Sóterápiás kezelések összehasonlítása - Dr. Zátrok Zsolt blog

Sóterápiás kezelések összehasonlítása

A sóterápiás kezelések jótékony hatásai jól ismertek és dokumentáltak. A speleoterápia (a görög speleos=barlang szóból) avagy barlangterápia a földalatti sóbányák sókristályokban gazdag levegőjét használja legúti betegségek kezelésére. Az eljárást a korai 19. század óta alkalmazzák Európa régi sóbányáiban.

A 19. század közepén egy lengyel orvos, Felix Botchkowski észrevette, hogy a sóbányákban dolgozó munkások között alig fordul elő légúti betegség (miközben épp ellenkezője történik például a szénbányászok esetén). 1843-ban könyvet írt a magas sótartalmú levegő jótékony hatásairól. Tanítványa, M. Poljakowski megalapította a még ma is üzemelő velickói fürdőt Krakkó mellett, ahol sóterápiás kezeléseket biztosítanak. Napjainkban számos só-szanatórium üzemel Európa területén (Ausztriában, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, illetve további országokban).

A speleoterápia ma hatékony és klinikailag alátámasztott kezelésként ismert – ide kattintva olvashatsz arról, hogy milyen hatást várhatsz tőle.

A barlangterápia hátránya, hogy keveseknek van elérhető közelségben. A kedvező hatások csak kúraszerű alkalmazás (egymás követő napokon hosszabb időt kell eltölteni a sóban dús levegőn) esetén érvényesülnek. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy odautazzanak és heteket töltsenek el egy sóbarlangban.

Ezért próbálkoznak olyan módszerekkel, amelyek elérhetővé és olcsóbbá teszik a sóterápia élvezetét. Nézzük át a legismertebbeket.

Mesterséges sószobák, másnéven halokamrák

Sószoba stóterápia lehetőségei A modern sókamrákban egy készülék, a halogenerátor állítja elő a finom (5 mikron alatti) sókristályokat és ezt fújja a kamrába. Itt a sókamrák falait borító kősó inkább csak dekoráció, alig járul hozzá az egészségügyi hatáshoz.

A halogenerátor nélküli sószobák fala egyszerűen sótéglákkal fedett. Az ilyen halokamrákban alacsonyabb a levegő kősókoncentrációja, mint halogenerátorosakban, mert a sókristályok “nem ugranak ki maguktól a sótéglából”. Ez azt jelenti, hogy a sótéglás szobákban jóval több időt kellene tölteni, mint halogenerátorosban.

Átlagos óradíj a sószobában 1-2 ezer forint – egy főre. Az első észlelhető hatásig minimum 10-15 óra kell a sós levegőn. Minél nagyobb a kihagyás, annál kisebb a hatás is. Lehetőleg egymás követő napokon menj és ne havonta egyszer. A havi egyszeri szószobázást az egészségedre hatástalannak tartom.

blank

Előnyök (igazi halokamra):

 • Könnyen használható
 • Rövid, de intenzív terápia
 • Professzionálisan irányított, hatásos kezelés
 • Bizonyos kamrák helyet adnak testmozgás végzésére, amely segíti a sókristályok mélyebbre hatolását a légutakban.

Hátrányok:

 • Drága. 1 000-3 000 Ft/ kezelés, illetve a jótékony hatás kiváltásához átlagosan 6-12 kezelés szükséges.
 • Ehhez hozzájönnek még az utazási költségek a legközelebbi halokamrához
 • A halokamrát majdnem biztosan meg kell osztanod másokkal.
 • Ha passzív sókamrába mész, ami “csak” sótéglákat tartalmaz, akkor a hatás lényegesen alacsonyabb.

Sóinhalátor vagy sópipa

keramia sopipaHordozható, tenyérben elférő, kősóval töltött műanyag (esetleg kerámia) készülékek. A készülék felrázásának hatására “töredeznek le  belőle” apró sódarabok. Ezek mérete elég nagy és ezért nem tudnak a tüdő mélyébe jutni. Csak a felső légutak kezelésére alkalmas.

Előnyök:

 • Kicsi és hordozható készülékek
 • Olcsó, ára néhány ezer forint.

Hátrányok:

 • Sókristályai 8 mikronnál nagyobbak. Ezért nem jutnak le a légutakba, már a garatban megtapadnak. A szájüreg, garat és esetleg a melléküregek gyulladásaiban hatékonyak.
 • Akut és krónikus légúti betegség kezeléséhez nem megfelelő.
 • A légzéstechnika miatt nehezen használható 5 év feletti gyermekek és néhány felnőtt számára
 • Sóérzékenyek számára túl magas lehet a sókoncentráció, ha minden belélegzés előtt felrázzák a készüléket. Ez legfőképp a keramiás sóinhalátorra érvényes, amelyek sok sókristályt generálnak felrázás hatására.

Sólámpák

sólámpaSókristályból készített lámpák. A belsejükben levő izzó hőjének hatására “szakadnak” ki belőle a sókristályok. Ha folyamatosan világít, és néhány centiméterre fekszel tőle néhány órát naponta, akkor lehet valami hatása. Ha csak ott van a szobában és néhány naponta bekapcsolod pár percre, akkor nulla hatása lesz az egészségedre. Inkább meditációhoz, kellemes hangulat létrehozásához javaslom, mint egészségügyi céllal.

Előnyök:

 • Esztétikus, fényt és hangulatot is biztosít, jó benyomást kelt az embereken
 • Folyamatos “melegen tartás” esetén újratöltés nélkül is kibocsát némi sókristályt

Hátrányok:

 • Nem biztosít elegendő sókristályt az érdemi egészségügyi hatáshoz.

Salin, Salin Plus, Salin S2, Rosalina készülékek

Salin készülékE sóterápiás készülékcsalád kisebb (Salin és Rosalina) és nagyobb (Salin Plus) méretű készülékeket tartalmaz. Belsejükben egy sóval átitatott filter található. A mögötte levő apró ventillátor ebből “fújja” ki a sókristályokat a szobalevegőbe. A gyártói adatok szerint az első napon 0.2 gramm/nap sómennyiség jut a levegőbe, a további 10 napon már csak 0.1g/nap. A kibocsátott sómennyiség csökkenésével a terápiás hatás is zuhan.

Hogy értsd, miért történik mindez, végezz egy egyszerű kísérletet. Ne a szobában, hanem az erkélyen csináld! Tegyél egy kávéskanálnyi sót a nyitott tenyeredbe és fújj rá egyszer. Elég sok só fog távozni. Fújj rá mégegyszer! Alig maradt a tenyereden. Kicsit sarkítva a dolgot, így működik a sóbetét.

A gyártó 5 havonta javasolja a filter cseréjét, azaz szerintük évente 2 és fél plusz filtert kell venned. Nos… az egyébként olcsó készülék itt mutatja meg a “foga fehérjét”. A sóbetétet már meglehetősen borsos áron “mérik” és ha tényleg hatást akarsz, akkor sokat kell költened a betétcserére.

FIGYELEM! A Salin S2 készüléket sóterápiás készüléknek hívják és ekként hirdetik. De semmi köze a sóterápiához! Ez egyszerűen egy légtisztító készülék, ami beszívja a szoba levegőjét és egy sós filteren keresztül fújja ki. Nincs aktív sókibocsátása, így légúti tünetek kezelésében a hatása messze elmarad a sós levegőt aktívan előállító és kibocsátó készülékektől.

Előnyök: 

 • Alkalmasak otthoni használatra, aktív felhasználói beavatkozás nélkül működtethetők
 • Amíg van só a filterben, addig orvosilag igazolt hatású, nincs ismert mellékhatása
 • Alkalmas krónikus légúti betegségek kiegészítő kezelésére, a fellángolások megelőzésére
 • Órákon át tartó kezelést is lehetőve tesz.
 • A Salin/Rosalina készülékek ára kedvező, legtöbbször 13-19 ezer forint között mozog.

Hátrányok:

 • A Salin Plus ára már közelíti a 30 ezret.
 • A sófiltert a gyár szerint 5 havonta kell cserélni, azaz évente 2 és fél filter fogy.
 • A Salin/Rosalina filtere 4500 ft, azaz az készüléken felül még évente számolj 10 ezer forintot a betétre – már ha hatást is szeretnél.
 • A Salin Plus-é 9 ezer, azaz a készüléken felül még évente 22 ezerrel számolj.
 • A készülék által kifújt levegő sókoncentrációja nem egyenletes. Az első napokban magas a sókoncentráció, majd 1-2 nap után már megfelződik és folyamatosan csökken. Minél tovább használod, annál kevesebb sókristályt juttat a levegőbe. A sókoncentrációval a terápiás hatás is zuhan.
 • A sófilter érzékeny a páratartalomra. Nedvesség hatására a sókristályok összetapadnak és ezt már nem tudja kifújni a készülék. Mivel a filter állapota nem ellenőrizhető, így nem tudod, hogy kezelsz-e vagy csak “zümmög” a készülék.
 • Ventillátora kissé zajos.

SaltDome sóterápiás készülék

SaltDom ultrahangos sóterápiás készülékA SaltDome sóterápiás készülék otthoni használatra készült. Más elven dolgozik, mint az eddig említett készülékek, leginkább a profi halokamrákra hasonlít a működése. A sóoldaltból ultrahangos porlasztó készíti a sópárát, amiben a sórészecskék 5 mikronnál kisebb méretűek. Egészen a tüdő legmélyére is eljutnak.

NINCS SÓBETÉT, amit cserélgetned kell! Természetes és adalékmentes kősóval használhatod.

A készülék tartályába vizet kell tölteni, ebben kell feloldani a javaslatban levő sómennyiséget. Adagolókanál jár a géphez! Bár kevésnek tűnhet a mennyiség, de nem kell több a gyógyító hatáshoz!

Ventillátora szinte hangtalan, csak a nagyon éberen alvókat zavarja meg. Egyenletes sókoncentrációt biztosít mindaddig, amíg a sóoldat ki nem fogy. Ekkor leáll és újratöltheted.

Ideális az éjszakai, alvás közbeni használatra. Beállítható 1-3-6 órás vagy akár folyamatos működés. A páraszintet nem befolyásolja, a só nem rakódik le a bútorokon, nem károsítja az elektromos készülékeket.

Előnyök:
 • Kiváló megelőzésre (nátha, influenza, asztmás roham, légúti allergia, stb. esetén)
 • Az orvosi terápia kiegészítésére használhatod COPD, tüdőgyulladás, asztma, cisztás fibrózis, stb esetén
 • Nincs sóbetét! Természetes, adalékmentes kősóval működtetheted, amiből fél kg több évre elegendő!
 • Biztonságosan használhatják csecsemők, gyerekek, felnőttek, idősek, sőt a házikedvencek is
 • Akár 6 órás éjszakai működés.
 • Állandó sókoncentrációt biztosít, nincs koncentráció ingadozás vagy csökkenenés!
Hátrányok:
 • Folyékony sóoldat miatt némiképp körülményesebb a kezelése.
 • Rendszeres újratöltést igényel, egy tartállyal -használattól függően- 5-7 napig működik.
 • Időnként tisztítani kell a tartályt.

Összegzés

Sóbarlangba, sószobába lehetőleg kúraszerűen, egymást követően 10-15 alkalommal kell menni. Ennek van érdemi hatása az egészségre. Egy főre egy kúra 10-15 ezer forint is lehet, egy családnak ez már 50-60, plusz az oda-vissza utazás. Egy családi kúra árából több sóterápiás készüléket is beszerezhet. Ráadásul a saját készüléket akkor használod, amikor akarod és a használati időd sincs megkötve.

A sópipa hasznos lehet néhány esetben, de megelőzésre nem alkalmas. Hátránya a nagy sórészecskeméret, továbbá csak néhány légvétel erejéig használható. Nem életszerű az, hogy valaki órákig a sópipával a kezében ücsörögjön. A használati javaslat szerint 15-60 percig kellene “pipázni”. A sópipát inkább garat, szájüreg, melléküreg gyulladás, COPD esetén érdemes használni, az orvosi terápiát kiegészítő kezelésre.

A sólámpa szép lakásdísz lehet, de alig több ennél. Ha folyamatosan világít (melegszik) és 1 méteres távolságon belül tartózkodsz pár órát, akkor a nullánál némiképp több a hatása. De akkor jársz el helyesen, ha a sólámpától nem vársz érdemi hatást az egészséged szempontjából.

A Salin és Salin Plus készülékek ellene szól az üzleti modell, amiben értékesítik. A készülék megvétel még alacsonynak tűnik, azonban a sóbetétet 5 havonta cserélni kell. Ennek éves költsége magasabb, mint a készülék megvételi ára. Ha tehát hatást szeretnél ezektől a készülékektől, akkor rendszeresen kel betétet vásárolnod. Aranyáron.

A technológia gyengéje, hogy nem egyenletes a kibocsátott sókoncentráció. A friss filter kezdetben magas koncentrációt biztosít, ami gyorsan zuhan. Oda a terápiás hatás.

Külön említem a Salin S2 légtisztító készüléket. Ezt sok webáruház sóterápiás készülékként árusítja, ami közelít a vevő becsapása szinthez (mert ez egy sima légtisztító, gyógyhatás nélkül). Ilyet ne vegyél, ha léguti tüneteid, allergiád van.

SaltDome sóterápiás készülék egyenletes sókibocsátást biztosít. Egy tartálynyi sóoldalthoz egy csapott adagolókanálnyi só kell. Nincs sóbetéte, így nincsenek további “lehúzó tételek”. Természetes, adalékmentes kősóval -pl. hiumalájai vagy parajdi- üzemeltetheted.

Az egyenletes sókibocsátás és tartós vagy akár folyamatos működés miatt nagyszerű az éjszakai, alvás közbeni használatra.

Ideális nátha, influenza, légúti allergia, asztmás roham megelőzésre. Krónikus betegségekben, így COPD, tüdőgyulladás, asztmás és allergiás roham, cisztás fibrózis, stb esetén hasznos kiegészítője az orvosi terápiának.

Véleményem

Ha úgy döntesz, hogy élvezni akarod a sóterápia kedvező hatásait, akkor véleményem szerint a SaltDome sóterápiás készülék a legjobb választás, mert

 • működése csendes, nem zavarja a nyugodt alvást
 • egyenletes sómennyiséget biztosít a levegőben (ami a terápiás hatás szempontjából igen fontos)
 • ideális megelőzésre
 • segíti a betegségkezelést
 • nincsenek rejtett költségek, nincs cserélendő drága sóbetét
 • üzemeltetése hosszú távon olcsó és egyszerű
Mindent egyben a sóterápiáról

Szeretnél mindent megtudni a sóterápiáról, a sós levegő kedvező hatásairól, az otthoni alkalmazásáról és arról, hogy mely betegségek megelőzésére vagy kezelésére alkalmazhatod? Ha igen, akkor add meg a mail címed és nyomj “OK”-t. A részletes tájékoztatót perceken belül olvashatod. Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Készítettem egy filmet a sóterápiáról és alkalmazásáról. Nyomd meg a lejátszás gombot és nézd meg most!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (17)
 • comment-avatar

  Az információim szerint átmenetileg nem kapható. Várhatóan néhány hét múlva kapnak új szállítmányt.

 • comment-avatar
  Gabus 7 hónap

  Hol lehet a Saltair Domot megvásárólni vagy az uv változatát.

 • comment-avatar

  A neten keressen rá.

 • comment-avatar
  hohner 7 hónap

  Udvozlom! Hol lehet ilyen gepet (Saltair UV) rendelni, vagy ehhez hasonlot?

 • comment-avatar
  Z.Lajosné 10 hónap

  Köszönöm szépen a válaszát Doktor Úr! Felkeresem a szakszervizet. Üdvözlettel Zné

 • comment-avatar

  A műszaki eszközök elhasználódnak és meghibásodhatnak (ugyanúgy, ahogy az emberi test is megbetegszik). Az ezzel kapcsolatos problémákat a szakszerviz szokta megoldani. Keresse fel a készülékével a szervizt, ahol megoldják a problémáját. A Saltairben egy apró ventillátor van, hosszú használat során a sópárából só rakódhat le rajta, ami miatt dörzsölődik, egyre erősebb hangot ad. A ventillátor cseréje 1-2 ezer forint lehet.

 • comment-avatar
  Z.Lajosnè 10 hónap

  2 éve hasznàlom a Saltair sóterápiàs kèszülèket, sokàig meg is voltam elégedve vele. Sajnos megvàltozott, felerősödött a hangja, nem igazán lehet aludni tőle. Szeretnèm megkérdezni, mi lehet ennek az oka? A baràtaim is sajnos ugyanigy jàrtak vele. Előre is köszönöm szìves vàlaszàt, segìtsègèt. Tisutelettel ZLajosnè

 • comment-avatar

  Tudta, hogy a nap egy nukleáris reaktor? Hogy a kozmoszból folyamatosan erős radioaktív sugárzás éri a földet? A sugárzás egy részét az ózonréteg kiszűri, de a többi folyamatosan bombázza a földet?
  Tudta, hogy minden növény, állat, ember kapja ezt a sugárzást? Tudja, hogy bármely növény vagy hús elfogyasztásával radioaktív anyagot (is) magához vesz?
  Természetesen ez a radioaktiv sugárzás is hozzájárul az öregedésünkhöz, a betegségekhez és végül halálunkhoz.
  De amíg a test regenerációs folyamatai legyűrik a kedvezőtlen hatásokat, addig Ön, én és emberek milliárdjai is életben vagyunk.
  Sok dezinformációs oldal van, ahol hetet-havat összehordanak a hiszékenyeknek számára, hogy legyen mitől parázni. Ne dőljön be minden hülyeségnek, hanem olvasson utána!
  Ilyen baromságnak tartom az orvosi tisztaságú sót is.

 • comment-avatar
  Romász Ádám 1 év

  Kedves Dr. Úr!

  Egy-két cikkben olvastam, hogy a készülékekhez inkább orvosi tisztaságú sót használjunk, mivel a himalájai és parajdi só egyéb anyagokat is tartalmazhat (akár radioaktív anyagot) ami az emberi szervezetre akár veszélyes lehet. Ebben kérném a véleményét.

 • comment-avatar

  Már nem rendelek a “hagyományos” értelmeben. Csak tanácsadással foglalkozok.

 • comment-avatar
  Páll Józsefné 2 év

  Hol rendel Ön Dr Úr.

 • comment-avatar

  A Libairator a sópárát “dörzsöléssel” állítja elő, azaz szárazon. Az egész készülék alig nagyobb mint egy gyufásdoboz. Ebből következik, hogy csak egy parányi ventillátor lehet benne, ami kifújja a levegőt. HA tehát messzebb van a készüléktől, mint fél-1 méter, akkor alig jut oda a sóból. Ez az egyik hátránya szerintem. A másik pedig, hogy a só egy idő után kifogy belőle (a gyártó szerint ez 3 év) és el kell dobnia a készüléket. A Saltair várható élettartamát 6 év, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi időre 1/4-del olcsóbb.
  A Libairator egyetlen szempontból lehet előnyös, ha autóban akarja használni, mert nincs benne víz, így ott is működtethető.

 • comment-avatar
  Helga Barti-Juhasz 2 év

  A LibAirator készülék ezekhez viszonyítva mennyire hatásos? Asztmás kisgyerek szobájában szeretném éjszaka használni.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  A sóterápia nem befolyásolja magát a tüdőfibrózist, hanem annak tüneteinek enyhítésében segít. Azaz a sóterápiától (ahogy sajnos ma semmilyen más terápiától sem) várhatja magának a fibrózisnak a javulását.
  A tünetek azonban enyhíthetők, azaz könnyebben oldódik, szakad fel a váladék, csökken a kínzó köhögés, kevesebb a felülfertőződés.
  Ezek együttesen sokat javítanak a közérzeten.
  Ahogy a cikkben is javasoltam, a Saltair készüléket tartom messze a leghatékonyabbnak, mert ezzel juttathatja a legtöbb sópárát a légutai mélyére.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  A sóterápia nem befolyásolja magát a tüdőfibrózist, hanem annak tüneteinek enyhítésében segít. Azaz a sóterápiától (ahogy sajnos ma semmilyen más terápiától sem) várhatja magának a fibrózisnak a javulását.
  A tünetek azonban enyhíthetők, azaz könnyebben oldódik, szakad fel a váladék, csökken a kínzó köhögés, kevesebb a felülfertőződés.
  Ezek együttesen sokat javítanak a közérzeten.

 • comment-avatar
  Gizimama 2 év

  Tüdőfibrózis meglétét hogyan befolyásolja a sóterápia! Ha késleltet, melyik a leghatásosabb? Köszönöm!

 • comment-avatar
  Gizimama 2 év

  Tüdőfibrózis meglétét hogyan befolyásolja a sóterápia!