A mágnesterápia gyógyító hatása bizonyított mozgásszervi betegségekben

A mágnesterápia a nyugati orvoslásban a fizikoterápiás kezelések szerves része. A csontokat, ízületeket és az inakat érintő mozgásszervi betegségekben a komplex terápia egyik leggyakrabban alkalmazott módszere. Itthon az elmúlt években háttérbe szorult, ami azoknak a csalóknak “köszönhető”, akik a mágnesterápiát mindenre jó csodaszerként kínálva vertek át sokakat. Ideje, hogy a helyükre tegyük a dolgokat: a mágnesterápia kedvező hatásait klinikai vizsgálatok bizonyítják, de nem minden betegségre hatnak! Mozgásszervi betegségek esetén használatuk igazolt és abszolút javasolható.

 

A mágnesterápia története

A mágnesesség nem a mai orvosok, fizikaterapeuták és természetgyógyászok találmánya. A kínaiak 3500 évvel ezelőtt mágneses köveket használtak a meridiánok harmonizálásához, Egyiptomban Kleopátra éjjelente mágneses homlokpántban aludt, de Hippokratész és Arisztotelész is elismerően írt róla. Paracelcus az 1400-as években a mágnest az orvoslás csodájának nevezte, „amelyhez hasonlót messze s távol nem találhatunk.”

Franz Anton Mesmer német orvos a 18. században az életerő harmóniájának nevezte a magnetizmust. Ezt az erőt kézrátétellel vagy a test mágnesekkel való végigsimításával alkalmazta a szervezet egyensúlyba hozására. Eredményeit kétségbe vonták és inkább kuruzslónak tartották.

Az elektromosság és ezáltal az elektromágnesek használata a 19. században kezdődött, de nem tartott sokáig, mert az orvoslás az újonnan megjelenő szintetikus gyógyszereket kezdte preferálni.

Az 1960-as évektől azonban ismét elkezdtek foglalkozni a mágnesességgel. Ebben az játszotta a legfőbb szerepet, hogy kezdtek rádöbbenni: a gyógyszerek rendszeres szedése rengeteg mellékhatással járhat és ahol lehetett, a mellékhatásmentes módszereket részesítették előnyben. A svájci Eugen Konrad Müller és az amerikai Harold Saxton Burr ráébredtek, hogy a szervezet lényeges életfolyamatai elektromágneses természetűek. Az elektromágnesesség kutatása folyamatos. Robert O. Becker-t, a State University of New York csontsebészét 1980-ban orvosi Nobel-díjra terjesztették fel. Vizsgálatai során bizonyítani tudja, hogy az elektromágneses kezeléssel gyorsítható és javítható a csonttörések gyógyulása.

 

A mágnesességről általában

Az emberi testnek egyedi elektromos mezeje és mágneses „sugárzása” is van. Értéke férfiaknál állandó, nők esetében tüszőrepedéskor meredeken megugrik.

Erőtereink kapcsolatba lépnek a Nap, a Hold kozmikus hatásaival, a Föld mágneses terével, de például az elektromos készülékek, vezetékek, mobiltelefon- antennák műszaki eredetű erőtereivel is. Ezek az elektromos berendezések komoly erőteret generálnak, melyek megzavarhatják tested működését. Az elektromos környezetszennyezés, az elektroszmog napjainkban igen komoly probléma.

Viszonyításképpen néhány adat a mágne­ses erő mértékére: a Föld mágneses mező kb. 0,5 G (Gauss) erősségű, az átlagos hűtőmágnesek 35–200 G, az iparban használatos eszkö­zök 300–5000 G erősségűek. Az MRI vizsgálat során 10 000 – 30 000 Gauss (=1-3 Tesla) erősségű mágneses teret alkalmaznak.

Bizonyított, hogy minden egyes sejtünk aktívan reagál a mágnesességre és ezt használják ki az MRI (mágneses rezonancia) vizsgálat során is.

Bolygónknak, a Földnek az utóbbi évszázadokban a felére csökkent a mágneses ereje és hatása, mely befolyással van a hangulatunkra és az egészségünkre is. Mágneses tér hiányában az első asztronauták fizikai és pszichés zavaroktól szenvedtek. Azóta ez a probléma megoldódott. Az űrállomásokba mágneses teret generáló tekercseket építenek be. Hasonló zavarok alakultak ki a mágnesesen árnyékolt bunkerekben is: megjelentek a a mágneses erőtér hiányának negatív hatásai.

A mágneses tér lehet gyenge (0,001-10mT-ig), közepes (10mT-1000 mT-ig) és erős (1000mT felett). A gyenge mágneses terek közé tartozik az emberi szövetekre csak gyenge hatást kifejtő Föld mágneses tere. A közepes mágneses erő visszafordítható morfológiai és működésbeli változásokat eredményez a szervezetben. A tartósan erős mágneses tér genetikai károsító hatással bír (nem is alkalmazzák őket a gyógyászatban).

A mágneses térerősséget ma Teslá-ban fejezik ki, a régi mértékegysége a Gauss. Ezért fordulhat elő, hogy egyes készülékeken még mindig a Gauss szerepel. (1 Gauss = 0,1 mT). A mágnesterápiás készülékek a közepes erősségű tartományban működnek.

A mágnesterápia a mágneses térerő gyógyító hatásának alkalmazása

A mágnesterápia elősegíti a sejtek jobb hatásfokú működését. A sejtnek szüksége van elektromágneses energiára, hiszen ez irányítja a tápanyagok és az oxigén kiválasztását, valamint a salakanyagok kiválasztását. Egy energiahiányos sejt azonban sejtkárosodást szenved el.

Az elektromágnesesség többek között növeli a szöveti oxigenizációt, csökkenti a vérnyomást, pulzust, javítja a csontfelépítést és erősíti a kötőszöveteket, intenzív vérkeringést biztosít, segíti a javító proteinek szintézisét, megnöveli a salaktalanítást és hatására könnyebben végbemennek a biokémiai reakciók.

A pulzáló mágnesterápia alapja a gyenge intenzitású, alacsony frekvenciával rendelkező, pulzáló elektromágneses tér. Teljes mértékben veszélytelen a szervezetre nézve. Azáltal, hogy a mágneses mezők intenzitása és frekvenciája mintegy pulzál, a szervezet nem szokik hozzá az ingerhez. A kezelés helyszíne egy matrac, párna vagy pálca. Ezek belsejében kábeltekercsek vannak, melyeken elektromos áramot vezetnek át, mely mágneses teret generál.

 

A mágnesterápia hatása

 • csillapítja az ízületi fájdalmakat artrózis, artritisz esetén
 • csontritkulásban serkenti a csontépítő sejtek aktivitását
 • ugyanezt használják ki a törések gyógyulásának serkentésében is
 • csökkenti a migrént, a fogfájást, az izommerevséget
 • a sejtanyagcsere folyamatok serkentése révén gyorsítja a sebek, hegek gyógyulását
 • csökkenti a pszichés jellegű panaszokat, a stresszt, kiváló alvásjavításra is
 • izomlazító, fájdalomcsillapító, immunrendszer stimuláló, a sejtek anyagcseréjét javító hatását klinikai vizsgálatok, tesztek igazolják
 • a kezelt beteg általában jelentősen csökkentheti a fájdalomcsillapító gyógyszereket vagy akár el is hagyhatja azokat
 • nemcsak a csontokra, hanem a porcszövetre is jótékony hatással van. Így térdfájdalom esetén nemcsak a fájdalom szüntethető meg, hanem segíthet a porcszövet regenerációjában is.

 

Mágnesterápia és daganatok

A mágnesterápiát gyakran ajánlják daganatok kezelésére a sugár-, és kemoterápia kiegészítéseként. Több tanulmány is foglalkozott a kérdéssel és bár a kezelésben részesülő betegek 80-90%-a javuló közérzetről számolt be és a kezelések mellékhatásait könnyebben viselték, de a szubjektív válaszokon felül semmilyen mérhető eredményt nem tudtak kimutatni a daganatra vonatkozóan.

A mágnesterápia daganatos betegen alkalmazását ellenzők szerint a mágnesesség hatására a sejtfolyamatok -így a daganatos sejteké is- felgyorsulnak és a daganatos sejtek növekedésének gyorsulásához vezethet. Egyelőre egyik állítást sem bizonyították meggyőzően. A mágnesterápiás készülékek alkalmazási előirataiban ezért daganatos betegségben nem javasolt.

 

Otthoni mágnesterápiás készülékek

A mágnesterápia segíti a tested öngyógyító folyamatait, de nem helyettesíti az orvosi kezelést. Diagnózis nélkül ne kezd öngyógyításba. Mágnesterápiás készülék vásárlása és használata előtt kérd ki szakértő tanácsát!

Amint azt feljebb emlíítettem, a mágnesterápia a mozgásszervi betegségek fizikoterápiás kezelésének alapvető módszere. Otthon is kényelmesen, biztonságosan alkalmazhatod.

A mobiltelefonnál alig nagyobb méretű készülékek képernyőjén egy listából kell kiválasztani a kezelést, melyek orvosilag ellenőrzött protokollt tartalmaznak az adott betegségre. Például csontritkulás esetén a “csontritkulás”, artrózis kezelésre az “artrózis” nevű programot kell kiválasztanod és az indít gomb lenyomásával elindul a kezelés. Ez rendkívül egyszerű használatot biztosít, miközben az otthon kényelmében és intimitásában végezheted a kezelést. Nem kell utaznod, sorban állnod, várakoznod.

A mágnesterápia során a Föld mágneses terét meghaladó, közepes erősségű mágneses teret alkalmaznak.

Ne alkalmazd pacemaker vagy más elektronikus implantátum esetén, szervátültetés után, terhesség alatt, daganatos betegség, epilepszia, TBC, AIDS esetén, súlyos fertőzés után, vérzéses állapotok, lázas, fertőző betegség, elmebetegség, szívelégtelenség, pajzsmirigybetegség, máj- vagy veseelégtelenség, túlműködéses hormonbetegségek esetén.

A mágnesterápiát kúraszerűen alkalmazd. 15-20 kezelés után tarts néhány nap szünetet és ismételd a kúrát, ha szhükséges. A kezelés előtt és után is igyál meg egy pohár vizet. Kezelés után fogyassz zöldséget vagy gyümölcsöt.

Ezeket a mágnesterápiás készülékeket ajánlom otthoni használatra

 

MM - mainpage

6 Comments on "A mágnesterápia gyógyító hatása bizonyított mozgásszervi betegségekben"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-23 at 23:04 |

  Ez egy tájékoztató blog, kezeléseket nem végzünk és nem közvetítünk.
  Keressen rá az interneten.

 2. Terike | 2019-03-23 at 11:39 |

  Szeretnék érdeklődni,hogy Magnetomed 8400 tipusu géppel hol végeznek kezelést? Köszönettel.T.

 3. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-04 at 09:32 |

  Igen, lehet. A varratszedés után kezdhető el. Serkenti a sebgyógyulást és a protézis körüli csontképződést is.

 4. Magdala | 2019-03-04 at 06:17 |

  Érdeklődnék, hogy amágneses impuls terápiás kezelést lehet-e protézis beültetésnél használni? Köszönettel

 5. Dr. Zátrok Zsolt | 2018-12-25 at 13:39 |

  A válaszom igen és nem!
  A sclerosis multiplexre vonatkozóan több olyan tanulmány is elérhető a neten, ahol a mágneses mező kedvező hatásairól számoltak be. Ezek elsősorban a sejtregeneráció serkentését és a sejt energiatermelő (ATP) folyamatainak serkentését mutatták. Azaz a változó mágneses mező kezelés (PEMF) lassíthatja a tünetek előrehaladását. Itt olyan eszközt érdemes alkalmazni, amelyhez matrac is csatlakoztatható és alvás közben hosszabb ideig lehet alkalmazni.
  Ugyanakkor a mágneses mező kezelés biztosan nem fogja erősíteni az izomzatot. Sem az erejét sem a tónusát.
  Erre az izomstimulációs technikákat alkalmazzák. A korszerű izomstimulátor erősíti az izmokat akkor is, ha azok beigedzése sérült. Olyan készüléket érdemes választani, amely mikroáramú kezelést is biztosít, mert ez a kezelés még a mágnesességnél is hatékonyabb a sejtregeneráció és sejt energiatermelő folyamatok serkentésében.

 6. Szeretnék érdeklődni,hogy SM esetén vannak-e pozitiv mágnesterápiás eredmények?(esetleg másik gépet ajánlanak?)aktuálisan teljes pethyhüdt hemiplegia áll fenn

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*