Lipödéma, azaz kóros zsírfelrakódás

lipoödéma-limfödéma

A lipödéma, azaz a zsírödéma a zsírsejtek kóros felhalmozódásával járó állapot. A zsírtöbblet a végtagokon jelentősen erőteljesebb, mint más testtájakon. Leggyakrabban az alsó végtagokat érinti, ritkábban a felkaron is megfigyelhető. A lipödéma jellemzően a nők betegsége, férfiaknál csak nagyon ritkán fordul elő. A állapotot a zsírsejtek kóros burjánzása okozza, azaz megbetegedés! Ne keverjük a “sima” elhízással.

A lipödéma kialakulása, tünetei

A zsírödéma a pubertás, terhesség vagy menopauza után jelentkezik, amikor az ösztrogén szintje jelentősebben változik. Hatására a végtagon szimmetrikus elváltozások, kóros zsírfelszaporodás kezdődik.

A zsír lovaglónadrágszerűen körbeveszi a végtagokat a csípőtől a bokák vonaláig. A lábfejek viszont karcsúk maradnak (elhízásban a zsírpárnák itt is láthatók).

Jellemző a csípő feletti zsírdudor, a térdkalácsot teljesen körbeveszi a zsírpárna és a térd alatt egy keresztirányú (haránt) bőrredő alakul ki. A lábszáron levő zsírpárna rálóg a bokákra, eltakarja azokat.

Ritkábban a zsírtöbblet a felkaron is jelentkezhet, a könyök belső oldalán a legkifejezettebb.

a lipödéma kilakulása és jellemző tünetei

Súlyosabb esetekben a zsírpárnák rontják a vér és nyirokkeringést és nyiroködéma is “hozzáadódik”, ami jelentősen rontja az állapotot. A rossz keringés miatt az érfalak törékenysége is növekszik, ezért a lipödémás területeken kisebb ütések hatására is vérömlenyek alakulhatnak ki. Zsírödémában a gyakran láthatók kék-zöld foltok a végtagokon. A fenti szöveti elváltozások miatt a végtagok bőre érzékennyé válik és akár enyhe nyomásra is fájdalmassá válik.

Kóros állapot és nem “sima” elhízás!lipödéma megjelenése

A zsírödéma létezéséről kevés orvos rendelkezik ismeretekkel. Sokáig csak elhízottként kezelik az érintetteket és a diétás javaslatokon túl nem nagyon foglalkoznak velük.

Általában évek telnek el, míg valaki végre kimondja a diagnózist: zsírödéma.

A beteg szempontjából rendkívül fontos lenne annak felismerése, hogy a kórosan működő zsírszövet okozza a zsírfelrakódást.

Ha érintett vagy, fontos tudnod, hogy ez egy betegség, ami még normális étkezés mellett is intenzívebb zsírlerakódást okoz!

A legfontosabb teendőd fokozottan figyelni a kiegyensúlyozott étkezésre. Szigorúan csak annyi kalóriát, tápanyagot juttass a testedbe, amire szükséged van. A többletet a tested gyorsabban raktározza el és nehezebben szabadulsz meg tőle, azaz semmiképpen se egyél többet a kelleténél.

Azonban sanyargatni sem kell magad, mert a zsírödéma általában nem reagál még az egészen drasztikus diétára sem. Azaz érdemben az sem segít, ha nem eszel!

blank

A lipödéma kezelése

Bár a lipödéma ellenére is teljes és aktív életet élhetsz, de komoly lelki terhet jelenthet az esztétikai megjelenés. Ez önbizalom hiányhoz, depresszióhoz, bezárkózáshoz, sőt kényszeres evéshez vezethet. Vedd igénybe pszichológus segítségét, ha nem boldogulsz egymagad! A lipödémával nyiroködéma szakrendelésre kell fordulnod. Itt a szakápolók életmódbeli tanácsokkal látnak el és megtanítják, hogyan kezeld magad otthon.

A lipödéma jelenleg nem gyógyítható állapot. Az előrehaladását azonban megállíthatod, a tüneteket csökkentheted. Ehhez azonban egy életen át tartó odafigyelés, napi rendszerességű kezelés szükséges. Ha érintett vagy, akkor ez a TE FELADATOD! Senki nem fogja elvégezni helyetted, csak tanácsokat kaphatsz! Azaz rendezd be az életed úgy, hogy annak a lipödéma kezelés szerves része legyen.

A kezelés alappillérei a kompressziós ruházat, a kézi és gépi nyirokmasszázs és a rendszeres testmozgás.

Kézi masszázs

A kézi nyirokmasszázs egy speciális típusú gyengéd masszázs, amely serkenti a nyirok áramlását és ezáltal csökkenti az ödémát. Enyhíti a kellemetlen feszülést és esetleges fájdalmat is. Más kezelésekkel kombinálva – kompressziós ruha viselésével és gépi nyirokmasszázzsal együtt- a leghatékonyabb. A kézi nyirokmasszázs speciális képzettséget igényel, azaz olyan szakembert válassz, aki gyakorlott a nyirokmasszázsban.

Gépi nyirokmasszázs

A gépi nyirokmasszázs ugyanúgy végzendő lipödémában, mint nyiroködéma esetén. Erről olvasd el korábbi cikkemet.  A gépi masszázshoz megfelelő, több légkamrából álló “csizma” szükséges, melyet a lábadra kell húzni. A készülék egymás után felfújja a csizma légrekeszeit és a”kinyomja” az ödémát a kezelt területről. A gépi kezelés mellett a kompressziós ruhát továbbra is használd, és rendszeresen kézi masszázst is iktass a kezelésbe, mert ezek együttesen a leghatékonyabbak.

A lipödéma érzékeny lehet a nyomásra, így csak olyan korszerű nyirokmasszázs gépet vásárolj, amelyen a mandzsetta nyomás szabályozható. A korszerű, többkamrás rendszerekben a nyomást úgy tudod beállítani, hogy semmilyen panaszt ne okozzon, azonban a tüneteket javítsa.

blank

Testmozgás

A terápia fontos része a rendszeres, dinamikusan mozgás, mely lehetőleg kompresszióban történjen – azaz a kompressziós harisnyát viselve mozogj! Az izmaid váltakozó megfeszülésével párhuzamosan a harisnya is rugalmasan tágul-összehúzódik és ezzel “pumpálja” az ödémát. Hetente legalább háromszor 60 perc nyiroktornát végezz (szakembertől elsajátíthatod, aztán otthon magad is végezheted).

Ezen felül olyan mozgásokat végezhetsz, ahol nem terheled túlzottan a végtagot. Az intenzív, energikus futást nem neked találták ki! Az úszás, vízitorna, séta és a könnyed tempójú kerékpározás a neked való.

Mindent egyben a nyiroködémáról

Iratkozz fel hírlevelemre és tudj meg mindent a nyiroködéma okairól, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról és ön-masszázsról!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (51)
 • comment-avatar

  Köszönöm a kiegészítését.
  Szerintem a javaslatai benne vannak a cikkemben. Abban igaza lehet, hogy érdemes lehet még egyértelműbben “kibontani” őket.
  Olyan módszert, ami itthon nem elérhető sem finanszírozott, sem fizetős formában nem véletlenül nem említek.

 • comment-avatar
  Betti 1 hónap

  Üdvözlöm!
  Kiegészítésként javaslom a következőket:
  a lipödéma nem csak esztétikai és lelki problémákat okozz, nagyon fontos , hogy nagy fájdalommal is jár és gyorsan mennek tönkre az ízületek!
  -lipödémásoknak az úszáson és a biciklizésen kívül semmilyen más sport semmilyen más sport nem javasolt , mert nagy fájdalmakkal és láb dagadással jár.
  -a nyiroködémára alkalmazott terápiák gépi nyirokmasszázs, kézi masszázs és a kompressziós harisnya az életminőséget nem javítják, a fájdalom marad.Nyáron csak rosszabb, mivel a lipödéma meleg hatására még fájdalmasabb és még jobban dagadnak a lábak. 30 éves alakult ki nálam a lipödéma, van (sok lipödémással beszéltem már), tudom miről beszélek.

  Abba teljes mértékben igaza van, hogy sima plasztika zsírleszívást nem javasolja, mert több kárt okozz. DE igen is VAN gyógymód, ami nem plasztikai zsírleszívás!

  1997 ban Németországban fejlesztettek ki egy eljárást kifejezettem lipödéma eltávolítására, nem roncsolnak semmit sem. Kérném szépen, hogy tájékozódjon, mielőtt azt állítja, hogy nincs gyógymód. Abban igaza van hogy Magyarországon nincs, de minden más országba már van, mert ott veszik a fáradságot az orvosok, hogy tájékozódnak és tanulnak.
  Figyelmébe ajánlom a következő linkeket (német), hogy értse, hogy milyen műtéti eljárásról van szó:

  https://www.hautarzt-duesseldorf.de/lipoedem/
  https://www.youtube.com/watch?v=bokD3kIbdF4

 • comment-avatar

  A meleg és a magzat növekedése egyaránt súlyosbítja a nyiroködémát.
  Ha nem kezeli a terhessége alatt, akkor jelentős romlást tapasztalhat.
  A kíméletesen, alacsony nyomással végzett gépi nyirokmasszázsnak nem ellenjavallata a terhesség! Nyilván ez a lábak kezelésére vonatkozik! Azaz terhesség alatt a nadrág vagy övszerű kezelőmandzsettákat nem szabad használni. A csípő, far és has tájékán azonban kézi önmasszázs vagy terapeuta általi masszázs egyaránt végezhető.

 • comment-avatar
  Orsolya 6 hónap

  Kedves Doktor Úr!

  Küzdök ezzel a nyirok betegséggel esztétikailag már nem olyan szép a lábam de még elvagyok. 38 éves vagyok és újra babát várok. Viszont senki se javasolja a harisnyát combfixet vagy a nyirokgép használatát. Viszont jön a nyár amikor még rosszabb lesz a helyzet keringés szempontjából. Mit tehetek?
  Köszönöm szépen előre is!

 • comment-avatar

  A gépi nyirokmasszázsnak nincs fogyasztó hatása. Hiába állítja a kozmetikus.
  A 60-80Hgmm-nél nagyobb nyomás káros, akár szívleállást lehet vele okozni. Az a kozmetikus, aki fájdalmas nyomást állít be, nem tudja mit csinál (de nagyon bátor és tele van önbizalommal).
  Nem hiszem, hogy a néhány masszázs (ha mégoly magas és kellemetlen nyomást állítottak is) bármilyen maradandó kárt okozott volna a nyirok vagy vénás rendszerben.

  A dohányzás elhagyása után gyakori, hogy a szájba tett cigaretták helyett nassolás a következmény, és sok dohányzást abbahagyó hízik el. Az őszi-téli időszakban eleve kevesebb a mozgás és a hideg miatt az ember kívánja is az energiát.
  10-20 kilót pillanatok alatt fel lehet szedni, aztán pokoli nehéz leadni.

  Már az elején említettem, hogy a nyirokmasszázzsal nem lehet fogyni, így emiatt nem érdemes költenie rá. Különösen nem egy rosszul, veszélyesen végrehajtott kezelésre.
  Konditermet javaslom és táplálkozás tanácsadót. A 20 kilo pluszt odafigyeléssel, az életmód (több mozgás), étrend módosításával (a diéta nem jó, mert nem lehet tartósan csinálni) fél- egy év alatt le lehet adni.

 • comment-avatar
  Zsófi 8 hónap

  Kedves Zsolt!

  Tavaly letettem a cigarettát, és mellette elkezdtem járni – a hízást megelőzendő, – gépi nyirokmasszázsra.
  November elején tettem le a cigarettát. Január közepén még nem volt jelentős hízás. Ekkor mentem utoljára nyirokmasszázsra, mert nagyon erős volt, kifejezetten fájdalommal járt.
  Az utolsó alkalommal, amikor voltam, tényleg azt éreztem, annyira erős, hogy annyira szorít a gép, ami nem egészséges.
  Ekkor még 36-os volt a méretem. A nyirokmasszázs bérletet le sem jártam, mert azt éreztem, ez egészségtelen. Ezután akárhányszor mozogtam, utána egy erőteljes lüktetést éreztem a testem egyes pontjain (comb, fenék, kar) mintha az erek lüktet ének, de másként, és radikálisan hízni kezdtem – viszont kvázi egyenletesen.

  KB. 2 hónap alatt kB. 20 kg jött fel. A TSH, vércukor rendben, de a hízás, és a lüktető érzés folyamatosan orvos arra tippelt, hogy a dohányzás elengedése okozta a hízást…

  Kérdés: megsérülhetett-e a nyírokrendszer az erőteljes masszázs hatására (tényleg olyan erős volt, hogy pánik érzéssel is járt, de a gépet kezelő azt mondta, akkor jó, ha extrán szorít a gép.)

  Ha ez történt, mi a kiút?
  (Mindez tavaly volt, de még ma éjjel is éreztem a lüktető érzést, ami általában súlygyarapodással jár…)

  Vagy kutyaharapás szőrével? Érdemes lenne visszamenni, csak kíméletesebben?

  Mindez azért fontos, mert 43 éves vagyok, és a hirtelen, erőteljes súlygyarapodás miatt nem engednek lombikozni…
  (Az orvos ott azt feltételezett, pajzsmirigy probléma van a háttérben, de szerencsére nem.)

  Köszönöm előre is a válaszát!

 • comment-avatar

  A zsírödéma jelenleg nem gyógyítható. A tv-ben látott “gyógyszer” vásárlása pénzkidobás. Nem fog javítani a kóros zsírképződésen.

 • comment-avatar
  F.né 8 hónap

  zsír ödémám van.Azt szeretném kérdezni hogy gyógyszer létezik a kezelésére? ATV be láttam hogy hirdették A Lymfe ha jól emlészem.Úgy hirdette hogy a dagadt káb és az ödlmás lábra. A nyirokkeringést elősegiti. Köszönöm szépen,

 • comment-avatar

  Hozzászólásában nincs igaza. A zsírödéma oka nem a túlzabálás. Ez egy anyagcsere betegség, ami kóros zsírképződéssel jár. A beteg nem tudja befolyásolni, még a szigorú diéta sem segít a legtöbb esetben.

 • comment-avatar
  Ambori 10 hónap

  Judy: Zsirleszivas helyett inkabb nem kene annyit zabalni.

 • comment-avatar

  Kedves Judy! Ön pedig blogom olvasójaként tudhatná, hogy teljesen tisztában vagyok a túlsúly és a betegségek kapcsolatával. És azzal is tisztában vagyok, hogy a betegek nem gondolnak a holnapra, ma és azonnal akarnak megoldást olyan problémára, amit egyébként csak hosszan tartó “melóval”, és bizony lemondással lehetne visszacsinálni. Javaslom elolvasni a “Kutyaszar stratégia” című cikkem. A zsírleszívás azonnali előnyöket kínál, de a beavatkozásban “bele van kódolva” más is. Azt kívánom önnek, hogy ne bánja meg 15 év múlva, hogy most belement. Az én véleményem az, hogy bánni fogja. Ezért engedje meg nekem, hogy a saját blogomon ne az ön -szerintem hosszútávú kockázatokat rejtő- elképzelését terjesszem vagy támogassam, hanem a saját meggyőződésem. De az ön életéről ön dönt.

 • comment-avatar
  Judy 11 hónap

  Kedves dr úr!
  Mint orvos, tudhatná, hogy egy 30 kiló súlyfelesleg nem csak esztétikai gondokkal jár. Így is van magas vérnyomásom, tüdőm se az igazi, köszönöm, de szivbeteg és egyéb nem akarok lenni. Inkább bevállalom a zsirleszívást, és életmódot váltok utána, mert akkor van miért. De most ha életmódot váltok, csak a 30 kilós többletet tartom szinten, ami attól még ott marad. Tudom hogy a műtétek vannak kockázatai, de melyik műtétnek nincsenek?

 • comment-avatar

  Remélhetőleg nem fogja megbánni majd 80 évesen, hogy 35 évesen mit vállalt be. A zsírleszívás időleges és hosszú távon nem kockázatmentes megoldás. A zsírmennyiséget csökkenti, de mivel a zsír felszaporodásának okát nem változtatja, a zsír vissza fog “növekedni”. Eközben a leszívás biztosan károsítja a vérereket és nyirokereket is, hegesedést okoz, ez pedig nem lesz következmények nélküli (akár 45-50 évesen is verheti a fejét a falba, hogy most így gondolta). De tény: a zsírleszívásnak kozmetikai, esztétikai előnyei vannak.

 • comment-avatar
  Judy 11 hónap

  Köszönöm a tippet. Utána néztem. Bécsben végeznek ilyet. Mondjuk elég húzós az ára, 3500 euró. Csak az a szomorú, hogy egy mellkisebbítést megcsinálnak TB-re, mert a súly húzza valaki hátát, derekát. Ezt pedig nem. Holott nagyon sok nő szenved sajnos ebben a betegségben. 35 vagyok, az elmúlt 5 évben alakult ki nálam a betegség.
  Belefaradtam. A különböző kezelések nem használtak, fogyni se tudtam. 30 kg plusz van rajtam ez miatt. Nekem senki ne papoljon, hogy nem ajánlott a zsirleszívás. És az mennyivel jobb, hogy a sok + kg-tól egy csomó betegség előjön?! Magas vérnyomás, szív betegség, stb… Így is a derekam majd le szakad, 1 éve fáj napi szinten a súlytól. Ha 80 éves lennék, már nagyon nem érdekelne, hogyan nézek ki, de ilyen fiatalon érdekel. Így a zsirleszivas mellett döntöttem. Ha esetleg valaki itthon is tud olyat, aki csinál ilyet, kérem jelezze. Köszönöm.

 • comment-avatar

  A terhesség egy természetes állapot, de önmagában ez fokozhatja a láb ödémásodást. A baba növekedése során “ráfekszik” a nyirokutakra, erekre, elnyomja, leszorítja ezeket. Ez eleve rontja az állapotot még egészségesnél is.
  A nyiroködémás számára a terhesség eleve fokozott kockázatot jelent és a tünetek fokozódását okozza. Eddig a rossz hír.
  A jó pedig az, hogy a nyirokmasszázs gép terhesség során is alkalmazható. Azonban hosszabb és kíméletesebb kezelésre lehet szükség.
  A gép ugyebár a lábból szeretné kinyomni a felesleges folyadékot, a baba leszorító hatása miatt ezt nehezebben tudja. Minél magasabbra emeli a nyomást, annál inkább nem megy.
  Paradox módon nem a nyomás kell emelni, hanem inkább 40-50Hgmm-re csökkenteni, eközben a kezelési időt 20-30 percről 40-45-re növelni. (autós hasonlattal: lassabban kell haladni, de így hosszabb ideig tart célhoz érni).
  Ez a kezelés szükség esetén naponta 2x, max 3x is ismételhető (de az összes kezelési idő ne legyen több 120 percnél naponta).
  Emellett a fáslizás, a kézi ön-drenázs, a lehetőségek szerinti mozgás, a diétára figyelés ugyanúgy fontos, mint korábban volt.
  Az is biztos, hogy a lábak gépi nyirokmasszázsával semmi bajt nem okozhat a babának – természetesen a törzs mandzsetta nem használható a terhesség alatt.

 • comment-avatar
  Orsolya 1 év

  Elég súlyos minden végtagot érintő zsír és nyirok kevert ödémám van évek óta. Nagyon jól karban tudom tartani nyirokmasszázs géppel (Q-1000 Premium), sokat javult is azóta, sportolni, mozogni is többet tudok, és egy keveset fogytam is. Most viszont veszélyeztetett terhes lettem. Mozogni most nem nagyon tudok csak nagyobb sétákat teszek (1-2 km), de ezt sajnos kevésnek érzem. Az lenne a kérdésem, hogy terhesség alatt is tudom alkalmazni a nyirokmasszázs gépemet, vagy marad a fáslizás?

 • comment-avatar

  Az egészségügy rohamléptekkel fejlődik, naponta jelennek meg új eljárások, főképp Amerikában. Ezekről bőven olvashat a neten. Azt kell tudnia, hogy amerikában az egészségügy fizetős! Azaz bemegy a kórházba és kér egy zsírleszívást. Megcsinálják, ön fizeti. Megnéztem az amerikai plasztikai sebész társaság honlapját, ami szerint átlagban 4000 dollár egy szépészeti célú zsírleszívás és ennél lényegesen drágább az a speciális módszer, amit lipödémában lehet alkalmazni. Azaz egy zsírleszívó kezelés 2-3 millió forint, amiből minimális 4-5 kell egy komolyabb lipödémában. Ami 10-15 millió. Amerikában ez egyszerű. Kéri, kicsengeti és megcsinálják. Akinek nincs pénze, annak nem csinálnak semmit. Persze erre lehet biztosítást kötni, de ne gondolja, hogy havi pár ezer forintos biztosítás ilyet fedez.
  Európában és hazánkban nem ilyen az egészségügyi finanszírozása. Itt nem a beteg rendeli a műtétet, hanem az orvos és azt, amit az egészségbiztosítás fedez. Itt mindenki befizet havonta egy csekély összeget az egészségügyre. A sokak által befizetettet pénzt osztják szét. Mivel a sok kicsiből csak kevés pénz jön össze, így egyes (drága) eljárásokat nem fedezi. A magyar rendszerben nem csinálnak meg minden létező eljárást, mert a biztosító nem ad rá pénzt (ez olyan, mint amikor a lakásbiztosítása nem fizet a tűzkárért, a földrengésért, stb, igaz kifizeti, ha a gyerekek foxival berúgják az ablakot.)
  Ezen felül a lipödémában történő zsírleszívás hatása és eredménye orvosilag nem igazolt. Rövid távon csökken ugyan a zsírszövet, de nincs bizonyíték, hogy mi lesz 5-10 év múlva…? Nos ezért (is) nem veszik be a támogatott eljárások közé.
  További különbség, hogy a magyar egészségügy olyan, mint a templom egere. A modern eljárásokhoz szükséges, műtő, eszközök, kiegészítők és a tudás megszerzése sok-sok pénzbe kerül. A magyar egészségügy -néhány kiemelt helyen kívül- nem rendelkezik ezekkel és nem rendelkezik annyi pénzzel, hogy a TB terhére, de ingyen operáljon mindent és mindenkit.
  Tudom, hogy ettől még nem oldódik meg a problémája. Csak egy kis adalék, hogy érthető legyen, itthon miért nincs pénz… hát azért mert nem adunk be eleget ahhoz, hogy mindenre legyen eszköz és minden ingyen elvégezhető legyen. Mert olyan, hogy ingyen… nos az nincs. Valakinek meg kell fizetnie az árat. Ha alacsonyak az eü befizetések (és hazánkban abszolút értékben azok), akkor annyi jut, amennyit valamennyien tapasztalunk az egészségügy szolgáltatásaiból.

 • comment-avatar
  ML 1 év

  B.Szilvia , teljesen igazad van !11 éve van zsírödéma betegségem , amit sajnos későn diagnosztizáltak, kb.3 éve tudom , hogy mi a valódi betegségem ,amit egy nyirokterapeuta állapított meg ! Mondanom sem kell, nekem is kiírtak szorítóharisnyát, nyirokmasszázs , fáslizás , de semmit nem ért a kezelés.Majd az orvos pszichológushoz küldött , és azt mondta , hogy fogadjam el a testem , mert sajnos ettől csak rosszabb lesz , mert a rossz minőségű zsírsejt burjázás miatt ,elfogja zárni a nyirokereket , és akkor ki fog alakulni egy másodlagos nyirokkeringési zavar , ami súlyosbítja majd betegséget!Ennyit a Magyar orvosokról ! Tb – re itthon senki nem végez zsírleszívást !

 • comment-avatar

  A lipödéma kezelésében a kíméletes zsírleszívással sok helyen kísérleteznek. Rövid távon látványos az eredmény, hiszen leszívják a felesleges zsírt. Ez azonban a legnagyobb odafigyelés mellett is roncsolással jár. Ez pedig hosszútávon biztosan nem következmények nélküli. Reménykedjen, hogy a kivételek közé tartozzon.

 • comment-avatar
  Iza 1 év

  Nekem súlyos Lipödémám volt társult hozzá lymphödéma is.Most műtöttek Bécsben Dr.Vago Bernadett  több műtétem lesz az első most vagyok túl és már elég látványos az eredmény. A doktornő 16 éve csinálja a kollégája 20 éve a Lipödémás műtéteket és még egy páciens nem mehet vissza hogy visszajött volna neki tehát érdemes utánanézni sajnos Magyarországon még az orvosok nem nagyon csinálják pedig nagyon jó lenne.

 • comment-avatar

  A kérdést a lipödéma kezelési lehetőségeiről szóló írásomnál tette fel. Olvassa el a cikket, mert benne a válasz. Nem írnám le itt ismét.

 • comment-avatar
  Eva 1 év

  A jobb felkaromon egy spiráltörés után lipöéma keletkezett,nagy kiterjedésű, míg a bal kromo egy sima törés lett ott egy kisebb kiterjedésű lipödéma van. Ezt Szakrendelésen állapították meg. Zavar a ruházatban és látványban egyaránt. Tudom, hogy nem gyató, de szeretném tudni, hogy lehet szinten tartani
  Köszönöm a tájékoztatást Éva

 • comment-avatar

  Ha elolvasta blogom írásait, akkor tudhatja, hogy én azokkal a módszerekkel foglalkozom, amelyekkel a beteg önmagának segíthet a panaszai mérséklésében. Nem foglalkozom kórházi-sebészi módszerekkel, különösen nem az értelmetlen tüneti kezelésekkel.
  A zsírleszívást ilyennek tartom. Rövid távú előnyei vannak, de meggyőződésem, hogy sokkal nagyobb problémát generál majd pár év múlva. A zsírleszívás egy durva és barbár beavatkozás, ami a zsírral együtt a nyirokereket, kapillárisokat, apró vénákat, sőt artériákat is “kitépi”. A lipödéma kezelésére kidolgozott “kíméletesnek mondott” eljárás is csak a fő nyirokereket “próbálja” megóvni, nem foglalkozik a nyirokerekkel.
  A zsírleszívás durva szövetroncsolást eredményez, aminek rövid távú kedvező jeleit az okozza, hogy az eltávolítanak nagy mennyiségű zsírt és csökken a feszülés, kisebb súlyt kell cipelni.
  A módszer olyan új, hogy nem tudni azonban, hogy a károsító hatások mikor indítják be a nyiroködémát! A zsírleszívások kockázata, hogy a zsírödéma mellett a nyiroködéma is megjelenik, azaz a zsírleszívások után pár évvel sokkal súlyosabb lesz a helyzet, mint amilyen a lipödéma volt.
  Meggyőződésem, hogy a rövid távú előnyöknél nagyobb a kockázata a hosszú távú romlásnak. Ezért aztán nem népszerűsíteném az Ön által említett módszert.

 • comment-avatar

  Ha elolvasta blogom írásait, akkor tudhatja, hogy én azokkal a módszerekkel foglalkozom, amelyekkel a beteg önmagának segíthet a panaszai mérséklésében. Nem foglalkozom kórházi-sebészi módszerekkel, különösen nem az értelmetlen tüneti kezelésekkel.
  A zsírleszívást ilyennek tartom. Rövid távú előnyei vannak, de meggyőződésem, hogy sokkal nagyobb problémát generál majd pár év múlva. A zsírleszívás egy durva és barbár beavatkozás, ami a zsírral együtt a nyirokereket, kapillárisokat, apró vénákat, sőt artériákat is “kitépi”. A lipödéma kezelésére kidolgozott “kíméletesnek mondott” eljárás is csak a fő nyirokereket “próbálja” megóvni, nem foglalkozik a nyirokerekkel.
  A zsírleszívás durva szövetroncsolást eredményez, aminek rövid távú kedvező jeleit az okozza, hogy az eltávolítanak nagy mennyiségű zsírt és csökken a feszülés, kisebb súlyt kell cipelni.
  A módszer olyan új, hogy nem tudni azonban, hogy a károsító hatások mikor indítják be a nyiroködémát! A zsírleszívások kockázata, hogy a zsírödéma mellett a nyiroködéma is megjelenik, azaz a zsírleszívások után pár évvel sokkal súlyosabb lesz a helyzet, mint amilyen a lipödéma volt.
  Meggyőződésem, hogy a rövid távú előnyöknél nagyobb a kockázata a hosszú távú romlásnak. Ezért aztán nem népszerűsíteném az Ön által említett módszert.

 • comment-avatar
  B Szilvia 1 év

  Uzenem mindenkinek aki Magyarorszagon diagnosztizalva van lipoodemaval es a lemaradott todasu magyar orvosokra bizza az egeszseget:

  Sajnos a conservative terapiak, szorito harisnya, nyirokmasszazsra stb 6 honapig valo kiprobalasa Utah indokolt a specialis lipoodema zsirleszivas.

  Nemetorszagban mar Tb alapon vegzik a lipoodema zsirleszivast mert belattak h ez egy komoly betegseg amit gyogyitani nem csak kezelni operacioval tudjak.

 • comment-avatar
  B Szilvia 1 év

  TiszteltDoktor

  Nemetorszagban es Ausztriaban mar 30litert kb 3-4mutet alatt is leszivnak Liopodemas labrol es uj kimeletes muteti eljarasok vannak ahol tob kissebb bemenetelt kepeznek es nem regifajta normal zsirleszivasrol beazelink.

  3 Stadiumban Nemet TB ezt a zsirleszivast tamogatja es teriti.

  Jo lenne ha a legjobb megoldasokrol is adnanak hurt Magyarorszagon mert szornyu mennyire le vagyunk maradva mind diagnosztizalas mint kezeles teren.

  Udv
  Szilvia

 • comment-avatar

  Általában belgyógyász, bőrgyógyász, érsebész, limfológus foglalkozik a betegséggel. A mai egészségügyben nem könnyű megtalálni, hol rejtőznek a hozzáértők. A facebookos nyiroködéma betegcsoportban tud kérdezni a tagoktól.

 • comment-avatar
  Évi 1 év

  Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen orvoshoz kell fordulni a problémával? Mindenhol azt olvasom hogy a megfelelő szakember el fogja mondani…. ír megfelelő harisnyát….. Belgyógyász vízhajtót ad. Esetleg hol van olyan centrum ahova lehetne fordulni?
  Köszönöm szépen!

 • comment-avatar

  Gondolom azért kérdezi, mert a limfödéma (nyiroködéma) esetén szokták javasolni a lágylézer kezelést azzal, hogy serkenti a szöveti keringést, és így csökkentheti a duzzanatot.
  A lipödémát azonban nem folyadék okozza, hanem a zsírszövet képződési rendellenessége. A szokásosnál nagyobb, “habos” zsírsejtek képződnek és ezért a zsírszövet a normálisnál nagyobbra duzzad.
  Mivel a zsír a zsírsejtekben van, a keringést javító lézer, Bemer és hasonló terápiák számára “nem hozzáférhető”, így ezektől érdemi javulás nem várható.

 • comment-avatar
  Julianna 1 év

  Szeretném kérdezni, hogy lipödémát szabad e érdemes e lágylézerrel kezelni.
  Köszönettel. Julianna

 • comment-avatar

  Az esztétikai képet el kellene fogadnia, mert csak pillanatnyi javulás érhető el a műtétekkel. A műtét általi kedvező kép csak 1-2 évig marad meg, utána akár durván rosszabbodhat a helyzet. A visszérműtét és a zsírleszívás külön-külön is rontani fogja az állapotát. Ha mindkettőt elvégezteti, akkor a mostani zsírödéma kombinált vénás,nyirok és zsírödémává rosszabbodik. Az ön helyében a műtétet messzire elkerülném. Sok testmozgás, odafigyelés az étrendre és a zsírödéma kezelése segít egyensúlyban tartani az állapotát.

 • comment-avatar
  Judy 1 év

  6 éve küszködök ezzel a betegséggel. + viszeresek a lábaim, amik most már műtétre várnak. Aggasztó a lipödéma, mert esztétikailag csúnya. de nekem a comb, és a bal karom is el van dagadva. Vizsgálatokra járok, hogy kiderítsék az okát, hogy mitől lehet, de nem sok reményt fűzök hozzá. Múlt héten izotópos vizsgálaton voltam, ahol a nyirokáramlást figyelték meg. Ma alsó végtagi ultrahang és doplervizsgálat, jövő héten nephrológia, aztán azt javasolta az érsebészem, hogy menjek el a nőgyógyászhoz, egy hormon vizsgálatra, mert a szülés után esetleg okozhatják a hormonok is ezt a betegséget. Szeretnék a végére járni, de ha a sok vizsgálat után nem találják meg a megfelelő okot, elmegyek egy zsírleszívásra. Azt mondják egy idő után újra termelődik. Ha vigyázok és teljes életmódot váltok, reménykedem benne, hogy nem. Ha igen, legalább megpróbáltam. Aggasztó, hogy egy normális ruhát, cipőt nem tudok felhúzni. a bokák csak időszakosan dagadnak el, a combomon viszont évek óta ott van az a zsírpárna. Esetleg egy nőgyógyászati hormon vizsgálatból többet tudok? A műtét mennyire lenne javasolt?
  Elöre is köszönöm válaszát. Judy

 • comment-avatar

  Ennyi információ alapján, vizsgálat nélkül nem lehet megmondani. Ha egyébként elhízott, azaz sok zsír van a hasán, akkor a lehajlás, guggolás okozhat nehézlégzést. A guggolás hatására a belek, zsigerek közötti zsír “helyet keres”. MIvel másfelé nem tud menni, felfelé próbál eltolódni – ezzel összenyomja a tüdőt. Azaz az elhízott ember guggolás közben nem kap elég vért, mert a tüdeje nem tud megfelelően kitágulni.

 • comment-avatar
  Károly 2 év

  Üdvözlöm.Azt szeretném kérdezni,hogy lipödémia okozhatja e azt mikor meg erőltetem a lábam pl.:erősebb séta ,gyerekeimmel játszok egy párat gugolok velük vagy ha netán egyetlen egy gyakorlatot edzek a lábamra másnap legszomjam van.nehezek a lábaim ,nem bírok mozogni .Extra fáradtság kap olykor rajtam.Es ,hogy lehet meg különböztetni a lipömédiát a narancs bőrtől?Válaszát elore is köszönöm.

 • comment-avatar

  A lipedema szinte kizárólag nőknél fordul elő.
  Okait egyelőre nem ismerjük pontosan. Úgy tűnik, hogy kapcsolatba hozható a nagyobb hormonális változásokkal, például serdülőkor, terhesség és menopauza. Általában ezek idején kezdődik vagy súlyosbodik. A hormonok mellett genetikai okok, gyulladások, autoimmun betegségek is állhat mögötte.

  A betegség lényege a zsíranyagcsere zavara, kóros zsírsejtek képződnek. Ezért minden olyan étel-ital ronthatja az állapotot, ami a zsírképződést segíti. Ilyenek a sütemények, tészták, kenyérfélék, cukrozott és cukormentes italok is. Paradox módon a cukormentes italok fogyasztása hatására a zsírok bontása is zavart szenved.
  Lipödéma esetén minden mesterséges ital, üdítő, gyümölcslé kerülendő. Szomjoltásra ott a víz vagy tea.
  Az infraszauna biztosan nem csökkenti a lipödémát, de értégító hatása miatt fokozhatja az ödéma képződést, így szauna után a végtagok duzzanata fokozódhat. A lipödémásnak inkább kerülni kell a szaunát.

 • comment-avatar
  Moncsi 2 év

  Szomorúan olvasom, hogy valódi, végleges megoldás nincs a betegségre. 48 éves vagyok, és az utóbbi pár évben egyre csúnyábbak a combjaim. Lehet ez a közelgő menopauza jele is? Azt is tudni szeretném, hogy a cukormentes szénsavas italok hozzájárulhatnak-e az állapot romlásához, vagy inkább csak a szénhidrátban gazdag italok és ételek? Infraszauna használatának lehetnek-e jótékony hatásait? Válaszát előre is köszönöm! 
  Moncsi

 • comment-avatar

  Amit tenni lehet, az ebben a cikkben szerepel. Olvassa el többször, hogy megértse a lehetőségeket.
  Röviden: ugyanúgy kezelendő, mint a nyiroködéma. Azaz fáslizni kell, kompressziós harisnyát viselni, kézi-gépi nyirokmasszázst alkalmazni. Rendszeresen (naponta) kell sportolni (séta, kerékpározás a legjobb). Figyeljen oda az étrendjére. Ennek nagy része zöldség és gyümölcs, gabonák legyenek. Hagyja el teljesen az állati termékeket (hús, zsír, tejtermékek), felejtse el az üdítőket. Figyeljen a pajzsmirigy értékekre és járjon kontrollra.

 • comment-avatar
  Bernie 2 év

  Tisztelt Doktor Úr!

  Nagyon szégyenlem a lábaim, amelyek kb. úgy néznek ki, mint a lipoödémás képek közül az első sor első képe. A bokám nem látszik ki, a térdem egy vonal ketté osztja. A karomon is lóg a háj, de talán torna miatt ott változott egy kicsit. Combom vékony. 46 éves vagyok pajzsmirigy alulműködéssel kezelnek évek óta. Elég jók az értékeim. Nem vagyok elhízott.
  Mit tudok tenni, hogy ne legyen rondább a lábam, ne legyek beteg?
  Köszönöm válaszát.

 • comment-avatar

  Ahogy a cikkben is írtam: a lipödéma sem diétára, sem edzésre nem igazán reagál. Nagyon fontos a mozgás, de inkább a kíméletes formák (nordic walking, kerékpározás) a megfelelők lipödémában. Szintén fontos, hogy ne kerüljön kalóriafelesleg a szervezetébe, mert a felesleget alakítja át a teste zsírrá. Lipödémában ezt ráadásul hibásan teszi.
  A lipödémát a nyiroködémához hasonlóan kell kezelni, amiben a kompressziós harisnya, a rendszeres (napi) kézi és/vagy gépi nyirokmasszázs értendő.
  Folyamatos odafigyelés mellett is lassú előrehaladásra kell számítania.

 • comment-avatar
  Éva 2 év

  Tisztelt Doktor Úr!

  Lipödémám van, combtól térdig. Trambulintornázom, naponta fél órát kompressziós nadrágban.. A térdem és a combom vastagsága nem változik, pedig egy hónapja tornázom. Természetesen odafigyelek az étkezésre, diétázom is, mert súlyfeleslegem is van. Vákuumos kézimasszirozóm is van, mondjuk, nem valami kellemes érzés ez a fajta masszázs, ám nem látok semmi eredményt. Nem volt vékony annyira a combom és a térdem, de 5 hónap alatt vagy 10 centivel vastagabb lett. Kevesebbet mozogtam ez idő alatt. Iszonyúan zavar, megtépázta a magabiztosságomat is. Kérem adjon tanácsot, mert ezt az állapotot meg szeretném szüntetni, vagy jócskán javítani rajta. Válaszát előre köszönöm. Üdvözlettel Éva

 • comment-avatar

  A mozgás jó! Érdemben csak a fizikai aktivitás fokozásával lehet fogyni, persze közben figyelni kell, hogy a leadottnál kevesebbet egyen vissza.
  Egyedül akkor lehet fogyni, ha a mozgással leadott energia több, mint amennyit pótol.
  Az azonban biztos, hogy napi 20 perc mozgás nem elég arra, hogy érdemi javulást lásson. Törekedjen arra, hogy a mozgást minden nappal 1 perccel hosszabban végezze. Minimálisan 45-50 perc folyamatos, lassú vagy közepes intenzitású mozgással lehet fogyni.

 • comment-avatar
  Vica 2 év

  T.Dr Úr!

  A térdemtől felfelé van zsírfelhalmozódás. Sajnos a derekammal beteg lettem, keveset tudtam mozogni, ez idő alatt jócskán felhalmozódott a zsír a térdemen, combomon, csípőmön. Trambulin tornát végzek, napi 10-15 percet, ezen kívül 10 percet a vibrációs tréneren. Remélem ez nem káros. Lecsökkentettem a szénhidrátokat, mert azt hallottam ezáltal csökkenthető a felhalmozódott zsír. Köszönöm Vica

 • comment-avatar

  írja meg, hogy miben kér segítséget, mert kérdés nélkül nem tudok semmit tenni!

 • comment-avatar
  Julcsi 3 év

  Segítségét kérnék

 • comment-avatar

  A panaszokat akár okozhatja a hirtelen “ágynak esés”, a mozgáshiány. De akár komolyabb problémára is felhívhatja a figyelmet. Az egyoldali duzzadás lehet ödéma (folyadék felszaporodás), aminek hátterében szív- vagy vesebetegség is lehet.
  Menjen el a körzeti orvoshoz és kérjen kivizsgálást. Addig is nagyon fontos a rendszeres testmozgás! Naponta többször sétáljon, és minél kevesebbet feküdjön.

 • comment-avatar
  HUFNAGL Erika 3 év

  TC.Dr,
  51 éves vagyok eddig semmi bajom nem volt elvesztetem a munkám és sajnos nagyon sokat feküdtem egyszer csak arra lettem figyelmes,hogyaz oldalam és a hasam nagyon ki van dagadva,sajnos a jobb combom is jócskán meg van duzzadva,és a gyomrom is fel van puffadva ezáltal nem kapok levegöt rendesen ha este lefekszem,ez a változás sajnos nem egész két honapja történt.Szeretném ha tanácsot tudna adni vagy valami segitséget,hogy hova forduljak.
  Tisztelettel:Hufnagel Erika

 • comment-avatar
  Zsuzsa 3 év

  Nagyon szépen köszönöm a választ

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 3 év

  Igen és nem…a kavitációs ultrahang úgy működik, hogy bizonyos frekvenciájú ultrahang sugárral “széttördeli” a zsírszövetet. Azaz elvileg a zsírödémás zsírt is “oldja”.

  A kavitáció “rendes alkalmazása” kozmetikai, a makacs és a diétára sem reagáló zsírfelrakódások megszüntetésére alkalmazzák, mint pl. toka, fenék, comb belső éle, stb. Ezek valójában vékonyka és kicsiny zsírpárnák, amelyek kavitációs kezelése valóban segít néhány cm körfogattól megszabadulni.
  Zsírödémában azonban többnyire nem egy kis zsírpárnáról van szó, hanem akár több tízkilónyi zsírról.
  Ennek kavitációs oldásához nagyon-nagyon sok idő kellene. Az ultrahang azonban nem alkalmazható korlátlanul! 10-15 ultrahang kezelést (egy kezelés 10-15 perc) követően 3-5 havi szünetet kell tartani ugyanazon a területen. Azaz a zsírödémában elsősorban azért nem lehet alkalmazni a kavitációt, mert nem adagolható belőle annyi, amennyivel érdemi hatást lehet elérni.

 • comment-avatar
  Zsuzsa 3 év

  Üdvözlöm! Arra lennék kíváncsi,hogy kavitációs uh géppel lehet e kezelni

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  A zsírleszívás egy rendkívül barbár, roncsoló beavatkozás, ami ugyan a zsírt eltávolítja, de vele együtt kiszaggatja a vérereket, nyirokereket is. Átmenetileg megszabadítja pár kiló zsírtól, de biztosan számíthat a lipödéma lipo-nyiroködémává alakulására és a súlyosbodásra. Kerülje a zsírleszívást, tüneti kezelés és semmit sem tesz az állapot tartós jobbítása érdekében.

 • comment-avatar
  Melinda 4 év

  Üdvözlöm ! Érdeklődnék azon a területen a zsirleszivás nem e segithet? -70 kg fogyáson vagyok tul de lassan a bokám akkra mint a combom. .Naponta fáslizom harisnya sokat bicozok és semmi javulást nem látok . Köszönöm Melinda