A bénulás az életminőséget teljesen tönkretevő állapot. Ha nem mozdul a kar, láb vagy akár egyik sem, az nemhogy a munkát, hanem a mindennapi tevékenységeket, akár az önellátás képességét is akadályozza. A fejlett egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban a bénult beteg rehabilitációját a korszerű technológiára alapozzák és mindent elkövetnek a bénulás mértékének csökkentésében. A hozzám fordulóktól kapott információk alapján úgy tűnik, hogy a magyar betegek vagy nem kapnak érdemi tájékoztatást vagy nem értik meg a szakembereket. Pedig valójában az egész jövőjük azon múlik, megértik-e, hogy mit kell nekik maguknak tenni a javulás érdekében és mennyi ideig tarthat a rehabilitáció.

Az első percek jelentősége

A bénulás kezelésében az orvos szerepe az első percekben, órákban, néhány napban rendkívül fontos. Az életveszély elhárítása, az állapot normalizálása az orvosi team feladata. Az ekkor alkalmazott kezelésektől függ, hogy mekkora agyterület károsodik és milyen maradandó károsodások keletkeznek. Minél gyorsabban kapsz megfelelő kezelést, annál jobbak az esélyek a következmények mérséklésére. Minél később kapsz megfelelő ellátást, annál nagyobb a valószínűsége a súlyos maradványoknak is.

Az intenzív kezelés hatására általában néhány nap után megszűnik az életet veszélyeztető állapot. Ekkortól már a rehabilitáció, azaz a beteg jövőjének mentése áll a kezelés célpontjába. Már a kórházi ágyhoz megérkezik a gyógytornász, elkezdi a passzív és ha lehet aktív mozgatást. Ezen felül elektroterápiás (szelektív ingeráram vagy más néven izomstimuláció) kezeléseket is kaphatsz. A kórházban az intenzív ellátás és ezek a kezelések általában egy-két hétig tartanak, ezután a beteget hazabocsátják.

Az otthoni kezelés jelentősége

És itt történik valami nagyon hibásan! Lehet, hogy nem magyarázzák el elég körültekintően vagy betegként nem fogod fel, hogy a kórházból távozás csak az intenzív kezelés végét jelenti.

Valamiért a betegek többségében nem tudatosul, hogy a bénulás megszüntetése valójában nem másoktól függ, hanem elsősorban önmaguktól (és persze családjuk segítségétől). A hazakerülés csak egy hosszú út kezdete és nem a vége! Ez az út évekig is eltarthat!

Ha lebénultál, akkor a legnagyobb ellenséged a passzivitás, lemondás, a segítség másoktól várása lehet. Persze a kórházból bénulással hazakerülve minden elveszettnek láthatsz.

De lássuk, hogy mi az a rehabilitáció és miért kell csinálni?

Rehabilitáció definíciója

Azon egészségügyi eljárások, ellátások összessége, amelyek célja a betegség miatt kialakult funkcióveszteség (mozgáskorlátozottság, beszédzavar, stb.) helyreállítása vagy pótlása, illetve a kiesett képességet kompenzáló új módszer kifejlesztése.Az orvosi rehabilitáció szerves része különösen a fizioterápia, a mozgásterápia, a beszédterápia, a pszichológiai ellátás, a foglalkoztatás-terápia, valamint a gyógyászati segédeszköz-ellátás és ezek használatának betanítása is.

Mindannak, ami a hazaérkezésed után történik azért kell történjen, hogy a bénulást megszüntesse vagy a funkciókat legalább annyira javítsa, hogy a mindennapi tevékenységeket önállóan el tudd végezni.

A magyar egészségügyi rendszerben a rehabilitáció döntő része szinte teljesen rád és a családtagjaidra hárul. Bár néhány szerencsés eljuthatsz rehabilitációs intézetbe, de az ott folyó munka alig haladja meg egy kis nyaralás szintjét. A napi masszázs, egy kis csoportos gyógytorna, masszázs vagy fürdőzés minimális mértékben segíti a gyógyulásod.

Ne hidd el, hogy mindössze ennyit lehet tenni a bénulás megszüntetése érdekében!

A bénulás következményei

Bénulás akkor keletkezik, ha az agyad mozgató területe károsodik (centrális bénulás) vagy megsérül a gerincedtől valamelyik izomig futó idegszál (perifériás bénulás). Ezekben az esetekben a mozgást elindító impulzus nem jön létre (centrális bénulás) vagy nem jut el az izomig (perifériás bénulás). Ezért nem tudsz akaratlagos izomösszehúzódást létrehozni az érintett izmokon.

Mindkét formában igaz, hogy az izmodhoz nem jutnak el a mozgási parancsok. Amíg azonban centrális bénulásban a gerincvelőtől az izomig és vissza futó idegszál ép, addig perifériás bénulásban az idegszál teljesen vagy részlegesen sérült (azaz se fel, se le nem futnak rajta az impulzusok). Ebből következően a kétféle bénulásban másképp kell a rehabilitációt irányítani, végezni.

Amíg egészséges vagy, az izom összehúzódását az agyadból indított elektromos impulzusok váltják ki, melyek a gerincvelőn lefutva, a mozgatóidegeken át érik el az izmod. Az izom összehúzódik, az ízületben is mozgás történik és létrejön a mozdulat. A testhelyzetről, az izom feszülésről és egyéb érzékelésekről folyamatosan mennek az agyad felé a visszajelző információk. Ez biztosítja, hogy a mozdulatot a szükséges mértékűre „állítsd be”.

Centrális bénulás és rehabilitációja

Centrális bénulás esetén az agyad mozgató területének egy része károsodik. Az úgynevezett felső motoneuron (ez viszi a mozgató impulzust az agytól a gerincvelőig) működésképtelenné válik. Egy bizonyos izom vagy izomcsoport bénul meg, az amelynek mozgatóidege a sérült agyterületből indult volna az izom felé.

A centrális bénulás esetén a rehabilitáció célja, hogy az agyad egy másik területe átvegye és „újratanulja” az elvesztett mozgató funkciót. Szüntelen gyakorlással – még akkor is, ha nem nem moccan semmi- újrataníthatod az agyadnak, hogyan mozgassa a bénult izmot.

Egyes vélemények szerint tízezer ismétlésre van szükség az újratanuláshoz. Azaz szüntelen gyakorlatozásra van szükséged, még akkor is, amikor nem látszik remény!

 • Ha sztrók után a fotelben ülve magadba roskadtan ülsz, semmit sem teszel, akkor nincs esélyed a gyógyulásra.
 • Ha néha jön valaki, aki megmozgatja a bénult kezed, meggyúrja az izmokat, de magad továbbra sem teszel semmit, akkor az esélyeid sem javulnak.
 • Ha egy izomstimulátorral naponta kezelik a bénult izmaid, akkor már egy hangyányi lépést tettél a javulásod érdekében. De ez messze nem elég az átütő sikerhez.
 • Ha szüntelenül próbálod ismételni azokat a mozdulatokat, amik elvesztek, akkor az agyad folyamatosan azon dolgozik, hogy megtalálja a kapcsolatot a beteg izommal. Ezzel már sokat javítasz az esélyeiden.

Ha sokat gyakorolsz és szerencséd is van, akkor először a durva mozgások térnek vissza. Azaz a bénult végtagot már mozdítani tudod, de koordinálni még nem, azaz például a karod fel tudod emelni, de nem tudsz megfogni egy bögrét, mert a kezed nem tudod „egy pontra koncentrálni”.

Centrális bénulás kezelésére kezdetben gyógytornász támogatására és egy jó minőségű izomstimulátorra (például MyoBravo, Genesy 300 Pro vagy Premium 400) van szükséged.

MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülékMyoBravo 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, FEs funkciókkal

 • 2-4 csatornás elektroterápiás készülék
 • multifunkciós, sokoldalúan felhasználható
 • TENS | EMS, NMES, FES
 • sport alkalmazások
 • itt vásárolható meg

Premium 400

Premium 400 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal

 • multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

A gyógytornász tanítja azokat a mozdulatokat, melyeket végezned kell. Az izomstimulátor akadályozza az izomsorvadást, segíti az izomerő visszatérését és serkenti a regenerációt.

Ha a durva mozgások visszatértek, akkor a gyógytornász más gyakorlatokat fog tanítani. Ekkortól más készülékre is érdemes beruháznod, amely segít a finom mozgások újratanulásában. A legegyszerűbb eszköz a biofeedback készülék (például SineBravo), amely visszajelez az izomösszehúzódás erejéről. Ennél hatékonyabb, ha a készüléked kombinálja a biofeedback és ETS funkciókat. Az akaratlagos mozgatási kísérletek esetén a készülék izomstimulációs impulzussal rásegít és ezzel segíti, hogy visszaszerezd az elveszett funkciót! A DuoBravo egy biofeedback+ETS készülék, azaz biofeedback által kiváltott izomstimulációt biztosít.

DuoBravo N – ETS – biofeedback által kiváltott stimulációs készülékDuoBravo ETS készülék és a stroke otthoni rehabilitációja

 • EMG, elektromiogram alapú biofeedback
 • ETS – stimulációs „rásegítés” 2 csatornán
 • centrális bénulás kezelése, mozgás-újratanítás, rehabilitáció
 • itt vásárolható meg

 

Sztroke után a gyakorlást a bénulás kialakulását követő leghamarabb el kell kezdeni. Azonnal, ahogy az életveszélyt elhárították. Már a kórházban és otthon folytatni. A kívánt eredmény eléréséig hónapok, de akár 1-2 év is eltelhet.

Perifériás bénulás és rehabilitációja

A perifériás bénulást az úgynevezett „alsó motoneuron”, azaz a gerincvelőtől az izomhoz futó mozgató ideg sérülése, működési zavara okozza. Különböző okokból keletkezhet és különböző mértékű lehet. Az idegszál működéshiánya miatt az agyi impulzus a gerincvelő utáni szakaszon megszakad és nem jut el az érintett izmokhoz, így nincs izomösszehúzódás és nem jöhet létre a mozdulat sem.

A mozgató idegét elveszített izmot az orvosi gyakorlatban „denervált izom”-nak nevezik.

Az idegi kapcsolat megszakadása (denerváció) után az izom három szakaszon megy keresztül:

 1. az akaratlagos mozgatási funkció azonnali elvesztése
 2. az izomtömeg gyors csökkenése (izomsorvadás) és az izom struktúráinak (szarkomer)elvesztése, valamint
 3. az izomrostok degenerációja, mely során az izomrostok helyét kötőszövet és zsír foglalja el. Ez végleges állapot.

A rendszeresen végzett elektroterápia lassítja vagy teljesen megakadályozza az atrófia folyamatát, így az izom működőképessége megtartható addig, amíg az ideg regenerációja megtörténik.

Az ideg gyógyulása, regenerációja nagyon lassú folyamat. Általában 0.1-0.2mm-t regenerálódik az idegszál, a legoptimálisabb esetben sem többet 1 mm-nél. Egy deréktáji idegsérülés esetén a lábujjakig akár 60-80cm is lehet az ideg hossza. Azaz mire ismét „eléri az izmot”, azaz a regeneráció befejeződik, évek is eltelhetnek. Az izom nem bír ki ennyit az ideg nélkül. Összehúzódások nélkül az izom másfél-két éven belül elkorcsosul, kötőszövet veszi át az izomszövet helyét és hiába regenerálódik az ideg, az izom már működésképtelen és megmarad a bénulás.

Perifériás bénulás esetén hosszú rehabilitációra kell berendezkedni. Ahogy az előző bekezdésben írtam, az idegszál regenerációja iszonyatosan lassú! Optimális esetben néhány nap alatt kb. 1 milliméternyit „nő vissza”. Egy felnőtt férfi lábujjaihoz futó idegszál a gerinctől akár 100 cm hosszú is lehet (azaz 1000 milliméter). Azaz teljes regenerációjához akár három és fél, négy év is szükséges lehet. Ez olyan hosszú idő, ami alatt (kezelés nélkül) a bénult izom tönkremegy.

Perifériás bénulás esetén a legfontosabb, hogy az ideg helyreállásáig a lábizmokat működőképesen kell megtartani. Erre kizárólag a denerávált izomstimulációt (szelektív ingeráram kezelést) tudod használni. Ha nem kezeled a bénult izmokat minden nap, akkor mire az idegszál helyreállna, akkor elvesztetted a gyógyulás esélyét. Az izom tönkrement, hiába kapcsolódik hozzá ismét az idegszál, nem fog működni.

A problémát az jelenti, hogy a mozgató idegét elveszített izmok (úgynevezett denervált izmok) nem stimulálhatók olyan módon, ahogy a centrális bénulásnál írtam.

Denervált izom kezelésére speciális impulzus szükséges. Jóval hosszabb ingerléssel lehet csak összehúzódásra bírni az izmot, és a stimulációra hamarabb el is fárad.  A perifériás bénulás kezelésére specializált készülék a PeroBravo, illetve alternatívaként a Genesy 600 vagy a Genesy 1500 készülékek választhatók.

PeroBravo elektroterápiás készülék

 • a perifériás bénulás kezelésére specializált elektroterápiás készülék Perobravo elektrotáerápiás készülék perifériás bénulás kezelésre
 • denervált kezelés – háromszög, trapéz, négyszöghullám
 • egészséges izom kezelés – bifázisos négyszöghullám
 • ETS (EMG alapú) – biofeedback által triggerelt stimuláció
 • idő/intenzitás (i/t) vizsgálat támogatás
 • járás újratanulás funkció talpszenzorral (peroneus bénulás)
 • itt vásárolható meg

 

Genesy 600 multifunkciós elektroterápiás készülék

 • multifunkciós elektroterápiás készülékGenesy 600 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, denervált,FEs funkciókkal
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Ionto | Denervált
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

 

Genesy 1500 multifunkciós elektroterápiás készülékGenesy 1500 elektroterápiás készülék

 • multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Ionto | Denervált | Interferenciális | Kotz
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • akkus | hálózati működés
 • itt vásárolható meg

 

Genesy 3000 multifunkciós elektroterápiás készülék

 • multifunkciós elektroterápiás készülékGenesy 3000 multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Ionto | Denervált | Interferenciális | Kotz
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • akkus | hálózati működés
 • itt vásárolható meg

Ajánlás

Ha a bénulás rombadönti az életed, minden kilátástalannak tűnik. A nem mozgó kéz vagy láb alapvető dolgok elvégzését is lehetetlenné teszi számodra.

Ahogy fentebb részleteztem, az állapotot többnyire javítani lehet. Szerencse kell ahhoz, hogy teljesen helyreálljon valamennyi funkció. A reális elvárás az alapvető készségek visszaszerzése. Ezzel azonban mások segítsége nélkül tudod élni a mindennapjaid.

Felépülésed döntő mértékben rajtad múlik! Mások csak segíthetnek, biztathatnak, támogathatnak, de nem gyakorolhatnak, kezelhetnek helyetted. Ezt csak Te teheted meg!

Az idegek regenerációja kifejezetten lassú. Évek telhetnek el, mire a bénult kezed vagy lábad megmozdulni látod. Nem szabad feladnod a gyógyulásba vetett hited és nem szabad abbahagynod a kezeléseket.

Hatalmas lelkierő, kitartás kell hozzá. No meg egy jó minőségű terápiás készülék, mert stimulátor nélkül az esélyed igen csekély.


Mindent egyben az izomstimuláció hatásairól

Iratkozz fel izomstimulátorokkal foglalkozó hírlevelemre és tudd meg, mire alkalmas, miben segíthet ez a módszer.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

22 Comments

 1. A cikkben -amelyhez a kérdést feltette- erről írok. Benne van két készülékre a javaslatom. itt is felsorolok néhányat: MyoBravo, Elite, Elite 150, Premium 400, Genesy 300 Pro mindegyike megfelel.
  Ha a bénulás friss, néhány napja tért haza a kórházból, akkor az izmok mozgásképtelensége magától is javulhat. A stimulátorral gyorsítani, javítani lehet, mert a stimuláció segíti az izmok működését.
  Ha a teljes féloldali bénulás hónapokkal, évekkel ezelőtt történt és azóta nem mozognak az izmok, illetve elektroterápiás kezelést sem kap, akkor kisebb eredmények várhatók.
  Az izomstimulátor csak egyetlen kezelési mód a lehetségesek közül. A masszázs, a passzív ergométer használata, a keringés javítása gépi nyirokmasszázzsal mind segíthet javítani az állapotot valamilyen mértékben.

 2. A feleségemnek centrális bénulása van a jobb oldalán, jelenleg egyáltalán nem tudja mozgatni a jobb karját & lábát, illetve ödémás, és csak fekszik egész nap. Az lenne a kérdésem, hogy melyik a legjobb izomstimulátor amire érdemes lenne beruházni, illetve mit lenne még érdemes csinálni vele napi/heti rendszerességgel kiegészítésképpen?

 3. A gyártó az említett készüléket erre a problémára ajánlja. Más kérdés, hogyha megnézi az eszközt, akkor a kivitele alapján láthatja, hogy egy több műszaki generációval korábbi megjelenésű, technikailag elavult eszköznek látszik. A hazai valóság az, hogy ezt lehet receptre kapni.
  A világ gyártói és erre való készülékei már messze meghaladták ezt a szintet.
  Azonban modern készülék receptre nem írható fel, így saját erőből kell megvásárolni.
  Ide kattintva talál mai tudásszintet képviselő eszközöket: https://www.medimarket.hu/hu-HU/szelektiv-ingeraram/c/1131

 4. Egy évvel ezelőtti csipőmütétem után 3 hete luxálódott a protézis, melynek következtében a jobb lábfejem bokától lefelé részlegesen lebénult, érzéketlenné vált. Lefelé mozdítani tudom, fölfelé egyáltalán nem.Lépéskor magasan kell emelnem a térdemet, nehogy aláforduljon a lábfejem. Ráadásul bokától lefelé erős fájdalom és szorító érzés jelentkezik, főként éjszaka. A kórházban megvásároltam egy TENSEL ME-200 I készüléket, amellyel naponta kétszer 10 perces kezelést kapok otthonomban. Szeretném megkérdezni, hogy ez a készülék és a kezelés mennyire hatásos, vagy más készüléket szerezzek be. Válaszát, tanácsait várva köszönettel: Ilona

 5. A stroke az agy egy adott területét érintő vérellátási zavar. A következmények annál súlyosabbak, minél fontosabb területen történik. Az adott esetben a sztroke több agyterületet is érint. Így a beszédközpontot, a nyelésért és a jobb oldali izmok mozgatásáért felelős területet is. Minél súlyosabb a stroke, annál erősebbek a következmények is. Ha 2 hónap után is teljes a bénulás, egyáltalán nincs mozgás, akkor az nem jó jel. A beteg ápolásra, mások segítségére szorul.
  A végtagduzzanat a bénulás és az emiatti mozdulatlanság része. Mivel a végtagok egyáltalán nem mozdulnak, így az izmok összehúzódása egyáltalán nem segíti a vérkeringést. Ez az oka az ödémának.
  A mozgást kis mértékben lehet pótolni passzív mozgatással. Segítséget jelenthet a gépi nyirokmasszázs, ami segít a duzzanat kiürítésében (de a mozgáshiány miatt újra fog telődni).
  Az izomsorvadás rohamos csökkenését izomstimulátorral lehet ugyan lassítani, késleltetni. Ez segít az ödéma csökkentésben is.
  Az említett módszerekkel lehet segíteni a panaszokat. Ezek a kezelések napi minimum 2-3 órát igényelnek, plusz a beteg ápolással járó idő.
  Azaz akkor érdemes eszközre beruházni, ha van, aki napi több alkalommal kezelni tud. Felmerülhet még a kérdés, hogy ez a napi tortúra jó-e a betegnek?
  Nem tudom a választ.

 6. Nagymamam 2 honapja kapott 3 stroke ot egymas utan, eddig korhazban volt most talan majd kiengedik.Nem rehabilitalhato szerintuk, peg sondat kapott jobb oldala benult nem nyel nem beszel viszont megert mindent.Meg a atroke osztalyon ultettek naponta , kitamasztva ment most a kronikus belgyogyaszat azt mondja nem tud ulni mert a gerince nem tartja meg.Tehat meg tolokocsiba se tehetem at soha szerintuk.A jobb karja vizes feldagadt.Allitolag tegnap ivott par kortyot.Kerdesem tudunk meg tenni valamit amivel javithatjuk az allapotat? Nekem kicsit olyan ez mintha a hanyagsaguk miatt egyre inkabb rosszabb lenne.

 7. Külön nem írtam még a Parkinson-kór és az elektroterápia lehetőségeiről. Általánosságban azonban az EMS Parkinson esetén is hasznos segítséget jelent a tremor és az izommerevség mérséklésére, továbbá az izomerő megtartásra. Általában ezek az izomproblémák okozzák a legnagyobb problémát a beteg számára. Az izomerő és merevség fokozódása miatt egy re kevesebbet tud mozogni, ráadásul egyre lassabban. A remegés pedig a finom mozgásokat akadályozza. A kutatások szerint az izomstimuláció csökkenti (de nem szünteti meg) a remegést. Az izmok lazításával és az erőnyerés révén segíti a mozgás megtartását, sőt kismértékű javítását is.

 8. Keresgéltem az oldalán megjelenő tájékoztató szövegben, de a Parkinsonos bénulás “lehetőség szerinti “ kitolásáról nem találtam semmit.: tartok tőle, hogy azért nem , mert az en esetemre – kezdődő Parkinzonos vagyok-nem sokat érnék vele.. nagyon szomorú vagyok.. 🙁

 9. A TENSEL me2001-es készülék -ahogy a neve is mutatja- nem a legmodernebb eszköz. Közel húsz éves konstrukció, mondhatnám kb olyan, mint a dinoszauroszok. Nagyságrenndel hatékonyabb eszközök vannak napjainkban. Ha a kezelés helyén a bőr kiszáradás, sebesedik, az a rossz minőségű impulzus és az emiatt szükséges túl erős áram okozza. Olvassa el ezt a cikkem, benne van, mi okozza.
  Aztán olvassa el ezt a cikkem a perifériás idegbénulásról. Nyilván azt szeretné, hogy a gyógyulása „mielőbb” megtörténjen. Sajnos a perifériás idegbénulás -még megfelelő kezelés mellett is- hónapokig, akár éveken át, kitartó kezelés mellet érhető el eredmény.

 10. Gerinctőréssel mütöttek tavaly.Sajnos lábfej bénulás maradt vissza.A rendszeres torna mellett a Tensel ME2001,szelektiv ingeráram ,galvánkészülékkel kezelem magam.A lábfej mozgatása jónak mondhato ,de a bör nagyon kiszárad és érzékeny.
  Milyen lehetőségek vannak a járás mielöbbi visszaállitására.jó ez a készülék erre .
  A sarkam reggelente nagyon merev és sokszor égetö érzés van.

 11. Nincsenek könnyű helyzetben. Én abban tudok segíteni, hogy milyen eszközökkel segíthetik a testi panaszok mérséklését. A dühkitörésekre és egyéb pszichés problémák javítására nincs készülék. A neuropszichológus ismerheti erre megfelelő módszereket, így jó iránynak tűnik a keresése.

 12. 70 éves édesapám 3 stroke-t élt túl. A neurológiáról úgy engedték haza, hogy nem rehabilitálható. Itthon próbáljuk fejleszteni édesanáymmal már több, mint 7 hónapja. Szerintem nagyon jól haladunk, mind mi, mind a gyógytornászunk, bár a kéz sajnos nem lazul, de a járás már egész jó, a kondíciója pedig jobb mint a miénk.
  Egy nagy problémánk van, amiben nem mutat fejlődést, az elmében történő fejlődés. Rengeteg cikket, tanulmányt olvastam, de ennek a témának a megfogását házi ápolásban, sajnos nem. Ezesetben hova lehet fordulni magánúton? Jelenleg privát neuropszichológust keresek, de állandóak a dühkitörések, majd egész nap ordít, ha egyedül van, ha nem, és semmi nem köti le 5 percnél tovább, csak ha nincs egyedül akkor jobb a helyzet. (antipszichotikumot szed, de valami hosszabb és javulást mutató vagy legalábbis együttélésre alkalmas megoldást keresnék, mert így az agya alig dolgozik).
  Köszönettel,
  Adrienn

 13. A kutya mindig a részletekben van elásva! Milyen készüléke van, milyen programot, milyen beállításokkal alkalmaz? Milyen a hullámforma, milyen a frekvencia, mennyi az impulzus időtartama, mekkora áramerősséget használ? És ami még fontos, melyik izmot kezelné?

 14. Sajnos hiába használjuk az izomstimulátort a bénult végtagon a megfelelő beállításokkal, az izmok meg sem rezdülnek. Sérült gerincvelővel normális, hogy semmi jele sincs a stimulációnak? Kérem, ne a cikkére hivatkozzon, azokat már tanulmányoztam.

 15. Ezt a cikkem olvassa el, hogy pontosabban megtudja, milyen haszna lehet sclerosis multiplex esetén az izomstimulátor készüléknek. Talál benne javaslatot is.

 16. Én 50 éves SM beteg vagyok , már öt éve kerekesszékben ülök, de pár hónapja már a kezeim is alig mozognak. Nekem melyik készülékre lenne szükségem?

 17. Pacemaker megléte kizár minden elektroterápiás kezelést, mert a készülékek által a testba adott elektromos áram -bármilyen gyenge is- zavart okozhat a pacemaker működésében. Ez pedig mindenképpen kerülendő. Sajnos a gyógytorna az egyetlen lehetőség.

 18. 87 éves nagyapám peronues paresis tuneteitöl szenved. Konkrétan érzéketlen a lábszára, a lábfejét már nehézkesen tudja emelni, járását már kezdi akadályozni, lassítani a betegség. Pacemakere van. Milyen lehetőségeink vannak izomstimulálásra ez esetben?
  Előre is köszönöm,
  Üdvözlettel,
  Timea

 19. Valószínűleg azért nem írják, mert az antikoaguláns (vérhígító, alvadásgátló) kezelés nem zárja ki sem a TENS, sem más elektroterápiás kezelést. Olvassa el erről szóló cikkem.
  A készüléke használati útmutatójában van tévesen.

 20. stroke után vagyok majd 5 évvel az általunk vásárolt TENS készülék használati utasításában benne van,hogy alvadásgátló vagy vérhígító -ahogy tetszik haszedése esetén ellenjavallt Ezt miért nem írják le sehol semmilyen fórumon?

 21. Az utolsó pillanatokban van! A bénult izomban a passzív mozgatás nem vált ki semmilyen összehúzódást. Az elektroterápia nélkül az izom tönkremegy!
  Teendői: Vegye igénybe pszichológus segítségét, hogy az akaratgyengeséget leküzdje. Ha ez megvan, akkor könnyebben fog menni az a sok (szüntelen) gyakorlás, ami szükséges ahhoz, hogy az állapota javulni tudjon.
  Naponta minimum 2-3x kezelje a bénult izmokat megfelelően beállított izomstimulációval. A stimulációval aztán idővel lehet rehabilitációs gyakorlatokat is végezni, hogy az elveszett funkciókat „újratanítsa” az agya egy másik területének.
  Pár hónapja jártam Ausztriában egy továbbképzésen, ahol bemutattak egy hölgyet, aki 14 évvel (!) a sztroke után nyerte vissza a keze működését annyira, hogy poharat meg tudja fogni, szájához tudja emelni és inni belőle. Ön jól tudja, hogy ez komoly előrelépés!
  Azaz remény mindig van a gyógyulásra, de odáig rögös, nehéz út vezet, amit döntően Önmagának, egyedül kell bejárnia.

 22. 2 éve kaptam stróke-ot.sok mindent megpróbáltam.voltam mágnesterápián,fonalbeültetéses akupunktúrán,hiperbár oxigénterápián,lágylézer kezelésen.mostanában a kéztrénert tekerem.a bal kezem béna maradt.max az asztal szintjéig tudom nagy nehezen felenelni, de ha felrakom már csúszik is le.sajnos.néha próbálok tornázni, de sajnos akaratgyenge is vagyok. a könyököm derékszögben van,nem tudom a kezem egyenesbe hozni a másik kéz segítségével sem. A csuklóm merev.az ujjaim nem tudom?kinyújtani.tudna-e valamilyen hatékony dolgot javasolni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük