Lágylézer kezelés gyógyító hatásai - Dr. Zátrok Zsolt blog

Lágylézer kezelés gyógyító hatásai

A lágylézer, szoftlézer, hideglézer, alacsony intenzitású lézer ugyanazt a készüléket jelöli. A vele való kezelés energiával tölti fel a sejteket. Hatása a biostimuláció, azaz lézersugár elindítja, serkenti a gyógyulást és regenerációt. 

Mi a lézer?

A lézer egy fénysugár, melyben a fotonok hullámhossza azonos és a kibocsátott hullámok teljesen azonos fázisban mozognak. Nagyrészt párhuzamos fénysugarakból áll, nagyon kis szóródási szöggel és nagy energiasűrűséget biztosít. A lézer energiája sokszorosa lehet a szokásos fényforrásokénak. A lézerek fénye egyszínű, mert a sugarat egyetlen hullámhosszúságú összetevő alkotja. Lehet látható és láthatatlan (a hullámhossztól függően).

A látható fény ezzel szemben nemcsak egyetlen hullámhosszt, hanem a teljes spektrumot tartalmazza, széttartó és így nem koncentrálható egyetlen pontra.

Nagy energiájú orvosi lézerek

A lézer technológia már régóta ismert és alkalmazott a gyógyításban. A sebészet, a bőrgyógyászat, a fogászat, az ortopédia és reumatológia számos lézer-alkalmazási lehetőséget biztosít kórházi körülmények között.
A nagy energiájú lézerek azonban csak szakember által, intézményben alkalmazhatók. A kórházi lézerek olyan “tömény” energiát bocsátanak ki, hogy sebészi késként is alkalmazhatók. Másodpercek alatt hatalmas energiamennyiséget juttatnak a szövetekhez.

Mi a lágylézer?

A lágylézer a nagy energiájú lézer “megszelídített” változata. A lágylézer készülék alacsony energiájú lézersugarat bocsát ki, mely az orvos jelenléte nélkül is teljesen veszélytelenül alkalmazható különféle állapotok kezelésére.
A kórházi és otthoni készülékek közötti fő különbség a készülék által kibocsátott energiában van.

Az otthoni lágylézerrel egy ponton nem másodpercekig, hanem néhány percig kell a készüléket tartani ahhoz, hogy terápiás energiamennyiséget juttass be.
A szükséges idő a készüléktől függ. Így az otthoni lágylézer kezelés hosszabb időt igényel (általában 20-30 perc egy kezelés), azonban minden kockázatot nélkülöz.

A lágylézer gyógyhatása és a hullámhossz

A lágylézer gyógyhatása a hullámhossz függvénye és a különböző hullámhosszúságú sugarak hatása eltérő.
Gyógyító hatása csak a 600 és 1000 nanométer közötti sugárnak van (ez az úgynevezett biológiai ablak), ez képes befolyásolni a sejtek működését. Az e tartományon kívüli lézersugarat a bőr és vér pigmentjei elnyelik, így biológiai hatást nem fejtenek ki.

fény spektrum és biológiai ablak lágylézer kezeléshez

Az, hogy a lézersugár milyen mélyen képes behatolni a sejtekbe és hol fejti ki a hátást, szintén a hullámhossz függvénye.

A 600 – 700 nm-es (vörös) lézersugár legfeljebb 1-2 cm mélységig terjed, így csak a felületen használható. Leginkább bőr- és sebkezelésre való – ilyen péládul a Safelaser 150 készülék.

Fájdalomcsillapításra, ízület kezelésére, gyulladásokra a 800 – 900 nm hullámhosszú (infra) lézer alkalmazandó, mely képes akár 6-8cm mélyre hatolni – ilyenek a B-Cure készülékek és a Safelaser 500.

Ebből következik, hogy olyan készüléket kell választanod, ami a betegségednek megfelelő. 

Hogyan hat a lágylézer?

Sérülés, gyulladás, stb. esetén a megbetegedett beteg területen a sejtek élettani folyamatai lelassulnak vagy leállnak. Leáll a sejtszintű energiatermelés és fehérjeszintézis is.  Pedig éppen ezekre lenne szüksége a test öngyógyító folyamatainak.

A lágylézer kezelés során kívülről juttatunk be energiát a szövetekbe, amely aktivál bizonyos anyagokat, enzimeket. Ez újraindítja a sejt számára “üzemanyagot” biztosító ATP molekulák termelését. A sejt működése “felpörög” az öngyógyító folyamatok megindulnak. Olyan ez, mint amikor üzemanyagot töltesz a leállt autódba. A motor újra indul és az autó újra halad!

A lézerfény fokozza az endorfinok termelését (a test által termelt fájdalomcsillapító anyag), mely hatására csökken a fájdalom.

A lézersugár elnyelődése során hő szabadul fel, mely felmelegíti a kezelt szöveteket. A vérkeringés meggyorsul, elindul a bomlástermékek, gyulladásos méreganyok eltakarítása és a gyógyító tápanyagok odaszállítása. A véráramlás fokozódása egyben hatékonyabbá teszi a nyirokelvezetést, így csökken a duzzanat és feszülés.

A lézerfény igazolt biológiai hatásai

 • Fokozza a sejtműködés aktivitását
 • Fokozza a sejt anyagcserét
 • A mitokondriumok ATP-termelése fokozódik
 • A limfociták, leukociták és makrofágok a gyulladás helyére vándorolnak
 • Értágulatot vált ki és javul a vérkeringés
 • Kollagén termelés fokozódik
 • A sejtek oxigén felvétele javul
 • A sejtmenbránok Na-K szivattyúja helyreáll
 • Helyreáll a beteg sejtek membránpotenciálja

Eredmények

 • Gyulladásgátló hatás. A lézerfény stimulálja a gyulladásgátló folyamatokat, melynek hatása csökkenő duzzanat, csökkenő vörösség és csökkenő érzékenység.
 • A fájdalomcsillapító hatás. Az idegsejtek stimulációja hatására endorfinok szabadulnak fel. Ezek a testünkben termelt, erős fájdalomcsillapító hatású anyagok. Az endorfinok csökkentik a fájdalomreceptorok érzékenységét a méreganyagok hatása ellen. Az idegvégződések stimulálásával erős fájdalomcsillapító hatás érhető el. A fájdalom megszüntetése mellett az endorfinok támogatják a gyulladáscsökkentő hatást is.
 • “Építőanyag” termelés fokozása. Az energia hatására a mitokondriumokban fokozódik az ATP termelése, mely elegendő energiát biztosít a fehérjék és gyógyulást serkentő anyagok előállításához.
  Az egyik jelentős folyamat a kollagén termelés. A kollagén szinte minden szövet része – különösen a bőr alsó rétegeiben. A lézerfény serkenti kollagénszintézist és ezzel javítja a sebek gyógyulását.
  A megfelelő mennyiségű kollagén biztosítja a sebek heg nélküli gyógyulását.
 • Hulladéktermékek felszabadítása a sejtekből. Ez a hatás nagy jelentőséggel bír a pl. szöveti sérülések és hematómák kezelésében.

A lágylézer kezelés végrehajtása

A kezelés rendkívül egyszerűen végrehajtható. Csuklófájdalom esetén például a csuklóhoz kell tartani a készüléket és a kezelési javaslatban található kezelési időtartamig ott tartani.

A lényeg, hogy megfelelő energiamennyiséget “adj” a szöveteknek. Ha csak rövid ideig tartod oda, akkor kevés energiát adsz ahhoz, hogy a gyógyító folyamatok beinduljanak.

A lágylézer túladagolható!

Ha túl sokáig kezelsz egy pontot, akkor “túlterheled” a sejtet. A túl sok energia gátolja a sejtműködést és leállítja a sejtszintű folyamatokat. A kezelési idő indokolatlan megduplázásával nem lesz gyorsabb a gyógyulásod! Sőt…!

A lágylézer csak egy bizonyos “adagban” hatásos!

 • 1 J/cm2 alatt a kezelés hatástalan
 • 1-5 Joule között hatékony a gyógyulás serkentő biostimuláció, míg
 • 7 Joule felett inkább a gátló hatások érvényesülnek.

Kezelési dózis és kezelési idő

Általános lágylézer kezelési dózisok
 • Sebek, hegek és bőrproblémák: 2 – 5  Joule/cm2
 • Ízületek, inak, szalagok és izmok: 5 – 10 Joule/cm2
 • Fájdalmas pontok: 10 – 15 Joule vagy amíg a fájdalom fennáll.
Akut esetekben általában naponta többször (2-4x) is kezelhetsz. Előnyös, ha a friss sérülések kezelését még a sérülés napján elkezded.
Krónikus állapotokban (amikor a panaszok már hónapok óta fennállnak) kezelhetsz naponta, de 1-2 nap szünettel is – a lényeg a folyamatos, kitartó kezelés! Bár néhány nap után javulást érezhetsz, de ne hagyd abba a teljes gyógyulásig!

Folyamatos és impulzus lézerüzem

 • Folyamatos (CW) lézer: a lézersugár folyamatos, megszakítások nélküli. Energiája állandó. Ezen a módon nagy energiát lehet bejuttatni és jelentős hő termelődik a szövetekben. A folyamatos üzemű lézernél fontos, hogy a készülék jelzése szerint minden “pittyenésre” egy újabb pontra helyezd át a kezelőfejet. Ha a folyamatos lézert túl sokáig tartod egy adott ponton, akkor égési sérülést okozhatsz. A CW lézer főképp szakemberek számára javasolt, bár vannak egyszerűen használható otthoni változatai is (ilyenek a SafeLaser készülékek).
 • Impulzus lézer: a lézersugár bizonyos frekvenciájú és időtartamú impulzusok sorozata, azaz váltakozik a sugár-szünet-sugár. Értelemszerűen így az energia is folyamatosan változó. Impulzus üzemű lézerrel kevesebb energiát lehet adott idő alatt a szövetekbe juttatni, mint CW lézerrel, Azonban éppen ez az előnye is! Nem termelődik hő, így a kezelést nagyobb biztonsággal végezheted. A szövetek nem melegszenek fel (a szünet alatt visszahűlnek), azonban a biostimulációs hatás impulzusról-impulzusra összeadódik.
  Az impulzus lézerrel egy pont kezelése hosszabb ideig tart, de nem vagy kitéve az égési sérülés veszélyének. Az impulzus lézer ideális otthoni alkalmazásra, akár idősek számára is (ilyenek a B-Cure készülékek).

Hogyan válassz lágylézer készüléket?

Ha két lézerkészülék közül kell választanod és azt látod, hogy mindkettő ugyanazt a hullámhosszúságot biztosítja (p. 806nm), de eltérő az energiakibocsátása, akkor a következőt kell tudnod:
 • Mindkét lézerkészüléktől pontosan ugyanazt a gyógyító hatást várhatod el! Ebben nem lesz különbség.
 • Különbség az, hogy mennyi kezelési időre van szükséged ugyanahhoz a hatáshoz!
 • Ezt két dolog befolyásolja: a kezelőfej mérete és a készülék által kibocsátott energia nagysága.
 • Ha a beteg terület 10 cm2, akkor a kezelést úgy kell végezni, hogy minden pontra jusson fénysugár.
 • Ha a kezelőfej mérete 5 cm2, akkor kettő ponton kell a beteg területre tenni, hogy mindenütt kezelj.
 • Ha a kezelőfej mérete 1 cm2, akkor tízszer kell áttenned a készüléket, hogy a teljes beteg terület kezelést kapjon.
 • A kisebb energiájú készülékkel több ideig kell egy ponton kezelned. Pl. 250 mW-os készüléket 6, míg 500 mW-ost csak 3 percig kell az adott ponton tartani.
 • Azonban, ha 250 mW-os készüléked kezelőfeje 5 cm2, akkor 2×6, azaz összesen 12 percig tart egy kezelés.
 • Ha a készüléked energiája kétszer akkora (500 mW), de a kezelőfej átmérője csak 1 cm2, akkor 10×3, azaz 30 percig tart egy kezelés ugyanazon a területen!
Készülék választás előtt nézd meg a készülék teljesítményét és a kezelőfej átmérőjét. Ez alapján már lehet dönteni. Ha nem egyértelmű, akkor kérd szakértő segítségét!

A lágylézer alkalmazás ellenjavallatai

 • Soha ne irányítsd a szemedbe a lézerfényt, akkor sem, ha az láthatatlan! Maradandó látásromlást okozhat. Minél nagyobb energiájú egy lézer, annál veszélyesebb ebből a szempontból.
 • Soha ne kezelj közvetlenül daganatot! Azaz pl. a válladon levő melanómát semmiképpen ne próbáld kezelni – viszont ennek ellenére pl. a boka, térd, csípő, derék vagy éppen csuklófájdalmad nyugodtan kezelheted.
 • Fényérzékenség, fényiszony esetén
 • Ha fényre érzékenyítő gyógyszert szedsz
 • Pajzsmirigyre soha ne irányítsd a lézersugarat
 • Ne alkalmazd fájdalomcsillapításra, ha nem tudod a panasz okát – előbb vizsgáltasd ki magad!
 • Aranyeres csomókat ne kezelj!

A lágylézer főbb alkalmazási területei

Több ezer tudományos és klinikai vizsgálat igazolja a kedvező hatást. A lézerterápiával foglalkozó orvosok szervezete a WALT (Word Association for Laser Therapy) a lézerfény terápia legfőbb alkalmazási területeinek jelöli a következőket

Hatékony segítség – de nem csodaszer!

A lágylézer – megfelelő alkalmazás esetén- segíti a szervezeted öngyógyító folyamatait és ezzel gyorsítja a gyógyulást. Számos gyógyszerrel, tüneti kezeléssel szemben a lágylézer valódi segítséget jelent a betegség megszüntetésében is.

Ebből következik, hogy a lágylézer nem hat egy pillanat alatt, nem csodaszer. Egyetlen kezeléstől minimális hatás várható, bár akár lehet azonnali fájdalomcsillapító hatása. A kezelések kedvező hatásara 10-14 napi, kitartó kezelés után lehet számítani.

Mindent egyben a lágylézer készülékekről

Szeretnél mindent megtudni a lágylézerekről, az otthoni alkalmazás lehetőségeiről és arról, hogy mely állapotok, betegségek kezelésére alkalmazhatod?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Röviddel ezután e-mailt küldök, melyben mindent megtalálsz a témakörrel kapcsolatban. Elolvashatod, újra megnyithatod, elmentheted. Remélem, hogy az általam küldött információk segítenek állapotod javításában, tüneteid kezelésében.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Egyelőre állatkísérleti adatokat találtam erről. Egereken tudtak előidézni változást. Nem találtam olyan eszközt, amivel transzkraniális (azaz koponyán keresztüli) lézerkezelést lehetne csinálni. A lézer egy fénysugár, a koponya pedig egy csont, amely nem engedi át a lézert, így az agyba jutása a nagy kérdés.
  “Sima” lézerkészülékkel biztosan nem lehet ilyet.
  A mikroáram azonban alkalmas az agy kezelésére. Egészen kiváló eredményeket értek el vele a depresszió, szorongás és alvászavarok kezelésében. Erről írtam is.

 • comment-avatar
  Kriszt Edina 1 month

  T. Doktor Úr!
  Most olvastam a Hogyan gyógyul az agy? c. könyvet, és ebben a könyvben beszámoltak arról is, hogy akár depresszió gyógyítására is alkalmas az alacsony intenzitású lézer. Esetleg ez a készülék is alkalmas ilyen probléma kezelésére? Ha ez a készülék nem alkalmas, létezik forgalomban olyan készülék, ami igen?
  Köszönöm válaszát!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Kifejezetten TILOS lágylézert alkalmazni közvetlenül daganatra. A lézerkezelés hatására fokozódik a sejtek energiatermelése és fehérjetermelést, stb. Ha a kezelést a daganatra adja, akkor a daganat növekedését sietteti.
  Azaz lágylézer kedvezőtlen a daganatos sejtekre! Nem öli meg őket, sőt… növekedésüket provokálja.
  A melanómától távol, például a térdét kezelve már semmi hatása nincs a daganatra.

 • comment-avatar
  Kovács Gábor 5 months

  T. Doktor úr.
  A melanomát szabad-e, célszerű-e lézerrel kezelni. A kéz középső ujján van a körmön. Köszönöm a válaszát. Gábor.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 year

  A csuklóra kapcsolható lézer az átverős orvosi termékek egyik “gyöngyszeme”. Sajnos sokan bedőltek.
  Olyan gyenge a teljesítménye, hogy ha 15-16 ÓRÁT tartja egy ponton folyamatosan, akkor éri el a terápiás értéket. És ez csak egyetlen pont volt. A térden pl. legalább 100 ponton kellene vele kezelni…
  Amikor lágylézerről írok, akkor nem ezekre a csuklóra tehető, mindenre (de valójában semmire sem) jó izékre gondolok, hanem orvosi szintű, terápiás készülékekre. Sokszor elmondtam: vannak a játékdömperek, amik nagyon jók akkor, ha a játszótéren homokozunk a gyerekkel-unokával, de nem jók akkor, mikor építkezésre kell nagy mennyiségű homokot szállítani. A lágylézerek között is van egy csomó “játék” és egy sor nagyon jó és hatékony eszköz.

 • comment-avatar
  Marinka 1 year

  Szeretném tudni h.juthatokbhozzá Nekem van csuklóra kapcsolható lézerem sokáig használtam de nem éreztem semmit !!