Vénás elégtelenség - mit tehetsz ellene? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Vénás elégtelenség – mit tehetsz ellene?

A vénás elégtelenség a vénabillentyűk nem megfelelő működésének következménye. E billentyűk feladat az lenne, hogy a vért csak egy irányba, a szív felé engedjék áramlani a visszerekben. Vénás elégtelenség esetén a billentyűk nem zárnak megfelelően, így a vér egy része nem tud a szívbe visszajutni, a végtagokban és a testben marad. Következménye feszülés, keringés romlás, fájdalom, súlyos esetben akár fekély is.

Nagy fontosságú lenne a megelőzése, mert a vénás elégtelenség -ha kialakult- már nem “csinálható vissza”. Ennek módja meglepően egyszerű, azonban fáradtságos! A napi rendszerességű testmozgás, elsősorban a séta, kocogás, kerékpározás, nordic-walking vagy éppen az úszás. De a testet alaposan átmozgató tornagyakorlatok is ilyenek.

Hogy mi ebben a csapda?? Hogy ezt egy életen át, naponta csinálni kell. Mindig erőt kell venni magadon, akkor is, ha fáradt vagy.

Napjaink inaktív életmódja, a zömében ülő-álló munkavégzés a visszérbetegség “melegágya”. Soha nem látott gyakorisággal jelennek meg a vénás elégtelenség tünetei is: nehézláb, lábdagadás, bokafájdalom, visszeres fekély.

Ha már tüneteid vannak, akkor ezek még kevésbé engednek mozogni. Ha pedig nem tudsz mozogni, akkor nem marad más, mint olyan eszközöket kell rendszeresen alkalmaznod, melyek hatása a testmozgáshoz hasonló.

Ilyen például a Veinoplus V.I. visszérkezelő stimulátor vagy a nyirokmasszázs gépek. Bár ezek neve megtévesztő, de nemcsak a nyirok, hanem a visszeres problémák megszüntetésére is kiválók.

Erről szól ez a videóm!

 

blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
  • Dr. Zátrok Zsolt

    Ha a protézis már rögzült (kb 90-100 nappal a műtét után), akkor már nem lehet onnan kimozgatni. A vénamasszírozás, és az izomstimuláció semmilyen módon nem árthat sem a protézisnek, sem a protézisre váró artrózisis ízületnek.
    A vénamasszírozó használatának a friss orbánc, a most zajló trombózis vagy a kezelendő területen levő daganat az ellenjavallata. Az izomstimulációnak ezen felül a pacemaker vagy beültetett defibrillátor.

  • comment-avatar
    ANDROVICS FERENCNÉ 4 days

    T.Doktor Úr! Az egyik térdemben protézis van, a másik lábammal, meg csípő protézis műtétre várok, használhatom-e a véna masszírozót, vagy izom stimuláló készüléket? Köszönöm a válaszát