TENS ellenjavallatai

A TENS kezelés vagy más néven idegstimuláció az egyik legismertebb fájdalomcsillapító módszer. Az esetek többségében teljesen veszélytelen és mellékhatásoktól mentes. Alig néhány olyan állapot van, melyet a TENS ellenjavallatai közé sorolnak. Ezeket érdemes ismerned. Ha bizonytalan vagy az alkalmazhatósággal kapcsolatban, a TENS kezelés alkalmazása előtt kérd ki fizikoterápiás szakember véleményét.

 

Soha ne végezz TENS kezelést, ha nem tudod, mi okozza a fájdalmat! Fájdalomcsillapítás megkezdése előtt az okát ki kell kideríteni!
Ez nemcsak a TENS-re igaz, hanem bármely más fájdalomcsillapító eljárásra igaz, beleértve a gyógyszereket is! Veszélyes lehet, ha például kezdődő vakbélgyulladás tüneteit elfeded a kezeléssel! Fordulj orvoshoz és akkor kezdj fájdalomcsillapításba, ha a fájdalom oka ismertté válik.

 

TENS ellenjavallatai

A legtöbbször a következő esetek merülnek fel, amikor nem javasolt a TENS kezelés alkalmazása

 • súlyos trauma esetén (pl. balesetes eredetű fájdalmak). Ilyenkor a fájdalom elnyomása elterelheti a figyelmet fontos tünetekről.
 • pacemaker megléte esetén – az elektromos impulzusok elállíthatják vagy megzavarhatják a pacemaker működését és ezért kockázatos az alkalmazásuk.
 • a nyaki verőér feletti stimuláció (carotis sinus) – e terület elektromos ingerlése befolyásolhatja a szívritmust és a vérnyomás szabályozását.
 • daganatos megbetegedések esetén közvetlenül a daganatszövet felett ne kezelj. Ennek oka az a feltételezés, hogy a TENS által keltett mikroáramok esetleg serkenthetik a daganat növekedését. Ettől azonban például tüdődaganat esetén az alsó végtagi ízületi fájdalmakat kezelheted.
 • agyterület stimulációja (koponya területén végzett stimuláció) – ebből következik, hogy a TENS nem ajánlott fejfájás csillapításra. Vannak speciális stimulációs készülékek, melyek használhatók fejfájásra, de a TENS nem.
 • epilepsziás betegeknek nem ajánlják a készülék használatát, mert az impulzusok esetleg rohamot válthatnak ki.
 • friss bőrseb és bőrgyógyászati gyulladásos betegségek területén.
 • friss műtéti heg közvetlen környezetében – a TENS impulzusok hatására izomrángás is elfordulhat, ami a friss seb gyógyulását hátráltathatja.
 • terhesség esetén tilos a TENS használata – a méh közelében leadott impulzusok hosszútávú hatása a magzatra nem ismert és nincs is olyan tanulmány, ami ezt merné vizsgálni, ezért inkább nem javasolják.
 • szigorúan tilos az elektrostimulátor szemen történő és szemközeli használata
 • kapilláris törékenységben szenvedő betegek esetén a készüléket csak különös körültekintéssel, alacsony intenzitással használd, mivel a túlzott stimuláció a kapillárisok megrepedését okozhatja.
 • kisgyermeket soha ne hagyd felügyelet nélkül a készülékkel. Soha ne hagyj magára a készülékkel olyan személyt sem, aki nem tudja felmérni a lehetséges következményeket. Ha a gyermek már kooperál, megérti, hogy mik a “játékszabályok”, akkor kezelhető. De azért maradj a közelben!

 

TENS kezelés és implantátumok

Évtizedek óta tartja magát a tiltás, miszerint tilos a TENS, EMS, FES, MENS kezelést implantátumok közelében vagy közvetlenül felette végezni. De mi az igazság?

Kétféle implantátum van

 • Az egyik PASSZÍV implantátum, amit a csontok rögzítésére alkalmaznak, mint például a velőűrszeg, csavar, lemez, de akár a komplett ízületet (pl. térd, csípő) is pótolhatja fémből készült anyag.
 • Az implantátumok másik formája az AKTÍV implantátum, amely elemmel, akkumulátorral működik. Ilyenek a pacemaker, a defibrillátor, az inzulinpumpa és mások.

 

Aktív implantátumok

Abszolút ellenjavallatot jelent, nincs mérlegelés!

Az aktív implantátumok elektromosan működnek. A pacemaker és a defibrillátor például a szív elektromos tevékenységét figyeli és ha bizonyos rendellenes szívműködést érzékel, akkor működésbe lép, beavatkozik.

A külső elektromos impulzust nyilvánvalóan megzavarhatja a készüléket. Előfordulhat, hogy a pacemaker nem észleli a lelassult szívműködést és “hagyja meghalni” a beteget. Vagy a defibrillátor ritmuszavarként észleli a magas frekvenciájú TENS  impulzusokat és elektromos shockkal “lepi meg” az érintettet.

Az aktív implantátum megléte esetén mindig és feltétlenül igaz, hogy TILOS bármely elektroterápiás kezelés alkalmazása.

 

Passzív implantátumok

A passzív implantátumok esetén más a helyzet. Azt feltételezték, hogy a kezelési áram hatására a fém implantátum „jelentősen” felmelegedhet, amelynek káros hatása lehetne az implantátumot körülvevő szövetekre. Nevezetesen, hogy “elégeti” a csontvelőt.

Amikor ez a vélekedés kialakult, többnyire vas, acélötvözetek kerültek alkalmazásra és akkoriban az elektroterápiás eszközök is tökéletlenek voltak.

Időközben azonban az implantátumokhoz használt anyagok teljesen megváltoztak és az elektroterápiás eszközök is sokkal precízebbek.

Napjainkban a titán és más könnyűfémek ötvözetei másképp reagálnak az elektromosságra, a mágnesességre, mint a régiek. Ennek ellenére minden otthoni elektroterápiás eszköz leírásában megtalálod a tiltást: implantátum felett ne használd.

 

Egyes elektroterápiás módszerek nem alkalmazhatók otthon!

De kicsit nézünk körül… vannak olyan kezelési módok, amelynek legfőbb hatása a melegítés és az ezáltal létrehozott vérkeringés gyorsulás.

A rövidhullámú, mikrohullámú, TECAR, diatermiás, folyamatos ultrahang, orvosi lézer kezelések ilyenek. Gondtalan alkalmazásukkal akár ártani is lehetne.

Ezek a kezelések azonban otthon nem, de intézetben, szakember által végezhetők! Draper és munkatársai nemrégiben bebizonyították, hogy a viszonylag nagy teljesítményű, impulzusos, rövidhullámú kezelés nem volt káros hatással a kezelt területen levő fémimplantátumokra. (Draper és mtsai, 2004).

Az egyik legfontosabb tudnivalód: a jogszabályok nem teszik lehetővé azoknak az eszközöknek a lakossági értékesítését, amelyekkel ártani lehet. Azok az elektroterápiás, ultrahang, lágylézer, stb. készülékek, amelyeket megvásárolhatsz úgy kerültek kialakításra, hogy ártani nem tudsz vele. Illetve képes lennél ártani, de ahhoz kifejezetten ártó szándékkal és a használati javaslatot figyelmen kívül hagyva kellene használnod. Rendeltetésszerű használat esetén azonban ilyen kockázat nincs.

 

Összefoglalva

A TENS, EMS, MENS, FES, interferencia kezelések esetén, még hosszas alkalmazás esetén sem alakul ki olyan melegítő hatás, mely a passzív implantátum környezetét károsítja. Azaz ezeket a kezeléseket nyugodtan használhatod bármely passzív implantátum megléte esetén.

Egy biztos: amíg gyógyszertúladagolásban és mellékhatásban egyes becslések szerint világszerte százezrek (!) halnak meg évente, addig a TENS kezelés okozta halálesetről nincs említés az orvosi szakirodalomban. Úgy is mondhatnám: soha nem fordult elő.

 

Ha mégis bizonytalan vagy a kezeléssel kapcsolatban, akkor kérj tanácsot elektroterápiás kezelésekben jártas fizikoterápiás szakembertől.

Ezeket a TENS készülékeket ajánlom

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (25)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Ultrahangot vagy lágylézert javaslok. A TENS csak fájdalomcsillapító hatású, a gyulladásra nem hat. Ezen felül az ujjakra nem lehet felragasztani az elektródákat, így a kezelés is nehézkes.

 • comment-avatar
  Kirják Mónika 1 hét

  Kedves Dr.Úr
  Kézfejre illetve az ujjakra melyik készülék jó?Ízületi gyulladásom van.
  Köszönöm

 • comment-avatar
  Kirják Mónika 1 hét

  Jó estét
  A Dr.Urat kérdezném,mind a két kézfejembe ízületi gyúladás van.
  Melyik készülék lenne nekem jó?
  Köszönöm

 • Dr. Zátrok Zsolt

  TENS esetén nincs olyan megkötés, hogy csak 10 alkalommal használható.
  A TENS egy fájdalomcsillapító eszköz. Tartósan, akár éveken át is használható minden kockázat nélkül.
  Azaz egészen nyugodtan alkalmazzák továbbra is, akár naponta több alkalommal is!

 • comment-avatar
  Besenyei Agnes 3 hét

  Szep estet, Azt szertetnem kerdezni,hogy honapok ota hasznalt tensz gepet alkalmazzuk lebenult betegnel!Strok kovetkezteben!
  Lehet e hasznalni minden nap!? Olvastam,hogy 10 alkalom utan minden masodiknap lehet hasznalni!
  Setalassal nagyon sokat javult mellette!
  A kerdesem,artalmas lehet e ha minden nap hasznaljuk!
  Varom a visszajelzeset!
  Koszonom szepen!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Az elektroterápiás kezelések során nem véletlen, hogy az intenzitást nulláról, fokozatosan kell emelni. Egyrészt minden ember másképp „viseli el az áramot”, azaz van akinek a kicsi áramerősség is fájdalmas, más meg ennek többszörösét is bírja, mert más a bőre beidegzése.
  A maximális intenzitással, hirtelen kezdett kezelés sajnos a kezelést adó hibája, figyelmetlensége és mivel a hirtelen magas intenzitás erős izomösszerándulást vált ki így bizony a fájdalmai is származhatnak ebből. „Szerencsére” ezek nem lesznek maradandók, mert az izom és esetleg az ín és tapadási pontja „megrántása” olyan, mint egy izomhúzódás, izomrándulás – 1-2hét alatt meg fog gyógyulni.
  Viszont kezelés kellene rá! Persze odafigyelve! Az izomhúzódást és fájdalmat csökkenteni izomstimulációval lehet. Ezért nem érdemes rendelőbe mennie. Egy jó izomstimulátor 20-25 ezer forint körül kapható. Például a Myolito készüléket javaslom. Ez ráadásul úgy működik, hogy ha egy program leáll vagy a készülék kikapcsol, akkor mindenképpen nullára áll vissza az intenzitás, azaz még szándékosan sem tudna olyat csinálni, mint a rendelőben (max intenzitással indulni).
  A fájdalmas izmaira izomlazító-merevséget oldó kezelést kell adnia. Ez egyben csillapítja a fájdalmat és javítja az izom állapotát is. Ezt alkalmazza az első 8-10 napban, minden nap. A 10. nap után ebből elég csak minden második napon 1 kezelés, viszont kezdjen el izomerősítő kezelésbe. Szintén másnaponta. A mozgások 1 hét után javulni fognak és 3-4 hét után fogja érezni, hogy sokat javult. azért 2 hónapig ne hagyja abba a kezelést és közben kezdjen tornába, mozgassa át alaposan az ízületet.

 • comment-avatar

  Tisztelt Doktor Úr,
  Tens kezelésre járok, orvosi javallatra. 15 alkalomnál tartottam, részleges izomszakadásom van felkaron. Sajnos a múlt héten az asszisztens úgy rakta fel a csatornákat, hogy nem nullán volt az erősség és azt tekerte fel, hanem maximumra volt állítva. Nagyon megrántotta a kezem. Azóta folyamatosan fáj és még rosszabb lett az állapotom mint előtte. (Korábban csak hátra nem tudtam felemelni a karom, most már előre és oldalra is problémát okoz.) A visszaesést okozhatta a túl erős kezelés vagy ez nem árthatott és más a probléma? Folytassam (kezdjem előről) a kezelést?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 hónap

  Olvassa el a “Gerincsérv – mit tehetsz ellene?” című cikkemet. MInden benne van. A TENS fájdalomcsillapító, azaz azzal a fájdalmat csillapíthatja, de nem szabadulhat meg tőle. Izomstimulátorra van szüksége, ez segíthet tartósan megszüntetni a panaszait.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 hónap

  Milyen készüléket használt (típus, csatonrák számra), hova tette a TENS elektródákat? Milyen kezelőprogramot futtatott? Mi volt a kezelési frekvencia, impulzus időtartam? Elképzelhető, hogy nem megfelelő kezelést (nem TENS-t) és nem megfelelő helyen (pl. fejen, halántékon, szívtájon) alkalmazott kezelést és ez okozhatott közvetett panaszt.
  Többen írtak már arról, hogy elkezdték használni a TENS készüléket és rosszul lettek tőle. Teljesen biztos vagyok abban, hogyha a kezelést a rendeltetésnek megfelelően alkalmazzák és tényleg TENS impulzust alkalmaznak, akkor ilyen nem okozhat! Sokkal inkább arról van szó, hogy a TENS első használata “felizgatja” a gyakorlatlan használót. Fél attól, hogy kárt tesz magában és az ezzel járó stressz… no az már okozhat szívdobogást és vérnyomás kiugrást. De ezt nem a TENS váltja ki, hanem a kezeléstől való félelem.
  Pedig nem kellene, mert a TENS tutira veszélytelen módszer, ami nem okozhat bajt (ha az ellenjavallatokat figyelembe veszik).

 • comment-avatar
  Ilona 1 hónap

  T. Doktor Úr! Tens készülék okozhat szivritmus zavart és vernyomas kiugrást?
  Köszönöm Kiss Józsefné