TENS ellenjavallatai

A TENS kezelés vagy más néven idegstimuláció az egyik legismertebb fájdalomcsillapító módszer. Az esetek többségében teljesen veszélytelen és mellékhatásoktól mentes. Alig néhány olyan állapot van, melyet a TENS ellenjavallatai közé sorolnak. Ezeket érdemes ismerned. Ha bizonytalan vagy az alkalmazhatósággal kapcsolatban, a TENS kezelés alkalmazása előtt kérd ki fizikoterápiás szakember véleményét. 

TENS ellenjavallatai

Soha ne végezz TENS kezelést, ha nem tudod, mi okozza a fájdalmat! Először annak okát kell kideríteni. Ez nemcsak a TENS-re igaz, hanem bármely fájdalomcsillapításra! Veszélyes lehet, ha például kezdődő vakbélgyulladás tüneteit elfeded a kezeléssel! Fordulj orvoshoz és akkor kezdj fájdalomcsillapításba, ha a fájdalom oka ismertté válik.

A legtöbbször a következő esetek merülnek fel, amikor nem javasolt a TENS kezelés alkalmazása

 • súlyos trauma esetén (pl. balesetes eredetű fájdalmak). Ilyenkor a fájdalom elnyomása elterelheti a figyelmet fontos tünetekről.
 • pacemaker megléte esetén – az elektromos impulzusok elállíthatják vagy megzavarhatják a pacemaker működését és ezért kockázatos az alkalmazásuk.
 • a nyaki verőér feletti stimuláció (carotis sinus) – e terület elektromos ingerlése befolyásolhatja a szívritmust és a vérnyomás szabályozását.
 • daganatos megbetegedések esetén közvetlenül a daganatszövet felett ne kezelj. Ennek oka az a feltételezés, hogy a TENS által keltett mikroáramok esetleg serkenthetik a daganat növekedését. Ettől azonban például tüdődaganat esetén az alsó végtagi ízületi fájdalmakat kezelheted.
 • agyterület stimulációja (koponya területén végzett stimuláció) – ebből következik, hogy a TENS nem ajánlott fejfájás csillapításra. Vannak speciális stimulációs készülékek, melyek használhatók fejfájásra, de a TENS nem.
 • epilepsziás betegeknek nem ajánlják a készülék használatát, mert az impulzusok esetleg rohamot válthatnak ki.
 • Sclerosis Multiplex-es betegnek sem javasolják a TENS alkalmazását.
 • friss bőrseb és bőrgyógyászati gyulladásos betegségek területén.
 • friss műtéti heg közvetlen környezetében – a TENS impulzusok hatására izomrángás is elfordulhat, ami a friss seb gyógyulását hátráltathatja.
 • terhesség esetén tilos a TENS használata – a méh közelében leadott impulzusok hosszútávú hatása a magzatra nem ismert és nincs is olyan tanulmány, ami ezt merné vizsgálni, ezért inkább nem javasolják.
 • szigorúan tilos az elektrostimulátor szemen történő és szemközeli használata
 • kapilláris törékenységben szenvedő betegek esetén a készüléket csak különös körültekintéssel, alacsony intenzitással használd, mivel a túlzott stimuláció a kapillárisok megrepedését okozhatja.
 • kisgyermeket soha ne hagyd felügyelet nélkül a készülékkel. Soha ne hagyj magára a készülékkel olyan személyt sem, aki nem tudja felmérni a lehetséges következményeket. Ha a gyermek már kooperál, megérti, hogy mik a “játékszabályok”, akkor kezelhető. De azért Ön maradj a közelben!

TENS kezelés és implantátumok

Régi “hiedelem”, hogy a TENS kezelést tilos fém implantátumok és szövet alatti implantátumok (protézis, csontegyesítő eszközök, tekercsek, csavarok, ortopédiai lemezek) felet vagy közelében. Számos tanulmányban próbálták ezt igazolni vagy cáfolni.

A jelenlegi álláspont szerint a korszerű TENS készülékek impulzusai semmilyen módon nem károsítják sem az implantátumot, sem a beépülését, sem a heget. Bár minden használati útmutatóban benne van ez a tiltás, de valójában egyetlen olyan eset sem található a szakirodalomban, ami a TENS kezelés és implantátumok kedvezőtlen összefüggésére utal.

Véleményem szerint a TENS készülék hatékony a fájdalom számos típusában, különösen a mozgásszervi eredetű (izom, ízület, szalag), továbbá a műtét utáni és nőgyógyászati fájdalmak csökkentésére.

A TENS hatása eltér a gyógyszerekétől! Lassabban alakul ki, másképp cseng le. Tudni kell azt is, hogy a TENS kezelés tüneti terápia, azaz nincs hatással a kiváltó betegségre, nem gyógyítja azt. Ebben olyan mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek, de a TENS-nek nincs mellékhatása, míg a gyógyszerek többségének, különösen rendszeres használat esetén, igen.

Egy biztos: amíg gyógyszertúladagolásban és mellékhatásban egyes becslések szerint világszerte százezren halnak meg évente, addig a TENS kezelés okozta halálesetről nincs említés. Úgy is mondhatnám: soha nem fordult elő.

Ha mégis bizonytalan vagy a kezeléssel kapcsolatban, akkor kérj tanácsot TENS kezelésekben jártas fizikoterápiás szakembertől.

Ezeket a TENS készülékeket ajánlom


Összeállítottam egy tájékoztatót a lágylézer kezelésről, mely ingyenes és kérésedre elküldöm.

Add meg mail címed és pillanatokon belül megkapod.

*A "Kérem a tájékoztatót" gomb lenyomásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az általad önkéntesen megadott adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásod visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön. Az Adatkezelési szabályzatot itt éred el.

8 Comments on "TENS ellenjavallatai"

 1. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-05-20 at 01:01 |

  A lábon igen.

 2. Tisztelt Doktor Úr!
  6 évvel ezelőtt stroke következtében a bal oldalam lebénult. Megvásároltam egy TENS készüléket a lábujjakban jelentkező fájdalmak enyhítésére. Kérdésem: Biztonságosan használhatom beültetett Occluder esetén?

  Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Sz.Zsuzsa

 3. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-25 at 22:21 |

  Kedves Hölgyem!
  A Tenisz kellemes sport, mell amputáció után a kart kevésbé igénybe vevő sportot válasszon. például torna, jóga.
  Szerintem azonban nem a teniszre akart kérdezni, hanem a TENS kezelésre. Ha azt akarta tudni, hogy a TENS kezelést használhatja-e, akkor az a válaszom, hogy attól függ! Általában igen, hogy ha nem tudja, hogy mi okozza a fájdalmat, akkor először ki kell vizsgálni, hogy mitől van a fájdalom. A kezelés az ok ismeretében, attől függően végezhető. Ha a fájdalom oka már ismert (például a hegek miatt idegleszorítás, izommerevség, stb), akkor fájdalomcsillapító gyógyszer helyett alkalmazhat TENS kezelést is.

 4. Kovács Imréné Babimama | 2019-03-23 at 23:19 |

  Tisztelt Doktor Úr!ket éve estem át mell amputacion. Azóta ősszel kezd ízületi és nem tudom mi (gondolom nyirok probléma) fájni. Leginkább a vállam és az azoldali hatresz. Ha tavaszodik ez nincs. Nekem van tenisz használható? Tisztelettel köszönettel. Kovács Imréné. Salgotarjanbol. Babimama.

 5. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-03-13 at 05:04 |

  Küldem közvetlen üzenetet.

 6. István | 2019-03-13 at 04:00 |

  Tisztelt dr Zátrok Úr!
  Tens 30 -hoz kerestem tűscsatlakozós 50 X 50-estét elektródákat.Nem kapok-rendelhető utávéttel v. más módon-honnan ? ?? Köszönettel István

 7. Dr. Zátrok Zsolt | 2019-01-15 at 01:24 |

  A megadott eszköz egy TENS készülék. Kizárólag fájdalomcsillapításra való, abban is a kisebb területet érintő fájdalmakra. Ilyen lehet csuklója. Tehát a fájdalom csökkentésére akár jó is lehet.
  Nem való azonban rehabilitációra, semmilyen hatással nincs az izmok felépülésére. Erre izomstimulátor kell.
  A rögzítés utáni izomgyengeség, izommerevség oldására a TPN200 semmilyen hatással nem bír.
  Olyan ez, mintha az ebayen 20 dollárért vett nagybőgővel szeretne hegedű koncertet adni… azt hiszem ez jól leírja Önnek a helyzetet.
  Rehabilitációra a Runner Pro vagy Triathlon Pro készülékeket javaslom.

 8. Kedves Doktor Úr!
  Hegedûmûvész vagyok.6 héttel ezelôtt eltörtem a balcsuklómat,ami operáció nélkül ,szépen gyógyult.Véletlenül van a családban egy N601
  TPN200 Plus készülék.Segíthet-e a kezdeti visszaszokásnál,mert 3-4 hét múlva fontos fellépéseim vannak.Köszönettel:Gizus

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*