Nyirokmasszázs gép használat szabályai

A nyirokmasszázs gépet az angolszász területen váltakozó nyomású kompressziós gépnek (intermittent compression therapy unit) nevezik. Magyarországon a nyirokmasszázs gép elnevezés a legelterjedtebb, bár ez csak részben állja meg a helyét. A készülék ugyanis nemcsak a nyiroködéma, hanem a vénás elégtelenség (visszér) eredetű ödéma és panaszok kezelésére, az edzést követő izomregeneráció gyorsítására, narancsbőr kezelésre és relaxáló-pihentető masszázsra is kiváló.  A nyirokmasszázs gép használat szabályai megismerése segíthet abban, hogy sikeresen kezeld panaszait.

 

Nyiroködéma kezelés helyzete

A mai orvosi gyakorlatban évente egyszer 10 kezelés “írható” fel. Ez számomra érthetetlen, súlyos hiba! A nyiroködémában a tüneteiddel minden egyes napon foglalkoznod kell, kezelned kell őket. Olyan ez, mint a mosogatni való. Ha megvárod, amíg az összes edényed koszossá válik, akkor időnként nagy nekiveselkedéssel órákig mosgathatsz. Ha azonnal elmosod az épp használt 1-2 tányért, akkor jobban jársz.

Az ödéma is ilyen. Ha elhanyagolod, napokig nem kezeled, akkor sok folyadék gyűlik fel. Panaszokat okoz, nem enged mozogni, cipőt húzni, stb. A nagy duzzanatot lényegesen nehezebb megszüntetni, mint az enyhét. Ezért rendszeresen kezeld a tüneteid.

Ez a cikkem arról szól, hogy otthon, a mindennapi fenntartó kezelésre hogyan alkalmazhatod a nyirokmasszázs gépet.  A használata során gondosan jár el. Kérheted a nyirokmasszázs gépes kezelésben járatos szakember tanácsát és felügyeletét is.

 

Kézi vagy gépi nyirokmasszázs?

Sajnos hazánkban egyes (különösen az idősebb generációhoz tartozó) orvosok kifejezetten ellenzik a gépi kezelést, mondván évtizedek óta bevált a kézi nyirokmasszázs. Bár ezt igaz, mégis azt mondom, hogy otthonra gépi kezelést (is) alkalmazz.

Amint az előbb említettem, a nyiroködéma folyamatosan felszaporodik, megállás nélkül. Azaz minden nap szükséges kezelned. Nézzük meg, mennyibe kerülne neked a kézi nyirokmasszázs. Egy végtag masszázsa 4-8000 Ft, míg egy teljes testé 10-14 000 Ft között mozog alkalmanként. Enyhe ödémában, ha másnaponta kezeltetsz, akkor 100-150 ezer forint lehet a havi költséged. Már középsúlyos esetben napi kezelésre lenne szükséged. Kiszámolhatod, hogy megengedhetsz-e annyi kézi masszázst, amennyire szükséged van. Ha csak havonta 1-2x mész masszázsra, akkor annak nullához közelítő haszna van a betegséged szempontjából.

A gépi nyirokmasszázs lehet, hogy némileg kevésbé hatékony, mint a kézi masszázs, de a géped minden nap rendelkezésedre áll. Akkor alkalmazod, amikor a tüneteid miatt épp szükséges és nem akkor, amikor fogad a masszőr. Kéthavi kézi masszázs árából már egy jobb gépet vásárolhatsz, amit aztán 8-10 évig használni tudsz.

A nyiroködéma elsődleges és másodlagos formáiban egyaránt arra kell koncentrálni, hogy a duzzanatot a normálishoz közelítsd. A kezelés komplex, a kötözés, fáslizás és kompressziós harisnya viselése mellett a kézi és/vagy gépi nyirokmasszázst kell rendszeresen alkalmaznod.

Elsődleges nyiroködémában a nyirokerek és nyirokcsomók fontos szerepet játszanak a nyirok továbbításában, ezért a kézi nyirokmasszázsnak és a nyirokutak kézi “megnyitásának” komoly szerepe van a kezelésben.

Másodlagos nyiroködémában azonban éppen az a baj,  hogy a nyirokutak sérülése, a nyirokcsomók eltávolítása vagy hegesedése miatt a nyirokutakon nem továbbítható a nyirok. Így a kézi masszázs szerepe kisebb – a már nem létező nyirokkapukat nem lehet “felnyitni”. A jól beállított nyirokmasszázs gép ilyenkor is segít a szövetrétegek között eljuttatni a nyirkot olyan testtájra, ahol ép a nyirokkeringésed és onnan felszívódik.

 

Mi a nyirokmasszázs gép?

A nyirokmasszázs gép egy nagyon precízen szabályozott légkompresszor. A hozzá csatlakoztatott, több légrekeszből álló csizma, kesztyű vagy övszerű mandzsetták légrekeszeit fújja fel a beállított sorrendben és nyomásra. A felfújt rekesz nyomást fejt ki az alatta levő testrészedre. Ez a nyomás indítja meg a kezelt területen az erekben levő és a szövetek közötti folyadék (nyirok) áramlását. A felfújás-leeresztés szabályozásával irányíthatod, hogyan és merre terelje. Ha először a bokádon “szorít”, majd egyre feljebbb, akkor értelemszerűen felfelé terel.

Minél több légrekeszből áll egy mandzsetta, annál finomabban szabályozhatod az ödéma terelését. Otthoni, fenntartó kezelésre általában elegendők a 4 légkamrás készülékek is, de súlyosabb állapotban, rendelői környezetbe a 6-12 vagy még több légrekeszes készülékek valók.

Nyiroködéma kezelésére ne használj olyan készüléket, amelynek mandzsettája csak egyetlen légrekeszből áll!

Azok a készülékek, amelyek több légrekeszesek ugyan, de nem szabályozhatod a légrekeszenkénti nyomást, alacsonyabb hatékonyságúak a nyiroködéma kezelésében, mint azok, amelyeknél légrekeszenként állíthatod. Enyhe nyiroködémára, visszeres panaszokra és masszázsra azok is megfelelők, melyeknél a nyomás minden légrekeszben azonos.

 

Elvárások a korszerű nyirokmasszázs gépekkel szemben

A legújabb generációs nyirokmasszázs gépek nagyon pontos nyomásszabályozást biztosítanak. A nyomást légrekeszenként is beállíthatod. Szabályozhatod továbbá a nyomástartás idejét és az egyes felfújási ciklusok közötti szünet hosszát.

A legújabb kezelési ajánlások szerint a légrekeszenkénti nyomást úgy kell beállítanod, hogy az alulról felfelé csökkenjen. Azaz a legalsó légrekeszben magasabb nyomás javasolt, mint a legfelsőben. Ez hatékonyabbá teszi a nyirok áramlását. 4 légkamrás készüléken például az nyirokmasszázs gép használat szabályai légkamránként csökkenő nyomás kellalsó légrekeszbe állíts 60, a következőbe 50, majd 40, végül a felsőbe 30 Hgmm nyomásértéket.

A nyomástartás idejét úgy állítsd, hogy egy teljes felfújási ciklus tartama meghaladja a 60 mp-et. Azaz, ha 4 légkamrás a mandzsettád, akkor egy légrekeszben minimum 15 mp-ig tartsa a nyomást.

Ha a készüléked csak 4-5 mp-ig tart felfújva egy légrekeszt, akkor csak rövid ideig fejt ki nyomást, ezért a szövetek közötti nyirokáramlás nem indul meg megfelelően. Hosszabb összenyomás hatékonyabb kezelést biztosít.

A nyomás helyes beállítása több szempontból fontos és előnyös:

 • a megfelelő nyomáskülönbség hatékonyabb folyadékáramlást biztosít
 • nincs magas nyomás, nincs fájdalom – kényelmesebb kezelés
 • csökken a szöveti sérülés veszélye
 • csökken a fibrotikus szövet kialakulásának veszélye
 • megakadályozza az ödéma “bekeményedését”
 • a megfelelő beállítás a kézi nyirokelvezetési technikához hasonló eredményt biztosít
 • minimalizálja a felületes nyirokerek károsodásának veszélyét

A készülékhez a törzs kezelését lehetővé tevő mandzsettát is beszerezhetsz. Említettem már a combtőre “feltornyozott” nyirok esetleges veszélyét, a fibrotikus gyűrű képződését. A törzs mandzsetta alkalmazása megoldja ezt a problémát. A törzset a láb kezelése előtt vagy (ha a készülék alkalmas erre) azzal egyidejűleg kezeld. Ezzel felkészíted a csípő és hastájék szöveteit a nyirok befogadására. Egyben csökkented a fibrotikus lerakódás veszélyét.

 

A túl magas nyomás veszélyes!

A túl magas nyomás több szempontból jelent veszélyt, így kerüld az alkalmazását!

 • A szövetek közötti térben szabadon levő nyirok nyomása 2-5 Hgmm, azaz rendkívül alacsony. Képzeld el, hogy az asztalra kilöttyen egy kis tej. A tócsa ellenállása olyan alacsony, hogy akár egy tollpihével is arrébb tudod terelni. Ha azonban belecsapsz egy légycsapóval, akkor szanaszét fröccsen.
  Lefordítva a nyirokmasszázsra: alacsony nyomást alkalmazva szépen terelgetheted az ödémát. Ha viszont túl magas nyomást állítasz be, akkor a nagy erővel meginduló folyadék károsítja a szöveteid közötti finom hidakat, összeköttetéseket, mely hegesedéssel gyógyul. Ez akadályozza a nyirok mozgását! Azaz minél nagyobb a nyomást alkalmazol, annál több kárt okozol magadnak, hiszen súlyosbítod a nyiroködémád!
 • A magas nyomás kedvezőtlen a vénás keringésedre is. A vénáidban a nyomás 40-50Hgmm. Azaz, ha a légkamrák nyomását 50 fölé állítod, akkor a nyomás kiüríti a vénákat. Hirtelen túl sok vért juttatsz vissza a szívedbe, ami veszélyes lehet, különösen akhor, ha szívbetegekséged is van. A szív túlterhelése azonnali szívpanaszokat, ritmuszavart, akár mellkasi fájdalmat okozhat.
 • A magas nyomás akadályozza az artériás keringésed is. A vérnyomás optimális 120/80 Hgmm alatt van. Ha 90-100-as nyomást alkalmazol, akkor nem engeded, hogy a szíved teljesen kiürítse a benne levő vért azt artériákba. Egyre jobban feszülni fog a szívkamra és emelkedik a vérnyomás. A magas nyomás tehát az artériás működést is akadályozza, fokozza a szíved terhelését. 100Hgmm feletti nyomás tartós alkalmazása még az egészséges szívet is megterheli, nemhogy a betegét.

Tehát mindig a javasolt, alacsony nyomással kezelj! Óvakodj az olyan kezelőktől, ahol a nyomást 100-ra vagy afölé állítják, mert aligha tudják, hogy mit csinálnak! A kozmetikákat is ideértem, ahol narancsbőr ellenes masszázs vagy zsírbontás címén kaphatsz nyomáskezelést! Ezekre a kezelésekre ugyanúgy érvényesek a fentiek!

 

Javasolt nyomás és kezelési idő

Kezdj óvatosan, alacsony nyomással és rövid kezelési idővel. Orvosi adatok szerint a 25-60 Hgmm közé beállított nyomás a legtöbb beteg esetében elegendő (4,5)!

A kezelések gyakorisága is az állapotodtól és a kezelésre adott válaszodtól függ. A több, rövidebb és enyhébb nyomású kezelés inkább javasolt, mint az egyszeri hosszú és erős. 15-20 perces kezeléssel indíts. Szükség esetén két vagy több kezelést végezz. Az összes napi kezelési idő ne haladja meg a 120 percet.

A türelem fontos! A kezelésen csak 4-5 kezelés tapasztalatai után módosíts. Ha szükséges emelheted a kezelési időt, némiképp a nyomást és válthatsz kezelőprogramot is. Kérd gépi nyirokmasszázsban járatos szakember tanácsát a megfelelő beállításhoz.

 

Milyen gyakran kell kezelni?

Nincs olyan “kötelező” alkalmazási szabály, hogy naponta 3×1 vagy ilyesmi!A nyiroködéma folyamatosan újratermelődik, azaz kezelésére nem jó módszer, ha kezelsz néhányszor, aztán várod, amíg újra vastagra, feszülőre telik.

Mindig az állapotod figyelve véve érdemes a gépet alkalmazni. Akkor kezelj, amikor látod, hogy szükséges. Annyit, amennyi kell – nem többet, nem kevesebbet. Inkább többszöri, rövid (15-20 perces) és enyhe (50-60 Hgmm nyomás) kezelést alkalmazz, mintsem hetente egy kétórást, magas nyomással.

Egy konyhai hasonlattal: ha minden étkezés után elmosod azt a pár tányért, evőeszközt, amit használtál, akkor ez mindig csak kis munka. Ha egy hétig gyűjtöd a szennyest, akkor egyszerre hosszú ideig tartó és nehezebb munka, hogy az odaszáradt maradékokat eltisztítsd. Pont ilyen a nyiroködéma is. Ha észleled, hogy felszaporodik, mielőbb “tüntesd el” egy rövid kezeléssel. Akár naponta többször is. Néhány nap után megtapasztalod, mennyi kezelésre van szükséged, és mi a számodra legjobb kezelési idő!

Sajnos a gépi kezelés sem gyógyítja meg magát a nyirokbetegséged, viszont a fenti módszerrel elkerülheted az erős duzzanatot, a feszülést, a nehézláb érzést, az ügyetlenséget, a nehezen mozgó ízületeket és a még súlyosabb következményeket.

 

A gépi nyirokmasszázs ellenjavallatai

 • ujbenyomatot nem tartó, krónikus nyiroködéma (fibrotikus ödéma)
 • friss vagy feltételezett mélyvénás trombózis
 • akut tüdőembólia
 • thrombophlebitis (felületes vénagyulladás)
 • a bőr akut gyulladása (orbánc, cellulitis)
 • kezeletlen súlyos szívelégtelenség
 • tüdőödéma
 • ischaemiás érbetegség (érelmeszesedés, stroke, extrém és kezeletlen magas vérnyomás)
 • áttétes daganatos betegség az ödémás területen
 • a végtag tövében megjelenő ödéma
 • a törzsön megjelenő ödéma
 • súlyos perifériás neuropátia (idegdegeneráció)

 

A nyirokmasszázs gép használat szabályai otthoni környezetben

 • Kérd ki nyiroködéma kezelésében járatos szakember tanácsát
 • Nyiroködéma fenntartó, otthoni kezelésére 4 (ha megengedheted magadnak, akkor 6-12) légkamrás nyirokmasszázs gépet vásárolj
 • Hatékonyabb az olyan készülék, amely biztosítja a nyomás légrekeszenkénti beállítását
 • A kezelési nyomást úgy állítsd be, hogy a legalsó légrekeszben legyen a legmagasabb, felfelé levő rekeszekben csökkenjen. Pl. 4 légrekeszes mandzsetta esetén 60-50-40-30 Hgmm.
 • A nyomástartási időt úgy állítsd be, hogy egy ciklus összideje meghaladja a 60 másodpercet. 4 légrekesz esetén a nyomásidő min 15 másodperc/légrekesz legyen.
 • A kezelési idő kezdetben 15-20 perc legyen.
 • Láb kezelése előtt vagy azzal egyidejűleg végezz kezelést törzs mandzsettával is.
 • Figyeld a kezelés hatását (végtag körfogat mérése segít, de a vizelet megindulása is jelzi a hatást)
 • Mindig az egyéni igényeidhez alkalmazkodjon a kezelés. Ha az ödéma gyorsan feltelődik, akár naponta többször is kezelhetsz a fenti beállításokkal.
 • A napi összes kezelési idő ne haladja meg a 120 percet.
 • Ha nehézlégzést, heves szívverést, mellkasi fájdalmat érzel, szakítsd meg a kezelést! Valószínűleg túl magas nyomást vagy túl hosszú kezelési időt állítottál be.

 

A nyiroködéma otthoni, mindennapi kezelésére ajánlom

 

Források:

 1. Segers P, Belgrado JP, LeDuc A, LeDuc O, Verdonck P. Excessive pressure in multichambered cuffs used for sequential compression therapy. Phys Ther. 2002; 82(10):1000-1008
 2. Boris M, Weindorf S, Lasinski B. The risk of genital edema after external pump compression for lower limb lymphedema. Lymphology 1998;31 (1):15-20
 3. Zuther JE. Lymphedema Management: The Comprehensive Guide for Practitioners 3rd ed 2012. New York NY: Thieme Medical Publishers, Inc. Page 63
 4. Feldman JL, Stout NL, Wanchai A, Stewart BR, Cormier JN, Armer JM. Intermittent Pneumatic Compression Therapy: A Systematic Review. Lymphology 45(2012) 13-25
 5. International Best Practice Guideline for Lymphedema http://www.woundsinternational.com/media/issues/210/files/content_175.pdf (35. oldal)

További információk:

CÍMKÉK
OSZD MEG!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Gondolom a Lidl-ben vette!? Nyirokmasszázs eszközként árulnak ilyen egyrekeszes eszközt. Valójában ezt a trombózis utáni állapot kezelésére találták ki, de már arra is elavult. A trombózis utáni állapotra nem kell nagyon precíz nyomásbeállítás, de a nyiroködémára annál inkább. Ha nyiroködémája van, akkor azt csak rontani tudja vele.

 • comment-avatar
  Erika 2 hét

  Tisztelt cím!

  Egyszerű, nem szabályozható nyirokmasszázs csizmát vettem. (Megállapított és kórházilag kezelt limphödémám van.) Ez csak a lábszárra tehető, ám a comb ödémásodása súlyosabb. Kérdésem: van-e így haszna az egész lábra? Nem tesz-e nagyobb kárt, hogy pontosan nem lehet beállítani a nyomást, csak a tépőzár szorosságával? Kétoldali tüdőembóliám volt három éve, asztmás vagyok,agyi érszűkületem van és magas vérnyomásra gyógyszert szedek. Nem károsítja-e ezeket a problémákat egyenlőre ez az alsó végtagi masszázscsizma? És ha későbbiekben használnám a combtőig érő csizmát?
  Köszönettel: Erika