Bénulás rehabilitációja otthon - Dr. Zátrok Zsolt blog

Bénulás rehabilitációja otthon

A bénulás az életminőséget teljesen tönkretevő állapot. Ha nem mozdul a kar, láb vagy akár egyik sem, az nemhogy a munkát, hanem a mindennapi tevékenységeket, akár az önellátás képességét is akadályozza. A fejlett egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban a bénult beteg rehabilitációját a korszerű technológiára alapozzák és mindent elkövetnek a bénulás mértékének csökkentésében. A hozzám fordulóktól kapott információk alapján úgy tűnik, hogy a magyar betegek vagy nem kapnak érdemi tájékoztatást vagy nem értik meg a szakembereket. Pedig valójában az egész jövőjük azon múlik, megértik-e, hogy mit kell nekik maguknak tenni a javulás érdekében és mennyi ideig tarthat a rehabilitáció.

Az első percek jelentősége

A bénulás kezelésében az orvos szerepe az első percekben, órákban, néhány napban rendkívül fontos. Az életveszély elhárítása, az állapot normalizálása az orvosi team feladata. Az ekkor alkalmazott kezelésektől függ, hogy mekkora agyterület károsodik és milyen maradandó károsodások keletkeznek. Minél gyorsabban kapsz megfelelő kezelést, annál jobbak az esélyek a következmények mérséklésére. Minél később kapsz megfelelő ellátást, annál nagyobb a valószínűsége a súlyos maradványoknak is.

Az intenzív kezelés hatására általában néhány nap után megszűnik az életet veszélyeztető állapot. Ekkortól már a rehabilitáció, azaz a beteg jövőjének mentése áll a kezelés célpontjába. Már a kórházi ágyhoz megérkezik a gyógytornász, elkezdi a passzív és ha lehet aktív mozgatást. Ezen felül elektroterápiás (szelektív ingeráram vagy más néven izomstimuláció) kezeléseket is kaphatsz. A kórházban az intenzív ellátás és ezek a kezelések általában egy-két hétig tartanak, ezután a beteget hazabocsátják.

Az otthoni kezelés jelentősége

És itt történik valami nagyon hibásan! Lehet, hogy nem magyarázzák el elég körültekintően vagy betegként nem fogod fel, hogy a kórházból távozás csak az intenzív kezelés végét jelenti.

Valamiért a betegek többségében nem tudatosul, hogy a bénulás megszüntetése valójában nem másoktól függ, hanem elsősorban önmaguktól (és persze családjuk segítségétől). A hazakerülés csak egy hosszú út kezdete és nem a vége! Ez az út évekig is eltarthat!

Ha lebénultál, akkor a legnagyobb ellenséged a passzivitás, lemondás, a segítség másoktól várása lehet. Persze a kórházból bénulással hazakerülve minden elveszettnek láthatsz.

De lássuk, hogy mi az a rehabilitáció és miért kell csinálni?

Rehabilitáció definíciója

Azon egészségügyi eljárások, ellátások összessége, amelyek célja a betegség miatt kialakult funkcióveszteség (mozgáskorlátozottság, beszédzavar, stb.) helyreállítása vagy pótlása, illetve a kiesett képességet kompenzáló új módszer kifejlesztése.Az orvosi rehabilitáció szerves része különösen a fizioterápia, a mozgásterápia, a beszédterápia, a pszichológiai ellátás, a foglalkoztatás-terápia, valamint a gyógyászati segédeszköz-ellátás és ezek használatának betanítása is.

Mindannak, ami a hazaérkezésed után történik azért kell történjen, hogy a bénulást megszüntesse vagy a funkciókat legalább annyira javítsa, hogy a mindennapi tevékenységeket önállóan el tudd végezni.

A magyar egészségügyi rendszerben a rehabilitáció döntő része szinte teljesen rád és a családtagjaidra hárul. Bár néhány szerencsés eljuthatsz rehabilitációs intézetbe, de az ott folyó munka alig haladja meg egy kis nyaralás szintjét. A napi masszázs, egy kis csoportos gyógytorna, masszázs vagy fürdőzés minimális mértékben segíti a gyógyulásod.

Ne hidd el, hogy mindössze ennyit lehet tenni a bénulás megszüntetése érdekében!

A bénulás következményei

Bénulás akkor keletkezik, ha az agyad mozgató területe károsodik (centrális bénulás) vagy megsérül a gerincedtől valamelyik izomig futó idegszál (perifériás bénulás). Ezekben az esetekben a mozgást elindító impulzus nem jön létre (centrális bénulás) vagy nem jut el az izomig (perifériás bénulás). Ezért nem tudsz akaratlagos izomösszehúzódást létrehozni az érintett izmokon.

Mindkét formában igaz, hogy az izmodhoz nem jutnak el a mozgási parancsok. Amíg azonban centrális bénulásban a gerincvelőtől az izomig és vissza futó idegszál ép, addig perifériás bénulásban az idegszál teljesen vagy részlegesen sérült (azaz se fel, se le nem futnak rajta az impulzusok). Ebből következően a kétféle bénulásban másképp kell a rehabilitációt irányítani, végezni.

Amíg egészséges vagy, az izom összehúzódását az agyadból indított elektromos impulzusok váltják ki, melyek a gerincvelőn lefutva, a mozgatóidegeken át érik el az izmod. Az izom összehúzódik, az ízületben is mozgás történik és létrejön a mozdulat. A testhelyzetről, az izom feszülésről és egyéb érzékelésekről folyamatosan mennek az agyad felé a visszajelző információk. Ez biztosítja, hogy a mozdulatot a szükséges mértékűre “állítsd be”.

Centrális bénulás és rehabilitációja

Centrális bénulás esetén az agyad mozgató területének egy része károsodik. Ezért egy bizonyos izom vagy izomcsoport bénul meg. Mert a sérült agyterületből nem indulnak ki a megfelelő impulzusok az izom felé.

A rehabilitáció célja, hogy addig gyakorlatozz, amíg az agyad egy másik területe “megtanulja” átvenni a korábbi mozgató funkciót. Szüntelen gyakorlással – még akkor is, ha nem nem moccan semmi- újrataníthatod az agyadnak, hogyan mozgassa a bénult izmot.

Egyes vélemények szerint tízezer ismétlésre van szükség az újratanuláshoz. Azaz szüntelen gyakorlatozásra van szükséged, még akkor is, amikor nem látszik remény!

 • Ha sztrók után a fotelben ülve magadba roskadtan ülsz, semmit sem teszel, akkor nincs esélyed a gyógyulásra.
 • Ha néha jön valaki, aki megmozgatja a bénult kezed, meggyúrja az izmokat, de magad továbbra sem teszel semmit, akkor az esélyeid sem javulnak.
 • Ha egy izomstimulátorral naponta kezelik a bénult izmaid, akkor már egy hangyányi lépést tettél a javulásod érdekében. De ez messze nem elég az átütő sikerhez.
 • Ha szüntelenül próbálod ismételni azokat a mozdulatokat, amik elvesztek, akkor az agyad folyamatosan azon dolgozik, hogy megtalálja a kapcsolatot a beteg izommal. Ezzel már sokat javítasz az esélyeiden.
 • A leghatékonyabb módszer, ha a korszerű elektroterápiás kezelést (biofeedback és/vagy ETS) kombinálod a szándékos mozgási kísérletekkel. Ez sokszorosára növeli annak esélyét, hogy visszaszerezd az elveszett funkciót!

A stimulációval kombinált gyakorlást a bénulás kialakulását követő leghamarabb el kell kezdened. Azonnal, ahogy az életveszélyt elhárították. Már a kórházban és otthon folytatni. A kívánt eredmény eléréséig hónapok, de akár 1-2 év is eltelhet.

Centrális bénulás kezelésére minimálisan egy jó minőségű izomstimulátorra (például MyoBravo vagy Genesy 300 Pro)  és egy biofeedback készülékre (például SineBravo) van szükséged. A DuoBravo ETS készülék kombinálja a kettőt, azaz biofeedback által kiváltott izomstimulációt biztosít. Németországban ez utóbbi készülék számít “alapnak” a stroke által okozott bénulás rehabilitációjában.

Perifériás bénulás és rehabilitációja

Perifériás bénulás esetén még hosszabb rehabilitációra kell berendezkedni. Ebben az esetben az izomhoz futó idegszál károsodik, azaz az izom teljesen elveszíti a kapcsolatát a központi idegrendszerrel (denervált, azaz beidegzését elvesztett izomnak nevezik ilyenkor). Emiatt az izom semmilyen módon nem húzódik össze, az izomrostok gyors ütemben leépülnek. Összehúzódások hiányában az izom másfél-két év alatt kocsonyás masszává korcsosul, ahonnan nincs visszaút.

Az idegszál regenerációja iszonyatosan lassú! Optimális esetben naponta kb. 1 milliméternyit “nő vissza”. Egy felnőtt férfi lábujjaihoz futó idegszál a gerinctől akár 100 cm hosszú is lehet (azaz 1000 milliméter). Azaz teljes regenerációja három és fél, négy évet vesz igénybe. Ez olyan hosszú idő, ami alatt az izom tönkremegy.

Perifériás bénulás esetén a legfontosabb, hogy az ideg helyreállásáig a lábizmokat működőképesen kell megtartani. Erre kizárólag az izomstimulációt tudod használni. Ha nem kezeled a bénult izmokat minden nap, akkor mire az idegszál helyreállna, akkor elvesztetted a gyógyulás esélyét. Az izom tönkrement, hiába kapcsolódik hozzá ismét az idegszál, nem fog működni.

A problémát az jelenti, hogy a mozgató idegét elveszített izmok (úgynevezett denervált izmok) nem stimulálhatók olyan módon, ahogy a centrális bénulásnál írtam.

Denervált izom kezelésére speciális impulzus szükséges. Jóval hosszabb ingerléssel lehet csak összehúzódásra bírni az izmot, és a stimulációra hamarabb el is fárad.  A perifériás bénulás kezelésére specializált készülék a PeroBravo, illetve alternatívaként a Genesy 600 vagy a Genesy 1500 készülékek választhatók.

Ajánlás

Ha a bénulás rombadönti az életed, minden kilátástalannak tűnik. A nem mozgó kéz vagy láb alapvető dolgok elvégzését is lehetetlenné teszi számodra.

Ahogy fentebb részleteztem, az állapotot többnyire javítani lehet. Szerencse kell ahhoz, hogy teljesen helyreálljon valamennyi funckió. A reális elvárás az alapvető készségek visszaszerzése. Ezzel azonban mások segítsége nélkül tudod élni a mindennapjaid.

Felépülésed döntő mértékben rajtad múlik! Mások csak segíthetnek, biztathatnak, támogathatnak, de nem gyakorolhatnak, kezelhetnek helyetted. Ezt csak Te teheted meg!

Az idegek regenerációja kifejezetten lassú. Évek telhetnek el, mire a bénult kezed vagy lábad egyszercsak megmozdul. Nem szabad feladnod a gyógyulásba vetett hited és nem szabad abbahagynod a kezeléseket.

Hatalmas lelkierő, kitartás kell hozzá. No meg egy jó minőségű terápiás készülék, mert stimulátor nélkül az esélyed igen csekély.

Mindent egyben az izomstimuláció hatásairól

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy az izomstimulátorok mire valók, hogyan segíthetnek a betegségünetek csökkentésében, az állapot javításában? Ha igen, akkor add meg a mail címed és nyomj “OK”-t. A részletes tájékoztatót perceken belül olvashatod. Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (10)
 • comment-avatar

  A kutya mindig a részletekben van elásva! Milyen készüléke van, milyen programot, milyen beállításokkal alkalmaz? Milyen a hullámforma, milyen a frekvencia, mennyi az impulzus időtartama, mekkora áramerősséget használ? És ami még fontos, melyik izmot kezelné?

 • comment-avatar
  Sanyi 4 hét

  Sajnos hiába használjuk az izomstimulátort a bénult végtagon a megfelelő beállításokkal, az izmok meg sem rezdülnek. Sérült gerincvelővel normális, hogy semmi jele sincs a stimulációnak? Kérem, ne a cikkére hivatkozzon, azokat már tanulmányoztam.

 • comment-avatar

  Ezt a cikkem olvassa el, hogy pontosabban megtudja, milyen haszna lehet sclerosis multiplex esetén az izomstimulátor készüléknek. Talál benne javaslatot is.

 • comment-avatar
  U. Zsuzsa 1 hónap

  Én 50 éves SM beteg vagyok , már öt éve kerekesszékben ülök, de pár hónapja már a kezeim is alig mozognak. Nekem melyik készülékre lenne szükségem?

 • comment-avatar

  Pacemaker megléte kizár minden elektroterápiás kezelést, mert a készülékek által a testba adott elektromos áram -bármilyen gyenge is- zavart okozhat a pacemaker működésében. Ez pedig mindenképpen kerülendő. Sajnos a gyógytorna az egyetlen lehetőség.

 • comment-avatar
  Timea 1 hónap

  87 éves nagyapám peronues paresis tuneteitöl szenved. Konkrétan érzéketlen a lábszára, a lábfejét már nehézkesen tudja emelni, járását már kezdi akadályozni, lassítani a betegség. Pacemakere van. Milyen lehetőségeink vannak izomstimulálásra ez esetben?
  Előre is köszönöm,
  Üdvözlettel,
  Timea

 • comment-avatar

  Valószínűleg azért nem írják, mert az antikoaguláns (vérhígító, alvadásgátló) kezelés nem zárja ki sem a TENS, sem más elektroterápiás kezelést. Olvassa el erről szóló cikkem.
  A készüléke használati útmutatójában van tévesen.

 • comment-avatar
  Magdaléna 2 hónap

  stroke után vagyok majd 5 évvel az általunk vásárolt TENS készülék használati utasításában benne van,hogy alvadásgátló vagy vérhígító -ahogy tetszik haszedése esetén ellenjavallt Ezt miért nem írják le sehol semmilyen fórumon?

 • comment-avatar

  Az utolsó pillanatokban van! A bénult izomban a passzív mozgatás nem vált ki semmilyen összehúzódást. Az elektroterápia nélkül az izom tönkremegy!
  Teendői: Vegye igénybe pszichológus segítségét, hogy az akaratgyengeséget leküzdje. Ha ez megvan, akkor könnyebben fog menni az a sok (szüntelen) gyakorlás, ami szükséges ahhoz, hogy az állapota javulni tudjon.
  Naponta minimum 2-3x kezelje a bénult izmokat megfelelően beállított izomstimulációval. A stimulációval aztán idővel lehet rehabilitációs gyakorlatokat is végezni, hogy az elveszett funkciókat “újratanítsa” az agya egy másik területének.
  Pár hónapja jártam Ausztriában egy továbbképzésen, ahol bemutattak egy hölgyet, aki 14 évvel (!) a sztroke után nyerte vissza a keze működését annyira, hogy poharat meg tudja fogni, szájához tudja emelni és inni belőle. Ön jól tudja, hogy ez komoly előrelépés!
  Azaz remény mindig van a gyógyulásra, de odáig rögös, nehéz út vezet, amit döntően Önmagának, egyedül kell bejárnia.

 • comment-avatar
  weisz tibor 10 hónap

  2 éve kaptam stróke-ot.sok mindent megpróbáltam.voltam mágnesterápián,fonalbeültetéses akupunktúrán,hiperbár oxigénterápián,lágylézer kezelésen.mostanában a kéztrénert tekerem.a bal kezem béna maradt.max az asztal szintjéig tudom nagy nehezen felenelni, de ha felrakom már csúszik is le.sajnos.néha próbálok tornázni, de sajnos akaratgyenge is vagyok. a könyököm derékszögben van,nem tudom a kezem egyenesbe hozni a másik kéz segítségével sem. A csuklóm merev.az ujjaim nem tudom?kinyújtani.tudna-e valamilyen hatékony dolgot javasolni?