Vizeletcsepegés. Egy igazán zavaró probléma! - Dr. Zátrok Zsolt blog

Vizeletcsepegés. Egy igazán zavaró probléma!

A vizeletcsepegés problémájával a világon több tízmillióan küzdenek, hazánkban pedig nagyjából nyolcszázezer embert érint ez a probléma. A legtöbb betegtájékoztató oldal betétet, pelenkázást, gyógyszereket és műtéteket javasol “megoldásként”, pedig ezektől semmilyen vagy legfeljebb minimális javulás várható. A megoldást a medencefenéki izmok erősítése vagy ellazítása jelenti. A különféle intimtorna gyakorlatok fél-egy év alatt hatásosak lehetnek (már ha naponta 40-50 percet gyakorolsz). Az elektromos inkontinencia stimulátorok ennél nagyságrenddel gyorsabban adnak eredményt. A kedvező hatást már 2-3 hét kezelés után érzékelheted! Három hónap alatt a stressz, késztetéses és kevert inkontinencia szinte minden esetben teljesen megszüntethető vagy legalább jelentősen javítható. 

A vizeletcsepegés, azaz inkontinencia

A vizeletcsepegés szinte olyan gyakori, mint a szénanátha, azaz az emberek 6-7%-át érinti, mégis szinte tabunak számít, alig beszélnek róla. Pedig van megoldás a legtöbb esetben!

Inkontinencián a vizelet akarattól független elcseppenését értik. Bármely életkorban kialakulhat, a kor előrehaladtával nő a gyakorisága.

A nők körében gyakoribb, de férfiak is érintettek lehetnek. A férfiak gátizomzata erősebb és kevésbé nyitott, ezáltal kevésbé sérülékeny, húgycsövük kb. 15 cm-rel hosszabb és nem szülnek. A férfi inkontinencia többnyire összefüggésben áll a prosztata problémájával.

A vizelettartási nehézség   

 • nem természetes velejárója sem a szülésnek, sem az öregedésnek
 • hátterében egyszerűen kezelhető ok, de súlyosabb betegség is állhat, ezért először fordulj olvoshoz, hogy kivizsgálják
 • szövődményekkel járhat, bőrbetegséget és fertőzést idézhet elő
 • megnehezíti a munkába járást, a párkapcsolatod és a szexuális életed is
 • szégyenérzetet, szorongást és akár depressziót okozhat, ami miatt bezárkózhatsz és elszigetelődhetsz.

A vizelet szabályozása – „egy kis biológia”

A szervezeted a feleslegessé vált víztől és bizonyos anyagoktól a vesék segítségével “szabadul meg”. A vizelet innen a húgyhólyagba jut, mely akár 3-4 dl-nyi mennyiséget is képes tárolni. A vizelet távozása a húgycsövön keresztül történik. A húgycső “zárása” és “nyitása” részben akaratlagosan történik. Ha a húgyhólyag megtelik, “üzenetet küld” az agyadba – ez kiváltja a vizelési ingert. Ha képes vagy a vizelés szabályozására eldöntheted, hogy azonnal ürítesz vagy visszatartod. Ha a hólyag feszülése meghalad egy bizonyos szintet, akaratlagosan már nem tudod visszatartani és reflexesen kiüríti magát (magyarul bepisilsz).

Átmeneti vizeletcsepegést okozhat

Átmeneti vizeletcsepegést étkezési szokások vagy egyes gyógyszerek is előidézhetnek.

 • Többféle alkoholos ital is húgyhajtó – ilyen a sör, a bor és a különféle röviditalok is. Ezek “mennyiségi” fogyasztása a húgyhólyag gyors telítődéséhez és sürgető vizelési ingerhez vezet.
 • A koffein – az alkoholhoz hasonlóan – a hólyag gyors telítődését és tárolókapacitásának csökkenését eredményezi.
 • A szénsavas üdítők, a kávé, a tea, a mesterséges édesítőszerek és a citrusfélék fokozzák a húgyhólyag aktivitását.
 • Egyes gyógyszerek, például a nyugatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek is befolyásolják a hólyag szabályozás képességét.

A vizelet inkontinencia típusai

A vizeletvisszatartási nehézségek csoportosítása a kiváltó ok alapján a legegyszerűbb.

Stressz inkontinencia

Ebben az esetben a medencefenéki izmok és a húgycsőnyílást záró izmok meggyengülnek és záróerő csökken. Azt tapasztalod, hogy köhögés, tüsszentés, orrfújás, lehajolás, lépcsőről lelépés, nehezebb tárgy megemelése hatására néhány csepp vizelet távozik. A fiatal és a középkorú nők körében ez a leggyakoribb.

A húgyúti záróizom meggyengülését gyakran okozza a szülés során szerzett sérülés, különösen, ha gátmetszés történik. A változókorban az ösztrogénhiány is csökkentheti a rugalmasságot. A stressz inkontinencia “civilizációs ártalom” is lehet, melyet az állandó ülés (munkahelyen, utazás közben és TV előtt), illetve a mozgásszegény életmód vált ki. A medencefenéki izmok tónusa csökken, nem támasztják alá megfelelően a hólyagot és nem zárnak.

Férfiak esetében gyakran prosztataműtét után jelentkezik, különösen, ha a húgycső vagy a húgyhólyag nyaka megsérül.

Mindkét nem esetében súlyosbít az állapoton az elhízás, hiszen ebben a zsigerek közötti zsír nagy teher a húgyhólyagnak és a tartóizmoknak.

A tünetek általában fokozatosan romlanak, kezdetben csak a hasi nyomás megnövekedése esetén jelennek meg, később minimális megterhelés, például séta során is. Legsúlyosabb formában akár nyugalomban is elcseppen.

A stressz inkontinencia esetén a medencefenéki izomzat erősítése biztosítja a panaszok megszüntetését. Az intimtorna (hónapok alatt adhat eredményt) vagy a sokkal hatékonyabb izomstimuláció (néhány hét alatt ad eredményt) alkalmazható.   

Késztetéses inkontinencia

Ebben a formában a vizelési inger hirtelen, rendkívül intenzíven jelentkezik, melyet szinte lehetetlen elnyomni. A vizelet távozását akaratlagosan nehezen tudod kontrollálni. Ezt a hólyag izomzatának fokozott feszülése, túlérzékenysége és túlzott aktivitása okozza.

Átmeneti késztetéses inkontinenciát okozhatnak feszült helyzetek, például vizsga, tárgyalás előtti feszültség. Húgyhólyagod „segíteni akar”, ezért sürgető vizelési ingert produkál.

Az idősebb pácienseknél gyakori, mivel a kor előrehaladtával a záróizmok tartóereje is romlik. Az okok között szerepelhet ezen felül a sztroke, az agyi érelmeszesedés vagy a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex stb. Férfiaknál a prosztatamegnagyobbodás válthat ki ilyen tüneteket.

A késztetéses inkontinencia esetén a kezelést a hólyagizomzat ellazítása és a helyes aktivitás “újratanítása”, illetve a záróizmok erejének fokozása biztosítja. Ezt megfelelő izomstimulációs impulzus alkalmazásával lehet biztosítani.     

Kevert inkontinencia

Kevert az inkontinencia, ha mindkét forma jelen van, azaz a medencefenéki izmok gyengesége és a hólyag fokozott aktivitása is észlelhető.

A kevert inkontinencia kezelése kombinált izomstimulációt igényel. Egyrész a záróizmok erejét kell növelni, másrészt a hólyagizomzat feszülésének csökkentése a feladat. Megfelelő izomstimulációs impulzusokkal ez biztosítható.      

Hogyan kezelhető a vizeletcsepegés?

Vizelettartási nehézségekkel a világon több tízmillióan küzdenek, hazánkban pedig nagyjából nyolcszázezer embert érint ez a probléma. A legtöbb betegtájékoztató oldal betétet, pelenkázást, gyógyszereket javasol “megoldásként”.

Ezektől azonban semmilyen vagy legfeljebb minimális javulás várható, hiszen nem is célozzák meg a probléma gyökerének javítását: a medencefenéki záróizmok csökkent erejének visszaállítását vagy éppen a túlzott izomfeszülés oldását.

A súlyos esetben alkalmazott műtéti beavatkozások sem tesznek semmit a gyógyulásért, csak átmenetileg nyújtanak megoldást. A műtéttel megrövidített, “meghúzott” izmok, szalagok néhány hónap alatt ugyanúgy megnyúlnak, mint azelőtt és a probléma kezdődik elölről.

A megoldást a medencefenéki izmok erősítése, illetve a hólyagaktivitás csökkentése jelenti. A különféle intimtorna gyakorlatok fél-egy év alatt hatásosak lehetnek (már ha naponta 40-50 percet gyakorolsz).

Az elektromos inkontinencia stimulátorok ennél nagyságrenddel gyorsabban adnak eredményt. A kedvező hatást már 2-3 hét kezelés után érzékelheted! Három hónap alatt a stressz, késztetéses és kevert inkontinencia szinte minden esetben teljesen megszüntethető vagy legalább jelentősen javítható.

Arról, hogy hogyan kell az inkontinencia kezelést kivitelezni, másik cikkemben olvashatsz. 

Mindent egyben az inkontinenciáról és FES kezelésről

Szeretnél mindent megtudni arról, hogyan szüntetheted meg az inkontinenciát FES (azaz funkcionális izomstimuláció) segítségével?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel az inkontinenciával kapcsolatban bőséges információ áll rendelkezésre, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet.

Bízom abban, hogy az FES kezelés alapos ismerete segít a tüneteid megszüntetésében, legyen az vizelet vagy akár széklet inkontinencia.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (14)
 • comment-avatar

  Semmilyen gyógyszer, kapszula nem segít a vizeletcsepegés esetén. A vizeletcsepegést a medencefenéki záróizmok meggyengülése vagy túlérzékenysége okozza.
  A fentiek ellenére akár nők is szedhetik, persze inkontinenciára feleslegesen.

 • comment-avatar
  Jasmin 2 months

  T.Doktor Úr..UROTRIN FOOD SUPPLEMENT caps étrend kiegészitő segit a vizelet szivârgàs ellen , ès nők is szedhetik?

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Éva 3 months

  Az Uritron segit a vzelet csepegésben???

 • comment-avatar

  Nincs olyan gyógyszer, ami érdemben hat a vizeletcsepegésre. Az étrend kiegészítők sem fognak erre hatni, akármit ígérnek is. A vizeletcsepegést a medencefenéki záróizmok gynegesége vagy éppen túlérzékenysége okozza, ami az izmok kezelésével javítható meg.
  Szedheti a jelzett étrend kiegészítőt, de érdemi hatást ne nagyon várjon tőle inkontinencia vonatkozásában.

 • comment-avatar
  Varga Dezsőné 6 months

  MÁR KITŐLTÖTTEM!! A HOZZÁSZOLÁS MÁR MEGJELENT!

 • comment-avatar
  Varga Dezsőné 6 months

  T Doktor Úr
  Vizelet csepegéssel küzdök kb öt éve.Most lett a vége igy a napokban észre vettem egy hirdetést egy bizonyos gyógynövény kuráról igen megörültem a hírnek és rendeltem belőle a készitmény UROTRIN FOOD SUPPLEMENT caps étrend kiegészitő, de azt írja hogy prosztata
  panaszokra ajálja gyerekek és terhesnők nem szedhetik,de nem írja,hogy nők nem szedhetik akkor kérdésem a NŐK IGEN? Ugyanis a hirdetés nőknek inkontciára javalta! Lehetséges mindkét nemnek jó?
  Köszönettel várom szíves válaszát ÜDV Vargáné

 • comment-avatar

  írja be a nevét és mail címét a cikknél és nymja meg a Kérem a tájékoztatót gombot.

 • comment-avatar
  Vivi 6 months

  Kérek értesitést köszönöm

 • comment-avatar

  írja be a nevét és e-mail címét és nyomja meg a Kérem a tájékoztató gombot!

 • comment-avatar
  Somogyvári Ferencné 6 months

  Klrek értesitést.Köszönettel

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 year

  Olvassa el a cikket, talál benne javaslatot otthona beszerezhető készülékre.

 • comment-avatar
  lazarsandorne@gmail.com 1 year

  Szükségem volna az ilyen kezelésre. köszönöm

 • comment-avatar
  lazarsandorne@gmail.com 1 year

  Kérek értesitést köszönöm.