Mágnesterápia – gyógyhatású mozgásszervi betegségben

Testünket minden pillanatban érik mágneses hatások, ugyanis a Föld mágneses erőtérrel rendelkezik, amely folyamatosan hat ránk. A mágnesterápia a mágneses térerő gyógyító hatásának tudatos és irányított alkalmazását jelenti. Főként mozgásszervi megbetegedések kezelésére ajánlott fizikoterápiás módszer.

blank

A mágnesterápia hatása régóta ismert

Kínában már többezer évvel ezelőtt is megfigyelték, hogy mágnesesség jelenlétében gyorsabban gyógyulnak a sebek és csonttörések és emellett szignifikánsan csökken a fájdalomérzet is. A reneszánsz orvostudományban a katonaorvoslásban alkalmaztak mágneses erőteret; a módszer ezután az 1970-es évek végén került újra előtérbe, ma pedig már széles körben alkalmazzák, a nyugat-európai orvoslásban a fizikoterápia-rehabilitáció részévé vált.

A mágneses tér

A mágneses térerősséget Gaussban vagy Teslában szokták kifejezni (1 Gauss = 1 milliTesla).

 • Gyenge a mágneses tér 0-001–10 mT, azaz 0,1–100 G érték között. Ide sorolhatók -a Föld mágneses tere mellett – a magas frekvenciás, alacsony intenzitású pulzáló mágneses mezőt kezelést biztosító magnetostimulációs készülékek
 • Közepes a mágneses tér 10–1000 mT, azaz 100–10.000 G érték között. Ez az erősség visszafordítható morfológiai és működésbeli változásokat okoz a szervezetben. Ide tartoznak az alacsony frekvenciás, magas intenzitású pulzáló mágneses mező kezelést biztosító mágnesterápiás készülékek
 • Erős a mágneses tér 1000 mT, azaz 10.000 G érték fölött, aminek már visszafordíthatatlan genetikai károsító hatása van.

Mágneses erőtér többféleképpen állítható elő:

 • természetes mágneses anyaggal,
 • mesterségesen előállított mágnessel és
 • elektromos áram és tekercsek segítségével (a magnetostimulációs és a mágnesterápiás orvostechnikai eszközök ez utóbbin alapulnak, mivel ez a módszer rendkívül jól szabályozható).

A mágneses tér hatásai, a mágnesterápiás kezelések fajtái

A mágneses erőtér bizonyított biológiai hatásai a következők (a teljesség igénye nélkül):

 • Hámosít, serkenti a kötőszöveti és az idegregenerációt, fokozza az idegek vezetőképességét.
 • Fájdalomcsillapító hatású (növeli az endogén ópiátok felszabadulását).
 • Csökkenti a gyulladásokat.
 • Javítja a sejtek anyagcseréjét, csökkenti a duzzanatokat, növeli a sejtek energiaszintjét.
 • Fokozza a csontépítést, a kalcium csontba való beépülését.
 • Gyorsítja a véráramlást, ami által javul a sejtek oxigénellátása.
 • Javítja a mikro- és nyirokkeringést, beindítja a méregtelenítést.
 • Nyugtató hatású, csökkenti a stresszt.
 • Szabályozza a zsíranyagcserét és csökkenti a vércukorszintet.
 • Serkenti az immunrendszer működését, fokozza az öngyógyító folyamatokat.

A nagyfrekvenciás, alacsony intenzitású magnetostimuláció elsősorban a lágyrészek (izom, ízület, ín, szalagok) elváltozásainak kezelésében, a gyógyulási folyamat serkentésében nyújt támogatást. Az alacsony frekvenciás, magas intenzitású mágnesterápia pedig a csontozat elváltozásai esetén ajánlott.

blank

A mágnesterápia hatékony kezelési módszer mozgásszervi betegségekben. Különösen fontos, hogy nincsenek mellékhatásai; mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy nem javasolt mágnesterápiát alkalmazni pacemakerrel vagy nagyobb fém implantátummal rendelkezők számára, továbbá terhesség, tuberkulózis, akut vírus betegség, mikózis (gombás megbetegedés), akut gyulladások és epilepszia esetén. Kezelés előtt konzultálj orvosoddal!

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • comment-avatar

  A statikus mágnes semmilyen orvosi hatással nem rendelkezik. Azaz lehet “mágnesszállal átszőtt takaró”, karperec, térdvédő… orvosi hatása nincs.
  A pulzáló mágneses mező teljesen más. A mágneses teret elektromos áram hozza létre, melynek biostimuláló hatása orvosilag igazolt. A pulzáló mágneses terápia az orvosi fizikoterápia része, míg a statikus mágnesek nem.
  Ebből következik, hogy kizárólag a pulzáló mágnesterápiától és az ahhoz való kiegészítőktől várhat egészségügyi hatást. Emberre, állatra egyaránt.

 • comment-avatar

  Üdv Doktor úr!
  A Lovamnak szeretnék mágneses takarót vasarolni,lehet kapni sima mágnesekkel ellatott takarót,s olyan ami pulzáló mágnesterápiás készülék,az hogy pár órát legyen a lovon nem gond,nem szükséges azért csak mert ló, gyorsan végezni ,van már egy mágnesekkel ellátott lábvédőnk,az 6-7 órát vagy többet i rajt szokott lenni.
  a kérdésem az lenne hogy a az ilyen takarók mind ,speciálisan elég sok megfelelő helyen elhelyezett mágnessel vannak ellátva ,sőt át is szőve, s elég drágák is , mennyire msradnak el a pulzáló mágneses termékektők ,mi a különbség a síma és pulzáló hatas között,a pulzálót is órákig kell hsználin lehet?
  Nem az a jó a mágneses dolgokba ha többórán át tud hatni,rendszeresen?
  Mi van ha nem pulzál az csak gyorsíta mi i próbál a regeneráción?Intenzívebb ezért hamarabb hat ,de a másik is jó csak tovább kell használni?

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Mezei Ildikó 1 év

  Üdvözletem! Azt olvasom egyik-másik fórumon, hogy májzsír, pajzsmirigy betegség /alulműködés/ Vese betegség/ részleges elégtelenség/ nem használható a pulzáló mágnesterápiás matrac. Rendelkezem Mgmobil matraccal, és szeretném tudni, hogy egyáltalán ne használjam, vagy kis frekvencián, azért használhatom, a mozgásszervi fájdalom javítására?

 • comment-avatar

  1., NEM
  2., NEM
  3., Igen
  4., olvassa el ezt

 • comment-avatar
  Rose 2 év

  Üdvözlöm. Térdkopásomra először kaptam 10×2 perc laser kezelést. A fájdalom még fennállt, ezért a ultrahang vizsgálatra küldtek, ahol megállapítottak egy 1,5 cm-es cisztát a térd középtájékán, így azonnal elkezdték a viofore kezelést -10x napi 12 perc. Ebből 2-t kaptam meg. Éjszaka és nappal is elég erős fájdalmat érzek. 1: A cisztát kialakíthatta-e a laser kezelés? 2: A viofore hatásara kifolyhatott-e a ciszta tartalma, ami a fájdalmat okozza? 3: folytassam-e a kezelést. Válaszát megköszönve, tisztelettel, Rose, 68 éves

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 év

  Természetesen közvetlenül az implantátum felett. Ha térdprotézise van, attól még nyugodtan kezelhető a boka, derék, hát, nyak, karok.

 • comment-avatar
  Magdala 4 év

  Írják ,hogy fémimplantátum esetében nem ajánlott a terápia . Azon helyen pld térdprotézisnél a térdnél csak vaGY az egész testre szol a tiltás ? Köszönettel