TENS elektróda felhelyezés

A TENS a fájdalomcsillapítás gyógyszer- és mellékhatásmentes módja. Bár a módszer nagyon egyszerű, de a kezelést “el lehet rontatni”. A TENS elektróda felhelyezés például jelentős szerepet játszik a fájdalomcsillapító hatás elérésében. Csak a megfelelő elektródapozíciók esetén alakul ki a kívánt hatás. Érdemes megismerned az alapszabályokat.

Kiknek ajánlott a TENS?

Azoknak ajánlott elsősorban, akiknek a fájdalmai mozgásszervi eredetűek, tehát ízületből vagy izomból származnak. Az ízületi betegségekre jellemző, hogy hosszú ideig tartanak tüneteik évekig, évtizedekig elkísérik az érintettet és gyógyszerekkel lehet csillapítani a fájdalmakat. Ilyen tartósan szedve azonban a gyógyszerek mellékhatásokhoz vezetnek.

A TENS kezelés arra jó, hogy kiváltsa a gyógyszereket vagy legalább csökkentse a szükséges gyógyszermennyiséget.

TENS elektróda felhelyezés alapjai

 • A TENS kezelés nagyon egyszerűen végrehajtható és teljesen veszélytelen eljárás. Természetesen nem árt ismerni az alapszabályokat, illetve, hogy milyen betegségek esetén nem alkalmazható a TENS készülék.
 • A TENS kezeléshez szükség van egy TENS készülékre, öntapadó elektródákra, melyeket a bőrre ragasztasz majd, és kábelre, amivel a készüléket és az elektródákat összekötöd. A TENS elektróda választásról itt olvashatsz.
 • Egyetlen TENS elektróda felhelyezése önmagában nem elegendő. Az elektródákat mindig párokban kell a bőrödre ragasztani. A stimuláló kábel két végével összekötött elektródák között fog az impulzus áramlani és csak így vált ki hatást.
 • A kezelés előtt tapogasd ki a legfájdalmasabb pontot és a fájdalom terjedési határait. Ezt a területet kell majd az elektródákkal körbevenned. Fontos tehát, hogy az elektródát nem a legfájdalmasabb pontra kell tenned, hanem úgy, hogy az két elektróda közé (félútra) kerüljön.
 • Ha a fájdalom kis kiterjedésű, elegendő lehet egyetlen elektródapár felragasztása. Nagyobb területű fájdalom esetén négy elektróda, hat vagy akár nyolc is felragasztható. Az a lényeg, hogy vedd körbe a fájdalmas területet.
 • Az elektródákat soha ne ragaszd egymásra! Mindig legyen közöttük legalább 2-3cm, azaz egy ujjnyi távolság.
 • Ne ragaszd az elektródát az ízületi hajlatba sem, ha a kezelés közben kicsit mozognod kell, akkor az elektróda le fog válni. Az ízülettől néhány cm-re már jó helyen lesz.

TENS program kiválasztása

 • Ha az elektródákkal körbevetted a fájdalmas területet, akkor nincs más dolgod, mint bekapcsolni a készüléket és kiválasztani a megfelelő TENS programot.
 • Többféle program létezik. Ezek mindegyike más és más, másra való, másképp alkalmazandó egy picit.
 • A készülékgyártók általában azonos megnevezéseket használnak ezekre a programokra. Úgymint hagyományos vagy magas frekvenciás TENS, endorfin vagy alacsony frekvenciájú TENS, Burst vagy Modulált TENS.
 • Ezekről a programokról, hogy melyiket mikor alkalmazd, melyiktől mit várhatsz itt olvashatsz bővebben.
Mindent egyben a fájdalomcsillapításról

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha a fájdalomcsillapításról, módszereiről (mint pl. a TENS vagy MENS kezelésekről), és kezelés gyakorlati végrehajtásáról szeretnél többet megtudni!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)