Rólam - Dr. Zátrok Zsolt blog

Rólam

Bemutatkozás - Küldetés - Vízió

Kedves Olvasó!

Dr. Zátrok Zsolt vagyok.

Köszöntelek az Élethosszig Egészségesen magazin olvasójaként! Ez egy blog, melynek cikkeit én írom és az itt látható filmeket is magam rögzítem.

1991-ben végeztem az egyetemen, majd kórházi orvosként tevékenykedtem, de ma már nem dolgozok “hagyományos értelemben vett” orvosként. Nem rendelek sem állami, sem magánrendelőben.

Blogomban nem gyógyszerekről és szokásos rendelői, kórházi kezelésekről írok – ezekről ezernyi másik oldalt találhatsz.

Máshogy, más nézőpontból írok. Főképp azokról a módszerekről, amelyekkel Te magad segítheted a betegségek megelőzését, kezelését, állapotod javítását.

Ráadásul mindezt az otthonodban, úgy hogy az nem igényli az orvos jelenlétét és mégis biztonságos és hatékony.

Cikkeim segítségedre lehetnek az egészségeddel kapcsolatos problémáid, teendőid, kezelési lehetőségek megértésében.

Orvosi múltam

Az orvosi egyetemet Pécsen végeztem, majd orvosként dolgoztam Nagyatádon, egy kisvárosi kórház kardiológiai-belgyógyászati osztályán.

Már a kezdetektől hobbim volt a technológia és orvoslás kapcsolata és alkalmazási lehetőségei. Többek között ezért változtattam pályát. Orvos-szaktanácsadóként helyezkedtem el a világ egyik legnagyobb orvosi berendezéseket gyártó vállalatánál, a GE Healthcare-nél.

Néhány évvel később már ügyvezetőként vettem át a műtői és intenzív terápiás berendezések terén legnagyobb “névnek” számító, német Dräger Medical magyar leányvállalatát. 10 éven át vezettem a céget.

A 2012-től teljesen a saját utam követem: megosztom azt a tudást, amit pályám során elsajátítottam. Azóta oktatóként, szakértőként, egészségügyi befektetési tanácsadóként dolgoztam szerte a világban, így Angliában, Németországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Szerbiában, Horvátországban, Jordániában, Romániában, Malajziában, no és persze hazámban, Magyarországon is.

Sportolói múltam

Ifjúkoromban sportbeli ambícióim voltak. Sport-cikkeim mögött “megbújik” a többszörös magyar bajnok atléta is.

Bár a versenysportot már 21 évesen abbahagytam, de a sportot soha. Mostanában is hetente 4-5 alkalommal edzek, átlagosan 40-50 km közötti távot kerékpározok minden ilyen alkalommal, többnyire erdőn-mezőn, terepen.

Tehát orvosként ismerem az élettani hátteret, egykori sportolóként pedig pontosan tudom, milyen edzésmunka kell ahhoz, hogy valaki kiemelkedő eredményeket érjen el. No meg azt is, hogy milyen problémákhoz vezet az intenzív edzésterhelés.

Betegségek és kezelésük is folyamatosan változik

Az elmúlt évtizedekben az emberek életmódja, fizikai aktivitása, táplálkozása gyökeresen megváltozott, ami magával vonta azt is, hogy a régi betegségek helyett új típusúak jelentek meg. Ezek kezelése is más, mint amit 30-40 éve alkalmazni lehetett.

Ma már nemcsak a gyógyszerektől vagy műtétektől várhatsz javulást, hanem Te magad aktívan tehetsz az egészséged érdekében.

A mai betegségek mintegy 80%-a elkerülhető lenne. Ha pedig megelőzni nem sikerül, akkor korai kezeléssel megállítható, visszafordítható. Ehhez más, modern módszerek szükségesek.

Ezekről az új technikai lehetőségekről írom blogomat.

Miért írom a blogot?

Már kezdő orvosként megfigyeltem, hogy a betegeim “jobban gyógyultak” akkor, ha időt szakítottam arra, hogy leüljek az ágyuk melletti kisszékre és alaposan átbeszéljük a betegségük természetét, a teendőket, a kezelést. Amikor megértették mi a feladatuk, mit várhatnak a gyógyszerektől, egyéb kezelésektől és mivel járulhatnak hozzá maguk az állapotuk javításához, akkor a gyógyulásuk is biztosabb volt.

Paradox módon minél több tapasztalatot szereztem, úgy fogyott el ennek a lehetősége. Az egyre több beteg miatt egyszerűen nem maradt időm erre. A kórházakban nincs egy nyugodt hely, ahol a beteggel és hozzátartozóival leüljön az orvos és elmagyarázza a dolgokat. Betegenként fél, akár egy óra is kell erre, miközben tucatnyian várnak vizsgálatra, kezelésre, hatalmas az adminisztrációs teher.

Az orvos-beteg kapcsolat ellehetetlenedésével együtt az orvoslás “varázsa” is elveszett számomra. Ez vezetett oda végül, hogy a kórházon kívülre vittem tudásom és a hagyományos értelemben vett orvosi munkával felhagytam.

Meggyőződésem azonban, hogy írásaimon keresztül sokkal több embernek tudok segíteni most, mint tudnék ma kórházi orvosként.

Két különálló szakma ismerete ötvöződik bennem: orvos is vagyok és magas szinten értek a technológiához is. Tudom, hogy mi az orvos dolga, feladata, mik a betegségek és mi a gyógyítás, eközben részletesen ismerem a legújabb technológiákat és alkalmazásukat is.

A kettős tudás teszi különlegessé írásaim, megtalálod benne az orvost és a technológust egyaránt. Ezért az általam megosztott ismeretek olyanok, amit a hazai orvosok többségétől nem kapsz meg.

Talán az is ezt igazolja, hogy Te most a bemutatkozásom olvasod. Érdekel, ki vagyok és miről írok. Sokan mások is így tesznek. 2020-ben 915 ezren keresték fel a blogom és összesen 2.65 millió cikket olvastak el. Több ezren kommentáltak, tettek fel kérdést, továbbá tucatnyi telefonhívást is kapok minden nap.

Célom, hogy közérthető, szakszerű és hasznos információkat adjak át írásaimban és filmjeimben.

Dr. Zátrok Zsolt

Kapcsolat

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, akkor több módon is megteheted.

 • Blogom minden cikke alatt találsz lehetőséget kérdésfeltevésre.
  Vigyázz, mert a megadott név megjelenik az oldalon, így használj becenevet! A kérdésed megjelenítése nem automatikus, csak a válaszommal együtt jelenik majd meg, erről e-mailben írtesítést kapsz. Figyelj, hogy a címed helyesen add meg.
 • Küldhetsz üzenetet Messengerrel a Facebook oldalamon keresztül. Ezeket az üzeneteket csak én látom, magam válaszolok rá.
 • Személyes tanácsadásra is bejelentkezhetsz. Telefon 06 53 200108.

SZUBJEKTÍV

Hippokratész megvető pillantása

Hippokratész megvető pillantása

Egy pályaelhagyó orvos vallomása Nagymama beteges volt, sokat küzdött a kórral. Az egyszerű asszony csodálattal gondolt a fájdalmát enyhítő orvosokra. Gyakran mesélt unokájának életéről és mindig azzal zárta mondandóját: "Tanulj kisfiam! Legyél doktor, hogy meggyógyíthasd a Nagyit." Egy ... ...részletek

Terroristák – á, dehogy! Megmutatjuk, mitől félj igazán!

Terroristák – á, dehogy! Megmutatjuk, mitől félj igazán!

Az ember rossz kockázatfelmérő. Aggódik, hogy megölik a terroristák vagy lezuhan majd a repülőgépe, amikor nyaralni megy, de közben egy újabb cigarettára gyújt vagy egy hatalmas hús-burgonya kombót ... ...részletek

Küldetésünk a korszerű technológia népszerűsítése

Küldetésünk a korszerű technológia népszerűsítése

A technológia és ezen belül az orvostechnológia fejlődése rendkívül gyors, naponta jelennek meg újabb és újabb technológiák a rendelők és az otthoni felhasználók számára is. ...részletek

Szép-e a kövérség?

Szép-e a kövérség?

Mostanában egyre többször hallom, olvasom a neten a "kövérség szép, ne törődj vele" felszólalásokat. Csoportok szerveződnek "elfogadom, hogy kövér vagyok" jelszóval. Véleményem szerint tévúton járnak azok, akik ezt ... ...részletek

Élethosszig Egészségesen – előzd meg a betegségeket

Élethosszig Egészségesen – előzd meg a betegségeket

Élethosszig Egészségesen maradni, megelőzni a betegségeket. Ez egy olyan fontos célkitűzés, melyet a fiatal generációknak érdemes -szüleik hibáiból tanulva- a zászlójukra tűzni. Ugyanis ha magyar vagy, akkor 50 ... ...részletek

Krónikus betegség. Kinek a feladata a kezelés?

Krónikus betegség. Kinek a feladata a kezelés?

Mint hazánk lakóinak többsége, így valószínűleg Te is úgy hiszed, hogy mivel az egészségügyi járulékokat befizetted (vagy a munkaadód befizette a nevedben), akkor csak és kizárólag az orvosok ... ...részletek

Miért nem beszél az orvosod az otthoni orvostechnikai eszközökről?

Miért nem beszél az orvosod az otthoni orvostechnikai eszközökről?

A tanácsért hozzám fordulók gyakran kérdezik, hogy a kezelő- vagy háziorvosuk miért nem említette nekik az otthoni orvostechnikai eszközöket, mint a kezelés lehetséges formáját. Miért csak gyógyszerben, műtétben ... ...részletek

Kövér, beteg, majdnem halott – mi van, ha 160 kg-ra híztál?

Kövér, beteg, majdnem halott – mi van, ha 160 kg-ra híztál?

Kedves Doktor úr! Olvastam a cikkeit. Az utolsó reményemként fordulok Önhöz. Csúsznak szét a csigolyáim, alig tudok mozogni és senki sem segít. A reumatalógus meg sem vizsgál már ... ...részletek

A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről

A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről

Újra korlátozások léptek életbe a COVID-19 második hulláma miatt. Egyre többen vesztik el türelmüket és tartják a korlátozásokat túlzónak, feleslegesnek. Tényleg szükség van-e ezekre az intézkedésekre vagy csak ... ...részletek

Mi okozza a betegséged és mi váltja ki a gyógyulásod?

Mi okozza a betegséged és mi váltja ki a gyógyulásod?

Mi okozza a megbetegedést? Mi váltja ki a gyógyulásod? Mi a gyógyítás? Ki vagy mi gyógyít? Az orvos? Az általa felírt gyógyszerek? Az ultrahang sugár? Esetleg a sebészkés? ... ...részletek

Miért jó az egészséges életmód?

Miért jó az egészséges életmód?

Hazánkban az aktuális statisztikák szerint 50-52 év körül van az egészségben leélhető élettartam. Minden második magyar felnőttnek legalább egy krónikus betegsége van. Ezek a betegségek befolyásolják a mindennapi ... ...részletek

A halál tisztessége

A halál tisztessége

Kedves Doktor úr! Édesanyám a közelmúltban váratlanul nagyon erős hátfájdalomra kezdett panaszkodni. Elvittem az ügyeletre, ahol több hátcsigolya összeroppanását találták. További vizsgálatokkal megállapították, hogy a bal mellében van ... ...részletek

Diktál a beteg, írja az orvos – Dr. Bubó

Diktál a beteg, írja az orvos – Dr. Bubó

A betegek ma így beszélnek egymás között: Kértem egy MRI-t. Felirattam magamnak antibiotikumot! Kértem egy beutalót Harkányba. Lám csak! Beteljesült Dr. Bubó híres mondása: "Diktál a beteg, írja ... ...részletek

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (17)
 • comment-avatar

  A fekély a bőrön keletkezett seb, ami a rossz vérkeringés és egyéb okok miatt nem akar gyógyulni. A seb tisztán tartása és kötözése mellett minden olyan módszer segíti a gyógyulást, ami javítja a láb vérkeringését. Így a legegyszerűbbe a rendszeres gyógytorna, séta, illetve keringésjavítő fizikoterápiás kezelések, például lágylézer, pulzáló mágneses mező és a terápiás ultrahang kezelés is alkalmazható otthon. Az ultrahang kezelést nem közvetlenül a sebbe kell irányítani, hiszen az váladékozhat, a kezeléstől a hámosodott rész sérülhet. Közvetlenül a fekély környezetét kell kezelni. A készüléken állítson közepes vagy annál magasabb intenzitást, tegyen ultrahang gélt a bőrre, de a fekélybe ne kerüljön és lassú mozdulatokkal kezelje a fekély körüli tenyérnyi területet 8-10 percig (ennél több nem szükséges!). Naponta 1x végezze a kezelést, a gyógyulásig.

 • comment-avatar
  Sefranik 2 hét

  Jo napot dr úr Sajnos lábszárfekélyem van vettünk egy Sonstim 922 mikroáramú készüléket. Kérdés hogyan kell átálítani hogy lábszárfekélyem tudjam kezelni

  Köszönöm.

 • comment-avatar

  Teljes mértékben erre való az izomstimuláció! Olvassa el erről szóló cikkem.
  A gerinctartó izmok gyógytornával is erősíthetők. Ha naponta tornázik 60-80 percet, akkor 6-8 hónap múlva már érezhető hatása lesz.
  Izonmstimulátorral ez az idő 2-3 hónapra csökkenthető.

 • comment-avatar
  Zsolt 2 hónap

  Megkapta az üzenetem (gerinckörnyéki mélyizomerősítés el. stimulációval), mert innen frissítés után eltűnt?

 • comment-avatar
  Zsolt 2 hónap

  Tisztelt Doktor Úr! Ön szerint meg lehet erősíteni elektromos izomstimulációval a gerinckörüli/ gerinctartó mélyizmokat (gerinccsigolyákra tapadó “karajizmokat”)? El lehet érni azt az eredményt, mint “tornával”? (Azért írom idézőjelbe, mert számomra elég reménytelennek tűnnek ezek a mélyizmok mozgatását célzó “gondolatátvitellel” történő “gyakorlatok” és mégha sikerülne is mozgatnom ezt ezeket a statikus izmokat, tőlem ez a “mozgásforma” rendkívül távol áll). Egyébként a legnagyobb problémát üléskor jelentkező, elviselhetetlen derék- és fenékrész húzódás és fájdalom okozza. Tehát a kérdésem az lenne, hogy konkrétan a gerinccsigolyákra tapadó mélyizmok tekintetében elérhető e ugyanaz az eredmény elektromos izomstimulációval, mint “tornával”? Köszönettel,

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Zsóka 3 hónap

  Idén tavasszal kezdett fájni jobb oldalon a hátam.RTG:S alakú scoliosis,fokozott kyphosis.csökkent lordozis. A háti középső szakaszon porcrések beszűkültek.Az SL rések megtartottak.Zadex-t kaptam rá/amit nem mertem beszedni/
  Gyógytorna+masszázs.Nyáron panaszaim megszűntek.Szeptembertől
  újra fáj a jobb lapockám,ami estére egyre fokozódik. Kérdésem,melyik készüléket javasolja panaszaimra.

 • comment-avatar

  A Bemer egy kiváló eszköz sok esetben, de elsődleges hatása a vérkeringés javítása, illetve a biostimuláció (a gyógyulási, regenerációs folyamatok serkentése). Az izomállapotra érdemi hatása nincs. Azaz izomhúzódásra Bemert használni olyan, mint ezüstvillával levest enni.
  A gerincfájdalmat legtöbbször a gerinctartó izmok gyengesége vagy túlterhelése váltja ki – ahogy Ön is elmondta. Az izmok kezelését az izomstimulátor készülékkel lehet végezni. A gyógytorna jó, de egyrészt a fájdalom akadályozza, másrészt baromi lassú. A jó módszer az izomstimuláció alkalmazása, ami 6-8 hét alatt annyi izomerő növekményt okoz, mint egy évnyi gyógytorna. Ennek az aza eredménye, hogy a fájdalom megszűnik és rendes testedzésre át lehet térni, lassan elhagyva a stimulátor haszálatát.
  A TENS szintén nem a megfelelő eszköz, bár csökkentheti a hátfájdalmat pár óráa, de mivel nem hat az izmokra, így a panasz okát sem kezeli.
  Olvassa el a hátfájás okai cikkem. Továbbá a TENS és EMS közötti különbségről szólót.
  Tehát a javaslatom: izomstimulátor, abból is a 4 csatornás.

 • comment-avatar
  György 3 hónap

  Lassan 3 éve küszködök egy Achilles in részleges szakadásával. Sajnos a tényt csak két év sikertelen próbálkozása után tudtam meg. Egy csontkovács vette észre, hogy az érintett területen nincs folytonosság. ( addig legalább három orvos látott) A tavasszal a kerti munkák során a derekam megrándult. Fájdalmassá vált a menés és egyenesen nehezen tudok állni. Egy hónapja kezdtem el gerinc tornát, ami nagyon lassú javulást eredményez. A Bemer készülék alkalmazásával a fájdalmas területek továbbra is léteznek. Tisztelettel kérdezem, hogy a fenti problémák megszüntetésére , vagy legalább csökkentésére milyen TENS készüléket javasol?
  Üdvözlettel: György

 • comment-avatar

  Egyetértek! Én is a humánusabb módszert választanám! 🙂

 • comment-avatar

  Egyik TENS-t sem. A TENS nem kezeli az izmokat, kizárólag fájdalomcsillapító hatású. Önnek EMS, azaz izomstimulátor készülékre van szüksége. A Myolito, MyoBravo vagy az Elite készülékek megfelelők erre. Ide kattintva találja ezeket.

 • comment-avatar
  W.János 3 hónap

  Köszönöm a gyors és iránymutató segítségét.
  A leírtak alapján, jelen esetben egy feleslegesen durva beavatkozásnak tűnik az izombiopszia.
  Természetesesen a “hagyományos” humánusabb módszert választjuk.
  A közeljövőben felfogom hívni hogy teljes,pontosabb képet alkothasson a helyzetről.

  Tisztelettel:János

 • comment-avatar
  Anna 3 hónap

  Tisztelt Doktor Úr,
  Háti izom- és szalagkötöttség lazítására (plusz fájdalomcsillapítására) melyik TENS készüléket ajánlaná? Jelenleg lökéshullám terápia, gyógymasszázs és torna segítségével próbáljuk meg oldani a “betonkemény” hátamat, de ez egy hosszabb folyamat és úgy gondolom, hogy az otthoni TENS kezelés is sokat segítene a jelenlegi állapotomon. Abban kérnék tanácsot, hogy kimondottan erre a problémára melyiket javasolná? Tanácsát előre is nagyon köszönöm.

 • comment-avatar

  Az izomrostok aránya izombiopsziával állítható meg. Egy jókora tűt beleszúrnak az izomba és kiszívnak belőle egy adag rostot.
  Meglehetősen durva és kellemetlen eljárás.
  Épp ezért nem igazán csinálják “rutinban”.
  Szerintem az önmagában jelzés, hogy egy gyerek 11 évesen egy adott sportban sikeres, eredményes! Ha eleve ő a jó, akkor miről is kellene további meggyőződés?
  A tesznek leginkább az átlagosak teljesítményt nyújtókat kellene. Az átlagos teljesítményt okozhatja a sporthoz nem megfelelő rostozat, de akár a későbbi fejlődés vagy a szorgalom hiánya.
  Írtam cikket “szúrásmentes” rostarány tesztről. Leginkább ilyen felméréseket végeznek és nem sebészit!

 • comment-avatar
  W.János 3 hónap

  Örömmel olvastam az írását az izomrostok aránya és a megfelelő sport kiválasztásával kapcsolatban.
  A szakmában elismert edzők ,szakemberek szerint 11 éves kisfiam tehetséges.
  Szeretnénk tudni hogy valóban fizikailag alkalmas a komoly eredmények elérésére.
  Eddig még nem találtam olyan fórumot ahol leírták volna hogy hol lehetne ezt a vizsgálatot elvégeztetni.
  Ha van estleg információja kérem tegye közzé.
  Tisztelettel:János

 • comment-avatar

  A chondrocalcinosis jelenséget calcium-foszfát lerakódás okozza a térdízületi porcban, ami gyulladást hoz létre. A magnézium pótlás segít enyhíteni a tüneteket, azaz fogyasszon olyan étrend-kiegészítőt, amiben van magnézium.
  A készülékek közül a terápiás ultrahang, a mikroáram+izomstimuláció, a lágylézer, a mágnesterápia segíthet. Nincs egyetlen “tuti” módszer. Minél többfélét alkalmaz, annál nagyobb a valószínűsége a javulásnak.

 • comment-avatar
  Andrea 5 hónap

  Iden kezdett el borzasztoan fajni a terdem es 1 honapja cask vonszoltam a labam a fajdalomtol. Angliaban elek es meg a haziorvoshoz is keptelenseg it telefonos idopontot kapni nemhogy szakrendelesre. Vegre sikerult egy röntgen really es vervetelre bejutnom. A verkepem rendben van. 53 eves no vagyok. A felvetelre azt irtak  Chondrocalcinosis significant. Borzaszto fajdalmas, de nem kapok sehova tovabbi iranyitast. Szeretnem kerdezni mit is jelent ez pontosan es  melyik keszuleket kene  megvennem ami a leghatadosabb lehet , mert it sajnos az NHS segitsegere new szamithatok. Mi az amit tudnek megtenni a Sadat erdekemben. A Bmi  ertekem az 23.1 de azert  5 kg tol megszabadulni.Ha barmilyen taplalek kiegeszitoket is ajanlana a megfelelo keszulek megvasarlasa mellett  megkoszonnem.