A mágnesterápia gyógyító hatása

A mágnesterápia a nyugati orvoslásban a fizikoterápiás kezelések szerves része. A csontokat, ízületeket és az inakat érintő mozgásszervi betegségekben a komplex terápia egyik leggyakrabban alkalmazott módszere. Itthon az elmúlt években háttérbe szorult, ami azoknak a csalóknak “köszönhető”, akik a mágnesterápiát mindenre jó csodaszerként kínálva vertek át sokakat. Ideje, hogy a helyükre tegyük a dolgokat: a mágnesterápia kedvező hatásait klinikai vizsgálatok bizonyítják, de nem minden betegségre hatnak! Mozgásszervi betegségek esetén használatuk igazolt és abszolút javasolható.

 

A mágnesterápia története

A mágnesesség nem a mai orvosok, fizikaterapeuták és természetgyógyászok találmánya. A kínaiak 3500 évvel ezelőtt mágneses köveket használtak a meridiánok harmonizálásához, Egyiptomban Kleopátra éjjelente mágneses homlokpántban aludt, de Hippokratész és Arisztotelész is elismerően írt róla. Paracelcus az 1400-as években a mágnest az orvoslás csodájának nevezte, „amelyhez hasonlót messze s távol nem találhatunk.”

Franz Anton Mesmer német orvos a 18. században az életerő harmóniájának nevezte a magnetizmust. Ezt az erőt kézrátétellel vagy a test mágnesekkel való végigsimításával alkalmazta a szervezet egyensúlyba hozására. Eredményeit kétségbe vonták és inkább kuruzslónak tartották.

Az elektromosság és ezáltal az elektromágnesek használata a 19. században kezdődött, de nem tartott sokáig, mert az orvoslás az újonnan megjelenő szintetikus gyógyszereket kezdte preferálni.

Az 1960-as évektől azonban ismét elkezdtek foglalkozni a mágnesességgel. Ebben az játszotta a legfőbb szerepet, hogy kezdtek rádöbbenni: a gyógyszerek rendszeres szedése rengeteg mellékhatással járhat és ahol lehet, ott érdemes a mellékhatásmentes módszereket előnyben részesíteni.

A svájci Eugen Konrad Müller és az amerikai Harold Saxton Burr ráébredtek, hogy a szervezet lényeges életfolyamatai elektromágneses természetűek. Az elektromágnesesség kutatása folyamatos.

Robert O. Becker-t, a State University of New York csontsebészét 1980-ban orvosi Nobel-díjra terjesztették fel. Vizsgálatai során bizonyítani tudja, hogy az elektromágneses kezeléssel gyorsítható és javítható a csonttörések gyógyulása.

 

A mágnesességről általában

Az emberi testnek egyedi elektromos mezeje és mágneses „sugárzása” is van. Értéke férfiaknál állandó, nők esetében tüszőrepedéskor meredeken megugrik.

Testedre hat a Nap, a Hold kozmikus, és a Föld mágneses tere, de például az elektromos készülékek, mobiltelefon- antennák műszaki eredetű erőterei is. Az elektromos berendezések által generált erők megzavarhatják tested működését. Az elektromos környezetszennyezés, az elektroszmog hatásai napjainkban még nem pontosan ismertek, de valószínűleg nem kedvezőek.

Néhány tájékoztató adat a mágne­ses erő mértékére: a Föld mágneses mezeje kb. 0,5 G (Gauss), az iparban használatos mágnesek 300–5000 G erősségűek. Az MRI vizsgálat során 10 000 – 30 000 Gauss (=1-3 Tesla) erősségű mágneses teret alkalmaznak.

Bizonyított, hogy testünk minden egyes sejtje aktívan reagál a mágnesességre és ezt használják ki az MRI (mágneses rezonancia) vizsgálat során is.

Bolygónknak, a Földnek az utóbbi évszázadokban a felére csökkent a mágneses ereje. Ez befolyással van a hangulatunkra és az egészségünkre is. Mágneses tér hiányában az első asztronauták fizikai és pszichés zavaroktól szenvedtek. Azóta ez a probléma megoldódott. Az űrállomásokba mágneses teret generáló tekercseket építenek be. Hasonló zavarok alakultak ki a mágnesesen árnyékolt bunkerekben is: megjelentek a a mágneses erőtér hiányának negatív hatásai.

A mágneses tér lehet gyenge (0,001-10mT-ig), közepes (10mT-1000 mT-ig) és erős (1000mT felett). A gyenge mágneses terek közé tartozik az emberi szövetekre csak gyenge hatást kifejtő Föld mágneses tere. A közepes mágneses erő átmeneti morfológiai és működésbeli változásokat eredményez a szervezetben. A tartósan erős mágneses tér genetikai károsító hatással bír (nem is alkalmazzák őket a gyógyászatban).

A mágneses térerősséget ma Teslá-ban fejezik ki, a régi mértékegysége a Gauss. Ezért fordulhat elő, hogy egyes készülékeken még mindig a Gauss szerepel. (1 Gauss = 0,1 mT). A mágnesterápiás készülékek a közepes erősségű tartományban működnek.

 

A mágnesterápia a mágneses térerő gyógyító hatásának alkalmazása

A mágnesterápia biostimuláló hatású, ami azt jelenti, hogy nem maga a mágnesesség gyógyít, hanem stimulálj, azaz serkenti a tested saját folyamatait és ezek vezetnek gyógyuláshoz. Ezért a mágnesessség nem gyors hatású, néhány kezelés után érezhető először a kedvező hatás és 10-14 kezelés után válik nyilvánvalóvá.

A mágneses mező elősegíti a sejtek jobb hatásfokú működését. Gorsítja a tápanyagok és az oxigén szállítását, valamint a salakanyagok kiürítését.

Az elektromágnesesség többek között növeli a szöveti oxigenizációt, csökkenti a vérnyomást, pulzust, javítja a csontfelépítést és erősíti a kötőszöveteket, intenzív vérkeringést biztosít, serkenti a fehérje szintézist, gyorsítja a salakanyagok kiürítését. Mágnesessség hatására könnyebben végbemennek a biokémiai reakciók.

A pulzáló mágnesterápia alapja a gyenge intenzitású, alacsony frekvenciájú, pulzáló elektromágneses mező. Teljes mértékben veszélytelen a szervezetre. Azáltal, hogy a mágneses mezők intenzitása és frekvenciája folyamatosan változik (pulzál), a szervezet nem szokik hozzá az ingerhez. A kezelést egy matrac, kendő vagy párna biztosítja, melyek belsejében kábeltekercsek vannak, melyeken elektromos áramot vezetnek át,. Ez generálja a mágneses teret.

 

A mágnesterápia hatása

 • csillapítja az ízületi fájdalmakat artrózis, artritisz esetén
 • csontritkulásban serkenti a csontépítő sejtek aktivitását
 • gyorsítja a csontépítő sejtek aktivitását és ezzel a conttörések gyógyulását
 • csökkenti a migrént, a fogfájást, az izommerevséget
 • a sejtanyagcsere folyamatok serkentése révén gyorsítja a sebek, hegek gyógyulását
 • csökkenti a pszichés jellegű panaszokat, a stresszt, kiváló alvásjavításra is
 • izomlazító, fájdalomcsillapító, immunrendszer stimuláló, a sejtek anyagcseréjét javító hatását klinikai vizsgálatok, tesztek igazolják
 • a kezelt beteg általában jelentősen csökkentheti a fájdalomcsillapító gyógyszereket vagy akár el is hagyhatja azokat
 • nemcsak a csontokra, hanem a porcszövetre is jótékony hatású. Így például térd vagy csípőfájdalom esetén nemcsak a fájdalom szüntethető meg, hanem segíthet a porcszövet regenerációjában is.

 

Mágnesterápia és daganatok

A mágnesterápiát gyakran ajánlják daganatok kezelésére a sugár-, és kemoterápia kiegészítéseként. Több tanulmány is foglalkozott a kérdéssel és bár a kezelésben részesülő betegek 80-90%-a javuló közérzetről számolt be és a kezelések mellékhatásait könnyebben viselték, de a szubjektív válaszokon felül semmilyen mérhető eredményt nem tudtak kimutatni a daganatra vonatkozóan.

A mágnesterápia daganatos betegen alkalmazását ellenzők szerint a mágnesesség hatására a sejtfolyamatok -így a daganatos sejteké is- felgyorsulnak és a daganatos sejtek növekedésének gyorsulásához vezethet. Egyelőre egyik állítást sem bizonyították meggyőzően. A mágnesterápiás készülékek többsége ezért daganatos betegségben nem javasolt.

 

Otthoni mágnesterápiás készülékek

A mágnesterápia segíti a tested öngyógyító folyamatait, de nem helyettesíti az orvosi kezelést. Diagnózis nélkül ne kezdj öngyógyításba. Mágnesterápiás készülék vásárlása és használata előtt kérd ki szakértő tanácsát!

Amint azt feljebb említettem, a mágnesterápia a mozgásszervi betegségek fizikoterápiás kezelésének alapvető módszere. Otthon is kényelmesen, biztonságosan alkalmazhatod.

A mobiltelefonnál alig nagyobb méretű készülékek képernyőjén egy listából kell kiválasztani a kezelést, melyek orvosilag ellenőrzött protokollt tartalmaznak az adott betegségre. Például csontritkulás esetén a “csontritkulás”, artrózis kezelésre az “artrózis” nevű programot kell kiválasztanod és az indít gomb lenyomásával elindul a kezelés. Ez rendkívül egyszerű használatot biztosít, miközben az otthon kényelmében és intimitásában végezheted a kezelést. Nem kell utaznod, sorban állnod, várakoznod.

A mágnesterápia során a Föld mágneses terénél erősebb mágneses teret alkalmaznak.

Ne alkalmazd pacemaker vagy más elektronikus implantátum esetén, szervátültetés után, terhesség alatt, daganatos betegség, epilepszia, TBC, AIDS esetén, súlyos fertőzés után, vérzéses állapotok, lázas, fertőző betegség, elmebetegség, szívelégtelenség, pajzsmirigybetegség, máj- vagy veseelégtelenség, túlműködéses hormonbetegségek esetén.

A mágnesterápiát kúraszerűen alkalmazd. 15-20 kezelés után tarts néhány nap szünetet és ismételd a kúrát, ha szükséges. A kezelés előtt és után is igyál meg egy pohár vizet. Kezelés után fogyassz zöldséget vagy gyümölcsöt.

 

Ezeket a mágnesterápiás készülékeket ajánlom otthoni használatra

 

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 5 hónap

  Használhatja a készüléket, ha nincs mágnesezhető fémbeültetése. A mágnesterápia javíthatja a gerincfájdalmait, és nem rontja az egyéb állapotait.

 • comment-avatar
  Marika 5 hónap

  Tisztelt dr.Úr.Kérem segítsen,2 mágnesmatracom van,de nem tudom használhatom-e? Axillában nagy csomók,állítólag lipómák.Lágyékban csomó.Pajzsmirigy lebenyeiben 2-2göb.T3-4 határérték.Gerincvelőben Tarlov cysták.Vesém cystával műtötték de újra képződött.Gerincel műtöttek,állandó iszonyú fájdalomban élek.Magas vérnyomás.Rossz erek.Koponya MR kis elhalt érszakaszt mutatott.Állapotfelmérésen azt mondták,nagyon rossz az eredmény a kop.ban.Demencia,szrok előtti.MIT TEHETEK?NAGYON FÉLEK.Köszönöm ha válaszolna.Badicsné

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 9 hónap

  Ez egy tájékoztató blog, kezeléseket nem végzünk és nem közvetítünk.
  Keressen rá az interneten.

 • comment-avatar
  Terike 9 hónap

  Szeretnék érdeklődni,hogy Magnetomed 8400 tipusu géppel hol végeznek kezelést? Köszönettel.T.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 9 hónap

  Igen, lehet. A varratszedés után kezdhető el. Serkenti a sebgyógyulást és a protézis körüli csontképződést is.

 • comment-avatar
  Magdala 9 hónap

  Érdeklődnék, hogy amágneses impuls terápiás kezelést lehet-e protézis beültetésnél használni? Köszönettel

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 12 hónap

  A válaszom igen és nem!
  A sclerosis multiplexre vonatkozóan több olyan tanulmány is elérhető a neten, ahol a mágneses mező kedvező hatásairól számoltak be. Ezek elsősorban a sejtregeneráció serkentését és a sejt energiatermelő (ATP) folyamatainak serkentését mutatták. Azaz a változó mágneses mező kezelés (PEMF) lassíthatja a tünetek előrehaladását. Itt olyan eszközt érdemes alkalmazni, amelyhez matrac is csatlakoztatható és alvás közben hosszabb ideig lehet alkalmazni.
  Ugyanakkor a mágneses mező kezelés biztosan nem fogja erősíteni az izomzatot. Sem az erejét sem a tónusát.
  Erre az izomstimulációs technikákat alkalmazzák. A korszerű izomstimulátor erősíti az izmokat akkor is, ha azok beigedzése sérült. Olyan készüléket érdemes választani, amely mikroáramú kezelést is biztosít, mert ez a kezelés még a mágnesességnél is hatékonyabb a sejtregeneráció és sejt energiatermelő folyamatok serkentésében.

 • comment-avatar

  Szeretnék érdeklődni,hogy SM esetén vannak-e pozitiv mágnesterápiás eredmények?(esetleg másik gépet ajánlanak?)aktuálisan teljes pethyhüdt hemiplegia áll fenn