Szénanátha - győzd le sóterápiás kezeléssel - Dr. Zátrok Zsolt blog

Szénanátha – győzd le sóterápiás kezeléssel

Tavasztól őszig az árokpartokon, a mezőgazdasági földeken, az elhanyagolt kertekben milliónyi gyomnövény borul virágba és kezdi ontani pollenjeit. Sokan érzékenyen reagálnak, ha ezekkel érintkeznek. Ez a szénanátha vagy más néven allergiás rhinitisz. Sokféle pollen kiválthatja, például a mogyoró, a nyárfa, a parlagfű vagy a vadkender is. Tünetei orrdugulás, szemviszketés, tüsszögés végeláthatatlanul.   

Az emberi test a kórokozók és külső ágensek ellen védelemmel rendelkezik, melyet immunrendszernek nevezünk. Feladata a szervezetbe került ártalmas anyagok semlegesítése. Amint egy “ellenséges” anyagot észlel, a védekező rendszer “riadót fúj” és megkezdi a betolakodó megsemmisítését vagy legalábbis inaktiválását. Akinél ez a védelmi rendszer hibásan működik és az allergénre a szükségesnél erőteljesebb védekezéssel reagál a teste, az “allergiás”. Kellemetlen tüneteket sorát tapasztalhatja meg, mint tüsszögés, köhögés, orrfolyás, torokviszketés, könnyezés. A nyálkahártya sápadt, duzzadt. Súlyosabb esetekben előfordulhat álmatlanság is, hiszen a tüsszögés, a köhögés és a viszketés teljesen ellehetetleníti az éjszakai pihenést.

A szénanátha tehát a szervezet védekező rendszerének túlműködése, melyet egyes anyagokkal való érintkezés vált ki. A szénanáthára való hajlam öröklődik. Genetikai állománytól függően más és más allergén válthatja ki a szénanáthát. Ez lehet növényi pollen, állati szőr, atka, penész és gombaspórák vagy akár a házipor is.

A szénanátha diagnózis felállítása bőr próba(Prick-teszt) és fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján történik.

A szénanátha típusai:

 • szezonális (a tünetek egy hónapnál rövidebb ideig állnak fenn)
 • perzisztáló (a tünetek egy hónapnál hosszabb ideig állnak fenn)

A szénanátha kezelése

Szerencsére vannak kifejezetten a szénanátha kezelésére szolgáló, tabletta vagy spray formában kapható gyógyszerek, az úgynevezett antihisztaminok. Ahelyett azonban, hogy segítenének a szervezetnek eltávolítani az allergéneket, az immunrendszer támadásra adott válaszát szabályozzák. Sajnos nem hivatottak arra, hogy megtanítsák a szervezetet az allergének helyes kezelésére. Tehát, amint a beteg abbahagyja az antihisztamin szedését, a szénanátha újra fellángol. A szénanátha megszüntetésének egyetlen módja, ha visszaállítjuk a szervezet allergénekkel szembeni védekezőképességét.

Ilyen kezelési mód a sóterápia. Egyszerre csökkenti a tünetek erősségét és növeli a szervezet allergénekkel szembeni ellenállóképességét.

A sóterápia

A sóterápia olyan kezelési módszer, amely sórészecskéket használ alapanyagként. A kezelés célja, hogy a mikroszkopikus sórészecskéket belélegezd.

Ezek a sókristályok a légutakat borító nyálkahártya felszínén tapadnak meg. Segítik a légutak tisztítását, semlegesítik az allergéneket, elpusztítják a kórokozókat. Csökkennek a tünetek. A kezelést még a tünetmentes időszakban kezdd el, így megelőzheted, hogy kialakuljanak a panaszok, de mindenképpen enyhébbek lesznek a szokásosnál. Megelőző sóterápia alkalmazásával csökkennek vagy teljesen elmaradnak allergiás rohamok.

A sóterápia védelmet képez az allergénekkel szemben. Minél hosszabban tartózkodsz a sópárában dús levegőn, annál erősebb a hatása. Ezért érdemes éjjel, az ágyad mellett működtetni a készüléket – ilyenkor hosszan egy helyben maradsz és tartós kezelésben részesülsz.

Az egyik leghatékonyabb eszköz a Saltair otthoni sóterápiás készülék. Nagyon egyszerűen alkalmazható.

Az ultrahangos porlasztással hoz létre  mikroszkopikus sórészecskéket, és egyenletes koncentrációban fújja ki, állandó sós levegőt hoz létre. Egy feltöltéssel 8-9 napig működik.

A leghatékonyabb, ha alvás közben az éjjeliszekrényeden tartod és működteted. Azaz alvás közben is kezelheted a szénanátha tüneteid, illetve megelőzheted a kialakulását.

Mindent egyben a sóterápiáról

Szeretnél mindent megtudni a sóterápiáról, a sós levegő kedvező hatásairól, az otthoni alkalmazásáról és arról, hogy mely betegségek megelőzésére vagy kezelésére alkalmazhatod? Ha igen, akkor add meg a mail címed és nyomj “OK”-t. A részletes tájékoztatót perceken belül olvashatod. Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Konkrétan melyik baktériumra gondol, ami sós lében, tápanyag hiányában is tenyészik, szaporodik? A készülékbe tisztított, minden szerves és szervetlen anyagtól megszabadított vizet töltött, ebbe még enyhe fertőtlenítő, kórokozóölő hatású sót tett.

  Ha a baktériumok elszaporodásától tart, akkor fokozza a készülékkel kapcsolatos higiéniát.
  Minden használat előtt töltsön friss sóoldatot a tartályba, annyit, ami egy éjszaka alatt elfogy. Így nem fog „állni” a víz.
  Használat után a maradékot öntse ki, öblítse át a tartályt, egy száraz ronggyal kívülről törölje szárazra. Magát a tartályt pedig nyitott állapotban (a nyílással lefelé) helyezze egy nedvszívó anyagra és hagyja megszáradni.
  Ha így jár el, semmi esélyt nem ad a kórokozók elszaporodásának.

 • comment-avatar

  Vásároltam egy Saltair készüléket és a tegnap be is üzemeltem, éjszaka használatban volt. Ioncserélt vizet öntöttem bele. A kérdésem az lenne, hogy a tartályban levő vízben egy hét alatt, amíg ki nem fogy, nem szaporodhatnak el baktériumok? Ha igen, akkor a párával ezek a levegőbe kerülhetnek és belélegezhetjük?