Az izomstimuláció során a készülék elektromos impulzust küld az izomnak, melynek hatására összehúzódik. Ennek minősége, ereje és hatása főképpen a stimuláció frekvenciájától, időtartamától és intenzitásától (áramerősség) függ. Írásomban az izomstimuláció hátterét próbálom elmagyarázni, hogy érthető legyen miért hatékony és miben tud segíteni. 

Szándékos (akaratlagos) izomösszehúzódás

A harántcsíkolt izmaid akaratlagosan összehúzódásra tudod bírni. A folyamatot az agyad mozgató központjából érkező elektromos impulzus indítja el. Ez az izom „motoros pontjára” érkezik, azaz oda, ahol a mozgató ideg eléri az izomköteget.

Az agyból jövő jel csak a „trigger”, azaz a folyamat elindítója. Maga az izomösszehúzódás azonban egy bonyolult biokémiai folyamat, mely során az izomrost aktin, miosin és titin molekulái elmozdulnak egymáshoz képest és ez hozza létre az izom rövidülését és elernyedését. Ez energiaigényes folyamat, melyet adenozin-trifoszfát (ATP) biztosít. Ez aerob úton (oxigén jelenlétében) vagy anaerob (oxigénhiányos) folyamaton keresztül termelődik a sejtekben. Az energia előállítás alapanyagai a szénhidrátok és zsírok, ezek „elégetése” során keletkezik az ATP.

Az izom felépítése
A harántcsíkolt izmaink felépítése

Elektromos impulzus által kiváltott izomösszehúzódás

Izomstimuláció során az összehúzódást a géptől az adott izom mozgatópontjára leadott elektromos impulzus indítja el.

Az izom számára azonban teljesen mindegy, hogy az agyból vagy egy elektromos készülékből érkező jel váltja ki az összehúzódást! Mindkettő hatására pontosan ugyanaz a válasz jön létre az izomban, az összehúzódás pont ugyanúgy zajlik le, azonos metabolikus folyamatok játszódnak le, azonosan fáradnak. 

Bizonyított, hogy az ismétlődő izomösszehúzódások adaptációt váltanak ki, azaz a rendszeres izommozgás hatására a test izomépítésbe és az izomtulajdonságok optimalizálásába kezd. Mivel az izomstimuláció hatására létrejövő összehúzódás nem különböztethető meg a természetestől, így a hatásuk pontosan azonos.

Az izomműködés szabályozása

Az izmaid teljes egészében agyi szabályozás alatt állnak. A Henneman által leírt elv szerint egy mozdulat elvégzésekor először a kisebb, majd a nagyobb izmok, az izomkötegen belül pedig először a lassú (I. típusú), majd az átmeneti (IIa.), végül -ha a szükséges erő mértéke igényli- akkor a szupergyors (IIb.) rostjaid húzódnak össze.

Kis súly emelgetésével csak az I.es rostjaid tudod “piszkálni”. Ezek azonban nem adnak “tömeget”, csak állóképességet. Ha felnőtt férfiként ötkilós súllyal bicepszezel, akkor egy idő után ezt a gyakorlatot akár ezerszer is végrehajthatod, de a karod körfogata maximum pár millimétert változik.

Az izomtömeget elsősorban a gyors, azon belül is a IIb. (szupererős) rostok adják. Ezek azonban csak akkor vesznek részt az erőkifejtésben, ha a maximális teljesítőképességed 80%-ánál nagyobb erőt kell beleadnod. Ha az előző példához visszatérünk és tegyük fel, hogy 50kg-ot tudsz egy ismétléssel felhúzni a bicepszeddel (max. erő), akkor a bicepsz tömegének jelentős növeléséhez 40kg-nál nagyobb súlyokkal kell dolgoznod.

Az izomműködési méretszabályt akaratlagosan nem tudod átlépni! Az agyi szabályozás nem engedi, hogy például csak a IIb rostjaidat húzd össze. Ezért például a testépítők kis ismétlésszámú, de maximális súllyal végeznek sorozatokat az izom fejlődés érdekében.

Az izomstimulátor közvetlenül az izom motoros pontja ingerelhető, ami lehetővé teszi,  hogy megkerüld az agyi „korlátozást”!

A különböző rostokat eltérő sebességű mozgató neuron látja el. Megfelelő frekvencia tartományú impulzussal tehát nagy súly nélkül is kontrakcióba tudod vonni a IIb rostokat! Hatalmas segítséget jelenthet, ha egy izom ereje, tömege nem fejlődik a kívánt ütemben. Az izomstimulátorral olyan erős kontrakció hozható létre vele, amit akaratlagosan nem lehet létrehozni, épp a szabályozórendszer miatt. Ezt nemcsak én mondom, hanem azok a sportolók is, akiknek az „igazi” izomstimulációt megmutattam.

Alkalmazása nem nélkülözheti az alapismereteket

Sokan azt gondolják, hogy az izomstimuláció egy nagyon egyszerű valami. Rángatja az izmot és majd ettől nagyon erős lesz…Tévednek! Az izomstimulátor nem kőbalta és nem is való azoknak, akik nem képesek értelmezni a különbségeket.

Az izomstimulátor intelligens készülék, ami rengeteg felhasználási lehetőséget biztosít.

Az, hogy milyen hatása lesz a kezelésnek, a kezelőprogram beállításaitól  függ. Nem ugyanaz való lazításra és izomtömeg növelésre! Mindkettőt izomstimulációval érheted el, de másmilyennel.

Olyan ez, mint az evőeszközök. Van kávés, teás, leveses és szedőkanál, húsos, desszertes villa. Kés a sültekhez, steakhez, halhoz, desszerthez. Speciális eszközök rák, kagyló, csiga megbontásához. És még sorolni lehetne. A kanállal nem tudod azt, amit a késsel. És a késsel nem azt, amit a villával! Pedig mindegyik evőeszköz, de mind másra való.

Az izomstimulátor is ilyen, egy igazi „szerszámosláda”. Attól függően, hogy mi a célod, más szerszámot, azaz kezelőprogramot kell elindítanod.

A stimulációs impulzus beállításai függvényében a hatás eltérő lehet. Hogy ennek okát megértsd, pár dolgot meg kell ismerned az izmaid alkotó rostokkal és mozgató idegekkel kapcsolatban.

Az izomrostok típusai

A harántcsíkolt izmaid három izomrost típusból áll. Ennek aránya genetikailag meghatározott és a jelenlegi ismeretek szerint nem alakíthatók át egymásba. Ebből a veled született rost készletből kell kihozni a maximumot edzéssel és stimulációval. Ha sok a lassú rostod, akkor állóképességi sportra vagy alkalmas inkább, míg ha a gyors rostok dominálnak, akkor inkább rövid tartamú és nagy erőt igénylő mozgások a neked valók.

I. típusú rost

 • Ezek az úgynevezett „lassú összehúzódású” vagy egyszerűen csak lassú rostok. A hozzájuk futó mozgató ideg (motoneuron) alacsony vezetési sebességű és alacsony frekvenciájú, azaz 1-50Hz közötti impulzussal lehet stimulálni őket!
 • A lassú rostokat bőséges kapilláris háló veszi körül, ez adja a vörös színüket. Hosszú távú, folyamatos, közepes erőkifejtésre alkalmasak, miközben maguk állítják elő az energiát a működéshez (oxidatív metabolizmus).
 • Az I-es rostok fáradékonysága rendkívül alacsony.
 • Ha ezt a rosttípust stimulálod, akkor azzal az állóképességet javíthatod. Ilyenre lesz szükséged futás, kerékpározás, úszás, sífutás stb. esetén.

II.a típusú rost

 • Nevezik még IIb típusú gyors rostnak vagy átmeneti (intermedier) rostnak is.
 • Az I. és II.b típusú rostok közötti tulajdonságokkal rendelkeznek. A motoneuronjuk sebessége gyorsabb az lassú rostokénál és stimulációjuk közepes frekvencia tartományú (50-70Hz) impulzussal történhet.
 • Az energiát képesek aerob, illetve anaerob módon is előállítani (oxidatív és glikolitikus egyaránt). Megfelelő stimulációval képességeik egyik irányba (lassú vagy szupergyors) „eltolhatók”.
 • A II.a rostok képesek alacsony energiabefektetés mellett gyors és tartós (néhány percen át tartó) összehúzódásra.
 • E rosttípust stimulációjával az erőt és a kitartást növelheted, melyre a néhány percen át, de maximálishoz közeli erőkifejtést igénylő sportokban van szükséged. Például küzdősportok, kajak-kenu, evezés, crossfit, stb.

II.b típusú rost

 • A szupergyors és erős IIb. rostok beidegzése fázisos motoneuronnal történik, ami nagy sebességű, így a kifejezetten gyors impulzusokkal (80-120Hz) stimulálható.
 • A rostok fehérek, ami magas glikogén és glikolitikus enzim tartalmuknak köszönhető.
 • Az összehúzódásuk gyors és erős, de maximum 1 percig tartó, bár rendkívüli erőkifejtésre képesek.
 • E rostok a mitokondriumok szinte teljes hiánya miatt rendkívül fáradékonyak. Működésük során nem tudnak energiát előállítani, így csak annyi ideig képesek működni, amennyire a „raktáraik” elegendők.
 • Ha ezeket a rostokat stimulálod, akkor a maximális erőt, a robbanékonyságot igénylő sportban veszed hasznát. Ilyenek a súlyemelés, 400m-nél rövidebb futószámok, hajítások, ugrószámok, stb.

Mitől függ az izomstimuláció hatása?

Az izomstimulációs impulzusnak három fő tulajdonsága van. Ezek megfelelő beállításával érheted el a legjobb eredményt.

Frekvencia

Megadja a másodpercenkénti impulzusok számát.

Döntően a frekvenciától függ  a stimuláció hatása!

Az előbb említettem, hogy az egyes izomrost típusok beidegzését eltérő sebességű motoneuronok biztosítják. Ennek ismeretében a frekvencia megadásával precízen beállíthatod, hogy a lassú rostokat vagy éppen a gyors rostokat akarod fejleszteni.

Az alacsony frekvenciákkal az állóképességet, a közepessel a kitartó erőt javíthatod, míg a magas frekvenciákkal a robbanékonyságot, illetve az izomtömeget növelheted. Ugyanígy megvan a megfelelő frekvencia-tartomány, amellyel az izom vérkeringését javíthatod vagy éppen az izommerevséget csökkentheted, stb.

 • 1 – 50 Hz – kapillarizáció, vérkeringés javítás, izommerevség oldás (lazítás), állóképességi erő javítás, kollagén termelés serkentés (szépségápolás-ránckezelés)
 • 50 – 70 Hz – kitartó erő
 • 80 – 100 Hz – erőnövelés, maximális erő
 • 100 – 120 Hz – gyorsaság, robbanékonyság, hipertrófia (tömegnövelés)

Alacsony frekvenciák jól elkülöníthető „rángást” hoznak létre az izomban, míg magas frekvenciák esetén ezek a rángások egyetlen erőteljes kontrakcióvá „olvadnak össze” (kicsit olyan, mint amit izomgörcsnél érzel).

Ebből például nyilvánvaló lehet, hogy ha görcsölnek az izmaid, akkor nem magas frekvenciát alkalmazol (mert az tovább növeli a görcskészséget), hanem alacsonyat, ami ellazító hatású lesz.

Impulzus időtartam

Az impulzus időtartam mértékegysége a mikroszekundum (a másodperc milliomod része). A stimulációs szakzsargonban az impulzus tartamot szokás Amplitudó-ként is említeni (bár a technikában az amplitudó a hullám magasságát jelzi, itt azonban az időbeli kiterjedést hívják így).

Azonos áramintenzitás mellett a hosszabb impulzus tartam hatására több izomrost húzódik össze.

Minden izomnak van egy optimális impulzus tartama. A felső végtagiak 150-250 ms, az alsó végtagiak 350-450 ms, a törzsön levők 250-350 ms igényelnek.

Minél több rost van egy izomban, annál hosszabb impulzus idő szükséges az átfogó összehúzódáshoz. Ha az amplitudó túl rövid, az izomrostok csak csekély száma húzódik össze vagy csak magas áramintenzitás hatására, ami meg fájdalmas.

Az intenzitás és impulzus időtartam (amplitudó) helyes aránya segíti az optimális kontrakciót és egyben a kezelés fájdalommentességét.

Intenzitás

Az impulzus intenzitása valójában az impulzus áramerősségét jelenti. A legtöbb készüléken 1-120 mA értékig állítható.

Önmagában egy rövid és magas intenzitású impulzussal is összehúzódást válthatsz ki. A magasabb intenzitás hatására több izomrost húzódik össze, de egyben a magas áramerősség erős fájdalmat okozhat.

A minőségi stimulátorok az áramintenzitás és az impulzus időtartam megfelelő kombinációjával biztosítják, hogy alacsonyabb áramerősség mellett összehúzódjon az izomköteg lehető legtöbb rostja.

A stimulációhoz szükséges intenzitás egyénenként és kezelési célonként változó. Függ az elektródák pozíciójától, a zsírszövet vastagságától, az izzadástól, a kezelt felületen található szőrzettől és egyéb jellemzőktől is.

Ugyanaz az  áramerősség napról-napra eltérő érzést válthat ki. Még kezelésen belül is folyamatosan szabályozni kell az intenzitást az összehúzódás azonos szintjének fenntartása érdekében.

A bemelegítő, állóképesség javító, kapillarizációs, regenerációs (általában alacsony frekvenciás) kezelések során nem kell a fájdalomküszöb fölé menni! Közepes, jól tolerálható, látható rángásokat kiváltó impulzus a megfelelő.

Ezzel szemben az erő, az izomtömeg, a robbanékonyság fejlesztése során érdemes folyamatosan a fájdalomhatárra állítani az impulzus intenzitását. Ez sokkal hatékonyabb és gyorsabb eredményt ad.

Az elektródák elhelyezése

Az elektródák elhelyezése lényeges a hatékony izomstimuláció érdekében. Az izomstimulátor első kipróbálásakor tanácstalannak érezheted magad. De nem kell félned, teljes pontosság hiánya ellenére is használ a kezelés! Az elhelyezéssel kapcsolatos néhány alapelv megértése azonban fontos segítséget nyújt a stimuláció megfelelő használatához. Ha azonban tökéletességre törekszel, akkor vásárolj egy motorpont ceruzát. Ez segít az izom-mozgatóideg pontos találkozási helyének feltérképezésében. Ha ez megvan, akkor már semmi sem akadályozhat a tökéletes kezelésben.

Az egyik elektródát az izom leginkább kidudorodó részére tedd. Ezt aktív elektródának is nevezik, mivel általában egybeesik a motorponttal, ahol a mozgatóideg az izomba érkezik.

A másik, „inaktív” elektróda az izom törzsed felé eső végére kerüljön. Mindkét elektróda az izom húsos részén maradjon! Onnantól, ahol az izom ínban folytatódik, már nem találhatók idegvégződések. Feszítsd meg az izmot, amit kezelni akarsz és tapogasd végig! Állapítsd meg, hogy meddig „puha” és hol megy át ínba. Az elektródákat csak az izmon helyezd el.

A minőségi készülékekhez elektróda elhelyezést bemutató ábrákat mellékelnek. Ha ezt „utánzod”, akkor nagy gond nem lehet. De nyugodtan kísérletezz! Helyezd át az egyik elektródát jobbra-balra, fel-le pár mm-rel és figyeld a hatást. Hamarosan megtapasztalod, melyik a leghatékonyabb pont.

Elektróda pozíciók izomstimulációhoz

nyakizmok

kép 1 / 26

Az elektródapárt összekötő képzeletbeli vonalnak az izomrostok irányát kell követnie. Ez általában az izom húzási irányával párhuzamos. Ha az elektródákat nem így helyezed fel, hanem keresztben, akkor az izom összerándul és görcsös fájdalmat érezhetsz. Ennek oka, hogy az elektródákból kilépő áram zárt kört képez az izmon és egyszerre több ideget is eltalál.

Igazodj az izomrostok irányához! Ha az áramkör megfelelően zár, az elektromos áram kisebb ellenállásba ütközik. Ez fontos az erős összehúzódás fenntartása érdekében, továbbá a komfortérzeted is javul.

A profi izomstimulátor használók általában az elviselhetőség határáig emelik az áramerősséget, egészen a fájdalomküszöbük alá. A fájdalmat a bőrön áthaladó feszültség váltja ki.

Először egy bemelegítő programot futtass, mert ezt követően magasabb áramerősséggel (intenzívebben kezelhetsz). A bemelegítés serkenti a véráramlást az izmokban, a több vér (folyadék) pedig csökkenti az ellenállást. Az alacsonyabb ellenállás mellett kisebb áramerősség is elegendő a hatáshoz. Ha kisebb a feszültség, akkor a fájdalomérzet is. Azaz bemelegítést követően az alacsonyabb szöveti ellenállás miatt magasabb intenzitást viselsz el és ezzel sokkal hatékonyabb az izomstimuláció!

Ha az izomstimuláció a fentiek figyelembevételével történik, akkor hamar megszereted és élvezheted az sportbeli előnyeit is.

Izomstimulátorok

Néhány olyan készülék, melyekkel a fentiek megvalósíthatók

MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülékMyoBravo 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, FEs funkciókkal

 • 2-4 csatornás elektroterápiás készülék
 • multifunkciós, sokoldalúan felhasználható
 • TENS | EMS, NMES, FES
 • sport alkalmazások

Premium 400 multifunkciós elektroterápiás készülékPremium 400 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal

 • Dedikált ülőideg gyulladás kezelési program
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü

Runner Pro multifunkciós elektroterápiás készülékRunner Pro TENS/EMS/MCR készülék 4 csatornás

 • Izomhatékonyság javító programok
 • Sérüléskezelő programok
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü

Olvasd el az izomstimulációval kapcsolatos következő cikkemet: Izomstimulációs edzésprogramok alkalmazása


Mindent egyben a sport-izomstimulátorokról

Mindent egyben a sport-izomstimulátorokról

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha szeretnél mindent megtudni arról, hogy az izomstimulátorok mire valók, miben segíthetnek amatőr vagy profi sportolóként számodra!</a

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

36 Comments

 1. A stimulátor nem gyógyítja a betegség miatti depressziót.
  Ha nem béna, azaz mozgatni tudja a tagjait, de nem akarja, arra nem jelent segítséget a stimulátor.
  Az ágyból kimozdulás, a test megmozgatása jelentene segítséget.

 2. Már nem használja őket szeretenék egy kis javulást elérni nála.Nem béna tudja mozgatni mégsem mozog.És fáj neki.Teljesen fekvő .Úgy fekszik mint egy darab kő pedig gyakorlatokkal lehetne javítani sokat rajta.De ha csak egy aprócska javulást elérnénk már az is jó lenne…

 3. Az attól függ, hogy mire szeretné használni!?
  A protézis műtétek ellenére panaszai vannak? Instabilak az ízületei? Vagy fájdalmai vannak?

 4. Csípő és térd protézisnél milyen stimulátort ajánl?

 5. Ha a „megemelés” után két héttel fájdalmai vannak, mozgáskoordinációs zavar még mindig megvan, akkor alaposabb vizsgálatokra van szükség. „Gyanús”, hogy ez nem egy sima derékfájás, lumbágó, hanem akár gerincsérv is lehet! Menjen neurológushoz. aki ha neurológiai tünetei is vannak, további vizsgálatokat, pl. CT vagy MRI fog javasolni.

 6. Kethete nagyon megemeltem magam,szornyu fajdalmaim lettek a bal csipotajekon egeszen le a bokamig,amik fokozodtak.A haziorvos irt fel fajdalomcsillapitot es izomlazito kapszulat,de a fajdalom megmaradt.Utana amegyei korhazban injekciot kaptam a derekamba,egy-ket nap utan elkezdtem hasznalni a TENS keszulekemet.A fajdalommegszunt,de ugy erzem a labom meggyengult,nem tudok pl. futni,mert ossze akarok esni,olyan,mintha felig lebenult volna a labom.Meg akarok gyogyulni,a kerdesem pedig melyik izomstimulator lenne szamomra a legmegfelelobb? Valaszat halasan koszonom.

 7. A statikai egyensúly felbomlása sok esetben komoly problémákhoz vezet. Ha egy izom rosszul fejlett, akkor az azzal ellentétesen működő túlfeszül, túlhúzza az ízületet és ez panaszokhoz vezethet. A leggyakoribb a tech-back, erről írtam is. Jól érzi tehát, hogy a gyenge izom visszaerősítése segíti a helyes tartást és a panaszmentes fizikai aktivitást.
  Az izomerő visszaszerzés természetes módja a testmozgás. Igen, pl. a lépcsőzés és guggolások egyaránt kiválók a farizmok fejlesztéséhez.
  Gyorsítható a folyamat izomstimulációval, annak a FES formájával, azaz funkcionális stimulációval. Hatékony alakformáló kezeléseket ezekben a készülékekben talál. Kattintson ide.

 8. Tisztelt Dr. Úr! Nekem nagyon visszeres a lábam és már kétszer műtötték ez miatt a jobb lábam, sajnos ez miatt nagyon sokszor bedagad estére, sok éve gondolkozom a nyirokmasszázs gépen. Ugyan tudom, hogy nem javasolt de súlyzós edzésre járok előtte éevkig futottam, ami számomra szembetűnő, hogy a futással szinte eltűnt a fenekem és mára már arra is rájöttem, hogy a hagyag tartás is valószínűleg a lábboltozati problémával függ össze és a medencém sem megfelelően áll. Próbálok tudatosan olyan gyakorlatokat csinálni ami a fenti problémákat javítja és időközben rájöttem, hogy a farizom bekapcsolása az edzés járás stb. közben nem működik a comhajlító izmot terhelem. Segíthet az izomstimuláció a talp izmai és a farizom bekapcsolás tekintetében? már sokat fejlődött a farizom de még sajnos mindig úgy érzem, hogy van hova fejlődni ! az esztétikán túl nagyon sokat segített az életminőségen is a farizom fejlődése Én magam sem gondoltam, hogy ezek az izmok a medence izmaival együtt ha erősödnek mennyire más érzés már egy lépcsőzés is. Ha ajánlana Nekem megfelelő gépet nagon megköszönném

 9. Záróizmok erősítésére (vizelet inkontinencia) is tudna ajánlani esetleg valamilyen minőségi készüléket?

 10. Ugh! Gondolom van modern mobiltelefonja, jó bringájára, kerékpár computerre, a saját testére miért ezt a vacakot használja? Ez olyan elavult eszköz, amit nehéz kommentálni. Kb olyan, mint az orosz acélvázas bringa, vázközépen levő háromfokozatú váltóval. Egy mai izomstimulátor kb annyival tud többet és annyival jobb minőségű stimulációt biztosít, mint a carbonvázas, 33 áttétet biztosító kerékpár a ruszki vasnál.

 11. Amatőr kerékpáros vagyok, és az edzéseimet kiegészítem egy manuális izom stimulátor használatával, ez a módszer nagyon jól működik, hála az ön részletes leírásainak, amit ezúton is nagyon köszönök.A kérdésem arra vonatkozik, hogy a készüléken van lehetőség Monofázis illetve Bifázisos inger áram adásra, az elméleti különbséget tudom a kettő között, de hogy nekem melyik jó, jobb, azt nem tudom, ennek megválaszolásában vagy esetleg megértésében kérném az ön segítségét.
  Üdv.Jeffre

 12. Két orvosi felfogás van.
  1., A polaritás számít és a pozitív pólus a fejtől távolabb legyen. Azaz pl. a combon a pozitív a térdhez, a negatív feljebb a combra kerüljön.
  2., Nem számít a polaritás.
  Az én véleményem, hogy „sima” izomerősítésre mindegy, hol vannak a pólusok. A polaritást érdemes figyelembe venni viszont bénulás esetén, azaz a sérült idegek regenerációját segítheti, ha alul a pozitív, feljebb a negatív.

 13. Az elektródákat úgy kell felhelyezni, hogy mindig felül (fej felé) a negatív és ellenkező irányban a pozitív? A cikkben így látom és a globushoz kapott használatiban erre nem találtam választ. Háton a nyolc elektródát így tenném fel. Az ön által javasolt cikk alapján a hátizom erősítésére. Köszönöm szépen

 14. A szükséges kezelési paraméterek határozzák meg azt, hogy melyik készülék tud ilyet biztosítani. A korábban bevált kezelés paramétereit az egykori kezelőitől kérdezze meg. Minimálisan az áramtípus, a hullámforma, a kezelési frekvencia és az impulzus időtartama szükséges. Ha megvan, akkor tudok segíteni abban, melyik készülék alkalmas rá a sok közül

 15. Nyaki porckorongsérv miatt féloldali rekeszizom bénulás (jobb oldali) alakult ki nálam. A nyaki porckorongsérvet rendbe tették.
  Korábban kaptam elektromstimulációs kezelést a bénult rekeszizmomra. Most újrakezdenénk.
  Esetleg van javaslata, hogy Ön milyen készüléket javasolna? Mi lenne jobb?
  Előtte is és most is rendszeresen sportoltam, sportolok.

 16. Milyen készüléket használt, hány elektródapárt alkalmazott, hova tette az elektródákat, melyikeket kötötte össze, milyen áramformát, milyen impulzust alkalmazott, milyen volt az impulzus frekvenciája, impulzus időtartama és az áramerősség? Ha ezeket tudom, akkor tudok véleményt mondani arról, hogy a kezelés okozhatja-e ezt a kellemetlenséget.
  Azért elöljáróban annyit: meggyőződésem, hogy a megfelelően végzett izomstimulációval szinte lehetetlen kárt okozni. Ha teljes hülyeséget csinál az ember, akkor sem tud kárt okozni. A legdurvább, amit láttam, az a bőr megégetése. Tartós elváltozás szerintem kizárt, de az orvosi szakirodalomban sem található olyan adat, mely szerint elváltozást okozott volna az izomstimuláció.
  Várom a választ a kérdéseimre.

 17. Én a vál izmomat próbáltam izomstimulálálóval dolgoztatni, valamit rosszúl csináltam mert azóta néha előjön egyfajta bizsergés a nyaki izom a hajtőtől a váll csúcsig. Kellemetlen de inkább ilyesztő. kérdésem el fog e múlni. Legalább kéthónapja tart a dolog.
  Köszönettel
  Tibor

 18. Sajnos nem tudok erre való eszközről, legalábbis otthoni használatra biztosan nem.

 19. Tisztelt Doktor Úr! A fiamnak kivették a manduláját, melynek következtében nyílt orrhangzós beszéde lett. Foniátria kezelés javított a helyzeten, de még mindig gyengén mozog a lágyszájpadja. Érdeklődnék, hogy a lágyszájpad izomtónus gyengeségére lehet-e bármilyen gépet használni, annak ellenére, hogy tudom, nehéz hozzáférni. Sajnos nincs semmilyen megoldás, a műtéti beavatkozást nem javasolják a sebészek. Köszönöm előre is a válaszát!

 20. A vénás és nyirokkeringés motorja a mozgás. Az ödéma nagy valószínűséggel az inaktívvá válása miatt jelent meg. Mivel az SM miatt ez egyre nehezebb lehet, így érdemes beszerezni olyan eszközt, amivel rendszeresen átmozgatja az izmokat és a keringést – ez pótolja a járást, izomösszehúzódásokat.
  Azt jól látja, hogy a nyirokmasszázs gép és az izomstimulátor egyaránt hasznos lehet az Ön számára. Ezek nem teljesen helyettesítik egymást. Olvassa el ezt a cikkemet, hogy megértse, miben segíthet Önnek a stimulátor. A nyirokmasszázs gép csak az ödéma csökkentésében segít – nem tud olyanokat, mint amit a stimulátor. A stimulátor viszont egy kicsit kevésbé hatékony az ödémára, mint a nyirokmasszázs gép. Ezen felül: a nyirokmasszázs gép ára valóban 45, de ehhez még megfelelő méretű mandzsettát is kell választania, azaz a legolcsóbb nyirokmasszázs gép inkább 75-80 ezer! Egy jó stimulátort pedig 60e körül már kaphat.

 21. Kedves Doktor Úr! Én sm beteg vagyok, és a bal lábam 13.5 év után félig béna, egyre kevésbé tudom mozgatni, és a bal talpam már alig ér talajt mankózás közben. A járvány kitörése előtt bevittek a Szent Imre Kórházba trombózis gyanúval, amiről kiderült hogy nincs…Nem is tudtam tovább vizsgáltatni, kezeltetni mert kitört a járvány. Valószínű, hogy a félig béna lábban rossz a keringés a betegségnek köszönhetően, és a mydeton 2 hónapg tartó túladagolása is csinálhat ödémát, de bosszant, hogy annyiban kellett hagynom a vizsgálatokat, és közben a dagadt lábam otthon is kerekesszékbe kényszerített. Vettem egy izomstimuláló gépet, amit heti 5 ször használok 2 hete, de úgy érzem nem túl hatékony, tán azért se, mert nem értek hozzá! Talán mégis egy 4 kamrás gépet kellett volna vennem drenázs masszázshoz, úgy látom 45.000 ft.-ért már lehet kapni, és egyszerűbb a használata. Ön mit javasol? A nyiroködéma kezelésére működhet az izomstimuláló gép, vagy vegyek egy masszázs gépet? Azt gondolom olcsóbb, mint elmenni rendelőbe u.ilyen kezelésért…(persze a járvány utáni vizsgálatokat nem pótolja, de addig is sztem a vizet ki kellene vezetni.) előre is köszönöm válaszát! Üdv: Kovács Andrea

 22. Az elektormos kezelés abszolút tilos, ha pacemakere vagy beültetett deifbrillátora van.
  A szívritmuszavar általában nem kizáró ok, de egyéni elbírásált igényel.
  A lábizmai kezelésének szívkockázata minimális, míg a háti gerincen, a szíve környékén kezelést már szakembernek érdemes megfontolni. A kardiológus, reumatológus és fizikoterapeuta együttesen döntik el, hogy az Ön esetében a mellkason kezelhet-e. Ehhez ismerni kell a ritmuszavart, az egyéb betegségeket és állapotokat, a gyógyszereket, stb.

 23. Szívritmuszavarrsl is hasznalhatok a keszulekek?

 24. Kedves Doktor, sportoló (versenyző) és edző vagyok. Baleset következtében lebénult a jobb delta közepe a jobboldali nervus axillaris károsodása miatt, oldalra és előre nem tudom a karomat emelni. A Traumatológián egy vállsebész azt javasolta, hogy addig is, amíg valamilyen módon idegi rehabilitáció előállhat, az atrofizációnak fizikoterápiával, ezen belül elektrostimulációval is, vegyem elejét. A koronavírus-időkben még az ideg-ultrahang vizsgálatot sem végezhették el, nemhogy bármely fizikoterápiás intézménybe elmehetnék. A saját magam végezte elektrostimuláció esetleg kivihető? Milyen eszközt javasol? Mi módon juthatok hozzá? Nem vagyok pénzes…

 25. a karjai, vállai, a kart rogzito vall-nyak-hátizmai hatalmas terhelést kapnak. az izomregeneraci javitasaval lehet csokkenteni a terheles kedvezotlen hatasait. olvassa el ezt a cikkem, https://elethosszig.hu/izomstimulacio-mire-jo-a-sportolonak/, illetve a tovabbi izomstimulacioval kapcsolatos irasaim!
  hasznos segitseget varhat az izomstimulaciotol, elsosorban a regeneraci javitasaban es az egyenetlen terheles kovetkezmenyeinek csokkenteseben

 26. Üdv Dr úr az lenne a kérdésem ,én parasportoló vagyok , én kézzel tekerem a fekvő Bringám ,mennyire lenne hasznos ez a izomstimuláció mert eléggé elkezdtek fájni a vállaim és a karom is ,úgy napjában 40 km tekerek de van hogy 80 -is ,mellette kondi és úszás is van .előre is köszönőm válaszát .

 27. Az izmok reagálnak a terhelésre, azaz fizikai igénybevételre növekszik erejük, tartásuk – még idős korban is. Az izomnak mindegy, hogy az összehúzódást kiváltó jelzést az agyból vagy a stimulátor készülékből kapja.
  Az izomstimulátor akkor segít, ha használják. Napi 40-80 perc adja az optimális eredményt. 2-3 hét után érezhető az erőnövekmény, 2-3 hónap alatt lehet stabil eredményt kapni – pont úgy, ahogy az edzéssel.
  Az a különbség, hogy amíg egy beteg és fájó térd miatt a hagyományos edzést nem lehet végezni, addig a stimulátor kíméli az ízületet (nem mozgatja), így fájdalommentesen lehet eredményt elérni. A stimulátor mellé néhány hét után ismét fokozatosan hagyományos edzés, torna is bevezethető, majd 3-4 hónap múlva a stimulátor szükségtelenné válik. Ide kattintva talál készülékeket.
  Kétcsatornás készüléket nem javaslok, A Compex Fit 1.0 már megfelelő megoldás. Az ennél nagyobb tudású (drágább) készülékek esetén mérlegelje, hogy a többlet képességekre szüksége van, lehet-e.

 28. Több mint 50 évet töltöttem küzdősportokban, aztán jöttek a sérülések. Mindkét térdembe protézist kellett ültetni. A normálishoz közelítő izom-mozgásokkal problémáim vannak. Van-e alkalmas és megfizethető készülék az alsó- és felső comb, boka környékének visszaerősítésére?
  Veterán

 29. A Myolito vagy ha anyagilag megengedheti akkor a MyoBravo készülékek megfelelők erre a célra. A készülékekhez magyar nyelvű használati leírás jár.
  Itt a blogomon több cikket, sőt videót is talál arról, hogyan használható az izomstimulátor. Ha pedig nem, akkor fordulhat hozzám tanácsért.

 30. Köszönöm a gyors választ! Melyik típusú gép ajánlott csípőprotézis műtét után? Használatához kapok információt?

 31. Abszolút erről van szó! Erre találták ki eredetileg. Az izomstimuláció orvosi kezelésként indult.
  Izomsorvadásban a gyengülő izmok kezelésére, a műtéti lábadozás során elvesztett izomerő visszanyerésére, a bénult izom tónusának javítására és a merevségének oldására használták. A sportolók csak mostanában jöttek rá ennek hatékony alkalmazhatóságára és kezdték a sportra alkalmazni. A csípőműtét utáni lábadozás ideje rövidíthető, ha a comb és farizmok visszaerősítésében izomstimulátort alkalmaz.

 32. Jó napot kívánok! Kérdésem az lenne a dr úrhoz, hogy csípőprotézissel is lehet használni valamelyik gépet izomerősítésre? Műtét után segítene a felépülésben? Köszönöm előre a választ!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük