Tinnitus, azaz fülzúgás kezelése lágylézer készülékkel

A fülzúgás általában az időskorban jelentkező kellemetlen jelenség, mely a 60 év felettiek jelentős részét érinti. Az állapot megszüntetésének lehetséges módjait folyamatosan kutatják. A technológiai fejlődés teszi lehetővé, hogy olyan eszközöket is alkalmazhass az otthonod kényelmében, amelyek néhány éve még nem is léteztek. Ilyen például a lágylézer készülék. Az elmúlt években több ausztriai, németországi és dániai vizsgálat, klinikai esettörténet bizonyította a fülzúgás lézeres kezelésének hatékonyságát. A kezelést kapó betegek több mint 50%-ánál javította a panaszokat. Elsősorban azokban az esetekben lehet sikerre számítani, ahol az érelmeszesedésre, a belső fül vérkeringésének romlására vezethető vissza a tinnitus (fülzúgás). 

Kattints a részletekért!

A fülzúgás kezelésére alkalmas készülékek

A tinnitus kezelésére alkalmas készülékeket a dán Energy-Laser készít: a Personal Laser L400 és az Energy Laser L500 Pro hatása orvosilag igazolt a fülzúgás kezelésére. E készülékek képesek rövid idő alatt, nagy energiamennyiséget bejuttatni a hallójáratba, ami a sikeres kezelés alapfeltétele.

Personal Laser L400 lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztály
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 400 mW teljesítmény
 • 12.5 mp / 5 Joule
 • itt vásárolható meg

EnergyLaser L500 Pro Bluetooth lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztály
 • blank808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 500 mW teljesítmény
 • 10 mp / 5 Joule
 • Android applikáció – bluetooth kapcsolattal
 • itt vásárolható meg

A kezelés előtt

Csak akkor kezelj, ha a tinnitus diagnózisát orvos állapította meg és kizárta az akusztikus neurinóma vagy az otoszklerózis lehetőségét.

A hallójáratot alaposan ki kell tisztítani, el kell távolítani a fülzsírt kezelés előtt.

Kényelmes ülőpozícióban kezelj és viseld a készülékhez kapott védőszemüveget.

Először az egyik füled kezeld: menj végig az 1. és utána a 2. fázison. Utána végezd el ugyanezt a másik füleden is.

A tinnitus lézeres kezelése – 1.fázis

Az első feladat a fül körüli akupunkturás pontok kezelése.

Kapcsold be a lágylézert és az ábrán megjelölt pontokat kezeld 3-4 sípolás /pont energiával.

A készüléked a felszínre merőlegesen tedd a bőrre és tartsd ott addig, amíg az készülék a szükséges energiamennyiséget beadja.

Az egyes készülékek között a különbség az „erősségben”, azaz a kibocsátott energia nagyságában van. Minél nagyobb teljesítményű egy készülék, annál rövidebb idő kell ugyanannyi energia beadásához.

Mindegyik javasolt készülék 10 másodpercenként sípol egyet. A teljesítmény és a kezeléshez szükséges energia alapján kiszámolhatod, mikor kell áthelyezned a kezelőfejet a következő pontra.

Personal-Laser L400 Energy-Laser L500 Pro
lézer típus foly. (CW) (CW)
teljesítmény 400mW 500mW
4 Joule beadás 10 mp 8 mp
kezelési pont váltás 4 sípolás 3 sípolás

Az ábrán látható pontokon kezelj, a pontok sorrendjében.

tinnitus fülzúgás kezelési akupunkturás pontook

A tinnitus lézeres kezelése – 2.fázis

A második szakasz a hallójáraton keresztül a belső fül kezelése. Célja a belső fül vérkeringésének javítása.

Fontos: Ne használj fényt fókuszáló feltétet, azaz ne legyen a készüléken optikai kiegészítő. Ha van rajta ilyen, vedd le.

Irányítsd közvetlenül a hallójáratba a lézersugarat.

A szükséges energia 30-40 Joule.

Personal-Laser L400 Energy-Laser L500 Pro
teljesítmény 400mW 500mW
40 Joule beadás 125 mp / 2 perc 80 mp /1.5 perc
kezelés tartama 10 sípolás 8 sípolás

Ez hosszú idő és „sok energia”. A hallójáratba „világítás” során nagyon lassan, de folyamatosan mozgasd a készüléked. Néhány fokban döntsd meg a készüléked és a végével írj le apró köröket. Erre azért van szükség, hogy az energia ne egyetlen pontra jusson, hanem mindenfelé a belső fülön. Ha a kezelési idő letelt, ismételd meg az egészet a másik füleden is.

A lézerterápia során egyes betegek hőt, pattogást vagy „hajókürt” hangját érzékelik. Jelenleg az orvosi gyakorlat ezt pozitív jelnek tekinti, ami arról árulkodik, hogy kezelés hatásár a vérkeringés fokozódik, azaz a lézerterápia segít a páciensnek.

Eddig ismeretlen okból a bal fül reagál gyorsabban a lézerterápiára.

A tinnitus kezelést hetente 2-3 alkalommal kell elvégezni.

A terápia vezetése

Fontos tudni, hogy a javuláshoz szükséges energia és kezelési gyakoriság egyénre jellemző. Mindenki számára meg kell találni a megfelelő dózist és „ritmust”. Ez minden egyes beteg számára döntő fontosságú a kezelési eredmény érdekében.

A kezelést mindig a minimális dózissal (akupunkturás pontokon 4 Joule, hallójáratban 20 Joule) kell kezdeni.

Ha az első 1-4 kezelés után nem tapasztalható reakció, ajánlott az újraértékelés. Módosítani kell a dózist, új kezelési ütemtervre lehet szükség. Máskor azonban esetleg szünetet kell beiktatni a kezelésbe.

Norvégiai tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezdeti dózisra nem reagáló betegeknél a kezelési idő egy perccel hosszabbították. Ezután jellemzően 5-15 kezelés után pozitív eredményeket érnek el.

Általában 5-10 kezelés után jelenik meg a lézerterápia hatása, azonban a maximális (elérhető) javulásig több idő kell. A szükséges kezelések száma páciensenként változik. Egyes esetekben a fülzúgás 15-20 kezelés után eltűnik, más esetekben 30-50 kezelésre van szükség. A német tapasztalatok szerint a fülzúgás 1-3 év után is eltűnhet.

Ha a páciens már az első kezelési alkalom után kellemetlenséget vagy rosszabbodást tapasztal, a lézerterápia időtartamát a következő 3-5 kezelés során csökkenteni kell. Majd fokozatosan ismét növelhető.

Ritkán előfordul, hogy a fülzúgás sikeres lézerterápiája után idővel a tinnitus ismét visszatér. Ezeket a visszaeséseket a fent leírtak szerint kell ismét kezelni.

Ne feledd! Mindkét fület kezelni kell, akkor is, ha csak egyik zúg!

Nyak és hát sérülés eredetű fülzúgás kezelése

Ha a fülzúgást a nyak (pl. ostorcsapás) sérülése, a hátizmok sérülése, az állkapocs- vagy arcizmok merevsége, feszülése vagy ezek kombinációja okozza, akkor ajánlott a lézerterápiát masszázzsal kombinálni. Ilyenkor a fül mögötti csontot kezeld lézerterápiával (4-8J energiával).

Tudj meg mindent a lágylézerekről

Az alacsony intenzitású lézer (azaz lágylézer) készülék által kibocsátott lézersugár gyógyhatását Mester Endre professzor fedezte fel a Semmelweis Egyetemen. Az 1970-es években bizonyította a lábszárfekély gyógyulását serkentő hatását.

A lágylézer hatékony terápiás eszköz mozgásszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyítására, továbbá fekély, seb és hegkezelésre. Iratkozz fel és ingyenesen megkapod a lágylézereket ismertető hírlevelem.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Egyéb otthoni gyógymódok

Gingko biloba

A Ginkgo biloba kivonata önmagában kevés betegnél ad egyértelműen pozitív eredményt, de a lézerterápia és a Ginkgo biloba kombinációját egyre több tinnitus terapeuta ajánlja. Az ajánlások szerint napi 200mg Ginkgo Biloba kivonat tűnik jó hatásúnak.

B12-vitamin

Izraeli vizsgálatok szerint a fülzúgásban szenvedő betegek nagy részének alacsony a B 12 vitamin szintje. Ezért a B 12-vitamin pótlása hasznos lehet.

Kalcium

Tanulmányok szerint egyes betegek számára előnyös a kalcium bevitele, pl. napi 2 gramm kalcium egy hónapig, majd napi 1 gramm.
A kalcium hatással van a vérkeringésre, valamint az idegrendszerre és a vérre. A halolajnak ugyanilyen pozitív hatásai lehetnek.

Fehér zaj

Az alvászavarok gyakran összefüggnek a fülzúgással. Számos vizsgálat rávilágít arra, hogy a fehér zaj (rádióállomások közötti zümmögés) elterelheti a figyelmet a fülzúgásról.
A módszer egyszerű: az éjjeliszekrényre helyezz egy rádiót és állítsd be két rádióállomás közé, hogy csak a rádió gyenge zümmögését halld, a hangot halkítsd le. A figyelem „elterelődik” a fülzúgásról, és könnyebb az elalvás.

Bár a rádió-tv bekapcsolva tartása, így a halk háttérzene vagy a beszéd is előnyös lehet, de a tudatalatti gyakran megpróbálja „megérteni” a hangokat, ami inkább stresszes, mint pihentető állapotot okoz (ezért jobb a fehér zaj, mint a bekapcsolva hagyott tv-rádió).

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)