Lipödéma, azaz kóros zsírfelrakódás

lipoödéma-limfödéma

A lipödéma, azaz a zsírödéma a zsírsejtek kóros felhalmozódásával járó állapot. A zsírtöbblet a végtagokon jelentősen erőteljesebb, mint más testtájakon. Leggyakrabban az alsó végtagokat érinti, ritkábban a felkaron is megfigyelhető. A lipödéma jellemzően a nők betegsége, férfiaknál csak nagyon ritkán fordul elő. A állapotot a zsírsejtek kóros burjánzása okozza, azaz megbetegedés! Ne keverjük a “sima” elhízással.

 

A lipödéma kialakulása, tünetei

A zsírödéma a pubertás, terhesség vagy menopauza után jelentkezik, amikor az ösztrogén szintje jelentősebben változik. Hatására a végtagon szimmetrikus elváltozások, kóros zsírfelszaporodás kezdődik.

A zsír lovaglónadrágszerűen körbeveszi a végtagokat a csípőtől a bokák vonaláig. A lábfejek viszont karcsúk maradnak (elhízásban a zsírpárnák itt is láthatók).

Jellemző a csípő feletti zsírdudor, a térdkalácsot teljesen körbeveszi a zsírpárna és a térd alatt egy keresztirányú (haránt) bőrredő alakul ki. A lábszáron levő zsírpárna rálóg a bokákra, eltakarja azokat.

Ritkábban a zsírtöbblet a felkaron is jelentkezhet, a könyök belső oldalán a legkifejezettebb.

a lipödéma kilakulása és jellemző tünetei

Súlyosabb esetekben a zsírpárnák rontják a vér és nyirokkeringést és nyiroködéma is “hozzáadódik”, ami jelentősen rontja az állapotot. A rossz keringés miatt az érfalak törékenysége is növekszik, ezért a lipödémás területeken kisebb ütések hatására is vérömlenyek alakulhatnak ki. Zsírödémában a gyakran láthatók kék-zöld foltok a végtagokon. A fenti szöveti elváltozások miatt a végtagok bőre érzékennyé válik és akár enyhe nyomásra is fájdalmassá válik.

 

Kóros állapot és nem “sima” elhízás!lipödéma megjelenése

A zsírödéma létezéséről kevés orvos rendelkezik ismeretekkel. Sokáig csak elhízottként kezelik az érintetteket és a diétás javaslatokon túl nem nagyon foglalkoznak velük.

Általában évek telnek el, míg valaki végre kimondja a diagnózist: zsírödéma.

A beteg szempontjából rendkívül fontos lenne annak felismerése, hogy a kórosan működő zsírszövet okozza a zsírfelrakódást.

Ha érintett vagy, fontos tudnod, hogy ez egy betegség, ami még normális étkezés mellett is intenzívebb zsírlerakódást okoz!

A legfontosabb teendőd fokozottan figyelni a kiegyensúlyozott étkezésre. Szigorúan csak annyi kalóriát, tápanyagot juttass a testedbe, amire szükséged van. A többletet a tested gyorsabban raktározza el és nehezebben szabadulsz meg tőle, azaz semmiképpen se egyél többet a kelleténél.

Azonban sanyargatni sem kell magad, mert a zsírödéma általában nem reagál még az egészen drasztikus diétára sem. Azaz érdemben az sem segít, ha nem eszel!

 

A lipödéma kezelése

Bár a lipödéma ellenére is teljes és aktív életet élhetsz, de komoly lelki terhet jelenthet az esztétikai megjelenés. Ez önbizalom hiányhoz, depresszióhoz, bezárkózáshoz, sőt kényszeres evéshez vezethet. Vedd igénybe pszichológus segítségét, ha nem boldogulsz egymagad! A lipödémával nyiroködéma szakrendelésre kell fordulnod. Itt a szakápolók életmódbeli tanácsokkal látnak el és megtanítják, hogyan kezeld magad otthon.

A lipödéma jelenleg nem gyógyítható állapot. Az előrehaladását azonban megállíthatod, a tüneteket csökkentheted. Ehhez azonban egy életen át tartó odafigyelés, napi rendszerességű kezelés szükséges. Ha érintett vagy, akkor ez a TE FELADATOD! Senki nem fogja elvégezni helyetted, csak tanácsokat kaphatsz! Azaz rendezd be az életed úgy, hogy annak a lipödéma kezelés szerves része legyen.

A kezelés alappillérei a kompressziós ruházat, a kézi és gépi nyirokmasszázs és a rendszeres testmozgás.

Kézi masszázs

A kézi nyirokmasszázs egy speciális típusú gyengéd masszázs, amely serkenti a nyirok áramlását és ezáltal csökkenti az ödémát. Enyhíti a kellemetlen feszülést és esetleges fájdalmat is. Más kezelésekkel kombinálva – kompressziós ruha viselésével és gépi nyirokmasszázzsal együtt- a leghatékonyabb. A kézi nyirokmasszázs speciális képzettséget igényel, azaz olyan szakembert válassz, aki gyakorlott a nyirokmasszázsban.

Gépi nyirokmasszázs

A gépi nyirokmasszázs ugyanúgy végzendő lipödémában, mint nyiroködéma esetén. Erről olvasd el korábbi cikkemet.  A gépi masszázshoz megfelelő, több légkamrából álló “csizma” szükséges, melyet a lábadra kell húzni. A készülék egymás után felfújja a csizma légrekeszeit és a”kinyomja” az ödémát a kezelt területről. A gépi kezelés mellett a kompressziós ruhát továbbra is használd, és rendszeresen kézi masszázst is iktass a kezelésbe, mert ezek együttesen a leghatékonyabbak.

A lipödéma érzékeny lehet a nyomásra, így csak olyan korszerű nyirokmasszázs gépet vásárolj, amelyen a mandzsetta nyomás szabályozható. A korszerű, többkamrás rendszerekben a nyomást úgy tudod beállítani, hogy semmilyen panaszt ne okozzon, azonban a tüneteket javítsa.

Testmozgás

A terápia fontos része a rendszeres, dinamikusan mozgás, mely lehetőleg kompresszióban történjen – azaz a kompressziós harisnyát viselve mozogj! Az izmaid váltakozó megfeszülésével párhuzamosan a harisnya is rugalmasan tágul-összehúzódik és ezzel “pumpálja” az ödémát. Hetente legalább háromszor 60 perc nyiroktornát végezz (szakembertől elsajátíthatod, aztán otthon magad is végezheted).

Ezen felül olyan mozgásokat végezhetsz, ahol nem terheled túlzottan a végtagot. Az intenzív, energikus futást nem neked találták ki! Az úszás, vízitorna, séta és a könnyed tempójú kerékpározás a neked való.

 

A zsírödéma otthoni, mindennapi kezelésére ajánlom

 

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (5)
 • comment-avatar
  Zsuzsa 5 hónap

  Nagyon szépen köszönöm a választ

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 5 hónap

  Igen és nem…a kavitációs ultrahang úgy működik, hogy bizonyos frekvenciájú ultrahang sugárral “széttördeli” a zsírszövetet. Azaz elvileg a zsírödémás zsírt is “oldja”.

  A kavitáció “rendes alkalmazása” kozmetikai, a makacs és a diétára sem reagáló zsírfelrakódások megszüntetésére alkalmazzák, mint pl. toka, fenék, comb belső éle, stb. Ezek valójában vékonyka és kicsiny zsírpárnák, amelyek kavitációs kezelése valóban segít néhány cm körfogattól megszabadulni.
  Zsírödémában azonban többnyire nem egy kis zsírpárnáról van szó, hanem akár több tízkilónyi zsírról.
  Ennek kavitációs oldásához nagyon-nagyon sok idő kellene. Az ultrahang azonban nem alkalmazható korlátlanul! 10-15 ultrahang kezelést (egy kezelés 10-15 perc) követően 3-5 havi szünetet kell tartani ugyanazon a területen. Azaz a zsírödémában elsősorban azért nem lehet alkalmazni a kavitációt, mert nem adagolható belőle annyi, amennyivel érdemi hatást lehet elérni.

 • comment-avatar
  Zsuzsa 5 hónap

  Üdvözlöm! Arra lennék kíváncsi,hogy kavitációs uh géppel lehet e kezelni

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 9 hónap

  A zsírleszívás egy rendkívül barbár, roncsoló beavatkozás, ami ugyan a zsírt eltávolítja, de vele együtt kiszaggatja a vérereket, nyirokereket is. Átmenetileg megszabadítja pár kiló zsírtól, de biztosan számíthat a lipödéma lipo-nyiroködémává alakulására és a súlyosbodásra. Kerülje a zsírleszívást, tüneti kezelés és semmit sem tesz az állapot tartós jobbítása érdekében.

 • comment-avatar
  Melinda 9 hónap

  Üdvözlöm ! Érdeklődnék azon a területen a zsirleszivás nem e segithet? -70 kg fogyáson vagyok tul de lassan a bokám akkra mint a combom. .Naponta fáslizom harisnya sokat bicozok és semmi javulást nem látok . Köszönöm Melinda