Nyirokmasszázs gép: a limfödéma hatékony kezelése

A nyirokmasszázs gép nyomás-, hullám- vagy kompresszióterápiás készülék néven is ismert. Kiterjedten alkalmazzák az orvosi és kozmetikai gyakorlatban. Otthoni kezelésre kifejlesztett változatait használhatod a nyiroködéma, visszérbetegség, trombózis utáni állapot és számos további betegség tüneteinek otthoni, fenntartó kezelésére is.

A nyirokmasszázs géphez csizma, kesztyű vagy övszerű mandzsettát csatlakoztathatsz. Ha például a csizmát felhúzod a lábadra és elindítod a készüléket, az a mandzsetta légrekeszeit meghatározott sorrendben felfújja és leereszti. Ez nyomást fejt ki a bőrödre és az alatta levő szövetekre, mely elindítja a nyirok- és vér áramlását. Mérséklődik a dagadás, csökken a feszülés, javul a vérkeringésed, enyhül a fájdalmad.

A nyirokmasszázs gépet számos tünet kezelésére alkalmazhatod

 • Limfödéma (nyirokpangás okozta végtagduzzadás) tüneteinek kezelése
 • Elsődleges nyirokér betegség tüneteinek kezelése
 • Emlődaganat eltávolítás utáni karduzzadás kezelése
 • Kismedencei műtétek utáni alsó végtagi pangás csökkentése (kivétel a hasi, nőgyógyászati daganat radikális eltávolítása utáni állapot)
 • Alsó végtagi visszérelégtelenség miatti tünetek csökkentése
 • Terhességi visszeres panaszok csökkentése
 • Mélyvénás trombózis megelőzése (például tartósan fekvő beteg esetén)
 • Trombózis kiújulás megelőzése
 • Izomsorvadás kezelése és izommerevség csökkentése bénult páciensek esetében.

Mire van szükség a kezeléshez?

nyirokmasszázs gép

A nyirokmasszázs géphez általában lábra, karra és törzsre helyezhető mandzsettákat biztosítanak a gyártók. Azt a mandzsettát vásárold meg és csatlakoztasd a készülékhez, amely területet kezelni szeretnét. Ha a duzzadás csak a lábad érinti, a kezed soha, akkor nincs szükséged kar mandzsetta megvételére. A láb mandzsetta mellé érdemes azonban törzs mandzsettát venned, mert a láb mandzsetta a lábból a combtőig “hozza fel” a folyadékot, onnan pedig a törzs mandzsettával tudod továbbvinni (felfelé).

Fontos, hogy a megfelelő mandzsetta mérete válaszd. Túl nagy méretű mandzsetta esetén a kezelés hatása elmaradhat vagy kisebb lehet. Mérd meg a csukló-könyök-felkar, a boka-lábszár-térd-combtő, illetve a has-derék-csípő körfogataid és ennek megfelelően válassz mandzsetta méretet.

A mandzsettán található rekeszek száma alapján vannak 4, 6 és 12 légrekeszes készülékek. Minél több a légrekesz, annál finomabban szabályozható a kezelés, de annál drágább a készülék és a tartozékok is, továbbá a beállítás is egyre bonyolultabb.

Otthoni használatra kiválóan megfelelnek a 4 légrekeszes készülékek, míg nagyobb forgalmú rendelőkbe, fizikoterápiára, szépségszalonokba kifejezetten a 6-12 csatornás készülékek ajánlhatók.

A legegyszerűbb otthoni készülékek általában egyetlen “programot” biztosítanak, azaz a mandzsetta rekeszeit alulról felfelé irányban fújják fel (láb mandzsetta esetén először a bokánál levő rekeszt, majd a lábszáron levőt és tovább a térden, majd combon levőig). Az ilyen készüléken csak a kezelési nyomást és időtartamot állíthatod. Az egyszerű készüléket enyhe ödéma, visszeres panaszok, trombózis utáni állapot kezelésére alkalmazhatod. Ha súlyos, gyorsan feltelődő vagy szövődményes nyiroködémád van, vagy hatékonyabb kezelést akarsz, akkor válassz közepes vagy magas tudású készüléket. Ezek hatékonyabbak a alapkészülékeknél, azonban az áruk is magasabb.

A közepes és magastudású nyirokmasszázs gépek számos lehetőséget biztosítanak a kezeléshez: többféle felfújási minta közül választhatsz, légrekeszenként eltérő nyomást állíthatsz be, szabályozhatod a nyomástartási időt, illetve az egyes ciklusok közötti pihenő hosszát is. Ez hatékonyabb kezelést biztosít.

Melyik nyirokmasszázs gépet válaszd?

presureprograms

A magas tudású (drágább) 4 csatornás készülékek többféle mandzsettafelfújási mintát és sokféle szabályozási beállítást biztosítanak.

Az egyszerű készülékek vásárlását akkor javaslom, ha a tünetek enyhék és nincsenek szövődmények. Idős, a technológiai eszközök kezelésével nehezen boldogulók számára a legegyszerűbb készülék javasolható, mert egy több programos készülék menürendszerének kezelése túl nehéz lehet számukra.

Közepesen súlyos vagy súlyos esetekben az alapkészülékek általában nem elegendően hatékonyak. Ilyenkor a többféle beállítási lehetőséget biztosító készülékeket javaslom. Akkor is érdemes a precízebb készülékeket választani, ha szívbetegségben, magas vérnyomásban, szívritmuszavarban szenvedsz, mert ilyenkor nagyon fontos a precíz nyomással való kezelés.

A gépi nyirokmasszázs szükség esetén alkalmazható. A jelen gyakorlat szerint napi többször is végezhető kezelés, de a napi összes kezelési idpő ne haladja meg a 120 percet. Inkább több és rövid kezelés javasolt, mint egyszer hosszú.

Fontos tudnod, hogy a nyirokmasszázst alacsony (50-60, maximum 80 Hgmm) nyomással végezd. Az ennál magasabb, különösen a 100Hgmm-nél magasabb nyomással ronthatod az állapotod, fokozhatod a nyiroködémát! Túl magas nyomással a szív megterhelését okozhatod, így különösen szívbetegek, magas vérnyomásban szenvedők számára nagyobb óvatosság és 60Hgmm-nél kisebb nyomás javasolható. Nem kell félned! Ez ez alacsony nyomás is hatékony a nyiroködémában.

A nyiroködéma otthoni, mindennapi kezelésére ajánlom

 


Összeállítottam egy részletes tájékoztatót a nyiroködémáról. Ingyenesen elküldöm, ha igényled.

*A “Kérem a tájékoztatót” gomb lenyomásával Ön hozzájárul ahhoz, hogy a fentiekben Ön által önkéntesen szolgáltatott személyes adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulása visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön az Ön részére. Az Adatvédelmi szabályzatunkat ide kattintva éri el

CÍMKÉK
OSZD MEG!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Igen, lehet. A magas nyomás kedvezőtlen nemcsak a nyiroködémára, hanem megterheli a szívet, keringést is. Gyakran hallok olyat, hogy a nyirokmasszázs gépet “kipróbálják” valahol és a kezeléstől fejfájás, rosszullét alakul ki. Ilyen kizárólag akkor történhet, ha túl magas nyomást állítanak és nem veszik figyelembe a beteg állapotát. Például magas vérnyomás, szívbetegség esetén óvatosabban kell eljárni, még a szokásosnál is alacsonyabb nyomást kell állítani. Egyébként az egészen alacsony, szinte nem érzehető nyomás is kezel!! A nyirok nyomása ugyanis olyan alacsony, hogy 10-20Hgmm nyomással is kezelni lehet. Szóval a nyiroködémában (is) ésszel kell kezelni és “nem fejjel rohanni a falnak”! 🙂

 • comment-avatar
  Galambos ENDRÉNÉ 6 hónap

  Örülök, hogy olvashattam a készülékről, amit hónapok óta használok a lifödémám kezelésére, de sikerült uj ismeretekre szert tennem, például,hogy alacsony nyomáson is hatékony. Sajnos,hogy nagyfoku porckopásom is van, aminek állapotán is javitott eleinte a gép, de később erősödött a fájdalom, valószinüleg azért, mert magasabb nyomáson használtam. Köszönöm az információt, továbbra is számitok a segitségére tisztelettel kati