Kedves Olvasó!

Köszöntelek az Élethosszig Egészségesen blog olvasójaként! Dr. Zátrok Zsolt vagyok, a blog „gazdája”.

Dr. Zátrok Zsolt portré

Orvosi tevékenységem

1991-ben végeztem a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karán. Orvosi munkámat Nagyatádon, egy kisvárosi kórházban kezdtem. A kardiológiai-belgyógyászati osztályon a betegségek jelentős része úgynevezett krónikus állapot, mely a ma uralkodó szemlélet szerint élethosszig tartó gyógyszerszedéssel “kezelendő”.

Munkám alatt meggyőződtem arról, hogy önmagában gyógyszerekkel a betegek többségén nem lehet segíteni, mert a krónikus betegségek többsége az életmódból ered. Többek között a táplálkozás, a fizikai aktivitás, a munkahelyi, szociális és családi környezet, a stressz, stb. mind hozzájárul valamilyen mértékben a betegség kialakulásához. Ha pedig ezekben nem történik változás, akkor az élethosszig tartó gyógyszeres terápia nem ad érdemi eredményt.

Mivel az orvos nem tudja a beteg életmódját megváltoztatni, így ha a beteg nem teszi, akkor a gyógyító munka is eredménytelen.

Részben a hagyományos kórházi orvoslásba vetett hit elvesztése vezetett a hagyományos orvosi pálya elhagyásához. Ennek történetét a “Hippokratész megvető pillantása” című posztomban olvashatod.

Ma már nem rendelek, nem végzek kivizsgálást, nem javaslok gyógyszereket, műtéteket. Fő tevékenységem az ismeretterjesztés.

LinkedIn Profilom

Orvostechnológusi munkám

Már az egyetemen érdekelni kezdett a modern technológia, a számítógépek és az orvosi alkalmazásuk lehetőségei.

Az aktív orvoslás befejezése után orvos-szaktanácsadóként helyezkedtem el a világ egyik legnagyobb orvosi berendezéseket gyártó vállalatánál. Néhány évvel később egy másik nemzetközi vállalat, a német Dräger Medical hazai leányvállalatánál folytattam – 10 éven át ügyvezető igazgatóként.

Éveken át  dolgoztam oktatóként, szakértőként, egészségügyi befektetési tanácsadóként dolgoztam szerte a világban, így Angliában, Németországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Szerbiában, Horvátországban, Jordániában, Romániában, Malajziában, no és persze hazámban, Magyarországon is.

A 2012-től a saját utam követem: megosztom azt a tudást, amit pályám során elsajátítottam.

LinkedIn Profilom

Sportolói múltam

Sport-cikkeim mögött “megbújik” az egykori sikeres sportoló.

Általános iskolában, a gimnáziumban és még az egyetemen is számos sportot űztem, így minden iskolai válogatottban benne voltam: asztalitenisz, atlétika, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, sakk…

Legtehetségesebb azonban atlétikában voltam, azon belül is a dobószámokban. 1981-ben egy nemzetközi négypróba versenyen állítottam fel a kislabdahajítás máig érvényes magyar és európai rekordját: 106.10 méter.

Ebben az évben az általános iskolások kategóriájában az “Év úttörő sportolója 1981” címet kaptam (összesen hatan kaptunk ilyen díjat ebben az évben).

1984-ben az év Jó tanuló-Jó sportoló díját immár a középiskolások kategóriájában nyertem el (a 12 kitüntetett egyike voltam).

Számos korosztályos országos bajnoki címet szereztem, még utánpótlás kategóriában is állítottam fel korosztályos rekordot. 1986-tól az Olimpiai reménységek programban is részt vettem.

A versenysportot pécsi egyetemista éveim alatt, már 21 éves koromban abbahagyni kényszerültem . Olyan “magyaros” oka volt. A város eladta az atlétikai centrumot benzinkútnak….az edzőket és a dobócsoportot szélnek eresztették. Az egyetem miatt maradtam pécsett, az élsportot pedig “elengedtem”.

A rendszeres testmozgással azonban mai napig nem szakítottam, hetente legalább 3-4 alkalommal edzek, kerékpározok, futok.

Orvosként ismerem a sportélettani hátteret, egykori sportolóként pedig azt is tudom, milyen edzésmunka kell ahhoz, hogy valaki kiemelkedő eredményeket érjen el. No meg azt is, hogy milyen problémákhoz vezet az intenzív edzésterhelés.

Miért írom a blogot?

Már kezdő orvosként megfigyeltem, hogy a betegeim “jobban gyógyultak” akkor, ha időt szakítottam arra, hogy leüljek az ágyuk melletti kisszékre és alaposan átbeszéljük a betegségük természetét, a teendőket, a kezelést. Amikor megértették mi a feladatuk, mit várhatnak a gyógyszerektől, egyéb kezelésektől és mivel járulhatnak hozzá maguk az állapotuk javításához, akkor a gyógyulásuk is biztosabb volt.

Paradox módon minél több tapasztalatot szereztem, úgy fogyott el az idő az ilyen beszélgetésekre. Egyre több betegem lett és egyszerűen nem maradt időm a beszélgetésekre. Észrevehetted, hogy a kórházak többségében nincs egy nyugodt hely, ahol az orvos leülhet a beteggel és hozzátartozóival és elmagyarázhatja a dolgokat. Miközben tucatnyian várnak vizsgálatra, kezelésre, hatalmas az adminisztrációs teher is, a tájékoztatásra egyszerűen nem marad idő. A folyosón, orvosi zsargonban odavetett néhány mondat biztosan nem elegendő.

Az egyre “gépiesebb” ellátás miatt az orvoslás “varázsa”, emberközelsége néhány év alatt elveszett számomra és lassan elértem azt a pontot, ahol már nem éreztem elfogadhatónak ezt a lélektelen munkát. A pohár túlcsordult és én felhagytam a hagyományos értelemben vett orvosi munkával és kórházon kívülre vittem tudásom.

Meggyőződésem, hogy döntésem helyes volt.

Írásaimmal, filmjeimmel sokkal több embernek tudok segíteni, mint tudnék kórházi orvosként.

Két különálló szakma ismerete ötvöződik bennem: orvos is vagyok és magas szinten értek a technológiához is. Ismerem az orvoslást, a betegségeket, a gyógyítást és eközben a legújabb technológiákkal és alkalmazásukkal foglalkozom.

Az általam megosztott ismereteket a hazai orvosok többségétől nem kaphatod meg. Egyszerűen azért, mert csak a gyógyszer-műtét bűvkörben tájékozódnak, az otthoni technológiákról pedig tudásuk távol van a jelentől.

TÁMOGASS!
Legyél az elethosszig.hu blog Mecénása!

Miben segíthet az Élethosszig Egészségesen blog?

Elsősorban abban, hogy értsd, milyen módon őrizheted meg az egészséged, illetve ha elveszítetted, mit tehetsz te a visszaszerzése érdekében, ehhez milyen segítő módszereket, eszközöket vehetsz igénybe.

A betegségek jelentős része életmóddal megelőzhető, elkerülhető. Sőt… a megjelenés után egy bizonyos ideig életmódbeli változtatással még visszafordítható. Ehhez a modern technológia olyan eszközöket biztosít, amelyet személyes, otthoni használatra terveztek.

Ha megjelenik egy panasz, akkor első dolgod az legyen, hogy orvoshoz fordulsz. Kérd a kivizsgálását, azaz annak megállapítását, hogy mi okozza. Akkor lehet a leghatékonyabban megszüntetni, ha magát az okot kezelik és nem csak a tünetet!

Tudtad, hogy a krónikus állapotok többségét az otthonod kényelmében, biztonságosan és hatékonyan kezelheted? Ma már nem kellene naponta rendelőbe „rohangálni” egy pár perces kezelésért!

Otthoni orvostechnológia – egy új lehetőség

Nagyon sajnálatos, ha erről még nem hallottál!

Az otthoni használatra fejlesztett orvostechnikai eszközökben rejlő lehetőségeket bizony ma még az orvosok jelentős része sem ismeri. Ezért aztán nem is említi neked.

A krónikus panaszok többségére van otthoni, egyszerűen alkalmazható és mégis hatékony módszer.

Blogomban segítenek eligazodni a sokféle kezelési lehetőség, módszer és készülék között. Írásaim, filmjeim segítenek abban, hogyan alkalmazhatók biztonságosan és hatékonyan.

Életmód, mint fő gyógyszer

Az orvosi eszközök csak a terápiás lehetőségek egyik csoportját alkotják.

Van a gyógyulásra egy még ezeknél is hatékonyabb lehetőséged is!

Ma már meggyőződésem, hogy napjainkban a krónikus betegségeinek többsége -így mozgásszervi bajok, szív érrendszeri problémák, cukorbetegség, allergiák, autoimmun betegségek, stb.- nem a gyógyulást célozza, hanem az élethosszig tartó gyógyszerszedést. A gyógyszerek, műtétek, rendelői kezelések segítenek ugyan, de általában kevesebb a hasznuk, mint az életmódváltásnak.

Igen! Orvosilag igazolt, hogy az egészséges életmóddal a betegségek jelentős része megelőzhető, korai szakaszban visszafordítható, és még súlyos állapotban is segíti a javulást.

Az életmódváltás nem megy 5 perc alatt. Hónapok, de akár néhány év is szükséges lehet ahhoz, hogy érzékelhető változást érj el. Az ilyen módon elért eredmény azonban valódi (szemben a tüneti kezeléssel)

A tanácsadás jelentősége

Napjainkban a zsúfolt rendelőkben az orvosoknak egyszerűen nincs idejük arra, hogy elmagyarázzák: sokkal többet tehetsz az egészségedért te magad, mint amit a gyógyszerektől és a (kockázatos) műtétektől várhatsz!

Persze ez nem egyszerű! A krónikus betegség csak olyan módszerekkel javítható, amelyhez NEKED KELL CSINÁLNOD VALAMIT!

Azt már megtapasztaltad, hogy a fotelben ülve hiába „kapsz be pár tablettát”, hiába várod ettől a csodát! A gyógyszeres kezelések többsége a tünetek eltüntetését és nem a betegség kezelését, végleges megszüntetését célozza. Évekig tartó szedésük ellenére sem vagy alig javul az állapotod! (Lásd Kutyaszar stratégia című cikkem) Vagy esetleg romlik, mert mellékhatások jelennek meg.

Az életmód az, ami gyökeres változást eredményezhet. Ráadásul csak tőled függ, hiszen te alakítod ki, te hajtod végre. Ha nem teszed, akkor egyrészt csak magad okolhatod a betegségek többségéért és többnyire csak a tünetek után „futhatsz”.

Cikkeimben, filmjeimben arról beszélek, mi vezethet egy egészségügyi probléma megjelenéséhez, hogyan kerülheted el, hogyan javíthatod vagy kezelheted.

Filmjeimet megtalálhatod Youtube csatornámon is. Kattints ide a FELIRATKOZÁS-hoz, hogy értesülj a következő részről.

Kapcsolat

Több módon léphetsz kapcsolatba velem és kérheted tanácsaim.

Hozzászólás – kérdés

Blogom minden cikke alatt találsz lehetőséget hozzászólásra, kérdésfeltevésre.

Bármely cikk olvasása után kérdésed merül fel, csak görgess lejjebb és meg fogod találni az adatbeviteli ablakot. Javaslom, hogy mindig annál a cikknél kérdezz, amivel kapcsolatban kérdésed van – így mások is tájékozódhatnak a válaszból.

Nagyon fontos, hogy az e-mail címed pontosan add meg, mert csak ekkor kaphatsz értesítést a válaszomról!

A valódi neved helyett használj becenevet, mert a megadott név megjelenik az oldalon! (Ha mégis valós nevet adsz meg, azt módosítjuk, hogy ne legyél beazonosítható).

A kérdésed nem jelenik meg az oldalon csak akkor, amikor válaszolok rá.

Minden kérdésre válaszolok, persze van olyan, hogy nem szakterületem, ekkor abban adok segítséget, hogy merre indulj el, hova fordulj problémáddal.

Facebook üzenet

Küldhetsz üzenetet Messengerrel a Facebook oldalamon keresztül. (csak akkor, ha van saját facebook fiókod).

Ezeket az üzeneteket csak én látom és magam válaszolom meg.

Persze nem ülök éjjel-nappal a gép előtt, így néha várnod kell néhány órát a válaszra.

Email

Küldhetsz üzenetet emailen is. Kattints ide.

Youtube

Youtube csatornámon minden videónál van lehetőség hozzászólásra, kérdésfeltevésre (bár csak akkor, ha rendelkezel youtube fiókkal).

Jogi nyilatkozat

A www.elethosszig.hu oldalon található írások, képek, ábrák és videók, továbbá a kapcsolódó megjegyzések nem orvosi tanácsok.

Bár Dr. Zátrok Zsolt orvosi végzettséggel és gyakorlattal rendelkezik, de nem az Te kezelőorvosod!

Dr. Zátrok nem rendelkezik sem távdiagnosztikai, sem az interneten át történő távgyógyító képességgel.

A blogon Dr. Zátrok által elmondottak a személyes meggyőződését tükrözik, de nem helyettesítik az orvosi kivizsgálást és a diagnózis felállítását! A diagnózis nélkül, önkényesen alkalmazott kezelések ronthatják az állapotod!

Az elhangzottakra alapozott öndiagnózis, önterápia következményeiért Dr. Zátrok nem vállal felelősséget!

Ezt a blogot Dr. Zátrok Zsolt azért készíti, bővíti, hogy általános ismeretek közlésével segítse az orvostechnológiai eszközök megismerését, az eszközök rendeltetésszerű használatának elsajátítását és a kezelések megfelelő végrehajtását.

Arról, hogy az adott módszer, technika alkalmazható-e a Te esetedben, kérd kezelőorvosod vagy fizikoterapautád tanácsát!

Termékelhelyezési nyilatkozat

A cikkekben említett, ajánlott termékekről Dr. Zátrok Zsolt maga alkot véleményt. Bár írásaiban, ajánlásaiban az objektivitásra törekszik, de a termékek értékesítésében érdekelt vagy részben érdekelt lehet.

81 Comments

 1. Szüleimnek szeretnék vásárolni Karácsonyra majd egy pulzoximétert.
  Este magas lesz a vérnyomásuk.

  Mikor érdemes mérni a véroxigént? Reggel? Délen? Délután? Este?
  Egy naplót szeretnék ebből összeállítani. Csak a százalékot kell majd vezetni?

  További jó egészséget és köszönöm válaszát.

 2. Nem egészen értek egyet, hiszen sokszor, sok helyen említem a pszichés tényezők, az életmód, stb szerepét a betegségek hátterében.
  Például Stressz: segítséget nyújt vagy megbetegít? vagy itt Tartós stressz és betegségek kapcsolata vagy itt Paraszimpatikus idegrendszer és krónikus betegségek kapcsolata
  Azért nem írok erről többet, mert nem pszichológus vagyok, hanem a személyes használatra tervezett eszközök szakértője 🙂

 3. Üdvözlöm!
  Átfutottam a főcímeket, miről is fogok olvasni a következő hetekben az ön oldalán.
  De egyetlen egy dolgot/ szemléletet/ megközelítést itt is hiányolok, pont úgy, ahogy az orvosok sem nyitnak az ön által leírt „ismerjük meg a beteget és edukáljuk” nézőpont felé.
  Egyre több Önhöz hasonló saját szakterületében kiemelkedő tudású és edukálni kívánó szakembert fedezek fel, így mezei emberként egyre több tudáshoz jutok, mindamellett amit autodidakta módon szakmámhoz kapcsolódóan az anatómiáról, egészségről tanulok.
  Szakmai oldalról és magán emberként is hiányolok egyetlen egy megközelítést: a pszihológiát. A gyermekként elszenvedett traumák okozta tudatalatti rossz beidegződést. Legyen az egy étkezés, mozgás, stressz kezelés.
  Sokan nem is tudják hogy az életmódbeli változtatásuk kudarca nem a gyengeség ( amit rengetegen megkapnak életük során többször is, hogy csak azért nem képesek tartani a diétát, mert túl gyengék, mert hisztiznek, kifogásokat keresnek stb…) hanem a valódi ok gyermekkorban keresendő. És az első lépés megérteni a fő okot miért alakult ki a rossz szokás. Hiszen amikor megszületünk nem úgy születünk, hogy biztosan rossz életmódot fogunk folytatni, valahol az utunk kezdetén valaminek a hatására rossz útra tértünk. Lehet sosem tanultuk meg hogy mi a helyes és amit tanítottak helytelent, azt véljük normálisnak, hiszen abban nőttünk fel. Lehet az étel volt az amivel jutalmaztak gyerekként és másfajta elismerést nem is kaptunk. Erre mondhatják a szakemberek, hogy váltsuk ki sporttal a jutalmazást, de azt nem mondják, hogyan mikor sejtszinten nekünk nem a sport volt az elismerés, hanem az étel! Hiába sportol valaki ha nem érzi ugyanazt, mint az étellel. És ez csak egy szemlélet és egy példa.
  Így tovább keresem az Önhöz hasonló úttörőket, habár minden betűjét át fogom tanulmányozni az Ön oldalának, mert én nem tehetem meg, hogy sok pénzt költsek képzésekre, ezért minden ingyen adott tudást, amit megfelelő ember ad azt igenis kihasználom. És mind magán emberként, mind a szakmámban is nyitni fogok ebbe az irányba is!
  Köszönöm, hogy ott hagyta a kórházat és köszönöm, hogy ön tudja hogy mi az elég és ezt a rengeteg információt összeszedetten és ingyen kínálja számunkat!

 4. A véroxigénszintből nem lehet betegséget megállapítani.
  A véroxigén normális értéke 96-os érték felett van. De ha 50 lenne, akkor sem lehetne megmondani, hogy daganat vagy tüdőgyulladás miatt van-e, csak annyit lehet mondani, hogy az 50 az alacsony és valószínűleg betegség okozza. ​
  A betegséget kivizsgálással kell megkeresni. Forduljon orvoshoz.

 5. Tisztelt Doktor Úr! Ha normális a véroxigénszint, akkor a tüdőrák és más tüdő betegség kizárható?
  Köszönöm!

 6. Több oka lehet, hogy egy gyógyszer néhány nap után sem hat. Például 3-4 nap alatt még nem alakult ki a vérben a hatékony szintje. Várni kell még 1-2 napot. Másik ok lehet, hogy nem a megfelelő hatásmechanizmusú szert kapta. Sokféle vérnyomáscsökkentő létezik. Ha továbbra sem jelentkezik hatás, akkor vissza kell menni a kezelőorvoshoz, aki más típusú gyógyszert írhat fel.
  MIvel előre nem látható, hogy egy gyógyszer egy adott egyénre hogyan fog hatni, így addig kell próbálkozni, míg a megfelelő szert megtalálják.

 7. Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám 74 éves. Egy ideje a vérnyomàs felső értéke magas(160-170)
  , az alsó értéke 60-70 között mozog. Négy napja kapott új gyógyszert, de még nincs javulás. Félünk nehogy vesebetegség legyen. Önnek mi a véleménye? Köszönöm, Anna

 8. Nagyon igaza van abban, hogy mozgáshiányt mielőbb meg kell szüntetni. MIndent meg kell tenni azért, hogy a mobilitást visszanyerje. A többheti kényszerpihenő alatt az izmok gyorsan leépülnek.
  Az erejük visszanyerésének leghatékonyabb módja a testmozgás, azaz erőltetni kell a sétát, a tornát. Nem szabad „ragaszkodni az ágyhoz.”
  Az izomstimulátor készülék segíthet az izmok állapotának javításában, kiegészíti a tornát.
  Az izomstimuláció alkalmazását a medence közelében, azaz farizmokon, medencefenéki izmokon meg kell fontolni. A fém „bezavarhat”, de ártani nem lehet vele.

  Azonban a medencecsontok rögzítésére elhelyezett fémek mellett egészen nyugodtan kezelhető a láb, comb, hát, kar izmok visszaerősítésére az izomstimulátorral.
  Olvassa el ezt a cikkem: Izomstimulátor alkalmazása a gyakorlatban

 9. Tisztelt Doktor Úr !
  Érdeklődve olvasom az ön blogját,
  nagyon tetszik ahogyan ír!
  Eddig nem írtam Önnek ,de most
  lenne kérdésem.
  Barátnőm 78 éves tánctanár ,aki tanítás közben elesett . Többszörös szemérem csont ,keresztcsonti ,medence törést szenvedett!
  Közben a válla is eltörött.
  Évek óta szteroidokat kap mert óriás sejtes artritisze van autoimmun beteg .
  Megműtötték a medencéjét most nincsenek fájdalmai.De már 6 hete nem tud mozogni.Szeretném tudni ,hogy segítene e valamelyik készülék ami az izmait stimulálná és használhatja e ha van fém a medencéjében?
  Nagyon szeretném ha újra lábra állna.
  Várom válaszát!
  Tisztelettel:Ágnes

 10. A neuropátia a neurológia (ideggyógyászat) szakterülete. MIvel a neuropátia számos okból eredhet, így más szakemberek, például belgyógyász, diabetológus, toxikológus, reumatológus, stb is részt vehet a kezelésben.

 11. Mélyen tisztelt doktor úr !
  A lányom pudendal neuropatiaba szenved ! Kérem, mit tehetnénk ithon a javulás érdekében,illetve hova ajánlatos menni a jobbulás érdekébe.Az orvos tudomány milyen ága foglalkozik ezzel a betegséggel ?
  Hálásan köszönöm válaszát.

 12. Olvassák el ezt a cikkem: Befagyott váll szindróma otthoni kezelése
  A melegítő krém, forró zuhany vagy infra lámpa a krónikus (régóta tartó) gyulladások kezelésére megfelelő módszer.
  Az más kérdés, hogy ezek a lehető legrövidebb és legenyhébb hatású módok. Mindössze annyi a hatásuk, hogy alkalmazásuk után néhány percre felmelegítik a fájdalmas területet, emiatt megnövekszik a véráramlás, ami érezhetően kedvező hatású. De amint a melegvízet elzárja, a lámpát kikapcsolja, a test percek alatt visszaállítja az eredeti hőmérsékletet.
  A befagyott váll egy makacs állapot, nem elegendő, hogy néhány perces kezeléseket alkalmaznak.
  A vérkeringés serkentésére hosszabb ideig ható módszerrel és rendszeresen, ráadásul heteken át van szükség.
  Ezzel lehet a befagyott váll szindrómát javítani, megszüntetni.

 13. Tisztelt Dr. úr!

  Befagyott váll esetén szabad-e melegítő hatású krémeket használni (pl chilis lóbalzsam..)vagy forró vizes zuhanyt esetleg infra lámpát alkalmazni? Párom elmondása alapján a forró vizes zuhany alkalmazása alatt oldódik a váll merevsége és csökken a fájdalom. De az csak addig tart amíg használja. Évek óta visszatérő probléma ez nála, mostanában már aludni sem tud.

  Tisztelettel: Zsolt

 14. A kérdés megválaszolása a kezelőorvos(ok) feladata. Távolról, ennyi adat alapján gyógyszeres terápiás javaslatot adni nem lehet (nem szabad).

 15. Szeretnék kérdést feltenni szklerózis multiplex betegséggel kapcsolatban.
  Végstádiumú szklerózis multiplex beteg esetében, állapotrosszabbodás miatt adható-e szteroid löket nagy dózisban? EDSS: 8,5

  Válaszát előre is köszönöm!

 16. Nem rendelkezem olyan képességekkel, hogy távolról, vizsgálat nélkül megállapítsak olyat, amit a gyermekét személyesen vizsgáló és a leleteket látó orvosok sem látnak.
  Az a véleményem, hogy a kezelőorvosokat kell megkérdezni, mit kell tenni!
  Én akkor tudok segíteni, ha ismert a diagnózis. Segíteni tudok abban, hogy otthon milyen eszközökketl, módszerekkel javíthatják az állapotot.

 17. Kisfiam 12 éves . Egy ideje nem tudja teljesen kinyújtani a térdét. Voltunk ortopédiai, ahol azt írták a léletre, hogy a térd nem duzzadt, nem fájdalmas. Ízület stabil. Mozgások 10/140 fok. Elküldtek röntgenre. Nagyon félek olvastam a Ewing szindrómáról. Önnek mi a véleménye? Köszönöm , Anna

 18. Tisztelt Dr.Zátrok Úr! Anyukámnak polineuropátiát állapították meg jelentős mértékben. Járás olykor bizonytalan, főleg a lábait érinti. Sokat mozog, talán ennek köszönhető,hogy jobban van mint amit a vizsgálati eredmények mutatnak. Ma találtam rá az oldalára, javaslatát szeretném kérni, melyik készüléket tudná ajánlani, amely elsősorban a járásában javítana, vagy legalábbis nem romlana ez az állapota. Meglévő egyéb betegségére szívgyógyszert, vérnyomás csökkentőt szed. Lábai nagyon viszeresek. Köszönöm. Üdv. Edit

 19. nem rendelkezem a „leírásból távdiagnosztizálás” képességével.
  Keressen fel bőrgyógyászt, aki meg tudja vizsgálni, illetve a szükséges labor és egyéb vizsgálatokat el tudja végeztetni.

 20. A petenchiák inkább piros színűek és utána barna foltá alakulnak át.
  Ez mi lehet? Köszönöm!

 21. A petechia pontszerű bevérzést jelent. Ha hirtelen keletkezett és sok lilás apró pötty van, azonnal forduljon orvoshoz.
  Ha a foltok többsége inkább barna és lassan alakultak ki, akkor valószínűleg vénás elégtelenség az oka.
  Olvassa el ezt a cikkem: Vörösesbarna folt a lábszáron. Mi ez?

 22. 50 éves nő vagyok. 174 cm, 98 kg. Sajnos mindkét bokámnál már korábban megjelent petechia, ami barna pontokká alakult át. Ez mitől lehet? Olvastam, hogy a petenchia leukémiától is lehet.
  Köszönöm válaszát! Anna

 23. Nem jól tudja! Nem arra élek, bár ott jártam egyetemre, illetve dolgoztam a kórházban. 🙂

  Rendelő ajánlásban -számos okból eredően- nem tudok segíteni.
  Mintegy 40 ezer orvos dolgozik az országban. Ezen felül több tízezer fizikoterapeuta, podiáter, masszőr, egyéb egészségügyi szakember.
  Ők is velünk élnek az országban, és másokhoz hasonlóan változtatják a lakó- és munkahelyüket. Hol állami, hol magánrendelőben rendelnek.

  Egy szakember ajánlása „bizalmi kérdés”. Ahhoz, hogy olyan hozzáértőt javasoljak, aki majd önnek biztosan segítséget, megoldást biztosít, nekem alaposan ismernem kellene. De nemcsak ismerni, hanem pontosan tudni, hogy mennyire képzett, milyen vizsgálóeszközei vannak, milyen vizsgálatokat, kezeléseket vállalnak.
  Ez lehetetlen és nem is ezzel foglalkozok.
  Ezért nem tudok orvost, kezelőt ajánlani.

  Általában: a háziorvos feladata, hogy az ön lakóhelye környékén ismerje, hova küldheti egy adott probléma kivizsgálása, kezelése céljából. Forduljon a háziorvosához és kérje tanácsát.

 24. Ha jól gondolom, Pécs, Nagyatád környékén él. Tudna esetleg Budapesten javasolni valakit, akivel személyesen tudnék konzultálni?

  Üdvözlettel:
  Tamás

 25. igen. Ezért kétcsatornás a készüléke! Két ponton is tud kezelni. Például egyik és másik lábfeje. Egyik térde és a másik könyöke, stb… attól függően, hogy mi és hol fáj.

 26. Ismét Önhöz fordulnék, a következő kérdéssel. Egy kétcsatornás Tens készülékem van. Használhatom e úgy, hogy az egyik csatorna két elektródája az egyik, míg a másik csatorna, két elektródája a másik lábfejemen van, egy időben?
  Tisztelettel János.

 27. Alighanem úgy értik a dolgot, hogy a stimuláció nem végezhető olyan módon, hogy egy adott stimulációs csatorna egyik végét a bal, a másikat meg a jobb lábfejére teszi azzal a szándékkal, hogy mindkét lábizmai összehúzódjanak.
  Hasonlóképp nem lehet az egyik elektródát a lábára, a másikat mondjuk a vállára tenni, hogy az összes izma összehúzódjon.
  Olvassa el ezt a cikkem
  Izomstimulátor alkalmazása a gyakorlatban
  Részletes példákat talál az izomstimulátor használat helyes módjáról.

 28. Véletlenül , olvastam az OMRON E3 teens készülék használati útmutatóját, ahol , szó szerint , a következőket találtam. „A tapadópárnákat ne helyezze fel mindkét láb lábikráján egy időben, mivel keringési problémákat okozhat” Majd máshol, ” A tapadópárnákat ne helyezze fel mindkét lábfej alsó részén egy időben,mivel keringési zavarokat okozhat”
  Ezek alapján , úgy értelmezem, hogy a teens készülék második csatornája, nem használható arra, hogy a kezelési időt rövidítsük. Ezek tükrében, az is felmerült bennem, hogy a két láb, vagy kéz, kezelhető e egy időben, egy többcsatornás készüléken?
  Kérem, ha lehet, segítsen ebben a kérdésben eligazodnom.

  Tisztelettel János

 29. Kezdjük azzal, hogy pontosan érthető legyen a helyzet:
  A polineuropátia jelenleg nem gyógyítható, azaz ha kialakult, akkor nem fog elmúlni.
  Amit lehet (szerencsés esetben), az a tünetek mérséklése, megszüntetése.
  A TENS egy fájdalomcsillapító módszer. Elektromos impulzusokkal „kikapcsolja” vagy enyhíti a fájdalom érzetet. A kezelés után legfeljebb néhány óráig tart a hatása, majd a hatás megszűnése után a fájdalom visszatér.
  A TENS kezelés akár 10x is ismételhető naponta (erre persze általában nincs szükség).
  A készüléke segíthet. Ha nincs pacemakere, akkor próbálja ki nyugodtan.

 30. Perifériás neurópátiát állapitottak meg nálam. A talpam olyan ,mintha zokni lenne rajtam, a lábfejem hideg, érzészavaros és a lábszáramon is érzek hangyamászás szerű érzéseket. Vásároltam egy TENS team eco készüléket, ami, az Ön videóit nézve , nem tudom , alkalmas e , az én betegségem gyógyítására. Most már tudom, hogy későn ismertem meg az Ön előadásait, de kérem ,ha teheti, és ismeri ezt a készüléket, írja meg nekem, hogy érdemes e ezzel próbálkoznom, vagy nem. Esetleg, mit ajánl hélyette?
  Válaszát előre is megköszönöm.

  Tisztelettel János

 31. A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye a cukorbeteg láb, mely nehezen gyógyuló sebeket (fekélyeket) jelent.
  A gyógyulásuk nagyon lassú, mert a cukorbetegség tönkreteszi a kis ereket és ezzel a mikrokeringést. Ha nem jó a vérkeringés, akkor a gyógyulási folyamatok is rosszul működnek.
  A lézer kezelés segít a mikrokeringés javításában és a sejtműködés és gyógyulási folyamatok serkentésében.
  A készüléket kapcsolja be és tartsa a lehető legközelebb a fekélyhez, de ne érintse bele a sebbe! Néhány milliméter távolságot tartson.
  A készülék 10 másodpercenként sípol. Minden ponton 2 sípjelig (azaz 20 másodpercig) tartsa a lézersugarat. A másodiki sípoláskor mozdítsa arrébb a lézert. Egyenként kezelje a seb minden négyzetcentiméterét.
  Ha a seben „belül” végzett, akkor a fekély körül az ép bőrt is kezelje körbe 1-1 sípjelig (10-10 másodpercig).
  Ezt a kezelést naponta egyszer végezze. Akár 3-4 hónapra is szükség lehet. A kitartás fontos!

 32. Tisztelt Doktor Úr!
  A férjemnek évek óta mindkét nagylába ujja alsó részén van egy fekély. Sajnos az egyik mélyebb kb ( 2cmX1cm) ,a másik kevésbé kb (1cmX1cm). Kezelt cukorbeteg, de sajnos az állandó terhelés miatt nem akar begyógyulni. Vettünk egy lágylézer készüléket,( L400 -ast) kérdésem annyi lenne hogy mi az amit Ön ajánlana,hogy hamarabb begyógyuljon.Milyen sűrűséggel kell kezelni a területet, esetleg még valami jótanács ami gyorsítani tudná a felépülést.

  Köszönettel: Erzsébet

 33. A kiszakadt gerincsérv során az idegek sérülhetnek, és ugyanez megtörténhet a műtét során is.
  Ezek az idegkárosodások nagyon-nagyon lassan javulnak. Akár több év is szükség lehet rá és sokszor előfordul, hogy maradandók, azaz nem szűnek meg.
  A kezelések, a rendszeres torna segíti, gyorsítja a gyógyulási folyamatot.
  A rehabilitáció -ha egy hónapig tartott- akkor az hiba! Tovább kell folytatni a gyógytornát, masszázst, elektromos kezeléseket, BEmert, mágnesterápiát, stb.
  Az idegsérülés regenerációja akár több évig is tart.
  Ezt a hazai egészségügy nem finanszírozza. Azért tartott egy hónapig a rehabilitáció, mert ennyi „jár” és nem annyi, amennyi a teljes gyógyuláshoz kell.
  Olvassa el ezt a cikkem Gerincsérv – mit tehetsz ellene?

 34. 2022 szeptemberben sűrgősséggel gerincsérvvel megműtöttek.”LIV-LVSI cauda syndroma miatt dekompresszió történt,miután vegetatív tünetek és érzészavar,vmint paresis is kialakult.” Azóta neurológiai tünetek lassú regressziót mutatnak, két mankóval trendelenburgosan sétál. A műtétet követően gyógytorna, TENS használata, masszázs, 1 hónapos rehabilitáció, 4 hétig BEMER matrac használata, 3 hétig gyógyfürdői kezelés történt. 59 éves, jó fizikai, egészségi állapotban volt a műtétet megelőzően. A jobb lába azóta folyamatosan zsibbad, lábfejét nem tudja mozgatni. Ezúton szeretném a tanácsát kérni, hogy Ön milyen készülék használatát javasolná a továbbiakban,amely segíthetne a felépülésben. A TENS készüléket mindkét lábán EMS funkcióval használja. Válaszát, fáradozását előre is köszönöm!

 35. Amikor egy fájdalom megjelenik, testünk reflexesen igyekszik „elkerülni” a fájdalmat. Például az ün nagyujj fájdalma miatt nem tudott „rendesen” a talpára lépni és átgördülni. Magyarul sántikálva, oldalazva, bicegve kezdett járni. Ez jól is esett a nagylábujjnak, de teljesen más -szokatlan- terhelést kapott a boka. Lassan az kezdett fájni, így a mozgásban újabb „elkerülő” mozdulat jött létre, ami immár a térdét terhelte túl. Most következik a csípő és aztán a deréktáji gerinc….
  Nos… ezt úgy mondják, hogy egy apró ízületi probléma a lábujjon hatással van a teljes kinetikus láncolatra. Ez megmutatja, hogy a járásban az egyenes tartás, a jó cipő, a gördülékeny mozdulatnak mekkora szerepe van.
  Nos… A fájdalom terjedését és az ízületi problémák kiterjesztését azzal lehet megakadályozni, hogy a fájdalmakat és gyulladást megszüntetik, és visszatér a normál mozgás.
  A TENS készülék segíthet a boka, térd fájdalmak csökkentésében. De nincs érdemi gyógyhatása.
  A mikroáram, lágylézer kezelések segíthetnek ebben is.

 36. Sokat és figyelemmel olvasom cikkeit és nézem videóit!
  Ezért is fordulok Önhöz!

  Hatvanegy éves koromban kivágtak egy darabot a jobb  oldali vesémből tumor miatt.
  Ennek 13 éve azóta szerencsére minden rendben van. Addig azt sem tudtam mi a köszvény, azóta is csak 2 alkalommal volt és pár nap alatt rendbejött! Rengeteget túrázunk a feleségemmel, átlagosan 12- 16 km- t teszünk meg ilyenkor.
  Sajnos 2 hete a bal  nagylábujjam begyulladt és iszonyúan fájt és ugyanekkor a bokám is. Megduzzadt a lábfejem is. Úgy gondoltam egy köszvényes roham, elkezdtem szedni a fájdalom ellen flector port. Sajnos a fájdalmat ugyan enyhítette, de javulás nem történt. Ekkor elmentem reumatológushoz/ Nem az államiba, mert sűrgősséggel is 6 hét múlva kaptam volna időpontot/ Az igazsághoz tartozik, hogy mikor még csak kezdett fájni 2 napig még gyalogoltam pár kilométert, ezt már  nem biztos, hogy kellett volna. Reomatológus szerint a nagylábujjam valószinűleg köszvényes roham , de szerint a bokám túlerőltettem ezért dagadt meg. Írt fel Medrolt napi 1 tablettát és borogassam. A duzzanat ugyan szinte teljesen megszűnt viszont a térdem pokolian el kezdett fájni. Valószínűleg túlerőltettem a fájó bokám miatt. Voltam laborban minden adat normális egyedül a CRP értéke magas/ 134/. Az lenne a kérdésem az Ön által forgalmazott valamelyik Tens készülék jelenthet-e hatékony segítséget! Mivel már több méregerős gyógyszert nem szeretnék bevenni.

  Segítségét és válaszát előre is köszönöm

  Üdvözlettel:  László

 37. Kivizsgálás nélkül, diagnózis hiányában nem tudok eszközt javasolni. Kezelni akkor lehet, ha tudjuk, hogy mit.
  Azt javaslom, hogy keressen fel neurológust, hogy a probléma okát kiderítsék. Ha ez kiderül, akkor tudok javasolni eszközt, ami segíthet.

 38. 2022 augusztusában egyszer csak észrevettem, hogy nem tudok lábujjhegyre állni.
  Közbülső állomásokat kihagyva a mostani helyzetet írom le.
  Talpamnak van ereje van, de 100 kilós súlyomat egyáltalán nem emeli. Négyszög szelektív ingeráramra eléggé mozdul. Nem tudom értelmezni, hogy denervált-e igazából, ha a négyszög áramra nem kellene reagálnia. Esetleg milyen fizikai edzés javasolt erre a problémára?

 39. A pulzáló mágnesterápia nem okozhat mélyvénás trombózist.
  Az OMI Pads készülék teljesen biztosan nincs hatással a cukorbetegségre, magas vérnyomásra. De hasznos lehet a csontjai egészségében és segíthet az általános közérzet javításában. Másra nincs hatása. Félni nem kell a használatától.

 40. kérdezném / pulzáló mágnes ágy, vagy OMI PADS elektró mánes ágy / használata okozhat mély vénás trombozist. Kéthónapja vásároltam Szntendrén OMI PADS kifútó termék de kitúnöen müködik / P-1/ P-3 10,20 / egésztestre 2X20 perc van párnám is több éve használom , 2-es cukromat karbantartja.2023 jan 16 váci korházban kötöttem ki jobb láb mély trombozis.Vérhigitó kezelés 19-én elengettek nap 2X1 tabletta combharizsnya használat jól vagyok . Mikkor használhatom kicsit, félek minden vizsgálat negativ ,73 éves vagyok. Tisztelettel elöre is köszönöm a tájékoztatást.

 41. A fény nem hatol át a falon, műanyagon, ruhán és sok más dolgon sem. A tapaszon sem. A hatékony kezelés érdekében a tapaszt el kell távolítani.

 42. Tisztelt Doktor Úr!

  Az szeretném kérdezni, hogy működik a lágylézeres kezelés akkor is, ha mottó tapasz van felragasztva az érintett testfelületen? Más szóval, a lézerfény áthatol-e a tapaszon?
  Köszönettel:

  László

 43. Nagy ívben el kell kerülni minden olyan anyagot, ami a tüneteit kiváltja. Mivel az élelmiszeripar által előállított élelmiszerek többsége tartalmaz ilyen olyan adalékokat, vegyi anyagokat, színezékeket, állagjavítókat, így elég nehéz dolga lehet. Véleményem szerint a legtöbbet a saját kertjében, bio módszerrel előállított zöldségfélék fogyasztása segíthet, az állati termékek teljes elhagyása mellett. Plusz a stressz megszüntetése.

 44. Többszörös ételintoleranciát (laktóz, glutén, hisztamin a határértéken (az elmúlt 3 évben 2-szer mérték, először 10,8, másodszor 10,0) és a fluorral sincs barátság) milyen módszerekkel lehet megszüntetni? Előre is köszönöm. Tisztelttel

 45. Atipusos arcfájdalmat állapitottak meg.A bal oldalon van a probléma,itt alul fölül az összes fogamat kihúztàk.Egyfolytàban szorit,zsibog a szám ennek ellenére.
  Kérdésem melyik múszer lenne hatásos a kezelési.
  Köszönettel

 46. A Leiden-mutáció fokozott a trombózishajlam formában nyilvánul meg. Leiden-mutációval rendelkező mélyvénás trombózis kockázata nagyobb, mint az átlag népességnek.
  Ez azonban nem jelenti azt, hogy trombózist fog kapni. A trombózishoz további kedvezőtlen dolgok együttállása is kell. Ezek életmóddal (testmozgás, étrend, stb) elkerülhetők, azaz a kockázat csökkenthető.
  A nyirokmasszázs gép a vénás és nyirokkeringési zavar kezelésének módja, továbbá a trombózis megelőzés egyik eszköze.
  A nyirokmasszázs gép nem okoz trombózist, hanem ellenkezőleg, a megelőzésben játszhat szerepet.
  Olvassa el ezt a cikkem.

 47. Üdvözlöm, szeretnék érdeklődni hogy leiden mutációnál lehet használni a nyirokmasszázs gépet? A láb elég sötét színű.. köszönöm szépen a válaszát

 48. A De Quervain betegség a hüvelykujjhoz futó inak megvastagodása, mely az ínhüvely gyulladása következtében jön létre. Az inak nehezebben csúsznak az ínhüvelyben, ezért a hüvelykujj vonala fájdalmassá, nyomásérzékennyé, duzzadttá válik. A fájdalom a kéz ökölbe szorítására, tárgyak megfogására, a csukló fordítására fokozódnak.
  Ez egy gyulladásos betegség. A Premium 400 készüléken az Íngyulladás és Csuklóalagút szindróma és Ödéma nevű mikroáramú programokat használja (váltakozva), naponta min. 2-3 alkalommal.
  Ez a gyulladásos tüneteket csökkenteni tudja (ahogy a csuklóalagút szindróma tüneteit is mérsékelte már).
  Ide kattintva találja cikkem a mikroáramú kezelés kivitelezéséről. Leírtam benne, hogy milyen általános szabályok vonatkoznak az elektróda felhelyezésre!

 49. Tavaly júliusban De Quervain szindrómával operálták a jobb kezem. Sajnos a fájdalom újra visszatért, a kezem csak csukló és hüvelykujj merevítővel tudom korlátozottan használni. A tünetek alapján Carpal szindrómám is lehet ugyanazon a kezemen. Premium 400 készüléket vásároltam, a Carpalra használom (nagyon jó, lényegesen csökkentette a fájdalmaim, és mintha a De Quervai is jobb lenne). Hogyan használhatom, milyen programokkal a De Quervain-re, illetve hova kell az elektródákat felhelyezni? Milyen gyakran használhatom?

  Köszönettel és Tisztelettel

 50. Ön írta: a covidtól. A vírusfertőzések általában magas lázzal, gyengeséggel, elesettséggel is járnak (más tünetek mellett). Ha a láz ilyen magas, akkor azt jelezni kell a kezelőorvosnak!

 51. A vejem 7 napja lázas,covidos beteg semmilye nem fáj csak lázas és nem bírják semmivel levinni 38-40 fokos aláz.Ön szerint ez mitől van? Várom válaszát.Köszönöm

 52. Nem világos, hogy mi lenne a cél. A regeneráláson egy sérülés utáni felépülés gyorsítását érti vagy erős edzésterhelés után az izomregeneráció javítását?
  Ha sport utáni izomregeneráció javítás a cél, akkor tegye fel az elektródákat a regenerálandó izomra és a Sport programok között az Aktív regenráció vagy a Vers.utáni regeneráció (ez utóbbi kétszer hosszabb és átfogóbb) futtassa le, edzést követő 2 órán belül.
  Izomsérülés esetén a Mikroáramú programok között az „Izom helyreállítás” program és a Sport programok közötti Kapillarizáció és Merevség oldás programok segítik, serkentik a gyógyulást.

 53. A közelítő izom regenerálására, hogyan használjam a Runner Pro 4 csatornás Tens-Ems készülékét? Előre is köszönöm válaszát!

 54. A TENS kezelés a fájdalomcsillapítás egyik módja. Elviekben csökkentheti a zsibbadásos kellemetlen érzéseket. A valószínűsége 70% körül van, azaz nagyobb a valószínűsége, hogy enyhít, de erre nincs garancia. Olvassa el az elektroterápiáról szóló ismertetőm, ebben benne vannak a leggyakoribb elektromos kezelések és az is, hogy melyik mire való.

 55. A feleségem egy éve kapott egy kisebb stroke-t.Az állapota stabil ,de a jobb keze zsibbad. Most hallottam erről a TENS készülékről (aminek több fajtája is van állítólag) és az lenne a kérdésem ,hogy ez hozna-e némi javulást erre a zsibbadásra ,ha igen ,melyik fajta lenne a megoldás.Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Laci

 56. Közvetlenül a gerincre nem, de a gerinctartó izmokra már igen. A lökéshullám-terápia nem alkalmazható levegővel kitöltött szervek, például a mell- és a hasüreg felett, nagy idegek, erek felett, valamint a fej, a gerinc és a gerincvelő területén, továbbá a daganatok környezetében.

 57. szeretném megkérdezni, hogy gerincpanaszokra használnak-e lökéshullám terápiát. Köszönöm a választ előre is! Tímea

 58. A nem használt izmokat a test rendkívül gyorsan leépíti. Nem tart fenn „feleslegesen” és fáradtságosan olyan izmot, amire nincs szükség. Azaz az izomtömeg elvesztése teljesen normális folyamat. Az inaktivitás miatti mozgáshiány hetek alatt „eltünteti” azt, amit kemény munkával évek alatt épített fel.
  Minél előbb vissza kell állnia az edzésbe, amit akadályoz a fájdalom.
  Nagyon fontos lenne egy komoly szakember, aki a kimozdult gerincet a helyére tudja tenni. Keressen rá a facebookon Angi Nimród gerinc és hát terapeutára. Szerintem Ő a legjobb ebben a kérdésben. HA a csigolya a helyén van, akkor gyorsan szűnnek majd a panaszok. Az edzésmunkát fokozatosan lehet majd megkezdeni.
  Az átmeneti időre azonban az izmot nem kellene „magára hagyni”. Izomstimuláció abban segíthet, hogy annak ellenére, hogy súlyzós gyakorlatot nem tud végezni, de az izmot átmozgatja és megakadályozza a további tömegvesztést.
  A PowerDot 2.0 stimulátor kiváló lehet erre vagy pl. a Premium 400 készülék.

 59. Viszonylag későn, 40 évesen kezdtem el személyi edző segítségével a testépítést heti 3-4 alakalom gyakorisággal, ez jelenleg 4,5 éve tart. Egy jobb oldali lapocka fájdalommal járó izomsérülés miatt 2 hónapra az edzés kimaradt az ortopéd szakorvos háti izomegyensúlyzavart és háti VI-os csig. kimozdulás-repositiot állapított meg. Az orvos javaslatára gyógytornászt kerestem fel, aki a merev izomzat lazítására gyógytorna csomagot állított össze és Forever ESM Complex szedését javasolta. Ezen kívül és ezt megelőzően semmilyen étrend kiegészítővel nem élek, semmilyen gyógyszert nem szedek. Azt vettem észre, hogy Kb. 1-1,5 hét leforgása alatt a jobb mellizmom leépült, szinte eltűnt. Jobb oldalon a bordák tisztán kitapinthatóak, míg a baloldalon csak az izomzat érezhető. Összefüggésben lehet-e a korábbi hátsérülés a féloldali mellizom sorvadással és mit tehetnék ennek megakadályozása ellen?
  Segítségét, tanácsait megköszönve Tisztelettel: P.

 60. A készülékekről írok. Nem foglalkozom orvos vagy rendelő ajánlással. Nem követem, hogy mely rendelőkben van ilyen kezelés. Keressen rá az interneten a lakhelyéhez közeli egészségügyi szolgáltatókra és érdeklődjön.

 61. Olvastam cikkeit , a problémám , hogy 8 éve zúg a fülem , de kb 2 éve kibővült egy zajra fokozódó tünettel , ami testhelyzet változtatásra lüktető , sziszegő , sípoló hangot ad . Nem tudják az orvosok mi ez és hogy mi lenne egy kedvező terápia . Az interneten olvastam és ajánlották a lágy lézeres készülékeket , de én nem venni szeretnék , hanem akár több kezelésre is eljárni . Ha tud olyan helyet ahol ez megoldható nagyon megköszönöm . Segítségét előre is köszönöm , tisztelettel ” Béni”

 62. A fekély a bőrön keletkezett seb, ami a rossz vérkeringés és egyéb okok miatt nem akar gyógyulni. A seb tisztán tartása és kötözése mellett minden olyan módszer segíti a gyógyulást, ami javítja a láb vérkeringését. Így a legegyszerűbbe a rendszeres gyógytorna, séta, illetve keringésjavítő fizikoterápiás kezelések, például lágylézer, pulzáló mágneses mező és a terápiás ultrahang kezelés is alkalmazható otthon. Az ultrahang kezelést nem közvetlenül a sebbe kell irányítani, hiszen az váladékozhat, a kezeléstől a hámosodott rész sérülhet. Közvetlenül a fekély környezetét kell kezelni. A készüléken állítson közepes vagy annál magasabb intenzitást, tegyen ultrahang gélt a bőrre, de a fekélybe ne kerüljön és lassú mozdulatokkal kezelje a fekély körüli tenyérnyi területet 8-10 percig (ennél több nem szükséges!). Naponta 1x végezze a kezelést, a gyógyulásig.

 63. Jo napot dr úr Sajnos lábszárfekélyem van vettünk egy Sonstim 922 mikroáramú készüléket. Kérdés hogyan kell átálítani hogy lábszárfekélyem tudjam kezelni

  Köszönöm.

 64. Teljes mértékben erre való az izomstimuláció! Olvassa el erről szóló cikkem.
  A gerinctartó izmok gyógytornával is erősíthetők. Ha naponta tornázik 60-80 percet, akkor 6-8 hónap múlva már érezhető hatása lesz.
  Izonmstimulátorral ez az idő 2-3 hónapra csökkenthető.

 65. Megkapta az üzenetem (gerinckörnyéki mélyizomerősítés el. stimulációval), mert innen frissítés után eltűnt?

 66. Tisztelt Doktor Úr! Ön szerint meg lehet erősíteni elektromos izomstimulációval a gerinckörüli/ gerinctartó mélyizmokat (gerinccsigolyákra tapadó „karajizmokat”)? El lehet érni azt az eredményt, mint „tornával”? (Azért írom idézőjelbe, mert számomra elég reménytelennek tűnnek ezek a mélyizmok mozgatását célzó „gondolatátvitellel” történő „gyakorlatok” és mégha sikerülne is mozgatnom ezt ezeket a statikus izmokat, tőlem ez a „mozgásforma” rendkívül távol áll). Egyébként a legnagyobb problémát üléskor jelentkező, elviselhetetlen derék- és fenékrész húzódás és fájdalom okozza. Tehát a kérdésem az lenne, hogy konkrétan a gerinccsigolyákra tapadó mélyizmok tekintetében elérhető e ugyanaz az eredmény elektromos izomstimulációval, mint „tornával”? Köszönettel,

 67. Idén tavasszal kezdett fájni jobb oldalon a hátam.RTG:S alakú scoliosis,fokozott kyphosis.csökkent lordozis. A háti középső szakaszon porcrések beszűkültek.Az SL rések megtartottak.Zadex-t kaptam rá/amit nem mertem beszedni/
  Gyógytorna+masszázs.Nyáron panaszaim megszűntek.Szeptembertől
  újra fáj a jobb lapockám,ami estére egyre fokozódik. Kérdésem,melyik készüléket javasolja panaszaimra.

 68. A Bemer egy kiváló eszköz sok esetben, de elsődleges hatása a vérkeringés javítása, illetve a biostimuláció (a gyógyulási, regenerációs folyamatok serkentése). Az izomállapotra érdemi hatása nincs. Azaz izomhúzódásra Bemert használni olyan, mint ezüstvillával levest enni.
  A gerincfájdalmat legtöbbször a gerinctartó izmok gyengesége vagy túlterhelése váltja ki – ahogy Ön is elmondta. Az izmok kezelését az izomstimulátor készülékkel lehet végezni. A gyógytorna jó, de egyrészt a fájdalom akadályozza, másrészt baromi lassú. A jó módszer az izomstimuláció alkalmazása, ami 6-8 hét alatt annyi izomerő növekményt okoz, mint egy évnyi gyógytorna. Ennek az aza eredménye, hogy a fájdalom megszűnik és rendes testedzésre át lehet térni, lassan elhagyva a stimulátor haszálatát.
  A TENS szintén nem a megfelelő eszköz, bár csökkentheti a hátfájdalmat pár óráa, de mivel nem hat az izmokra, így a panasz okát sem kezeli.
  Olvassa el a hátfájás okai cikkem. Továbbá a TENS és EMS közötti különbségről szólót.
  Tehát a javaslatom: izomstimulátor, abból is a 4 csatornás.

 69. Lassan 3 éve küszködök egy Achilles in részleges szakadásával. Sajnos a tényt csak két év sikertelen próbálkozása után tudtam meg. Egy csontkovács vette észre, hogy az érintett területen nincs folytonosság. ( addig legalább három orvos látott) A tavasszal a kerti munkák során a derekam megrándult. Fájdalmassá vált a menés és egyenesen nehezen tudok állni. Egy hónapja kezdtem el gerinc tornát, ami nagyon lassú javulást eredményez. A Bemer készülék alkalmazásával a fájdalmas területek továbbra is léteznek. Tisztelettel kérdezem, hogy a fenti problémák megszüntetésére , vagy legalább csökkentésére milyen TENS készüléket javasol?
  Üdvözlettel: György

 70. Egyetértek! Én is a humánusabb módszert választanám! 🙂

 71. Egyik TENS-t sem. A TENS nem kezeli az izmokat, kizárólag fájdalomcsillapító hatású. Önnek EMS, azaz izomstimulátor készülékre van szüksége. A Myolito, MyoBravo vagy az Elite készülékek megfelelők erre. Ide kattintva találja ezeket.

 72. Köszönöm a gyors és iránymutató segítségét.
  A leírtak alapján, jelen esetben egy feleslegesen durva beavatkozásnak tűnik az izombiopszia.
  Természetesesen a „hagyományos” humánusabb módszert választjuk.
  A közeljövőben felfogom hívni hogy teljes,pontosabb képet alkothasson a helyzetről.

  Tisztelettel:János

 73. Tisztelt Doktor Úr,
  Háti izom- és szalagkötöttség lazítására (plusz fájdalomcsillapítására) melyik TENS készüléket ajánlaná? Jelenleg lökéshullám terápia, gyógymasszázs és torna segítségével próbáljuk meg oldani a „betonkemény” hátamat, de ez egy hosszabb folyamat és úgy gondolom, hogy az otthoni TENS kezelés is sokat segítene a jelenlegi állapotomon. Abban kérnék tanácsot, hogy kimondottan erre a problémára melyiket javasolná? Tanácsát előre is nagyon köszönöm.

 74. Az izomrostok aránya izombiopsziával állítható meg. Egy jókora tűt beleszúrnak az izomba és kiszívnak belőle egy adag rostot.
  Meglehetősen durva és kellemetlen eljárás.
  Épp ezért nem igazán csinálják „rutinban”.
  Szerintem az önmagában jelzés, hogy egy gyerek 11 évesen egy adott sportban sikeres, eredményes! Ha eleve ő a jó, akkor miről is kellene további meggyőződés?
  A tesznek leginkább az átlagosak teljesítményt nyújtókat kellene. Az átlagos teljesítményt okozhatja a sporthoz nem megfelelő rostozat, de akár a későbbi fejlődés vagy a szorgalom hiánya.
  Írtam cikket „szúrásmentes” rostarány tesztről. Leginkább ilyen felméréseket végeznek és nem sebészit!

 75. Örömmel olvastam az írását az izomrostok aránya és a megfelelő sport kiválasztásával kapcsolatban.
  A szakmában elismert edzők ,szakemberek szerint 11 éves kisfiam tehetséges.
  Szeretnénk tudni hogy valóban fizikailag alkalmas a komoly eredmények elérésére.
  Eddig még nem találtam olyan fórumot ahol leírták volna hogy hol lehetne ezt a vizsgálatot elvégeztetni.
  Ha van estleg információja kérem tegye közzé.
  Tisztelettel:János

 76. A chondrocalcinosis jelenséget calcium-foszfát lerakódás okozza a térdízületi porcban, ami gyulladást hoz létre. A magnézium pótlás segít enyhíteni a tüneteket, azaz fogyasszon olyan étrend-kiegészítőt, amiben van magnézium.
  A készülékek közül a terápiás ultrahang, a mikroáram+izomstimuláció, a lágylézer, a mágnesterápia segíthet. Nincs egyetlen „tuti” módszer. Minél többfélét alkalmaz, annál nagyobb a valószínűsége a javulásnak.

 77. Iden kezdett el borzasztoan fajni a terdem es 1 honapja cask vonszoltam a labam a fajdalomtol. Angliaban elek es meg a haziorvoshoz is keptelenseg it telefonos idopontot kapni nemhogy szakrendelesre. Vegre sikerult egy röntgen really es vervetelre bejutnom. A verkepem rendben van. 53 eves no vagyok. A felvetelre azt irtak  Chondrocalcinosis significant. Borzaszto fajdalmas, de nem kapok sehova tovabbi iranyitast. Szeretnem kerdezni mit is jelent ez pontosan es  melyik keszuleket kene  megvennem ami a leghatadosabb lehet , mert it sajnos az NHS segitsegere new szamithatok. Mi az amit tudnek megtenni a Sadat erdekemben. A Bmi  ertekem az 23.1 de azert  5 kg tol megszabadulni.Ha barmilyen taplalek kiegeszitoket is ajanlana a megfelelo keszulek megvasarlasa mellett  megkoszonnem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük