Rólam - Dr. Zátrok Zsolt blog

Rólam

Bemutatkozás - Küldetés - Vízió

Kedves Olvasó!

Dr. Zátrok Zsolt vagyok.

Köszöntelek az Élethosszig Egészségesen magazin olvasójaként! Ez egy blog, melynek cikkeit én írom és az itt látható filmeket is magam rögzítem.

Orvosi diplomával és mintegy évtizedes orvosi gyakorlattal rendelkezem, de ma már nem dolgozok “hagyományos értelemben vett” orvosként. Nem rendelek sem állami, sem magánrendelőben.

Nem gyógyszerekről és szokásos rendelői kezelésekről írok – ezekről ezernyi másik oldalt találhatsz.

Máshogy, más nézőpontból írok. Szerintem éppen ezzel lehetek segítségedre az egészségeddel kapcsolatos problémáid, teendőid megértésében.

Írásaim középpontjában azok a módszerek állnak, amelyekkel Te magad segítheted a betegségek megelőzését, kezelését, állapotod javítását.

Ráadásul mindezt az otthonodban, úgy hogy az nem igényli az orvos jelenlétét és mégis biztonságos és hatékony.

Bemutatkozásomból megtudhatod, milyen tapasztalatokat szereztem és miért osztom meg ezeket. Arról is beszélek, hogy szerintem miért lehetnek hasznosak számodra blogom posztjai.

Orvosi múltam

Az orvosi egyetemet Pécsen végeztem, majd orvosként dolgoztam Nagyatádon, egy kisvárosi kórház kardiológiai-belgyógyászati osztályán. Nagyon szerettem a munkám mindaddig, amíg az valódi orvoslást jelentett.

Megfigyeltem, hogy a betegeim “jobban gyógyulnak” akkor, ha időt szakítok arra, hogy leüljek az ágyuk melletti kisszékre és alaposan átbeszéljük a betegségük természetét, a teendőket, a kezelést. Ilyen idilli helyzet azonban csak rövid ideig állt fenn.

Hirtelen több kolléga távozott az osztályról, de helyükre nem érkezett senki. A megmaradt 4 orvosra “zuhant rá” a 70 ágyas osztály, az ambulancia, a vizsgálatok és adminisztráció. Az én feladataim is ugrásszerűen növekedtek, így rohamosan csökkenni kezdett az egy betegre fordítható időm. Ekkortól többnyire alig 2-3 percem jutott egy-egy “ágyra”, háttérbe szorult az orvos-beteg kapcsolat és az orvoslás “varázsa” lassan elveszett. Egy idő után ez a fajta munka teljesen vállalhatatlanná vált számomra.

Olvasd el a Hippokratész megvető pillantása című cikkem, mely valójában e döntéssel kapcsolatos személyes történetem.

Mégsem tudtam azonnal “kiugrani”. Erre csak mintegy másfél-két éves “kínlódás” után került sor.

Miért ilyen lassan? Az orvossá váláshoz közel két évtizedes tanuláson át vezet az út, amit nehéz félretenni, továbbá a megszerzett tudás speciális, a rendelőn kívül kevés helyen hasznosítható.

Idő kellett, mire biztossá váltam abban, hogy megtalálom az utam a kórházon kívül is.

Miért értek az orvostechnológiához?

Felmerülhet benned, hogyha már nem dolgozom aktívan orvosként, akkor miből gondolom, hogy képes vagyok az egészséggel, betegséggel, orvosi eszközökkel vagy akár a sporttal kapcsolatban jó tanácsokat adni? Kicsit messzebbről indulok, hogy érthető legyen.

A gyógyítás egy komplex folyamat. Nemcsak az orvos szükséges hozzá, az orvos is “csak” az egyik fogaskerék a “gépezetben”.

Az orvos a gyógyító munkájában az egyetemen szerzett tudásra alapoz. Ismeretei azonban lassan, de biztosan elavulnak. Gyorsan érkeznek a betegségekkel kapcsolatos legfrissebb felfedezések, a  gyógyszergyártók, orvosi eszköz tervezők által kifejlesztett legújabb szerek, eszközök, eljárások. Ezért az orvosnak folyamatosan képeznie kell magát. Mert csak azt tudja használni, amit megismert, megtanult, elsajátított.

A technológia fejlődése azonban mindig előrébb jár, mint az orvosok tudása és általuk alkalmazott módszerek. Egy új eszköz, eljárás, gyógyszer hamarabb jelenik meg, mint ahogy az orvos értesül róla.

Így fordulhat elő, hogy a legújabb technológiákat az orvosok többsége csak több-kevesebb késéssel kezdi alkalmazni (már ha egyáltalán elkezdi).

Fontos, hogy az orvos alkalmazza a technológiai fejlődés által biztosított új módszereket, mert az új módszerek többnyire jobbak. A betegség oka hamarabb kideríthető, a kezelése hatékonyabbá tehető, rövidebb ideig tart és csökken a szövődmények lehetősége.

Ha a technológia nem fejlődne és az orvosok nem követnék azt, akkor a gyógyítás még ma is a kanalas orvosságok felírását és a doktor néni/bácsi kedves szavait jelentené.

Nekem régóta a hobbim a technológia és alkalmazási lehetőségeinek követése. Szerencsés vagyok, mert ez vált a munkámmá is.

Az első számítógépet még a 80-as évek végén vettem, akkor keveseknek volt és többnyire azt gondolták, csak játékra való. A kórházban például a ’90-es évek közepéig írógépet használtunk a kórlapok írásához.

A főnököm “régivágású” orvos volt, aki a gondolkodásban és a fonendoszkópjában bízott. A szakmai konferenciákon azonban hallott arról, hogy a számítógépeket milyen újszerű módon lehet alkalmazni a diagnosztikában. Rájött, hogy személyes érdeklődésemre alapozva hatékony diagnosztikus labort tud létrehozni.
Így a kardiológiai laborba beszerzett olyan számítógépre épülő eszközöket, mint az ABPM, a Holter EKG vagy a terheléses EKG. Így lett a feladatom e vizsgálatok elvégzése és elemzése (is).
Eközben írtam egy kórlap dokumentáló szoftvert, hogy kiváltsuk az írógépeket. Éveken át használtuk az osztályon és a központi ambulancián (sürgősségi osztályok elődje) a betegadatok, vizsgálatok rögzítésére. Tanfolyamokat tartottam a kórház dolgozóinak a számítógép használatról.

Amikor aztán az orvosi munkát feladtam, kézenfekvő volt, hogy az orvosi ismereteim ötvözzem a technológiai érdeklődésemmel.

Elhelyezkedtem a világ egyik legnagyobb vállalatának a General Electric orvosi berendezéseket gyártó részlegének hazai disztribútoránál.

Innen a műtői és intenzív terápiás berendezések legnagyobb gyártójának, a német Dräger Medical magyar leányvállalatához vezetett az utam. 10 éven át vezettem a céget ügyvezető igazgatóként. Ma minden hazai kórházban használnak olyan berendezést, amely ezeken a cégeken keresztül került oda.

Évtizedek alatt megszámolhatatlan továbbképzésen, tréningen, orvosi és technológia kiállításon (pl: Medica, CMEF, Arab-Health, stb.) vettem részt.

Folyamatosan, megállás nélkül képzem magam a témában. Ismerem az orvostechnológia múltját, jelenét és a távlati víziókat is.

Ahhoz, hogy a legmodernebb eszközök alkalmazását be lehessen mutatni, természetesen az orvosi ismeretek szinten tartására is szükség van.

Tanácsadói – oktatói tevékenységem

Milyen feladatot láttam el orvos-orvostechnológusként?

Kórházi vezetőknek, orvosoknak és egészségügyi beruházóknak adtam tanácsokat a legmodernebb technológiákról. Például arról, hogyan tud gyorsabban felismerni, diagnosztizálni egy betegséget. Milyen új lélegeztetési módot találtak ki a lélegeztetőgépen töltött idő rövidítésére. Hogyan lehet csökkenteni a téves diagnózisokat egy EKG vizsgálatnál? Hogyan kell korszerűen és hatékonyan berendezni, felszerelni egy intenzív osztályt vagy műtőt?

Alapvetően “híd” szerep, ami a technológiát tervezők és az orvosok közötti kapcsolatot jelenti. Jobban ismerem az orvos munkáját, mint az eszközt tervező mérnök és a technológiát jobban, mint az orvosok.  Mivel mindkét “szakmát” egyaránt ismertem, így könnyebben közvetítettem közöttük, mint a “csak” orvos vagy a “csak” mérnök.

Sikerült szakmai tekintélyt kivívnom, amit az jelez, hogy 2 ciklusban is megválasztottak az Orvostechnikai Szövetség társelnökének, mely az orvostechnológiai gyártó cégeket képviseli, például a kormányzattal folytatott egyeztetéseken.

A 2012-től teljesen a saját utam követem: megosztom azt a tudást, amit elsajátítottam. Az elmúlt években oktatóként, szakértőként, egészségügyi befektetési tanácsadóként dolgoztam szerte a világban, így Angliában, Németországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Szerbiában, Horvátországban, Jordániában, Romániában, Malajziában, no és persze hazánkban is.

Sportolói múltam

Ifjúkoromban sportbeli ambícióim voltak. Sport-cikkeim mögött “megbújik” a kétszeres “Az év sportolója” díjazottja (1981 és 1984), a többszörös magyar bajnok és korosztályos csúcstartó, a válogatott atléta is.

A versenysportot 21 évesen abbahagytam. Ez korai, de egyszerű, magyaros eset…. a városvezetők eladták a sportpályát benzinkútnak, ezzel “szétverték” az atlétikai klubot. Edzőpálya, edzőpartnerek, klub és normális edzéslehetőség híján elvesztettem a motivációm.

A sportot soha nem hagytam abba, sőt! Feleségemmel létrehozott családi cégünkkel évekig szerveztünk különféle amatőr sportversenyeket (úszás, duatlon-triatlon, kerékpár, cross-country, sőt távlovas sportágakban).

Mostanában is hetente 4-5 alkalommal edzek, átlagosan 40-50 km közötti távot kerékpározok minden ilyen alkalommal, többnyire erdőn-mezőn, terepen.

Tehát orvosként ismerem az élettani hátteret, egykori sportolóként pedig pontosan tudom, milyen edzésmunka kell ahhoz, hogy valaki kiemelkedő eredményeket érjen el. No meg azt is, hogy milyen problémákhoz vezet az intenzív edzésterhelés.

Nemzetközi ismereteim

A rengeteg utazás, továbbképzések, szakmai konferenciák során sokéves tapasztalatom halmozódott fel arról, mit, mivel és hogyan csinálnak a legfejlettebb egészségügyű országokban. Azt kell mondanom, hogy egészen másképpen zajlanak a dolgok, mint itthon.

A legfőbb különbség abban van, ahogy maguk a betegek viszonyulnak a saját egészségükhöz.

Sokkal tudatosabbak a magyaroknál. Itthon bizony a többség tönkreteszi az egészségét, aztán fotelben ülve követeli, hogy az orvos adjon neki egy olyan tablettát, ami visszacsinálja a dolgokat és ő meg ott folytathatja, ahol abbahagyta. Ilyen tabletta azonban legfeljebb csak a tündérmesékben van.

Blogom Élethosszig Egészségesen címe nem véletlen. Meggyőződésem, hogy a betegségek jelentős része megfelelő életmóddal megelőzhető, elkerülhető lenne. Ehhez persze az kellene, hogy az emberek megértsék, hogy mik okozzák a betegségeket.

Ha pedig ezt ismerik és értik, akkor tudnak tenni érte.

Mai helyzetem

Biztos vagyok abban, egykor jó döntés volt, hogy a hagyományos értelemben vett orvosi munkával felhagytam. Meggyőződésem, hogy tudásom megosztásával sokkal több embernek tudok segíteni, mint tudtam volna kórházi orvosként.

Orvosi és orvostechnológusi gyakorlattal egyaránt rendelkezem. Két különálló szakma ismerete ötvöződik bennem: orvos is vagyok és magas szinten értek a technológiához is. Tudom, hogy mi az orvos dolga, feladata, mik a betegségek és mi a gyógyítás, eközben részletesen ismerem a legújabb technológiákat és alkalmazásukat is.

A kettős tudás teszi különlegessé írásaim, megtalálod benne az orvost és a technológust egyaránt. Ezért az általam megosztott ismeretek olyanok, amit a hazai orvosok többségétől nem kapsz meg.

Talán az is ezt igazolja, hogy Te most a bemutatkozásom olvasod. Érdekel, ki vagyok és miről írok. Sokan mások is így tesznek. 2020. januárja és júliusa között 400 ezren keresték fel a blogom és összesen 1.7 millió cikket olvastak el. Több ezren kommentáltak, tettek fel kérdést, továbbá tucatnyi telefonhívást is kapok minden nap.

Célom, hogy közérthető, szakszerű és hasznos információkat adjak át írásaimban és filmjeimben.

Dr. Zátrok Zsolt

Kapcsolat

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, akkor több módon is megteheted.

  • Blogom minden cikke alatt találsz lehetőséget kérdésfeltevésre.
    Vigyázz, mert a megadott név megjelenik az oldalon, így használj becenevet! A kérdésed megjelenítése nem automatikus, csak a válaszommal együtt jelenik majd meg, erről e-mailben írtesítést kapsz. Figyelj, hogy a címed helyesen add meg.
  • Küldhetsz üzenetet Messengerrel a Facebook oldalamon keresztül. Ezeket az üzeneteket csak én látom, magam válaszolok rá.
  • Személyes tanácsadásra is bejelentkezhetsz. Részleteket kérd üzenetben.

SZUBJEKTÍV

Hippokratész megvető pillantása

Hippokratész megvető pillantása

Egy pályaelhagyó orvos vallomása Nagymama beteges volt, sokat küzdött a kórral. Az egyszerű asszony csodálattal gondolt a fájdalmát enyhítő orvosokra. Gyakran mesélt unokájának életéről és mindig azzal zárta mondandóját: "Tanulj kisfiam! Legyél doktor, hogy meggyógyíthasd a Nagyit." Egy ... ...részletek

Terroristák – á, dehogy! Megmutatjuk, mitől félj igazán!

Terroristák – á, dehogy! Megmutatjuk, mitől félj igazán!

Az ember rossz kockázatfelmérő. Aggódik, hogy megölik a terroristák vagy lezuhan majd a repülőgépe, amikor nyaralni megy, de közben egy újabb cigarettára gyújt vagy egy hatalmas hús-burgonya kombót ... ...részletek

A vírus miatt lemondták a kezeléseid? Mit tehetsz?

A vírus miatt lemondták a kezeléseid? Mit tehetsz?

A koronavírus miatt az életünk hatalmasat változott az elmúlt napokban, felforgatta az egészségügyi ellátást is. Az erőforrásokat a vírusfertőzöttek kezelésére koncentrálják, természetesen fenntartják a más okból életveszélyes állapotba ... ...részletek

A “kutyaszar stratégia” – azaz miért nem gyógyulsz?

A “kutyaszar stratégia” – azaz miért nem gyógyulsz?

A napokban találkoztam a facebookon ezzel a képpel, ami jól szemlélteti a mai egészségügyi viszonyokat, és méginkább a betegek (jelentős részének) a mentalitását! Nemcsak hazánkban, de a fejlett ... ...részletek

A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről

A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről

Alig néhány napja vezette be a kormány a COVID-19 miatti korlátozó intézkedéséket, de ilyen rövid idő alatt is sok kérdést kaptam a témában. Tényleg szükség van-e ezekre az ... ...részletek

Élethosszig Egészségesen – előzd meg a betegségeket

Élethosszig Egészségesen – előzd meg a betegségeket

Élethosszig Egészségesen maradni, megelőzni a betegségeket. Ez egy olyan fontos célkitűzés, melyet a fiatal generációknak érdemes -szüleik hibáiból tanulva- a zászlójukra tűzni. Ugyanis ha magyar vagy, akkor 50 ... ...részletek

Szép-e a kövérség?

Szép-e a kövérség?

Mostanában egyre többször hallom, olvasom a neten a "kövérség szép, ne törődj vele" felszólalásokat. Csoportok szerveződnek "elfogadom, hogy kövér vagyok" jelszóval. Véleményem szerint tévúton járnak azok, akik ezt ... ...részletek

Küldetésünk a korszerű technológia népszerűsítése

Küldetésünk a korszerű technológia népszerűsítése

A technológia és ezen belül az orvostechnológia fejlődése rendkívül gyors, naponta jelennek meg újabb és újabb technológiák a rendelők és az otthoni felhasználók számára is. ...részletek

A nagy Rockefeller-Carnegie összeesküvés

A nagy Rockefeller-Carnegie összeesküvés

Egyáltalán nem vagyok az összeesküvés elméletek híve. De a nagy Rockefeller-Carnegie összeesküvés néven emlegetett folyamat elgondolkodtatott. Szerintem alapjaiban változtatta meg az orvosképzést, a betegellátást és a gyógyulásod lehetőségeit ... ...részletek

Diktál a beteg, írja az orvos – Dr. Bubó

Diktál a beteg, írja az orvos – Dr. Bubó

A betegek ma így beszélnek egymás között: Kértem egy MRI-t. Felirattam magamnak antibiotikumot! Kértem egy beutalót Harkányba. Lám csak! Beteljesült Dr. Bubó híres mondása: "Diktál a beteg, írja ... ...részletek

Krónikus betegünk, az egészségügyi ellátórendszer

Krónikus betegünk, az egészségügyi ellátórendszer

Az egészségügyi rendszerünk hazánk krónikus betege. Évtizedek óta tudjuk ezt. A krónikus betegségek többsége tartós állapot. Többnyire elkíséri az érintettet egész hátralévő életében. A betegség erősen rontja az ... ...részletek

Krónikus betegség. Kinek a feladata a kezelés?

Krónikus betegség. Kinek a feladata a kezelés?

Mint hazánk lakóinak többsége, így valószínűleg Te is úgy hiszed, hogy mivel az egészségügyi járulékokat befizetted (vagy a munkaadód befizette a nevedben), akkor csak és kizárólag az orvosok ... ...részletek

Kövér, beteg, majdnem halott – mi van, ha 160 kg-ra híztál?

Kövér, beteg, majdnem halott – mi van, ha 160 kg-ra híztál?

Kedves Doktor úr! Olvastam a cikkeit. Az utolsó reményemként fordulok Önhöz. Csúsznak szét a csigolyáim, alig tudok mozogni és senki sem segít. A reumatalógus meg sem vizsgál már ... ...részletek

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)