Vizeletcsepegés. Egy igazán zavaró probléma!

A vizeletcsepegés többszázezer embert érintő probléma hazánkban – a közhiedelemmel ellentétben nem csak nők érintettek. A legtöbb egészségügyi tanácsadó oldalon leginkább betétet, pelenkát, bizonytalan hatású gyógyszereket és műtéteket ajánlanak. Ezek többnyire tüneti kezelések, azaz nem szüntetik meg a vizeletcsepegést, csak elkendőzik a tüneteket. Furcsa ez, mert intimtornával vagy az ennél gyorsabban ható elektromos stimulációs kezeléssel az esetek többségében tartós eredményt érhetsz el. Stimulációs kezelés eredményei ráadásul már rövid idő, 3-4 hét alatt is teljesen nyilvánvalók. Szerintem a következőket érdemes tudnod a vizeletcsepegésről és kezelési módjairól.

A vizeletcsepegés vagy más néven inkontinencia

Inkontinencián az vizelet visszatartás zavarát értik. Néhány csepp vizeleted akaratlanul távozik és “nem tudod megakadályozni”, visszatartani. Ha nem kezeled, egyre súlyosbodhat, ami a távozó vizelet mennyiségének növekedését jelenti. Emiatt egy idő után ki sem mersz mozdulni otthonról.

Az vizeletcsepegéssel kapcsolatban fontos, hogy 

 • bármely életkorban kialakulhat, de a kor előrehaladtával nő a gyakorisága,
 • a nők körében gyakoribb, de a férfiak is érintettek lehetnek,
 • nem természetes velejárója sem a szülésnek, sem az öregedésnek,
 • nem önálló betegség, hanem egy tünet, ami valamire felhívja a figyelmet,
 • okat többnyire egyszerűen kezelhető, de mivel néha súlyosabb betegség is lehet, ezért fontos a kiviszgálás és az ok kezelése is,
 • szövődményekkel járhat, mert az állandó nedvesedés bőrbetegségeket és fertőzéseket idézhet elő,
 • komoly konfliktusokhoz vezethet a munkában, a magánéletben, a társas kapcsolatokban,
 • gyakran szorongáshoz (és akár depresszióhoz) vezet.

A vizelet szabályozása – „egy kis biológia”

A szervezeted számára felesleges vízmennyiségtől és az ebben oldott anyagoktól vizelet formájában szabadulsz a veséid segítségével. A veséid a nap 24 órájában termelik a vizeletet és a húgyvezetékeken keresztül a húgyhólyagodba “küldik”, ahol tárolódik. A húgyhólyag rendkívül rugalmas, tágulékony, akár 300-350 ml vizeletet is képes befogadni. A medencéd elülső, alsó részén helyezkedik el a szeméremcsontod fölött és a medencefenéki izmaidra támaszkodik.

Ennek az izomnak egy része a záróizom, mely megvastagodva körülveszi a hólyagnyakat. Ahogy telítődik a hólyagod, úgy húzódik össze egyre szorosabbra a záróizom annak elkerülése érdekében, hogy magától távozzon a vizelet. Ha a húgyhólyagod megtelik, a falában lévő feszülés érzékelő idegsejtek üzenetet küldenek az agyadba – ez a vizelési inger. Egészséges állapotban azonban képes vagy a vizelés szabályozására, azaz eldöntheted, hogy azonnal kimész a toalettre és kiüríted-e vagy visszatartod egy ideig.

Inkontinenciában épp ez a visszatartási képesség sérül. Akárhogy szerentéd, nem tudod teljes kontroll alatt tartani.

Milyen okok állhatnak az akaratlan vizeletcsepegés mögött?

A záróizmok meggyengülését leggyakrabban a mozgásszegény életmód okozza. Egész nap ülő vagy álló munkát végzel. Tornázni nincs időd és erőd. Minden izmod, így a medencefenékiek ereje és rugalmassága is csökken. Ha pedig a záróizmod, elveszíti azt a képességét, hogy elzárja a húgyutakat és visszatartsa a vizeleted, akkor a következmény a vizeletszivárgás.

A záróizmok gyengülésének más okai is lehetnek. A szülés során a tágulás, illetve még inkább a gátmetszés vezet a meggyengüléséhez. Egyesek lazább szöveteket “örökölnek”, náluk hamarabb és erősebben jelentkezhet a probléma.

Talán nem nyilvánvaló, de fontos, hogy a testsúlyfelesleg is megterheli az izmokat és a megnyúlását okozhatja.

A menopauza idején fellépő hormonális változások is hatással vannak a záróizmok rugalmasságára, erejére.

A férfiak előnyösebb helyzetben vannak a nőkkel szemben, ha a vizeletcsepegés kialakulási esélyeiről beszélünk. Gátizomzatuk sokkal erősebb és kevésbé nyitott, ezáltal kevésbé sérülékeny, mivel medencéjük nincs „berendezkedve” a szülésre, továbbá húgycsövük minimum 15 cm-rel hosszabb. Ettől függetlenül a vizeletcsepegés a férfiakat is érintheti; a vizelési gondok nagy része náluk összefüggésben áll a prosztatával. A prosztata „be van szorítva” a húgyhólyag és a húgycső közé, aminek következtében a hólyagban lévő vizelet súlya folyamatosan terheli – így ha gond van a prosztatával, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki vizelettartási probléma is.

Átmeneti vizeletcsepegést okozhatnak:

 • alkohol  (a sör, a bor és a különféle röviditalok is) enhye vízhajtó, azaz fogyasztásuk a húgyhólyag gyors telítődéséhez és sürgető vizelési ingerhez vezet.
 • a koffein hatása az alkoholéhoz hasonló, a hólyag gyors telítődését és tárolókapacitásának csökkenését eredményezi.
 • a szénsavas üdítők, a kávé, a tea, a mesterséges édesítőszerek és a citrusfélék fogyasztása ingerelheti a húgyhólyagot.
 • a nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek befolyásolhatják a hólyag szabályozását.

A vizeletcsepegés típusai

Stresszinkontinencia

A köhögés, tüsszentés, orrfújás, nehezebb tárgyak megemelése vagy akár a nevetés is néhány csepp vizelet akaratlan eltávozását okozza. Ez a fajta a leggyakoribb a fiatal és a középkorú nőknél. Stresszinkontinencia oka többnyire a záróizom meggyengülése, megnyúlása. A mozgásszegény életmód, a szülés és gátmetszés által okozott sérülés, illetve a menopauzát követő ösztrogénhiány is ide vezethet. A medencefenéki izmok tónusa csökken, megnyúlnak és nem támasztják alá megfelelően a hólyagot, nem zárják körbe a húgycsövet.

Férfiak esetében ez a típusú inkontinencia prosztataműtét után jelentkezhet.

Mindkét nem esetében súlyosbít az állapoton az elhízás, mert nagyobb a húgyhólyagra nehezedő teher.

A stresszinkontinencia esetén enyhe formában csak akkor keletkezik vizeletcsepegés, ha a hasűri nyomás megemelkedik. Súlyos, kezeletlen esetben nyugalmi állapotban is van vizeletcsepegés.

Késztetéses inkontinencia

Akkor beszélünk erről, ha a vizelési inger hirtelen, rendkívül intenzíven jelentkezik, melyet szinte lehetetlen elnyomni, így irányíthatatlanná válik a vizelet távozása. Ennek sokszor a hólyag hiperaktivitása vagy hiperérzékenysége az oka. Pszichoszomatikus tényezők is fontos szerepet játszanak: amikor feszült helyzetben vagy – akár egy vizsga, tárgyalás stb. előtt – húgyhólyagod „segíteni akar”, ezért sürgető vizelési ingert produkál.

Ez a típus az idősebbek esetén gyakoribb. A kor előrehaladtával párhuzamosan a záróizmok összehúzódása romlik. A kiváltó okok között szerepelhet sztroke, agyi érelmeszesedés, Parkinson-kór, szklerózis multiplex, stb. Férfiaknál a prosztata megnagyobbodás válthat ki ilyen tüneteket, ugyanis ekkor már kis mennyiségű vizeletnél is úgy érezni, hogy nagy a nyomás.

Túlfolyásos inkontinencia

Ha a vizeletürítés útját valami elzárja (pl. daganat) vagy a hólyag nem képes összehúzódni és kiürülni. Folyamatosan telik, egyre jobban feszül, míg végül a nyomás olyan magas lesz, hogy a vizelet akaratlanul kipréselődik. A hólyag azonban soha nem ürül ki teljesen. És a folyamat újra és újra lejátszódik. Ha az ok a húgyúti akadály, akkor ezt kell megszüntetni (ha lehetséges).

Túlfolyásos inkontinencia gyermeknél fejlődési rendellenesség miatt alakulhat ki, ha a húgycső vége vagy a húgyhólyag nyaka beszűkült és nem “engedi” távozni a vizeletet. A nők és a férfiak esetében a székrekedés, cukorbetegség és néhány gyógyszer is kiválthatja. Férfiaknál a prosztatamegnagyobbodás, a prosztatadaganat vagy a húgycsőhegesedés eredményezheti.

Funkcionális inkontinencia

Ez valójában nem betegség, hanem következmény. Olyankor jelentkezik, ha az érintett valamely okból nem tud (vagy nem akar) elérni a mellékhelyiségbe. Okai lehetnek mozgásképtelenséget eredményező betegségek (mint például a szroke (agyvérzés), súlyos ízületi betegségek, gyulladás), továbbá a szellemi teljesítményt befolyásoló állapotok, mint például az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór által okozott elbutulás (demencia).

Kevert inkontinencia

Ha egyszerre több inkontinencia típus is fennáll. Leggyakoribb a késztetéses és stresszinkontinencia együttes megjelenése.

Hogyan kezelheted a vizeletcsepegést?

Annak ellenére, hogy a vizeletcsepegés hatalmas tömeget érint hazánkban, sajnos kevés figyelmet fordítanak a hatásos kezelési módokra.

Leggyakrabban pelenka vagy betét használata a “kezelési” javaslat. Ezek –amellett, hogy kényelmetlenek– semmilyen módon nincsenek hatással az okra, csak a tüneteket próbálják meg elfedni. A különféle műtéti beavatkozások többsége szintén csak átmenetileg nyújt megoldást, mert a megrövidített izmok edzés hiányában pár hónap alatt ugyanúgy megnyúlnak, azaz a probléma ugyanott kezdődik, ahol a műtét előtt volt.

Mi akkor a megoldás?

Részletesen ebben a cikkben írtam az inkontinencia kezelési lehetőségeiről.

Az inkontinencia kialakulását megelőzheted rendszeres fizikai aktivitással. Mozogj rendszeresen, tornáztasd meg a deréktáji és hasizmaid, ezek erősítése során észre sem veszed, de a medencefenéki záróizmaid is megkapják a megfelelő tréninget. Ha nem szereted az izzadós edzéseket, akkor a rendszeresen végzett jógagyakorlatok a neked valók. A túlsúlyod csökkentése is hatékony előrelépés.

A gátizomtorna (Kegel-torna, intomtorna) lassú hatású. Néhány hónapnyi rendszeres végzése után várhatsz javulást. Az intimtorna erdeménye azonban tartós, azaz ne is hagyd abba, ha már eljutottál addig, hogy javított az állapotodon. Ha nem folytato a tornát, akkor a hatása gyorsan elmúlik.

Hatékonyabb és gyorsabb mód a medencefenéki izmok elektromos stimulálása. Erre speciális készülékek vannak, melyek a hüvelybe vagy a végbélnyílásba helyezett szondán keresztül közvetlenük a medencefenéki záróizmaidat “edzik”. A tapasztalataim szerint már 2-3 hét kezelés uátn határoott a javulás, 2-3 hónap alatt a tüneteket megszünteti vagy minimálisra mérsékli. Ezt a kezelési formát sem hagyhatod abba. Heti 1-2 kezeléssel azonban a kiújulást megelőzheted.

Az inkontinencia különféle formáinak kezelésére ezeket a készülékeket ajánlom

 

A vizeletcsepegésről (inkontinenciáról) írt további írásaimat ide kattintva olvashatod.

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (3)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 8 hónap

  Olvassa el a cikket, talál benne javaslatot otthona beszerezhető készülékre.

 • comment-avatar
  lazarsandorne@gmail.com 8 hónap

  Szükségem volna az ilyen kezelésre. köszönöm

 • comment-avatar
  lazarsandorne@gmail.com 8 hónap

  Kérek értesitést köszönöm.