Nyirokmasszázs otthon - tudnivalók - Dr. Zátrok Zsolt blog

Nyirokmasszázs otthon – tudnivalók

A kézi nyirokmasszázs a nyiroködéma kezelés legkiválóbb módja, azonban a szükséges kezelésmennyiség igénybevétele csak kevesek számára megfizethető. A korszerű nyirokmasszázs gépek ma már a kézi nyirokmasszázsal szinte azonos kezelést biztosítanak. Az egyszerűbb készülékek ma már egyhavi kézimasszázs árából “kijönnek”, de egy komolyabb eszköz is megvan csak 2-3 havi kezelési díjból. Érdemes beszerezned egyet. És nemcsak akkor, ha nyiroködémában szenvedsz, mert az eszköz egy sor más betegség esetén is nagy segítségedre lesz. 

A kézi nyirokmasszázs nem hasonlítható a sportmasszázshoz, itt nem alkalmazhatók az izmokat átgyúró, erőteljes mozdulatok. A kézi nyirokmasszázs során finom, szinte simogató mozdulatokkal terelgeti a szövetek közötti folyadékot (nyirkot) a masszőr. Ezzel a test egy adott területén felszaporodott folyadékot szétteríti, elmozgatja olyan helyre, ahol még ép a nyirokkeringés. Hatására csökken a duzzanat, a feszülés.

A gépi nyirokmasszázs során a készülék ezeket a mozdulatokat “utánozza”. A készülékhez felfújható csizma, kesztyű vagy övszerű mandzsettákat csatlakoztatnak. E mandzsetták több légrekeszből állnak. Ezek egyenkénti felfújásával és leeresztésével nyomást fejt ki a bőrre, szövetekre. Ez a kézi masszázshoz hasonlóan elmozgatja a felszaporodott folyadékot. Mérséklődik a duzzanat, csökken az akut és krónikus végtagfeszülés, javul a vérkeringés, enyhül a fájdalom.

A gépi nyirokmasszázs számos tünet kezelésére alkalmazható

 • Nyirokkeringési betegség (limfödéma) kezelése. Nyiroködéma általában a végtagokat érinti. A sejtek között felgyűlő nyirok folyadék duzzanatot, feszülő fájdalmat okoz. Daganatos betegség műtéti vagy besugárzásos kezelése után különösen gyakori.
 • Emlőeltávolítás utáni állapotok kezelése. A daganat miatti emlő eltávolítás után az esetek döntő többségében ödéma alakul ki az érintett oldali karon. Hasi-kismedencei műtéteket követően pedig az alsó végtagokon.
 • Visszérbetegség. A kezelés hatékonyan szünteti meg a visszeres eredetű feszülő fájdalmat, duzzanatot és nehézláb érzést. Terhességi visszérbetegségben is kockázatmentesen alkalmazhatod.
 • Perifériás érbetegség (érszűkület). Csak azok a fejlettebb készülékek használhatók érszűkület kezelésére, melyeknek “felülről-lefele irányú” programja is van, azaz a nyomást a combtól a lábujjak felé irányítják. A kezelés hatékonyan javítja a végtagok vérkeringését és javítja a sebek gyógyulását is.
 • Végtag bénulás. A mozgásképtelen, bénult végtag vérkeringése lelassul, hajlamosít a trombózis és/vagy felfekvéses seb kialakulásásra. A gépi nyirokmasszázs “pótolja” a végtagi izmok mozgását és ezzel a nyirok- és vérkeringés fenntartását
 • Megelőzés. Műtétet követő inaktivitás során a keringés lelassul és ilyenkor megnő a trombózis (vérrög kialakulása az éren belül) veszélye, a gépi nyirokmasszázs segít ennek megelőzésében. Szintén alkalmazható a műtétet követő vérömleny és végtagduzzanat csökkentése.
 • Narancsbőr. A rendszeres gépi masszázs “feltöri” a narancsbőrt okozó csomókat a bőrben és segít megszüntetni. Fokozza továbbá a kavitációs zsírbontó kezelések hatását.
 • Wellness-relaxáció. Kellemes masszázst biztosít a fáradt testnek. Felfrissít, nyugtat.

Mire van szükséged a nyirokmasszázs kezeléshez?

A gépi nyirokmasszázs kezeléshez szükséged van készülékre és felfújható mandzsettára vagy mandzsettákra.

Általában lábra, karra és törzsre helyezhető mandzsetták kaphatók, a csúcskategóriás gépekhez nadrágszerű, a bokáktól a mell alá érő is kapható. Ez utóbbi nem való nyiroködémára, mert az ujjakat és lábfejet szabadon hagyja.

Értelemszerűen azt a mandzsettát vásárold meg, amely területet kezelni szeretnéd. Ha a duzzanat csak a lábad érinti, a kezed soha, akkor nincs szükséged a kar mandzsetta megvételére. Ha a lábad duzzad, akkor érdemes a törzs mandzsettát is megvenned. Ezzel a lábból a combtőig “felhozott” folyadékot még feljebb tudod a törzs mandzsettával lehet továbbítani (felfelé).

Különösen az olcsó, kisebb tudású készülékek esetén fontos a megfelelő mandzsettaméret választása! Ha a mandzsettád lényegesen nagyobb méretű, mint a szükséges, akkor az olcsó készülékek nem tudnak elegendő levegőt fújni bele. És így egyes szakaszokon vagy akár az egész végtagon elmarad a kezelés várt hatása. Tehát minél jobban “passzoló” méretet vegyél. Mérd meg a csukló-könyök-felkar, a boka-lábszár-térd-combtő, illetve a has-derék-csípő körfogataid és ennek megfelelően válassz mandzsetta méretet.

nyirokmasszázs kezelések

A mandzsetta légrekeszek száma

Kaphatsz 4, 6 és 12 csatornás készüléket. Minél több a légrekesz, annál finomabban szabályozható a kezelés, és annál gyorsabban alakul ki a várt hatás. Azonban a több légkamra drágább készüléket és a tartozékokat jelent.
Otthoni, mindennapi használatra elég, ha 4 légkamrás készüléket választasz. Rendelőbe, fizikoterápiára, szalonba viszont kifejezetten a 6-12 csatornás készülékeket ajánlom.

Az a készülék, aminek csak egyetlen légrekesze van, nem alkalmas a fenti problémák kezelésére, nyiroködémában pedig kifejezetten tiltott a használata.

Kezelőprogramok száma és jelentősége

Az olcsóbb gépek általában egyetlen “programot” biztosítanak, azaz a mandzsetta rekeszeit alulról felfelé irányban fújják fel, továbbá csak a kezelési nyomás és a kezelési időtartam állítható. Az esetek többségében ez is elegendő lehet.
Az olcsó alapkészülék olyan, mint autóban a Trabant. El lehetett vele jutni a szomszéd városba, de lassabban és kényelmetlenebbül, mint például egy Audival.

A drágább készülékek többféle kezelőprogramot és többféle beállítási lehetőséget biztosítanak. A légrekeszenként eltérően beállítható nyomás, a szabályozható mandzsetta felfújási sebesség, az egyes programok közötti különbségek hatékonyabbá teszik a kezelést. Ha megteheted, érdemes egy jobb minőségű 4 légkamrás nyirokmasszázs gépet vásárolnod.

Ha a készülékednek csak egyetlen, egyszerű programja van, akkor hosszabb kezelési időre van szükség a közel hasonló hatás eléréséhez.

Milyen gyakran alkalmazhatod a gépi nyirokmasszázs kezelést?

A jelenlegi orvosi ajánlások szerint a gépi nyirokmasszázs kezelések akkor alkalmazandók, amikor arra szükség van! Azaz akár többször is naponta. Figyeld saját tested! Ha szaporodik a folyadék kezeld röviden. A napi kezelések össz tartama maximum 120 perc legyen.

Milyen nyomást alkalmazz a kezeléshez?

A nyirok szövetek közötti nyomása rendkívül alacsony (csupán 3-5Hgmm), ezért a kezelés során sem kell, sőt nem szabad erősen szorító nyomást alkalmaznod! Az orvosi gyakorlatban a gépi nyirokmasszázst általában 50-60Hgmm nyomással, 15-20 perces kezeléssel kezdik, majd figyelik a hatást. Ha szükséges, akkor a következő kezelések során növelik a kezelési időt.

A nyomás emelése nem javasolt. 80-90 Hgmm feletti értéket soha ne állíts be nyiroködéma esetén! Óvakodj az olyan kezelőhelyektől, ahol 100 Hgmm vagy afölötti nyomással akarnak kezelni.

A gépi nyirokmasszázs kockázatai és ellenjavallatai

Súlyos szívbetegség (pl. kardiomiopátia, szívelégtelenség), magas vérnyomás esetén a nyirokmasszázs kezelést óvatosan, alacsony nyomással kell végezni!

Szívbeteg semmiképp ne emelje a nyomást 50-60 Hgmm fölé, mert a magas nyomás a vénákból is “kipréseli” a vért, ami a szív megterhelését okozhatja! Ha kezelés során halántékodon lüktetést, szapora szívverést, fokozódó fejfájást tapasztalsz, azt jelenti, hogy túl erős a kezelési nyomás!

Szívbetegség esetén fontos továbbá, hogy csak egyetlen mandzsettát használj a kezelésre egyidőben, azaz ne kezelj két lábat egyszere. Három mandzsetta egyidejű alkalmazását meg eleve felejtse el a szívbeteg!

A daganat miatti teljes méh-, és kismedencei-hasi nyirokcsomó eltávolítás (pl. Wertheim-műtét) után jelentkező nyiroködéma esetén a gépi nyirokmasszázs csak körültekintéssel, szakember felügyeletével alkalmazható!

Ha a javaslataimat betartod, akkor a gépi nyirokmasszázs hatékony segítséget jelent majd valamennyi -fent említett- tünet kezelésében.

Mindent egyben a nyiroködémáról és otthoni kezeléséről

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi okozza a nyiroködémát, hogyan tudod a tüneteit "kordában tartani", hatékonyan kezelni?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel a nyiroködéma sok állapottal összekeverhető, sokféle oka lehet, kezelése sem egyszerű, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet. Bízom abban, hogy a betegség és a kezelési lehetőségek alapos ismerete segít a tüneteid megszüntetésében, állapotod javításában

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • comment-avatar

  Ezen az áron csak a Power Q-1000 Plus készülék jön szóba. A gép + 1 db láb kezelőmandzsetta + 1db légtömlő együtt kb. 75-80 eFt.

 • comment-avatar
  Eperjesi Mária 3 hét

  Jobblábra kell mandzsetta ezt tudom. Készülékkekből Ön szerint melyik praktikus otthoni használatra, amely nem túl drága.
  Úgy 70 ezer ft. körül van már jó?

 • comment-avatar

  A legalább 4 légkamrás mandzsettákat kezelő készülékek -a megfelelő méretű láb mandzsettával együtt megvásárolva- alkalmasak a láb kezelésére. Ide kattintva talál megbízható készülékeket.

 • comment-avatar
  Eperjesi Mária 3 hét

  Szeretném kérni a tanácsát abban, melyik készülék hatásos lábszárra. Hol vásárolható meg.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Mandzsettát méret alapján kell választani. Végezzen mérést magán, mielőtt vásárol.
  Ha láb mandzsettát szeretne, akkor a boka-vádli-térd-combtő körfogatait kell lemérnie. Kar esetén a csukló-alkar-könyök-felkar. Törzsön a csípő, has a fontos.
  Ezután a forgalmazó által megadott mérettáblázat alapján kiválasztható, melyik a megfelelő.
  Ha mindkét lábra szeretne mandzsettát, és a lábak mérete eltér, akkor természetesen mindkét oldalt meg kell mérnie.

 • comment-avatar
  Mária 2 év

  A mandzsettát mi alapján kell választani?