Limfödéma – duzzadt végtagok jelentősége

Limfödéma alatt a nyirokkeringési zavar következtében kialakult lokális vizenyőt, duzzanatot értjük, ezért nevezik nyiroködémának, nyirokpangásnak is. Mindig egy-egy testrészre, leggyakrabban az alsó vagy felső végtagokra korlátozódik, soha nem érinti egyidejűleg az egész testet. A limfödémás duzzanat időnként el-, illetve feltűnhet. Általában napközben súlyosbodik, mivel az ülés, illetve állás nehezíti a folyadékok felszívódását a végtagokból.

 

Mi okozza a limfödémát?

A limfödéma lehet veleszületett (elsődleges), kialakulhat valamilyen betegség vagy éppen műtét következtében (másodlagos forma).
Az elsődleges formát génhiba okozza. Kortól függetlenül előfordulhat, de legtöbbször csecsemőkorban kezdődik.
Másodlagos limfödémát a nyirokrendszer baleset vagy műtét során történő sérülése okozza. Ez a forma sokkal gyakoribb mint az elsődleges nyiroködéma.

 

Kiket érint a limfödéma?

A nőket jelentősen gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Magyarországon a legutolsó becslés szerint 800 ezer érintettel számolt. Egyesek szerint ez is alulbecsült adat. A betegek közül nagyon sokan kezeletlenül maradnak, mert -a jól látható tünetek ellenére- nem ismerik fel.

 

Gyógyítható-e a limfödéma?

A limfödéma végleges gyógyítására sajnos ma még nincs gyógymód. Ha limfödémában szenvedsz, akkor várhatóan egész életed folyamán kezelésre szorulsz majd. A hazai egészségbizotsítási gyakorlat miatt ezt a mindennapi kezelést nem fogod megkapni orvosi rendelőkben.

Magadnak kell a betegséged kezelésére berendezkednek! Ezért javaslom a nyiroködéma kezelésével kapcsolatos teendők megismerését, elsajátítását és egy otthoni kezelésre való nyirokmasszázs gép beszerzését és rendszeres használatát. Ha napi rendszerességgel “törődsz” a tüneteiddel, teljes, problémamentes életet élthetsz.

 

Hogyan kezelheted a limfödémát?

A limfödéma enyhe formáját a fáslizás, a kompressziós harisnya viselése, a rendszeres nyirokmasszázs és könnyű testmozgás segítségével hatékonyan kezelheted. A testsúlycsökkentés általában mérsékli az ödémát is, minél többet adsz le, annál jobb az eredmény is.

Amennyiben a testmozgásra nem vagy korlátozottan van módod, gyakoribb nyirokmasszázs kezelésre van szükség. A nyirokmasszázs a felgyülemlett folyadék “mozgatására” irányul. Célja a végtagokból a törzs felé továbbítani a folyadékot.

A kézi nyirokmasszázs masszőr specialistát igényel és hosszú távon lényegesen költségesebb, mint a gépi nyirokmasszázs. A limfödéma kezelésről ebben a cikkemben olvashatsz bővebben.

 

Mi a nyirokmasszázs gép?

A nyirokmasszázs gép a limfödéma hatékony, mindennapi kezelésének eszköze. A készülékhez csizma, kesztyű vagy övszerű mandzsettát csatlakoztathatsz. A készülék a mandzsetták légrekeszeinek felfújásával és leeresztésével kezel. A külső nyomás hatására elindul a nyirok- és vér áramlása a szövetek között. Mérséklődik a duzzanat, csökken a feszülő fájdalom, javul a vérkeringés.

 

Hogyan állítsd be a készüléket a hatékony nyirokmasszázs kezeléshez?

Minél több légrekeszből áll egy mandzsetta, annál hatékonyabb a limfödéma kezelése, de a több légrekeszes készülék ára magasabb. Otthoni, mindennapi kezelésre teljesen megfelelőek a 4 légkamrás készülékek. Az időnként a közértekben nyirokmasszázs gépként kapható, egy légrekeszes eszközök nem alkalmasak a limfödéma kezelésére!

A nyirokmasszázst 10-15 perces kezeléssel kezdd. Szükség esetén a kezelési időt hosszabbíthatod 20-30 percre. Inkább többször és röviden kezelj, mint egyszer, hosszan. Orvosi ajánlás szerint a napi kezelési összidő ne haladja meg a 120 percet.

A nyirokfolyadék rendkívül alacsony (csupán 3-5Hgmm) nyomású, ezért a limfödéma kezelés során sem kell (sőt nem szabad) erősen szorító nyomást alkalmaznod! A nyomást alacsony értékre (50-60Hgmm)-re állítsd be és később is csak mérsékelten emelheted (70-80 Hgmm-re). Ennél magasabb nyomás alkalmazásának már több kockázata is van, ezért soha ne emeld 90 Hgmm fölé.

Hatékonyabb a kezelés olyan készülékkel, melynél az egyes légrekeszekben eltérő nyomás állítható. A lábfejen (kézen) magasabb nyomást állíts (pl. 60Hgmm), majd a lábszár és térd légrekeszekben 50Hgmm-t, a combtőnél 40Hgmm-t. A nyomástartási időt úgy állítsd be, hogy a 4 légrekesz teljes felfújási ideje (egy felfújási ciklus) legalább 60 mp legyen, azaz minden légrekesz kb. 15 másodpercig tartsa a nyomást, mielőtt leengedne.

A nyirokmasszázs gép helyes beállításáról bővebben ebben az írásomban olvashatsz. 

 

A nyiroködéma otthoni, mindennapi kezelésére ajánlom

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 11 hónap

  A limfödéma jelenleg nem gyógyítható, de a tünetek mindennapi odafigyeléssel egyensúlyban tarthatók. A nyiroködéma kezelését leginkább az érintett tudja végezni, azaz nem várhat másokra.
  Ebben a cikkemben összeszedtem mindent, ami otthon elvégezhető: https://elethosszig.hu/a-nyirokodema-kezelese-a-mindennapokban/
  A fáslizástól a gépi nyirokmasszázson át egészen a diétás lehetőségekig. Olvassa el.

 • comment-avatar
  Czihlár Károly 11 hónap

  czihlarkaroly@gmail.com

  T.C.!

  Kérem, hogy az otthoni kezelésre adjon tanácsokat a láb iil. a lábfej limfödéma kezelésére.
  Kellemes ünnepeket: Czihlár Károly