Rólam - Dr. Zátrok Zsolt blog

Rólam

Bemutatkozás - Küldetés - Vízió

Kedves Olvasó!

Dr. Zátrok Zsolt vagyok.

Köszöntelek az Élethosszig Egészségesen magazin olvasójaként! Ez egy blog, melynek cikkeit én írom és az itt látható filmeket is magam rögzítem.

Orvosi diplomával és mintegy évtizedes orvosi gyakorlattal rendelkezem, de ma már nem dolgozok “hagyományos értelemben vett” orvosként. Nem rendelek sem állami, sem magánrendelőben.

Nem gyógyszerekről és szokásos rendelői kezelésekről írok – ezekről ezernyi másik oldalt találhatsz.

Máshogy, más nézőpontból írok. Szerintem éppen ezzel lehetek segítségedre az egészségeddel kapcsolatos problémáid, teendőid megértésében.

Írásaim középpontjában azok a módszerek állnak, amelyekkel Te magad segítheted a betegségek megelőzését, kezelését, állapotod javítását.

Ráadásul mindezt az otthonodban, úgy hogy az nem igényli az orvos jelenlétét és mégis biztonságos és hatékony.

Bemutatkozásomból megtudhatod, milyen tapasztalatokat szereztem és miért osztom meg ezeket. Arról is beszélek, hogy szerintem miért lehetnek hasznosak számodra blogom posztjai.

Orvosi múltam

Az orvosi egyetemet Pécsen végeztem, majd orvosként dolgoztam Nagyatádon, egy kisvárosi kórház kardiológiai-belgyógyászati osztályán. Nagyon szerettem a munkám mindaddig, amíg az valódi orvoslást jelentett.

Megfigyeltem, hogy a betegeim “jobban gyógyulnak” akkor, ha időt szakítok arra, hogy leüljek az ágyuk melletti kisszékre és alaposan átbeszéljük a betegségük természetét, a teendőket, a kezelést. Ilyen idilli helyzet azonban csak rövid ideig állt fenn.

Hirtelen több kolléga távozott az osztályról, de helyükre nem érkezett senki. A megmaradt 4 orvosra “zuhant rá” a 70 ágyas osztály, az ambulancia, a vizsgálatok és adminisztráció. Az én feladataim is ugrásszerűen növekedtek, így rohamosan csökkenni kezdett az egy betegre fordítható időm. Ekkortól többnyire alig 2-3 percem jutott egy-egy “ágyra”, háttérbe szorult az orvos-beteg kapcsolat és az orvoslás “varázsa” lassan elveszett. Egy idő után ez a fajta munka teljesen vállalhatatlanná vált számomra.

Olvasd el a Hippokratész megvető pillantása című cikkem, mely valójában e döntéssel kapcsolatos személyes történetem.

Mégsem tudtam azonnal “kiugrani”. Erre csak mintegy másfél-két éves “kínlódás” után került sor.

Miért ilyen lassan? Az orvossá váláshoz közel két évtizedes tanuláson át vezet az út, amit nehéz félretenni, továbbá a megszerzett tudás speciális, a rendelőn kívül kevés helyen hasznosítható.

Idő kellett, mire biztossá váltam abban, hogy megtalálom az utam a kórházon kívül is.

Miért értek az orvostechnológiához?

Felmerülhet benned, hogyha már nem dolgozom aktívan orvosként, akkor miből gondolom, hogy képes vagyok az egészséggel, betegséggel, orvosi eszközökkel vagy akár a sporttal kapcsolatban jó tanácsokat adni? Kicsit messzebbről indulok, hogy érthető legyen.

A gyógyítás egy komplex folyamat. Nemcsak az orvos szükséges hozzá, az orvos is “csak” az egyik fogaskerék a “gépezetben”.

Az orvos a gyógyító munkájában az egyetemen szerzett tudásra alapoz. Ismeretei azonban lassan, de biztosan elavulnak. Gyorsan érkeznek a betegségekkel kapcsolatos legfrissebb felfedezések, a  gyógyszergyártók, orvosi eszköz tervezők által kifejlesztett legújabb szerek, eszközök, eljárások. Ezért az orvosnak folyamatosan képeznie kell magát. Mert csak azt tudja használni, amit megismert, megtanult, elsajátított.

A technológia fejlődése azonban mindig előrébb jár, mint az orvosok tudása és általuk alkalmazott módszerek. Egy új eszköz, eljárás, gyógyszer hamarabb jelenik meg, mint ahogy az orvos értesül róla.

Így fordulhat elő, hogy a legújabb technológiákat az orvosok többsége csak több-kevesebb késéssel kezdi alkalmazni (már ha egyáltalán elkezdi).

Fontos, hogy az orvos alkalmazza a technológiai fejlődés által biztosított új módszereket, mert az új módszerek többnyire jobbak. A betegség oka hamarabb kideríthető, a kezelése hatékonyabbá tehető, rövidebb ideig tart és csökken a szövődmények lehetősége.

Ha a technológia nem fejlődne és az orvosok nem követnék azt, akkor a gyógyítás még ma is a kanalas orvosságok felírását és a doktor néni/bácsi kedves szavait jelentené.

Nekem régóta a hobbim a technológia és alkalmazási lehetőségeinek követése. Szerencsés vagyok, mert ez vált a munkámmá is.

Az első számítógépet még a 80-as évek végén vettem, akkor keveseknek volt és többnyire azt gondolták, csak játékra való. A kórházban például a ’90-es évek közepéig írógépet használtunk a kórlapok írásához.

A főnököm “régivágású” orvos volt, aki a gondolkodásban és a fonendoszkópjában bízott. A szakmai konferenciákon azonban hallott arról, hogy a számítógépeket milyen újszerű módon lehet alkalmazni a diagnosztikában. Rájött, hogy személyes érdeklődésemre alapozva hatékony diagnosztikus labort tud létrehozni.
Így a kardiológiai laborba beszerzett olyan számítógépre épülő eszközöket, mint az ABPM, a Holter EKG vagy a terheléses EKG. Így lett a feladatom e vizsgálatok elvégzése és elemzése (is).
Eközben írtam egy kórlap dokumentáló szoftvert, hogy kiváltsuk az írógépeket. Éveken át használtuk az osztályon és a központi ambulancián (sürgősségi osztályok elődje) a betegadatok, vizsgálatok rögzítésére. Tanfolyamokat tartottam a kórház dolgozóinak a számítógép használatról.

Amikor aztán az orvosi munkát feladtam, kézenfekvő volt, hogy az orvosi ismereteim ötvözzem a technológiai érdeklődésemmel.

Elhelyezkedtem a világ egyik legnagyobb vállalatának a General Electric orvosi berendezéseket gyártó részlegének hazai disztribútoránál.

Innen a műtői és intenzív terápiás berendezések legnagyobb gyártójának, a német Dräger Medical magyar leányvállalatához vezetett az utam. 10 éven át vezettem a céget ügyvezető igazgatóként. Ma minden hazai kórházban használnak olyan berendezést, amely ezeken a cégeken keresztül került oda.

Évtizedek alatt megszámolhatatlan továbbképzésen, tréningen, orvosi és technológia kiállításon (pl: Medica, CMEF, Arab-Health, stb.) vettem részt.

Folyamatosan, megállás nélkül képzem magam a témában. Ismerem az orvostechnológia múltját, jelenét és a távlati víziókat is.

Ahhoz, hogy a legmodernebb eszközök alkalmazását be lehessen mutatni, természetesen az orvosi ismeretek szinten tartására is szükség van.

Tanácsadói – oktatói tevékenységem

Milyen feladatot láttam el orvos-orvostechnológusként?

Kórházi vezetőknek, orvosoknak és egészségügyi beruházóknak adtam tanácsokat a legmodernebb technológiákról. Például arról, hogyan tud gyorsabban felismerni, diagnosztizálni egy betegséget. Milyen új lélegeztetési módot találtak ki a lélegeztetőgépen töltött idő rövidítésére. Hogyan lehet csökkenteni a téves diagnózisokat egy EKG vizsgálatnál? Hogyan kell korszerűen és hatékonyan berendezni, felszerelni egy intenzív osztályt vagy műtőt?

Alapvetően “híd” szerep, ami a technológiát tervezők és az orvosok közötti kapcsolatot jelenti. Jobban ismerem az orvos munkáját, mint az eszközt tervező mérnök és a technológiát jobban, mint az orvosok.  Mivel mindkét “szakmát” egyaránt ismertem, így könnyebben közvetítettem közöttük, mint a “csak” orvos vagy a “csak” mérnök.

Sikerült szakmai tekintélyt kivívnom, amit az jelez, hogy 2 ciklusban is megválasztottak az Orvostechnikai Szövetség társelnökének, mely az orvostechnológiai gyártó cégeket képviseli, például a kormányzattal folytatott egyeztetéseken.

A 2012-től teljesen a saját utam követem: megosztom azt a tudást, amit elsajátítottam. Az elmúlt években oktatóként, szakértőként, egészségügyi befektetési tanácsadóként dolgoztam szerte a világban, így Angliában, Németországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Szerbiában, Horvátországban, Jordániában, Romániában, Malajziában, no és persze hazánkban is.

Sportolói múltam

Ifjúkoromban sportbeli ambícióim voltak. Sport-cikkeim mögött “megbújik” a kétszeres “Az év sportolója” díjazottja (1981 és 1984), a többszörös magyar bajnok és korosztályos csúcstartó, a válogatott atléta is.

A versenysportot 21 évesen abbahagytam. Ez korai, de egyszerű, magyaros eset…. a városvezetők eladták a sportpályát benzinkútnak, ezzel “szétverték” az atlétikai klubot. Edzőpálya, edzőpartnerek, klub és normális edzéslehetőség híján elvesztettem a motivációm.

A sportot soha nem hagytam abba, sőt! Feleségemmel létrehozott családi cégünkkel évekig szerveztünk különféle amatőr sportversenyeket (úszás, duatlon-triatlon, kerékpár, cross-country, sőt távlovas sportágakban).

Mostanában is hetente 4-5 alkalommal edzek, átlagosan 40-50 km közötti távot kerékpározok minden ilyen alkalommal, többnyire erdőn-mezőn, terepen.

Tehát orvosként ismerem az élettani hátteret, egykori sportolóként pedig pontosan tudom, milyen edzésmunka kell ahhoz, hogy valaki kiemelkedő eredményeket érjen el. No meg azt is, hogy milyen problémákhoz vezet az intenzív edzésterhelés.

Nemzetközi ismereteim

A rengeteg utazás, továbbképzések, szakmai konferenciák során sokéves tapasztalatom halmozódott fel arról, mit, mivel és hogyan csinálnak a legfejlettebb egészségügyű országokban. Azt kell mondanom, hogy egészen másképpen zajlanak a dolgok, mint itthon.

A legfőbb különbség abban van, ahogy maguk a betegek viszonyulnak a saját egészségükhöz.

Sokkal tudatosabbak a magyaroknál. Itthon bizony a többség tönkreteszi az egészségét, aztán fotelben ülve követeli, hogy az orvos adjon neki egy olyan tablettát, ami visszacsinálja a dolgokat és ő meg ott folytathatja, ahol abbahagyta. Ilyen tabletta azonban legfeljebb csak a tündérmesékben van.

Blogom Élethosszig Egészségesen címe nem véletlen. Meggyőződésem, hogy a betegségek jelentős része megfelelő életmóddal megelőzhető, elkerülhető lenne. Ehhez persze az kellene, hogy az emberek megértsék, hogy mik okozzák a betegségeket.

Ha pedig ezt ismerik és értik, akkor tudnak tenni érte.

Mai helyzetem

Biztos vagyok abban, egykor jó döntés volt, hogy a hagyományos értelemben vett orvosi munkával felhagytam. Meggyőződésem, hogy tudásom megosztásával sokkal több embernek tudok segíteni, mint tudtam volna kórházi orvosként.

Orvosi és orvostechnológusi gyakorlattal egyaránt rendelkezem. Két különálló szakma ismerete ötvöződik bennem: orvos is vagyok és magas szinten értek a technológiához is. Tudom, hogy mi az orvos dolga, feladata, mik a betegségek és mi a gyógyítás, eközben részletesen ismerem a legújabb technológiákat és alkalmazásukat is.

A kettős tudás teszi különlegessé írásaim, megtalálod benne az orvost és a technológust egyaránt. Ezért az általam megosztott ismeretek olyanok, amit a hazai orvosok többségétől nem kapsz meg.

Talán az is ezt igazolja, hogy Te most a bemutatkozásom olvasod. Érdekel, ki vagyok és miről írok. Sokan mások is így tesznek. 2020. januárja és júliusa között 400 ezren keresték fel a blogom és összesen 1.7 millió cikket olvastak el. Több ezren kommentáltak, tettek fel kérdést, továbbá tucatnyi telefonhívást is kapok minden nap.

Célom, hogy közérthető, szakszerű és hasznos információkat adjak át írásaimban és filmjeimben.

Dr. Zátrok Zsolt

Kapcsolat

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, akkor több módon is megteheted.

 • Blogom minden cikke alatt találsz lehetőséget kérdésfeltevésre.
  Vigyázz, mert a megadott név megjelenik az oldalon, így használj becenevet! A kérdésed megjelenítése nem automatikus, csak a válaszommal együtt jelenik majd meg, erről e-mailben írtesítést kapsz. Figyelj, hogy a címed helyesen add meg.
 • Küldhetsz üzenetet Messengerrel a Facebook oldalamon keresztül. Ezeket az üzeneteket csak én látom, magam válaszolok rá.
 • Személyes tanácsadásra is bejelentkezhetsz. Telefon 06 53 200108.

SZUBJEKTÍV

Hippokratész megvető pillantása

Hippokratész megvető pillantása

Egy pályaelhagyó orvos vallomása Nagymama beteges volt, sokat küzdött a kórral. Az egyszerű asszony csodálattal gondolt a fájdalmát enyhítő orvosokra. Gyakran mesélt unokájának életéről és mindig azzal zárta mondandóját: "Tanulj kisfiam! Legyél doktor, hogy meggyógyíthasd a Nagyit." Egy ... ...részletek

Stagnáló sporteredmények… mi lehet az oka?

Stagnáló sporteredmények… mi lehet az oka?

A magyar sporteredmények stagnálása nem mostanában kezdődött, de az elmúlt néhány évben vált igazán szembetűnővé. Évtizedekig a világ élvonalában voltak sportolóink kajak-kenuban, úszásban, vívásban, tornában, öttusában, birkózásban, labdarúgásban, ... ...részletek

Élethosszig Egészségesen – előzd meg a betegségeket

Élethosszig Egészségesen – előzd meg a betegségeket

Élethosszig Egészségesen maradni, megelőzni a betegségeket. Ez egy olyan fontos célkitűzés, melyet a fiatal generációknak érdemes -szüleik hibáiból tanulva- a zászlójukra tűzni. Ugyanis ha magyar vagy, akkor 50 ... ...részletek

A vírus miatt lemondták a kezeléseid? Mit tehetsz?

A vírus miatt lemondták a kezeléseid? Mit tehetsz?

A koronavírus miatt az életünk hatalmasat változott az elmúlt napokban, felforgatta az egészségügyi ellátást is. Az erőforrásokat a vírusfertőzöttek kezelésére koncentrálják, természetesen fenntartják a más okból életveszélyes állapotba ... ...részletek

Egyre több a krónikus beteg. Mit kezdjünk velük?

Egyre több a krónikus beteg. Mit kezdjünk velük?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása értelmében a krónikus betegségek hosszan tartó, általában lassan előrehaladó betegségek, amelyek világszerte fő okai a felnőttek megbetegedéseinek és halálozásának. A krónikus megbetegedések alatt ... ...részletek

Miért nem beszél az orvosod az otthoni orvostechnikai eszközökről?

Miért nem beszél az orvosod az otthoni orvostechnikai eszközökről?

A tanácsért hozzám fordulók gyakran kérdezik, hogy a kezelő- vagy háziorvosuk miért nem említette nekik az otthoni orvostechnikai eszközöket, mint a kezelés lehetséges formáját. Miért csak gyógyszerben, műtétben ... ...részletek

Terroristák – á, dehogy! Megmutatjuk, mitől félj igazán!

Terroristák – á, dehogy! Megmutatjuk, mitől félj igazán!

Az ember rossz kockázatfelmérő. Aggódik, hogy megölik a terroristák vagy lezuhan majd a repülőgépe, amikor nyaralni megy, de közben egy újabb cigarettára gyújt vagy egy hatalmas hús-burgonya kombót ... ...részletek

Kövér, beteg, majdnem halott – mi van, ha 160 kg-ra híztál?

Kövér, beteg, majdnem halott – mi van, ha 160 kg-ra híztál?

Kedves Doktor úr! Olvastam a cikkeit. Az utolsó reményemként fordulok Önhöz. Csúsznak szét a csigolyáim, alig tudok mozogni és senki sem segít. A reumatalógus meg sem vizsgál már ... ...részletek

A “kutyaszar stratégia” – azaz miért nem gyógyulsz?

A “kutyaszar stratégia” – azaz miért nem gyógyulsz?

A napokban találkoztam a facebookon ezzel a képpel, ami jól szemlélteti a mai egészségügyi viszonyokat, és méginkább a betegek (jelentős részének) a mentalitását! Nemcsak hazánkban, de a fejlett ... ...részletek

Requiem az egészségért – egy orvos szemével

Requiem az egészségért – egy orvos szemével

Egy felmérés szerint csak a magyar lakosság mintegy 15 %-a mozog havonta legalább egyszer, ennél lényegesen kevesebben vannak a rendszeresen, heti 3-4 alkalommal sportolók. Meg is van az ... ...részletek

A nagy összeesküvés

A nagy összeesküvés

Egyáltalán nem vagyok az összeesküvés elméletek híve. De a nagy Rockefeller-Carnegie összeesküvés néven emlegetett folyamat elgondolkodtatott. Szerintem alapjaiban változtatta meg az orvosképzést, a betegellátást és a gyógyulásod lehetőségeit ... ...részletek

Igaza van az index-nek mágnesterápia ügyben?

Igaza van az index-nek mágnesterápia ügyben?

A mágnesterápiával kapcsolatos posztjaimra rendszeresen reagálnak szkeptikusok, csalódottak, kereskedők által becsapottak. Többnyire az index által 2014-ben közölt "A mágnes akkor sem gyógyít, ha negyedmillió az ára" című cikket citálják.  Ide ... ...részletek

Miért jó az egészséges életmód?

Miért jó az egészséges életmód?

Hazánkban az aktuális statisztikák szerint 50-52 év körül van az egészségben leélhető élettartam. Minden második magyar felnőttnek legalább egy krónikus betegsége van. Ezek a betegségek befolyásolják a mindennapi ... ...részletek

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (8)
 • comment-avatar

  Egyetértek! Én is a humánusabb módszert választanám! 🙂

 • comment-avatar

  Egyik TENS-t sem. A TENS nem kezeli az izmokat, kizárólag fájdalomcsillapító hatású. Önnek EMS, azaz izomstimulátor készülékre van szüksége. A Myolito, MyoBravo vagy az Elite készülékek megfelelők erre. Ide kattintva találja ezeket.

 • comment-avatar
  W.János 6 nap

  Köszönöm a gyors és iránymutató segítségét.
  A leírtak alapján, jelen esetben egy feleslegesen durva beavatkozásnak tűnik az izombiopszia.
  Természetesesen a “hagyományos” humánusabb módszert választjuk.
  A közeljövőben felfogom hívni hogy teljes,pontosabb képet alkothasson a helyzetről.

  Tisztelettel:János

 • comment-avatar
  Anna 6 nap

  Tisztelt Doktor Úr,
  Háti izom- és szalagkötöttség lazítására (plusz fájdalomcsillapítására) melyik TENS készüléket ajánlaná? Jelenleg lökéshullám terápia, gyógymasszázs és torna segítségével próbáljuk meg oldani a “betonkemény” hátamat, de ez egy hosszabb folyamat és úgy gondolom, hogy az otthoni TENS kezelés is sokat segítene a jelenlegi állapotomon. Abban kérnék tanácsot, hogy kimondottan erre a problémára melyiket javasolná? Tanácsát előre is nagyon köszönöm.

 • comment-avatar

  Az izomrostok aránya izombiopsziával állítható meg. Egy jókora tűt beleszúrnak az izomba és kiszívnak belőle egy adag rostot.
  Meglehetősen durva és kellemetlen eljárás.
  Épp ezért nem igazán csinálják “rutinban”.
  Szerintem az önmagában jelzés, hogy egy gyerek 11 évesen egy adott sportban sikeres, eredményes! Ha eleve ő a jó, akkor miről is kellene további meggyőződés?
  A tesznek leginkább az átlagosak teljesítményt nyújtókat kellene. Az átlagos teljesítményt okozhatja a sporthoz nem megfelelő rostozat, de akár a későbbi fejlődés vagy a szorgalom hiánya.
  Írtam cikket “szúrásmentes” rostarány tesztről. Leginkább ilyen felméréseket végeznek és nem sebészit!

 • comment-avatar
  W.János 7 nap

  Örömmel olvastam az írását az izomrostok aránya és a megfelelő sport kiválasztásával kapcsolatban.
  A szakmában elismert edzők ,szakemberek szerint 11 éves kisfiam tehetséges.
  Szeretnénk tudni hogy valóban fizikailag alkalmas a komoly eredmények elérésére.
  Eddig még nem találtam olyan fórumot ahol leírták volna hogy hol lehetne ezt a vizsgálatot elvégeztetni.
  Ha van estleg információja kérem tegye közzé.
  Tisztelettel:János

 • comment-avatar

  A chondrocalcinosis jelenséget calcium-foszfát lerakódás okozza a térdízületi porcban, ami gyulladást hoz létre. A magnézium pótlás segít enyhíteni a tüneteket, azaz fogyasszon olyan étrend-kiegészítőt, amiben van magnézium.
  A készülékek közül a terápiás ultrahang, a mikroáram+izomstimuláció, a lágylézer, a mágnesterápia segíthet. Nincs egyetlen “tuti” módszer. Minél többfélét alkalmaz, annál nagyobb a valószínűsége a javulásnak.

 • comment-avatar
  Andrea 2 hónap

  Iden kezdett el borzasztoan fajni a terdem es 1 honapja cask vonszoltam a labam a fajdalomtol. Angliaban elek es meg a haziorvoshoz is keptelenseg it telefonos idopontot kapni nemhogy szakrendelesre. Vegre sikerult egy röntgen really es vervetelre bejutnom. A verkepem rendben van. 53 eves no vagyok. A felvetelre azt irtak  Chondrocalcinosis significant. Borzaszto fajdalmas, de nem kapok sehova tovabbi iranyitast. Szeretnem kerdezni mit is jelent ez pontosan es  melyik keszuleket kene  megvennem ami a leghatadosabb lehet , mert it sajnos az NHS segitsegere new szamithatok. Mi az amit tudnek megtenni a Sadat erdekemben. A Bmi  ertekem az 23.1 de azert  5 kg tol megszabadulni.Ha barmilyen taplalek kiegeszitoket is ajanlana a megfelelo keszulek megvasarlasa mellett  megkoszonnem.