Lipödéma, azaz kóros zsírfelrakódás - Dr. Zátrok Zsolt blog

Lipödéma, azaz kóros zsírfelrakódás

lipoödéma-limfödéma

A lipödéma, azaz a zsírödéma a zsírsejtek kóros felhalmozódásával járó állapot. A zsírtöbblet a végtagokon jelentősen erőteljesebb, mint más testtájakon. Leggyakrabban az alsó végtagokat érinti, ritkábban a felkaron is megfigyelhető. A lipödéma jellemzően a nők betegsége, férfiaknál csak nagyon ritkán fordul elő. A állapotot a zsírsejtek kóros burjánzása okozza, azaz megbetegedés! Ne keverjük a “sima” elhízással.

A lipödéma kialakulása, tünetei

A zsírödéma a pubertás, terhesség vagy menopauza után jelentkezik, amikor az ösztrogén szintje jelentősebben változik. Hatására a végtagon szimmetrikus elváltozások, kóros zsírfelszaporodás kezdődik.

A zsír lovaglónadrágszerűen körbeveszi a végtagokat a csípőtől a bokák vonaláig. A lábfejek viszont karcsúk maradnak (elhízásban a zsírpárnák itt is láthatók).

Jellemző a csípő feletti zsírdudor, a térdkalácsot teljesen körbeveszi a zsírpárna és a térd alatt egy keresztirányú (haránt) bőrredő alakul ki. A lábszáron levő zsírpárna rálóg a bokákra, eltakarja azokat.

Ritkábban a zsírtöbblet a felkaron is jelentkezhet, a könyök belső oldalán a legkifejezettebb.

a lipödéma kilakulása és jellemző tünetei

Súlyosabb esetekben a zsírpárnák rontják a vér és nyirokkeringést és nyiroködéma is “hozzáadódik”, ami jelentősen rontja az állapotot. A rossz keringés miatt az érfalak törékenysége is növekszik, ezért a lipödémás területeken kisebb ütések hatására is vérömlenyek alakulhatnak ki. Zsírödémában a gyakran láthatók kék-zöld foltok a végtagokon. A fenti szöveti elváltozások miatt a végtagok bőre érzékennyé válik és akár enyhe nyomásra is fájdalmassá válik.

Kóros állapot és nem “sima” elhízás!lipödéma megjelenése

A zsírödéma létezéséről kevés orvos rendelkezik ismeretekkel. Sokáig csak elhízottként kezelik az érintetteket és a diétás javaslatokon túl nem nagyon foglalkoznak velük.

Általában évek telnek el, míg valaki végre kimondja a diagnózist: zsírödéma.

A beteg szempontjából rendkívül fontos lenne annak felismerése, hogy a kórosan működő zsírszövet okozza a zsírfelrakódást.

Ha érintett vagy, fontos tudnod, hogy ez egy betegség, ami még normális étkezés mellett is intenzívebb zsírlerakódást okoz!

A legfontosabb teendőd fokozottan figyelni a kiegyensúlyozott étkezésre. Szigorúan csak annyi kalóriát, tápanyagot juttass a testedbe, amire szükséged van. A többletet a tested gyorsabban raktározza el és nehezebben szabadulsz meg tőle, azaz semmiképpen se egyél többet a kelleténél.

Azonban sanyargatni sem kell magad, mert a zsírödéma általában nem reagál még az egészen drasztikus diétára sem. Azaz érdemben az sem segít, ha nem eszel!

blank
blank
blank

A lipödéma kezelése

Bár a lipödéma ellenére is teljes és aktív életet élhetsz, de komoly lelki terhet jelenthet az esztétikai megjelenés. Ez önbizalom hiányhoz, depresszióhoz, bezárkózáshoz, sőt kényszeres evéshez vezethet. Vedd igénybe pszichológus segítségét, ha nem boldogulsz egymagad! A lipödémával nyiroködéma szakrendelésre kell fordulnod. Itt a szakápolók életmódbeli tanácsokkal látnak el és megtanítják, hogyan kezeld magad otthon.

A lipödéma jelenleg nem gyógyítható állapot. Az előrehaladását azonban megállíthatod, a tüneteket csökkentheted. Ehhez azonban egy életen át tartó odafigyelés, napi rendszerességű kezelés szükséges. Ha érintett vagy, akkor ez a TE FELADATOD! Senki nem fogja elvégezni helyetted, csak tanácsokat kaphatsz! Azaz rendezd be az életed úgy, hogy annak a lipödéma kezelés szerves része legyen.

A kezelés alappillérei a kompressziós ruházat, a kézi és gépi nyirokmasszázs és a rendszeres testmozgás.

Kézi masszázs

A kézi nyirokmasszázs egy speciális típusú gyengéd masszázs, amely serkenti a nyirok áramlását és ezáltal csökkenti az ödémát. Enyhíti a kellemetlen feszülést és esetleges fájdalmat is. Más kezelésekkel kombinálva – kompressziós ruha viselésével és gépi nyirokmasszázzsal együtt- a leghatékonyabb. A kézi nyirokmasszázs speciális képzettséget igényel, azaz olyan szakembert válassz, aki gyakorlott a nyirokmasszázsban.

Gépi nyirokmasszázs

A gépi nyirokmasszázs ugyanúgy végzendő lipödémában, mint nyiroködéma esetén. Erről olvasd el korábbi cikkemet.  A gépi masszázshoz megfelelő, több légkamrából álló “csizma” szükséges, melyet a lábadra kell húzni. A készülék egymás után felfújja a csizma légrekeszeit és a”kinyomja” az ödémát a kezelt területről. A gépi kezelés mellett a kompressziós ruhát továbbra is használd, és rendszeresen kézi masszázst is iktass a kezelésbe, mert ezek együttesen a leghatékonyabbak.

A lipödéma érzékeny lehet a nyomásra, így csak olyan korszerű nyirokmasszázs gépet vásárolj, amelyen a mandzsetta nyomás szabályozható. A korszerű, többkamrás rendszerekben a nyomást úgy tudod beállítani, hogy semmilyen panaszt ne okozzon, azonban a tüneteket javítsa.

blank
blank
blank

Testmozgás

A terápia fontos része a rendszeres, dinamikusan mozgás, mely lehetőleg kompresszióban történjen – azaz a kompressziós harisnyát viselve mozogj! Az izmaid váltakozó megfeszülésével párhuzamosan a harisnya is rugalmasan tágul-összehúzódik és ezzel “pumpálja” az ödémát. Hetente legalább háromszor 60 perc nyiroktornát végezz (szakembertől elsajátíthatod, aztán otthon magad is végezheted).

Ezen felül olyan mozgásokat végezhetsz, ahol nem terheled túlzottan a végtagot. Az intenzív, energikus futást nem neked találták ki! Az úszás, vízitorna, séta és a könnyed tempójú kerékpározás a neked való.

Mindent egyben a nyiroködémáról

A nyiroködémával kapcsolatban számos cikket írtam már. Az okairól, a tüneteiről, a kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról, önmasszázsról, stb.

Ha szeretnéd ezeket megkapni, hogy mindent megtudj, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (19)
 • comment-avatar

  Ennyi információ alapján, vizsgálat nélkül nem lehet megmondani. Ha egyébként elhízott, azaz sok zsír van a hasán, akkor a lehajlás, guggolás okozhat nehézlégzést. A guggolás hatására a belek, zsigerek közötti zsír “helyet keres”. MIvel másfelé nem tud menni, felfelé próbál eltolódni – ezzel összenyomja a tüdőt. Azaz az elhízott ember guggolás közben nem kap elég vért, mert a tüdeje nem tud megfelelően kitágulni.

 • comment-avatar
  Károly 3 hónap

  Üdvözlöm.Azt szeretném kérdezni,hogy lipödémia okozhatja e azt mikor meg erőltetem a lábam pl.:erősebb séta ,gyerekeimmel játszok egy párat gugolok velük vagy ha netán egyetlen egy gyakorlatot edzek a lábamra másnap legszomjam van.nehezek a lábaim ,nem bírok mozogni .Extra fáradtság kap olykor rajtam.Es ,hogy lehet meg különböztetni a lipömédiát a narancs bőrtől?Válaszát elore is köszönöm.

 • comment-avatar

  A lipedema szinte kizárólag nőknél fordul elő.
  Okait egyelőre nem ismerjük pontosan. Úgy tűnik, hogy kapcsolatba hozható a nagyobb hormonális változásokkal, például serdülőkor, terhesség és menopauza. Általában ezek idején kezdődik vagy súlyosbodik. A hormonok mellett genetikai okok, gyulladások, autoimmun betegségek is állhat mögötte.

  A betegség lényege a zsíranyagcsere zavara, kóros zsírsejtek képződnek. Ezért minden olyan étel-ital ronthatja az állapotot, ami a zsírképződést segíti. Ilyenek a sütemények, tészták, kenyérfélék, cukrozott és cukormentes italok is. Paradox módon a cukormentes italok fogyasztása hatására a zsírok bontása is zavart szenved.
  Lipödéma esetén minden mesterséges ital, üdítő, gyümölcslé kerülendő. Szomjoltásra ott a víz vagy tea.
  Az infraszauna biztosan nem csökkenti a lipödémát, de értégító hatása miatt fokozhatja az ödéma képződést, így szauna után a végtagok duzzanata fokozódhat. A lipödémásnak inkább kerülni kell a szaunát.

 • comment-avatar
  Moncsi 4 hónap

  Szomorúan olvasom, hogy valódi, végleges megoldás nincs a betegségre. 48 éves vagyok, és az utóbbi pár évben egyre csúnyábbak a combjaim. Lehet ez a közelgő menopauza jele is? Azt is tudni szeretném, hogy a cukormentes szénsavas italok hozzájárulhatnak-e az állapot romlásához, vagy inkább csak a szénhidrátban gazdag italok és ételek? Infraszauna használatának lehetnek-e jótékony hatásait? Válaszát előre is köszönöm! 
  Moncsi

 • comment-avatar

  Amit tenni lehet, az ebben a cikkben szerepel. Olvassa el többször, hogy megértse a lehetőségeket.
  Röviden: ugyanúgy kezelendő, mint a nyiroködéma. Azaz fáslizni kell, kompressziós harisnyát viselni, kézi-gépi nyirokmasszázst alkalmazni. Rendszeresen (naponta) kell sportolni (séta, kerékpározás a legjobb). Figyeljen oda az étrendjére. Ennek nagy része zöldség és gyümölcs, gabonák legyenek. Hagyja el teljesen az állati termékeket (hús, zsír, tejtermékek), felejtse el az üdítőket. Figyeljen a pajzsmirigy értékekre és járjon kontrollra.

 • comment-avatar
  Bernie 10 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Nagyon szégyenlem a lábaim, amelyek kb. úgy néznek ki, mint a lipoödémás képek közül az első sor első képe. A bokám nem látszik ki, a térdem egy vonal ketté osztja. A karomon is lóg a háj, de talán torna miatt ott változott egy kicsit. Combom vékony. 46 éves vagyok pajzsmirigy alulműködéssel kezelnek évek óta. Elég jók az értékeim. Nem vagyok elhízott.
  Mit tudok tenni, hogy ne legyen rondább a lábam, ne legyek beteg?
  Köszönöm válaszát.

 • comment-avatar

  Ahogy a cikkben is írtam: a lipödéma sem diétára, sem edzésre nem igazán reagál. Nagyon fontos a mozgás, de inkább a kíméletes formák (nordic walking, kerékpározás) a megfelelők lipödémában. Szintén fontos, hogy ne kerüljön kalóriafelesleg a szervezetébe, mert a felesleget alakítja át a teste zsírrá. Lipödémában ezt ráadásul hibásan teszi.
  A lipödémát a nyiroködémához hasonlóan kell kezelni, amiben a kompressziós harisnya, a rendszeres (napi) kézi és/vagy gépi nyirokmasszázs értendő.
  Folyamatos odafigyelés mellett is lassú előrehaladásra kell számítania.

 • comment-avatar
  Éva 12 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Lipödémám van, combtól térdig. Trambulintornázom, naponta fél órát kompressziós nadrágban.. A térdem és a combom vastagsága nem változik, pedig egy hónapja tornázom. Természetesen odafigyelek az étkezésre, diétázom is, mert súlyfeleslegem is van. Vákuumos kézimasszirozóm is van, mondjuk, nem valami kellemes érzés ez a fajta masszázs, ám nem látok semmi eredményt. Nem volt vékony annyira a combom és a térdem, de 5 hónap alatt vagy 10 centivel vastagabb lett. Kevesebbet mozogtam ez idő alatt. Iszonyúan zavar, megtépázta a magabiztosságomat is. Kérem adjon tanácsot, mert ezt az állapotot meg szeretném szüntetni, vagy jócskán javítani rajta. Válaszát előre köszönöm. Üdvözlettel Éva

 • comment-avatar

  A mozgás jó! Érdemben csak a fizikai aktivitás fokozásával lehet fogyni, persze közben figyelni kell, hogy a leadottnál kevesebbet egyen vissza.
  Egyedül akkor lehet fogyni, ha a mozgással leadott energia több, mint amennyit pótol.
  Az azonban biztos, hogy napi 20 perc mozgás nem elég arra, hogy érdemi javulást lásson. Törekedjen arra, hogy a mozgást minden nappal 1 perccel hosszabban végezze. Minimálisan 45-50 perc folyamatos, lassú vagy közepes intenzitású mozgással lehet fogyni.

 • comment-avatar
  Vica 12 hónap

  T.Dr Úr!

  A térdemtől felfelé van zsírfelhalmozódás. Sajnos a derekammal beteg lettem, keveset tudtam mozogni, ez idő alatt jócskán felhalmozódott a zsír a térdemen, combomon, csípőmön. Trambulin tornát végzek, napi 10-15 percet, ezen kívül 10 percet a vibrációs tréneren. Remélem ez nem káros. Lecsökkentettem a szénhidrátokat, mert azt hallottam ezáltal csökkenthető a felhalmozódott zsír. Köszönöm Vica

 • comment-avatar

  írja meg, hogy miben kér segítséget, mert kérdés nélkül nem tudok semmit tenni!

 • comment-avatar
  Julcsi 1 év

  Segítségét kérnék

 • comment-avatar

  A panaszokat akár okozhatja a hirtelen “ágynak esés”, a mozgáshiány. De akár komolyabb problémára is felhívhatja a figyelmet. Az egyoldali duzzadás lehet ödéma (folyadék felszaporodás), aminek hátterében szív- vagy vesebetegség is lehet.
  Menjen el a körzeti orvoshoz és kérjen kivizsgálást. Addig is nagyon fontos a rendszeres testmozgás! Naponta többször sétáljon, és minél kevesebbet feküdjön.

 • comment-avatar
  HUFNAGL Erika 1 év

  TC.Dr,
  51 éves vagyok eddig semmi bajom nem volt elvesztetem a munkám és sajnos nagyon sokat feküdtem egyszer csak arra lettem figyelmes,hogyaz oldalam és a hasam nagyon ki van dagadva,sajnos a jobb combom is jócskán meg van duzzadva,és a gyomrom is fel van puffadva ezáltal nem kapok levegöt rendesen ha este lefekszem,ez a változás sajnos nem egész két honapja történt.Szeretném ha tanácsot tudna adni vagy valami segitséget,hogy hova forduljak.
  Tisztelettel:Hufnagel Erika

 • comment-avatar
  Zsuzsa 2 év

  Nagyon szépen köszönöm a választ

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Igen és nem…a kavitációs ultrahang úgy működik, hogy bizonyos frekvenciájú ultrahang sugárral “széttördeli” a zsírszövetet. Azaz elvileg a zsírödémás zsírt is “oldja”.

  A kavitáció “rendes alkalmazása” kozmetikai, a makacs és a diétára sem reagáló zsírfelrakódások megszüntetésére alkalmazzák, mint pl. toka, fenék, comb belső éle, stb. Ezek valójában vékonyka és kicsiny zsírpárnák, amelyek kavitációs kezelése valóban segít néhány cm körfogattól megszabadulni.
  Zsírödémában azonban többnyire nem egy kis zsírpárnáról van szó, hanem akár több tízkilónyi zsírról.
  Ennek kavitációs oldásához nagyon-nagyon sok idő kellene. Az ultrahang azonban nem alkalmazható korlátlanul! 10-15 ultrahang kezelést (egy kezelés 10-15 perc) követően 3-5 havi szünetet kell tartani ugyanazon a területen. Azaz a zsírödémában elsősorban azért nem lehet alkalmazni a kavitációt, mert nem adagolható belőle annyi, amennyivel érdemi hatást lehet elérni.

 • comment-avatar
  Zsuzsa 2 év

  Üdvözlöm! Arra lennék kíváncsi,hogy kavitációs uh géppel lehet e kezelni

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  A zsírleszívás egy rendkívül barbár, roncsoló beavatkozás, ami ugyan a zsírt eltávolítja, de vele együtt kiszaggatja a vérereket, nyirokereket is. Átmenetileg megszabadítja pár kiló zsírtól, de biztosan számíthat a lipödéma lipo-nyiroködémává alakulására és a súlyosbodásra. Kerülje a zsírleszívást, tüneti kezelés és semmit sem tesz az állapot tartós jobbítása érdekében.

 • comment-avatar
  Melinda 2 év

  Üdvözlöm ! Érdeklődnék azon a területen a zsirleszivás nem e segithet? -70 kg fogyáson vagyok tul de lassan a bokám akkra mint a combom. .Naponta fáslizom harisnya sokat bicozok és semmi javulást nem látok . Köszönöm Melinda