A defibrillátor egy orvosi készülék, a hirtelen szívhalál egyetlen „ellenszere”

A hirtelen szívhalál az egyik vezető halálozási ok Magyarországon, amely a Kardiológusok Társasága adatai szerint évente egy kisvárosnyi (25 ezer) ember haláláért felelős. Magyarországon kevés a közterületen, sportközpontokban, irodákban rendelkesére álló defibrillátor, pedig segítségükkel a hirtelen szívhalál jelentős része elhárítható lehetne.

Mi okozza a hirtelen szívhalált?

Az esetek 65-85 százalékában egy ritmuszavar, a kamrafibrilláció áll a hirtelen halál háttérben. Elhárításának egyetlen eszköze a defibrillátor készülék, mely elektromos ütéssel megszünteti a szív kóros aktivitását (a kamrafibrillációt) és így esélyt ad a normális ingerképzés újraindulására és ezzel az élet megmentésére.

Honnan tudom hogy mit kell tennem, ha valaki összeesik a közelemben?

Hirtelen szívhalál
Hirtelen szívhalált szenvedő ember újraélesztése

Az automatikus külső defibrillátor (AED) az újraélesztésben járatlanok és laikusok általi, biztonságos használatra készült. Bekapcsolás után hang -és a fejlettebb, képernyővel is rendelkező modellek videó- üzenetekkel vezetik az életmentési teendőket.

A mellkasra ragasztott elektródákon keresztül elemzik a szívritmust, felismerik a kamrafibrillációt. Ha sokk leadás szükséges, feltölti a kondenzátorát és a villogó sokk gomb megnyomására szólít fel. Az elektromos ütés csak szükséges esetben adható le, kizárt a véletlen vagy indokolatlan sokk leadás, azaz AED defibrillátorral csak segíteni lehet!

Persze azért nem árt, ha időnként részt veszünk egy újraélesztési térningen is.

Mikor kell defibrillátort használni?

A hirtelen szívhalál elhárítása során az idő a legfontosabb tényező. Minél korábban kezdik meg az újraélesztést, annál valószínűbb a siker. Legnagyobb az esély, ha a defibrillátor 1-3 percen belül megérkezik. Az idő múlásával az esély is rohamosan csökken, 10 percen túl a siker valószínűsége már minimális! Az AED készüléket ezért az élet forgalmas helyszínein, munkahelyeken szükséges elhelyezni, jól látható és könnyen elérhető helyen. A készülékek számának növelése mellett a lakosság minél szélesebb körének ismereteket kellene szereznie az újraélesztési teendőkről is!

Hogyan kell defibrillátort használni?

A készülék aktiválása fedelének felnyitásával kezdődik. Ezt követően az AED hangutasításokkal vagy a kijelzőn megjelenő szöveggel, infógrafikával, vagy animációval irányítja a használót a szükséges lépésekről. Ezek az utasítások irányítják a felhasználót a helyes cselekvések végrehajtásában, ideértve a mellkasi kompressziót és a mesterséges lélegeztetés ritmusának meghatározását.

Az egyik első lépés miután a készüléket felnyitották vagy bekapcsolták az elektródák felhelyezése a betegre. Ezt követően az eszköz beépített érzékelőivel elemzi a beteg szívritmusát. Ezek a érzékelők képesek azonosítani a kamrai fibrillációt vagy más súlyos szívritmuszavarokat, amelyek esetén az elektromos sokk alkalmazása szükséges.

Amennyiben az eszköz érzékeli a súlyos szívritmuszavart, az AED előkészíti az elektromos sokkot. A készülék jelzi, hogy szükség van-e sokk alkalmazására, és hang- vagy villogó jelzés kíséretében utasítja a használót a sokkadó gomb megnyomására. Emellett figyelmezteti a használót, hogy a sokk leadásakor ne érintkezzen a beteggel.

Az AED defibrillátorokon általában pár gomb található, ezzel is segítve a használóját abban, hogy a megfelelő feladatot tudja végrehajtani. Ha a készülék jelzi, hogy sokk leadása szükséges, a használó a gomb megnyomásával az AED elektromos sokkot ad le a beteg mellkasára, ezzel megpróbálni megszüntetni a szívritmuszavart, és lehetővé tenni a szív normális működésének helyreállítását.

Az AED további utasításokkal szolgál a mellkasi nyomókéziművelet és a mesterséges lélegeztetés folytatásához, ha szükséges. Az eszköz monitorozza a beteg állapotát, és további utasításokat ad, amíg a mentők meg nem érkeznek.

Mivel az AED defibrillátorok automaták, ezért a sokk leadása akkor lehetséges ha az eszköz ezt szükségesnek ítéli. Más defibrillátor fajtáknál a kezelőn múlik a sokk leadása.

Hol érdemes defibrillátort elhelyezni?

AED defibrillátor elhelyezés javasolt helyszínei: önkormányzati intézmények, kormányirodák, kormányzati hivatalok, sport- és edzőpályák, sportcsarnokok, uszodák, fitnesz termek, színházak, mozik, múzeumok, könyvtárak, iskolaépületek, üzemek, irodaházak, építési területek, bevásárlóközpontok, szupermarketek, hotelek, repülőterek, pályaudvarok, vasúti kocsik, autóbuszok, villamosok, taxik, benzinkutak, templomok, postahivatalok, rendőrségi-, tűzoltósági-, katasztrófavédelmi- és polgárőri járművek, autópálya pihenőhelyek, éttermek, bárok, gyógyszertárak, dohányboltok, játéktermek, nyugdíjasotthonok, gondozóhelyek, ápolási szolgáltatók, házi- és magánorvosi rendelők, stb.

Miért van kevés defibrillátor Magyarországon?

A világ számos országától eltérően hazánkban nem született szabályozás az AED defibrillátorokról, így fordulhat elő, hogy itthon még a házi- és magánorvosi rendelőkben sem kötelező a megléte. Más országokban például közterületeken, sporttelepeken, pályaudvarokon, háztömbökben (bizonyos lakószám felett), és persze az alapellátó praxisokban kötelezően kell legyen ilyen készülék. Védik a polgáraik életét…

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük