A mágnesterápia gyógyító hatása bizonyított mozgásszervi betegségekben

Valószínűleg találkozott már különféle mágnesekkel, akár a műhelyében a szögek összeszedésére alkalmas patkóval, akár hűtőmágnesként, akár ékszerként viselhetőkkel is, de az orvosi kezelésekhez alkalmazott mágnesterápiás készülékekről talán keveset tud. Pedig a mágnesterápia a nyugati orvoslásban a fizikoterápiás kezelések integráns része, mozgásszervi betegségekben az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer. Itthon kicsit háttérbe szorult, ami azoknak a csalóknak “köszönhető”, akik a mágnesterápiát csodaszerként kínálva “vertek” át sokakat. Ideje, hogy a helyükre tegyük a dolgokat: a mágnesterápia kedvező hatásait klinikai vizsgálatok bizonyítják, de nem minden betegségre hatnak! Elsődlegesen mozgásszervi betegségek esetén használandó.

A mágnesterápia története

A mágnesesség nem a mai orvosok, fizikaterapeuták és természetgyógyászok találmánya, hanem egy igen ősi gyógymód. Ismerték a kínaiak (3500 évvel ezelőtt mágneses köveket használtak a meridiánok harmonizálásához), Egyiptomban Kleopátra éjjelente mágneses homlokpántban aludt, de ókori görögként már Hippokratész és Arisztotelész is elismerően írt róla. Paracelcus orvos, aki az 1400-as évek végén született, a mágnest az orvoslás csodájának nevezte, „amelyhez hasonlót messze s távol nem találhatunk.”

Franz Anton Mesmer német orvos a 18. században az életerő harmóniájának nevezte a magnetizmust. Ezt az erőt kézrátétellel vagy a test mágnesekkel való végigsimításával alkalmazta a szervezet egyensúlyba hozására. Eredményeit kétségbe vonták és inkább kuruzslónak tartották.

Az elektromosság és ezáltal az elektromágnesek használata a 19. században kezdődött, de nem tartott sokáig, mert az orvoslás az újonnan megjelenő szintetikus gyógyszereket kezdte preferálni. Az 1960-as évektől azonban ismét elkezdtek foglalkozni a mágnesességgel. Ebben az játszotta a legfőbb szerepet, hogy kezdtek rádöbbenni: a gyógyszerek rendszeres szedése rengeteg mellékhatással járhat és ahol lehetett, a mellékhatásmentes módszereket részesítették előnyben. Ez a koncepció ma is érvényes és elfogadott.

Az elektromágnesesség jó hírét a svájci Eugen Konrad Müller-nek és az amerikai Harold Saxton Burr-nak köszönheti, akik ráébredtek, hogy a szervezetek lényeges életfolyamatai elektromágneses természetűek. Az elektromágnesesség kutatása nem állt meg. Robert O. Becker, a State University of New York csontsebészét 1980-ban orvosi Nobel-díjra terjesztették fel azért, mert a csonttöréses betegeknél elektromágnesekkel segítette elő a csontgyógyulást.

A mágnesterápia működési elve

Az emberi testnek egyedi elektromos mezője és mágneses „sugárzása” is van. Értéke férfiaknál állandó, nők esetében tüszőrepedéskor meredeken megugrik.

Erőtereink kapcsolatba lépnek a Nap, a Hold kozmikus hatásaival, a Föld mágneses terével, de például az elektromos készülékek, vezetékek, mobiltelefon- antennák műszaki eredetű erőtereivel is. Ezek az elektromos berendezések komoly erőteret generálnak, melyek megzavarhatják testünk működését. Az elektromos környezetszennyezés, az elektroszmog napjainkban igen komoly probléma.

Viszonyításképpen néhány adat a mágne­ses erő mértékére: a Föld mágneses mezője kb. 0,5 G (Gauss) erősségű, az átlagos hűtőmágnesek 35–200 G, az iparban használatos eszkö­zök 300–5000 G erősségűek. Az MRI vizsgálat során 10 000 – 30 000 G (1-3 Tesla) erősségű mágneses teret alkalmaznak.

Bizonyított, hogy minden egyes sejtünk aktívan reagál a mágnesességre és ezt használják ki a mágneses rezonanciavizsgálat (MRI) során is.

Bolygónknak, a Földnek az utóbbi évszázadokban a felére csökkent a mágneses ereje és hatása, mely befolyással van a hangulatunkra és az egészségünkre is. Mágneses tér hiányában az első asztronauták fizikai és pszichés zavaroktól szenvedtek. Azóta ez a probléma megoldódott. Az űrállomásokba mágneses teret generáló tekercseket építettek be. Hasonló zavarok alakultak ki a mágnesesen árnyékolt bunkerekben is: megjelentek a a mágneses erőtér hiányának negatív hatásai.

A mágneses tér lehet gyenge (0,001-10mT-ig), közepes (10mT-1000 mT-ig) és erős (1000mT felett). A gyenge mágneses terek közé tartozik az emberi szövetekre csak gyenge hatást kifejtő Föld mágneses tere, a közepes tér fisszafordítható morfológiai és működésbeli változásokat eredményez a szervezetben, de az erős mágneses térnek már genetikai károsító hatása van (nem is alkalmazzák őket a gyógyászatban).

A mágneses térerősséget ma Teslá-ban fejezik ki, a régi mértékegysége a Gauss. Ezért fordulhat elő, hogy egyes készülékeken még mindig a Gauss szerepel. (1 Gauss = 0,1 mT)

A mágnesterápia a mágneses térerő gyógyító hatásának alkalmazása

A mágnesterápia elősegíti a sejtek jobb hatásfokú működését. A sejtnek szüksége van elektromágneses energiára, hiszen ez irányítja a tápanyagok és az oxigén kiválasztását, valamint a salakanyagok kiválasztását. Egy energiahiányos sejt azonban sejtkárosodást szenved el.

Az elektromágnesesség többek között növeli a szöveti oxigenizációt, csökkenti a vérnyomást, pulzust, javítja a csontfelépítést és erősíti a kötőszöveteket, intenzív vérkeringést biztosít, segíti a javító proteinek szintézisét, megnöveli a salaktalanítást és hatására könnyebben végbemennek a biokémiai reakciók.

A pulzáló mágnesterápia alapja a gyenge intenzitású, alacsony frekvenciával rendelkező, pulzáló elektromágneses tér. Teljes mértékben veszélytelen a szervezetre nézve. Azáltal, hogy a mágneses mezők intenzitása és frekvenciája mintegy pulzál, a szervezet nem szokik hozzá az ingerhez. A kezelés helyszíne egy matrac, párna, vagy pálca. Ezek belsejében kábeltekercsek vannak, melyeken elektromos áramot vezetnek át, mely mágneses teret generál.

A mágnesterápia hatása és alkalmazása

 • csillapítja az ízületi fájdalmakat artrózis, artritisz esetén
 • csontritkulásban serkenti a csontépítő sejtek aktivitását
 • ugyanezt használják ki a törések gyógyulásának serkentésében is
 • csökkenti a migrént, a fogfájást, az izommerevséget
 • a sejtanyagcsere folyamatok serkentése révén gyorsítja a sebek, hegek gyógyulását
 • csökkenti a pszichés jellegű panaszokat, a stresszt, kiváló alvásjavításra is

A mágnesterápia izomlazító, fájdalomcsillapító, immunrendszer stimuláló, a sejtek anyagcseréjét javító hatását klinikai vizsgálatok, tesztek igazolják.

Mágnesterápiával kezelt beteg többnyire elhagyhatja vagy jelentősen csökkentheti a fájdalomcsillapító gyógyszereket.

A pulzáló mágnesterápia nemcsak a csontokra, hanem a porcszövetre is jótékony hatással van. Így térdfájdalom esetén nem csak a fájdalom szüntethető meg, hanem segíthet a porcszövet regenerációjában is.

A mágnesterápiát gyakran ajánlják daganatok kezelésére a sugár-, és kemoterápia kiegészítéseként. Több tanulmány is foglalkozott a kérdéssel, és bár a kezelésben részesülő betegek 80-90%-a javuló közérzetről számolt be és a kezelések mellékhatásait könnyebben viselték, de a szubjektív válaszokon felül semmilyen mérhető eredményt nem tudtak kimutatni a daganatra vonatkozóan.

A mágnesterápia daganatos betegen alkalmazását ellenzők szerint a mágnesesség hatására a sejtfolyamatok -így a daganatos sejteké is- felgyorsulnak és a daganatos sejtek növekedésének gyorsulásához vezethet. Egyelőre egyik állítást sem bizonyították meggyőzően. A mágnesterápiás készülékek alkalmazási előirataiban ezért daganatos betegségben nem javasolt.

A mágnesterápia segíti a test öngyógyító képességeit, de nem helyettesíti az orvosi kezelést. Diagnózis nélkül pedig semmiképp se kezdjen bele az öngyógyításba. Mágnesterápiás készülék vásárlása és használata előtt kérje ki szakértő tanácsát!

Otthoni mágnesterápiás készülékek

Amint azt feljebb már olvashatták, a mágnesterápiás kezelés a fizikoterápia alapvető módszere. A korszerű mágnesterápiás készülékek már a páciens otthonában, kényelmesen, fájdalommentes módon alkalmazhatók.

Az alig mobiltelefon méretű készülék képernyőjén megjelenő listából kell kiválasztani a kezelést, melyek orvosilag ellenőrzött protokollt tartalmaznak az adott betegségre. Például csontritkulás esetén a “csontritkulás”, artrózis kezelésre az “artrózis” nevű programot kell kiválasztani és az indít gomb lenyomásával az előre beállított program szerint elindul a kezelés. Ez rendkívül egyszerű használatot biztosít, miközben az otthon kényelmében és intimitásában végezhető a kezelés. Nem kell utazni, sorban állni, várakozni.

A mágnesterápia során a Föld mágneses terét némiképp meghaladó mágneses teret alkalmaznak.

Nem javasolt mágnesterápia pacemaker, elektronikus implantátum esetén, szervátültetés után, várandósan, daganatos betegségek, epilepszia, TBC, AIDS esetén, súlyos fertőzés után, vérzéses állapotok, lázas, fertőző betegség, elmebetegségek, szívműködési elégtelenség, pajzsmirigybetegségek, máj-, vagy veseelégtelenség, túlműködéses hormonbetegségek esetén.

A mágnesterápiás kezeléseket kúraszerűen kell alkalmazni. 15-20 kezelés után tartson néhány nap szünetet. Ha szükséges, ismételje a kúrát. A kezelés során ne dohányozzon, ne kövessen radikális diétát. Előtte és utána igyon meg egy pohár vizet és utána fogyasszon zöldséget vagy gyümölcsöt.

2 Comments on "A mágnesterápia gyógyító hatása bizonyított mozgásszervi betegségekben"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2018-12-25 at 13:39 |

  A válaszom igen és nem!
  A sclerosis multiplexre vonatkozóan több olyan tanulmány is elérhető a neten, ahol a mágneses mező kedvező hatásairól számoltak be. Ezek elsősorban a sejtregeneráció serkentését és a sejt energiatermelő (ATP) folyamatainak serkentését mutatták. Azaz a változó mágneses mező kezelés (PEMF) lassíthatja a tünetek előrehaladását. Itt olyan eszközt érdemes alkalmazni, amelyhez matrac is csatlakoztatható és alvás közben hosszabb ideig lehet alkalmazni.
  Ugyanakkor a mágneses mező kezelés biztosan nem fogja erősíteni az izomzatot. Sem az erejét sem a tónusát.
  Erre az izomstimulációs technikákat alkalmazzák. A korszerű izomstimulátor erősíti az izmokat akkor is, ha azok beigedzése sérült. Olyan készüléket érdemes választani, amely mikroáramú kezelést is biztosít, mert ez a kezelés még a mágnesességnél is hatékonyabb a sejtregeneráció és sejt energiatermelő folyamatok serkentésében. Ez itt található készülékek bármelyike tudja az itt leírt kezeléséket: https://www.medimarket.hu/hu-hu/mikroaramu-mens-keszulekek/c/1059

 2. Szeretnék érdeklődni,hogy SM esetén vannak-e pozitiv mágnesterápiás eredmények?(esetleg másik gépet ajánlanak?)aktuálisan teljes pethyhüdt hemiplegia áll fenn

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*