Befagyott váll szindróma, orvosi nevén periarthritis humeroscapularis, a váll és a környező lágy szövetek krónikus gyulladásos betegségének súlyos formája. A gyulladt kötőszövetek megvastagodnak, a normális 3-4 mm-ről akár 1-2 cm vastagságúra „növekednek”. Merevvé és kötötté válnak, ami akadályozva az ízület mozgását. Mivel nem tudod mozgatni a karod, így az ízület egyre kötöttebbé és merevebbé válik, egy idő után a lágyrészek hegesedni kezdenek és „befagy a váll”. Ez egy ördögi kör, amiből csak gyulladáscsökkentő kezeléssel lehet kikeveredni.

A vállízület

A vállízület (art.humeroscapularis) tested az egyik legösszetettebb ízülete. Inak, szalagok és izmok kapcsolják a felkar csontot a lapockához és ezen keresztül a törzshöz. Az ízület kialakítása biztosítja, a kart körkörösen tudod mozgatni. Az ízületet tok és szalagok veszik körül. A stabilitását az izmok egy csoportja, az úgynevezett rotátorköpeny biztosítja, ezek tartják a helyén a karod.

rotátorköpeny gyulladás befagyott váll szindróma
Balra: a vállízületet a felkarcsont és a lapocka alkotja. Ez rögzíti a kart a törzshöz és biztosítja a sokoldalú karmozgást.
Jobbra: a rotátorköpeny izmok biztosítják az ízület stabilitását és mozgásait

Befagyott váll tünetei

A legjellemzőbb tünete a váll elülső, oldalsó területén megjelenő fájdalom és az emiatti mozgásbeszűkülés. Reggel erősebb. Az éjjeli mozdulatlanság után „nehezen indul be”. Idővel a fájdalom nyugalomban is jelentkezhet, mozgás hatására erősödik.

A vállízület mozgásterjedelme fokozatosan szűkül. Kezdetben a kifelé forgatás, majd az oldalra emelés is fájdalmas. A karod nem tudod a fejed fölé emelni, de akár megemelni is csak minimálisan. Az ízület annyira bemerevedhet, hogy még passzív mozgatása is akadályozott. A gyógytornász is csak nehezen mozdítja ezekbe az irányokba.

Elhúzódó gyógyulási folyamatra készülj!

A gyógyulási folyamat még rendszeres kezelés mellett is lassú, akár másfél-2 év is kellhet, mire a vállad visszanyeri minden funkcióját. A fájó váll súlyosan befolyásolja a mindennapi életed, hosszú ideig korlátozza munkavégzést és hétköznapi tevékenységeid is. Az életminőséged romlik és pszichésen is megterhelő hatással lehet!

Befagyott váll – mit tehetsz otthon?

Mivel a panaszok oka gyulladás, így valamennyi gyulladáscsökkentő módszer segíthet. Ha módodban áll, akkor több módszert kombinálj! Olvasd el, miért ez a legjobb.

Minél hamarabb kezdődnek a kezelések, annál jobb! Azaz vállfájdalom esetén ne várj, hanem mielőbb fordulj orvoshoz!

A befagyott váll szindróma orvosi kezelése általában konzervatív.

 • gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket vagy injekciókat kapsz
 • gyógytornát javasolnak
 • többféle fizikoterápiás kezelést kapsz, ami lehet lágylézer, terápiás ultrahang, mágnesterápia és elektroterápia kombinációja.

Fontos tudnod, hogy a receptre felírt néhány alkalom sem a gyógytornából, sem a fizikoterápiából nem elég!

Tanuld meg a tornamozdulatokat és otthon is rendületlenül, naponta akár 3-4x is végezd! A fizikoterápiás kezelést otthon is folytathatod.

Shoulder Rope – a mozgástartomány visszanyerése érdekében

Szerezd be a Shoulder Rope nevű eszközt. Befagyott váll és rotátorköpeny probléma esetén egyaránt kifejezetten ajánlom ezt a könnyen használható, egyszerű eszköz.  Hatékonyan javíthatod a váll mozgástartományát, egyben segít megerősíteni a rotátorköpeny-izmokat és más vállízületi izmokat. Ez fontos a váll teljes mobilitásának visszanyeréséhez.

Néhány gyakorlatot láthatsz itt.

blank
Tegyél egy széket az ajtóhoz és ülj le az ajtóval szemben. Mindkét kézzel fogj egy fogantyút. A nem fájó karoddal lassú és óvatos mozdulattal húzd a kötelet egyenesen hátra és le. Közben a fájó kar előre és fel mozdul. Tartsd 10-15 mp-ig. Engedd vissza és ismételd 10x.
blank
Ülj le háttal az ajtónak. Mindkét kézzel fogj egy fogantyút. Emeld a nem fájó karod felfelé, majd lassú és óvatos mozdulattal mozgasd előre és le. Eközben a fájó karod lentről fel irányba mozog. Tartsd a szélső ponton 10-15mp-ig, majd engedd le. Ismételd 10x.
blank
Ülj le háttal az ajtónak. Mindkét kézzel fogj egy fogantyút. Nyújtsd ki a nem fájó karod oldalirányban, 45 fokban felfelé, majd lassú és óvatos mozdulattal mozgasd lefelé. Eközben a fájó karod lentről fel irányba mozog. Tartsd a szélső ponton 10-15mp-ig, majd engedd le. Ismételd 10x.
blank
Ülj le háttal az ajtónak. Mindkét kézzel fogj egy fogantyút. Emeld a nem fájó karod felfelé, majd lassú és óvatos mozdulattal mozgasd előre és le. Eközben a fájó karod lentről fel irányba mozog. Tartsd a szélső ponton 10-15mp-ig, majd engedd le. Ismételd 10x.
blank
Ülj le oldalt az ajtónak, a fájó kezed legyen kívül. A nem fájó kezed emeld fel, majd lassú és óvatos mozdulattal mozgasd előre és le. Eközben a fájó karod kintről be irányba mozog a tested előtt. Tartsd a szélső ponton 10-15mp-ig, majd engedd le. Ismételd 10x.
Shoulder Rope használata
Ülj le oldalt az ajtónak, a fájó kezed legyen kívül. A nem fájó kezed emeld fel, majd lassú és óvatos mozdulattal mozgasd előre és le. Eközben a fájó karod kintről be irányba mozog a hátad mögött. Tartsd a szélső ponton 10-15mp-ig, majd engedd le. Ismételd 10x.

 

A váll mozgásterjedelmének visszanyerése hosszadalmas küzdelem, aminek sikere döntő mértékben tőled függ. Ha rendszeresen (naponta több alkalommal) is gyakorolsz, akkor felgyorsítod a rehabilitációt és az eredeti állapot visszaszerzését.

Otthoni fizikoterápia

A lágylézer, a mágnesterápia, a mikroáram, az izomstimuláció, az ultrahang, a mélymeleg terápia eltérő módon segíti a gyulladás gyógyulását, így egymás hatását erősíthetik.

Ebben a cikkben én a mikroáramú és izomstimulációs kezeléseket ismertetem. Ilyen kezelést a következő készülékek biztosítanak. Ezek közül válassz:

Az elektroterápia időráfordítást igényel! Naponta akár 2-3x is végezhető! Akár munka közben, az irodában is kezelhetsz, mert a felragasztott elektródák a ruha alá rejthetők, a készülékek pedig elférnek egy zsebben.

A mikroáram hatásairól olvasd el cikkeimet. Röviden: a gyulladásban levő sejtek energiatermelése leáll, emiatt nem termelődik elegendő gyógyulást segítő anyag. A mikroáram akár 8-szorosára növeli a sejt energiatermelését, ami beindítja annak működését.

Az izomstimulációval kettős a cél. Egyrészt közvetlenül segít az izommerevség oldásában, másrészt a kezelés hatására javul az izom vérkeringése, azaz gyorsul a gyógyulást segítő anyagok szállítása és a metabolitok kiürítése.

Előkészületek mikroáram kezeléshez

 • A kezeléséhez 2 db szürke színű, mikroáram kezeléshez való kábelre és 4 db elektródára lesz szükséged. Vedd elő ezeket!
 • 50×50 mm méretű, négyzetes elektródákat javaslok. (a méret néhány milliméterrel eltérő is lehet)
 • A kábelek egyik vége kettéoszlik és tűszerű fémben végződik. Ezekkel tudod az öntapadó TENS elektródákhoz csatlakoztatni.
 • Csatlakoztasd a kábelvégeket és az elektródákat!
 • A kábelek másik vége olyan csatlakozóval van ellátva, amivel a készülékhez tudod csatlakoztatni. Csatlakoztasd őket a készülékhez!
 • Figyelem! A megadott készülékek esetén mikroáram kezelést csak a balról 1. és a balról 3. csatornák biztosítanak. Azaz ezekbe kell bedugnod a kábel végét.

Elektróda pozíciók mikroáram kezeléshez

 • A kezeléshez az öntapadó elektródákat le kell választanod a műanyag hordozólapról és a válladra kell ragasztanod.
 • Legjobb, ha előzőleg a bőröd langyos, szappanos vízzel lemostad és szárazra törölted.
 • Minél zsírosabb, izzadtabb a bőröd, annál rövidebb ideig tudod használni ugyanazt az elektródát.
 • Fogd meg a készülék Kimenet 1-hez csatlakozó szürke kábelt és a hozzá csatlakozó két elektródát ragaszd fel az ábrának megfelelően.
 • Ragaszd fel a Kimenet 3 elektródáit az ábra szerint.
 • Figyelem! A mikroáram kezeléshez az elektródapárokat keresztben kell összekötnöd!
befagyott vál mikroáramú kezelése
Mikroáram kezelés esetén az elektródákat „keresztben” kösd össze. Így az egyes csatornák árama „átfolyik” a gyulladás gócpontján.

Elektródák felhelyezése izomstimulációs kezeléshez

 • A váll (egyoldali) kezeléshez 2 db színes kábelre (mindegy melyik színek) és 4 db elektródára lesz szükséged. Vedd elő ezeket!
 • 50×50 mm méretű, négyzetes elektródákat javaslok (a méret néhány milliméterrel eltérő is lehet)
 • Alternatív megoldás: 1 db színes kábel és 2 db 50×90 mm-es téglalap alakú elektróda használata. Ez utóbbi is megfelelő lehet.
 • A kábelek egyik vége kettéoszlik és tűszerű fémben végződik. Ezekkel tudod az öntapadó TENS elektródákhoz csatlakoztatni.
 • Csatlakoztasd a kábelvégeket és az elektródákat!
 • A kábelek másik vége olyan csatlakozóval van ellátva, amivel a készülékhez tudod csatlakoztatni. Csatlakoztasd őket a készülékhez!
 • Az mindegy, hogy a melyik színű kábelt melyik csatlakozóba dugod a készüléken. Mindegyik csatornából ugyanazt a kezelést kapod. A színek csak arra valók, hogy könnyen azonosítsd a kábel két végét.
befagyott váll izomstimulációs kezelése
Bal oldali ábrán látható az elektródák felhelyezése 2 csatorna és 4 db négyzetes elektróda esetén. Jobb oldalon nagyméretű, téglalap alakú elektródák használatával ugyanez.

Az Activa 700, Premium 400, Genesy 300 Pro vagy Triathlon Pro készülékeden keresd ki a megfelelő programot és eszerint kezelj.

 • Mikroáramú programok (MCR) helye a menüben: Program lista / Orvosi Kezelések / Mikroáram /
 • Izomstimulációs programok (EMS) helye a menüben: Program Lista / Sport
1-4. hét  H K Sze Cs P Szo V
Váll-lapocka-periartritisz (20 perc) – MCR  X X X X X X X
Rotátorköpeny gyulladás (20 perc) – MCR  X X X X X X X
Merevség oldás* / Felső végtagok (20 perc) – EMS  X X X X X X X

 

5. héttől gyógyulásig H K Sze Cs P Szo V
Rotátorköpeny gyulladás (20 perc) – MCR  2X 2X 2X 2X 2X 2X 2X
Merevség oldás* / Felső végtagok (20 perc) – EMS  X   X   X   X
Kapillarizáció / Felső végtagok (20 perc) – EMS   X   X   X  

A Genesy 300 Pro készüléken nincs merevség oldás program. Ha ilyen eszközöd van, akkor a Kapillarizáció vagy a Bemelegítés programokat alkalmazd helyette.

Intenzitás beállítása

MIKROÁRAM KEZELÉSEKHEZ

 • Amikor az „Indít” gombbal elindítod a mikroáram programot, még nem indult meg kezelés!
 • Ehhez a mikroáram programoknál egyszer meg kell nyomnod a „P+” gombot.
 • A mikroáram kezelés futása közben nem tudsz módosítani az intenzitáson (de nem is kell)!
 • A mikroáram kezelést az emberek többsége nem érzi – az áram erőssége egy milliomod amper, azaz valóban rendkívül enyhe.

IZOMSTIMULÁCIÓS KEZELÉSEKHEZ

 • Amikor az „Indít” gombbal elindítod az izomstimulációs programot, még nem indult meg kezelés!
 • Ehhez be kell állítanod a kezelési intenzitást. A „P+” és „FEL nyíl” gombokkal növelni tudod az intenzitást, a „P-” és „LE nyíl” gombokkal csökkenteni.
 • Minden ember másképp érzi az áramot és másképpen reagál. Ezért a készülék nem állít be „magától” egy értéket, hanem neked kell az értéket megadni.
 • Ha az intenzitást lépésenként emeled, akkor az izmaidban finom rándulásokat fogsz érezni.
 • Minél magasabb az intenzitás, annál erősebb összehúzódást tapasztalsz és a hatás is egyre erősebb.
 • Egy bizonyos érték felett azonban már fájdalmassá válik a kezelés. Ekkor vegyél vissza néhány mA értéket!
 • A kezelés során nagyon határozott összehúzódásokat kell érezned, azonban ennek nem kell fájdalmasnak lenni!
 • A komfortzónád felső szintjén stimulálj.
 • Ha nem adsz elég intenzitást és nincsenek összehúzódások, hatása sincs.

Befejezés

 • Ha a kezelési idő letelik, a program befejeződik.
 • Kapcsold ki a készüléket.
 • Az elektródákat egymás után, óvatosan, nem a kábelnél fogva válaszd le a bőrödről és azonnal tedd vissza a műanyag lapra.
 • Többen jelezték, hogyha az elektródákat normál hűtőszekrényben tartják, akkor a ragasztó élettartama megnövekszik. Ezt rád bízom! 🙂

Ajánlásom

A gyulladást nem maga az elektromos áram gyógyítja, hanem az a folyamat, amit testedben létrehoz! A kezelések tested természetes gyógyító folyamatait erősítik, serkentik.

Ez nem megy egy nap alatt. Egyetlen kezeléstől nem várhatsz csodát! Az első biztató jeleket 15-20 nap körül érezheted. A fájdalmak mérséklődnek, a mozgásod kicsit könnyebb. De ilyenkor még nem vagy „készen”.

A kezeléseket és a Shoulder Rope gyógytornát a teljes gyógyulásig végezd. Készülj fel, hogy hosszú, akár több hónapos folyamat lehet! A siker elsősorban Tőled függ.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

24 Comments

 1. 🙂 munkaidő alatt a stimulációt végezni tiszta időnyerés! De azért ne hanyagolja a „normál” testedzést sem, mert az fontos a szív és érrendszer, a légzés és a metabolizmus számára.

 2. „Rendszeresen hasznaltam ahogy fentiekben le van irva”, amivel arra akartam utalni, hogy mikroaramot es az izomstimulacios (miliamperes) programokat is hasznaltam, csak kulon nem fejtettem ki az utobbi hatasat… ;o)

  Jelenleg az utobbit hasizom erositesre hasznalom, mivel a szamitogep elott ulve, kenyelmesen lehet „gyurni”…

 3. Köszönöm a visszajelzést.
  Megjegyzem, hogy csak a mikroáram programot említi és egy szót sem ejt az izomstimulációról, ami szintén a cikk része.
  A mikroáram kezelés célja a gyulladáscsökkentő folyamatok segítése, az izomstimulációs programé pedig a vérkeringés serkentése és a merev izmok ellazítása.
  Azaz a kettő együtt javasolt.
  Ha nem így használta, akkor javaslom, hogy a napi 3-4 mikroáram mellé legalább 1-2 izomstimulációs programot is végezzen (kezdetben merevség oldás, a 3-4. héttől az állóképességi erő programok a jók)

 4. Angliaban elek 2004 ota, sokat ulok szamitogep elott, s kb 2.5 evvel ezelott egyszer csak el kezdett fajni a bal vallam, s hamarosan a befagyott vall szindroma ismeroseve valtam… Az SZTK (NHS) jellegu orvoslas itt ugy nez ki, hogy amig elsz es mozogsz, addig szamits magadra, de azert elkuldunk bevizsgalasra, csak varj ra kb egy evet… szoval magan orvosi szakemberhez fordultam, s hydrocortisone injekcio lett a vege a bal vallamba. Kozben a jobb vallam is el kezdett vacakolni, de szerettem volna elkerulni meg egy szteroid injekciot… PRP-t javasoltak (platelet rich plasma), de ez nem valt be, csak minimalis, rovid ideig tarto javulas volt az eredmenye, de a szakorvos biztatott, hogy csak nyujtsak, nyujtsak… hat ez nem valt be. Kozben talaltam ra erre a weboldalra, s vettem egy Globus Premium 400-at. Rendszeresen hasznaltam ahogy fentiekben le van irva… Jelentosen javitotta az eletminosegemet, a szinte majdnem elviselhetetlen fajdalom helyett az alig eszreveheto fajdalom lett az eredmenye, persze attol meg a vallam be volt fagyva, s nem tudtam 90 foknal fentebb emelni…) A Globus mikroamperes programja minden bizonnyal valamilyen merteku gyogyulast is hozott, bar az annal szerintem bonyolultabb, s a fokozatosan novelt merteku testmozgas vbaloszinuleg szinten jelentosen hozzajarult – de errol kesobb. Mikor a PRP nem hasznalt, visszamentem hydrocortisone injekciot kapni a jobb vallamba is, de ugy tunt hogy tul keson, mert a hatas sokkel jelentektelenebb volt mint a bal vallam eseteben.
  Otthonra infrared szaunat vettunk, de ez csak rovid ideju fajdalomcsillapitast jelentett es rovid ideju enyhe javulast a mozgasterben. Kozben rajottem, hogy az uszas kellemesen lazitja fel az izmokat, s igy beiratkoztam egy kozeli gym-be, ahol uszoda is volt. Elkezdtem minden fele sulyzo gyakorlatokat is, elsosorban kar es vall erosito szerkentyukon gyakoroltam, azota is folyamatosan. Hosszu idobe tellett az izmokat szepen lassan felszabaditani es megerositeni, de mostmar a jobb vallam kb 95%-os lazasagi allapotban van, meg mindig nem tokeletes, de latom a folyamatos sportolas eredmenyet…
  Amikor hosszu idorol beszelek, akkor az itt hosszu honapokat jelent, gyakorlatilag tobb mint egy evbe tellett, hogy ugy erezzem, hogy a vallaim jelentosen javultak. A jobb vallam meg mindig faj egy kicsit gym utan, de ez gyorsan elmulik. Szoval ugy nez ki, hogy a szteroid injekciok, Globus Premium 400, uszas es heti haromszori gym, plus megfelelo taplalkozas, es a szamitogep elotti helyesebb testtatras, midezek egyuttesen sikeresen helyrehoztak a vallaimat, s biztos vagyok benne, hogy csak a szteroid onmagaban nem ert volna el ilyen hatast. A lenyeg az a testmozgas, sport. A Globus-t mai napig hasznalom kolunbozo celokra, peldaul mostanaban hasizom erosito programot hasznalok elsosorban, valamint a bal konyokom vacakol egy pontban, so azt probalom szinten helyrehozni…
  Kerdesem nincs, igazabol csak szerettem volna megosztani a tapasztalataimat, s halas koszonetet mondani.

 5. Nos… ön nem szórakozik pár sorocska lejegyzésével… 🙂
  1., Ha az infarktus után a testmozgás, foci tünetmentesen megy, akkor az egyrészt azt jelenti, hogy szerencsére mérsékelt izomkárosodást szenvedett az infarktusnál, másrészt nagyon helyesen a rendszeres testmozgással segíti a szíve megfelelő működését és edzettségének fenntartását. Ezzel nem sok további teendő van, mint a fizikai aktivitás megtartása.
  2., Ez nem szakterületem, így nem okoskodnék a témában.
  3., A túlzásba vitt antibiotikum kúra, különösen ha nem előzte meg kórokozó tenyésztés, akkor ez nem jó lépés volt. A drasztikus antibiotikum kezelés kiirtja azokat a bélrendszer egészsége szempontjából nagyon fontos baktériumokat, amelyek a hatékony emésztéshez, és a tápanyagok felszívódáshoz elengedhetetlenül fontosak.
  4., Lehetséges, hogy a gyulladásos problémák innen indultak el. És ez a felszívódási zavar a magyarázata annak is, hogy a kezelések nem segítettek, hiszen a felszívódási zavar miatt a sejtjei nem tudtak megfelelően működni (ATP termelés leállás, mitokondriális egészség megbomlása).
  6., A szteroid nem barátunk… gyakran életet menthet, de más problémákat okozhat. Olvassa el ezt a cikkem: Szteroid tartalmú gyógyszer – barát vagy ellenség?
  7., az arcüreg gyulladás alighanem annak következménye, hogy a szteroiddal az immunrendszerét legyengítették és így egy „opportunista” fertőzés fel tudta ütni a fejét. Normális esetben az immunrendszere védi meg a fertőzéstől. A szteroid „alacsony fokozatba kapcsolja” az immunrendszert, ami miatt a test védtelenebb egy fertőzéssel szemben. Ilyenkor szoktak jönni a nehezen kezelhető fertőzések.
  10., A szteroid beavatkozik a hormonális rendszerbe, a vesemúködésbe (elektrolit háztartás) és így a vérnyomás szabályozásba is. A hosszan elnyúló hatású szteroid miatt ez a zavar is hosszan fennállhat.
  Kérdésére:
  1., igen, a szteroid okozhatja a vérnyomás „zavart”. Igen, lassan megszűnhet, ahogy a szteroid kiürül és ahogy a normál hormonháztartása visszaáll.
  Nem hiszem, hogy ez a posztinfarktusos tüneteit rontaná. Folytassa a rendszeres testmozgást. Ezzel lehet karbantartani a szívizomzatot. A megfelelő mozgásforma: alacsony vagy közepes intenzitású kardio, pulzusszám kontrol mellett (Polar óra).
  3., A vérnyomásprobléma rendeződhet a gyógyszerhatás elmúlásával és a fizikai aktivitás megtartásával.
  4., 1-2 injekció nem okoz általában maradandó problémát, azaz a gyógyszerhatás elmúlásával rendeződhet a probléma.
  Akik éveken át kapják a szteroidot… nos ott szinte biztos a magas vérnyomás (mint mellékhatás) megjelenése vagy ha már eleve megvolt, akkor súlyosbodása és állandóvá válása.
  5., A vállprobléma kezelésével kapcsolatban egy csomó lehetőséget említek ebben a cikkben, aminél a kérdését feltette. Nincs más teendője, mint alaposan elolvasni, értelmezni a cikket és kipróbálni a javasoltakat.
  A váll probléma általában makacs, lassan oldódik. Napi többszöri alapos átmozgatás (torna), + terápiás ultrahang, mikroáram, lágylézer kezelés és izomstimuláció segít. Ráadásul ezek biztosan mellékhatás mentesek.
  PS.: köszi a kedves szavakat. örülök, ha segíthetek.

 6. Köszönöm válaszát. Természetesen értem és elnézést kérek a zavaros szövegért. Ha nem bánja újra nekifutok, hogy mi a bajom és felteszem egyértelmű kérdéseimet. 1. 21 éve hármas bypass műtétén estem át 36 évesen. Nagyon komolyan veszem azóta is a betegségemet. Az állapotom az akkut hátsófali infarktusom ellenére is jónak mondható. Nem romlott semmilyen koronária funkcióm azóta sem. Heti rendszeres intenzív teremfocit tünetmentesen bírom. Gyógyszerezés azóta is változatlan. Ez az alapbajom és innen szeretném indítani a problémámat.
  2. Urológíai probléma(barna ondó) miatt fordultam urológushoz 9 hónapja. Más tünet nincsen. Több orvos nagyon sok gyógyszerrel és vizsgálattal arra jutott, hogy semmi kimutatható okot nem látnak. Tulajdonképpen minden lehetséges vizsgálat megtörtént. 3. Prosztatagyulladásra kezdtek kezelni a kivizsgálások alatt antibiotikumokkal( Levnibiot, Ciprinol, Klion, ) 4 hónapig nagy dózisban. A tünet nem változott de egyre jobban fájtak az izületeim. Jelenleg műtétre várok mivel most belülről történik beavatkozás. 3.Izületi fájdalomra sebész, ideggyógyász szakorvoshoz fordultam( más nem elérhető). Ultrahang vizsgálat alapján a jobb vállam rotátorköpeny alatti rész 5 mm folyadékkal telt. Gyulladásban van. Az in nagyon elhasználódott állapotú. Minden izületem fájt de a jobb vállam gyulladt be erőltetés miatt. A sebász fizioterápiás kezeléseket írt fel. Végigcsináltam de érdemben semmilyen javulás nem történt. 5. A szívsebésznek jeleztem mi a helyzet. Ő immunológiai vérvizsgálatokra küldött. Eredménye negatív ANA 26 minden egyéb érték normális. 6. Így kerültem reumatológushoz, hogy ítélje meg a vállam állapotát. Akkor már egy villanykapcsolót sem tudtam lekapcsolni. 6. A reumatológus átnézve előzményeimet 1×1/2ml diprophos injekciót adott 2 alkalommal egy hónap csúszással az injekciók között. Az elsőt a vállamba hátul a másodikat a vállamba elöl. A helyzet sokat javult. Csipőre tett kéz és hát mőgé nyúláskor kéz emeléskor fájdalmaim vannak a felkar bursa és a váll külső csúcs részénél. A harmadik injekciót erre a részre tervezik beadni. A problémámat biztosan megoldaná. 7. Közben beszereztem egy akkut arcüreggyulladást is irtózatos fájdalmakkal. Szemész, fogorvos után egy gyermekorvos ismerős felszúrta. ( Mifelénk szakorvosi ellátás egyáltalán nincsen). A többi szakterület is az ismeretség miatt történik. Szintén antibiotikummal kellet kezelni. Úgy fest krónikussá vált. 8. Röviden tömören besokaltam. 10. A műtétem óta gyógyszermentes teljesen normális vérnyomásom elmozdult és érzékelhetően tüneteket okoz. Decemberben az utolsó terheléses vizsgálaton 90/60-az vérnyomásról indulva a célfrekvenciát elérve 160/100 volt a max vérnyomásom 12 perc futópad után. A szokásos.
  Most 140 feletti értékeket mérek napközben az aktív időszakomban néha 160 fölöttit is. a diasztolés funkció és a pulzus normális. APM mutatja. Kérdéseim: 1. Okozhatta-e a vérnyomás emelkedésemet a beadott szteroid injekció? Ha igen ez a hatás megszünik-e lassan, esetleg folyamatosan? Az elhalt hátsófali szívizom és szívcsúcs miatt különösen aggódom. 3.Tulajdonképpen a vérnyomásprobléma lett a 9 hónapos egészségügyi katasztrófa turizmusom legijesztőbb és legveszélyesebb következménye. 4. A harmadik szterod injekciót fel merjem-e vállalni? 4. Volt-e a prakszisában vérnyomásprobléma mellékhatásként és a szteroid kiürülésével megoldódott-e vagy állandósult? 5. A visszamaradt váll fájdalomra milyen irányba induljak el? Időközben a minden más izületem rendbejött vagy hagyjam ahogy van. Szokjam meg. A lényeg ha nem megyek orvoshoz augusztusban az ondótünettel valószínűleg magától elmúlik amit tapasztalok is és a tök jó állapotom nem romlik semmilyen irányban az orvoslátogatások (katasztrófaturizmusom) következtében. Így lett urológiai tünet mellé sok sok másik tünet!!!!! U.i.: Rendkívül szimpatikusan közelíti a betegek problémáját és utánozhatatlan stílusban szinte szórakoztatóan nyújt felvilágosítást. Elnézést a túlzott monológért. A hosszú kanosszám leírása után örülnék ha válaszolna. Nagy Tisztelettel és Köszönettel Zoltán

 7. Rosszul fogalmazta meg a kérdését. Egyrész nem érthető, hogy mire írjak véleményt. Másrészt jóslásra kér, hogy egy nem tisztázott eredetű váll probléma pusztán a gyógytornával meggyógyul-e. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. ÖSszességében azt gondolom, hogy csak a gyógytorna kevés. Ha „csak” gyógytornázik, akkor csak a legminimálisabb dolgokat teszi meg.
  Kb olyan, mintha madárodút akarna csinálni. Van egyetlen kalapácsa, semmi más szerszám. És azt kérdezné, mondjam, meg, mekkora az esélye, hogy így madárodút fog készíteni…. hát végülis nem zárható ki, hogy egyszem kapaláccsal is képes erre, de azért inkább arra szavaznék, hogy nem.
  Remélem érthető az okfejtés.

 8. Hosszas antibiotikum kezelés következtében kialakult össz izület gyulladás.
  A rotátor köpeny alatt folyadék. bursa fájdalmas. Sok szenvedés után kaptam 2×1/2ml diprophos injekciót orvosi ( Reumatológus) javaslatra. Még mindig nem vagyok tünetmentes!
  a 3. injekcióra a mellékhatások miatt nem merek elmenni. Emelkedett a vérnyomásom az aktív időszakomban.
  Arra kérem írja meg véleményét.

  Gyógytornával a gyulladt bursa és bizonyos mozdulatokra fájdalmas váll javasolt-e és ad-e végleges megoldást?

 9. A cikk, amelynél a kérdését feltette éppen a kérdésére adott választ tartalmazza. Azaz olvassa el alaposan. És alkalmazza valamelyik módszert, a legjobb hatást több kezelés kombinálásával érhet el.

 10. T.Dr Úr! Befagyott váll,izületi tok gyulladását hogyan tudnám házilag megoldani?Szteroid kezelést nem szerettem volna,és sajnos a gyulladáscsökkentő tablettákat sem viseli el a gyomrom.Maradnak az alternatív megoldások,gyógynövényes kenőcsök,teák,de mindez kevésnek bizonyul.A karom tornáztatását rendszeresen csinálom,amennyire a fájdalom engedi.

 11. A mikroáramú programok esetén lehet egymás után több kezelést végezni, azonban jobbnak tartom az egyenletes időközönkénti kezelést. 2-4 mikroáramú kezelés is végezhető egy nap.
  Az EMS kezelés áramerőssége egyéni eltéréseket mutat. Mindenki másképp érzékeli az áramot és a fájdalomtűrő képesség is eltérő. 16-24 mA közötti érték lehet megfelelő. Határozott összehúzódásokat érezzen, de fájdalommentesen.

  Ha erős fájdalmai vannak, akkor először a mikroáramú kezelést javaslom, mert ez fájdalomcsökkentő és ezután végezze az EMS-t.
  Ha nincsenek kifejezett fájdalmak, akkor mindegy a sorrend.

 12. Tisztelt Doktor Úr! Premium 400 készülékem van, kérdésem, hogy az itt felsorolt 3 programot (Mikroáram / Váll-lapocka-periartritisz,
  Mikroáram / Rotátorköpeny gyulladás,
  Merevség oldás* / Felső végtagok program) a napon belül szétosztva különböző időpontokban érdemes végezni, vagy „tömbösíthető” egymás után végrehajtva (1 óra alatt)? Másik kérdésem, hogy mi a jellemző EMS erősség (mA) a váll esetében?

 13. Tisztelt Doktor Úr!
  A rotátor köpeny sérülésemet/gyulladást szeretném kikezelni. Túl vagyok a reumatológus által előírt gyógytornán és fizikoterápiás kezeléseken (lézer, interferencia, cartidol-os iontophorezis). Elolvastam a „Befagyott váll szindróma otthoni kezelése” cikkét. Köszönöm, nagyon érthető és világos egy magam fajta laikus számára is. A gyógytornát otthon folytatom és a mikroáramú és izomstimulációs kezeléseket is szeretném otthon folytatni (esetleg iontophorézist is). A cikkben javasol jó készülékeket. Érdeklődni szeretnék, tudna-e ajánlani olyan készüléket ami egy kicsit „pénztárca barátabb”, de az említett betegség kezelésére alkalmas? Előre is köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel: Csaba

 14. A protokoll beállítások általában az orvosi szaktudás és tapasztalat részét képezik, azaz ilyen információkat nem szoktak kiadni. Nem véletlenül nem talál semmit. Még az orvosi tanulmányokban sem részletezik pontosan, hogy milyen áramot, milyen paramétereket használnak. Olyan ez, mint a jó étterem: kérdezze meg a séfet a fűszerkeveréke pontos összetételéről. Soha nem fogja elárulni, hiszen ő találta ki.
  Keressen fizikoterapeuták oktatásához használt könyvet (pl. Kádix kiadó: Elméleti és gyakorlati fizikoterápia). Persze ezzel sem megy sokra, mert bár hazánkban ezt használják a fizikoterapeuta képzésben, de tele van szarvashibákkal. Ha az alapján kezelnek, akkor bizony baj.
  Javaslom, hogy kezdje ezzel a cikkemmel. Az általános stimulációs elvekről írtam. Ennél részletesebbet nem nagyon fog találni, de ez alapján már el lehet igazodni.

  A Beurer készülékről még annyit, hogy a készüléket egy taiwani cég gyártja és az Beurer csak „ráteszi a nevét”. Kiváló játék. Komoly kezelésre ne számítson! Nézze meg ezt a cikkem és a benne levő videót. A videóban levő olcsó készülék gyártója ugyanaz a tajwani cég. A készülék belseje, elektronikája ugyanaz.

 15. Van egy „Beurer 80” TENS/EMS/Masszás készülékem. 10+10 programot magam programozhatok be rajta. Hol találok részletes protokoll beállításokat ? Elsősorban befagyott váll szindrómára és testépítéshez keresek beállításokat:
  – mozgástartomány növelés
  – izomlazítás
  – regeneráció
  – izomnövelés
  Magyar/Angol/Orosz nyelvű források érdekelnek.
  Tisztelettel
  Sándor

 16. A 60kg-os fogyáshoz gratulálok. Nagyon fontos volt, hogy egy sor problémától megszabaduljon.
  Olvassa el a befagyott vállról szóló cikkem. Hasonló kezelés segíthet. Azaz mikroáram a regeneráció javításához és EMS (izomstimuláció) a vállizmok lazítása és erősítése céljából. Én a természetes módszerek híve vagyok, így a hialuronsav injekcióról nincs véleményem.

 17. Anno, vásároltam Öntől a nyiroködémám kezelésére egy gépet, valamint egy sóterápiás készüléket.
  3 évig használtam a nyirokra a készüléket, kar, has, lábak. Rendbe jöttem. Igaz, 60 kg túlsúlytól is megszabadultam.
  Most viszont rotátor köpeny szindrómám van, a jobb vállamban 3 izom már leszakadt, a balban csak másfél.
  Mely készüléket ajánlaná a folyamatos izületi gyulládasra, ami a vállamban van? Valamint Ön mint szakember, javasolná e a hialuron savas injekció beadását. Köszönöm válaszát. Jó egészséget.

 18. De van merevségoldás progam, de úgy tűnik, rossz helyen keresi! Ez nem mikroáramú, hanem izomstimulációs kezelés. A Sport programok csoportban találja.
  A rotátorköpeny gyulladás esetén használható gyulladáscsökkentő-mikroáramú programok: Akut fájdalom, Ízületi fájdalom, váll-lapocka periartritisz, váll-rándulás, íngyulladás.

 19. Az Activa700 készüléken nincs rotátorköpeny gyulladás és merevség oldás program. Az orvosi programok között-fájdalomcsillaptás-váll-lapocka periartritisz szerepel. Megfelelő-e ezen a készüléken a következő kezelés:
  1.mikroáram-váll-lapocka periartritisz
  2.mikroáram-akut fájdalom
  3.fájdalom csillapítás-váll-lapocka periartritisz.
  Ha nem megfelelő, Ön melyik programokat ajánlja?

 20. Igen. Aztán -ha szükséges- ők majd elirányítják a további vizsgálatokra, kezelésekre.

 21. Tisztelt dr. Úr! Milyen orvost kell felkeresni? Reumatológust, traumatológust? Esetleg más orvost? Köszönöm válaszát! Üdv.. Éva

 22. Tisztelt Doktor Úr!
  Szeretném tudni, hogy az ultrahangos terápiás készüléket Milyen időközönként lehet használni nekem. Rotátor köpeny és bicepsz szakadásom valamint nyaki csigolya elcsuszásával küzködök. Köszönöm a válaszát, Üdvözlettel: Saci.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük