TENS elektróda felhelyezés

A TENS a fájdalomcsillapítás gyógyszer- és mellékhatásmentes módja. Bár a módszer nagyon egyszerű, de a kezelést “el lehet rontatni”. A TENS elektróda felhelyezés például jelentős szerepet játszik a fájdalomcsillapító hatás elérésében. Csak a megfelelő elektródapozíciók esetén alakul ki a kívánt hatás. Érdemes megismerned az alapszabályokat.

Kiknek ajánlott a TENS?

Azoknak ajánlott elsősorban, akiknek a fájdalmai mozgásszervi eredetűek, tehát ízületből vagy izomból származnak. Az ízületi betegségekre jellemző, hogy hosszú ideig tartanak tüneteik évekig, évtizedekig elkísérik az érintettet és gyógyszerekkel lehet csillapítani a fájdalmakat. Ilyen tartósan szedve azonban a gyógyszerek mellékhatásokhoz vezetnek.

A TENS kezelés arra jó, hogy kiváltsa a gyógyszereket vagy legalább csökkentse a szükséges gyógyszermennyiséget.

TENS elektróda felhelyezés alapjai

 • A TENS kezelés nagyon egyszerűen végrehajtható és teljesen veszélytelen eljárás. Természetesen nem árt ismerni az alapszabályokat, illetve, hogy milyen betegségek esetén nem alkalmazható a TENS készülék.
 • A TENS kezeléshez szükség van egy TENS készülékre, öntapadó elektródákra, melyeket a bőrre ragasztasz majd, és kábelre, amivel a készüléket és az elektródákat összekötöd. A TENS elektróda választásról itt olvashatsz.
 • Egyetlen TENS elektróda felhelyezése önmagában nem elegendő. Az elektródákat mindig párokban kell a bőrödre ragasztani. A stimuláló kábel két végével összekötött elektródák között fog az impulzus áramlani és csak így vált ki hatást.
 • A kezelés előtt tapogasd ki a legfájdalmasabb pontot és a fájdalom terjedési határait. Ezt a területet kell majd az elektródákkal körbevenned. Fontos tehát, hogy az elektródát nem a legfájdalmasabb pontra kell tenned, hanem úgy, hogy az két elektróda közé (félútra) kerüljön.
 • Ha a fájdalom kis kiterjedésű, elegendő lehet egyetlen elektródapár felragasztása. Nagyobb területű fájdalom esetén négy elektróda, hat vagy akár nyolc is felragasztható. Az a lényeg, hogy vedd körbe a fájdalmas területet.
 • Az elektródákat soha ne ragaszd egymásra! Mindig legyen közöttük legalább 2-3cm, azaz egy ujjnyi távolság.
 • Ne ragaszd az elektródát az ízületi hajlatba sem, ha a kezelés közben kicsit mozognod kell, akkor az elektróda le fog válni. Az ízülettől néhány cm-re már jó helyen lesz.

TENS program kiválasztása

 • Ha az elektródákkal körbevetted a fájdalmas területet, akkor nincs más dolgod, mint bekapcsolni a készüléket és kiválasztani a megfelelő TENS programot.
 • Többféle program létezik. Ezek mindegyike más és más, másra való, másképp alkalmazandó egy picit.
 • A készülékgyártók általában azonos megnevezéseket használnak ezekre a programokra. Úgymint hagyományos vagy magas frekvenciás TENS, endorfin vagy alacsony frekvenciájú TENS, Burst vagy Modulált TENS.
 • Ezekről a programokról, hogy melyiket mikor alkalmazd, melyiktől mit várhatsz itt olvashatsz bővebben.

Ne felejts el feliratkozni youtube csatornámra, hogy értesülj a következő részről!

Mindent egyben a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes lehetőségeiről

Szeretnél mindent megtudni a fájdalom megszüntetésének gyógyszermentes és ezért mellékhatásokat sem okozó módjairól? Tudni szeretnéd, hogyan alkalmazhatók, milyen kockázatai vannak és milyen eredményt várhatsz?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Az első levelet azonnal megkapod. Sokfélke fájdalomcsillapítási mód létezik, így több részre bontottam az információt is. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet.

Bízom abban, hogy ezek megismerése segítenek fájdalmaid hatékony enyhítésében, az életminőséged javításában.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)