Befagyott váll szindróma otthoni kezelése

Befagyott váll szindróma, orvosi nevén periarthritis humeroscapularis, a váll és a környező lágy szövetek krónikus gyulladásos betegségének súlyos formája. A gyulladt kötőszövetek megvastagodnak, a normális 3-4 mm-ről akár 1-2 cm vastagságúra “növekednek”. Merevvé és kötötté válnak, ami akadályozva az ízület mozgását. Mivel nem tudod mozgatni a karod, így az ízület egyre kötöttebbé és merevebbé válik, egy idő után a lágyrészek hegesedni kezdenek és „befagy a váll”. Ez egy ördögi kör, amiből csak gyulladáscsökkentő kezeléssel lehet kikeveredni.

A vállízület

A vállízület (art.humeroscapularis) tested az egyik legösszetettebb ízülete. Inak, szalagok és izmok kapcsolják a felkar csontot a lapockához és ezen keresztül a törzshöz. Az ízület kialakítása biztosítja, a kart körkörösen tudod mozgatni. Az ízületet tok és szalagok veszik körül. A stabilitását az izmok egy csoportja, az úgynevezett rotátorköpeny biztosítja, ezek tartják a helyén a karod.

rotátorköpeny gyulladás befagyott váll szindróma

Balra: a vállízületet a felkarcsont és a lapocka alkotja. Ez rögzíti a kart a törzshöz és biztosítja a sokoldalú karmozgást.
Jobbra: a rotátorköpeny izmok biztosítják az ízület stabilitását és mozgásait

Befagyott váll tünetei

A legjellemzőbb tünete a váll elülső, oldalsó területén megjelenő fájdalom és az emiatti mozgásbeszűkülés. Reggel erősebb. Az éjjeli mozdulatlanság után “nehezen indul be”. Idővel a fájdalom nyugalomban is jelentkezhet, mozgás hatására erősödik.

A vállízület mozgásterjedelme fokozatosan szűkül. Kezdetben a kifelé forgatás, majd az oldalra emelés is fájdalmas. A karod nem tudod a fejed fölé emelni, de akár megemelni is csak minimálisan. Az ízület annyira bemerevedhet, hogy még passzív mozgatása is akadályozott. A gyógytornász is csak nehezen mozdítja ezekbe az irányokba.

Elhúzódó gyógyulási folyamatra készülj!

A gyógyulási folyamat még rendszeres kezelés mellett is lassú, akár másfél-2 év is kellhet, mire a vállad visszanyeri minden funkcióját. A fájó váll súlyosan befolyásolja a mindennapi életed, hosszú ideig korlátozza munkavégzést és hétköznapi tevékenységeid is. Az életminőséged romlik és pszichésen is megterhelő hatással lehet!

Befagyott váll – mit tehetsz otthon?

Mivel a panaszok oka gyulladás, így valamennyi gyulladáscsökkentő módszer segíthet. Ha módodban áll, akkor több módszert kombinálj! Olvasd el, miért ez a legjobb.

Minél hamarabb kezdődnek a kezelések, annál jobb! Azaz vállfájdalom esetén ne várj, hanem mielőbb fordulj orvoshoz!

A befagyott váll szindróma orvosi kezelése általában konzervatív.

 • gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket vagy injekciókat kapsz
 • gyógytornát javasolnak
 • többféle fizikoterápiás kezelést kapsz, ami lehet lágylézer, terápiás ultrahang, mágnesterápia és elektroterápia kombinációja.

Fontos tudnod, hogy a receptre felírt néhány alkalom sem a gyógytornából, sem a fizikoterápiából nem elég!

Tanuld meg a tornamozdulatokat és otthon is rendületlenül, naponta akár 3-4x is végezd! A fizikoterápiás kezelést otthon is folytathatod.

Shoulder Rope – a mozgástartomány visszanyerése érdekében

Szerezd be a Shoulder Rope nevű eszközt. Befagyott váll és rotátorköpeny probléma esetén egyaránt kifejezetten ajánlom ezt a könnyen használható, egyszerű eszköz.  Hatékonyan javíthatod a váll mozgástartományát, egyben segít megerősíteni a rotátorköpeny-izmokat és más vállízületi izmokat. Ez fontos a váll teljes mobilitásának visszanyeréséhez.

Néhány gyakorlatot láthatsz itt.

 

A váll mozgásterjedelmének visszanyerése hosszadalmas küzdelem, aminek sikere döntő mértékben tőled függ. Ha rendszeresen (naponta több alkalommal) is gyakorolsz, akkor felgyorsítod a rehabilitációt és az eredeti állapot visszaszerzését.

Otthoni fizikoterápia

A lágylézer, a mágnesterápia, a mikroáram, az izomstimuláció, az ultrahang, a mélymeleg terápia eltérő módon segíti a gyulladás gyógyulását, így egymás hatását erősíthetik.

Ebben a cikkben én a mikroáramú és izomstimulációs kezeléseket ismertetem. Ilyen kezelést a következő készülékek biztosítanak. Ezek közül válassz:

Az elektroterápia időráfordítást igényel! Naponta akár 2-3x is végezhető! Akár munka közben, az irodában is kezelhetsz, mert a felragasztott elektródák a ruha alá rejthetők, a készülékek pedig elférnek egy zsebben.

A mikroáram hatásairól olvasd el cikkeimet. Röviden: a gyulladásban levő sejtek energiatermelése leáll, emiatt nem termelődik elegendő gyógyulást segítő anyag. A mikroáram akár 8-szorosára növeli a sejt energiatermelését, ami beindítja annak működését.

Az izomstimulációval kettős a cél. Egyrészt közvetlenül segít az izommerevség oldásában, másrészt a kezelés hatására javul az izom vérkeringése, azaz gyorsul a gyógyulást segítő anyagok szállítása és a metabolitok kiürítése.

Előkészületek mikroáram kezeléshez

 • A kezeléséhez 2 db szürke színű, mikroáram kezeléshez való kábelre és 4 db elektródára lesz szükséged. Vedd elő ezeket!
 • 50×50 mm méretű, négyzetes elektródákat javaslok. (a méret néhány milliméterrel eltérő is lehet)
 • A kábelek egyik vége kettéoszlik és tűszerű fémben végződik. Ezekkel tudod az öntapadó TENS elektródákhoz csatlakoztatni.
 • Csatlakoztasd a kábelvégeket és az elektródákat!
 • A kábelek másik vége olyan csatlakozóval van ellátva, amivel a készülékhez tudod csatlakoztatni. Csatlakoztasd őket a készülékhez!
 • Figyelem! A megadott készülékek esetén mikroáram kezelést csak a balról 1. és a balról 3. csatornák biztosítanak. Azaz ezekbe kell bedugnod a kábel végét.

Elektróda pozíciók mikroáram kezeléshez

 • A kezeléshez az öntapadó elektródákat le kell választanod a műanyag hordozólapról és a válladra kell ragasztanod.
 • Legjobb, ha előzőleg a bőröd langyos, szappanos vízzel lemostad és szárazra törölted.
 • Minél zsírosabb, izzadtabb a bőröd, annál rövidebb ideig tudod használni ugyanazt az elektródát.
 • Fogd meg a készülék Kimenet 1-hez csatlakozó szürke kábelt és a hozzá csatlakozó két elektródát ragaszd fel az ábrának megfelelően.
 • Ragaszd fel a Kimenet 3 elektródáit az ábra szerint.
 • Figyelem! A mikroáram kezeléshez az elektródapárokat keresztben kell összekötnöd!
befagyott vál mikroáramú kezelése

Mikroáram kezelés esetén az elektródákat “keresztben” kösd össze. Így az egyes csatornák árama “átfolyik” a gyulladás gócpontján.

Elektródák felhelyezése izomstimulációs kezeléshez

 • A váll (egyoldali) kezeléshez 2 db színes kábelre (mindegy melyik színek) és 4 db elektródára lesz szükséged. Vedd elő ezeket!
 • 50×50 mm méretű, négyzetes elektródákat javaslok (a méret néhány milliméterrel eltérő is lehet)
 • Alternatív megoldás: 1 db színes kábel és 2 db 50×90 mm-es téglalap alakú elektróda használata. Ez utóbbi is megfelelő lehet.
 • A kábelek egyik vége kettéoszlik és tűszerű fémben végződik. Ezekkel tudod az öntapadó TENS elektródákhoz csatlakoztatni.
 • Csatlakoztasd a kábelvégeket és az elektródákat!
 • A kábelek másik vége olyan csatlakozóval van ellátva, amivel a készülékhez tudod csatlakoztatni. Csatlakoztasd őket a készülékhez!
 • Az mindegy, hogy a melyik színű kábelt melyik csatlakozóba dugod a készüléken. Mindegyik csatornából ugyanazt a kezelést kapod. A színek csak arra valók, hogy könnyen azonosítsd a kábel két végét.
befagyott váll izomstimulációs kezelése

Bal oldali ábrán látható az elektródák felhelyezése 2 csatorna és 4 db négyzetes elektróda esetén. Jobb oldalon nagyméretű, téglalap alakú elektródák használatával ugyanez.

Az Activa 700, Premium 400, Genesy 300 Pro vagy Triathlon Pro készülékeden keresd ki a megfelelő programot és eszerint kezelj.

1-4. hét Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
Programok / Orvosi Kezelések / Mikroáram / Váll-lapocka-periartritisz program (20 perc) – mikroáram elektródapozíciók  X X X X X X X
Programok / Orvosi Kezelések / Mikroáram / Rotátorköpeny gyulladás program (20 perc) – mikroáram elektródapozíciók  X X X X X X X
Programok / Sport / Merevség oldás* / Felső végtagok program (20 perc) – izomstimulációs elektródapozíciók  X X X X X X X

 

5. héttől gyógyulásig Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
Programok / Orvosi Kezelések / Mikroáram / Rotátorköpeny gyulladás program (20 perc) – mikroáram elektródapozíciók  2X 2X 2X 2X 2X 2X 2X
Programok / Sport / Merevség oldás* / Felső végtagok program (20 perc) – izomstimulációs elektródapozíciók  X X X X
Programok / Sport / Kapillarizáció / Felső végtagok program (20 perc) – izomstimulációs elektródapozíciók X X X

A Genesy 300 Pro készüléken nincs merevség oldás program. Ha ilyen eszközöd van, akkor a Kapillarizációt alkalmazd.

Intenzitás beállítása

MIKROÁRAM KEZELÉSEKHEZ

 • Amikor az “Indít” gombbal elindítod a mikroáram programot, még nem indult meg kezelés!
 • Ehhez a mikroáram programoknál egyszer meg kell nyomnod a “P+” gombot.
 • A mikroáram kezelés futása közben nem tudsz módosítani az intenzitáson (de nem is kell)!
 • A mikroáram kezelést az emberek többsége nem érzi – az áram erőssége egy milliomod amper, azaz valóban rendkívül enyhe.

IZOMSTIMULÁCIÓS KEZELÉSEKHEZ

 • Amikor az “Indít” gombbal elindítod az izomstimulációs programot, még nem indult meg kezelés!
 • Ehhez be kell állítanod a kezelési intenzitást. A “P+” és “FEL nyíl” gombokkal növelni tudod az intenzitást, a “P-” és “LE nyíl” gombokkal csökkenteni.
 • Minden ember másképp érzi az áramot és másképpen reagál. Ezért a készülék nem állít be “magától” egy értéket, hanem neked kell az értéket megadni.
 • Ha az intenzitást lépésenként emeled, akkor az izmaidban finom rándulásokat fogsz érezni.
 • Minél magasabb az intenzitás, annál erősebb összehúzódást tapasztalsz és a hatás is egyre erősebb.
 • Egy bizonyos érték felett azonban már fájdalmassá válik a kezelés. Ekkor vegyél vissza néhány mA értéket!
 • A kezelés során nagyon határozott összehúzódásokat kell érezned, azonban ennek nem kell fájdalmasnak lenni!
 • A komfortzónád felső szintjén stimulálj.
 • Ha nem adsz elég intenzitást és nincsenek összehúzódások, hatása sincs.

Befejezés

 • Ha a kezelési idő letelik, a program befejeződik.
 • Kapcsold ki a készüléket.
 • Az elektródákat egymás után, óvatosan, nem a kábelnél fogva válaszd le a bőrödről és azonnal tedd vissza a műanyag lapra.
 • Többen jelezték, hogyha az elektródákat normál hűtőszekrényben tartják, akkor a ragasztó élettartama megnövekszik. Ezt rád bízom! 🙂

Ajánlásom

A gyulladást nem maga az elektromos áram gyógyítja, hanem az a folyamat, amit testedben létrehoz! A kezelések tested természetes gyógyító folyamatait erősítik, serkentik.

Ez nem megy egy nap alatt. Egyetlen kezeléstől nem várhatsz csodát! Az első biztató jeleket 15-20 nap körül érezheted. A fájdalmak mérséklődnek, a mozgásod kicsit könnyebb. De ilyenkor még nem vagy “készen”.

A kezeléseket és a Shoulder Rope gyógytornát a teljes gyógyulásig végezd. Készülj fel, hogy hosszú, akár több hónapos folyamat lehet! A siker elsősorban Tőled függ.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (16)
 • comment-avatar

  A cikk, amelynél a kérdését feltette éppen a kérdésére adott választ tartalmazza. Azaz olvassa el alaposan. És alkalmazza valamelyik módszert, a legjobb hatást több kezelés kombinálásával érhet el.

 • comment-avatar
  Katalin 3 hét

  T.Dr Úr! Befagyott váll,izületi tok gyulladását hogyan tudnám házilag megoldani?Szteroid kezelést nem szerettem volna,és sajnos a gyulladáscsökkentő tablettákat sem viseli el a gyomrom.Maradnak az alternatív megoldások,gyógynövényes kenőcsök,teák,de mindez kevésnek bizonyul.A karom tornáztatását rendszeresen csinálom,amennyire a fájdalom engedi.

 • comment-avatar

  A mikroáramú programok esetén lehet egymás után több kezelést végezni, azonban jobbnak tartom az egyenletes időközönkénti kezelést. 2-4 mikroáramú kezelés is végezhető egy nap.
  Az EMS kezelés áramerőssége egyéni eltéréseket mutat. Mindenki másképp érzékeli az áramot és a fájdalomtűrő képesség is eltérő. 16-24 mA közötti érték lehet megfelelő. Határozott összehúzódásokat érezzen, de fájdalommentesen.

  Ha erős fájdalmai vannak, akkor először a mikroáramú kezelést javaslom, mert ez fájdalomcsökkentő és ezután végezze az EMS-t.
  Ha nincsenek kifejezett fájdalmak, akkor mindegy a sorrend.

 • comment-avatar
  Miklós 11 hónap

  Tisztelt Doktor Úr! Premium 400 készülékem van, kérdésem, hogy az itt felsorolt 3 programot (Mikroáram / Váll-lapocka-periartritisz,
  Mikroáram / Rotátorköpeny gyulladás,
  Merevség oldás* / Felső végtagok program) a napon belül szétosztva különböző időpontokban érdemes végezni, vagy “tömbösíthető” egymás után végrehajtva (1 óra alatt)? Másik kérdésem, hogy mi a jellemző EMS erősség (mA) a váll esetében?

 • comment-avatar

  a mikroáramú kezelés egyelőre csak kevés készülékben van benne. ezek közül lehet választani.

 • comment-avatar
  Csaba 12 hónap

  Tisztelt Doktor Úr!
  A rotátor köpeny sérülésemet/gyulladást szeretném kikezelni. Túl vagyok a reumatológus által előírt gyógytornán és fizikoterápiás kezeléseken (lézer, interferencia, cartidol-os iontophorezis). Elolvastam a “Befagyott váll szindróma otthoni kezelése” cikkét. Köszönöm, nagyon érthető és világos egy magam fajta laikus számára is. A gyógytornát otthon folytatom és a mikroáramú és izomstimulációs kezeléseket is szeretném otthon folytatni (esetleg iontophorézist is). A cikkben javasol jó készülékeket. Érdeklődni szeretnék, tudna-e ajánlani olyan készüléket ami egy kicsit “pénztárca barátabb”, de az említett betegség kezelésére alkalmas? Előre is köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel: Csaba

 • comment-avatar

  A protokoll beállítások általában az orvosi szaktudás és tapasztalat részét képezik, azaz ilyen információkat nem szoktak kiadni. Nem véletlenül nem talál semmit. Még az orvosi tanulmányokban sem részletezik pontosan, hogy milyen áramot, milyen paramétereket használnak. Olyan ez, mint a jó étterem: kérdezze meg a séfet a fűszerkeveréke pontos összetételéről. Soha nem fogja elárulni, hiszen ő találta ki.
  Keressen fizikoterapeuták oktatásához használt könyvet (pl. Kádix kiadó: Elméleti és gyakorlati fizikoterápia). Persze ezzel sem megy sokra, mert bár hazánkban ezt használják a fizikoterapeuta képzésben, de tele van szarvashibákkal. Ha az alapján kezelnek, akkor bizony baj.
  Javaslom, hogy kezdje ezzel a cikkemmel. Az általános stimulációs elvekről írtam. Ennél részletesebbet nem nagyon fog találni, de ez alapján már el lehet igazodni.

  A Beurer készülékről még annyit, hogy a készüléket egy taiwani cég gyártja és az Beurer csak “ráteszi a nevét”. Kiváló játék. Komoly kezelésre ne számítson! Nézze meg ezt a cikkem és a benne levő videót. A videóban levő olcsó készülék gyártója ugyanaz a tajwani cég. A készülék belseje, elektronikája ugyanaz.

 • comment-avatar
  Sándor 1 év

  Van egy “Beurer 80” TENS/EMS/Masszás készülékem. 10+10 programot magam programozhatok be rajta. Hol találok részletes protokoll beállításokat ? Elsősorban befagyott váll szindrómára és testépítéshez keresek beállításokat:
  – mozgástartomány növelés
  – izomlazítás
  – regeneráció
  – izomnövelés
  Magyar/Angol/Orosz nyelvű források érdekelnek.
  Tisztelettel
  Sándor

 • comment-avatar

  A 60kg-os fogyáshoz gratulálok. Nagyon fontos volt, hogy egy sor problémától megszabaduljon.
  Olvassa el a befagyott vállról szóló cikkem. Hasonló kezelés segíthet. Azaz mikroáram a regeneráció javításához és EMS (izomstimuláció) a vállizmok lazítása és erősítése céljából. Én a természetes módszerek híve vagyok, így a hialuronsav injekcióról nincs véleményem.

 • comment-avatar
  Kata 2 év

  Anno, vásároltam Öntől a nyiroködémám kezelésére egy gépet, valamint egy sóterápiás készüléket.
  3 évig használtam a nyirokra a készüléket, kar, has, lábak. Rendbe jöttem. Igaz, 60 kg túlsúlytól is megszabadultam.
  Most viszont rotátor köpeny szindrómám van, a jobb vállamban 3 izom már leszakadt, a balban csak másfél.
  Mely készüléket ajánlaná a folyamatos izületi gyulládasra, ami a vállamban van? Valamint Ön mint szakember, javasolná e a hialuron savas injekció beadását. Köszönöm válaszát. Jó egészséget.

 • comment-avatar

  De van merevségoldás progam, de úgy tűnik, rossz helyen keresi! Ez nem mikroáramú, hanem izomstimulációs kezelés. A Sport programok csoportban találja.
  A rotátorköpeny gyulladás esetén használható gyulladáscsökkentő-mikroáramú programok: Akut fájdalom, Ízületi fájdalom, váll-lapocka periartritisz, váll-rándulás, íngyulladás.

 • comment-avatar
  Judit 2 év

  Az Activa700 készüléken nincs rotátorköpeny gyulladás és merevség oldás program. Az orvosi programok között-fájdalomcsillaptás-váll-lapocka periartritisz szerepel. Megfelelő-e ezen a készüléken a következő kezelés:
  1.mikroáram-váll-lapocka periartritisz
  2.mikroáram-akut fájdalom
  3.fájdalom csillapítás-váll-lapocka periartritisz.
  Ha nem megfelelő, Ön melyik programokat ajánlja?

 • comment-avatar

  Igen. Aztán -ha szükséges- ők majd elirányítják a további vizsgálatokra, kezelésekre.

 • comment-avatar
  Éva 3 év

  Tisztelt dr. Úr! Milyen orvost kell felkeresni? Reumatológust, traumatológust? Esetleg más orvost? Köszönöm válaszát! Üdv.. Éva

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Saci 3 év

  Tisztelt Doktor Úr!
  Szeretném tudni, hogy az ultrahangos terápiás készüléket Milyen időközönként lehet használni nekem. Rotátor köpeny és bicepsz szakadásom valamint nyaki csigolya elcsuszásával küzködök. Köszönöm a válaszát, Üdvözlettel: Saci.