A kézi nyirokmasszázs a nyiroködéma kezelés legkiválóbb módja, azonban a szükséges kezelésmennyiség igénybevétele csak kevesek számára megfizethető. A korszerű nyirokmasszázs gépek ma már a kézi nyirokmasszázsal szinte azonos kezelést biztosítanak. Az egyszerűbb készülékek ma már egyhavi kézimasszázs árából „kijönnek”, de egy komolyabb eszköz is megvan csak 2-3 havi kezelési díjból. Érdemes beszerezned egyet. És nemcsak akkor, ha nyiroködémában szenvedsz, mert az eszköz egy sor más betegség esetén is nagy segítségedre lesz. 

A kézi nyirokmasszázs nem hasonlítható a sportmasszázshoz, itt nem alkalmazhatók az izmokat átgyúró, erőteljes mozdulatok. A kézi nyirokmasszázs során finom, szinte simogató mozdulatokkal terelgeti a szövetek közötti folyadékot (nyirkot) a masszőr. Ezzel a test egy adott területén felszaporodott folyadékot szétteríti, elmozgatja olyan helyre, ahol még ép a nyirokkeringés. Hatására csökken a duzzanat, a feszülés.

A gépi nyirokmasszázs során a készülék ezeket a mozdulatokat „utánozza”. A készülékhez felfújható csizma, kesztyű vagy övszerű mandzsettákat csatlakoztatnak. E mandzsetták több légrekeszből állnak. Ezek egyenkénti felfújásával és leeresztésével nyomást fejt ki a bőrre, szövetekre. Ez a kézi masszázshoz hasonlóan elmozgatja a felszaporodott folyadékot. Mérséklődik a duzzanat, csökken az akut és krónikus végtagfeszülés, javul a vérkeringés, enyhül a fájdalom.

A gépi nyirokmasszázs számos tünet kezelésére alkalmazható

 • Nyirokkeringési betegség (limfödéma) kezelése. Nyiroködéma általában a végtagokat érinti. A sejtek között felgyűlő nyirok folyadék duzzanatot, feszülő fájdalmat okoz. Daganatos betegség műtéti vagy besugárzásos kezelése után különösen gyakori.
 • Emlőeltávolítás utáni állapotok kezelése. A daganat miatti emlő eltávolítás után az esetek döntő többségében ödéma alakul ki az érintett oldali karon. Hasi-kismedencei műtéteket követően pedig az alsó végtagokon.
 • Visszérbetegség. A kezelés hatékonyan szünteti meg a visszeres eredetű feszülő fájdalmat, duzzanatot és nehézláb érzést. Terhességi visszérbetegségben is kockázatmentesen alkalmazhatod.
 • Perifériás érbetegség (érszűkület). Csak azok a fejlettebb készülékek használhatók érszűkület kezelésére, melyeknek “felülről-lefele irányú” programja is van, azaz a nyomást a combtól a lábujjak felé irányítják. A kezelés hatékonyan javítja a végtagok vérkeringését és javítja a sebek gyógyulását is.
 • Végtag bénulás. A mozgásképtelen, bénult végtag vérkeringése lelassul, hajlamosít a trombózis és/vagy felfekvéses seb kialakulásásra. A gépi nyirokmasszázs „pótolja” a végtagi izmok mozgását és ezzel a nyirok- és vérkeringés fenntartását
 • Megelőzés. Műtétet követő inaktivitás során a keringés lelassul és ilyenkor megnő a trombózis (vérrög kialakulása az éren belül) veszélye, a gépi nyirokmasszázs segít ennek megelőzésében. Szintén alkalmazható a műtétet követő vérömleny és végtagduzzanat csökkentése.
 • Narancsbőr. A rendszeres gépi masszázs „feltöri” a narancsbőrt okozó csomókat a bőrben és segít megszüntetni. Fokozza továbbá a kavitációs zsírbontó kezelések hatását.
 • Wellness-relaxáció. Kellemes masszázst biztosít a fáradt testnek. Felfrissít, nyugtat.

Power Q-1000 Plus nyirokmasszázs gép

 • egyszerű nyirokmasszázs gépPower Q1000 Plus Nyirokmasszázs készülék
 • otthoni használatra
 • 4 légkamrás mandzsetták lábra, karra, csípőre
 • enyhe nyiroködémára
 • kezelési nyomás minden légrekeszben azonos
 • 1 kezelőprogram

Mire van szükséged a nyirokmasszázs kezeléshez?

A gépi nyirokmasszázs kezeléshez szükséged van készülékre és felfújható mandzsettára vagy mandzsettákra.

Általában lábra, karra és törzsre helyezhető mandzsetták kaphatók, a csúcskategóriás gépekhez nadrágszerű, a bokáktól a mell alá érő is kapható. Ez utóbbi nem való nyiroködémára, mert az ujjakat és lábfejet szabadon hagyja.

Értelemszerűen azt a mandzsettát vásárold meg, amely területet kezelni szeretnéd. Ha a duzzanat csak a lábad érinti, a kezed soha, akkor nincs szükséged a kar mandzsetta megvételére. Ha a lábad duzzad, akkor érdemes a törzs mandzsettát is megvenned. Ezzel a lábból a combtőig “felhozott” folyadékot még feljebb tudod a törzs mandzsettával lehet továbbítani (felfelé).

Különösen az olcsó, kisebb tudású készülékek esetén fontos a megfelelő mandzsettaméret választása! Ha a mandzsettád lényegesen nagyobb méretű, mint a szükséges, akkor az olcsó készülékek nem tudnak elegendő levegőt fújni bele. És így egyes szakaszokon vagy akár az egész végtagon elmarad a kezelés várt hatása. Tehát minél jobban „passzoló” méretet vegyél. Mérd meg a csukló-könyök-felkar, a boka-lábszár-térd-combtő, illetve a has-derék-csípő körfogataid és ennek megfelelően válassz mandzsetta méretet.

Nyirokmasszázs kezelés

A mandzsetta légrekeszek száma

Kaphatsz 4, 6 és 12 csatornás készüléket. Minél több a légrekesz, annál finomabban szabályozható a kezelés, és annál gyorsabban alakul ki a várt hatás. Azonban a több légkamra drágább készüléket és a tartozékokat jelent.
Otthoni, mindennapi használatra elég, ha 4 légkamrás készüléket választasz. Rendelőbe, fizikoterápiára, szalonba viszont kifejezetten a 6-12 csatornás készülékeket ajánlom.

Az a készülék, aminek csak egyetlen légrekesze van, nem alkalmas a fenti problémák kezelésére, nyiroködémában pedig kifejezetten tiltott a használata.

Kezelőprogramok száma és jelentősége

Az olcsóbb gépek általában egyetlen “programot” biztosítanak, azaz a mandzsetta rekeszeit alulról felfelé irányban fújják fel, továbbá csak a kezelési nyomás és a kezelési időtartam állítható. Az esetek többségében ez is elegendő lehet.
Az olcsó alapkészülék olyan, mint autóban a Trabant. El lehetett vele jutni a szomszéd városba, de lassabban és kényelmetlenebbül, mint például egy Audival.

A drágább készülékek többféle kezelőprogramot és többféle beállítási lehetőséget biztosítanak. A légrekeszenként eltérően beállítható nyomás, a szabályozható mandzsetta felfújási sebesség, az egyes programok közötti különbségek hatékonyabbá teszik a kezelést. Ha megteheted, érdemes egy jobb minőségű 4 légkamrás nyirokmasszázs gépet vásárolnod.

Ha a készülékednek csak egyetlen, egyszerű programja van, akkor hosszabb kezelési időre van szükség a közel hasonló hatás eléréséhez.

Milyen gyakran alkalmazhatod a gépi nyirokmasszázs kezelést?

A jelenlegi orvosi ajánlások szerint a gépi nyirokmasszázs kezelések akkor alkalmazandók, amikor arra szükség van! Azaz akár többször is naponta. Figyeld saját tested! Ha szaporodik a folyadék kezeld röviden. A napi kezelések össz tartama maximum 120 perc legyen.

Milyen nyomást alkalmazz a kezeléshez?

A nyirok szövetek közötti nyomása rendkívül alacsony (csupán 3-5Hgmm), ezért a kezelés során sem kell, sőt nem szabad erősen szorító nyomást alkalmaznod! Az orvosi gyakorlatban a gépi nyirokmasszázst általában 50-60Hgmm nyomással, 15-20 perces kezeléssel kezdik, majd figyelik a hatást. Ha szükséges, akkor a következő kezelések során növelik a kezelési időt.

A nyomás emelése nem javasolt. 80-90 Hgmm feletti értéket soha ne állíts be nyiroködéma esetén! Óvakodj az olyan kezelőhelyektől, ahol 100 Hgmm vagy afölötti nyomással akarnak kezelni.

A gépi nyirokmasszázs kockázatai és ellenjavallatai

Súlyos szívbetegség (pl. kardiomiopátia, szívelégtelenség), magas vérnyomás esetén a nyirokmasszázs kezelést óvatosan, alacsony nyomással kell végezni!

Szívbeteg semmiképp ne emelje a nyomást 50-60 Hgmm fölé, mert a magas nyomás a vénákból is “kipréseli” a vért, ami a szív megterhelését okozhatja! Ha kezelés során halántékodon lüktetést, szapora szívverést, fokozódó fejfájást tapasztalsz, azt jelenti, hogy túl erős a kezelési nyomás!

Szívbetegség esetén fontos továbbá, hogy csak egyetlen mandzsettát használj a kezelésre egyidőben, azaz ne kezelj két lábat egyszere. Három mandzsetta egyidejű alkalmazását meg eleve felejtse el a szívbeteg!

A daganat miatti teljes méh-, és kismedencei-hasi nyirokcsomó eltávolítás (pl. Wertheim-műtét) után jelentkező nyiroködéma esetén a gépi nyirokmasszázs csak körültekintéssel, szakember felügyeletével alkalmazható!

Ha a javaslataimat betartod, akkor a gépi nyirokmasszázs hatékony segítséget jelent majd valamennyi -fent említett- tünet kezelésében.


Nyiroködéma

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

26 Comments

 1. Olvassa el a cikket ismét, aminél a kérdést feltette. Valamit félreérthetett, mert a visszérre nem külön eszköz van, hanem a nyirokmasszázs gép nemcsak a nyiroködéma, hanem a visszér eredetű panaszok kezelésére is a választandó kezelés.
  Azaz egy géppel, ugyanazzal a kezeléssel, egyszerre segíti a visszeres panaszok és a nyiroködéma csökkentését.

  A másik kérdésére
  A TENS készülék kizárólag fájdalomcsillapító kezelést biztosít. Nem lehet vele semmilyen izmot stimulálni.
  Az izmok kezelésére az EMS, azaz izomstimulátor készülék való.
  Azonban ezek sem alkalmasak olyan apró izmok kezelésére, mint a talpon levő, lábboltozatot formáló izmok.
  A vádli izmokat, lábszár izmokat lehet vele kezelni (meg persze a comb, far, has, hát, váll, karok, nyakizmokat).

 2. kétszer műtötték a lábam sajnos a másik is visszeres, ödémásodik, szeretnék vásárolni egy nyirokmasszázs gépet, de látom van kifejezetten visszére is gép! hogy kell eldönteni mi a megfelelő, nem mondom hogy pénz nem számít, de hosszútávon gondolkodva melyik az a gép ami otthoni felhasználásra a legjobb és leghatékonyabb megoldást jelen??, illetve érdeklődöm a farizom aktiválásához, vagy a talp izmainak erősítsére pl harántboltozatsüllyedés melyik tens készülék lehet a legmegfelelőbb???

  üdvözlettel és köszönettem Andrea

 3. Abban, amit mondtak önnek van igazság és féligazság egyaránt. Azt javaslom, hogy olvassa el a nyiroködémával foglalkozó cikkeimet.
  Fontos, hogy pontosan megértse, mi a betegsége, hogyan lehet kezelni és mikre kell figyelni. Például a szívizomgyengeség esetén különös gonddal -a szív túlterhelése nélkül- kell a kezelést végezni.
  Talál cikket az elhízás és nyiroködéma kapcsolatáról is.
  Az olvasás után tisztább lesz a kép és aligha fog kételkedni abban, hogy önnek kell tennie a javulás érdekében, mert senki más nem tudja megoldani Ön helyett. Senki nem tud lefogyni ön helyett, senki nem tudja naponta kezelni, nem tud naponta az ödémával foglalkozni, csak maga. A sorsa a saját kezében van. Önmagában a gépi nyirokmasszázs nem csodaszer. A tünetek csökkentésében 50-60%-ban vesz részt. A többit a fáslizás, kézi nyirokdrenázs, testmozgás, fogyás és más lehetőségekkel kell elérnie.
  Javaslom: első az olvasás, hogy tudja, értse, mit kell tennie és miben kaphat külső segítséget.

 4. Üdvözlöm!
  Nyiroködéma problémával küzdöm én is. Felkerestem egy kézi drenázzsal dolgozó nyiroködéma centrumot, ahol most rendszeres (heti 2x, munka mellett ennyi alkalomra tudok eljárni) kezelést kapok. Egyelőre 12 alkalomra fizettem be,de elmondásuk alapján ez egy élethosszig tartó folyamatos kezelést jelentene, heti egy alkalommal. Akármilyen kedvező áron dolgoznak, ez anyagilag igen megterhelő lenne a számomra, ezért keresnék egy másfajta megoldást, így találtam rá az Ön honlapjára.
  Na most az említett intézményben megemlítettem, hogy hosszú távon más megoldásban gondolkodnék, mert anyagi lehetőségeim végesek, de erről igyekeztek lebeszélni, mert:
  -mindkét lábam átesett már orbáncon (szerintük ez önmagában kizáró tényező gép vásárlásánál)
  -szívizomgyengeség(frissen elvégzett szív EKG semmiféle problémát nem mutatott ki,de valamelyik leletem tartalmazta ezt a diagnózist)
  -jelentős testsúlytöbbtlet! (jelenleg 153,5kg vagyok)
  -kezelt magas vérnyomás és cukorbetegség(plusz rendszeresen járok diabetológia szakrendelésre is)
  Szerintük a szívizomgyengeség is kizáró ok lehet az esetemben (én soha, semmiféle szívproblémát nem észleltem, de valamelyik leletemből ezt olvasták ki), ráadásul a gép szerintük alulról felfelé dolgozva épp a szívem irányába tolná az ödémás folyadékot, ami megint csak nem tenne jót az egészségemnek.
  Rendszeresen fáslizom a lábam a nyirokkezelés megkezdése óta és a kezelőim szerint máris látszik az eredménye (a boka körüli duzzanatom jelentősen csökent)
  A fentebb leírt állapotom alapján a PowerQ 2200 meogoldás lehetne a problémámra, hosszú távon ki tudná-e váltani a kézi nyirokdrenázs kezelést? Vagy gép vásárlás előtt konzultálnom kellene valamilyen szakorvossal?(pl. angiológus). Ön is ezt a géptípust javasolná?Vagy fentebbi tünetek alapján orvosilag inkább lebeszélne a gép vásárlásáról, mert egészégi állapotom nem teszi lehetővé ezt?
  Köszönöm előre is válaszát!

 5. Egy kezelés adása/nem adása mindig egyéni elbírálást igényel. Mérlegelni kell az előnyöket és kockázatokat. Ha az előnyök felé billen a mérleg nyelve, akkor adni kell.
  Ezt a döntést a kezelőorvosaival (az érprotézist beültető érsebésszel és a nyiroködémáját kezelő terapeutával) együtt kell eldönteniük. Távolról, az egyéb betegségei, aktuális állapota, a műtét típusa, az érpótlás helyének ismerete nélkül nem lehet ennél az általános információnál többet mondani. Elvben lehetséges, mert a nyirokmasszázs gép precízen beállítható és nem tesz kárt az érprotézisben. Gyakorlatban pedig az orvosainak kell eldönteni az alkalmazhatóságot.

 6. Érdeklődnék, hogy ütőér baypassz műtétet követően /műérrel þörténő áthidlás/ lehetséges-e, és melyik géppel a kezelés. Ilyen műtétem, volt, melynek következtében valószínüleg jelentősen roncsolódhattak a nyirokmirigyeim. Azóta, nagyon dagad a lábam. Válaszát tisztelettel köszönöm. Zné

 7. A gépi nyirokmasszázs nem ördöngösség, nem kell félni tőle. Ebben a cikkemben találja az általános szabályokat, javaslatokat.
  A kezelés mindig az egyéni sajtáságok figyelembe vételével történik és a kezelési paramétereket a kezelés eredménye alapján lehet „finomítani”, utánállítani.
  Mivel a trombózis utáni állapot egy maradandó keringési akadályt jelent, így rendszeres, napi kezelés érdemes.
  Általánosságban igaz, hogy 40-50Hgmm nyomással és 20-30 perc kezeléssel érdemes „elindulni”. Néhány napig így kezelni. A duzzanat „reagálása” alapján 50, max. 60 Hgmm-re emelhető a nyomás, az egyszeri kezelési idő 30-60 percig emelhető. A napi össz kezelési idő ugyanazon a lábon ne legyen több, mint maximum 120 perc.
  A trombózis utáni állapot kezelésére egy közepes készülék teljesen megfelel, például a PQ-2200 készülék, a megfelelő méretű láb mandzsettával.

 8. Üdvözlöm!
  2008 ban,és 2020 ban átestem mélyvénás trombózison.
  Leiden mutáció(heterozigota)
  Érsebeszem ajánlására szeretnēk rendelni egy gépet.
  (A középtudásút néztem.)
  Bal lábon zajlott a trombózis.
  Gondoltam combig érő mandzsettát választok.
  A lábam dagad,és nagyon zavar!
  Bokánál 1 cm,combnál 3 cm a külömbség a két láb között.
  Kérdésem,hogy mit ajánl,hogy kezeljem itthon?
  Napi 1,2? 15 perc,vagy csak napi 1szer?
  Vagy ezt ki kell tapasztalnom,hogy látom a változást?
  Kezdjem napi 1 el, 15 percig?
  Nem merem így magamtól elkezdeni!
  Válaszát köszönöm!

 9. A nyiroködéma egy beteg állapot, ahol a szövetek közötti térben szaporodik fel a nyirok. Ebben a szűk térben a folyadék kis nyomással szépen terelhető. Erős rányomás azonban sok folyadékot indít egyszerre, ami a szűk tér miatt a nyomás jelentős emelkedését eredményezi. Gondoljon a videóban mutatott nyári patak-téli áradás hasonlatra. Ezért a beteg állapotot, amiben sok a folyadék, csak óvatos nyomással kezelünk.
  Egészséges egyénnél a nyirok mennyisége csekély, a folyadékok a vénákban és nyirokerekben vannak. Rányomással az erekben könnyen almozdul a folyadék és nem alakul ki olyan nyomásemelkedés, mint a szűk szövetközti térben.
  Összességében: egészséges egyénen a masszázs általi nyomásemelkedést a vénákban, nyirokerekben levő folyadék gyorsan elnyeli és semmi kárt nem okozhat. Nyiroködémában viszont a nyomásemelkedés nem tud így eloszlani és károsítja a szöveteket.

 10. Az Önök által árusított és videókban is bemutatott készülékek esetében (TENS, MENS, EMS, ultrahang, mágnesterápia) nem fedeztem fel olyan jelentős eltérést az eszközök maximális teljesítménye és a működtetés, kezelések esetén a használati értékek között, mint a nyirokmasszázs gépeknél. A feltűnő különbség miatt voltam kíváncsi arra, hogy van-e esetleg valami plusz funkciója is ezeknek az eszközöknek, az itt tárgyalt ödémás és vénás orvosi funkciókon kívül. A videóban szerepel, hogy egy enyhe simítás is alkalmas már a folyadék terelésére az erőteljes nyomás viszont mint a videós példa mutatja, rombolhat. Tisztában vagyok vele, hogy a gyúrás és masszázs egész más, de érdekelt volna, hogy az általuk kifejtett erős nyomás akkor hogy-hogy nem tesz kárt, amikor egyértelmű hogy a folyadéknak nincs elég ideje elfolyni. Elnézést, ha nem volt érthető a kérdésem, vagy ez a fórum nem alkalmas ennek az ezek szerint könnyen félreérthető rövid megmagyarázására.

 11. Az, hogy egy készülék milyen maximális nyomást biztosít a gyártó határozza meg. Ennek semmilyen befolyása nincs arra, hogyan kell kezelni.
  Az autók többsége képes 200km/óra sebesség elérésére, mégsem ennyivel rohangál a többség.
  Orvosi szempontból a magas nyomás alkalmazása nem szükséges. Így orvosi céllal alacsony nyomást kell alkalmazni, amivel pedig nem lehet ártani.
  A masszázs-gyúrás funkciója teljesen más, mint a gépi masszázsénak. A gépi nyirokmasszázs fő célja a szövetközi folyadék (nyirok) és vénás keringés javítása. Ehhez nem kell nagy nyomás, sőt nem jó a nagy nyomás. A masszázs célja az izomban levő csomók, letapadások oldása fizikai erővel. Van minimális keringést javító hatása is. A kézi masszázst és a gépi masszázst összehasonlítani alma-körte típusú összehasonlítást jelent – tök másról van szó.

 12. Nem jelent semmilyen felhasználásbeli vagy anyag különbséget.

 13. A nyirokmasszázsgéphez 1 pár lábmandzsetta ára nem egyenlő 2 db külön megvásárolt lábmandzsettáéval. Az árkülönbség jelent valamilyen anyagbeli (pl. tartósabb, finomabb stb.), vagy felhasználásbeli különbséget?

 14. A leírt tájékoztatók alapján nyirokmasszázsra maximum 80 Hgmm-t szabad használni. A (legalábbis) házilag beszerezhető gépek mindegyike azonban jóval magasabb, akár 200 Hgmm nyomást is képes előállítani.
  1./ Milyen célból vannak mégis ezek a magas nyomású lehetőségek ezeknél a gépeknél?
  2./ Az előző kérdésből következik, hogy ha más, itt nem ismertetett célokra is használhatók ezek a gépek, akkor a magas nyomások alkalmazását hogyan lehet úgy kihasználni, hogy az említett káros hatások a nyirok vagy vénarendszer működését ne rombolják?
  3./ A normál masszázs, gyúrás során elég intenzív hatás éri ezeket a testünkben lévő rendszereket, mégis rendszeresen használják, őket. Miért nem okoznak ezek az erős fizikai behatások az ismertetőkben írt károsodásokat?

 15. Ahogy például a Samsung telefonhoz való töltő nem jó az iPhone telefonhoz, úgy a két -konkurens- nyirokmasszázs gép gyártó készülékeihez való tartozékok sem nem alkalmazhatók a versenytárs eszközéhez.

 16. Köszönöm a gyors választ!
  A barátom rosszul lett, és DermaGene nyomásterápiás típusú készülékét beleejtette a kádba, ahol hosszabb ázás miatt teljesen tönkrement. A DermaGene készülékkel vásárolt és épen maradt 4 légkamrás mandzsetták használhatóak-e, csatlakoztathatóak-e a tönkrement gép helyett, az orvosi javaslatra megvásárolni szándékozott Power Q-1000 Premium készülékhez, vagy újabb mandzsettákat kell vásárolnia?

 17. 1., A légkamra nyomást légkamránként lehet beállítani. A beállított nyomás minden mandzsettára vonatkozik. Azaz ha az alsó rekesz nyomása 60-ra van állítva, akkor mindkét lábon és a törzs mandzsetta alsó rekeszében is 60 lesz az érték.
  2., A készülék egyetlen légkört kezel, de ez állhat 1-2 vagy akár 3 mandzsettából is. A készülékbe az elosztó, abba pedig egy 2×4 és egy 4 elvezetéses légtömlő csatlakoztatható, amihez pedig legfeljebb 3 mandzsetta.
  3., A törzs mandzsetta bekötése pont úgy kell történjen, mint a lábaké. Az alsó légrekesz kerüljön először felfújásra mind a lábon, mind pedig a törzsön. A törzs mandzsetta nyomása nem állítható külön, azonos nyomások lesznek benne, mint a láb azonos rekeszeiben.
  4., A törzs mandzsetta tépőzáras, azaz az öv két oldalának 8-10cm-es fedésbe kell kerülni a rögzítéshez. Az „M” mandzsetta hossza 121 cm. A 116-os haskörfogatra tehát nem megfelelő, mert nem biztosítja a szükséges átfedést, így felfújás közben „szétnyílik”. Az „L” méretű mandzsetta lesz a megfelelő.

 18. 1./ A Power Q-1000 Premium nyirokmasszázs gép leírásában az szerepel, hogy a 4 légkamra nyomását külön-külön be lehet állítani. Két lábmandzsetta egyszerre való használata esetén ezek szerint mindkét lábon az azonos helyen lévő mandzsetták nyomása ugyanaz lesz. Ha ezen felül más (pl. törzsi) mandzsettát is egyidejűleg használni akarunk, elosztót is igénybe kell venni. Az elosztóval viszont a lábmandzsettával azonos légkörre kerül a törzsmandzsetta is és légnyomás is ugyanaz lesz a törzsmandzsetta egyes részeiben. Ilyenkor hogyan kell a vezetékeket bekötni? A törzsmandzsetta legalsó részébe a legkisebb, vagy legnagyobb nyomású vezetéket kell bekötni?
  2./ 116 cm-es haskörfogat esetén elegendő-e a normál méret, figyelembe véve hogy megfelelően össze is érjen és tartson is a tépőzár?

 19. 250 ezertől akár 2-3 millióig terjedhet az ár. Függ a készüléktől, a tartozékoktól, kiegészítőktől. „Komplett” készülék azt jelenti, hogy minden mandzsettából, minden méret (pl. M-L_XL) ez még klinikai környezetben sem áll rendelkezésre. Érdemesebb a vendégkörét átgondolni -kiknek lehet szükségük kezelésre- és a méreteik alapján választani mandzsettát. Lehet pl. hogy egy”L”-es mandzsettával vagy „M” + toldalékkal lefedi a vendégkört.

 20. Üdvözlöm! Szeretnék vásárolni egy nagy funkciosat teljes kompletten minden tartozékkal akár egy szépség szalonba is hasznalhatot ez így mennyibe kerül kompletten minden tartozékkal?

 21. Jobblábra kell mandzsetta ezt tudom. Készülékkekből Ön szerint melyik praktikus otthoni használatra, amely nem túl drága.
  Úgy 70 ezer ft. körül van már jó?

 22. Szeretném kérni a tanácsát abban, melyik készülék hatásos lábszárra. Hol vásárolható meg.

 23. Mandzsettát méret alapján kell választani. Végezzen mérést magán, mielőtt vásárol.
  Ha láb mandzsettát szeretne, akkor a boka-vádli-térd-combtő körfogatait kell lemérnie. Kar esetén a csukló-alkar-könyök-felkar. Törzsön a csípő, has a fontos.
  Ezután a forgalmazó által megadott mérettáblázat alapján kiválasztható, melyik a megfelelő.
  Ha mindkét lábra szeretne mandzsettát, és a lábak mérete eltér, akkor természetesen mindkét oldalt meg kell mérnie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük