklóra kapcsolható lézer az átverős orvosi termékek egyik “gyöngyszeme”. Sajnos sokan bedőltek.
  Olyan gyenge a teljesítménye, hogy ha 15-16 ÓRÁT tartja egy ponton folyamatosan, akkor éri el a terápiás értéket. És ez csak egyetlen pont volt. A térden pl. legalább 100 ponton kellene vele kezelni…
  Amikor lágylézerről írok, akkor nem ezekre a csuklóra tehető, mindenre (de valójában semmire sem) jó izékre gondolok, hanem orvosi szintű, terápiás készülékekre. Sokszor elmondtam: vannak a játékdömperek, amik nagyon jók akkor, ha a játszótéren homokozunk a gyerekkel-unokával, de nem jók akkor, mikor építkezésre kell nagy mennyiségű homokot szállítani. A lágylézerek között is van egy csomó “játék” és egy sor nagyon jó és hatékony eszköz.

 2. Marinka | 2019-02-15 at 07:04 |

  Szeretném tudni h.juthatokbhozzá Nekem van csuklóra kapcsolható lézerem sokáig használtam de nem éreztem semmit !!

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*