Post-COVID szindróma - Dr. Zátrok Zsolt blog

Post-COVID szindróma

avagy a COVID-19 (koronavírus) fertőzés hosszú távú hatásai

A COVID-19 vírus károsíthatja a tüdőt, a szívet és az agyat. Ha ez megtörténik, akkor a hosszú távú egészségügyi problémák kockázata is megnő. Ma már nyilvánvalóan látszik, hogy egyeseknél a betegség tünetei akár hónapokig is fennállhatnak még akkor is, ha maga a betegség szinte tünetmentesen zajlott le. Már nevet is kapott ez a tünetegyüttes: post-COVID vagy long-COVID szindrómaként hivatkoznak rá az orvosok. Nézzük, hogy miről van szó? 

A koronavírus betegségen (COVID-19) átesettek többsége néhány héten belül teljesen felépül. Az esetek egy részénél azonban – még azoknál is, akik a betegség enyhe változatán estek át – a kezdeti gyógyulás után a tünetek tartósan fennmaradnak. Ezeket az eseteket “lassan gyógyuló”-nak írják le, míg az állapotot post-COVID-19 szindrómának vagy “hosszú COVID-19-nek” nevezik.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a COVID esetek csupán 10%-a alakul át post-COVID-szindrómába. Más tanulmányok sokkal magasabb százalékos arányt mutatnak ki – egyesek szerint akár az esetek 70%-ánál is előfordulhatnak tartós tünetek.

Az idősebbek és a többféle krónikus betegségben szenvedők tapasztalják a legnagyobb valószínűséggel a COVID-19 elhúzódó tüneteit, de még a fiatal, egyébként egészséges emberek is érezhetik magukat rosszul a fertőzés után hetekig-hónapokig.

A leggyakoribb post-COVID jelek és tünetek

 • Fáradtság
 • Légszomj
 • Köhögés
 • Ízületi fájdalom
 • Mellkasi fájdalom

Egyéb tünetek lehetnek:

 • Izomfájdalom vagy fejfájás
 • Gyors vagy szapora szívverés
 • Szaglás vagy ízlelés elvesztése
 • “Agy-köd” – memória- és koncentráció zavara
 • Alvászavarok
 • Kiütések
 • Hajhullás

A COVID-19 károsíthat egyes szerveket

A COVID-19 elsősorban a tüdőt érintő betegség, de más szerveket is károsíthat, ami növelheti a hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát.

A COVID-19 által érintett szervek a következők lehetnek:

 • Szív. A COVID-19-ből való felépülés után hónapokkal végzett képalkotó vizsgálatok kimutatták a szívizom maradandó károsodását, még azoknál az embereknél is, akiknél a COVID-19 csak enyhe tüneteket okozott. Ez növelheti a jövőben a szívelégtelenség vagy más szívpanaszok kockázatát.
 • Tüdő. A COVID-19-hez gyakran társuló tüdőgyulladás típusa hosszú távú károsodást okozhat a tüdő apró léghólyagjaiban (alveolusok). A keletkező hegszövet hosszú távú légzési problémákhoz vezethet.
 • Agy. A COVID-19 még fiatal embereknél is okozhat agyvérzést, rohamokat és Guillain-Barre-szindrómát – egy olyan állapotot, amely átmeneti bénulást okoz. A COVID-19 növelheti a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is.

Vérrög képződés és érproblémák

A COVID-19 hatására a vérsejtek nagyobb valószínűséggel “csomósodhatnak össze” és képezhetnek vérrögöket. Míg a nagy méretű vérrögök szívrohamot és agyvérzést okozhatnak, a COVID-19 által okozott szívkárosodások nagy része feltehetően a szívizomban lévő apró ereket (kapillárisokat) elzáró, nagyon kicsi vérrögökből ered.

A vérrögök által érintett egyéb testrészek közé tartozik a tüdő, a lábak, a máj és a vesék. A COVID-19 gyengítheti az ereket és szivárgást okozhat, ami hozzájárulhat a máj és a vesék potenciálisan hosszú távú problémáihoz.

Hangulati problémák és fáradtság

A COVID-19 súlyos tünetei esetén gyakran van szükség kórházi intenzív osztályos kezelésre, ami során például a légzést lélegeztetőgéppel segítik. Aki ilyen állapoton és kezelésen esett át, akkor később nagyobb valószínűséggel alakulhat ki poszttraumás stressz szindróma, depresszió és szorongás.

Mivel nehéz megjósolni az új COVID-19 vírus hosszú távú kimenetelét, a tudósok a rokon vírusok, például a súlyos akut légzőszervi szindrómát (SARS) okozó vírus hosszú távú hatásait vizsgálják.

Sokan, akik felépültek a SARS-ból, krónikus fáradtság szindrómát kaptak, egy olyan összetett betegséget, amelyet extrém fáradtság jellemez, amely a fizikai vagy szellemi aktivitás hatására súlyosbodik, de pihenéssel sem javul. Ugyanez igaz lehet azokra is, akik post-COVID-et kaptak.

A COVID-19 számos hosszú távú hatása még ismeretlen

Még sok mindent nem tudni arról, hogy a COVID-19 hosszú távon hogyan hat az emberekre. A kutatók azonban azt javasolják a kezelőorvosoknak, hogy a COVID-19-en átesett betegeiket szorosan kövessék, rendszeresen ellenőrizzék az említett szervek működését.

A kórházaknak -ahogy azt a Heim Pál Kórház már megtette- itt az ideje speciális részleges létrehozására, hogy segítséget tudjanak nyújtani a post-COVID tünetekkel vagy kapcsolódó betegségekkel küzdőknek.

Fontos tudni azt is, hogy a COVID-19-et kapott emberek többsége gyorsan felépül. Nem látható előre, kinél fog a COVID-19 hosszan tartó problémákhoz vezetni. Ez azonban még fontosabbá teszi, hogy a vírus “elkapását” egyéni óvintézkedések betartásával csökkentsd. A maszk viselése, a tömeg elkerülése és a kéz tisztán tartása alapvető.

Olvasd el a post-COVID szindróma kezelési elveiről szóló írásom.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)