Nyirokmasszázs otthon – tudnivalók

A kézi és gépi nyirokmasszázs hatékony kezelés. Bár a kézi masszázs igen hatékony, de rendszeres igénybevétele csak kevesek számára megfizethető. A korszerű nyirokmasszázs gépek egyre hatékonyabb kezelést biztosítanak. Áruk egyre többek számára megfizethető, hogy a mindennapi otthoni kezelésre alkalmazzák őket. 

A kézi nyirokmasszázs nem hasonlítható a sportmasszázshoz, itt nem alkalmazhatók az izmokat átgyúró, erőteljes mozdulatok. A kézi nyirokmasszázs során finom, szinte simogató mozdulatokkal terelgeti a szövetek közötti folyadékot (nyirkot) a masszőr. Így a test egy adott területén felszaporodott folyadékot szétteríti, elmozgatja. Csökkent a duzzanat, a feszülés.

A gépi nyirokmasszázs során a készülék ezeket a mozdulatokat “utánozza”. A készülékhez felfújható csizma, kesztyű vagy övszerű mandzsettákat csatlakoztatnak. E mandzsetták több légrekeszből állnak. Ezek egyenkénti felfújásával és leeresztésével nyomást fejlt ki a bőrre, szövetekre. Ez a kézi masszázshoz hasonlóan elmozgatja a felszaporodott folyadékot. Mérséklődik a duzzanat, csökken az akut és krónikus végtagfeszülés, javul a vérkeringés, enyhül a fájdalom.

A gépi nyirokmasszázs számos tünet kezelésére alkalmazható

 • Nyirokkeringési betegség (limfödéma) kezelése. Nyiroködéma általában a végtagokon felszaporodó foyladékot takar. A szövetek között felgyűlő folyadék duzzanatot, feszülő fájdalmat okoz. Gyakori daganatos betegség műtéti vagy besugárzásos kezelése után.
 • Emlőeltávolítás utáni állapotok kezelése. A daganat miatti emlő eltávolítás után az esetek döntő többségében ödéme alakul ki az érintett oldali karon. Hasi-kismedencei műtéteket követően jelenhet meg az alsó végtagon.
 • Visszérbetegség. A kezelés hatékonyan szünteti meg a visszeres eredetű feszülő fájdalmat, duzzanatot és nehézláb érzést. Terhességi visszérbetegségben is kockázatmentesen alkalmazható.
 • Perifériás érbetegség (érszűkület). Csak azok a fejlettebb készülékek használhatók erre, melyeknek “felülről-lefele irányú” programja is van, azaz a nyomást a combtól a lábujjak felé irányítja. A kezelés hatékonyan javítja a végtagok vérkeringését és javítja a sebek gyógyulását.
 • Végtag bénulás. A mozgásképtelen, bénult végtag vérkeringése lelassul, hajlamosít a trombózis és/vagy felfekvéses seb kialakulásásra. A gépi nyirokmasszázs “pótolja” a végtagi izmok mozgását és ezzel a nyirok és vérkeringés fenntartását
 • Megelőzés. Műtétet követő inaktivitás során a keringés lelassul és ilyenkor megnő a trombózis (vérrög kialakulása az éren belül) veszélye, a gépi nyirokmasszázs segít ennek megelőzésében. Szintén alkalmazható a műtétet követő vérömleny és végtagduzzanat csökkentése.
 • Narancsbőr. A rendszeres gépi masszázs “feltöri” a narancsbőrt okozó csomókat a bőrben és segít megszüntetni. Fokozza továbbá a kavitációs zsírbontó kezelések hatását.
 • Wellness-relaxáció. Kellemes masszázst biztosít a fáradt testnek. Felfrissít, nyugtat.

Mire van szükséged a nyirokmasszázs kezeléshez?

A gépi nyirokmasszázs kezeléshez szükséged van készülékre és felfújható mandzsettára vagy mandzsettákra.

Általában lábra, karra és törzsre helyezhető mandzsetták kaphatók, a csúcskategóriás gépekhez nadrágszerű, a bokáktól a mell alá érő is kapható. Értelemszerűen azt a mandzsettát vásárold meg, amely területet kezelni szeretnéd. Ha a duzzanat csak a lábad érinti, a kezed soha, akkor nincs szükséged a kar mandzsetta megvételére. Ha a lábad duzzad, akkor érdemes a törzs mandzsettát is megvenned. Ezzel a lábból a combtőig “felhozott” folyadékot még feljebb tudod a törzs mandzsettával lehet továbbítani (felfelé).

Különösen az olcsó, kisebb tudású készülékek esetén fontos a megfelelő mandzsettaméret választása! Ha a mandzsettád lényegesen nagyobb méretű, mint a szükséges, akkor az olcsó készülékek nem tudnak elegendő levegőt fújni bele. És így egyes szakaszokon vagy akár az egész végtagon elmarad a kezelés várt hatása. Tehát minél jobban “passzoló” méretet vegyél. Mérd meg a csukló-könyök-felkar, a boka-lábszár-térd-combtő, illetve a has-derék-csípő körfogataid és ennek megfelelően válassz mandzsetta méretet.

nyirokmasszázs kezelések

A mandzsetta légrekeszek száma

Kaphatsz 4, 6 és 12 csatornás készüléket. Minél több a légrekesz, annál finomabban szabályozható a kezelés, és annál gyorsabban alakul ki a várt hatás. Azonban a több légkamra drágább készüléket és a tartozékokat jelent.
Otthoni, mindennapi használatra elég, ha 4 légkamrás készüléket választasz. Rendelőbe, fizikoterápiára, szalonba viszont kifejezetten a 6-12 csatornás készülékeket ajánlom.

Kezelőprogramok száma és jelentősége

Az olcsóbb gépek általában egyetlen “programot” biztosítanak, azaz a mandzsetta rekeszeit alulról felfelé irányban fújják fel, továbbá csak a kezelési nyomás és a kezelési időtartam állítható. Az esetek többségében ez is elegendő lehet.
Az olcsó alapkészülék olyan, mint autóban a Trabant. El lehetett vele jutni a szomszéd városba, de lassabban és kényelmetlenebbül, mint például egy Audival.

A drágább készülékek többféle kezelőprogramot és többféle beállítási lehetőséget biztosítanak. A légrekeszenként eltérően beállítható nyomás, a szabályozható mandzsetta felfújási sebesség, az egyes programok közötti különbségek hatékonyabbá teszik a kezelést. Ha megteheted, érdemes egy jobb minőségű 4 légkamrás nyirokmasszázs gépet vásárolnod.

Milyen gyakran alkalmazhatod a gépi nyirokmasszázs kezelést?

A jelenlegi orvosi ajánlások szerint a gépi nyirokmasszázs kezelések akkor alkalmazandók, amikor arra szükség van! Azaz akár többször is naponta. Figyeld saját tested! Ha szaporodik a folyadék kezeld röviden. A napi kezelések össz tartama maximum 120 perc legyen.

Milyen nyomást alkalmazz a kezeléshez?

A nyirok szövetek közötti nyomása rendkívül alacsony (csupán 3-5Hgmm), ezért a kezelés során sem kell, sőt nem szabad erősen szorító nyomást alkalmaznod! Az orvosi gyakorlatban a gépi nyirokmasszázst általában 60Hgmm nyomással, 10-15 perces kezeléssel kezdik, majd figyelik a hatást. Ha szükséges, akkor a következő kezelések során növelik a kezelési időt 15-20 percre. A nyomás emelése nem javasolt. 80-90 Hgmm feletti értéket soha ne állíts be nyiroködéma esetén! Óvakodja az olyan helyektől, ahol 100 Hgmm vagy afölötti nyomással akarnak kezelni.

A gépi nyirokmasszázs kockázatai és ellenjavallatai

Súlyos szívbetegség (pl. kardiomiopátia, szívelégtelenség), magas vérnyomás esetén a nyirokmasszázs kezelést óvatosan, alacsony nyomással kell végezni! Szívbeteg semmiképp ne emelje a nyomást 60-70Hgmm fölé, mert a magas nyomás a vénákból is “kipréseli” a vért, ami a szív megterhelését okozhatja! Ha kezelés során halántékodon lüktetést, szapora szívverést, fokozódó fejfájást tapasztalsz, azt jelenti, hogy túl erős a kezelési nyomás! Szívbetegség esetén fontos továbbá, hogy csak egyetlen mandzsettát használj a kezelésre egyidőben, azaz ne kezelj két lábat egyszere. Három mandzsetta egyidejű alkalmazását meg eleve felejtse el a szívbeteg!

A daganat miatti teljes méh-, és kismedencei-hasi nyirokcsomó eltávolítás (pl. Wertheim-műtét) után jelentkező nyiroködéma esetén a gépi nyirokmasszázs csak körültekintéssel alkalmazható!

Ha a javaslataimat betartod, akkor a gépi nyirokmasszázs hatékony segítséget jelent majd valamennyi -fent említett- tünet kezelésében.

Ezeket a nyirokmasszázs gépeket ajánlom otthoni használatra

 

A nyiroködéma (limfödéma) egy életen át elkíséri az érintett beteget

A nyirokér betegség nem gyógyítható, de a tünetek hatékonyan, otthon is kezelhetők.

Tudjon meg többet erről a betegségről és a kezelés lehetőségeiről, a korszerű a nyirokmasszázs gépekről és használatukról. Adja meg az e-mail címét és elküldjük Önnek a szerzőnk, Dr. Zátrok Zsolt által összeállított tájékoztatókat.

*A “Kérem a tájékoztatót” gomb lenyomásával Ön hozzájárul ahhoz, hogy a fentiekben Ön által önkéntesen szolgáltatott személyes adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulása visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön az Ön részére. Az Adatkezelési szabályunkat itt éri el.


Összeállítottam egy tájékoztatót a lágylézer kezelésről, mely ingyenes és kérésedre elküldöm.

Add meg mail címed és pillanatokon belül megkapod.

*A "Kérem a tájékoztatót" gomb lenyomásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad önkéntesen megadott adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásod visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön. Az Adatkezelési szabályzatot itt éred el.

2 Comments on "Nyirokmasszázs otthon – tudnivalók"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-02-04 at 23:26 |

  Nem olvasta el a cikket rendesen. Több szakaszban is foglakozok a mandzsettákkal, hány féle van, mi a légkamrák jelentősége! Ez egy tájékoztató blog és nem áruház – a cikkben talál javaslatot általam kipróbált, tesztelt és megfelelőnek tartott készülékre – kattintson a linkre.

 2. Gállos Mária | 2019-02-04 at 05:59 |

  A mandzsettáról (ár, hol kapható ) egy szó sincs. Lehetne erről többet tudni, hiszen a gép önmagában nem ér semmit, a kiegészítők is érdekelhetik az embereket. Köszönöm ha válaszolnak.

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*