Nyiroködéma otthoni kezelése

A nyiroködéma otthoni kezelése azért nagy fontosságú, mert a betegség ma még nem gyógyítható, és ezért csak a rendszeres (napi) kezeléssel lehet a tüneteket csökkenteni és a duzzanatot a normálishoz közelire visszaszorítani. Erre a fáslizás, a kompressziós harisnya, továbbá és a kézi és gépi nyirokmasszázs kombinációját alkalmazhatod. 

Nyiroködéma kezelés helyzete

A mai orvosi gyakorlatban évente egyszer 10 kezelés “írható” fel. Ez számomra érthetetlen, súlyos hiba! A nyiroködémában a tüneteiddel minden egyes napon foglalkoznod kell, kezelned kell őket. Olyan ez, mint a mosogatni való. Ha megvárod, amíg az összes edényed koszossá válik, akkor időnként nagy nekiveselkedéssel órákig mosogathatsz. Ha azonnal elmosod az épp használt 1-2 tányért, akkor jobban jársz.

Az ödéma is ilyen. Ha elhanyagolod, napokig nem kezeled, akkor sok folyadék gyűlik fel. Panaszokat okoz, nem enged mozogni, cipőt húzni, stb. A nagy duzzanatot lényegesen nehezebb megszüntetni, mint az enyhét. Ezért rendszeresen kezeld a tüneteid.

Ez a cikkem arról szól, hogy otthon, a mindennapi fenntartó kezelésre hogyan alkalmazhatod a nyirokmasszázs gépet.  A használata során gondosan jár el. Kérheted a nyirokmasszázs gépes kezelésben járatos szakember tanácsát és felügyeletét is.

Kézi vagy gépi nyirokmasszázs?

Sajnos hazánkban egyes (különösen az idősebb generációhoz tartozó) orvosok kifejezetten ellenzik a gépi kezelést, mondván évtizedek óta bevált a kézi nyirokmasszázs. Bár ezt igaz, mégis azt mondom, hogy otthonra gépi kezelést (is) alkalmazz.

Amint az előbb említettem, a nyiroködéma folyamatosan felszaporodik, megállás nélkül. Azaz minden nap szükséges kezelned. Nézzük meg, mennyibe kerülne neked a kézi nyirokmasszázs. Egy végtag masszázsa 4-8000 Ft, míg egy teljes testé 10-14 000 Ft között mozog alkalmanként. Enyhe ödémában, ha másnaponta kezeltetsz, akkor 100-150 ezer forint lehet a havi költséged. Már középsúlyos esetben napi kezelésre lenne szükséged. Kiszámolhatod, hogy megengedhetsz-e annyi kézi masszázst, amennyire szükséged van. Ha csak havonta 1-2x mész masszázsra, akkor annak nullához közelítő haszna van a betegséged szempontjából.

A gépi nyirokmasszázs lehet, hogy némileg kevésbé hatékony, mint a kézi masszázs, de a géped minden nap rendelkezésedre áll. Akkor alkalmazod, amikor a tüneteid miatt épp szükséges és nem akkor, amikor fogad a masszőr. Kéthavi kézi masszázs árából már egy jobb gépet vásárolhatsz, amit aztán 8-10 évig használni tudsz.

A nyiroködéma elsődleges és másodlagos formáiban egyaránt arra kell koncentrálni, hogy a duzzanatot a normálishoz közelítsd. A kezelés komplex, a kötözés, fáslizás és kompressziós harisnya viselése mellett a kézi és/vagy gépi nyirokmasszázst kell rendszeresen alkalmaznod.

Elsődleges nyiroködémában a nyirokerek és nyirokcsomók fontos szerepet játszanak a nyirok továbbításában, ezért a kézi nyirokmasszázsnak és a nyirokutak kézi “megnyitásának” komoly szerepe van a kezelésben.

Másodlagos nyiroködémában azonban éppen az a baj,  hogy a nyirokutak sérülése, a nyirokcsomók eltávolítása vagy hegesedése miatt a nyirokutakon nem továbbítható a nyirok. Így a kézi masszázs szerepe kisebb – a már nem létező nyirokkapukat nem lehet “felnyitni”. A jól beállított nyirokmasszázs gép ilyenkor is segít a szövetrétegek között eljuttatni a nyirkot olyan testtájra, ahol ép a nyirokkeringésed és onnan felszívódik.

Mi a nyirokmasszázs gép?

A nyirokmasszázs gép egy nagyon precízen szabályozott légkompresszor. A hozzá csatlakoztatott, több légrekeszből álló csizma, kesztyű vagy övszerű mandzsetták légrekeszeit fújja fel a beállított sorrendben és nyomásra. A felfújt rekesz nyomást fejt ki az alatta levő testrészedre. Ez a nyomás indítja meg a kezelt területen az erekben levő és a szövetek közötti folyadék (nyirok) áramlását. A felfújás-leeresztés szabályozásával irányíthatod, hogyan és merre terelje. Ha először a bokádon “szorít”, majd egyre feljebbb, akkor értelemszerűen felfelé terel.

Minél több légrekeszből áll egy mandzsetta, annál finomabban szabályozhatod az ödéma terelését. Otthoni, fenntartó kezelésre általában elegendők a 4 légkamrás készülékek is, de súlyosabb állapotban, rendelői környezetbe a 6-12 vagy még több légrekeszes készülékek valók.

Nyiroködéma kezelésére ne használj olyan készüléket, amelynek mandzsettája csak egyetlen légrekeszből áll!

Azok a készülékek, amelyek több légrekeszesek ugyan, de nem szabályozhatod a légrekeszenkénti nyomást, alacsonyabb hatékonyságúak a nyiroködéma kezelésében, mint azok, amelyeknél légrekeszenként állíthatod. Enyhe nyiroködémára, visszeres panaszokra és masszázsra azok is megfelelők, melyeknél a nyomás minden légrekeszben azonos.

Elvárások a korszerű nyirokmasszázs gépekkel szemben

A legújabb generációs nyirokmasszázs gépek nagyon pontos nyomásszabályozást biztosítanak. A nyomást légrekeszenként is beállíthatod. Szabályozhatod továbbá a nyomástartás idejét és az egyes felfújási ciklusok közötti szünet hosszát.

A legújabb kezelési ajánlások szerint a légrekeszenkénti nyomást úgy kell beállítanod, hogy az alulról felfelé csökkenjen. Azaz a legalsó légrekeszben magasabb nyomás javasolt, mint a legfelsőben. Ez hatékonyabbá teszi a nyirok áramlását. 4 légkamrás készüléken például az nyirokmasszázs gép használat szabályai légkamránként csökkenő nyomás kellalsó légrekeszbe állíts 60, a következőbe 50, majd 40, végül a felsőbe 30 Hgmm nyomásértéket.

A nyomástartás idejét úgy állítsd, hogy egy teljes felfújási ciklus tartama meghaladja a 60 mp-et. Azaz, ha 4 légkamrás a mandzsettád, akkor egy légrekeszben minimum 15 mp-ig tartsa a nyomást.

Ha a készüléked csak 4-5 mp-ig tart felfújva egy légrekeszt, akkor csak rövid ideig fejt ki nyomást, ezért a szövetek közötti nyirokáramlás nem indul meg megfelelően. Hosszabb összenyomás hatékonyabb kezelést biztosít.

A nyomás helyes beállítása több szempontból fontos és előnyös:

 • a megfelelő nyomáskülönbség hatékonyabb folyadékáramlást biztosít
 • nincs magas nyomás, nincs fájdalom – kényelmesebb kezelés
 • csökken a szöveti sérülés veszélye
 • csökken a fibrotikus szövet kialakulásának veszélye
 • megakadályozza az ödéma “bekeményedését”
 • a megfelelő beállítás a kézi nyirokelvezetési technikához hasonló eredményt biztosít
 • minimalizálja a felületes nyirokerek károsodásának veszélyét

A készülékhez a törzs kezelését lehetővé tevő mandzsettát is beszerezhetsz. Említettem már a combtőre “feltornyozott” nyirok esetleges veszélyét, a fibrotikus gyűrű képződését. A törzs mandzsetta alkalmazása megoldja ezt a problémát. A törzset a láb kezelése előtt vagy (ha a készülék alkalmas erre) azzal egyidejűleg kezeld. Ezzel felkészíted a csípő és hastájék szöveteit a nyirok befogadására. Egyben csökkented a fibrotikus lerakódás veszélyét.

A túl magas nyomás veszélyes!

A túl magas nyomás több szempontból jelent veszélyt, így kerüld az alkalmazását!

 • A szövetek közötti térben szabadon levő nyirok nyomása 2-5 Hgmm, azaz rendkívül alacsony. Képzeld el, hogy az asztalra kilöttyen egy kis tej. A tócsa ellenállása olyan alacsony, hogy akár egy tollpihével is arrébb tudod terelni. Ha azonban belecsapsz egy légycsapóval, akkor szanaszét fröccsen.
  Lefordítva a nyirokmasszázsra: alacsony nyomást alkalmazva szépen terelgetheted az ödémát. Ha viszont túl magas nyomást állítasz be, akkor a nagy erővel meginduló folyadék károsítja a szöveteid közötti finom hidakat, összeköttetéseket, mely hegesedéssel gyógyul. Ez akadályozza a nyirok mozgását! Azaz minél nagyobb a nyomást alkalmazol, annál több kárt okozol magadnak, hiszen súlyosbítod a nyiroködémád!
 • A magas nyomás kedvezőtlen a vénás keringésedre is. A vénáidban a nyomás 40-50Hgmm. Azaz, ha a légkamrák nyomását 50 fölé állítod, akkor a nyomás kiüríti a vénákat. Hirtelen túl sok vért juttatsz vissza a szívedbe, ami veszélyes lehet, különösen akhor, ha szívbetegekséged is van. A szív túlterhelése azonnali szívpanaszokat, ritmuszavart, akár mellkasi fájdalmat okozhat.
 • A magas nyomás akadályozza az artériás keringésed is. A vérnyomás optimális 120/80 Hgmm alatt van. Ha 90-100-as nyomást alkalmazol, akkor nem engeded, hogy a szíved teljesen kiürítse a benne levő vért azt artériákba. Egyre jobban feszülni fog a szívkamra és emelkedik a vérnyomás. A magas nyomás tehát az artériás működést is akadályozza, fokozza a szíved terhelését. 100Hgmm feletti nyomás tartós alkalmazása még az egészséges szívet is megterheli, nemhogy a betegét.

Tehát mindig a javasolt, alacsony nyomással kezelj! Óvakodj az olyan kezelőktől, ahol a nyomást 100-ra vagy afölé állítják, mert aligha tudják, hogy mit csinálnak! A kozmetikákat is ideértem, ahol narancsbőr ellenes masszázs vagy zsírbontás címén kaphatsz nyomáskezelést! Ezekre a kezelésekre ugyanúgy érvényesek a fentiek!

Javasolt nyomás és kezelési idő

Kezdj óvatosan, alacsony nyomással és rövid kezelési idővel. Orvosi adatok szerint a 25-60 Hgmm közé beállított nyomás a legtöbb beteg esetében elegendő (4,5)!

A kezelések gyakorisága is az állapotodtól és a kezelésre adott válaszodtól függ. A több, rövidebb és enyhébb nyomású kezelés inkább javasolt, mint az egyszeri hosszú és erős. 15-20 perces kezeléssel indíts. Szükség esetén két vagy több kezelést végezz. Az összes napi kezelési idő ne haladja meg a 120 percet.

A türelem fontos! A kezelésen csak 4-5 kezelés tapasztalatai után módosíts. Ha szükséges emelheted a kezelési időt, némiképp a nyomást és válthatsz kezelőprogramot is. Kérd gépi nyirokmasszázsban járatos szakember tanácsát a megfelelő beállításhoz.

Milyen gyakran kell kezelni?

Nincs olyan “kötelező” alkalmazási szabály, hogy naponta 3×1 vagy ilyesmi!A nyiroködéma folyamatosan újratermelődik, azaz kezelésére nem jó módszer, ha kezelsz néhányszor, aztán várod, amíg újra vastagra, feszülőre telik.

Mindig az állapotod figyelve véve érdemes a gépet alkalmazni. Akkor kezelj, amikor látod, hogy szükséges. Annyit, amennyi kell – nem többet, nem kevesebbet. Inkább többszöri, rövid (15-20 perces) és enyhe (50-60 Hgmm nyomás) kezelést alkalmazz, mintsem hetente egy kétórást, magas nyomással.

Egy konyhai hasonlattal: ha minden étkezés után elmosod azt a pár tányért, evőeszközt, amit használtál, akkor ez mindig csak kis munka. Ha egy hétig gyűjtöd a szennyest, akkor egyszerre hosszú ideig tartó és nehezebb munka, hogy az odaszáradt maradékokat eltisztítsd. Pont ilyen a nyiroködéma is. Ha észleled, hogy felszaporodik, mielőbb “tüntesd el” egy rövid kezeléssel. Akár naponta többször is. Néhány nap után megtapasztalod, mennyi kezelésre van szükséged, és mi a számodra legjobb kezelési idő!

Sajnos a gépi kezelés sem gyógyítja meg magát a nyirokbetegséged, viszont a fenti módszerrel elkerülheted az erős duzzanatot, a feszülést, a nehézláb érzést, az ügyetlenséget, a nehezen mozgó ízületeket és a még súlyosabb következményeket.

A gépi nyirokmasszázs ellenjavallatai

 • ujbenyomatot nem tartó, krónikus nyiroködéma (fibrotikus ödéma)
 • friss vagy feltételezett mélyvénás trombózis
 • akut tüdőembólia
 • thrombophlebitis (felületes vénagyulladás)
 • a bőr akut gyulladása (orbánc, cellulitis)
 • kezeletlen súlyos szívelégtelenség
 • tüdőödéma
 • ischaemiás érbetegség (érelmeszesedés, stroke, extrém és kezeletlen magas vérnyomás)
 • áttétes daganatos betegség az ödémás területen
 • a végtag tövében megjelenő ödéma
 • a törzsön megjelenő ödéma
 • súlyos perifériás neuropátia (idegdegeneráció)

A nyirokmasszázs gép használat szabályai otthoni környezetben

 • Kérd ki nyiroködéma kezelésében járatos szakember tanácsát
 • Nyiroködéma fenntartó, otthoni kezelésére 4 (ha megengedheted magadnak, akkor 6-12) légkamrás nyirokmasszázs gépet vásárolj
 • Hatékonyabb az olyan készülék, amely biztosítja a nyomás légrekeszenkénti beállítását
 • A kezelési nyomást úgy állítsd be, hogy a legalsó légrekeszben legyen a legmagasabb, felfelé levő rekeszekben csökkenjen. Pl. 4 légrekeszes mandzsetta esetén 60-50-40-30 Hgmm.
 • A nyomástartási időt úgy állítsd be, hogy egy ciklus összideje meghaladja a 60 másodpercet. 4 légrekesz esetén a nyomásidő min 15 másodperc/légrekesz legyen.
 • A kezelési idő kezdetben 15-20 perc legyen.
 • Láb kezelése előtt vagy azzal egyidejűleg végezz kezelést törzs mandzsettával is.
 • Figyeld a kezelés hatását (végtag körfogat mérése segít, de a vizelet megindulása is jelzi a hatást)
 • Mindig az egyéni igényeidhez alkalmazkodjon a kezelés. Ha az ödéma gyorsan feltelődik, akár naponta többször is kezelhetsz a fenti beállításokkal.
 • A napi összes kezelési idő ne haladja meg a 120 percet.
 • Ha nehézlégzést, heves szívverést, mellkasi fájdalmat érzel, szakítsd meg a kezelést! Valószínűleg túl magas nyomást vagy túl hosszú kezelési időt állítottál be.

Mindent egyben a nyiroködémáról és otthoni kezeléséről

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi okozza a nyiroködémát, hogyan tudod a tüneteit "kordában tartani", hatékonyan kezelni?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel a nyiroködéma sok állapottal összekeverhető, sokféle oka lehet, kezelése sem egyszerű, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet. Bízom abban, hogy a betegség és a kezelési lehetőségek alapos ismerete segít a tüneteid megszüntetésében, állapotod javításában

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (20)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Köszönöm a jelzését! Egy technikai probléma okozta, amit megjavítottunk. Köszönöm, hogy segített elhárítani a hibát!

 • comment-avatar
  Zséli Julianna 1 month

  Tisztelt Dr Zátrok Zsolt! Nem működik a tájékoztatás küldése. Többször próbáltam már, de mindig ezt írja ki:
  Hoppá! Valami nem működött. Kérem, próbáld újra később!
  Megnézné, h mi az a valami, ami nem működött?
  Köszönettel: Zséli Julianna

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A cikkben van egy e-mail megadási lehetőség. Oda írja be a mail címét és kattintson a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

 • comment-avatar
  lazarsandorne@gmail.com 2 months

  Kérek tájékoztatást elöre is köszönöm.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Személyes tanácsadás kérhető. Ilyenkor alaposan megbeszéljük a nyiroködémával kapcsolatos teendőket, a nyirokmasszázs gép működését és alkalmazási szabályait. Ennek része lehet, hogy segítek a készülék megfelelő beállításában. Előzetes bejelentkezés szükséges!

 • comment-avatar
  BSzilvia 2 months

  Tisztelt Dr.Zátrok Zsolt,
  Személyes beállîtást vállal?
  Köszönöm
  B.Szilvia

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 months

  Sokat segítene, ha működő e-mail címet adna meg, illetve olyan telefonszámra kérne visszahívást, amin tényleg elérhető. Nem tudjuk milyen mobilszámot hív, mert olyat nem adtunk meg. Vonalas telefonszámunkat használja. Ez nyitvatartási időben mindig működik, de időnként előfordulhat, hogy várakozni kell.

 • comment-avatar
  Horváth Istvánné 4 months

  Láttam a visszahivásukat de áramszünet miatt nem müködött a telefon. Most meg hivtam Önöket de nem vették fel már a telefont. Mobilon is próbáltam de ott meg nem kAPCSOLHATÓ ez a szám.Nem tudom most már hogyan tudnám Önöket elérni hogy végre beszélni tudjak a készülékkel kapcsolatban. Nagyon szépen köszönném ha végre érdemi eredményt érnék el

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 months

  A megadot adatai alapján “M” méretű láb mandzsettára van szüksége, amihez “Láb toldalék M méret” kiegészítő is szükséges.
  Ez a bővítő idővel – ahogy a kezelés hatására az ödéma csökken kivehető lesz.
  Ha szívbetegsége van vagy magas vérnyomása (ami gyógyszerekkel sem áll vissza normális szintre), akkor csak 1 mandzsettával kezelhet egyszerre. Ha ilyen nincs, akkor mindkét lábát kezelheti egyszerre.

 • comment-avatar
  H. Istvánné 4 months

  Elküldtem az adataimat de nem látom hogy megérkezett-e most leirom mégegyszer:magasság:76,talp:25,comb:60,térd alatt:50,lábszár:45,boka:40,lábfej kerülete:28cm.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 months

  Akkor tudok segíteni, ha pontos mérést végez a boka, vádli, térd és combtő körfogatait mérje meg. Ez alapján tudok tanácsod adni a megfelelő mandzsetta méretről!

 • comment-avatar
  H. Istvánné 4 months

  A Power q 1000plus masszirozót szeretném megvásárolni de nagy a félelmem látatlanba próba nélkül megvenni. A boka és a lábfej mérete átesik már egy nagyobb kategóriába viszont a többi méret meg kisebb.Szeretnék olyan szakemberrel felvenni a kapcsolatot, aki pontos felvilágositást tudna adni Ha lehetséges pontos felvilágositást kérnék Köszönettel

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 months

  Meglehet, hogy nem olvasott el mindent! Vagy nem alaposan. Nem mindenki kezelhető, ez benne van a cikkekben is. Olvassa el a “Nyiroködéma otthoni kezelése” című írást. Megtalálja benne azokat az állapotokat, amikor a nyiroködéma kézi/gépi masszírozása tiltott vagy nem vezet eredményre. Az orvosnak sokszor mérlegelni kell, hogy a tiltás ellenére javasol-e kezelést – például sok orvos tiltja a nyirokmasszázst, ha lábszárfekély jelenik meg. Én meg azt mondom, hogy a fekély soha nem fog meggyógyulni, ha nem csökkentik a láb feszülését. A masszázs sok esetben a kisebb rossz! Szóval az orvosainak ezt is érdemes lenne figyelembe venniük. Bár 20 évvel ezeéőtt nem engedték, de a mai helyzetében nem biztops, hogy a tiltás a jó döntés. Ezt azonban távolról nem lehet eldönteni.

 • comment-avatar
  Szilvia 4 months

  Kedves Doktor Úr! Meglepett írása a nyirokmasszázsról. Több, mint 20 éve vannak nyirok-keringési problémáim. Kezelőorvosaim rendre mindig kifejezetten eltiltottak és eltiltanak a nyirokmasszázstól. Úgy a kézi, mint a gépi alkalmazását is a “tilos” kategóriába sorolják.
  A szinte állandósult ödéma és egyéb szövődményei már teljesen megkeserítik az életemet. Az is tény, hogy többször volt trombózisom. Vehetem-e készpénznek, hogy lehet alkalmazni a nyirokmasszázst? Köszönöm!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 5 months

  A nyirokcsogás oka a nyirok felszaporodás miatti feszülés.
  A csorgást csak a duzzanat megszüntetésével lehet megállítani. Amíg a feszülés fennáll, a kenőcsök semmit sem hatnak, nem fog begyógyulni a seb.

  A duzzanat csökkentése érdekében (ahogy az orvosai is javasolták) naponta, sőt naponta akár 2-3-szor is kezelni kellene nyirokmasszázs géppel.
  A szivárgás nem akadályozza a kezelést, de higiéniai okból a szivárgó részeket be kell kötözni, hogy a kötszer felszívja a nedvet.

  A súlyos ödémához a Power Q-2200 vagy a Power Q-1000 Premium gépet javaslom.

 • comment-avatar
  Horváth Istvánné 5 months

  Nyirok ödémám van mind a két lábamon sajnos olyan állapotban hogy a nyirok folyadék állandó jelleggel folyik a bőrgyógyász irt rá kenőcsöt de nem használ, naponta fertőtlenitő spray-vel befujom nem sok eredménnyel. Kórházba is voltam ott előirták a gépi masszást, de elmenni nem tudok mozgás korlátozottságom miatt ezért szeretném itthon kezelni de nem mondták az orvosok hogy mig a lábam folyik nem használhatom nem tudom hogy mivel kellene kezelni hogy végre kezelni tudnám vagy igy is használhatő a gép? tanácstalan vagyok ezért kérném doktor úr tanácsát köszönettel

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 6 months

  a Power Q-1000 Plus és Premium készülékeket a medimarket.hu webáruház forgalmazza.

 • comment-avatar
  Gabi 6 months

  Mellműtét utáni nyuroködémám van. Félévente járok kezelésre 1 hétig naponta kézi és gépi kezelést alkalmaznak. Hol lehet olyan gépet vásárolni amit a doktor úr javasol?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 6 months

  Gondolom a Lidl-ben vette!? Nyirokmasszázs eszközként árulnak ilyen egyrekeszes eszközt. Valójában ezt a trombózis utáni állapot kezelésére találták ki, de már arra is elavult. A trombózis utáni állapotra nem kell nagyon precíz nyomásbeállítás, de a nyiroködémára annál inkább. Ha nyiroködémája van, akkor azt csak rontani tudja vele.

 • comment-avatar
  Erika 6 months

  Tisztelt cím!

  Egyszerű, nem szabályozható nyirokmasszázs csizmát vettem. (Megállapított és kórházilag kezelt limphödémám van.) Ez csak a lábszárra tehető, ám a comb ödémásodása súlyosabb. Kérdésem: van-e így haszna az egész lábra? Nem tesz-e nagyobb kárt, hogy pontosan nem lehet beállítani a nyomást, csak a tépőzár szorosságával? Kétoldali tüdőembóliám volt három éve, asztmás vagyok,agyi érszűkületem van és magas vérnyomásra gyógyszert szedek. Nem károsítja-e ezeket a problémákat egyenlőre ez az alsó végtagi masszázscsizma? És ha későbbiekben használnám a combtőig érő csizmát?
  Köszönettel: Erika