Nyirokmasszázs gép: a limfödéma hatékony kezelése - Dr. Zátrok Zsolt blog

Nyirokmasszázs gép: a limfödéma hatékony kezelése

A nyirokmasszázs gép nyomás-, hullám- vagy kompresszióterápiás készülék néven is ismert. Kiterjedten alkalmazzák az orvosi és kozmetikai gyakorlatban. Otthoni kezelésre kifejlesztett változatait használhatod a nyiroködéma, visszérbetegség, trombózis utáni állapot és számos további betegség tüneteinek otthoni, fenntartó kezelésére is.

A nyirokmasszázs géphez csizma, kesztyű vagy övszerű mandzsettát csatlakoztathatsz. Ha például a csizmát felhúzod a lábadra és elindítod a készüléket, az a mandzsetta légrekeszeit meghatározott sorrendben felfújja és leereszti. Ez nyomást fejt ki a bőrödre és az alatta levő szövetekre, mely elindítja a nyirok- és vér áramlását. Mérséklődik a dagadás, csökken a feszülés, javul a vérkeringésed, enyhül a fájdalmad.

A nyirokmasszázs gép számos tünet kezelésére alkalmazható

 • Limfödéma (nyirokpangás okozta végtagduzzadás) tüneteinek kezelése
 • Elsődleges nyirokér betegség tüneteinek kezelése
 • Emlődaganat eltávolítás utáni karduzzadás kezelése
 • Kismedencei műtétek utáni alsó végtagi pangás csökkentése (kivétel a hasi, nőgyógyászati daganat radikális eltávolítása utáni állapot)
 • Alsó végtagi visszér elégtelenség miatti tünetek csökkentése
 • Terhességi visszeres panaszok csökkentése
 • Mélyvénás trombózis megelőzése (például tartósan fekvő beteg esetén)
 • Trombózis kiújulás megelőzése
 • Izomsorvadás kezelése és izommerevség csökkentése bénult páciensek esetében.

Mire van szükség a kezeléshez?

nyirokmasszázs gép

A nyirokmasszázs géphez általában lábra, karra és törzsre helyezhető mandzsettákat biztosítanak a gyártók. Azt a mandzsettát vásárold meg és csatlakoztasd a készülékhez, amely területet kezelni szeretnét. Ha a duzzadás csak a lábad érinti, a kezed soha, akkor nincs szükséged kar mandzsetta megvételére. A láb mandzsetta mellé érdemes azonban törzs mandzsettát venned, mert a láb mandzsetta a lábból a combtőig “hozza fel” a folyadékot, onnan pedig a törzs mandzsettával tudod továbbvinni (felfelé).

Fontos, hogy a megfelelő mandzsetta mérete válaszd. Túl nagy méretű mandzsetta esetén a kezelés hatása elmaradhat vagy kisebb lehet. Mérd meg a csukló-könyök-felkar, a boka-lábszár-térd-combtő, illetve a has-derék-csípő körfogataid és ennek megfelelően válassz mandzsetta méretet.

A mandzsettán található rekeszek száma alapján vannak 4, 6 és 12 légrekeszes készülékek. Minél több a légrekesz, annál finomabban szabályozható a kezelés, de annál drágább a készülék és a tartozékok is, továbbá a beállítás is egyre bonyolultabb.

Otthoni használatra kiválóan megfelelnek a 4 légrekeszes készülékek, míg nagyobb forgalmú rendelőkbe, fizikoterápiára, szépségszalonokba kifejezetten a 6-12 csatornás készülékek ajánlhatók.

A legegyszerűbb otthoni készülékek általában egyetlen “programot” biztosítanak, azaz a mandzsetta rekeszeit alulról felfelé irányban fújják fel (láb mandzsetta esetén először a bokánál levő rekeszt, majd a lábszáron levőt és tovább a térden, majd combon levőig). Az ilyen készüléken csak a kezelési nyomást és időtartamot állíthatod. Az egyszerű készüléket enyhe ödéma, visszeres panaszok, trombózis utáni állapot kezelésére alkalmazhatod. Ha súlyos, gyorsan feltelődő vagy szövődményes nyiroködémád van, vagy hatékonyabb kezelést akarsz, akkor válassz közepes vagy magas tudású készüléket. Ezek hatékonyabbak a alapkészülékeknél, azonban az áruk is magasabb.

A közepes és magastudású nyirokmasszázs gépek számos lehetőséget biztosítanak a kezeléshez: többféle felfújási minta közül választhatsz, légrekeszenként eltérő nyomást állíthatsz be, szabályozhatod a nyomástartási időt, illetve az egyes ciklusok közötti pihenő hosszát is. Ez hatékonyabb kezelést biztosít.

Melyik nyirokmasszázs gépet válaszd?

presureprograms

A magas tudású (drágább) 4 csatornás készülékek többféle mandzsettafelfújási mintát és sokféle szabályozási beállítást biztosítanak.

Az egyszerű készülékek vásárlását akkor javaslom, ha a tünetek enyhék és nincsenek szövődmények. Idős, a technológiai eszközök kezelésével nehezen boldogulók számára a legegyszerűbb készülék javasolható, mert egy több programos készülék menürendszerének kezelése túl nehéz lehet számukra.

Közepesen súlyos vagy súlyos esetekben az alapkészülékek általában nem elegendően hatékonyak. Ilyenkor a többféle beállítási lehetőséget biztosító készülékeket javaslom. Akkor is érdemes a precízebb készülékeket választani, ha szívbetegségben, magas vérnyomásban, szívritmuszavarban szenvedsz, mert ilyenkor nagyon fontos a precíz nyomással való kezelés.

A gépi nyirokmasszázs szükség esetén alkalmazható. A jelen gyakorlat szerint napi többször is végezhető kezelés, de a napi összes kezelési idő ne haladja meg a 120 percet. Inkább több és rövid kezelés javasolt, mint egyszer hosszú.

Fontos tudnod, hogy a nyirokmasszázst alacsony (50-60, maximum 80 Hgmm) nyomással végezd. Az ennél magasabb, különösen a 100Hgmm-nél magasabb nyomással ronthatod az állapotod, fokozhatod a nyiroködémát! Túl magas nyomással a szív megterhelését okozhatod, így különösen szívbetegek, magas vérnyomásban szenvedők számára nagyobb óvatosság és 60Hgmm-nél kisebb nyomás javasolható. Nem kell félned! Ez ez alacsony nyomás is hatékony a nyiroködémában.

Mindent egyben a nyiroködémáról és otthoni kezeléséről

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi okozza a nyiroködémát, hogyan tudod a tüneteit "kordában tartani", hatékonyan kezelni?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel a nyiroködéma sok állapottal összekeverhető, sokféle oka lehet, kezelése sem egyszerű, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet. Bízom abban, hogy a betegség és a kezelési lehetőségek alapos ismerete segít a tüneteid megszüntetésében, állapotod javításában

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

Hasonló témakör...összes

Nyirokmasszázs gép: a limfödéma hatékony kezelése

14

A nyomásterápiás készülékek biztosítják a nyirok- és vérkeringési zavarban szenvedők kezelését, hatékonyan csökkentik a duzzanatot, a feszülő fájdalmat. ...részletek

Miért rontja a meleg idő a nyiroködémát?

2

Ha nyiroködémában szenvedsz, akkor észrevehetted, hogy tavasszal-nyáron súlyosbodnak a tüneteid. Amíg ősszel és télen egész elviselhető a duzzanat, addig a meleg idő beköszöntével egyre rosszabbodik ... ...részletek

Nyirokkapu nyitó masszázs jelentősége

0

Egy műtét során eltávolították a nyirokcsomóimat és a nyirokereket, az ödéma miatt szeretnék venni egy nyirokmasszázs gépet, mert a kézi masszázst nem bírom állandóan fizetni. ... ...részletek

blank
blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (14)
 • comment-avatar

  A zsírödéma kezelése megegyezik a limfödémával. Ugyanúgy a fáslizás, kompressziós harisnya, a kézi és gépi nyirokdrenázs a napi kezelés. A gépek közül a Power Q-2200, Power Q-1000 Premium, Power Q-8060 és a Power Q-8120 nyirokmasszázs gép alkalmas a kezelésére.

 • comment-avatar
  Sylvia Réh 2 weeks

  Szeretném tudni, hogy zsírödémára mit ajánl. Ugyan azokat a gépeket lehet használni? Otthoni használatra, ha a kéz és a láb is érdekelt az ödémában, melyik gép a legalkalmasabb?
  Köszönettel Sylvia

 • comment-avatar

  Igen. A nyirokmasszázs gép semmilyen módon nem befolyásolja a pacemaker működését, azaz a pacemaker mellett nyugodtan. Ha azonban a szívritmuszavar mellett szívelégtelenségben, ingadozó magas vérnyomásban szenved, akkor a nyirokmasszázs kezelést csak óvatosan szabad végezni. Egyszerre csak egy kezelőmandzsettával kezelhet a szívbeteg! Ez ugyan több kezelési időt jelent, azonban nem terheli meg a szívet.

 • comment-avatar
  Kiehr 1 month

  Tisztelt Doktor úr!
  Pacemaker-rel használható-e a nyirokmasszázs gép?

 • comment-avatar

  Ahol a láb mandzsetta végetér, onnan kezdődjön a hasi mandzsetta. Azaz nem övszerűen a hasra, hanem sokkal inkább miniszoknya-szerűen lentről a combon kezdődve, a csípőn át egészen az alhasig érjen.
  Ugyanazok a nyomások kellenek, mint bármely más nyirokkezeléshez. A gépek nem különböztetik meg a mandzsettákat, hiszen a testében a keringés mindenütt azonos, így a keringésjavításhoz szükséges nyomás is.

 • comment-avatar
  Mayer Mónika 1 month

  Hasi mandzsetta használata után érdeklődnék???Felhelyezés?Milyen nyomáson használjuk!

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Bartháné Veraj Katalin 2 months

  Szeretnék ajánlatot kérni nyíroködémás a két lábam !Túlsúlyos vagyok , magas vérnyomásos , nagyon vizesedek ill ízületi problémáim is vannak ! Szeretnék otthoni használatra gépet venni nagyon szenvedtek a dagadt lábaktól! Köszönöm szépen! Bartháné

 • comment-avatar

  Ha a műtéti seb nem váladékozik, begyógyult, akkor teljes nyugalommal használhatja.

 • comment-avatar
  Zsido Erzsebet 3 months

  3 honapja volt csipoprotezis mutetem.Hasznalhatom a keszuleket? Limpodemas a labam.Koszonom,Doktor Ur.

 • comment-avatar

  A válasz benne van a cikkben, amihez írt. Kérem olvassa át ismét az írásom, de most alaposabban. Röviden: ha az állapot megköveteli, akkor igen.

 • comment-avatar
  Margit 6 months

  Lehet e napi rendszerességgel csinálni a kezelést?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 year

  Igen, lehet. A magas nyomás kedvezőtlen nemcsak a nyiroködémára, hanem megterheli a szívet, keringést is. Gyakran hallok olyat, hogy a nyirokmasszázs gépet “kipróbálják” valahol és a kezeléstől fejfájás, rosszullét alakul ki. Ilyen kizárólag akkor történhet, ha túl magas nyomást állítanak és nem veszik figyelembe a beteg állapotát. Például magas vérnyomás, szívbetegség esetén óvatosabban kell eljárni, még a szokásosnál is alacsonyabb nyomást kell állítani. Egyébként az egészen alacsony, szinte nem érzehető nyomás is kezel!! A nyirok nyomása ugyanis olyan alacsony, hogy 10-20Hgmm nyomással is kezelni lehet. Szóval a nyiroködémában (is) ésszel kell kezelni és “nem fejjel rohanni a falnak”! 🙂

 • comment-avatar
  Galambos ENDRÉNÉ 1 year

  Örülök, hogy olvashattam a készülékről, amit hónapok óta használok a lifödémám kezelésére, de sikerült uj ismeretekre szert tennem, például,hogy alacsony nyomáson is hatékony. Sajnos,hogy nagyfoku porckopásom is van, aminek állapotán is javitott eleinte a gép, de később erősödött a fájdalom, valószinüleg azért, mert magasabb nyomáson használtam. Köszönöm az információt, továbbra is számitok a segitségére tisztelettel kati