10+1 javaslat – a TENS elektróda felhelyezése

A fájdalomcsillapító gyógyszerek helyett egyre többen alkalmaznak TENS vagy mikroáramú (MENS) készüléket panaszaik enyhítésére. Mindkét módszer esetén a bőrre ragasztott öntapadó elektródákon (vagy ahogy sokan nevezik őket: TENS tappancsokon) keresztül történik a kezelés, az idegvégződések stimulációja. Ha a TENS elektróda felhelyezése megfelelő, akkor a kezelés hatására 1., a fájdalomtovábbító idegpályák “kapui” bezáródnak és a fájdalominger nem jut el az agyba, 2. fokozódik a szervezet saját fájdalomcsillapító anyagainak (az endorfinoknak) a termelése.

A készülékhez adott használati útmutatók általában bemutatnak néhány ábrát a javasolt elektróda elhelyezési pontokkal. Ezek a leggyakoribb panaszokra vonatkoznak. Elbizonytalanodhatsz, hova és hogyan tedd az elektródákat, ha a panaszod nincs benne a felsorolásban.

A TENS elektróda felhelyezése

A legoptimálisabb fájdalomcsillapító hatás érdekében a TENS elektródák felhelyezése során tartsd be a következő irányelveket és így bármely testtájon megjelenő panaszt kezelni tudsz!

Határozd meg a fájdalom pontos helyét

Jelöld meg hol a legerősebb és mettől-meddig tart a fájdalom. Ezt a területet kell “közrefogni” az elektródákkal. (az elektródát tehát nem a legfájdalmasabb pontra kell ragasztani!).

A TENS és MENS kezeléseknél az impulzusokat “át kell vezetni” a fájdalmas területen. Ehhez egy-egy elektródát kell a fájdalmas terület egyik és másik oldalán felhelyezni és összekötni a kábel két végével. Közöttük fog “áramlani” az elektromos impulzus.  Ha a fájdalom nagyobb kiterjedésű, akkor második elektródapárt is bevethetsz.

Az elektródapárok elhelyezésével “irányíthatod” az impulzusokat, hiszen az áram a két elektróda között áramlik. Ebből következik, hogy mindig elektródapárokat kell felragasztanod, egyetlen elektróda magában nem nem működik,

Készülék csatornaszám fontossága

Az, hogy hány elektródapárt ragaszthatsz fel, a készüléked csatornaszámától függ. Van egycsatornás, amihez csak 2 elektróda tartozik, a kétcsatornáshoz 4, míg a négycsatornás készülékhez 8 elektródát kell használnod, párokba rendezve.

Általában igaz, hogy egycsatornás készülékkel kb tenyérnyi fájdalom kezelhető egyszerre, kétcsatornással kb. kéttenyérnyi. Egy négycsatornás készülék alkalmas akár az egész hát egyidejű kezelésére.

Ebből következik, hogy ha az egész hátad fáj, akkor az egycsatornás készülékkel is kezelheted, de az elektródákat többször át kell helyezned, azaz 4-5x több idő kell a hatékony kezeléshez! Kétcsatornás készülékkel már 2-3 kezeléssel is megúszhatod. A négycsatornás készülékek pedig alkalmasak akár a nyaktól a derékig terjedő fájdalom egyidejű csillapítására is.

Általános felhelyezési javaslatok

A TENS elektródák soha ne érintkezzenek, ne kerüljenek egymásra. Legalább ujjnyi távolság legyen közöttük.

Minél távolabb teszed egymástól az összetartozó elektródákat, annál enyhébb a hatás. Ha az elektródatávolságot növeled, az intenzitást is emelned kell.

A két elektróda optimális távolsága 8-15 cm között van. Minél közelebb vannak egymáshoz az elektródák, annál erősebb a kezelést jelző “bizsergő” érzés. Ez persze függ az áramerősségtől is.

Az elektródát ne tedd közvetlenül az ízületi hajlatba, mert a kezelés közbeni mozdulatok miatt leválhat a bőrről. Azt ízület felett-alatt néhány cm-rel már jó helyen lesz.

Az elektródákat összekötheted a fájdalommal párhuzamosan vagy átlósan is. Nyugodtan próbáld ki, hogy tapasztalsz-e különbséget.

Betegségspecifikus javaslatok

Ebből az írásomból tájékozódhatsz arról, mely panaszokra alkalmazható a TENS.

Az isiász esetén a fájdalom hosszanti irányú és jelentős területet elfoglal. A fájdalom oka a gerinc alsó szakaszán van és onnan sugárzik a térd-ig vagy akár a lábszárig. Ilyenkor nem a lábszáron kell kezelni, hanem elsősorban az ágyéki gerinc magasságában. Az egyik elektródát a fájdalom tetején (ágyéki gerinc mellé), a másikat pedig a fájdalom alján (pl. a combon) ragaszd fel.

Kisebb területet érintő panasz (pl. térdfájdalom) esetén az elektródákat négyzetesen ragaszd fel a fájdalom mindkét oldalán. Kösd össze az azonos oldali elektródákat a kábellel! Összekötheted keresztezve is! Próbáld ki, melyik a számodra hatékonyabb

Ízületen áthaladó fájdalom esetén az elektródákat az ízület felett és alatt ragaszd fel és hosszanti irányban kösd össze.

Fájdalomcsillapító TENS programok

A különböző TENS készülékekben számos, egymástól eltérő fájdalomcsökkentő programot találhatsz. A hagyományos (szabályos, magas frekvenciás), az endorfin (szabályos, alacsony frekvenciás), a burst, a modulált vagy a szekvenciális TENS programok esetén a fájdalommentesség kialakulásához szükséges idő (kezelési idő), továbbá a fájdalommentesség fennmaradási ideje is eltérő!

Nem mindegy, hogy mikor melyik programot  alkalmazod! A különféle TENS programokból ebben az írásomban tájékozódhatsz.

Ezeket a TENS elektródákat ajánlom

 


Összeállítottam egy tájékoztatót a lágylézer kezelésről, mely ingyenes és kérésedre elküldöm.

Add meg mail címed és pillanatokon belül megkapod.

*A "Kérem a tájékoztatót" gomb lenyomásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad önkéntesen megadott adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásod visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön. Az Adatkezelési szabályzatot itt éred el.

Legyen az első hozzászóló on "10+1 javaslat – a TENS elektróda felhelyezése"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*