Sztrók maradványtünetek kezelése otthon

A sztrók egy rendkívül gyakori és súlyos állapot. A betegséggel foglalkozó orvosok világszervezete szerint élete során hatból egy embert sztroke fog érni. Ez a leggyakoribb halálozási okok egyike. Ha túléled, akkor súlyos maradványtünetekkel, bénulással, beszédzavarral, önellátási nehézséggel számolhatsz. Az egyetlen esélyt a hatékony rehabilitáció jelenti. Ez lassú folyamat, akár évek kellenek, mire egy elveszett funkciót “visszaszerzel”. A legnagyobb problémát épp az jelenti, ha korán elveszíted a motivációd és feladod a szüntelen gyakorlást. Van esély a javulásra még a legrosszabb helyzetből is!

A sztrók néhány perc alatt örökre megváltoztathatja az életminőséged. A fizikai képességeid egy része akár véglegesen elveszhet. Azt, hogy ezt elkerüld, a lehető leggyorsabban megfelelő kezelést, megfelelő terápiát kell kapnod és az életveszély elmúltával (akár a sztrók másnapján) el kell kezdened a rehabilitációt.

A sztrók következmények felszámolása igazából akkor veszi kezdetét, amikor a kórházból hazaadtak. A kórházban elhárították az életveszélyt, kaptál pár elektroterápiás kezelést, a gyógytornász is járt nálad és megtanított néhány gyakorlatot. Hazaküldenek, pedig kezed-lában nem mozog, nem tudsz beszélni, önállóan egy pohár vizet sem tudsz meginni, önmagad ellátni meg végképp.  A kórházi kezelések hatásából semmit sem érzel. A helyzet kilátástalannak tűnik.

Pedig nem az, csak tudnod kell pár dolgot!

Sztrók esetén az agyad egy bizonyos területe elpusztul és azok a funkciók, amikért ez a terület felelt, elvesznek. Az agyad azonban képes arra, hogy az elveszett funkciót egy másik területre “vigye át”. Ez jelenti a gyógyulás esélyét. Ha az ismételt gyakorlással segíted az agyat az “újratanulásában”, akkor van esélyed a gyógyulásra!

Ez azonban nem 10 napos, de mégcsak nem is 1-2 hónapos folyamat! Az agynak nagyjából 10 ezer ismétlésre van szüksége, hogy egy mozdulatot újratanuljon. Rengeteget kell gyakorolnod, enélkül nincs esélyed a javulásra. Akaraterővel csodát tehetsz magaddal. De ehhez akár 2-3 évre is szükséged lehet!

A sztrók következmények megszüntetésében többféle készülék alkalmazható! Alkalmazásukkal 15-20x nagyobb valószínűséggel tudod javítani az állapotod, mint nélkülük. Sztrók után hazakerülve szerezz be egy készüléket és otthon folytasd a rehabilitációd!

A sztrók következményei

A maradványtünetek attól függnek, hogy az agyad melyik területei érintettek, a súlyosságuk pedig attól, hogy mennyi ideig tartott a vérzés/vérellátási zavar és milyen erős volt. A következmény lehet testi fogyatékosság vagy kognitív zavar (az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a beszéd és nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok pl. tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás, önismeret, stb. károsodása).

Ezek néhány perc alatt kialakulnak és ha túléled az első órákat, akkor az egész további életed meghatározzák.

Mozgási képességek elvesztése

Ha a sztrók az agy mozgató területét érinti, akkor bénulás lehet a következmény. Ha a bal agyfélben történt, akkor a jobb oldali izmaid bénulnak, ha a jobb agyfélben, akkor a bal oldaliak. A bénulás lehet enyhe, súlyos esetben azonban hemiparézis (féloldali teljes bénulás) is bekövetkezhet. Az arc, kar és láb izmaid nem tudod mozgatni. Ennek oka, hogy a sztrók során az agyad egy területe elpusztult, így nem tudja elküldeni a mozgatási utasításokat az izmaidnak. A mozdulatod gyengévé, bizonytalanná, koordinálatlanná válik vagy egyáltalán nem tudod végrehajtani.

Ha az izom nem kap impulzusokat az agytól és nem húzódik össze rendszeresen, akkor gyorsan elveszíti az erejét és csökken az izomtömeg – ezt atrófiának hívják. Ha motivációt vesztve semmilyen módon nem próbálod mozgatni az izmokat, izomstimulációt sem alkalmazol, akkor nagyjából másfél-két év alatt az izmok kötőszövetes “kocsonyává” degradálódnak. Innen már nincs visszaút! Ezért nagyon fontos, hogy ne veszíts motivációt és szüntelenül próbálkozz, illetve használj izomstimulátort!

A szüntelen gyakorlás és funkcionális stimuláció eredménye, hogy az agyad egy másik területe “újratanulja” és átveszi az elveszett funkciót.

Koordinációs zavar

Egy mozdulat (pl. a pohár szájadhoz emelése vagy a székből álló helyzetbe emelkedés) végrehajtásához több izomcsoportod működésének kell koordináltan együttműködnie, ráadásul meghatározott sorrendben kell az izmoknak összehúzódni, hogy a kívánt mozdulat létrejöjjön.

A rehabilitáció egyik legfontosabb feladata, hogy az önellátáshoz szükséges legfontosabb tevékenységeket addig gyakoroltassa, míg azok hatékonyan alkalmazhatók.

Ebben a funkcionális izomstimulátorok segítenek! Tanulmányok szerint 15-20x nagyobb az esély a gyógyulásra, ha stimulátort használsz a sztrók rehabilitációban, mintha enélkül próbálkoznál.

Az úgynevezett biofeedback készülékek (például SineBravo) segítenek számodra abban, hogy a megfelelő mozgást hajtsd végre. Akkor is jelzik az izomnak küldött impulzust, amikor az izom összehúzódása szemmel nem látható. Egy ilyen készülék abban segít tehát, hogy motiváljon: igen, az izomhoz eljut az impulzus, de még gyenge. Addig kell ismételned, amíg egyre erősebbé válik – ez idővel a mozdulatot is létre fogja hozni.

Vannak ennél fejlettebb, úgynevezett ETS készülékek is, például a DuoBravo. Ezek az izom elektromos tevékenységét észlelve stimulációval “rásegítenek” az izomra. Így lényegesen gyorsítható és hatékonyabbá tehető a rehabilitáció.  melyek

A sztrók kezelésében ma a legmodernebb készülék a Stiwell Med 4. Rendkívüli precízen beállítható stimulációjával az elveszett izom koordináció újratanulását teszi lehetővé. Sajnos ennek a nagyszerű, különleges készülék ára nagyjából egy új Suzuki árával azonos.

Érzészavarok

Az érzékelési rendellenességek is gyakoriak az érintett területen. A rendszeres elektrostimuláció ezeket a problémákat is javíthatja.

Inkontinencia

Ha a húgyhólyag és a végbél zárásért felelős agyterületed sérül, akkor az a vizelet vagy széklet tartásának képtelenségét okozhatja. Ez az inkontinencia. A medencefenéki izmok elektroterápiával kezelhetők, erősíthetők, funkciójuk javítható. Erre akár a passzív izomstimuláció is megfelelő, de hatékonyabb, ha biofeedback vagy még inkább, ha ETS készüléket alkalmazod a medencefenék izmainak “újratanítására”.

Fájdalom

A fájdalom oka sokféle lehet. A mozdulatlanság miatti vér- és nyirokkeringési zavar, továbbá a testtartás megváltozása is ide vezethet. A központi idegrendszer sérülései neuropátiás fájdalmat is okozhatnak – bizarr és kellemetlen érzékelések keletkeznek. A TENS vagy MENS (mikroáram) közvetlenül az érző idegvégződésekre hatva enyhítheti a fájdalmat, míg az izomstimuláció a vérkeringés serkentése révén befolyásolja a fájdalom észlelést.

Fájdalmas váll (a vállízület részleges ficama)

Sztrók után gyakori, hogy a vállízületet stabilizáló izmok mozgás hiányában meggyengülnek és a felkarcsontot a saját súlya “egyszerűen kihúzza” a vállízületből. Ez borzasztóan erős fájdalmat okoz. A vállizmok erősítését izomstimulációval végezheted, mely megszünteti ezt a tünetet.

Fokozódó izommerevség

A sztrók után az izmok merevsége, az úgynevezett spaszticitás komoly probléma, mely miatt minden mozgatás, így a gyakorlás is akadályozott. A fokozott izomtónus oka, hogy az agy és a gerincvelő közötti koordináció sérül vagy megszűnik. A kar és kéz hajlított helyzetbe rögzül, nehezen nyitható ki a kéz (nehéz a fogás), a könyök kinyújtása lassú és fájdalmas. A térd hajlított, míg a lábfej inkább spiccel, ami a járás gyakorlását nehezíti. Sokszor a normál mozgás nem lehetséges és fájdalmas.

Az izomtónus megfelelő frekvenciájú izomstimulációval csökkenthető. Kiváló segítség a biofeedback is. Ebben az esetben annak megtanulására használhatod, hogyan lazítsd el az izmaid.

Kognitív rendellenességek

A figyelem, memória, koncentráció, motiváció, végrehajtó funkció (tervezés, fellépés, problémamegoldás), a térbeli látás, stb.  az elektroterápia és a biofeedback rendszeres használatával javulni fog. A készülékek által jelzett adatok, illetve a rásegítés hatására létrejövő izommozgások javítják a motivációt, elszánttá tesznek – ez a legfontosabb, hiszen sokezerszer kell ismételned, hogy visszatérjen egy elveszett funkció.

Egyensúlyzavar

Az elesések kockázatának csökkentése érdekében speciális egyensúlyi edzés ajánlott. Ezt a gyógytornász segítségével kell elkezdened. Majd a megtanult gyakorlatokat rengeteget ismételheted. A tornagyakorlatok során izomstimulátor is alkalmazható. Egyidejűleg a tornával. A stimuláció hatékonyabbá teszi az egyensúlyzavar kezelését.

Egyéb problémák

Nyelvi zavar (afázia) többféle lehet. Például beszédértési zavar, szótalálási nehézség, olvasási és írási problémák, akár a beszéd teljes elvesztése.

Beszéd zavarok a hangképzés, a hangerő, az artikuláció és beszéd-légzés koordinációban jelenhetnek meg.

Nyelési rendellenesség (dysphagia) következménye alultápláltság lehet. A félrenyelés miatt a nyál-folyadék-táplálék a légutakba juthatnak, ami a tüdőgyulladások kockázatát fokozza.

Látási rendellenesség lehet a kettőslátás, homályos látás, egyoldalúan csökkent látótér (hemianopia). Ezek a problémák maguktól is megszűnhetnek néhány hónap után, egyébként szemüveg vagy egyéb korrekciós megoldás lehet szükséges.

Hangulatzavarok közül leginkább a depresszió okoz problémát. Ha elveszíted a motivációd, csak ülsz-fekszel. Segítséggel elvégzed a gyakorlatokat, de magadtól semmit sem teszel. Amint már többször említettem, csak a szüntelen gyakorlás ad esélyt. Azaz a depresszió kezelése nagyon fontos. Az antidepresszánsok többsége azonban mellékhatásokat okoz. Az Alpha-Stim AID elektroterápiás készülék jelenti a megoldást, mely egyenértékű megoldás bármely gyógyszeres terápiával.

Tengernyi problémával szembesülhetsz tehát sztrók után. Soha ne feledd: gyakorlással és a korszerű eszközök alkalmazásával van remény a funkciók visszaszerzésére! Az agy képességei “határtalanok”. Meg lehet tanítani az agy egy másik területét, hogy átvegye az elveszett funkciót. Ez lassú folyamat, akár évekbe telhet. De megéri!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (4)
 • comment-avatar

  Tudomásom szerint Magyarországon jelenleg én vagyok az egyetlen, a készülékkel kapcsolatban hivatalos képzésen részt vett orvos. Ha a készüléket a MediMarket.hu-n vásárolja, akkor ahhoz “jár” a szakmai tanácsadásom, azaz segítek elsajátítani a megfelelő alkalmazást, nemcsak a családnak, hanem az önöket segítő gyógytornász-fizikoterapeuta számára is. Mivel a sztroke felépülés több hónap, de akár több év is lehet, így ez a támogatás jól jöhet. Persze a készüléket beszerezheti külföldről is, ez az Ön döntése.

 • comment-avatar
  Diána 2 év

  Koszonom a reszletes es kimerito valaszat, valamint javaslatat a 4 csatornas izomstimulatorokra. Ha megis ugy dontenek, hogy a Stiwell Med4 -et vasarolom meg, honnan erdemes rendelni. Koszonom!

 • comment-avatar

  Több kérdés, több válasz…
  A DuoBravo és a Stiwell közötti fő különbség, hogy a DuoBravo-val csak egyetlen izom kezelhető egyszerre, addig a Stiwell egyszerre akár négy izom, úgy, hogy azok stimulációját egymáshoz szinkronizálva késleltetni lehet.
  Másképpen magyarázva: ha egy pohár megfogását akarjuk megtanítani, ahhoz először nyitni kell a kezet (alkar feszítőizmok aktivációja), majd ráfogni (alkar hajlítók), majd emelni a kart (bicepsz) és megtartani szájnál a poharat (vállizmok). Ezek az izmok egymás után, kis késéssel aktiválódnak. A Stiwell készülékkel ez a teljes mozdulatsor programozható egyetlen kezelésbe. A DuoBravo-val egyenként kell az egyes izmokat kezelni (4x annyi idő). A Stiwell alkalmazásával a kezelési idő rövidebb, másrészt lényegesen hatékonyabb, mert “egyben” aktiválódik a teljes mozdulat.
  Édesanyja jelen helyzetében a Stiwell 4 mindazt biztosítja, amit a bénult izmok számára szükséges. De az ára meglehetősen “húzós”. Ennek oka, hogy egyedülálló tudású és hatékonyságú eszköz, amit alapvetően klinikáknak javasolnak, és nyugat-európai jövedelmekhez szabták az árát.

  A DuoBravo árban elérhetőbb, viszont a mostani, kezdeti fázisban nem megfelelő. Jelenleg az izmok rendszeres stimulálása, keringésük javítása, az izomsorvadás elkerülése, illetve a spasticitás (a fokozódó izommerevség) oldása szükséges. Bár a DuoBravo rendelkezik ilyen programokkal, de egyszerre csak egy izomcsoportot kezel. Édesanyja esetéban a bénulás nagy területet érint, így a DuoBravoval naponta több órányi idő kellene ezekre a kezelésekre. A jelenlegi fázisban egy jobb minőségű, 4 csatornás izomstimulátor (pl. Elite, Elite 150 vagy Genesy 300 Pro) szükséges. A DuoBravo néhány hét, esetleg néhány hónap múlva lehet esedékes, a mozgás újratanulásban segíthet majd.

 • comment-avatar
  Diána 2 év

  Edesnyam2 hete kapott stroke-ot. A beszedkozpont ugy nez ki, hogy mukodik, erhetoen beszel es mindent megert. A jobb oldalat tudja mozgatni, viszont a balt nem. Ugy nez ki, hogy hemiplegiaval allunk szemben. Az elso par napban a kezelo orvos eszlelt eletjelet a bal lababan.
  A DuoBravo segithetne-e a bal oldal (foleg also vegtag) mukodeseben?
  Ill mitol jobb a Stiwell Med4?