Polineuropátiás fájdalom csökkentése

A polineuropátia a perifériás idegek károsodása, amely érzékelési és egyensúlyzavarral, bizonytalansággal jár.

A fő tünetei a bizsergés, zsibbadás, égő érzés és vibráció érzés a karokon és lábakon.  A fájdalom gyakran éjjel erősödik. Az érintett terület megérintése vagy a környezeti hőmérséklet változása fokozhatja a panaszokat.

A polineuropátiás beteg érző idegvégződései elpusztulnak, így nem érzi a fájdalmat és a hőmérsékletet. Ezért megégethetik magukat vagy fekély fejlődik ki a sérülésnek, illetve a nyomásnak kitett helyeken. Fájdalomérzés hiányában a betegnél nagyobb  sérülések kockázata.

Zavar keletkezhet az ízületek helyzetérzékelésében, ami bizonytalan járáshoz vezet, de akár az állás is nehéz lehet. A csökkenő mozgékonyság miatt az izmok gyengülnek és sorvadnak.

A neuropátia leggyakrabban cukorbetegség, automimmun betegség vagy alkoholizmus következménye. Elsősorban ezeket kell kezelni, azaz például a vércukor-értékek normalizálása az elsődleges.

A fájdalmak és egyéb kellemetlen tünetek csökkentésére, megszüntetésére a TENS és  BEMER kezelések alkalmazhatók.

TENS kezelés és neuropátia

TENS csak tüneti kezelést biztosít, nem szünteti meg magát a betegséget.

Ebben a filmben azt mutatom be, hogyan kell a kezelést elvégezni a Dolito TENS készülék és kesztyű vagy zokni elektróda használatával. Ugyanez az alkalmazási mód segítheti a reumás kisízületi gyulladás fájdalmainak csökkentését is.

A neuropátia tüneteit elvileg bármely TENS készülékhez csatlakoztatott kesztyű-zokni elektróddal kezelni lehet.

BEMER kezelés és neuropátia

A neuropátiás panaszok kezelésének további módszere a Bemer terápia (ide kattintva olvashatsz többet erről).

A módszer jelentősen javítja a mikrocirkulációt (azaz az apró erekben zajló keringést). Ez megemeli a szövetekhez jutó vérmennyiséget, ami az életfontosságú oxigént és tápanyagokat hozza, egyúttal elviszi a káros anyagokat, bomlástermékeket, toxinokat. A készülék nem olcsó. Aki azonban megengedheti magának, az nemcsak a neuropátia tüneteit csökkentheti vele, hanem az összes olyan állapotra is, melyeket a csökkent vérkeringés okoz.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (38)
 • comment-avatar

  NEm gondolom, hogy a görcskészséget polineuropátia okozná.
  Olvassa el ezt a cikkem.

 • comment-avatar
  Angéla 7 hónap

  Tisztelt Doktor úr

  Édesanyám 78 éves, fél éve ichemias stroke-on esett át, melyből jobboldali izomgyengeség maradt vissza. December vége felé a jobb oldali lába éjszaka elkezdett ritmikusan görcsösen húzódni. Ez először egy folyamatos combtő fájdalmat okozott. A görcsös huzodasegy idő után már a combjában is fájdalmat okozott. Próbáltunk izomlazítót gyógyszert és krém formájában is, de sajnos hasztalan.
  Neurológus először Gordius300 -at írt fel,majd Lyrica150-t. Azonban mindkét gyógyszer túl erős volt, így abba kellett hagyni a szedésüket. (Gyengeség, nehézlégzés, szédülés, álmosság stb)
  Körzeti orvos most vérvizsgálatot írt elő az esetleges hiánybetegség, pajzsmirigy vagy egyéb probléma kiderítése céljából.
  Elkezdtük szedni a Milgammát.
  Kérdésem az lenne, hogy a stroke utáni ilyen jellegű neuropatias görcsös izomhuzodas esetén alkalmazható e valamelyik készülék?
  Válaszát előre is köszönöm

 • comment-avatar

  bár a polineuropátia kellemetlen, de nem ebbe halnak bele az emberek, hanem a neuropátiát is okozó alapbetegségbe…

 • comment-avatar
  Magdi 8 hónap

  A polineuropatiaval nem hinném hogy 90 évig eléldegél vki 30 éves korától.Raadasul belsö szerveket is érinthet, sőt idővel légzési nehézséget, megállást is okozhat főleg az autonóm.Sok ember rokkantta tesz idővel.

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Lajos 8 hónap

  Koszonom tisztelettel a valaszokates tanacsokat.
  Meg mindig van kerdesem : hol/ hogyan tudom megvenni/rendelni a keszuleket.
  Koszonom,
  Lajos

 • comment-avatar

  akárhány zoknit is vásárolhat. Érdemes annyit venni, amennyit a készülékhez csatlakoztatni tud. Ha a készüléke legalább 2 csatornás, akkor lehet hozzá egyszerre 2 zoknit csatlakoztatni.
  Az orvosi készülékek kizárólag magyar nyelvű használati útmutatóval értékesíthetők hazánkban. Azaz kötelező, hogy kapjon hozzá.

  Nem a polineuropátia miatt lehet amputáció, hanem a neuropátiát okozó betegség miatt! Azaz súlyos és elhanyagolt cukorbetegség például járhat amputációval.

 • comment-avatar

  Nem a polineuropátia, hanem az a betegség, ami a neuropátiát okozza! Azaz súlyos és elhanyagolt cukorbetegség például járhat amputációval.

 • comment-avatar

  Ha mindkét lábát egyszerre szeretné kezelni, akkor ne egy, hanem kettő zoknit vásároljon. Persze olyan készüléket, amihez egyszerre csatlakoztatható kettő zokni.

 • comment-avatar
  Lajos 8 hónap

  Kerdesem , hogy hogy lehet megvenni a keszuleket 2 db zoknival , illetve van-e hozza pontos haszn. utasitas
  Jar-e idovel amputacioval a labfejek polineuropatiaja ?
  Varom tisztelettel valaszat,
  Lajos

 • comment-avatar
  Lajos 8 hónap

  Jar-e amputacioval a labfej polineuropatia ?
  Udv,
  Lajos

 • comment-avatar
  Lajos 8 hónap

  Kerdesem , hogy hogy lehet megvenni a keszuleket 2 db zoknival , illetve van-e hozza pontos haszn. utasitas.
  Varom tisztelettel valaszat,
  Lajos

 • comment-avatar

  Ahogy a cikkben is írtam, a TENS kezelés segíti a kellemetlen érzések (csípő, égő fájdalom) megszüntetését. Az adott esetben a nehézséget az jelenthetii, hogy az elektródát közvetlenül az amputált területen kellene elhelyezni. Ha a seb zárva van, akkor ez megtehető. Ha a seb nyitott, váladékozik, akkor nem lehet a kezelést végrehajtani.
  A seb begyógyulását követően a zokni elektróda használata egyszerűsíti és hatékonyabbá teszi a kezelést.

 • comment-avatar
  Szilvia 10 hónap

  Édesápámnak(68) cukorbetegség következményeként neurópátiás fájdalmai vannak.1 hete amputálni kellett az 1es és az 5ös lábujját. A fájdalma esténként továbbra is jelentkezik.vényköteles fájdalomcsillapítót nem kapott, ezért szeretnék érdeklődni,hogy tudná-e javasolni bármelyik készüléket, illetve,jelen állapotban használhatja-e. Köszönettel: Szilvia

 • comment-avatar

  A kezelés hatása érdemben a kesztyű-zokni által lefedett területen érezhető. Attól távolodva csökken. A lábszár is kezelhető, de nem zoknival, hanem a készülékhez járó öntapadó elektródákkal. De ez külön kezelést jelent.

 • comment-avatar
  imre 1 év

  66 éves cukorbeteg vagyok,neuropátiát állapítottak meg nálam ami a cukorbetegség szövödménye, bár a vércukorszintem minimális értékkel van a felső határérték fölött.egy éve kezdődött először csak az ujjaim végén majd folyamatosan tovább haladt a bizsergés zsibbadás.mostanra már az egész lábam a combjaim mindkét tenyeremen eluralkodott ez az érzés,a fájdalom.a fájdalom állandóan jelentkezik az utóbbi napokban szinte elviselhetetlen.alig tudok már menni ha ez így romlik tovább attól tartok,hogy lebénulok.attól is félek,hogy elesek mert ez egyszer már megtörtént és eltört a lábfejem.kérdésem:az egyik tens készülék használatát bemutató videón kesztyűt és zoknit ajánlanak.a fájdalomcsillapítás a zokni esetében hat-e a vádlira comra vagyis azokra a testrészekre melyekkel közvetlen nem érintkezik.tisztelettel: imre

 • comment-avatar

  A cikk erről szól. A polineuropátia által okozott kedvezőtlen panaszok mérséklésére, szerencsés esetben teljes megszüntetésére alkalmazható módszer a TENS. Különösen Németországban szeretik ezt a módszert az orvosok. Más országokban kevésbé terjedt el. Ahogy írtam, nem garantált módszer, az esetek 50-70%-ban ad enyhülést.

 • comment-avatar
  László 1 év

  Kemoterápiás kezelés után folyamatosan zsibbad térdtől lefelé mindkét lábam, valamint mindkét kezemen az ujjak. Milyen kezelést, gyógymódot, gyógyszert javasolna? Köszönettel: László

 • comment-avatar

  Olvassa el a pulzáló mágnesterápia általános alkalmazási területeiről szóló cikkem. Amint látja, a polineuropátia nem szerepel a PEMF alkalmazási területei között. MIvel azonban a mágneses terápia hatására a mikrokeringés és a sejtműködés is javul, így enyhítheti a panaszokat. Ha van készüléke, akkor próbálja ki erre (kb 40-50 kezelés után várhat eredményt). Ha nincs készüléke, akkor csak emiatt ne vegyen.

 • comment-avatar
  Róbert 1 év

  Szíves véleményét kérem : nem diabéteszes polyneuropátiám esetén a pulzáló mágnesterápia javíthat-e az állapo-tomorrow?

 • comment-avatar

  A neuropátia nem halálos betegség, ebbe nem hal bele senki, csak kellemetlenné teszi a mindennapokat. A savulin ritka mellékhatása a neuropátia.

 • comment-avatar
  Magdi 1 év

  Erdeklodnek,Hogy a neutropatiaba mindenki elobb utobb belehal? En az antibiotikum miatt lettem az , es hany ilyen eset van, tobb ezren, es meg mindig vannak olyan antibiotikumok nalunk amit mas orszagokban reg betiltottak. Szoval sok embernek 1-2 ev agyban toltes Utah mutatkozik javulas, de van aki par ev mulva feladja. Es az orvosok tovabbra is ugy irkaljak del mint a cukorka
  . Elvette a jovomet 3 szem savulin.

 • comment-avatar

  Valószínűleg nem polineuropátiáról van szó. Bőrgyógyászhoz menjen vele. Az féloldali égő érzést, ami a gerinctől övszerűen előre jön a középvonalig okozhatja övsömör (ami egy vírus által okozott tünet) .

 • comment-avatar
  Magdi 1 év

  Nekem a bal labam sajog a savulin antibiotikum miatt. De ennel nagyobb bajom hogy 10 hete egnek a mellem alatti bordak kibirhatatlan modon. Neha hatul is erzem ezen a szinten. Ez is neuropatia lehet?

 • comment-avatar

  Stresszre gyanakszom és arra, hogy rosszul kezeli ha felzaklatják. Leginkább stressz-reakciónak (ha úgy tetszik pánikrohamnak) tűnik. Egyrészt járjon utána, hogy lehet-e szervi baj a háttérben. Időszakos keringési zavart, ritmuszavart, rejtett magas vérnyomást kell kizárni a vizsgálatokkal. Ha nincs szervi baj, akkor a stresszt kellene kerülni. Pszichológus tud segíteni stresszkezelő technikák megtanulásában.

 • comment-avatar
  Ann 1 év

  A panaszom másfél hónapja jelentkezett. Egy nagyon rossz hír hallatán lezsibbadt a teljes jobb oldalam. Nem erősen, hanem bizsergően. Éreztem a szemhéjjamon, az orrom hegyén, a szám szélén és a végtagjaimon. A fülem is bedugult.
  Az arcomon nem látszott. Stroke-ra és Tia-ra utaló tüneteim nem voltak. Megmértem a cukromat és vérnyomásomat, egyik sem volt magas sem akkor, sem azóta.
  Fájdalmam sem volt. Másnapra elmúlt minden. Azóta főleg stresszes nap után ismét jelentkezik, de már nem csak a jobb oldalamon, hanem mindenhol. Ugrál a jobb kezemről a bal lábamra, onnan a jobb combbelsőmre, szinte mindig máshová. Viszont az arcomat azóta nem érinti. Elmondani senkinek nem mertem. Egy patikus ismerősöm Benfogamma napi 300 mg-t és 1000 mikrogramm B12 vitamint ajánlott. A B12 szedése óra a panaszaim sokat javultak, de egy stresszes nap után ismét rossz.

  Doktor Úr mire gyanakszik? Hogyan lehet kezelni? Elmúlik vagy örökre megmarad?

 • comment-avatar

  A TENS és Mikroáram is segíthet a kellemetlen érzészavarok csökkentésében, de nem garantált egyiknél sem, hogy biztosan meg is szünteti.

 • comment-avatar
  B. Andrea 2 év

  Édesanyámnál vékonyrost neuropátiát állapítottak meg. A vastagrostnál nem találtak semmit. Gabagamma 600mg tablettát szed, napi 3×1-et. Nem cukorbeteg, nem iszik alkoholt. Tornát és a gyógyszer szedését javasolták, és további vékony rost vizsgálatra küldik. Gyógyszeres fájdalomcsillapító, amit eddig próbált nem használt. Érdeklődnék, hogy a fájdalmai (erős égő érzés a lábaiban) csökkentésére segítség lehet e a TENS vagy esetleg a mikroáramú készülék. Válaszát köszönöm.

 • comment-avatar

  A neuropátia az érzőidegek elhalását jelenti. Jelenleg nincs érdemi gyógymódja. A tünetek csökkentésében a TENS, a mikroáramú kezelések, pulzáló mágneses mező és lágylézer kezelések jöhetnek szóba. Ezek mindegyike segítheti a regenerációt, de nem garantált, hogy javulás érhető el velük.

 • comment-avatar
  Anna 2 év

  Köszönöm a gyors válaszát, aktuális lehet. Olvastam a lágylézerről is az oldalon. Az is megfelelő erre a problémára?

  Anna

 • comment-avatar

  A neuropátia tüneteinek enyhítésére olyan TENS készülék megfelelő, amely rendelkezik modulált TENS programmal. Például Dolito, Myolito, MyoBravo, Elite. Tüneti terápiát biztosítanak, azaz egy időre csökkentik vagy megszüntetik a kellemetlenséget, de magát a neuropátiát nem javítják.

 • comment-avatar
  Anna 2 év

  Köszönöm válaszát.A jó lehet e neki kérdésem az Ön készülékeire irányult:) elsősorban , amit akkor úgy ítélt meg, hogy jó a neuropatikus vállproblémára. Melyik készüléket válasszam(?)
  Köszönjük.
  Anna

 • comment-avatar

  A Bemer elsősorban a vérkeringés javításán keresztül hat. Jó lehet a neuropátiás panaszokra, az ízületek állapotát biztosan javítja.
  Az izmokra azonban minimális a hatása. Bemerrel nem lehet megszüntetni az izommerevséget, izomerő elvesztést, az izomgörcsöket, izomeredetű fájdalmakat. Erre izomstimulátor való.

 • comment-avatar
  Z.V. Anna 2 év

  Nagymamámnak vállfájása van (ugye) 10mp altalában naponta többször de éjjel leginkább. Kezelt, tehát nem kezeletlen cukorbeteg, erre a néha eleg erős karfájdalmára szeretnénk megoldást. Ugye változó időjárás lfüggő is. Más problémája nincsen. Néha a keze is fáj, gondolom ugyanez a neuropátia lehet a gond.
  Ez is jó lehet a neuropátiás karfájásra? minden megoldás érdekel.
  Vettem neki bemer magnesmatracot(nem volt olcso) nagyon jó egyébként sőt kitűnő izületekr, de nem feltétlenül a váll fájásra.

  Jó lehet ez neki.
  Válaszát előre megköszönve,

  Anna

 • comment-avatar

  Az előbb átküldtem egy linket, ahol termékeket lát és árakat is. Ha kattintana megtudná.
  Ez nem bolt, hanem tájékoztató blog.

 • comment-avatar
  Kissné Bagi Zsuzsanna 2 év

  Az árát még most sem tudom! Kérem válaszoljon hogy amihez zokni van mennyibe kerül! Súlyos idegkárosodás van a lábamba

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Kissné Bagi Zsuzsanna 2 év

  Engem érdekelne! Megtudhatom az árát?