Létezik-e gyógymód a sarkantyú fájdalom megszüntetésére? A válasz itt sem egyszerű. Egyrészt egyetlen betegségre sem létezik garantáltan sikeres kezelés, másrészt a sarokcsont fájdalom csak a kialakulása utáni viszonylag rövid időszakban gyógyítható a teljes siker reményében. Ha már sarkantyú kimutatható, azaz felesleges csont látszik a röntgenen, akkor lényegesen kisebb a maradéktalan gyógyulás esélye.   

Sarkantyú tünetei

Készítettem egy ábrát, ami segít megérteni a talpi sarkantyút. A kép bal felén egészséges sarokcsont röntgenképét láthatod, ahol a csont körvonalai szépen követhetők, éles szélűek. A jobb oldalon egy másik, a sarkantyú okozta sarokcsont kinövést látsz. Kék színű vonalak mutatnak a talpi-szalagok, illetve az Achilles-ín tapadási pontjaira. Ezeken a pontokon „nem odavaló” csont látható a sarokcsonton.

sarkanytú sarokcsont kinövés csontkinövés

Ilyen csontfelrakódás (sarkantyú) csak hónapok, esetleg évek alatt képes kialakulni. A kezeletlen, állandó gyulladás „váladékokat” termel, ami lassan lerakódik. Kicsit olyan, mint a cseppkő képződés, minden vízcseppel nő egy picit. Így „épít” a gyulladás is minden egyes napon egy kevés felesleges csontot.

Esélyt ad a sarkantyú kialakulásnak, ha fáj ugyan a sarkad, talpad, de hónapokig nem teszel ellene semmit. Megvárod, míg lépni se tudsz és csak akkor mész orvoshoz.

Ekkor többnyire késő.

Mit lehet tenni abban az esetben ha még nincs plusz csont?

Amint sarokfájdalmad megjelenik, azonnal menj orvoshoz! Gyógyszert (gyulladáscsökkentőt és esetleg injekcióban szteroidot), továbbá fizikoterápiát fog javasolni.

Emellett neked is vannak lehetőségeid a gyógyulásod érdekében:

 • csökkentsd a kemény talajon járást, a futóedzéseket, hagyj ki néhány focit, edzést, stb.
 • csökkentsd a túlsúlyod (ha van plusz).
 • cseréld le a rosszul kialakított cipőd megfelelő lábbeli viselésére
 • használj talpbetétet és szilikon sarok-alátétet
 • alkalmaz felváltva hideg és melegterápiát (jegeld a fájdalmas pontot 10-15 percig, majd melegítsd fel).
 • használj bemelegítő (vérbőséget okozó) krémet a fájó pontnál – ez javítja a vérkeringést

Terápiás ultrahang

Kezeld terápiás ultrahanggal másnaponta, esetleg naponta 1x. Megfelelő készülék: M-Sonic 950 vagy SonoStim 1032

M-Sonic 950 terápiás ultrahang

 • Ultrahang frekvencia: 1.0MHzM-Sonic 950 terápiás ultrahang készülék
 • Kezelőfej területe: 4.0cm²
 • Teljesítmény: 1.6W/cm2
 • Max. teljesítmény: 6.4 W (folyamatos üzemmódban)
 • Ciklusidő:  L (5%), M (50%), H (100%)
 • Hullámforma: Pulzáló, Folyamatos

Lágylézer 

Használj lágylézert. A 808 nm-es hullámhosszú lézersugarat kibocsátó készülékek a legalkalmasabbak (pl. B-Cure Laser, Personal Laser L400).

B-Cure Classic lágylézer

 • 1. lézer teljesítmény osztályB-Cure Laser Classic lágylézer készülék
 • 808 nanométeres lézersugár
 • PW (pulzáló) lézer
 • 250mW teljesítmény
 • 6 perc / 5 Joule

Personal Laser L400 lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztálypersonal laser L400 lágylézer készülék 808nm lézer
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 400 mW teljesítmény
 • 12.5 mp / 5 Joule

Mikroáram

Amikroáram gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő, ha teheted alkalmazd napi rendszerességgel (pl. Genesy 300 Pro, Premium 400)

Mágnesterápia

Kezelhetsz mágnesterápiás készülékkel (pl. Magnum L vagy XL)

E módszerek mindegyike a tested saját gyógyító folyamatait segíti, így a gyulladás megszüntetését célozza. Minél többfélét alkalmazol, annál jobb eredményt érhetsz el.

Olyan ez, mint az evőeszközök. Ha csak egy villát kapsz a többfogásos ebédhez, akkor a rizst könnyen eszed, de a levessel és a sültek feldarabolásával is nehezen boldogulsz. Egy „rendes étteremben” az ebédhez biztosan kapsz kanalat, kést és villát is.

Az említett gyógymódok mindegyike másképp támogatja a gyógyulásod. Lehet, hogy az egyik módszer önmagában neked nem segít, de együtt egy másikkal már igen. „Kísérletezned kell”, hogy megtaláld, melyik módszer vagy melyek kombinációja a leghatékonyabb számodra.

A kezelések célja a gyulladás megszüntetése, mert ha nincs gyulladás, sarkantyú sem fog kialakulni.

Mit lehet tenni, ha már van sarkantyú?

Ha van már sarkantyúd, akkor is a fentiek szerint kezelj, a fájdalmakat és a gyulladást ilyenkor is megszüntetheted. Akár évekig panaszmentessé válhatsz. Nagy azonban annak az esélye, hogy a panaszok idővel visszatérnek vagy nem szűnnek meg, csak mérséklődnek.

Nem létezik olyan gyógyszer, krém, fizikoterápiás kezelés, ami „eltünteti” a feleslegesen képződött csontot. Még a besugarazás és a lökésterápia sem! A meglévő „csontcsőr” minden lépésnél “piszkálja” a felette levő inat, szalagot, így fenntartja a gyulladást és fájdalmat.

Olyan ez, mint amikor egy tüske kiszúrja a kerékpárgumid. Ha a tüskét nem húzod ki, akkor hiába pumpálod fel újra és újra a gumit, az mindig leereszt. Azaz ki kell húznod a tüskét, a lyukat befoltozni vagy a belsőt kicserélni és ezután már nem fog leereszteni.

A műtét azonban kockázatos. Az orvos helyesen jár el, ha előtte kipróbál minden kezelést és azok kombinációit és műtétet csak akkor javasol, ha a hagyományos módszerek nem hoztak eredményt. Ezért van az,  hogy akár egy-másfél évig is „hagynak szenvedni”, mire műtétet javasolnak.

A műtét során a sebész „levési” a felesleges és gyulladást fenntartó csontot. Ez azonban nem egyszerű műtét, mert először le kell választani a csontról az inak tapadását, hogy hozzá lehessen férni. Majd a szalagot vissza kell rögzíteni a csontra. 2-3 hétig semmilyen módon nem terhelheted a lábad. Ha véletlenül rálépsz és kiszakad a még nem visszarögzült ín, akkor súlyos szövődményekhez vezethet. A lábadozásod hónapokig tarthat.

Mivel nincs mindenkire ható csodagyógymód, így esetedben is meg kell keresni a tartós fájdalommentességet eredményező kezelést vagy kezeléseket. Van, akiknek még a műtét ellenére sem csökkentek a panaszaik. Mások meg egyetlen kezeléstípus alkalmazása után évekig panaszmentesek. Hiszen mindannyian különbözőek vagyunk.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. A kérdésében megjelölt eszköz nem lágylézer! Ez egy fényterápiás wellness eszköz, egy LED lámpa. Szépségápolási célokra javasolnak ilyeneket.
  Sarkantyú esetén olyan, mint a gyerek műanyag barkácskészletével házépítésre vállalkozni.
  Akármennyit használhatja, nem lesz hatással a sarkantyújára.
  Lásd még ezt a cikkem.

 2. A sarkantyú okozta fájdalom leküzdésére használom az egyik lágylézer készüléket.
  A típusa: Ortholumm , Medical lighting device ML5/1
  Tudna e segíteni, hogy ennél a konkrét készüléknél mennyi a túl kicsi és mennyi a túl sok kezelés. Egyszeri kezelés hossza illetve egy a heti gyakorisága gondolok. 
  Előre is köszönöm készséges fáradozását.
  Szívélyes üdvözlettel: Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük