Limfödéma - duzzadt végtagok jelentősége - Dr. Zátrok Zsolt blog

Limfödéma – duzzadt végtagok jelentősége

Limfödéma alatt a nyirokkeringési zavar következtében kialakult lokális vizenyőt, duzzanatot értjük, ezért nevezik nyiroködémának, nyirokpangásnak is. Mindig egy-egy testrészre, leggyakrabban az alsó vagy felső végtagokra korlátozódik, soha nem érinti egyidejűleg az egész testet. A limfödémás duzzanat időnként el-, illetve feltűnhet. Általában napközben súlyosbodik, mivel az ülés, illetve állás nehezíti a folyadékok felszívódását a végtagokból.

Mi okozza a limfödémát?

A limfödéma lehet veleszületett (elsődleges), kialakulhat valamilyen betegség vagy éppen műtét következtében (másodlagos forma).
Az elsődleges formát génhiba okozza. Kortól függetlenül előfordulhat, de legtöbbször csecsemőkorban kezdődik.
Másodlagos limfödémát a nyirokrendszer baleset vagy műtét során történő sérülése okozza. Ez a forma sokkal gyakoribb mint az elsődleges nyiroködéma.

Kiket érint a limfödéma?

A nőket jelentősen gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Magyarországon a legutolsó becslés szerint 800 ezer érintettel számolt. Egyesek szerint ez is alulbecsült adat. A betegek közül nagyon sokan kezeletlenül maradnak, mert -a jól látható tünetek ellenére- nem ismerik fel.

Gyógyítható-e a limfödéma?

A limfödéma végleges gyógyítására sajnos ma még nincs gyógymód. Ha limfödémában szenvedsz, akkor várhatóan egész életed folyamán kezelésre szorulsz majd. A hazai egészségbizotsítási gyakorlat miatt ezt a mindennapi kezelést nem fogod megkapni orvosi rendelőkben.

Magadnak kell a betegséged kezelésére berendezkednek! Ezért javaslom a nyiroködéma kezelésével kapcsolatos teendők megismerését, elsajátítását és egy otthoni kezelésre való nyirokmasszázs gép beszerzését és rendszeres használatát. Ha napi rendszerességgel “törődsz” a tüneteiddel, teljes, problémamentes életet élthetsz.

Hogyan kezelheted a limfödémát?

A limfödéma enyhe formáját a fáslizás, a kompressziós harisnya viselése, a rendszeres nyirokmasszázs és könnyű testmozgás segítségével hatékonyan kezelheted. A testsúlycsökkentés általában mérsékli az ödémát is, minél többet adsz le, annál jobb az eredmény is.

Amennyiben a testmozgásra nem vagy korlátozottan van módod, gyakoribb nyirokmasszázs kezelésre van szükség. A nyirokmasszázs a felgyülemlett folyadék “mozgatására” irányul. Célja a végtagokból a törzs felé továbbítani a folyadékot.

A kézi nyirokmasszázs masszőr specialistát igényel és hosszú távon lényegesen költségesebb, mint a gépi nyirokmasszázs. A limfödéma kezelésről ebben a cikkemben olvashatsz bővebben.

Mi a nyirokmasszázs gép?

A nyirokmasszázs gép a limfödéma hatékony, mindennapi kezelésének eszköze. A készülékhez csizma, kesztyű vagy övszerű mandzsettát csatlakoztathatsz. A készülék a mandzsetták légrekeszeinek felfújásával és leeresztésével kezel. A külső nyomás hatására elindul a nyirok- és vér áramlása a szövetek között. Mérséklődik a duzzanat, csökken a feszülő fájdalom, javul a vérkeringés.

Hogyan állítsd be a készüléket a hatékony nyirokmasszázs kezeléshez?

Minél több légrekeszből áll egy mandzsetta, annál hatékonyabb a limfödéma kezelése, de a több légrekeszes készülék ára magasabb. Otthoni, mindennapi kezelésre teljesen megfelelőek a 4 légkamrás készülékek. Az időnként a közértekben nyirokmasszázs gépként kapható, egy légrekeszes eszközök nem alkalmasak a limfödéma kezelésére!

A nyirokmasszázst 10-15 perces kezeléssel kezdd. Szükség esetén a kezelési időt hosszabbíthatod 20-30 percre. Inkább többször és röviden kezelj, mint egyszer, hosszan. Orvosi ajánlás szerint a napi kezelési összidő ne haladja meg a 120 percet.

A nyirokfolyadék rendkívül alacsony (csupán 3-5Hgmm) nyomású, ezért a limfödéma kezelés során sem kell (sőt nem szabad) erősen szorító nyomást alkalmaznod! A nyomást alacsony értékre (50-60Hgmm)-re állítsd be és később is csak mérsékelten emelheted (70-80 Hgmm-re). Ennél magasabb nyomás alkalmazásának már több kockázata is van, ezért soha ne emeld 90 Hgmm fölé.

Hatékonyabb a kezelés olyan készülékkel, melynél az egyes légrekeszekben eltérő nyomás állítható. A lábfejen (kézen) magasabb nyomást állíts (pl. 60Hgmm), majd a lábszár és térd légrekeszekben 50Hgmm-t, a combtőnél 40Hgmm-t. A nyomástartási időt úgy állítsd be, hogy a 4 légrekesz teljes felfújási ideje (egy felfújási ciklus) legalább 60 mp legyen, azaz minden légrekesz kb. 15 másodpercig tartsa a nyomást, mielőtt leengedne.

A nyirokmasszázs gép helyes beállításáról bővebben ebben az írásomban olvashatsz. 

Mindent egyben a nyiroködémáról és otthoni kezeléséről

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi okozza a nyiroködémát, hogyan tudod a tüneteit "kordában tartani", hatékonyan kezelni?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel a nyiroködéma sok állapottal összekeverhető, sokféle oka lehet, kezelése sem egyszerű, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet. Bízom abban, hogy a betegség és a kezelési lehetőségek alapos ismerete segít a tüneteid megszüntetésében, állapotod javításában

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  A limfödéma jelenleg nem gyógyítható, de a tünetek mindennapi odafigyeléssel egyensúlyban tarthatók. A nyiroködéma kezelését leginkább az érintett tudja végezni, azaz nem várhat másokra.
  Ebben a cikkemben összeszedtem mindent, ami otthon elvégezhető: https://elethosszig.hu/a-nyirokodema-kezelese-a-mindennapokban/
  A fáslizástól a gépi nyirokmasszázson át egészen a diétás lehetőségekig. Olvassa el.

 • comment-avatar
  Czihlár Károly 2 év

  czihlarkaroly@gmail.com

  T.C.!

  Kérem, hogy az otthoni kezelésre adjon tanácsokat a láb iil. a lábfej limfödéma kezelésére.
  Kellemes ünnepeket: Czihlár Károly