Rólam

Bemutatkozás - Küldetés - Vízió

Kedves Olvasó!

Dr. Zátrok Zsolt portréDr. Zátrok Zsolt vagyok.
Köszöntelek az Élethosszig Egészségesen magazin olvasójaként! Ez egy blog, melynek cikkeit én írom és az itt látható filmeket is magam rögzítem.

1991-ben végeztem az orvosi egyetemen, majd éveken át kórházban dolgoztam belgyógyászati-kardiológiai osztályon. Az ilyen osztályon kezelt betegségek jelentős része úgynevezett krónikus állapot, melyek a ma uralkodó szemlélet szerint élethosszig tartó gyógyszerszedéssel „kezelendők, bár ez nem gyógyítja magát a problémát.

Néhány év munka után meggyőződtem arról, hogy a krónikus betegségek „gyökere” a beteg életmódjában található és ha ezekben nem történik változás, akkor az élethosszig tartó gyógyszeres terápia ellenére sincs jóllét érzés.

Ez vezetett oda, hogy elhagytam a hagyományos orvosi pályát. Nem rendelek, nem végzek kivizsgálást, nem javaslok gyógyszereket, műtéteket.

Életmód, mint fő gyógyszer

Ma már meggyőződésem (amit egyébként orvosi bizonyítékok is alátámasztanak), hogy napjaink krónikus betegségeinek többsége -így mozgásszervi bajok, szív érrendszeri problémák, cukorbetegség, allergiák, autoimmun betegségek, stb.- esetén az egészséges életmódra áttéréssel jobb eredmény érhető el, mint az élethosszig szedett gyógyszerekkel.

Az egészséges életmód a gyógyulás fő eszköze. A gyógyszerek, műtétek, rendelői kezelések segítenek ugyan, de általában kevesebb a hasznuk, mint az életmódváltásnak.

Napjainkban szinte minden krónikus betegség kezelésére tüneti szereket kapsz, azaz javulást nem várhatsz.

Az életmódváltás segítene, de ennek hatásához hónapok, de akár néhány év is szükséges lehet. A folyamatot segítik, gyorsítják az otthoni orvostechnikai eszközök.

Egy példa, hogy megértsd. Felszedtél 20kg-ot, ülő munkát végzel. A hátad és a térded állandóan fáj. Erre a megoldás a testedzés elkezdése és a diéta lenne. Ha azonban fájó térddel, jelentős túlsúllyal edzeni kezdesz, akkor nemhogy a javulás, hanem a romlás irányába indulsz. Ahhoz, hogy mozogni tudj először a térdfájdalmat kell megszüntetni (például terápiás ultrahanggal vagy lágylézerrel) és a combizmaid megerősíteni (izomstimulátorral). Ha a térded már stabil, akkor fokozatosan egyre többet mozoghatsz természetes módon és egyre kevesebbet kell a készülék.

Ma már az ilyen kezelésekért nem kell rendelőbe „rohangálni”. Otthonod kényelmében csökkentheted a panaszaid, segítheted a gyógyulásod és indíthatod el magad a javulás útján.

A technológiai fejlődés eredményeképp nagyszámú és hatékony eszköz áll rendelkezésre, melyet az orvosok többsége sem ismer. Cikkeimben segítenek eligazodni a számtalan kezelési mód és készülék között. Segítek, hogy a diagnózisod, a tüneteid, panaszaid, az egyéb betegségeid és más kezeléseid figyelembevételével a számodra legmegfelelőbb módszert vagy eszközt válaszd.

Írásaim, filmjeim segítenek abban, hogyan alkalmazhatók biztonságosan és hatékonyan.

Tájékoztatás

Blogom azért is hasznos lehet számodra, mert a zsúfolt rendelőkben az orvosoknak egyszerűen nincs idejük arra, hogy elmagyarázzák:

sokkal többet tehetsz az egészségedért magad, mint amit a gyógyszerektől és műtétektől várhatsz!

Nincs idejük, hogy tudassák veled: a gyógyszereken és műtéteken felül vannak hatékony és kevésbé kockázatos módszerek. Olyanok, melyekkel te magad, az otthonod kényelmében alkalmazhatsz. Nem igénylik az orvos jelenlétét, de mégis biztonságosak és hatékonyak (sőt akár hatékonyabbak, mint a gyógyszerek).

Persze ez nem egyszerű! A krónikus betegség csak olyan módszerekkel javítható, amelyhez NEKED KELL CSINÁLNOD VALAMIT!

Azt már megtapasztaltad, hogy a fotelben ülve hiába „kapsz be pár tablettát”, hiába várod ettől a csodát! A gyógyszeres kezelések többsége a tünetek eltüntetését és nem a betegség kezelését, végleges megszüntetését célozza. Évekig tartó szedésük ellenére sem vagy alig javul az állapotod! (Lásd Kutyaszar stratégia című cikkem) Vagy esetleg romlik, mert mellékhatások jelennek meg.

Az életmód az, ami gyökeres változást eredményezhet. Ráadásul csak tőled függ, hiszen te alakítod ki, te hajtod végre. Ha nem teszed, akkor egyrészt csak magad okolhatod a betegségek többségéért és többnyire csak a tünetek után „futhatsz”.

Cikkeimben, filmjeimben arról beszélek, mi vezethet egy egészségügyi probléma megjelenéséhez, hogyan kerülheted el, hogyan javíthatod vagy kezelheted.

Filmjeimet megtalálhatod Youtube csatornámon is. Kattints ide a FELIRATKOZÁS-hoz, hogy értesülj a következő részről.


Orvosi múltam

Az orvosi egyetemet Pécsen végeztem, majd orvosként dolgoztam Nagyatádon, egy kisvárosi kórház kardiológiai-belgyógyászati osztályán.

Már a kezdetektől hobbim volt a technológia és orvoslás kapcsolata és alkalmazási lehetőségei. Többek között ez is hozzájárult a pályamódosításomhoz. Orvos-szaktanácsadóként helyezkedtem el a világ egyik legnagyobb orvosi berendezéseket gyártó vállalatánál, a GE Healthcare képviseleténél.

Néhány évvel később a műtői és intenzív terápiás berendezések terén legnagyobb “névnek” számító, német Dräger Medical hazai leányvállalatához mentem és 10 éven át vezettem a céget.

A 2012-től a saját utam követem: megosztom azt a tudást, amit pályám során elsajátítottam. Azóta oktatóként, szakértőként, egészségügyi befektetési tanácsadóként dolgoztam szerte a világban, így Angliában, Németországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Szerbiában, Horvátországban, Jordániában, Romániában, Malajziában, no és persze hazámban, Magyarországon is.

Sportolói múltam

Sport-cikkeim mögött “megbújik” a többszörös magyar bajnok, korosztályos csúcstartó atléta is.

Ifjúkoromban sportbeli ambícióim voltak. A versenysportot a körülmények kedvezőtlen alakulása miatt már 21 évesen abbahagyni kényszerültem. A rendszeres sporttal azonban nem szakítottam, hetente legalább 4-5 alkalommal edzek, kerékpározok, futok.

Orvosként ismerem a sportélettani hátteret, egykori sportolóként pedig azt is tudom, milyen edzésmunka kell ahhoz, hogy valaki kiemelkedő eredményeket érjen el. No meg azt is, hogy milyen problémákhoz vezet az intenzív edzésterhelés.

Betegségek és kezelésük is folyamatosan változik

Az elmúlt évtizedekben az emberek életmódja, fizikai aktivitása, táplálkozása gyökeresen megváltozott, ami magával vonta azt is, hogy a régi betegségek helyett új típusúak jelentek meg. Ezek kezelése is más, mint amit 30-40 éve alkalmazni lehetett.

Ma már TÉNY, hogy a betegségek mintegy 80%-a elkerülhető lenne. Nem a gyógyszerektől vagy műtétektől várható a javulás, hanem az életmódbeli (főképp táplálkozás és testmozgás) változtatásoktól. Azaz Te magad aktívan tehetsz az egészséged megőrzése érdekében.

Ha pedig elmulasztottad megelőzni, többnyire még nincs késő. A tünetek megjelenése után egy ideig még a betegségek többsége megállítható, visszafordítható. Félreértés ne essék: nem a tüneti gyógyszerekkel, hanem aktív közreműködéseddel.

Azt láthatod, hogy hiába szedsz évekig gyógyszereket, a betegséged nem változik – a tüneti terápia ugyanis nem a gyógyulásod célozza meg, hanem a tünetek „láthatatlanná tételét”. Az elrejtett betegség a mélyben halad előre és rombol.

A megjelenő tünetek visszafordításához nagyobb erőfeszítésre van szükséged. Más módszerek szükségesek.

Miért írom a blogot?

Már kezdő orvosként megfigyeltem, hogy a betegeim „jobban gyógyultak” akkor, ha időt szakítottam arra, hogy leüljek az ágyuk melletti kisszékre és alaposan átbeszéljük a betegségük természetét, a teendőket, a kezelést. Amikor megértették mi a feladatuk, mit várhatnak a gyógyszerektől, egyéb kezelésektől és mivel járulhatnak hozzá maguk az állapotuk javításához, akkor a gyógyulásuk is biztosabb volt.

Paradox módon minél több tapasztalatot szereztem, úgy fogyott el az idő az ilyen beszélgetésekre. Egyre több betegem lett és egyszerűen nem maradt időm a beszélgetésekre. Észrevehetted, hogy a kórházak többségében nincs egy nyugodt hely, ahol az orvos leülhet a beteggel és hozzátartozóival és elmagyarázhatja a dolgokat. Miközben tucatnyian várnak vizsgálatra, kezelésre, hatalmas az adminisztrációs teher is, a tájékoztatásra egyszerűen nem marad idő. A folyosón, orvosi zsargonban odavetett néhány mondat biztosan nem elegendő.

Az egyre „gépiesebb” ellátás miatt az orvoslás „varázsa”, emberközelsége néhány év alatt elveszett számomra és lassan elértem azt a pontot, ahol már nem éreztem elfogadhatónak ezt a lélektelen munkát. A pohár túlcsordult és én felhagytam a hagyományos értelemben vett orvosi munkával és kórházon kívülre vittem tudásom.

Meggyőződésem, hogy döntésem helyes volt. Írásaimon, filmjeimen keresztül ma sokkal több embernek tudok segíteni, mint tudnék kórházi orvosként.

Két különálló szakma ismerete ötvöződik bennem: orvos is vagyok és magas szinten értek a technológiához is. Ismerem az orvoslást, a betegségeket, a gyógyítást és eközben a legújabb technológiákkal és alkalmazásukkal foglalkozom.

Az általam megosztott ismereteket a hazai orvosok többségétől nem kaphatod meg. Egyszerűen azért, mert csak a gyógyszer-műtét bűvkörben tájékozódnak, az otthoni technológiákról pedig tudásuk távol van a jelentől.

Az, hogy most a bemutatkozásom olvasod ezt igazolja. Hiszen nem kaptál választ a kezelőorvosodtól. E bemutatkozásomhoz is valószínűleg úgy jutottál, hogy „rágugliztál” a problémádra és egy cikkem „dobta fel”.

Sokan mások is így találnak rá az Élethosszig Egészségesen blogra. Mostanában minden hónapban 100 ezernél többen nyitják meg blogom, olvassák el valamelyik cikkem, kommentálnak, kérdeznek.

Célom, hogy közérthető, szakszerű és hasznos információkat adjak át. Tarts velem! Kövesd a facebook oldalam, iratkozz fel youtube csatornámra.

Dr. Zátrok Zsolt

Kapcsolat

Cikkeim általános tájékoztatások, de nem biztos, hogy 100%-ban illenek az esetedre. Ha szeretnél személyesebb tanácsot kérni, akkor több módon is megteheted.

 • Blogom minden cikke alatt találsz lehetőséget kérdésfeltevésre.
  Nagyon fontos, hogy az e-mail címed pontosan add meg, mert csak ekkor kaphatsz értesítést a válaszomról! Használj becenevet, mert a megadott név megjelenik az oldalon! A kérdésed nem jelenik meg az oldalon csak akkor, amikor válaszolok rá. Minden kérdésre válaszolok. 
 • Küldhetsz üzenetet Messengerrel a Facebook oldalamon keresztül. Ezeket az üzeneteket csak én látom. Persze nem ülök éjjel-nappal a gép előtt, így néha várnod kell néhány órát a válaszra.

SZUBJEKTÍV

Hippokratész megvető pillantása

Hippokratész megvető pillantása

Egy pályaelhagyó orvos vallomása Nagymama beteges volt, sokat küzdött a kórral. Az egyszerű asszony csodálattal gondolt a fájdalmát enyhítő orvosokra. Gyakran mesélt unokájának életéről és mindig azzal zárta mondandóját: "Tanulj kisfiam! Legyél doktor, hogy meggyógyíthasd a Nagyit." Egy ... ...részletek

Kövér, beteg, majdnem halott – mi van, ha 160 kg-ra híztál?

Kövér, beteg, majdnem halott – mi van, ha 160 kg-ra híztál?

Kedves Doktor úr! Olvastam a cikkeit. Az utolsó reményemként fordulok Önhöz. Csúsznak szét a csigolyáim, alig tudok mozogni és senki sem segít. A reumatalógus meg sem vizsgál már ... ...részletek

Mese a parasztról meg a lováról

Mese a parasztról meg a lováról

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy öreg paraszt, akit mindenki kedvelt. Matyi bácsinak hívták. Ahogy akkoriban sokan mások, ő is tartott lovat. Hajnalban kelt, befogta a ... ...részletek

Stagnáló sporteredmények… mi lehet az oka?

Stagnáló sporteredmények… mi lehet az oka?

A magyar sporteredmények stagnálása nem mostanában kezdődött, de az elmúlt néhány évben vált igazán szembetűnővé. Évtizedekig a világ élvonalában voltak sportolóink kajak-kenuban, úszásban, vívásban, tornában, öttusában, birkózásban, labdarúgásban, ... ...részletek

Élethosszig Egészségesen – előzd meg a betegségeket

Élethosszig Egészségesen – előzd meg a betegségeket

Élethosszig Egészségesen maradni, megelőzni a betegségeket. Ez egy olyan fontos célkitűzés, melyet a fiatal generációknak érdemes -szüleik hibáiból tanulva- a zászlójukra tűzni. Ugyanis ha magyar vagy, akkor 50 ... ...részletek

A halál tisztessége

A halál tisztessége

Kedves Doktor úr! Édesanyám a közelmúltban váratlanul nagyon erős hátfájdalomra kezdett panaszkodni. Elvittem az ügyeletre, ahol több hátcsigolya összeroppanását találták. További vizsgálatokkal megállapították, hogy a bal mellében van ... ...részletek

„Körte molett” vagyok. Miért ne csapd be magad?

„Körte molett” vagyok. Miért ne csapd be magad?

"Kedves Doktor úr! Körte molett vagyok, csípőm körfogata 169 cm, szeretnék nyirokmasszázs gépet. Van ekkora méretre?" - hangzott a hozzám intézett kérdés. Ahogy olvastam, elsőre megmosolyogtatott, aztán meghökkentett ... ...részletek

A vírus miatt lemondták a kezeléseid? Mit tehetsz?

A vírus miatt lemondták a kezeléseid? Mit tehetsz?

A koronavírus miatt az "élet folyama kilépett szokásos medréből". Nemcsak az összejövetelek, bulik, mozizás, kocsmázás, stb (kinek-kinek kedve szerint) maradtak el, de sokak számára az egészségügyi ellátás is. ... ...részletek

A nagy összeesküvés

A nagy összeesküvés

Egyáltalán nem vagyok az összeesküvés elméletek híve. De a nagy Rockefeller-Carnegie összeesküvés néven emlegetett folyamat elgondolkodtatott. Szerintem alapjaiban változtatta meg az orvosképzést, a betegellátást és a gyógyulásod lehetőségeit ... ...részletek

Krónikus betegség. Kinek a feladata a kezelés?

Krónikus betegség. Kinek a feladata a kezelés?

Mint hazánk lakóinak többsége, így valószínűleg Te is úgy hiszed, hogy mivel az egészségügyi járulékokat befizetted, ezért csak és kizárólag az orvosok feladata (kötelessége) meggyógyítani téged. Neked pedig ... ...részletek

A „kutyaszar stratégia” – azaz miért nem gyógyulsz?

A „kutyaszar stratégia” – azaz miért nem gyógyulsz?

A napokban találkoztam a facebookon ezzel a képpel, ami jól szemlélteti a mai egészségügyi viszonyokat, és méginkább a betegek (jelentős részének) a mentalitását! Nemcsak hazánkban, de a fejlett ... ...részletek

Igaza van az index-nek mágnesterápia ügyben?

Igaza van az index-nek mágnesterápia ügyben?

A mágnesterápiával kapcsolatos posztjaimra rendszeresen reagálnak szkeptikusok, csalódottak, kereskedők által becsapottak. Többnyire az index által 2014-ben közölt "A mágnes akkor sem gyógyít, ha negyedmillió az ára" című cikket citálják.  Ide ... ...részletek

Küldetésünk a korszerű technológia népszerűsítése

Küldetésünk a korszerű technológia népszerűsítése

A technológia és ezen belül az orvostechnológia fejlődése rendkívül gyors, naponta jelennek meg újabb és újabb technológiák a rendelők és az otthoni felhasználók számára is. ...részletek

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (43)
 • comment-avatar

  Kivizsgálás nélkül, diagnózis hiányában nem tudok eszközt javasolni. Kezelni akkor lehet, ha tudjuk, hogy mit.
  Azt javaslom, hogy keressen fel neurológust, hogy a probléma okát kiderítsék. Ha ez kiderül, akkor tudok javasolni eszközt, ami segíthet.

 • comment-avatar
  István 16 óra

  2022 augusztusában egyszer csak észrevettem, hogy nem tudok lábujjhegyre állni.
  Közbülső állomásokat kihagyva a mostani helyzetet írom le.
  Talpamnak van ereje van, de 100 kilós súlyomat egyáltalán nem emeli. Négyszög szelektív ingeráramra eléggé mozdul. Nem tudom értelmezni, hogy denervált-e igazából, ha a négyszög áramra nem kellene reagálnia. Esetleg milyen fizikai edzés javasolt erre a problémára?

 • comment-avatar

  A pulzáló mágnesterápia nem okozhat mélyvénás trombózist.
  Az OMI Pads készülék teljesen biztosan nincs hatással a cukorbetegségre, magas vérnyomásra. De hasznos lehet a csontjai egészségében és segíthet az általános közérzet javításában. Másra nincs hatása. Félni nem kell a használatától.

 • comment-avatar
  jános 4 hónap

  kérdezném / pulzáló mágnes ágy, vagy OMI PADS elektró mánes ágy / használata okozhat mély vénás trombozist. Kéthónapja vásároltam Szntendrén OMI PADS kifútó termék de kitúnöen müködik / P-1/ P-3 10,20 / egésztestre 2X20 perc van párnám is több éve használom , 2-es cukromat karbantartja.2023 jan 16 váci korházban kötöttem ki jobb láb mély trombozis.Vérhigitó kezelés 19-én elengettek nap 2X1 tabletta combharizsnya használat jól vagyok . Mikkor használhatom kicsit, félek minden vizsgálat negativ ,73 éves vagyok. Tisztelettel elöre is köszönöm a tájékoztatást.

 • comment-avatar

  A fény nem hatol át a falon, műanyagon, ruhán és sok más dolgon sem. A tapaszon sem. A hatékony kezelés érdekében a tapaszt el kell távolítani.

 • comment-avatar
  László 5 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!

  Az szeretném kérdezni, hogy működik a lágylézeres kezelés akkor is, ha mottó tapasz van felragasztva az érintett testfelületen? Más szóval, a lézerfény áthatol-e a tapaszon?
  Köszönettel:

  László

 • comment-avatar

  Nagy ívben el kell kerülni minden olyan anyagot, ami a tüneteit kiváltja. Mivel az élelmiszeripar által előállított élelmiszerek többsége tartalmaz ilyen olyan adalékokat, vegyi anyagokat, színezékeket, állagjavítókat, így elég nehéz dolga lehet. Véleményem szerint a legtöbbet a saját kertjében, bio módszerrel előállított zöldségfélék fogyasztása segíthet, az állati termékek teljes elhagyása mellett. Plusz a stressz megszüntetése.

 • comment-avatar
  László 5 hónap

  Többszörös ételintoleranciát (laktóz, glutén, hisztamin a határértéken (az elmúlt 3 évben 2-szer mérték, először 10,8, másodszor 10,0) és a fluorral sincs barátság) milyen módszerekkel lehet megszüntetni? Előre is köszönöm. Tisztelttel

 • comment-avatar

  Az arcideg fájdalom (arcideg zsába vagy trigeminus neuralgia) gyakori jelenség fogászati beavatkozás után.
  A lehetőségekről olvassa el erről szóló cikkem.

 • comment-avatar
  Julcsi 11 hónap

  Atipusos arcfájdalmat állapitottak meg.A bal oldalon van a probléma,itt alul fölül az összes fogamat kihúztàk.Egyfolytàban szorit,zsibog a szám ennek ellenére.
  Kérdésem melyik múszer lenne hatásos a kezelési.
  Köszönettel

 • comment-avatar

  A Leiden-mutáció fokozott a trombózishajlam formában nyilvánul meg. Leiden-mutációval rendelkező mélyvénás trombózis kockázata nagyobb, mint az átlag népességnek.
  Ez azonban nem jelenti azt, hogy trombózist fog kapni. A trombózishoz további kedvezőtlen dolgok együttállása is kell. Ezek életmóddal (testmozgás, étrend, stb) elkerülhetők, azaz a kockázat csökkenthető.
  A nyirokmasszázs gép a vénás és nyirokkeringési zavar kezelésének módja, továbbá a trombózis megelőzés egyik eszköze.
  A nyirokmasszázs gép nem okoz trombózist, hanem ellenkezőleg, a megelőzésben játszhat szerepet.
  Olvassa el ezt a cikkem.

 • comment-avatar
  Andrea 1 év

  Üdvözlöm, szeretnék érdeklődni hogy leiden mutációnál lehet használni a nyirokmasszázs gépet? A láb elég sötét színű.. köszönöm szépen a válaszát

 • comment-avatar

  A De Quervain betegség a hüvelykujjhoz futó inak megvastagodása, mely az ínhüvely gyulladása következtében jön létre. Az inak nehezebben csúsznak az ínhüvelyben, ezért a hüvelykujj vonala fájdalmassá, nyomásérzékennyé, duzzadttá válik. A fájdalom a kéz ökölbe szorítására, tárgyak megfogására, a csukló fordítására fokozódnak.
  Ez egy gyulladásos betegség. A Premium 400 készüléken az Íngyulladás és Csuklóalagút szindróma és Ödéma nevű mikroáramú programokat használja (váltakozva), naponta min. 2-3 alkalommal.
  Ez a gyulladásos tüneteket csökkenteni tudja (ahogy a csuklóalagút szindróma tüneteit is mérsékelte már).
  Ide kattintva találja cikkem a mikroáramú kezelés kivitelezéséről. Leírtam benne, hogy milyen általános szabályok vonatkoznak az elektróda felhelyezésre!

 • comment-avatar
  Etelka 1 év

  Tavaly júliusban De Quervain szindrómával operálták a jobb kezem. Sajnos a fájdalom újra visszatért, a kezem csak csukló és hüvelykujj merevítővel tudom korlátozottan használni. A tünetek alapján Carpal szindrómám is lehet ugyanazon a kezemen. Premium 400 készüléket vásároltam, a Carpalra használom (nagyon jó, lényegesen csökkentette a fájdalmaim, és mintha a De Quervai is jobb lenne). Hogyan használhatom, milyen programokkal a De Quervain-re, illetve hova kell az elektródákat felhelyezni? Milyen gyakran használhatom?

  Köszönettel és Tisztelettel

 • comment-avatar

  Ön írta: a covidtól. A vírusfertőzések általában magas lázzal, gyengeséggel, elesettséggel is járnak (más tünetek mellett). Ha a láz ilyen magas, akkor azt jelezni kell a kezelőorvosnak!

 • comment-avatar
  Judit 2 év

  A vejem 7 napja lázas,covidos beteg semmilye nem fáj csak lázas és nem bírják semmivel levinni 38-40 fokos aláz.Ön szerint ez mitől van? Várom válaszát.Köszönöm

 • comment-avatar

  Nem világos, hogy mi lenne a cél. A regeneráláson egy sérülés utáni felépülés gyorsítását érti vagy erős edzésterhelés után az izomregeneráció javítását?
  Ha sport utáni izomregeneráció javítás a cél, akkor tegye fel az elektródákat a regenerálandó izomra és a Sport programok között az Aktív regenráció vagy a Vers.utáni regeneráció (ez utóbbi kétszer hosszabb és átfogóbb) futtassa le, edzést követő 2 órán belül.
  Izomsérülés esetén a Mikroáramú programok között az „Izom helyreállítás” program és a Sport programok közötti Kapillarizáció és Merevség oldás programok segítik, serkentik a gyógyulást.

 • comment-avatar
  Zoli 2 év

  A közelítő izom regenerálására, hogyan használjam a Runner Pro 4 csatornás Tens-Ems készülékét? Előre is köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  A TENS kezelés a fájdalomcsillapítás egyik módja. Elviekben csökkentheti a zsibbadásos kellemetlen érzéseket. A valószínűsége 70% körül van, azaz nagyobb a valószínűsége, hogy enyhít, de erre nincs garancia. Olvassa el az elektroterápiáról szóló ismertetőm, ebben benne vannak a leggyakoribb elektromos kezelések és az is, hogy melyik mire való.

 • comment-avatar
  Laci 2 év

  A feleségem egy éve kapott egy kisebb stroke-t.Az állapota stabil ,de a jobb keze zsibbad. Most hallottam erről a TENS készülékről (aminek több fajtája is van állítólag) és az lenne a kérdésem ,hogy ez hozna-e némi javulást erre a zsibbadásra ,ha igen ,melyik fajta lenne a megoldás.Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Laci

 • comment-avatar

  Közvetlenül a gerincre nem, de a gerinctartó izmokra már igen. A lökéshullám-terápia nem alkalmazható levegővel kitöltött szervek, például a mell- és a hasüreg felett, nagy idegek, erek felett, valamint a fej, a gerinc és a gerincvelő területén, továbbá a daganatok környezetében.

 • comment-avatar
  Tímea 2 év

  szeretném megkérdezni, hogy gerincpanaszokra használnak-e lökéshullám terápiát. Köszönöm a választ előre is! Tímea

 • comment-avatar

  A nem használt izmokat a test rendkívül gyorsan leépíti. Nem tart fenn „feleslegesen” és fáradtságosan olyan izmot, amire nincs szükség. Azaz az izomtömeg elvesztése teljesen normális folyamat. Az inaktivitás miatti mozgáshiány hetek alatt „eltünteti” azt, amit kemény munkával évek alatt épített fel.
  Minél előbb vissza kell állnia az edzésbe, amit akadályoz a fájdalom.
  Nagyon fontos lenne egy komoly szakember, aki a kimozdult gerincet a helyére tudja tenni. Keressen rá a facebookon Angi Nimród gerinc és hát terapeutára. Szerintem Ő a legjobb ebben a kérdésben. HA a csigolya a helyén van, akkor gyorsan szűnnek majd a panaszok. Az edzésmunkát fokozatosan lehet majd megkezdeni.
  Az átmeneti időre azonban az izmot nem kellene „magára hagyni”. Izomstimuláció abban segíthet, hogy annak ellenére, hogy súlyzós gyakorlatot nem tud végezni, de az izmot átmozgatja és megakadályozza a további tömegvesztést.
  A PowerDot 2.0 stimulátor kiváló lehet erre vagy pl. a Premium 400 készülék.

 • comment-avatar
  Pítőr 2 év

  Viszonylag későn, 40 évesen kezdtem el személyi edző segítségével a testépítést heti 3-4 alakalom gyakorisággal, ez jelenleg 4,5 éve tart. Egy jobb oldali lapocka fájdalommal járó izomsérülés miatt 2 hónapra az edzés kimaradt az ortopéd szakorvos háti izomegyensúlyzavart és háti VI-os csig. kimozdulás-repositiot állapított meg. Az orvos javaslatára gyógytornászt kerestem fel, aki a merev izomzat lazítására gyógytorna csomagot állított össze és Forever ESM Complex szedését javasolta. Ezen kívül és ezt megelőzően semmilyen étrend kiegészítővel nem élek, semmilyen gyógyszert nem szedek. Azt vettem észre, hogy Kb. 1-1,5 hét leforgása alatt a jobb mellizmom leépült, szinte eltűnt. Jobb oldalon a bordák tisztán kitapinthatóak, míg a baloldalon csak az izomzat érezhető. Összefüggésben lehet-e a korábbi hátsérülés a féloldali mellizom sorvadással és mit tehetnék ennek megakadályozása ellen?
  Segítségét, tanácsait megköszönve Tisztelettel: P.

 • comment-avatar

  A készülékekről írok. Nem foglalkozom orvos vagy rendelő ajánlással. Nem követem, hogy mely rendelőkben van ilyen kezelés. Keressen rá az interneten a lakhelyéhez közeli egészségügyi szolgáltatókra és érdeklődjön.

 • comment-avatar
  béni 2 év

  Olvastam cikkeit , a problémám , hogy 8 éve zúg a fülem , de kb 2 éve kibővült egy zajra fokozódó tünettel , ami testhelyzet változtatásra lüktető , sziszegő , sípoló hangot ad . Nem tudják az orvosok mi ez és hogy mi lenne egy kedvező terápia . Az interneten olvastam és ajánlották a lágy lézeres készülékeket , de én nem venni szeretnék , hanem akár több kezelésre is eljárni . Ha tud olyan helyet ahol ez megoldható nagyon megköszönöm . Segítségét előre is köszönöm , tisztelettel ” Béni”

 • comment-avatar

  A fekély a bőrön keletkezett seb, ami a rossz vérkeringés és egyéb okok miatt nem akar gyógyulni. A seb tisztán tartása és kötözése mellett minden olyan módszer segíti a gyógyulást, ami javítja a láb vérkeringését. Így a legegyszerűbbe a rendszeres gyógytorna, séta, illetve keringésjavítő fizikoterápiás kezelések, például lágylézer, pulzáló mágneses mező és a terápiás ultrahang kezelés is alkalmazható otthon. Az ultrahang kezelést nem közvetlenül a sebbe kell irányítani, hiszen az váladékozhat, a kezeléstől a hámosodott rész sérülhet. Közvetlenül a fekély környezetét kell kezelni. A készüléken állítson közepes vagy annál magasabb intenzitást, tegyen ultrahang gélt a bőrre, de a fekélybe ne kerüljön és lassú mozdulatokkal kezelje a fekély körüli tenyérnyi területet 8-10 percig (ennél több nem szükséges!). Naponta 1x végezze a kezelést, a gyógyulásig.

 • comment-avatar
  Sefranik 2 év

  Jo napot dr úr Sajnos lábszárfekélyem van vettünk egy Sonstim 922 mikroáramú készüléket. Kérdés hogyan kell átálítani hogy lábszárfekélyem tudjam kezelni

  Köszönöm.

 • comment-avatar

  Teljes mértékben erre való az izomstimuláció! Olvassa el erről szóló cikkem.
  A gerinctartó izmok gyógytornával is erősíthetők. Ha naponta tornázik 60-80 percet, akkor 6-8 hónap múlva már érezhető hatása lesz.
  Izonmstimulátorral ez az idő 2-3 hónapra csökkenthető.

 • comment-avatar
  Zsolt 2 év

  Megkapta az üzenetem (gerinckörnyéki mélyizomerősítés el. stimulációval), mert innen frissítés után eltűnt?

 • comment-avatar
  Zsolt 2 év

  Tisztelt Doktor Úr! Ön szerint meg lehet erősíteni elektromos izomstimulációval a gerinckörüli/ gerinctartó mélyizmokat (gerinccsigolyákra tapadó „karajizmokat”)? El lehet érni azt az eredményt, mint „tornával”? (Azért írom idézőjelbe, mert számomra elég reménytelennek tűnnek ezek a mélyizmok mozgatását célzó „gondolatátvitellel” történő „gyakorlatok” és mégha sikerülne is mozgatnom ezt ezeket a statikus izmokat, tőlem ez a „mozgásforma” rendkívül távol áll). Egyébként a legnagyobb problémát üléskor jelentkező, elviselhetetlen derék- és fenékrész húzódás és fájdalom okozza. Tehát a kérdésem az lenne, hogy konkrétan a gerinccsigolyákra tapadó mélyizmok tekintetében elérhető e ugyanaz az eredmény elektromos izomstimulációval, mint „tornával”? Köszönettel,

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Zsóka 2 év

  Idén tavasszal kezdett fájni jobb oldalon a hátam.RTG:S alakú scoliosis,fokozott kyphosis.csökkent lordozis. A háti középső szakaszon porcrések beszűkültek.Az SL rések megtartottak.Zadex-t kaptam rá/amit nem mertem beszedni/
  Gyógytorna+masszázs.Nyáron panaszaim megszűntek.Szeptembertől
  újra fáj a jobb lapockám,ami estére egyre fokozódik. Kérdésem,melyik készüléket javasolja panaszaimra.

 • comment-avatar

  A Bemer egy kiváló eszköz sok esetben, de elsődleges hatása a vérkeringés javítása, illetve a biostimuláció (a gyógyulási, regenerációs folyamatok serkentése). Az izomállapotra érdemi hatása nincs. Azaz izomhúzódásra Bemert használni olyan, mint ezüstvillával levest enni.
  A gerincfájdalmat legtöbbször a gerinctartó izmok gyengesége vagy túlterhelése váltja ki – ahogy Ön is elmondta. Az izmok kezelését az izomstimulátor készülékkel lehet végezni. A gyógytorna jó, de egyrészt a fájdalom akadályozza, másrészt baromi lassú. A jó módszer az izomstimuláció alkalmazása, ami 6-8 hét alatt annyi izomerő növekményt okoz, mint egy évnyi gyógytorna. Ennek az aza eredménye, hogy a fájdalom megszűnik és rendes testedzésre át lehet térni, lassan elhagyva a stimulátor haszálatát.
  A TENS szintén nem a megfelelő eszköz, bár csökkentheti a hátfájdalmat pár óráa, de mivel nem hat az izmokra, így a panasz okát sem kezeli.
  Olvassa el a hátfájás okai cikkem. Továbbá a TENS és EMS közötti különbségről szólót.
  Tehát a javaslatom: izomstimulátor, abból is a 4 csatornás.

 • comment-avatar
  György 2 év

  Lassan 3 éve küszködök egy Achilles in részleges szakadásával. Sajnos a tényt csak két év sikertelen próbálkozása után tudtam meg. Egy csontkovács vette észre, hogy az érintett területen nincs folytonosság. ( addig legalább három orvos látott) A tavasszal a kerti munkák során a derekam megrándult. Fájdalmassá vált a menés és egyenesen nehezen tudok állni. Egy hónapja kezdtem el gerinc tornát, ami nagyon lassú javulást eredményez. A Bemer készülék alkalmazásával a fájdalmas területek továbbra is léteznek. Tisztelettel kérdezem, hogy a fenti problémák megszüntetésére , vagy legalább csökkentésére milyen TENS készüléket javasol?
  Üdvözlettel: György

 • comment-avatar

  Egyetértek! Én is a humánusabb módszert választanám! 🙂

 • comment-avatar

  Egyik TENS-t sem. A TENS nem kezeli az izmokat, kizárólag fájdalomcsillapító hatású. Önnek EMS, azaz izomstimulátor készülékre van szüksége. A Myolito, MyoBravo vagy az Elite készülékek megfelelők erre. Ide kattintva találja ezeket.

 • comment-avatar
  W.János 3 év

  Köszönöm a gyors és iránymutató segítségét.
  A leírtak alapján, jelen esetben egy feleslegesen durva beavatkozásnak tűnik az izombiopszia.
  Természetesesen a „hagyományos” humánusabb módszert választjuk.
  A közeljövőben felfogom hívni hogy teljes,pontosabb képet alkothasson a helyzetről.

  Tisztelettel:János

 • comment-avatar
  Anna 3 év

  Tisztelt Doktor Úr,
  Háti izom- és szalagkötöttség lazítására (plusz fájdalomcsillapítására) melyik TENS készüléket ajánlaná? Jelenleg lökéshullám terápia, gyógymasszázs és torna segítségével próbáljuk meg oldani a „betonkemény” hátamat, de ez egy hosszabb folyamat és úgy gondolom, hogy az otthoni TENS kezelés is sokat segítene a jelenlegi állapotomon. Abban kérnék tanácsot, hogy kimondottan erre a problémára melyiket javasolná? Tanácsát előre is nagyon köszönöm.

 • comment-avatar

  Az izomrostok aránya izombiopsziával állítható meg. Egy jókora tűt beleszúrnak az izomba és kiszívnak belőle egy adag rostot.
  Meglehetősen durva és kellemetlen eljárás.
  Épp ezért nem igazán csinálják „rutinban”.
  Szerintem az önmagában jelzés, hogy egy gyerek 11 évesen egy adott sportban sikeres, eredményes! Ha eleve ő a jó, akkor miről is kellene további meggyőződés?
  A tesznek leginkább az átlagosak teljesítményt nyújtókat kellene. Az átlagos teljesítményt okozhatja a sporthoz nem megfelelő rostozat, de akár a későbbi fejlődés vagy a szorgalom hiánya.
  Írtam cikket „szúrásmentes” rostarány tesztről. Leginkább ilyen felméréseket végeznek és nem sebészit!

 • comment-avatar
  W.János 3 év

  Örömmel olvastam az írását az izomrostok aránya és a megfelelő sport kiválasztásával kapcsolatban.
  A szakmában elismert edzők ,szakemberek szerint 11 éves kisfiam tehetséges.
  Szeretnénk tudni hogy valóban fizikailag alkalmas a komoly eredmények elérésére.
  Eddig még nem találtam olyan fórumot ahol leírták volna hogy hol lehetne ezt a vizsgálatot elvégeztetni.
  Ha van estleg információja kérem tegye közzé.
  Tisztelettel:János

 • comment-avatar

  A chondrocalcinosis jelenséget calcium-foszfát lerakódás okozza a térdízületi porcban, ami gyulladást hoz létre. A magnézium pótlás segít enyhíteni a tüneteket, azaz fogyasszon olyan étrend-kiegészítőt, amiben van magnézium.
  A készülékek közül a terápiás ultrahang, a mikroáram+izomstimuláció, a lágylézer, a mágnesterápia segíthet. Nincs egyetlen „tuti” módszer. Minél többfélét alkalmaz, annál nagyobb a valószínűsége a javulásnak.

 • comment-avatar
  Andrea 3 év

  Iden kezdett el borzasztoan fajni a terdem es 1 honapja cask vonszoltam a labam a fajdalomtol. Angliaban elek es meg a haziorvoshoz is keptelenseg it telefonos idopontot kapni nemhogy szakrendelesre. Vegre sikerult egy röntgen really es vervetelre bejutnom. A verkepem rendben van. 53 eves no vagyok. A felvetelre azt irtak  Chondrocalcinosis significant. Borzaszto fajdalmas, de nem kapok sehova tovabbi iranyitast. Szeretnem kerdezni mit is jelent ez pontosan es  melyik keszuleket kene  megvennem ami a leghatadosabb lehet , mert it sajnos az NHS segitsegere new szamithatok. Mi az amit tudnek megtenni a Sadat erdekemben. A Bmi  ertekem az 23.1 de azert  5 kg tol megszabadulni.Ha barmilyen taplalek kiegeszitoket is ajanlana a megfelelo keszulek megvasarlasa mellett  megkoszonnem.