Alkalmazható-e TENS kezelés daganatos betegségben? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Alkalmazható-e TENS kezelés daganatos betegségben?

Az elektroterápiás kezelést (pl. TENS, izomstimulátor (EMS), mikroáramú (MENS), FES) biztosító készülékek leírásában szinte mindig szerepel, hogy elektroterápiát nem szabad alkalmazni daganatos (rákos) betegeknél, még akkor sem, ha azt gyógyultnak nyilvánították. Helyes-e ez a gondolkodásmód vagy inkább a kedvező hatásokat kellene figyelembe venni? 

Fontos leszögezni már most: ha nincs aktív rosszindulatú daganatod, akkor az elektroterápiás kezeléssel nem tudod kiváltani, létrehozni. Bizonyos, hogy akármennyit használod is az elektroterápiát, ettől nem kapsz rákot!

Ultrakonzervatív hozzáállás

A daganatos betegek kapcsán az orvosok és fizikoterapeuták között az ultrakonzervatív hozzáállás terjedt el, mely szerint az elektroterápiás kezelések (TENS, EMS, mikroáram, stb) által keltett szöveti mikroáramok serkenthetik a daganat növekedési sebességét vagy hozzájárulhatnak a daganatsejtek szétszóródásához, azaz daganatos betegnek nem adhatók.

Nézzük át, hogyan történhetne mindez, mire alapozott e vélekedés?

A mikroáramú (MENS) kezelés és daganatok

A MENS során rendkívül alacsony áramerősséget alkalmaznak. Első és legfőbb hatása a beteg, sérült sejtek membránpotenciáljának helyreállítása. Erre a beteg sejt “magához tér”, mitokondriumaiban jelentősen megnövekedik az energiaforrás (ATP) termelése. Az ATP molekulák elengedhetetlenül fontosak a sejtregeneráció, növekedés, gyógyulás számára.

Feltételezik, hogyha mikroárammal kezelik a rákos sejtburjánzást, akkor a daganatsejtek energiatermelése is fokozódhat, ami gyorsíthatja a növekedésüket!

Az izomstimuláció (EMS) és daganatok

A stimulációs impulzus hatására a kezelt izom összehúzódik. Eközben összenyomja a benne futó vénákat, nyirokereket és az erekben meggyorsul az áramlás, magával sodorva a sejteket, tápanyagokat, stb.

Ha a daganat közelében izomösszehúzódások sorozatát hozzák létre, akkor ez a mechanikus nyomás daganatsejteket szakíthat le a tumorból, majd az ereken át, de akár a szövetek közötti térben is távolra “préselheti” őket. Ezzel a daganat terjedését, áttétek képződését segítheti.

De valóban eljuthat-e a kezelés energiája a rákos szövetekhez vagy áttétekhez? És ha igen, akkor valóban ronthatja-e az állapotot, árthat-e?

Mivel a potenciális veszély fennáll, így (nagyon helyesen) eddig senki sem vette a bátorságot arra, hogy daganatos betegekkel kísérletezzen. Azaz nincs bizonyíték arra, hogy a fenti okfejtés megvalósulna-e és az elektroterápia valóban rontja-e a daganatos betegséget.

Van-e olyan, hogy alacsony kockázat?

A fentiekben arról írtam, hogy az elektroterápiás kezelés a meglévő és aktív daganat növekedését vagy terjedését okozhatja. De ehhez az kell, hogy magát a daganatot vagy annak közvetlen környezetét kezeld.

Befolyásolja a kockázatot, ha a daganat és a kezelendő terület távol van egymástól. Például pajzsmirigy rák esetén boka vagy térdízületi panaszaid szeretnéd kezelni. Vagy prosztata daganat esetén váll vagy nyakfájdalmaid kezelnéd.

Most akkor szabad kezelni vagy nem?

Az, hogy az adott betegnél rosszindulatú daganat áll fenn vagy kigyógyult belőle, nem jelenti automatikusan azt, hogy elektroterápiás kezelés nem alkalmazható.

Kulcsfontosságú a lehetséges előnyök és a potenciális káros hatások összevetése. A kezelni akkor szabad, ha nagyobb előny várható, mint hátrány. Ennek mérlegelését azonban bízd felkészült, alapos szakemberre.

Azt javaslom, hogy rosszindulatú daganatos betegség esetén ne kezdj önhatalmú elektroterápiás kezelést. Csak akkor tegyél ilyet, ha a kezelőorvos jóváhagyja, javasolja.

blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)