Nyirokmasszázs otthon - tudnivalók - Dr. Zátrok Zsolt blog

Nyirokmasszázs otthon – tudnivalók

A kézi nyirokmasszázs a nyiroködéma kezelés legkiválóbb módja, azonban a szükséges kezelésmennyiség igénybevétele csak kevesek számára megfizethető. A korszerű nyirokmasszázs gépek ma már a kézi nyirokmasszázsal szinte azonos kezelést biztosítanak. Az egyszerűbb készülékek ma már egyhavi kézimasszázs árából “kijönnek”, de egy komolyabb eszköz is megvan csak 2-3 havi kezelési díjból. Érdemes beszerezned egyet. És nemcsak akkor, ha nyiroködémában szenvedsz, mert az eszköz egy sor más betegség esetén is nagy segítségedre lesz. 

A kézi nyirokmasszázs nem hasonlítható a sportmasszázshoz, itt nem alkalmazhatók az izmokat átgyúró, erőteljes mozdulatok. A kézi nyirokmasszázs során finom, szinte simogató mozdulatokkal terelgeti a szövetek közötti folyadékot (nyirkot) a masszőr. Ezzel a test egy adott területén felszaporodott folyadékot szétteríti, elmozgatja olyan helyre, ahol még ép a nyirokkeringés. Hatására csökken a duzzanat, a feszülés.

A gépi nyirokmasszázs során a készülék ezeket a mozdulatokat “utánozza”. A készülékhez felfújható csizma, kesztyű vagy övszerű mandzsettákat csatlakoztatnak. E mandzsetták több légrekeszből állnak. Ezek egyenkénti felfújásával és leeresztésével nyomást fejt ki a bőrre, szövetekre. Ez a kézi masszázshoz hasonlóan elmozgatja a felszaporodott folyadékot. Mérséklődik a duzzanat, csökken az akut és krónikus végtagfeszülés, javul a vérkeringés, enyhül a fájdalom.

A gépi nyirokmasszázs számos tünet kezelésére alkalmazható

 • Nyirokkeringési betegség (limfödéma) kezelése. Nyiroködéma általában a végtagokat érinti. A sejtek között felgyűlő nyirok folyadék duzzanatot, feszülő fájdalmat okoz. Daganatos betegség műtéti vagy besugárzásos kezelése után különösen gyakori.
 • Emlőeltávolítás utáni állapotok kezelése. A daganat miatti emlő eltávolítás után az esetek döntő többségében ödéma alakul ki az érintett oldali karon. Hasi-kismedencei műtéteket követően pedig az alsó végtagokon.
 • Visszérbetegség. A kezelés hatékonyan szünteti meg a visszeres eredetű feszülő fájdalmat, duzzanatot és nehézláb érzést. Terhességi visszérbetegségben is kockázatmentesen alkalmazhatod.
 • Perifériás érbetegség (érszűkület). Csak azok a fejlettebb készülékek használhatók érszűkület kezelésére, melyeknek “felülről-lefele irányú” programja is van, azaz a nyomást a combtól a lábujjak felé irányítják. A kezelés hatékonyan javítja a végtagok vérkeringését és javítja a sebek gyógyulását is.
 • Végtag bénulás. A mozgásképtelen, bénult végtag vérkeringése lelassul, hajlamosít a trombózis és/vagy felfekvéses seb kialakulásásra. A gépi nyirokmasszázs “pótolja” a végtagi izmok mozgását és ezzel a nyirok- és vérkeringés fenntartását
 • Megelőzés. Műtétet követő inaktivitás során a keringés lelassul és ilyenkor megnő a trombózis (vérrög kialakulása az éren belül) veszélye, a gépi nyirokmasszázs segít ennek megelőzésében. Szintén alkalmazható a műtétet követő vérömleny és végtagduzzanat csökkentése.
 • Narancsbőr. A rendszeres gépi masszázs “feltöri” a narancsbőrt okozó csomókat a bőrben és segít megszüntetni. Fokozza továbbá a kavitációs zsírbontó kezelések hatását.
 • Wellness-relaxáció. Kellemes masszázst biztosít a fáradt testnek. Felfrissít, nyugtat.

Mire van szükséged a nyirokmasszázs kezeléshez?

A gépi nyirokmasszázs kezeléshez szükséged van készülékre és felfújható mandzsettára vagy mandzsettákra.

Általában lábra, karra és törzsre helyezhető mandzsetták kaphatók, a csúcskategóriás gépekhez nadrágszerű, a bokáktól a mell alá érő is kapható. Ez utóbbi nem való nyiroködémára, mert az ujjakat és lábfejet szabadon hagyja.

Értelemszerűen azt a mandzsettát vásárold meg, amely területet kezelni szeretnéd. Ha a duzzanat csak a lábad érinti, a kezed soha, akkor nincs szükséged a kar mandzsetta megvételére. Ha a lábad duzzad, akkor érdemes a törzs mandzsettát is megvenned. Ezzel a lábból a combtőig “felhozott” folyadékot még feljebb tudod a törzs mandzsettával lehet továbbítani (felfelé).

Különösen az olcsó, kisebb tudású készülékek esetén fontos a megfelelő mandzsettaméret választása! Ha a mandzsettád lényegesen nagyobb méretű, mint a szükséges, akkor az olcsó készülékek nem tudnak elegendő levegőt fújni bele. És így egyes szakaszokon vagy akár az egész végtagon elmarad a kezelés várt hatása. Tehát minél jobban “passzoló” méretet vegyél. Mérd meg a csukló-könyök-felkar, a boka-lábszár-térd-combtő, illetve a has-derék-csípő körfogataid és ennek megfelelően válassz mandzsetta méretet.

nyirokmasszázs kezelések

blank
blank
blank

A mandzsetta légrekeszek száma

Kaphatsz 4, 6 és 12 csatornás készüléket. Minél több a légrekesz, annál finomabban szabályozható a kezelés, és annál gyorsabban alakul ki a várt hatás. Azonban a több légkamra drágább készüléket és a tartozékokat jelent.
Otthoni, mindennapi használatra elég, ha 4 légkamrás készüléket választasz. Rendelőbe, fizikoterápiára, szalonba viszont kifejezetten a 6-12 csatornás készülékeket ajánlom.

Az a készülék, aminek csak egyetlen légrekesze van, nem alkalmas a fenti problémák kezelésére, nyiroködémában pedig kifejezetten tiltott a használata.

Kezelőprogramok száma és jelentősége

Az olcsóbb gépek általában egyetlen “programot” biztosítanak, azaz a mandzsetta rekeszeit alulról felfelé irányban fújják fel, továbbá csak a kezelési nyomás és a kezelési időtartam állítható. Az esetek többségében ez is elegendő lehet.
Az olcsó alapkészülék olyan, mint autóban a Trabant. El lehetett vele jutni a szomszéd városba, de lassabban és kényelmetlenebbül, mint például egy Audival.

A drágább készülékek többféle kezelőprogramot és többféle beállítási lehetőséget biztosítanak. A légrekeszenként eltérően beállítható nyomás, a szabályozható mandzsetta felfújási sebesség, az egyes programok közötti különbségek hatékonyabbá teszik a kezelést. Ha megteheted, érdemes egy jobb minőségű 4 légkamrás nyirokmasszázs gépet vásárolnod.

Ha a készülékednek csak egyetlen, egyszerű programja van, akkor hosszabb kezelési időre van szükség a közel hasonló hatás eléréséhez.

Milyen gyakran alkalmazhatod a gépi nyirokmasszázs kezelést?

A jelenlegi orvosi ajánlások szerint a gépi nyirokmasszázs kezelések akkor alkalmazandók, amikor arra szükség van! Azaz akár többször is naponta. Figyeld saját tested! Ha szaporodik a folyadék kezeld röviden. A napi kezelések össz tartama maximum 120 perc legyen.

Milyen nyomást alkalmazz a kezeléshez?

A nyirok szövetek közötti nyomása rendkívül alacsony (csupán 3-5Hgmm), ezért a kezelés során sem kell, sőt nem szabad erősen szorító nyomást alkalmaznod! Az orvosi gyakorlatban a gépi nyirokmasszázst általában 50-60Hgmm nyomással, 15-20 perces kezeléssel kezdik, majd figyelik a hatást. Ha szükséges, akkor a következő kezelések során növelik a kezelési időt.

A nyomás emelése nem javasolt. 80-90 Hgmm feletti értéket soha ne állíts be nyiroködéma esetén! Óvakodj az olyan kezelőhelyektől, ahol 100 Hgmm vagy afölötti nyomással akarnak kezelni.

A gépi nyirokmasszázs kockázatai és ellenjavallatai

Súlyos szívbetegség (pl. kardiomiopátia, szívelégtelenség), magas vérnyomás esetén a nyirokmasszázs kezelést óvatosan, alacsony nyomással kell végezni!

Szívbeteg semmiképp ne emelje a nyomást 50-60 Hgmm fölé, mert a magas nyomás a vénákból is “kipréseli” a vért, ami a szív megterhelését okozhatja! Ha kezelés során halántékodon lüktetést, szapora szívverést, fokozódó fejfájást tapasztalsz, azt jelenti, hogy túl erős a kezelési nyomás!

Szívbetegség esetén fontos továbbá, hogy csak egyetlen mandzsettát használj a kezelésre egyidőben, azaz ne kezelj két lábat egyszere. Három mandzsetta egyidejű alkalmazását meg eleve felejtse el a szívbeteg!

A daganat miatti teljes méh-, és kismedencei-hasi nyirokcsomó eltávolítás (pl. Wertheim-műtét) után jelentkező nyiroködéma esetén a gépi nyirokmasszázs csak körültekintéssel, szakember felügyeletével alkalmazható!

Ha a javaslataimat betartod, akkor a gépi nyirokmasszázs hatékony segítséget jelent majd valamennyi -fent említett- tünet kezelésében.

Mindent egyben a nyiroködémáról

A nyiroködémával kapcsolatban számos cikket írtam már. Az okairól, a tüneteiről, a kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról, önmasszázsról, stb.

Ha szeretnéd ezeket megkapni, hogy mindent megtudj, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • comment-avatar

  250 ezertől akár 2-3 millióig terjedhet az ár. Függ a készüléktől, a tartozékoktól, kiegészítőktől. “Komplett” készülék azt jelenti, hogy minden mandzsettából, minden méret (pl. M-L_XL) ez még klinikai környezetben sem áll rendelkezésre. Érdemesebb a vendégkörét átgondolni -kiknek lehet szükségük kezelésre- és a méreteik alapján választani mandzsettát. Lehet pl. hogy egy”L”-es mandzsettával vagy “M” + toldalékkal lefedi a vendégkört.

 • comment-avatar
  Pné Tünde 1 hónap

  Üdvözlöm! Szeretnék vásárolni egy nagy funkciosat teljes kompletten minden tartozékkal akár egy szépség szalonba is hasznalhatot ez így mennyibe kerül kompletten minden tartozékkal?

 • comment-avatar

  Ezen az áron csak a Power Q-1000 Plus készülék jön szóba. A gép + 1 db láb kezelőmandzsetta + 1db légtömlő együtt kb. 75-80 eFt.

 • comment-avatar
  Eperjesi Mária 3 hónap

  Jobblábra kell mandzsetta ezt tudom. Készülékkekből Ön szerint melyik praktikus otthoni használatra, amely nem túl drága.
  Úgy 70 ezer ft. körül van már jó?

 • comment-avatar

  A legalább 4 légkamrás mandzsettákat kezelő készülékek -a megfelelő méretű láb mandzsettával együtt megvásárolva- alkalmasak a láb kezelésére. Ide kattintva talál megbízható készülékeket.

 • comment-avatar
  Eperjesi Mária 3 hónap

  Szeretném kérni a tanácsát abban, melyik készülék hatásos lábszárra. Hol vásárolható meg.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Mandzsettát méret alapján kell választani. Végezzen mérést magán, mielőtt vásárol.
  Ha láb mandzsettát szeretne, akkor a boka-vádli-térd-combtő körfogatait kell lemérnie. Kar esetén a csukló-alkar-könyök-felkar. Törzsön a csípő, has a fontos.
  Ezután a forgalmazó által megadott mérettáblázat alapján kiválasztható, melyik a megfelelő.
  Ha mindkét lábra szeretne mandzsettát, és a lábak mérete eltér, akkor természetesen mindkét oldalt meg kell mérnie.

 • comment-avatar
  Mária 2 év

  A mandzsettát mi alapján kell választani?